Det er ikke vanskelig å vite hva som er rett. Å gjøre det derimot...Som regel vet vi alle hva som er rett og galt. Jeg vet at det ikke er sunt å drikke mye brus. Jeg vet at med å trene jevnlig vil man lettere holde vekten, unngå livsstilssykdommer og ha en større sjanse på en frisk alderdom. Å gjøre det, er derimot vanskelig. 

Personlig økonomi er akkurat det samme. Alle MÅ ha et forhold til personlig økonomi fordi vi alle har penger, vi alle bruker penger og de aller, aller fleste av oss har begrenset tilgang til det. 

Vi har alle en form for inntekt, vi har alle utgifter og personlig økonomi handler om å ha oversikt og kontroll over disse to. Man trenger ikke å være et geni for å forstå personlig økonomi, man må kunne plusse og trekke fra tall fra en sum. "80 % adferd, 20 % klokskap" sier Dave Ramsay og jeg er enig. 

Vi kan selv kontrollere inntekten vår, delvis i hvert fall. Har man for dårlig lønn, kan man søke på andre stillinger som betaler bedre. Eller gå på kurs eller ta en form for utdanning for å bedre ens posisjon i jobbmarkede. Man kan jobbe flere timer, og om det ikke er mulig, ta en ekstra stilling nå i denne perioden hvor du trenger noe ekstra penger. 

Har man for høye boutgifter, kan man flytte. Man kan bo i mindre sentrale områder, eller mindre bolig. Andre utgifter kan man også kutte ut. 

Rachel Cruze, datteren til Dave Ramsay, holder også foredrag om personlig økonomi. Hennes fokus er unge familier, men i denne Youtube-videoen (trykk på bildet) går hun igjennom fire enkle vaner som bare er sunn fornuft. 

1. Bruk mindre penger enn det du tjener. 

Ganske enkelt ikke sant? Se på lønnslippen din, eller studielånbeløper eller lommepengene du får fra foreldrene dine og VIT at du skal bruke mindre enn dette. Det som blir til overs kan du spare til noe spesielt. For eksempel en buffer, (også et annet innlegg her) slik at du ikke er avhengig av denne månedens lønn for å klare deg. 

2. Ikke kjøp noe du ikke har råd til.

Vit hvor mye penger du har på kontoene dine, og aldri bruk mer enn det! Bruker du kredittkortet for å betale for noe, fordi du vet du får lønn om to uker, risikerer du at når lønnen kommer, så har du allerede brukt opp to ukers vert av lønnen. Og nå er det en måned igjen for neste lønning. Og ser du noe fint i begynnelsen av en måned, husk at du skal også leve resten av måneden med de pengene du har. Tømmer du kontoen, og det er nesten en måned igjen til neste lønning, har du bæsja på pinnen. 

3. Snakk med partneren din om penger. 

Dette er så viktig. Og jeg snakker IKKE ut av personlig erfaring, evig singel som jeg er. Men penger gjennomsyrer dessverre det meste her i livet, om det er reiser, sparing, sikkerhet, arbeid, fritid. Dersom du og partneren din aldri snakker om økonomi, så utelater dere det verktøyet vi aller har for å kunne gjennomføre våre drømmer. For det er jo det penger er. Et verktøy som hjelper oss gjøre ting i livet. Å samle på dette verktøyet er ikke meningen med livet, men vi får skrudd inn så veldig mange flere skruer når vi har et skrujern. 

4. Sjekk bankkontoen din

Trodde dere kanskje jeg skulle nevne budsjett nå? Jeg trodde det jeg også, sånn egentlig. Nå har jeg hentet titlene på vanene fra Mrs Rachel Cruze, men en del av innholdet er mitt. (Se videoen for å se forskjellen). Men dette er en vane som man enkelt kan ta opp. Å lage et budsjett er slett ikke vanskelig, men det krever litt tid. Å gå inn på banken å sjekke kontoene dine, tar ikke mye tid. Spesielt ikke nå i dag, når de fleste bankene har disse flotte appene. Jeg kan for eksempel gå inn akkurat nå, å se at jeg har fått lønnen min på konto i dag. Jeg vil senere kunne gå inn å se at penger som går direkte til sparekonto er trukket ut, penger som skal til regningskontoen blir trukket ut automatisk og pengene til den banken jeg har bankkort hos (Der det IKKE koster å ta ut penger). I går skulle jeg oppdatere Everydollar, gratis budsjettprogrammet jeg bruker, og det å gå inn for å sjekke hvor mye penger jeg hadde brukt denne måneden (160 kr fra bankkontoen). Med å sjekke bankkontoene dine hver dag, ser du hvor mye penger som faktisk går. Her må du bare passe på at du ikke gjør som jeg har gjort så mange ganger før: Tenke at Penger på konto = Penger jeg kan bruke. 

#fornuft #sunnfornuft #økonomi #penger #rachelcruze #daveramsay #tips #personligøkonomi #penger #spare #tips

Skriv en ny kommentar

Ingen kommentarer