hits

Den andre lille grisen

Mayan Mexico wood house cabin hut palapa
Licensed from: lunamarina / yayimages.com

Jeg skal nå fortelle dere et eventyr, som dere nesten har hørt før. Grunnen til at jeg sier nesten, er fordi den finnes i flere varianter, men jeg kan garantere at dere ikke har hørt denne før. I går fortalte jeg om den første lille grisen, i dag skal jeg fortelle om den andre lille grisen:

Det var en gang en grisemor som hadde tre små griseunger. Da de ble større fikk hun flere å mette, og hun måtte sende de tre små grisene ut i verden for å klare seg selv. De dro til hver sin kant.

Den andre lille grisen fikk seg snart en jobb, og han flyttet inn i en større leilighet som han delte med en ny, god venn. De delte på utgiftene, og så kostnadene var ikke så høye. Ingen var særlig glad i å lage mat, så de bestilte mat ganske ofte, de like å gå ut å spise på restaurant og favoritttingen til den andre lille grisen var å gå på kino.

En dag traff han en hyggelig ulv som spurte;

"Lille gris, lille gris, har du hørt om felleskapets kredittkort? Med den kan du tjene 2 % felleskapbonus på alt du kjøper, det er rentefri betalingsutsettelse i 45 dager."

"Hva betyr betalingsutsettelse?" Spurte den andre lille grisen

"Betalingsutsettelse er at du låner penger uten å betale noe for det, i 45 dager", sa den store hyggelige ulven. "Så hvis du ikke har pengene akkurat nå, kan du betale med kredittkortet og betale tilbake når du får lønn uten at du må betale noen renter."

"Hva skjer  om jeg ikke betaler før det er gått 45 dager?" spurte den lille grisen

"Da må du betale litt renter på det du har lånt, men 45 dager er jo en og en halv måned, så du har nesten to månedslønner på å betale tilbake, og bonusen kan du ta ut i kontanter også"

"Det er jo kjempe lurt"sa den lille grisen, "Da tjener jeg jo penger på å bruke penger" og fikk med seg et Felleskap kredittkort.

Den andre lille grisen brukte kortet når han gikk på kino, han brukte kortet når han og vennene var ute for å kjøpe mat og når de bestilte mat hjem, kunne han legge inn kredittkortet på nettsiden slik at det var lagret til neste gang. Veldig lettvindt. Han passet alltid på å betale tilbake i tide. Hver måned fikk han en lapp som sa hvor mye penger han hadde tjent på å bruke penger. Livet virket ganske perfekt akkurat da, til det ikke var det lengre. 

Den lille grisen sin venn, som han delte leiligheten med, måtte plutselig flytte hjem for å passe på foreldrene sine som var syke. Han måtte hjelpe til med medisiner til dem, og den andre lille grisen sa han ikke måtte tenke på leien til leiligheten. Det var første gang den andre lille grisen brukte kredittkortet til å betale en regning. Den neste måneden gikk det meste av lønn til husleien, han søkte etter ny romkamerat men fant ikke noen. Pengene strekte ikke til, og han måtte på slutten av måneden bruke kredittkortet igjen til å dekke de siste regningene.

Har dere hørt ordtaket, en ulykke komme sjeldent alene? Egentlig er det ikke slik, men når man allerede står på ustø grunn, skal det så mye mindre til for å få en til å falle. 

Hadde det ikke vært for regningene til kredittkortet, så hadde det ikke reperasjonen av mobilen vært så ille. Hadde det ikke vært for at så mye av pengene allerede gikk for å dekke renter, ville det ødelagte kjøleskapet vært kjedelig, men ikke avgjørende. Spiralen gikk raskere og raskere ned for den andre lille grisen. 

En dag kom den store, hyggelige ulven kom på døren hans og sa; 

"Lille gris, lille gris, hvorfor har du ikke betalt regningene dine?" Han hørtes ikke så hyggelig ut lengre.

"Jeg har ikke penger igjen" svarte den lille grisen.

"Men du jobber jo hver dag" sa den store ulven, som ikke var så hyggelig lenge. "Du skylder Felleskapet penger, du skylder utleier penger, du skylder penger for kjøleskapet. Alle skylder du penger til."

"Jeg jobber hver dag, og alle pengene jeg tjener går til å betale fellesskapet. Men da har jeg ikke penger igjen til å kjøpe mat"

"Har du ikke penger, må jeg puste og pese og blåse deg ut" sa den store, stygge ulven. Og det gjorde han.

Jeg skal ikke si hva som skjedde etter dette, de av dere som har sett Disney versjonen, vet hva som skjer. De av dere som har lest eventyret, vet hva som skjer der, så jeg avslutter dette kapittelet om den andre lille grisen med å si at han mistet alt. Hans utålmodighet med å ikke vente til han hadde spart opp en buffert, gjorde at han bygget livet sitt med pinner, så lett å blåse over.  

Historien til den tredje lille grisen, en riktig glok og blid gris, kommer på bloggen i morgen. 

Til da...

#eventyr #økonomi #tresmågriser #andrelillegris #penger #buffer #jobb #leilighet #uforutsetteutgifter #utgifter 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow Follow