hits

Helt vanlige vaner til rikingerKan vaner dine avgjøre om du blir rik eller ikke? Nei, det nok ikke BARE er vanene våre, men det er allikevel en del vaner som kan gjøre oss mer effektive, mer kunnskapsrike. Og det vil jo hjelpe oss i jobbmarkedet og i livet generelt. Det er gjort flere studier om dette i USA, og jeg skulle ønske jeg hadde lest en av bøkene før jeg skrev innlegget, men når får jeg holde meg til det jeg har hørt i podcaster og lest på nett. 

Jeg vet ikke om det er gjort noen tilsvarende i Norge, men jeg har lest og hørt to kilder fra USA hvor de går igjennom ulike vaner de som har blitt rik har. Denne ene kilden er  Dave Ramsey som jeg VET har en utvelgelse i hvilken millionærer han intervjuer. Om han har gjort dette når de publiserer denne listen med fem vaner, vet jeg ikke. Heldigvis har jeg en annen kilde, og det er fra han jeg henter de fleste av vanene. Men hovedsakelig er dette innlegget basert på en podcast (På Youtube) fra His and Her Money, som intervjuer Tom Corley. har lagt ut en video hvor de intervjuer forfatteren bak blant annet bøkene "Change your habits, Change your life" og "Habits of the Rich and Habits of the poor". (Jeg oppdaget når jeg søkte litt at det er en STOR prisforskjell mellom Kindle og 'Ekte' bok. Kindelboken koster under halvparten av en ekte bok! Jeg ser 8 $ mot 24 $, men Amazon legger av og til på litt ekstra siden vi bestiller utenfor USA. Trykk for Kindleversjonen og for den "Ekte boken". )

Boken Change your habits, Change your life

Veldig raskt. Dette er vanene som de tok opp i på Youtube (og hos Dave Ramsey)

Leser for å lære minst 30 min om dagen.

80 % rike, 6 % av fattige leste minst 30 min hver dag for å lære noe. Og jeg må nå også si at jeg vet ikke hva definisjonen av hvem som er fattig og hvem som er rik, men det står sikkert i bøkene. Det de sier senere i intervjuet er at flertallet av de rike intervjuet er førstegenerasjonsrik, som vil si at de selv har jobbet seg frem til rikdommen.

Men de som er rike leser generelt MYE mer enn de som er fattig, og det er her snakk om litteratur som man lærer av. Ikke romantikkbøkene mine altså. Tendensen blant de som er rike er at de stadig aktiverer hjernen og stadig ønsker å øke sin kunnskapsbase. Man kan vel konkludere med at de er bevist over hva de ikke vet, og er tørst etter å lære det.

De jobber med noe de brenner for

Det jeg syns var interessant er at 100 % av de selv-gjorte millionærene jobbet med noe de brant for, noe de er lidenskapelig om. Når man jobber med det man er lidenskapelig i, bruker man følelsedelen av hjernen. Dette betyr at man kan jobbe i det uendelig, fordi motivasjonen og fokus ikke kommer fra den nyere, mer rasjonale og viljestyrte delen av hjernen, men fra en grunnleggende, eldre og automatiske delen av hjernen. Jobben er for disse en lek. Richard Branson er kjent for å jobbe 12-14 timer om dagen, men selv føler han at han er lat, fordi han jobber ikke i 12-14 timer om dagen, han leker 12-14 timer om dagen. 

De  bruker oppgave-liste:

81 % av rike og 19 % av fattige brukte en oppgave-liste for dagen sin, for å få gjort det de skulle gjøre den dagen. Har snakket Tom Corley om en ukesliste, og en dagsliste. Dette gjør de for å kunne være mer effektive med tiden sin. 

De vedlikeholder kontaktene sine:

Dette punktet ble nevnt kjempe raskt, men Tom Corley sier han setter av tid hver dag for å ringe til de som han kjenner som har bursdag. Slik opprettholder han kontakten med folk. Jeg har oppdaget mer og mer at det å kjenne folk gjør at det er lettere å be om hjelp når jeg trenger det. Nå i disse dager skal vi sende ut mange invitasjoner på vegne av Røde Kors, og da hjelper det at jeg kjenner noen som jobber med mottak og sending av post. 

Trener

76 % av de rike og 23% av de fattige trener minst fire ganger i uken. Med å trene får man mer energi, er sunnere (og dermed mindre syk) og er mer produktiv. 

Ser ikke/lite på TV 

6 % av de rike ser på reality, mens 76 % av de fattige ser på reality tv. En av de rike sa at "Hvorfor skal jeg se på noen andres liv, når mitt liv er så mye mer interessant?". Tom Corly sier at Reality TV er interessant for fattige, fordi 1. Glemmer sitt eget liv 2: Får folk til å føle seg bedre om seg selv. Jeg må innrømme at jeg har sett på noen Reality program, og godter meg over hvor mye flinkere jeg er. 

Gir gode vaner til barna sine

Lese og lære noe hver dag UTENOM skolen og minke tilgang til TV. Moren til Ben Carson, en Psykolog og politiker, (Han var presidentkandidat i fjor) jobbet som hushjelp og begynte å herme etter de reglene som barna i familien der måtte følge. Ungene hennes fikk begrenset tilgang til TV og de måtte skrive en rapport på slutten av uka om hva de hadde lært den uka. Hun ville lese igjennom, ta noen notater og si "Bra jobbet". Når Carson var i High School oppdaget han at hans mor ikke kunne lese! Begge Carson brødrene har hatt gode karrierer. 

Skjønner at forsinket tilfredsstillelse. (Dave Ramsey)

Med å investere, lage gode vaner, jobbe tålmodig, og generelt gjøre noe i dag for å sette pris på det om noen år, så er dette en egenskap mange av de rike har. 

De unngår Gjeld: (Dave Ramsey)

Inntekten er din nr 1 største verktøy for å bli rik. Med å ikke betale noe gjeld, kan mer investeres og dermed gi en passiv inntekt.

De budsjetterer: (Dave Ramsey)

De har kontroll på hvor mye penger som kommer inn, og hvor mye penger som går ut, slik at de alltid ligger i det grønne, aldri bruker mer enn de råd til. 

De gir: (Dave Ramsey)

Å gi til andre er en stor del av filosofien til Ramsey, minst 10 % av inntekten din skal gis til en god sak. Selv mener han at det ikke er en bedre følelse å gi til andre, og jeg som aktiv i Røde Kors kan være enig i det, selv om jeg gir tiden min, ikke 10 % av inntektene mine. 

Thomas Corley har en hjemmeside: Richhabits.net hvor mye av informasjonen ligger ute. 

Lykke til med å se igjennom dine vaner og se om det er noe du kan gjøre bedre!! Jeg vet at det er en del hos meg som må forbedres! :-)

#Vaner #jobb #rik #fattig #DaveRamsey #TomCorly #Richhabits #økonomi #penger #hvoranblirik 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow Follow

Kategorier

Arkiv