hits

Den tredje lille grisen

bricks and brick trowel
Licensed from: delta_art / yayimages.com

Jeg skal nå fortelle dere et eventyr, som dere nesten har hørt før. Grunnen til at jeg sier nesten, er fordi den finnes i flere varianter, men jeg kan garantere at dere ikke har hørt denne før. På tirsdag fortalte jeg om den første lille grisen, i går fortalte jeg om den andre lille grisen, i dag skal jeg fortelle om den tredje:

Det var en gang en grisemor som hadde tre små griseunger. Da de ble større fikk hun flere å mette, og hun måtte sende de tre små grisene ut i verden for å klare seg selv. De dro til hver sin kant.

Den tredje lille grisen fikk seg snart en jobb, og han flyttet inn i en stor leilighet med mange hybler. Det var flere som bodde der, og av og til laget de mat sammen, av og til spiste de for seg selv. Den tredje lille grisen ville spare så mye penger som han kunne, så hver måned jobbet han overtid når han kunne, og han gikk aldri ut med de andre når de spurte om han ville være med. Av og til var han litt ensom, men da inviterte han gjerne de andre til å være med på en spillekveld eller noe annet hjemme. 

En dag traff han en hyggelig ulv som spurte;

"Lille gris, lille gris, har du hørt om felleskapets kredittkort? Med den kan du tjene 2 % felleskapbonus på alt du kjøper, det er rentefri betalingsutsettelse i 45 dager."

"Hva betyr betalingsutsettelse?" Spurte den tredje lille grisen

"Betalingsutsettelse er at du låner penger uten å betale noe for det, i 45 dager", sa den store hyggelige ulven. "Så hvis du ikke har pengene akkurat nå, kan du betale med kredittkortet og betale tilbake når du får lønn uten at du må betale noen renter."

"Hva skjer om jeg ikke betaler før det er gått 45 dager?" spurte den lille grisen

"Da må du betale litt renter på det du har lånt, men 45 dager er jo en og en halv måned, så du har nesten to månedslønner på å betale tilbake, og bonusen kan du ta ut i kontanter også"

"Men da kan jeg jo være fristet til å kjøpe noe jeg ikke har penger til, da er det bedre at jeg ikke har kortet" sa den tredje lille grisen og gikk der i fra 

Den tredje lille grisen fortsatte å spare penger, og mens de andre gikk ut, ble han hjemme. Det skjedde oftere og oftere at de andre gikk ut, og da ble det gjerne slik at den tredje lille grisen ryddet og vasket fellesområdene i leiligheten.

En dag traff han den store, hyggelige ulven igjen;

"Lille gris, lille gris, hvordan går det å bo i hybel?" spurte ulven

"Det går greit," svarte den lille grisen, "men jeg skulle ønske de andre ryddet litt mer, så jeg ikke gjorde alt."

"Du har jo lønnen nok til egen leilighet, hvorfor finner du deg ikke en?" spurte ulven. "Da trenger du ikke å gå å rydde opp etter noen andre enn deg selv. Jeg kan hjelpe deg med å finne en"

"Ja, jeg har penger nå, men man vet ikke hva fremtiden bringer, så jeg vil spare litt mer" svarte den lille grisen, før han gikk videre.

Den lille grisen fortsatte å gå på jobb, gå hjem og lage mat. Når han ikke hadde noe annet å gjøre, begynte han å lese bøker han lånte fra bibioteket om ting som interesserte han. En dag når han var der for å låne en bok om oppussing møtte han igjen ulven. 

"Lille gris, lille gris, hvorfor må du låne bøker på biblioteket?" spurte ulven. "Kan du ikke kjøpe bøker på bokhandleren? Da får du beholde boken."

Den lille grisen svarte: 

"Javist får jeg beholde den, men jeg må også betale for den. Med å gå til bibilioteket så får jeg lære nye ting og finner underholdning gratis"

"Det er jo også andre kjekke ting du kan gjøre! Det er jo mange programmer på tv om oppussing, der kan du få masse inspirasjon! Og skulle du være veldig trøtt en dag, kan du bare sette på noe helt annet," sa den store, hyggelige ulven.  

"For  å se på tv, må jeg ha en tv. Og jeg vil ikke bruke pengene mine på det enda." svarte den lille grisen. 

"Du er en rar en, er du ikke?" spurte den store, nesten hyggelige ulven. 

"Jeg er vel det," sa den lille grisen. 

Ulven var ikke den eneste som syns den lille grisen var rar. Fordi han aldri ville være med ut, ble han invitert med på færre og færre ting, selv når det bare var for å gå en tur. De han bodde sammen med, brukte stadig mer tid ute og mindre tid hjemme. Men hele tiden sparte den lille grisen penger. En dag nådde han målet sitt, han hadde spart opp en stor nok buffert, til å klare seg skulle en krise oppstå. 

"Lille gris, lille gris, er du klar til å leie en større leilighet?" spurte den store, hyggelige ulven

"Ja, nå har jeg spart opp nok penger til depositum og for å klare meg, skulle en krise oppstå" svarte den lille grisen. Så fortalte han hvor mye han ville betale i leie. 

"Men lille gris," sa ulven "du tjener jo såpass mye at du kan betale mye mer i leie! Du kan jo leie et stort hus!" 

"Ja," sa den tredje lille grisen, "men jeg trenger ikke et stort hus. Jeg trenger bare til meg og til en gjest skulle jeg få det. Jeg har to brødre ser du, og selv om jeg ikke har hørt fra de, kan det hende de kommer på besøk en dag".

"Men lille gris," protesterte ulven "Du har jobbet, og spart og vært så flink. Du fortjener å leie noe større, og finere!"

"Neida," svarte grisen, "Jeg fortjener heller å ha en trygg fremtid, ikke å ha mer enn jeg behøver akkurat nå!" 

Ulven sluttet å protestere og sammen gikk de rundt å så på hus og leiligheter som var innenfor budsjettet til den tredje lille grisen. Til slutt fant de det perfekte huset, og den tredje lille grisen flyttet inn med alle tingene sine. Det så ut som om livet smilte til den lille grisen. Men så en dag banket det på døren. Den tredje lille grisen gikk for å åpne og der fikk han sin livs største overraskelse: Begge brødrene hans sto på døren!

"Hva er det som skjer?" spurte den tredje lille grisen. "Hvorfor er dere her? Og uten en eneste ting?"

"Jeg klarte ikke å betale regningene mine lengre" sa den første lille grisen. "Jeg kjøpte for mye ting, og nå skylder jeg penger på alt! Jeg ble kastet ut av leiligheten min, og dro til vår bror, den andre lille grisen for å få hjelp!" 

Den tredje lille grisen så på den andre broren sin

"Jeg klarte heller ikke å betale regningene mine" sa den andre lille grisen. "Alt gikk så veldig fint, men så måtte jeg bruke hele lønnen på leiligheten, og da fikk jeg ikke råd til mat. Og brukte jeg noe av pengene mine på mat så hadde jeg ikke råd til leiligheten. Når den første lille grisen kom for å be om hjelp, kunne jeg ikke hjelpe meg selv en gang, og nå håper vi at du kan hjelpe"

"Jeg har bare et gjesterom," sa den tredje lille grisen, "så dere må dele på det men jeg har råd til å ha oss alle her, en liten stund i hvert fall"

Det var ikke så lenge etter det at den store, hyggelige ulven kom å banket på han også!

"Lille gris, lille gris, viste du at brødrene dine skylder mye penger til mange mennesker?" spurte ulven. Han var blitt litt streng i stemmen, for den første og andre lille grisen hørte på han. 

"Jada," sa den tredje lille grisen. "Men de jobber, og kommer til å kunne betale det tilbake om ikke så lenge". 

"Men hvis de bruker alle pengene sine på å betale tilbake det de skylder, så kan de ikke betale deg for å bo hos deg!" Den tredje lille grisen begynte å skjønne at den store, ikke så hyggelige ulven tenkte mest på penger og hvordan han kunne tjene mest. 

"De trenger ikke å betale noe til meg" svarte den tredje lille grisen. "Så lenge de går til jobb hver dag og så lenge de er med å budsjettere med meg, så kan de bo her i lang tid. Det er jo derfor jeg har spart opp så mye penger" 

Den store, stygge ulven begynte å bli sint nå:

"Hvis du tror at de kommer til å betale deg tilbake det de låner av deg, så må du tro om igjen!" ropte han. "De har ikke klart å betale regningene sine, og det gjelder også pengene til deg!

"De låner ikke penger av meg heller!" svarte en tredje lille grisen, "De er brødrene mine, og jeg har råd til å hjelpe de! Nå skal jeg være sammen med de, vi skal sammen lære om penger, og pengene jeg bruker, velger jeg å bruke på dette. INGEN skylder meg penger!"

Den store, stygge ulven ulte høyt og lenge i frustrasjon og sinne, men til slutt måtte han gå. 

De tre små grisene fortsatte å bo sammen, og den tredje lille grisen kunne hjelpe og støtte de to andre mens de betalte det de skylte folk. Fordi han hadde vært forsiktig i begynnelsen og spart opp til en krise, fikk han bygget han livet sitt med murstein som står imot vindpust og uhell. Et liv som også kan støtte og hjelpe folk rundt han, som da brødrene måtte ha hjelp.

Den store, stygge ulven hørte han aldri fra igjen, men ulven går nok der ute, og lurer andre med fristelser og snarveier for å komme til livet de tror de vil leve.

Og snipp, snapp, snute, så er eventyret ute.

#eventyr #økonomi #tresmågriser #andrelillegris #penger #buffer #jobb #leilighet #uforutsetteutgifter #utgifter #sinei #fristelse #hjelpeandre #hjelpe #lån #skyldepenger #regning

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow Follow