Har du dette tankemønsteret om pengebruk?

Doing the accounts
Licensed from: ruigsantos / yayimages.com

Etter den nydelige teasen på søndag (som dere kanskje ikke hadde lagt merke til om jeg ikke skrev etterpå at dette ble et eget innlegg) er det på tide å ta opp et gammelt tankemønster jeg ikke har vært bevist på tidligere, og som jeg nå oppdaget fordi mønsteret har endret seg. Denne uken har jeg møtt fristelser, og jeg har stått i mot de!

Torsdag var, her i Stavanger, den store åpnings- og tilbudsdagen, og jeg skulle ut å kjøpe støvsuger blant annet. Jeg var ikke helt klar over hva jeg gjorde, men jeg åpnet bankappen jeg har på mobilen, la merke til hvor mye penger jeg hadde på konto og tenkte "Jeg har så-så mye penger på konto, da kan jeg bruke Så-så mye penger." I stedet for å se på budsjettet mitt, å se på planen jeg hadde for pengene mine, tok jeg en vurdering på hvor mye penger jeg hadde på konto, for å se om jeg hadde råd til noe. Jeg stoppet plutselig opp og tenkte med meg selv: "Hva var det som skjedde nå?" Jeg har aldri vurdert at dette har vært et mønster men jeg gjorde det så automatisk at jeg skjønner det har vært det. 

En lyspære gikk på for meg da. Det har vært den STORE feilen jeg har gjort i alle år. Jeg har sett på bankkontoen min og har jeg penger til det på konto, så har jeg tenkt at jeg har råd til å kjøpe denne tingen. Da har jeg sjeldent tenkt på utgifter som kommer i fremtiden, bare at jeg har penger på konto NÅ. Årsavgift på bil i slutten av måneden? Nope! Flybillett til reise? Nope! Bursdag? Nope! Penger på konto var penger jeg kunne bruke. 

Det å plutselig bli bevist på det var overraskende,  ettersom dette har vært ganske fundamentalt i min tankegang. Det har også vært godt å vite at jeg har endret mønster slik at når jeg får tilbakefall til gamle vaner så skrus varsellampene på. 

Jeg innser også at dersom jeg ikke hadde hatt denne endringen i tankegangen min, så hadde bankappen vært ganske farlig for meg. Fordi hver gang jeg ville være usikker på om jeg hadde råd til en ting, hadde jeg gått inn å sjekket om jeg hadde penger på konto. Penger jeg nå vet hva jeg har satt av til men uten budsjettet så ville det være vanskelig å holde oversikt. Jeg hadde plutselig fått en regning, kommet på en reise, gått for å kjøpe noe jeg hadde spart opp til, og kommet på at de pengene var allerede brukt på noe annet jeg ikke hadde planlagt. Eller på en ting jeg fant ut der og da jeg ville bruke mer penger på. For eksempel en støvsuger som jeg skulle kjøpe billig, fordi jeg ikke har mye å støvsuge, men som har så stilige modeller som koster 5-10 ganger mer. Fordi jeg har et budsjett, så vet jeg at pengene, selv om det sitter på konto, allerede er øremerket noe annet (uten at jeg kan si med sikkerhet hva det er på stående fot), og jeg derfor må holde meg til budsjettet jeg har satt opp. Så mens jeg var fristet til å kjøpe støvsugere til over 2000 kr, så holdt det med den jeg kjøpte til 400 kr. Jeg skal bare støvsuge ute i vinterhagen, all jord som søles der, så det er ikke store områdene. Jeg satser på at den billigste modellen holder. 

Hvilke tankemønster har du når du skal bruke penger? Hvordan vet du hva som er for dyrt og hva som er akkurat passe beløp å bruke? Har du gjort det same som jeg har gjort tidligere? Det kan være lurt å prøve å bli bevist, for å hindre at du går på en smell.

#økonomi #tankemønster #Pengerpåkonto #støvsuger #innkjøp #harådtil #Råd #varsellampe #bankapp #Kvadrat #Power #Lefdal #Lurabyen 

Skriv en ny kommentar

Ingen kommentarer