hits

Det er enda de som husker hvordan det var å leve i et ikke-demokarti

Haven't I earned the right to one hot dog
Licensed from: CartoonResource / yayimages.com

Jeg har hatt stemmerett siden 2003. Jeg har deltatt på alle valg siden, bortsett fra i 2007, når jeg bodde i Sverige. Ellers har jeg stemt på alle valg, til og med for kommunesammenslåingen for et år siden. Det er ikke disse valget jeg skal fortelle om i dag. Jeg skal fortelle om den andre valgdagen jeg kunne stemme, i 2005. 

I 2005 var jeg student i Trondheim. Jeg var student for første året, og studerte Historie på Dragvoll. Studenter (og andre) som ikke har registrert flytting, kan og må forhåndsstemme, og de trenger bare å ha med identifikasjon for å registrere seg. En dag, når jeg gikk i innegaten mellom alle rommene, kom jeg over et skilt som sa "Forhåndsstemming -->" Jeg husker ikke så mye mer enn dette om selve valget. Minnet jeg sitter igjen med kommer fra selve valgdagen. 

Det var ganske fint vær denne dagen, jeg var kommet hjem, eller kanskje jeg ikke hadde vært på skolen denne dagen, men jeg antar at jeg var på vei til noen venner, for det var sjelden jeg gikk den veien jeg gikk denne dagen. I mot meg kom et eldre ektepar. De gikk sakte og forsiktig, som om de ikke var så gode til bens. Han hadde på seg en flott, gammel dress. Hatten satt over et noen få hårstrå som jeg så vidt kunne se og på brystet hadde han en 17.mai sløyfe. På armen hadde han sin kone. Hun hadde en flott, royalblå kjole på seg. Skoene var svarte og pene, hun hadde smykke, øredobber og en liten hatt. Håret var krøllete og stelt. Også på hennes bryst var det en 17. mai sløyfe. 

De stoppet meg, og spurte om jeg viste hvor valglokalet var. Dette var før vi hadde kart på mobilene våre, og jeg hadde bodd i området i en halv måned. Jeg kunne dessverre ikke hjelpe dem. De så skuffet ut, men begynte å gå videre. 

I ettertid har jeg tenkt mye på dette ekteparet. Jeg håper de fant noen som kunne hjelpe de, jeg håper de fant frem. Jeg håper de fikk stemme, det som tydeligvis betydde så mye for de. Dette var et par som husket hvordan det var i Norge den tiden det ikke var lov til å stemme. Hvor det ikke ble holdt frie valg. De skjønte hvilket privilegium det er å få lov til å stemme, og de behandlet dagen som den høytiden det er. 

Hver gang tanken streifer meg at jeg kanskje ikke orker å stemme, så kommer dette bilde av ekteparet opp, som var så stolt og glad for at de får stemme at de tok på seg de fineste klærne de hadde. Da finner jeg alltid at jeg har energi nok. Jeg stemmer for min del, men jeg deltar også litt for dette ekteparet som minner meg om hvilke privilegium vi har. 

Har du bestemt deg?

#stortingsvalg #valg #stemmerett #stemmeplikt #borgerrett #borgerplikt #glede #ansvar #voksen #krigen #gammel #ektepar #forhåndstemme 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow Follow