hits

Jeg sparer penger på gaver, med dårlig samvittighet

Gift Tag Shows Text Space And Copy-Space
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com


Det er ganske spesielt dette med gaver. Jeg klarer liksom ikke helt å la være å måle de i verdi. Den aller beste gaven er dyr, gjennomtenkt og giveren har jobbet for å ordne dette til deg. Og når jeg sier deg, så mener jeg altså meg. For gaver til meg er så mye mer verdt enn gaver jeg gir til deg. Jeg må alltid kjempe for å holde pengebruken på gaver jeg gir fra meg til et vist nivå, selv om jeg da har dårlig samvittighet. For vedkommende er som regel så spesiell for meg, at det å ikke bruke all verdens penger på gaven får meg til å føle at jeg setter en dårlig pris på vennskapet/forholdet vårt.

Dette tankesettet har jeg kjempet i mot i flere år. Jeg har de siste årene laget mange gaver, og hver gang jeg kommer på å lage noe med garn jeg allerede har, så får jeg dårlig samvittighet. For da er gaven egentlig 'gratis', selv om jeg har jobbet timevis med det. Urimelig, ikke sant? 

I høst var jeg på helgetur til østlandet, og da fant jeg et fantastisk salg på skjerf. Det var mange farger, og jeg kjøpte inn flere til alle mine nærmeste. Det er skjerf som jeg virkelig kan se for meg disse damene i. Men fordi jeg kjøpte det på salg, må jeg overbevise meg selv om at det er godt nok. Redningen er at de var dyre (for skjerf) opprinnelig og de er kjøpt inn med spesifikke personer i tankene. 

Så i år har jeg ikke brukt så mye penger på bursdag faktisk. Svigerinnen min fikk et skjerf, niesen en putteboks som jeg kjøpte for en del år siden. pappa skal fortsatt får penger til sin fremtidige sykkel, svogeren fikk noen varmeputer jeg kjøpte for 4-5 år siden til han, men som jeg fant når jeg skulle flytte inn i leiligheten min. Bestevenninnen min har fått barnevakt-timer, og så jobber jeg med to gaver til henne (Den ene fra i fjor sommer). Nevø1 skal til Kongeparken med meg på lørdag (Det blir ikke billig, men det er kombinert jul og bursdagsgave) Bror min hadde bursdag i for i gårs og han skal få penger til sage-ting, sin nye hobby (Å sage ned trær). Jeg er ganske fornøyd med forbruket så langt. 

Men nå kommer uttakene. Jeg har fått spart opp 7000 kr og Kongeparken kommer nok til å komme på over 1000 kr. Pappa sin to jul og bursdagsgaver er 1800 kr, To bryllup, bror min nå om to uker, bestevenninnen min om tre uker, og bursdag til mamma, søsteren min (som blir 30) og nevø 2. Jeg ser at beløpet kommer til å synke markant og svært nær 0 til september. Og det er årsaken til at man sparer litt hver måned! 

Det gjør det også mer oversiktlig på hva man faktisk bruker til gaver. 7000 kr er ganske mye penger og selv om jeg ser at jeg må øke det månedlige og dermed årlige beløpet litt (kommer jo alltid noen overraskende invitasjoner, bryllup for eksempel) så merker jeg at jeg får litt mer ro i sjelen når jeg ser hvor jeg ligger totalt på forbruket. Så jeg skal forsøke det fremover, å se mer helhetlig på det. For garnet som jeg allerede har, har jeg kjøpt en gang og da var det ikke billig. Beregne timeprisen på det jeg lager. Å se hva verdien hadde vært, hvis jeg hadde fått noen andre til å lage det. 

Så lurer jeg til slutt, hva er ditt beste tips til gode gaver som også er økonomisk lur, og får du dårlig samvittighet av å gi gaver som er gode for din/deres lommebok? 

#gaver #økonomi #bursdag #jul #midlertidigbuffer #sparepenger #bryllup #bursdag #gavekort #hjemmelaget #lagetselv #spare #skjerf #blogg.no #bloggmag.no #side2 #dårligsamvittighet

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow Follow