hits

Regnskap for mai


Det som overrasker meg når jeg sammenligne oversikten mellom budsjett og regnskap er ikke forskjellen på forventet inntekt og reel inntekt. Dette har jeg jo vært klar over i minst 10 dager, men eg er overrasket over hvordan prosenten blir endret. Selv om jeg har betalt 4000 kr ekstra på boliglånet, så er det en mindre prosentandel enn det var, og fordi det meste ble satt til å brukes på boligen, så har denne posten økt noe veldig. Resten har enten blitt værende der de er var, eller sunket litt. Dere kan se at transport er høyere enn planlagt og Livsstill over 1000 kr mer. Les nedover for å få en forklaring. :-)

Forresten, jeg bruker gratisprogrammet Everydollar, jeg har laget en instruksjonsinnlegg her

Som vanlig når jeg skal legge frem regnskapet mitt, velger jeg å ha budsjettet til venstre, og regnskapet til høyre. 

Som dere kan se så er lønnen MYE høyere enn forventet. Dette av flere årsaker. 

  1. Fordi det var påske i april, tenkte jeg at lønnen ville være lavere. Det jeg hadde glemt, var at min lønnsmåned går fra 16 - 15, og påsken begynte i år den 16. Det er derfor juni-s måned som skulle ha merket nedgangen. Nå har jeg fått lønnslippen for juni, og den ser normal ut av en eller annen grunn. 
  2. Jeg hadde ikke beregnet med sommerjobb inntekt, ettersom jeg var usikker på timelønnen min enda, og jeg så hadde jeg bare jobbet to dager. Overraskende nok så kom feriepengene sammen med første lønning for året. Så selv om lønnen min var under 1000 kr, så var feriepengene over 8000 kr. Jeg fikk også feriepenger fra en annen sommerjobb i fjor. Under ser du fordelingen: 


Fordi jeg fikk så mye ekstra i lønn denne måneden, valgte jeg å sette 4000 kr ekstra på boliglånet!! Årsaken til at jeg ikke satte ALT ekstra inn på lånet, er at jeg ønsker å fortsette oppgraderingen av leiligheten. Jeg hadde ikke innsett hvor dyrt det egentlig var. 

Fordi deler av summen som blir betalt er renter må jeg legge rentene inn som en inntekt, og innbetalingen som en utgift. Derfor står det at jeg har betalt 2080 kr på studielånet, men nedbetalingen har vært 1615,44 kr. Jeg kommer ikke over at jeg betaler over 2000 kr i måneden fordi jeg har tatt opp lån, en UTROLIG påminner og motivator for å betale ned raskere.På Sparing og bufferene mine, har jeg valgt å beholde fordelingen av de standard 1000 kr til sparing, med 800 til gaver, 200 på mobil/PC. Men siden jeg tjente mye mer enn forventet, satte jeg 6490 kr til innkjøp i boligen, sparte ferdig det beløpet jeg trenger for baksmellen, og jeg har begynt å spare i Fond. 500 kr i måneden. Jeg har regnet på det og med å betale 500 kr i måneden, med gjennomsnittlig 10 % rente fram til jeg blir pensjonist, så har jeg bare betalt inn noen hundre tusen kroner, men på konto vil det være over 2 millioner kr. :-) Godt nok for pensjonisttilværelsen. :-)

Jeg har også brukt litt penger i fra disse kontoene. Jeg måtte kjøpe meg ny lader til mobilen/Kindlen, og jeg kjøpte nye høretelefoner. Det er PC/Mobil kostnaden. Kostnader i forbindelse med boligkjøp består av 8 småkjøp (Se til høyre). Det er snakk om salatplanter og urter og krukker til å ha på verandaen. Skruer, støvsuger, møbelknotter, ny steikepanne og sånn lokk som hindrer spruting, 


Hushold er NESTEN akkurat som forventet, bare mobilregningen var 1 krone av. *GASP, KRISE*. Det eneste som var et problem, var at jeg ikke hadde dekning på kontoen når Felleskostnadene og strømmen skulle bli betalt. Og dette fikk jeg ikke beskjed om. Jeg gikk inn for å sjekke når den skulle trekkes den 26, og oppdaget at den skulle ha bli trukket 6 dager før. Jeg fikk betalt med en gang, så jeg håper jeg ikke får noen gebyrer. Gjør jeg det, så får jeg akseptere det. 

Denne måneden, når jeg skulle fylle diesel på mamma sin bil, så stoppet den å fylle etter en stund. Jeg antok at tanken var full, og lot det gå. Det viste seg etterpå at det har vært noe annet feil, men jeg fikk i hvert fall fylt på for det jeg hadde brukt bilen for. Buss er en annen historie. Jeg var i Kongeparken på Sanitetsvakt under Russetreffet, og ble gående rundt på asfalten i 10 timer. Det var veldig gøy å være der med ungdommen der og da, men i ettertid har jeg fått vondt i kneet. Folketoget på 17. mai gjorde det ikke bedre. Så jeg har busset mye mer enn planlagt og jeg kommer til å sette opp mer på kollektivtransport denne måneden. Kneet er ikke helt på topp enda. Kanskje jeg bare kjøpet er månedskort med en gang, så er ikke kostnaden noe som hindrer meg...


Fordi jeg bruker kontanter på dagligvarer, har jeg ikke helt funnet ut hvordan jeg skal håndtere denne kategorien. Denne måneden har jeg brukt mindre enn 500 kr på mat!! Hvordan er det mulig? Nå trekkes ca 400 kr fra lønnen min for lunsj på jobb hver dag, men det er fremdeles under 1000 kr! Jeg bruker mye av det som allerede er i skap og fryser, sant nok, så om en stund må jeg til butikken og ha en slik KJEMPE handel igjen, sånn som koster over 2000 kr.. Uansett. Jeg beholder de 1500 kr, og tar ut bare 500 nye for juni. (Jeg setter alltid av 2000 kr for mat)

Denne måneden ble jeg nødt til å lage en ny kategori, fordi jeg ikke viste HVOR jeg skulle gjøre av det som ikke var noen plass. Det MYE penger på diverse. Rompetaskene jeg tenkte Røde Kors kunne ha, men som funket svært dårlig. Og en kalender som jeg bruker jevnt og trutt nå. 

Når du ser på hva jeg har brukt på bøker, så er det en helt klar forskjell fra tidligere måneder, hvor jeg har brukt mye mindre enn jeg satte inn. Denne måneden, pga en ekstra lydbok og boken 5 Mistakes you can't afford to make in College (Link til innlegget mitt om boken), så ble det brukt MYE mer enn tenkt. Heldigvis hadde jeg spart opp. 
Forsikring er dønn som den skal være. Betalt på tid og greier. :-) 

Utfordringen denne måneden har vært hva jeg skulle gjøre når jeg plutselig hadde MYE mer penger enn forventet. Jeg valgte til slutt å ikke oppdatere budsjettet mitt, som jeg nå i ettertid har kjent var feil. For jeg hadde på konto 9000 kr som jeg hadde en ide om, men ikke en reel plan for. Det var SVÆRT fristende å kjøpe noe for de, før de ble "spoken for". Neste gang jeg får mer eller mindre enn forventet, så går jeg inn å endrer på budsjettet med en gang. 

#økonomi #budsjett #penger #regnskap #privatøkonomi #virkeligepenger #sant #feriepenger #sammenligning #Betaltekstra #lån #boliglån #studielån 
 

Én kommentar

spareplan

04.06.2017 kl.22:18

Bra du sparer :) sparing er viktig!

Skriv en ny kommentar

Follow Follow

Kategorier

Arkiv