hits

mai 2017

De som er avhengig av et kompass, har friheten på havetEt gammelt sjømannsordtak, på engelsk er: 

He who is enslaved to the compass has the freedom of the seas. The rest must sail close to the shore.

Det er ordtak og meningen bak som gjør at boken "5 mistakes you can't afford to make in college" (les rapporten her), også er aktuell for alle unge i dag og ikke bare de som skal studere. Den eneste biten i boka, som stort sett er lite relevant for oss i Norge, er studielån biten. Resten handler om faren ved kredittkort, viktigheten av å ha en plan, hvordan og hvorfor man bør spare. 

Ordtaket ble brukt i forbindelse med budsjettering. Og jo mer jeg tenker over det jo bedre er metaforen. (Er metafor rett ord?).

Ordtaket åpner med ordet "Enslaved", som ikke bare betyr avhengig, men gjort til slave av. Det er ganske sterke ord, som har en negativ ladning for meg i hvert fall. Er man slave av en ting, så har man gitt noe for mye makt over en selv. De som er slave av kompasset, som ikke kan, eller ønsker å gjøre noe uten hjelp av kompasset.

Så snur plutselig setningen. ...har friheten på havet. Her har man to motsettende ord, Gjort til slave og frihet til den største og frieste området på jorden; havet. Resten, altså de som ikke er gjort til slave av kompasset, må seile langs land for å vite hvor de er. 

Det jeg tar med meg av dette, er at man uansett hva man gjør i livet, vil være avhengig av noe. Med å bevist gi opp litt frihet, som man gjør dersom man lager en plan, en retning man ønsker livet skal gå i, og bruker denne planen aktivt for å holde retningen, så har man faktisk MER frihet enn de som lever spontant, som ser hva som skjer og tar livet som det faller seg. De som ikke har en plan, bare et mål, må holde seg til kjente områder, dersom de ønsker å nå målet sitt. Vi som har en plan, kan planlegge å seile til Karibien og vil mest sannsynlig komme dit, forutsatt ingenting uforutsett skjer. De uten plan kan også komme seg til Karibien men de må enten seile langs land og bruke MYE lengre tid, de kan også havne mange andre steder også. Uten planen, uten kompasset, så kunne de like gjerne ha havnet i Antarktis. 

#økonomi #ordtak #plan #budsjett #mål #oppnåmål #kompass #veiviser #frihet 

Bokrapport: 5 mistakes you can't afford to make in college

Den som er avhengig av kompasset, har frihet på havet. Resten må holde seg nært land. (Gammelt seiler-ordtak, nevnt i forbindelse med at budsjettering er livets kompass, som forteller deg hvor fort og hvor langt du kan gå i hvilken retning)

Det som er morsomt med de to forfatterne av denne boka er at de har helt forskjellige utgangspunkt. Mens Rachel Cruze er vokst opp i en familie som i 30 år har gitt økonomiske råd basert på "Aldri ta opp gjeld, bortsett fra kanskje kun huslån" så har hun naturlig nok aldri hatt noen form for gjeld. Anthony Oneal på sin side, fikk tilbud om gratis pizza *dersom han søkte om kredittkort*. Han brukte det til maksbeløpet samme dag som kortet kom i posten hans. Etter han hadde betalt første avdrag, fikk han nytt brev fra banken om at han var så ansvarlig, så de hadde hevet maksgrensen fra 500 til 1000 dollar. Han brukte de nye 500 dollarene i løpet av de neste to dagene. Dette var helt genialt, syns han da, og søkte og fikk 6 nye kredittkort. Plutselig satt han med en gjeld på 15 000 dollar, I dagens kurs er det 130 000 NOK, gjennomsnittlig i 2004 (random år når jeg antar at han var 18-20 år), så er det 103 000 NOK. Pengene han hadde brukt på middag, flott gave til kjæresten sin, helt nye møbler og et dyrt lydanlegg til bilen sin, som ikke kunne gå i revers. Han sier det er den dyreste pizzaen han noen gang har spist.  

La meg legge vekt på en ting FØR jeg går videre. Bortsett fra kapittelet som handler om studielån, (som er ganske irrelevant for oss i Norge), så er de fire andre tipsene svært relevant for alle unge. Dette er absolutt ikke en bok som bare passer til kommende studenter!

En av de tingene jeg skulle ønske mest, var at jeg hadde vært smartere med pengene, drømmene og målene mine når jeg begynte å studere. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne boka da og mens vi ønsker etter umulige ting, skulle jeg ønske jeg hadde den forståelsen jeg har nå da. Men da hadde jeg ikke vært den jeg er nå og hvem vet hvem jeg hadde vært da.. 

Da jeg hørte om denne boka, tenkte jeg umiddelbart på søskenbarna mine. Ikke alle søskenbarna mine, men to av de går på videregående nå (en begynner, en er ferdig neste år). Jeg håper at de vil være lure med pengene sine og i et ledd for å hjelpe de, tok jeg sjansen på å bestille boka fra USA til Norge. Jeg ønsket å lese den før jeg eventuelt ga den til de, siden den er gitt ut av Ramsey-selskapet. Hvis det ble for mye tro, og for lite overførbar kunnskap så ville det ikke være vits i. Det er en fysisk bok, med en DVD inni og det tok nesten en måned å få den hit. 

Boken er svært lettlest, jeg leste den på ca en time, men her vil jeg legge vekt på at jeg leser godt på engelsk, og emnet er noe jeg kan. Det er ikke sikkert at du eller din ungdom vil lese den like raskt. Det er korte kapitler, enkelt språk, mange bilder av ungdommer i ulike, morsomme situasjoner og historier delt av nylig ferdig-utdannet studenter. Det er en kristen undertone, men ikke sånn "In your face". 

Når det kommer til de fem tabbene man må unngå mens man studerer er de som følger. Studielån, Kredittkort, Dumme valg, Ingen plan og Ingen penger. 

Ikke alt de snakker om i boka er like aktuelt for oss her i Norge. Jeg vil for eksempel ikke anbefale at du tar studier uten å ta opp studielån, men jeg vet at en kompis tok det meste av studiet sitt uten studielån, og kunne derfor kjøpe leilighet mye raskere av den grunn. Husk bare at avhengig av hvor mange år du studerer, så vil den månedlige beløpet ditt variere. Jeg betaler over 2000 kr hver måned og jeg har 6 år med studielån. 

I USA er studielån MYE dyrere, altså mye høyere renter og fordi man må betale skolepenger, så kan det raskt bli ekstra dyrt. I USA kan man også søke på ulike stipend for å få støtte til skolepengene, for bo, for å kjøpe mat og for å leve generelt. Dette er ikke mulig i Norge. Allikevel er det et godt poeng som kommer frem i boken. Man må holde blikket på årsaken til at man studerer. Man studerer ikke for å feste, for å være med venner, for å delta på student-arrangementer. Man studerer for å øke sin egen verdi i arbeidsmarkede. Dersom man er uforsiktig med økonomien sin, vil den verdiøkningen man har gitt seg selv, ikke føre frem til noe. 

Kredittkort er jeg 100 % enig i som boka er, om kanskje ideologien min/teologien min ikke er basert på det samme. Og jeg har heldigvis klart å holde meg borte fra mye av det oppigjennom. 

Dumme valg, ingen plan og ingen penger er de kapitlene jeg hadde hatt behov for før jeg begynte å studere. Jeg valgte studie basert på interesser, ikke hvilke mål jeg hadde for livet mitt. Jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke tenke på fremtiden, og jeg sløste med pengene mine. Det er disse tre kapitlene jeg håper søskenbarna mine tar til seg.

Jeg syns boka var svært grei å lese og jeg er glad for at jeg fikk den hjem til meg først. Da kan jeg gå inn og endre nøkkelbeløpene til ca norske kroner. Med å oppgi hvor mye JEG betalte når jeg leaset en bil og hvor mye JEG betalte i året for den bilen, så blir det mye mer relevant enn de dollar-beløpene som står i boka. Dersom du ønsker å gi boka til noen andre ungdommer, anbefaler jeg at du leser igjennom, og setter inn det du har opplevd som reelle tall, ELLER hvis du har kjøpt boka til deg selv, snakk gjerne med noen voksne som er komfortable med å gi deg de tallene de har. (Eller så kan du sende meg et spørsmål).

Alt i alt, en vellykket bok, som jeg nå skal lese igjennom en gang til, for å sette inn norske kroner i stedet for. 

#bokrapport #økonomi #5tabber #tabber #studie #budsjett #plan #ingenpenger #dummevalg #studielån #kredittkort #jobb #videregående #studietiden #Studie #skole #penger

Vinn og tap uke 21, la oss ikke snakke om lørdagenFørst og fremst skal jeg ignorerer lørdag så langt det lar seg gjør, og heller se på de måtene jeg har gjort en god jobb denne uken... 

I forrige uke sendte jeg en mail til den ene sommerjobben min, og spurte om lønnen min for i år. Den hadde ikke endret seg noe siden i fjor, og jeg har ikke hørt om noen steder hvor lønnen ikke øker i hvert fall noen øre, år til år. I går fikk jeg tilbakemelding om at dette var feil, og jeg vil dermed får etterbetalt. Jeg antar at det blir ca 50 kr. :-D HA

Jeg har gitt meg selv litt bedre tid med å kutte fra 7 innlegg i uka, til 5. Jeg håper dere som følger meg har forståelse for at fire jobber, selv om det ikke tar ALL tiden min, krever mye mental kapasitet og gir et stort press. Det å da i tillegg bruke en time hver dag på å skrive ned dagens innlegg, samt planlegge fremtidig innlegg blir da en unødvendig byrde. Dette skal være gøy, det skal gi meg energi, ikke være en plikt. 

Jeg har signert en kontrakt med den ene sommerjobben min, som også gir meg mulighet til å vikariere på kontoret nå i dag etter behov og frem til sommeren hvor jeg kan være sommervikar. Det gjør at jeg får jobbet mer, og kan spare opp mer penger for høsten. De jeg har signert med har forståelse for min fulltidsstilling allerede, så jeg kan jobbe tidlige morgener og sene kvelder. Der er det forefallende arbeid, så det må bare bli gjort så raskt som mulig. 

Jeg har fått ryddet ut av flere av boksene mine, og ser mer og mer hvor lite møbler jeg mangler. Det vil si at jeg egentlig ikke trenger å spare så veldig mye mer. 

Den siste gode vinnen, som jeg har vært nervøs for, var at jeg bestilte en fysisk bok fra Amazon i begynnelsen av måneden. Denne boken er mye av årsaken til at jeg brukte så mye penger på bøker nå i mai. Boken skulle egentlig ta en måned, og jeg vet hvor mye som kan skje med en pakke på en måned. Men nå kom den på fredag!! Jeg har egentlig lest en annen bok for denne måneden, men den krever litt mer ettertanke. Derfor kommer det ut, i morgen eller i over-i morgen en bokrapport om "5 mistakes you can't afford to make in college". 

Så var det lørdagen. Nydelige lørdag, når det var tomt på Kjøpesenteret Kvadrat. Det betyr jeg ikke stresset, og ikke hadde et AKUTT behov for å komme meg ut. Og fordi det var SÅÅ nydelig og varmt, så MÅTTE jeg jo kjøpe meg en hatt. Og en ny stekepanne, fordi den jeg har av jern er alt for tung for meg. Og fordi kjøkkenviften ikke er en vifte men et avtrekk, så kjøpte jeg også ett sånt sprutelokk til å ha oppå stekepannen min. Og TO flasker vin. Jeg drikker aldri vin, så hvorfor jeg tenkte to stk var nødvendig vet jeg ikke. Men det er jo ganske godt å sitte på verandaen når det er godt og varmt ute, og ha et glass avkjølet hvitvin. Og til slutt så var det salg på Kreaktiv, garnbutikken på Kvadrat. Og på salg må et jo kjøpes garn! Så jeg brukte 60 kr på garn også.

Det aller verste? Jeg har ikke helt kontroll på hvor mye penger jeg har brukt, hvor mye av de 50 kr om dagen som er gått, og hvor mye jeg har igjen for resten av måneden. Dere aner ikke hvor takknemlig jeg er for at måneden er over på onsdag. For da vet jeg at jeg har klaret meg. 

Jeg har også fortsatt vondt i kneet, og har tatt bussen flere ganger denne uken. På fredag tenkte jeg meg ikke om, og kjøpte enveis billett. Jeg skulle ta bussen fire ganger den dagen, og det hadde da lønnet seg med en døgnbillett. Så da ble det døgnbillett hjem fra jobb i stedet, og tur-retur på kvelden

Ellers så er måned 1 av fire hektiske måneder forbi og jeg gru/gleder meg, for hver måned som går, kommer jeg nærmere høsten og usikkerheten der. 

#vinnogtap #penger #økonomi #sommerjobb #deltidsjobb #myeåtenkepå #travelt #flytte #rydde #lønn #jobb #koordinere #planlegge

Ny poste-plan:

Running Sheep
Licensed from: leaf / yayimages.com

Jeg nevnte det i innlegget på torsdag, men jeg er nå i en periode (mest sannsynlig hele sommeren) nødt til å gjøre litt om på poste-planen min.

I begynnelsen postet jeg 6 dager i uken, og siden påsken så har jeg postet alle 7 dager. Men siden jeg nå har ekstra jobber ved siden av, tar dette såpass mye tid at jeg må prioritere litt annerledes. Jeg kommer derfor til å poste bare de fem ukedagene, og dersom du er en av de som leser i helgene, så har jeg da fem innlegg fra uken som gikk som er helt nye. 

Jeg må prøve dette litt, for å se hvordan jeg klarer å prioritere tiden min, men dersom jeg gjør akkurat det samme, og 'kaster' bort den tiden jeg ville brukt på å skrive innlegg så kommer jeg sikkert tilbake med innlegg i helgene også! 

Håper lørdag og søndag er flott for dere, og så kommer Vinn og tap på mandag i stedet for!

#økonomi #skriving #travel #jobb #sommerjobb #ekstrajobb #travel #prioritering
 

Post#100, Find din hvorfor, find din motivasjon. Eller 26 grunner til at jeg blogger

Woman winning at roulette
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

I boken jeg hører på nå: The Business boutique; A woman's guide for making money, doing what she loves snakker forfatter Christy Wright om at det aller første man må gjøre før man begynner en bedrift, og jeg bruker dette i bloggen min også, er at man må begynne med sin "Hvorfor". Hvorfor vil jeg gjøre dette? Uten å ha dette klart i hodet, til og med før man vet HVA man vil gjøre, så vil motivasjonen raskt forsvinne når man møte motgang. Når man møter motgang er det lett å spørre seg selv, "Hvorfor gidder jeg å gjøre dette?!? Det er så vanskelig!". Da er det greit at man kan svare seg selv med "Derfor! Derfor gjør jeg det"

Hvorforen vil variere fra person til person. Det kan være en barndomsdrøm som man har lovet seg selv at man skal gjennomføre. Det kan også være så fornuftig og virkelighetbasert som at man, pga begrensninger i hvor mye man kan jobbe, sliter med å finne vanlig arbeid. Din hvorfor kan da være at du vil starte noe selv, for å tilpasse arbeidssituasjon og mengde til ditt eget behov. 

Jeg liker å se på meg selv som en kreativ sjel, som ikke kan tegne eller synge. Da er det skuespill eller skriving igjen av "de tradisjonelle kunstene". Jeg har forsøkt å skrive flere blogger, men dette er første gang jeg har kommet på et tema som interesserer meg mer enn i et par måneder. Woho!! Det a jeg har klart å skrive 100 innlegg er jeg ganske stolt over. 

 1. øve meg på å formidle en sak 
 2. øve meg på å skrive
 3. lære mer om sosiale medier
 4. lære mer om markedsføring 
 5. holde meg motivert for økonomisk fremgang
 6. motivasjon til å fortsette å lese fagbøker og selv-hjelpsbøker
 7. begynne på en ny mulig karriere
 8. mulig ny inntektkilde, om ikke direkte så indirekte
 9. inspirere andre til å få orden på sin økonomi
 10. la internett holde meg ansvarlig
 11. komme i kontakt med andre som interesserte seg i personlig økonomi
 12. komme kontakt med andre som kan inspirere meg
 13. normalisere det å snakke om sin egen økonomi
 14. motivere meg selv til å få kontroll på livet
 15. gjennomføre noe, og ikke gi opp
 16. lar meg være kreativ
 17. en plass å innrømme drømmene mine
 18. mulighet for å eksponere meg selv (flaut men sant)
 19. utfordre meg selv til å gå utenfor komforsonen min
 20. vise nordmenn hvordan man kan leve på budsjett, om man har mye eller lite penger
 21. ønske å starte et netverk for de som skriver om personlig økonomi i livet. Om det er i karriere eller i livet
 22. vise at økonomi ikke er komplisert, alle kan gjøre det
 23. lære mer om meg selv
 24. tvinge meg selv til å prøve nye ting, for å se hva som fungerer for meg selv
 25. utvide min egen horisont, både på kunnskap og meninger
 26. betale ned gjeld

#økonomi #blogg #motivasjon #lærdom #læring #sosialemedia #networking #forbedring #utvikling #Hvorfor #utfordring #karriere #inspirasjon #motgang #svar #gjeld #penger #budsjett #bloggmag.no #blogg.no #kreativ #BusinessBoutique #100post #100innlegg #rundttall

Du kan ikke stjele penger, men du kan stjele tid

Jeg liker å se på inspirerende Youtube videoer i løpet av dagen, og i dag kom det endelig en ny video fra en av de jeg følger. Jeg delte den selvfølgelig på Facebook siden min: https://www.facebook.com/voksentilslutt/. Den passet SÅ bra med innlegget jeg hadde i dag, om at dersom man har en drømmejobb, så må man jobbe hardt for å oppnå den. Om det er å jobbe en fast jobb en periode, samtidig som man jobber for å oppnå drømmejobben, så gjelder det å henge i. For alt i alt, den raskeste måten å drepe en drømmejobb på, er å si opp den faste, trygge jobben som gir deg en fast og trygg inntekt. 

I videoen som du kan se her: How to follow your dreams while making money, snakker en forfatter, en best seller forfatter, hvordan hun, mens hun lå på topplistene, også jobbet som en nanny på deltid for å få endene til å møtes. For vet dere hva? Forfattere tjener ikke så innmari mye. Forfatteren snakker om hvordan to viktige, men lett å glemme ting, trengs for å oppnå drømmen din. Tid og penger. Det er her hun kommer med den geniale utsagnet som er tittelen på dette innlegget. "Du kan ikke stjele penger, men du kan stjele tid".

Her er det viktig at du er bevist på hvor du stjeler tid i fra! Dersom du har lest flere av innleggene mine, så har du kanskje lest bokrapporten om Quiter, closing the gap between your day job and dream job. Forfatteren Jon Acuff begynte sin drømmekarriere med en populær blogg. Han ville dra tidlig på jobb, for å unngå å sitte i kø, og skrev innleggene på jobben. Han satt på kontorplassen sin og skrev det han kunne for å nå deadlinen, og for å bli ferdig før arbeidsdagen begynte. Men det gikk ikke alltid. 5 minutt ble raskt 10 min, og 10 min kunne også bli 20 minutt. Plutselig hadde han jobbet med sin private jobb, bloggen, i 30 min av den vanlige arbeidsdagen sin. Men arbeidsgiverene betalte ikke for at han skulle blogge, han hadde en helt annen jobb og med å la skrivingen gå innover arbeidsdagen hans, stjal han tiden fra jobben. 

Ikke gjør dette!

Dersom du tenker deg om, så er det ufattelig mange andre steder du kan stjele tid i fra. Om du tar buss, tog eller noen andre for for kollektiv transport til og fra jobb, kan du ta notater, planlegge kanskje til og med skrive ned tind, dersom du ikke blir bilsyk. 

Du kan stjele tid fra Youtube, eller tv-seriene dine. Du kan, i kortere perioder, til og med stjele tid i fra sovingen din. Et døgn består av 24 timer. 6-8 timer er til søvn. Da har du 18-16 timer igjen. 7,5 er til jobb. Da har du 10,5-8,5 timer igjen. 1 time er til å gjøre seg klar til dagen og for å legge seg igjen. 9,5-7,5 timer. Det er masse å gå på her. 

Sett deg ned, lag en plan, og begynn å jobb, litt etter litt for å nærme deg drømmen! 

Lykke til!

Forresten, fordi jeg går inn i en sinnsyk travel periode nå, har jeg besluttet å kutte ned fra å skrive et nytt innlegg hver dag, til å bare ha innlegg på hverdagene. Jeg håper dere har forståelse for dette. OG i morgen kommer mitt 100 innlegg på bloggen! Det er rart det! Har nå skrevet fire måneder, og det er svært merkelig!

#økonomi #karriere #drømmejobb #jobb #dagjobb #inntekt #stealtime #time #Steal #money #penger #tidogpenger #effektivisering #jonacuff #bokrapport #youtube #blogg 

Hiv deg rundt, oppnå drømmen


Det er et engelsk uttrykk for dette, som jeg savner på norsk. Hustle season. Hustle kan bety mye forskjellig, men det betyr i denne sammenhengen å forte seg, å jobbe intensivt, å hive seg rundt. Så hva Hustle season betyr, er at man i en kort periode av livet jobber intensivt og hardt for å oppnå et mål eller drøm. 

På Youtube videoene mine har flere av kanalene en måned i året som er deres Hustle season, hvor de bestemmer seg for et mål, og i en måned jobber alt de kan for å oppnå dette målet. Det kan også brukes om en lengre periode, men i konteksten av hele livet så er det bare en kort periode, hvor man jobber mot et større mål. Dersom noen har som mål om å bli kvitt all gjeld, så kan de i en sesong av livet, kanskje et par år, være villig til å gi slipp på ulike goder for å kunne oppnå gjeldfriheten. 

Mitt mål for tiden er 1: Betale ned 100 000 kr i gjeld innen året er omme (Har vel rundet 10 000 kr denne måneden, time to HUSTLE!), og 2: Jobbe mot å få fast arbeid, helst innenfor drømmejobben min. 

Dette betyr at jeg i sommer, nå når jeg har mulighet til det, velger å jobbe flere jobber. Da får jeg mer lønn, mer erfaring og en fot innenfor ulike bedrifter og de mulighetene som finnes der.

Jeg kommer nok ikke til å ha noe ferie, jeg skal i hvert fall ikke reise bort med mindre noe uforutsett skjer men ettersom jeg har varierende oppgaver, så satser jeg på at det kommer til å gå bra. Og jeg vil nok bli kjempe trøtt, og utmattet. Jeg kommer nok til å glemme hva som skjer og hva jeg har gjort, og derfor håper jeg at boken som er forsidebildet, vil hjelpe meg. For det er bare en kort del av livet og jeg jobber for å gi meg selv den karrieren og den tryggheten jeg ønsker meg. Dessuten tror jeg det er sant det som Christine Caine sier. Christine Cane er en dame som har startet og driver en av verdens største non-profit organisasjon som jobber mot menneskehandel og for å hjelpe de som blir reddet ut av det. (Utrolig tøff dame, utrolig inspirerende å høre Pod-casten der hun blir intervjuet). Men hun sier i Pod casten at det er ikke arbeidsmengden som gjør at man blir utslitt, men man må gjøre rett mengde av rett ting. Jobber man 50 timer i uka med ting man virkelig misliker, da er det ikke rart at man blir utslitt. Men jobber man 50 timer uka, hvor 30 timer er ting man må gjøre for jobben men de resterende 20 timene er den delen av jobben du elsker, den delen som GIR deg energi? Ja, da kan man jobbe 50 timer i uka, uten problem.  

Har du vurdert å jobbe ekstra en kort periode for å oppnå drømmen din?

#økonomi #drøm #jobb #drømmejobb #intensivt #mål #spare 

Mål for uken: RyddeDet ble litt feil når jeg skrev innlegget om rydding, for det skulle publiseres på mandag, og ikke lørdagskveld. Så jeg holder på å gjør om på planen for innleggene, sammen med alt annet som må gjøres disse dager. 

Det er travelt å ha det travelt! 

Jeg er ikke noe husmor, som dere kanskje skjønte av lørdagens innlegg, og jeg har forsøkt meg på en blogg tidligere, for å hjelpe med det. Det holdt i to måneder, så gadd jeg ikke mer. Derfor er jeg positivt overrasket over at jeg nå har blogget i tre måneder, med 7 innlegg i uka siden påske. Men dette har ingenting med rydding å gjøre. 

Jeg må nå hive meg rundt for å komme i litt ordning her i huset, og samtidig ønsker jeg å få en skikkelig rydde rutine. Litt og litt hver dag. Minst 10 minutter, og mye av jobben er gjort. 

Jeg leste et innlegg av Flylady hvor de skriver om 10 min intervaller som man timer. Intensivt arbeid i 10 min. Det  står at dette ikke er grundig rengjøring, og det er kanskje ikke det. Men det er mer enn jeg gjør i dag i hvert fall. 

Og for dere som lurte på hvordan det gikk med kjøkkenbenken, så ryddet jeg den. Men jeg laget middag i dag (mandags kveld), så nå ser det ikke ut igjen. 

Jeg må sette bort middagsrestene før jeg laller. 

Travle tider dette her!

#rydde #fail #middag #flylady #rester #ryddeplan #plan #10min #litthverdag #hjem #koselig #rotete #kommeigang #kommeistand #innrede #kristihimmelfartsdag #himmelspretten

Enkelt å bruke penger = Mer penger brukt

Payment by credit card
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Jo enklere det er å bruke penger og jo mer abstrakt man kan gjøre penger, jo større sannsynlighet er det at man bruker mer penger. Dette er noe jeg tror fullt og fast på, og det stemmer i hvert fall for meg. Hvordan tror dere jeg klarte å bruke 2000 kr på bøker i måneden? Jo, Master Cardet mitt er automatisk registrert hos Amazon. Det betyr at når jeg skal handle bøker, må jeg bare logge på, og så kan jeg kjøpe en hver bok med et klikk. Det betyr at jeg må aktivt, ikke bare gå inn på nettbanken men når jeg er der, må jeg gå på master cardet for å se hva saldoen består av. En bok koster ikke så mye, og når jeg ikke bryde meg om å kontrollere hvor mye jeg hadde kjøpt for med å aktivt sjekke kontoen, så ble jeg stadig overrasket over hvor mye jeg hadde brukt. For hvordan kan det å kjøpe bøker til 100 kr eller mindre, bli totalt 2000 kr? Allikevel, måned etter måned ble det det. Denne måneden er den første måneden på LENGE hvor jeg har brukt over 250 kr på bøker, og jeg hadde delvis forventet det. Flere bøker jeg har ventet på, har blitt utgitt denne måneden. Da ble det bare slik. 

Men i eksempelet mitt over var penger svært abstrakt for meg. Jeg så aldri de småbeløpene, så det var ikke farlig å bruke bare litt av det. Og det er det jeg syns er skummelt med spesielt kredittkort. Da bruker man ikke sine egne penger, man har ikke en bankkonto som forteller når du er tom for penger. Bruker du kortet fordi du venter på lønna, så bør du i hvert fall ha kontroll på hvor mye lønn du får, så du vet du kan dekke det du nå bruker OG neste måneds forbruk. 

Nå i helgen har jeg sett mange reklamer for Vipps for bedrifter, en ny måte å enkelt betale uten å måtte se noen bankkonto. Jeg kan jo håpe et dersom man har appen Vipps så har man forhåpentligvis også banken på app også. Da kan man enkelt se kontoen sin i hvert fall.

Det er allikevel ikke lurt å vurdere hvorvidt du skal bruke pengene KUN ut i fra hvor mye penger du har på kontoene dine. Dette tankemønsteret skrev jeg om i forrige uke. Jeg har et budsjett som jeg skal holde meg innenfor og dette er dessverre ikke en app enda, i hvert fall ikke i det budsjettprogrammet jeg bruker. Løsningen for meg har vært å ha kontanter å bruke i de områdene jeg bruker ofte og bruker småbeløp på. Jeg tar ut de pengene jeg skal bruke i løpet av måneden, dag 1, 2 eller 3 i måneden og så har jeg det. Når jeg ser i boksen min, så ser jeg hvordan det minker, og jeg holder på pengene før jeg gir de fra meg. Det er vanskeligere å gi fra seg 50 kr, når du ser at du har 50 kr mindre i lommeboka, enn å sette inn et kort og 'bare' bruke 50 kr, digitale tall som legges til og fjernes fra kontoen din. 

Den eneste plassen jeg ikke kan bruke kontanter er på Amazon, og når jeg skal kjøpe bøker. Her har jeg bare måtte ta meg sammen og bortsett fra denne måneden, så har jeg holdt meg innenfor avtalt beløp. Og måten jeg klarer å holde oversikt på det, er at jeg følger opp på budsjettet mitt jevnlig, og legger inn de nye utgiftene som er gjort. Gjør dette helst etter hvert kjøp, eller vent til du har gjort noen større kjøp. I det aller minste, gå inn en gang i uka. Sjekk hvordan du ligger ann. 

Det korte innlegget som skulle lede opp til hvorfor jeg bruker kontanter, ble litt lengre enn planlagt, og sporet litt av. Men konklusjonene er i hvert fall: Jo mer abstrakt man gjør penger, jo større sannsynlighet er det for at det blir oppfattet som 'lekepenger'. Og da er det større sannsynlighet for at man bruker mer enn man har råd til. Det er derfor jeg er skeptisk til et 'kontantløst' samfunn, da er penger noe man aldri ser eller føler på.  

#økonomi #kontant #kredittkort #bankkort #Vipps #bankapp #budsjett #penger #dinepenger #bøker #amazon #kindle 

Uke 20: Ikke den beste uken...


Denne uken har jeg gjort et bomkjøp. Det har kostet 400 kr. I forbindelse med 17. mai har Røde Kors et stand hvor vi selger lodd, og hvert år sliter vi med hva vi skal ha pengene i. Loddene går fort og vi har folk stående rundt omkring, ikke en bod for å selge. I år var jeg lei av den diskusjonen, så jeg gikk for å finne magetasker. Planen var at noe av overskuddet fra salget skulle dekke det innkjøpet. Nå fant jeg ikke noen magetasker, men sånne reiselommer, sånne man har under klærne. Jeg kjøpte to stykk, 200 kr hver, og var strålende fornøyd. De var de andre som holdt på å selge i begynnelsen men jeg tok over etterhvert, og oppdaget hvor grusomt det var å bruke disse lommene. De var ALT for små. Det var vanskelig å ta penger ut, og det var vanskelig å ta penger inn i i de. Pengene ble bare krøllete. Det er ingen måte dette er noe som kan brukes til neste år, så jeg vurderte ikke å ta det opp en gang med de andre. Problemet er at jeg aldri har vært den som har solgt før, jeg har bare vært med på trekningen, så jeg var ikke klar over hvor hektisk det var å selge, og hvor mye kontanter, mynt og småpenger som kommer inn. Jeg burde jo ha tenkt på at disse lommene var alt for trange og små til å kunne fungere skikkelig. Så der vurderte jeg ikke kjøpet godt nok. 

På den andre siden, er det noen som ønsker å kjøpe magetasker, sånne reiselommer. Det er halv pris, og koster bare 100 kr. :-p  

Denne uken fikk jeg lønnen fra sommerjobben i april, som bare var to dager så jeg tenkte at det ikke ble så veldig mye lønn. Det jeg ikke hadde tenkt på var feriepenger fra i fjor, så jeg fikk ganske mye mer enn forventet. Dette er første gang siden jeg hadde sommerjobber mellom studiene at jeg har hatt så mye overraskelses-penger. Jeg sliter med å overtale meg selv til å spare på de. På torsdag hadde jeg begynt å kle på meg for å ut å kjøpe en kalender og "kanskje noe annet jeg kanskje trenger". Altså bare for å shoppe litt! Så tenkte jeg meg om. Hva trenger jeg egentlig akkurat nå? Jeg har i to dager tenkt på å ha en kalender i bokform, som jeg kan fylle ut og fargelegge når jeg er opptatt med ting. Og i disse to dagene har jeg syntes det var en kjempe fin ting. I går, mens jeg gjorde meg klar for å gå på shopping, tok jeg en alvorsprat med meg selv. Jeg har kjøpt kalender MANGE ganger. Og det lengste jeg har klart å bruke en, var i en måned. Selv om jeg hadde godt planer, så fungerer kalenderen på mobilen også. Den er koblet til mailen min, så skulle jeg miste mobilen eller glemme den (som man lett kan gjøre med en fysisk kalender), så kan jeg gå inn på mailen for å se. 

Oppdatering: Det over ble skrevet på fredag, det er nå lørdag, og jeg har kjøpt en kalender. Det er ganske gøy å fargelegge inni den, og jeg har funnet ut hvordan jeg kan bruke den, uanvhengig av dato, så det er noe jeg kan bruke i mange år fremover... Sånn i hektiske perioder av livet. Vi får se om det er et bomkjøp, eller noe av det beste jeg noen sinne har gjort... 

Alt i alt er ikke dette den beste uken... 

Den eneste vinnen jeg kan komme på, er at jeg har klart å spise mye rester denne uken. Jeg klarte å spise opp de gamle eggene (De gikk ut de 28. april, så jeg har testet hvert enkelt før bruk om de flyter i vann eller ikke, flyter de er de dårlig) Melken ble drukket opp, og mye av brødet er spist. I morgen skal jeg lage eggerøre til middag, med urtene fra vinterhagen, bacon og ost fra frysen og nye egg som er kjøpt inn. Det må jo bare bli bra. 

Som alltid håper jeg at søndagen din er flott og avslappet, og at du får en fin uke fremover. Denne uken er det Kristi Himmelfartsdagen på torsdag, så deilig med en fridag midt inni! 

#økonomi #vinnogtap #tap #egg #mat #rester #kalender #unyttigeting #arkiv #shopping #fail #holdermatbudsjettet #matbudsjett #budsjett 

Dette får jeg ikke til: Rydde


På onsdag så har jeg bodd i leiligheten min i to måneder og jeg får stadig spørsmål om jeg begynner å komme i mål. Som dere kan se av bildet, så er svaret nei. 

Jeg er ikke i nærheten av å komme i mål. 

Jeg har ikke bare vært ufokusert på økonomien min, jeg har alltid vært kjempe dårlig til å se rotet som er rundt meg. Jeg bryr meg ikke om det er rotete, og velger heller å ikke ha folk over enn å rydde. Ikke særlig voksent av meg, eller hva?

Jeg syns at det å rydde er kjempe kiipt. Og jeg kan garantere at selv om sikkert mange av dere mener dere er rotete, så slår jeg de fleste av dere. Glassene og bakepapiret som står på bordet har stått der siden mandag. Klærne ble hengt opp forrige fredag tror jeg. Jeg har en saks liggende i sofaen, og de fleste boksene er enda uåpnet. Soverommet ser ikke ut, og skittenkleskurvene (som er ferdig sortert) er nesten fulle alle sammen. Jeg skulle ha levert tilbake til butikken den ELFA hyllen som står borte med Routeren, og TV-boksen trenger ikke å stå på gulvet, ettersom jeg ikke har tv en gang. 

Jeg har to bokser med papir som står klart til å kastes, og de har vært klart i et par uker nå, men har ikke giddet enda. I gangen står det varer som jeg ikke har ryddet bort enda, og noe ting jeg måtte kaste ut av sekken før jeg dro til jobb en dag. 

Oppvasken tar jeg ca 3 ganger i uka, og eggekartongen, med eggeskallene fra når jeg laget Arme Riddere, står enda på benken. Toast har jeg ikke laget på fire-fem dager, men jernet er fortsatt på benken. Krydder tar jeg stadig ut av krydderboksen, og lar de stå på benken i noen dager, bare for. 

Og med å gå igjennom denne listen, så får jeg en oppsummering på hva som trengs å gjøre. Jeg "ser" plutselig rotet, og får lyst til å gjøre noe med det. 

Dette ble skrevet på lørdag, så forhåpentligvis er det blitt ryddet samme dag. Dere må vente til tirsdag for å se. 

#håpløshusmor #håpløs #håpløsrydder #rotete #uorganisert #måblibedre #fårikketil #langtfraperfekt #begynnehvor? #Letsgetstarted

Igjen forventet sprekk på transport

woman with leg injury, isolated on white background, copyspace
Licensed from: Nobilior / yayimages.com

Jeg har jo skrevet om den fantastiske El-sykkelen min, som jeg syklet med hele tiden fra oktober til desember, uten noe særlig problemer. Men nå bør jeg ha en liten pause. Jeg har gått på meg vondt i låret, siden jeg gikk og sto 10 timer på hovedsakelig asfalt under en vakt med Røde Kors. Det hjalp nok heller ikke at jeg gikk i folketoget på 17. mai heller. 

Jeg la merke til det noen dager etterpå, at det kjentes ut som om jeg hadde en stor og underliggende blåflekk fra kneskål opp ca 10 cm på låret, foran og på sidene. Problemet er at jeg ikke kjenner det så mye, men jeg kjenner det veldig når det er blitt for mye bevegelse i kneet. Så for eksempel kjenner jeg det ikke mens jeg sykler, men når jeg går av sykkelen kjenner jeg det. 

Jeg har tatt bussen to dager i forrige uke, følte meg delvis fin i begynnelsen av denne uka, men etter 17. mai og all gåingen, så må jeg rett og slett prioritere hvile for låret. Så må jeg eventuelt vurdere om jeg skal ta meg en tur til legen. Hvis det er en betennelse i enten senen eller muskelen, så må jeg nok ha noe betennelsesdempende. Men det kan legen fortelle meg. 

Så her om dagen, tok jeg avgjørelsen at jeg kjøper en ny ukesbillett for bussen, sikrer meg at jeg er over 100 kr over budsjettet, men tvinger meg selv til å hvile benet til fredag, siden det er himmelspretten på torsdag. Krysser fingrene på at det går bedre da. :-) 

Håper lørdagen deres går bra, og at dere koser dere i nå i skjønne mai!

#Kollektiv #buss #busspass #smerte #låret #hvile #muskel #sene #økonomi #17.mai #folketoget  

For oss med timelønn, provisjon og ellers varierende inntekter

Wondering

Licensed from: Spectral / yayimages.com

Hva skal man gjøre med budsjettet når inntektene varierer fordi man kanskje får timebetalt, får betalt delvis på provisjon eller er vikar? Når man da er inne i en slik periode vi er i nå, hvor påsken var i forrige måned, og vi har MANGE fridager i mai (Hurra!) betyr det også at lønningen vil reflektere færre arbeidsdager. 

Jeg trodde opprinnelig at jeg skulle se det i denne månedens lønn, men det er bare fordi jeg ikke tenkte meg om. Min lønnsmåned går fra 16. til 15, og påsken i år begynte den 16, hvis jeg husker rett. Så det er neste måned som vil ha de fleste fridagene. Hele påsken og 1. mai. Lønningene jeg får i juli vil også reflektere 17. mai, Kristi Himmelfartsdag og Pinse. 

Det betyr at jeg kommer til å ha 2 måneder på rappen, hvor lønnen gjerne ikke er så høy. Da er det godt at jeg 1: Fikk 3000 kr mer enn budsjettert denne måneden, 2: Får lønn utbetalt fra sommerjobben denne måneden, 3: neste måned så bør jeg få betalt for arbeidet jeg har gjort forrige måned og denne måneden for ekstra jobben min. 

Jeg kommer derfor, når jeg gjør opp regnskapet mitt, sette 3000 kr til sparing for de neste to månedene, slik at jeg er sikker på at jeg har nok penger til å dekke utgiftene mine de månedene. 

Og det er det alle som har varierende inntekter må gjøre. Spesielt dersom de månedene med lav inntekt ikke dekker alle utgiftene dine den måneden. Finn ut gjennomsnitt, eller rett under gjennomsnittsinntekten din er. Du finner den ved å se på lønnslippen din fra i fjor og regner det sammen. Noter samtidig hvor mange måneder du hadde under dette beløpet, og om det er en spesiell periode du har lavere inntekt. Noen som jobber med turisme vil ofte ha mer inntekt i en sesong enn en annen. De månedene du tjener mer penger, må du sette til sides det som er over gjennomsnittet. Spar opp slik at du med sikkerhet kan si at du har penger spart til å dekke alle utgiftene for alle de trange månedene som kommer. 

Dersom du begynner med trange måneder, så må du nå, en kort periode, leve på litt mindre, og minne deg på at det bare er en kort periode, før du begynner en plan for å hindre svingingen i inntektene dine i fremtiden. Hold fast med målet, og PRØV å ikke ta i bruk kredittkortet! Da må du betale det tilbake igjen, før du kan begynne å spare til neste trange måned. Rekker du ikke det, er sannsynligheten stor for at kredittkortet blir brukt igjen. Så er du inni en ond sirkel! 

De fleste av oss kan holde ut en ubehagelig situasjon, så lenge vi vet det er midlertidig. Bare se for deg målet.

Nå er det nesten helg og det skal bli godt. Ha en god dag!

#inntekt #lønn #økonomi #timelønn #provisjon #budsjett #planlegging #forberede #kredittkort 

Hekans underholdende drømmer!

superhero character
Licensed from: vector1st / yayimages.com

Jeg har alltid likt å drømme meg bort, hvor jeg setter meg selv i ulike, umulige scenarioer. Dette har vært svært underholdende og avslappende, men det har også vært noe jeg har gjort for å ikke tenke på min egen fremtid. For hvor mye mer underholdene er det ikke å se for seg deg selv med magiske krefter, hvor du med en elegant (og siden jeg er alene gjør jeg samme bevegelse mens jeg skriver) løft av hånden kan løfte opp ting som jeg ser rundt meg. På lørdag for eksempel, så gikk jeg til noen venner, og gikk forbi en barnehage. Bak gjerde lå det noe søppel og automatisk så jeg for meg (mens jeg løftet på hånden) hvordan søppelet ble løftet opp og kom til meg slik at jeg kunne kaste det. Disse drømmene går av seg selv. 

I disse dagdrømmene, som kan være enten her på jorden, eller i helt andre verdener, Middel Earth, Narnia, Harry Potter-verdenen e.l., opplever jeg det utroligste, lærer magi, og kommer tilbake til livet mitt som en ekstra-ordinær person. For det er vel det jeg alltid har drømt om å være. Ekstra-ordinær. 

Og jeg har begynt å innse at det at jeg drømmer så mye, gjør meg ekstraordinær på min måte. Men nå prøver jeg å snu drømmene mine til hva jeg ønsker "å bli når jeg blir stor". Det betyr at det ikke er noe magisk (litt kjedeligere med en gang), det må bygge på noe jeg er god til. Jeg kan for eksempel ikke vinne Idol, eller hoppe jorden rundt på ski, det må være en måte å tjene penger på (uten å vinne Euro-lotto, som jeg aldri spiller allikevel), det må være variert (for min egen del) og det må løse et problem som jeg ser.

I mange år så var de tre første 'unntakene' vanskelig å ikke ta med i drømmen. For det er så mye gøyere å se for seg hvordan ting vil være om/når man vinner 200 millioner kr. Jeg kommer aldri til å vinne, jeg spiller ikke annet enn pantelotteriet, men det er morsomt å fordele de teoretiske pengene.

Men jeg har innsett at det er ganske gøy å drømme om fremtiden også, realistisk. Og det er så mange veier å gå, når man har flere drømmer. Å jobbe på museum, eie eget turist-bedrift, Idè-konsulent (tror ikke det finnes, enda...), Forfatter (om økonomi og/eller barnelitteratur), spokesperson som privatøkonomi, rådgiver, drive eget Bed and breakfast, utbygger, selger av smarte-møbler for små rom. Mulighetene er mange og for å finne ut hva som er mitt, så må jeg bare begynne å prøve en plass.

Forfatter for eksempel, krever litt øvelse. Derfor skriver jeg bloggen her, for å øve på å sette ord på ting. Bloggen er også et ledd i å prøve å sette ord på fancy råd, på en konkret og forståelig måte.

Jeg søkte i vår på sommerjobb på museum, men ble nok ikke tatt med i vurderingen siden jeg har fulltidsjobb 'ved siden av', og derfor ikke kunne jobbe hverdager på dagtid.

Mens jeg lete etter leilighet, prøvde jeg selvfølgelig å se etter noe med to soverom, og jeg så for meg at dersom jeg ikke fikk leid ut det andre rommet så kunne jeg prøve meg med Air-BnB, men det må jeg rett og slett vente med. Turisme er jeg litt innom hver uke, men der ser jeg litt på hvilke behov som enda ikke er dekket. Det er noe som kanskje kommer i fremtiden.

Så drømmer er ganske spennende, men det har tatt noen år før jeg har turt å drømme konstruktivt.

Så nå utfordrer jeg deg: Hvilken drøm har du hatt, som du nesten ikke tørr å si til deg selv en gang? Hva er den største, mest usannsynlige drømmen du noen gang har hatt? Hvor hva dømmer du om å bli? Det er aldri for sent, og de er hekkans underholdene. Skriv ned for deg selv, eller enda bedre, skriv ned hos meg! Første steg på veien er å dele med andre! 

#drømmejobb #jobb #fremtid #Livsstil #Drømmer #fantasi #lottomillionær #lotto #Superhelt #Ekstraordinær #Idol #Skihopp #Forfatter #blogg #AirBnB #turisme #Økonomi

17. mai, den store kontantdagen!

Noregian flag
Licensed from: kenneththunes / yayimages.com

17. mai har alltid vært den store kontantdagen, hvor alle tar ut masse kontanter for å kunne kjøpe brus, is, ballonger, lodd, og andre ting som man gjør på 17. mai. Men sakte og sikkert har dette endret seg. Akkurat nå kan du finne meg i Madlaleiren, hvor jeg roper i mikrofon for å få folk til å komme å snurre lykkehjulet vårt. Pengene går selvfølgelig til Hjelpekorpset. Årets store utfordring er å modernisere hvordan man kan betale. For vi har ikke Vipps enda! Hjelpekorpset gikk inn for Mcash, i fjor, men det funket ikke helt. Så jeg ønsker å prøve noe annet i år. Jeg har en viss ide, men om jeg får lov, vet jeg ikke. Hvert år har teknologien gjennomgått en evolusjon, hvor den sterkeste ideen vinner frem, så jeg orker ikke bruke for mye energi på noe vi trenger en gang i året. Det blir spennende å se hva som skjer i fremtiden. Selv håper jeg vi aldri helt går bort fra kontanter.

Håper dere alle har en strålende fin 17. mai! Kos dere. 

#økonomi #kontanter #kontant #17.mai #nasjonaldag #penger #lykkehjul #innsamling #donasjon 

Har du dette tankemønsteret om pengebruk?

Doing the accounts
Licensed from: ruigsantos / yayimages.com

Etter den nydelige teasen på søndag (som dere kanskje ikke hadde lagt merke til om jeg ikke skrev etterpå at dette ble et eget innlegg) er det på tide å ta opp et gammelt tankemønster jeg ikke har vært bevist på tidligere, og som jeg nå oppdaget fordi mønsteret har endret seg. Denne uken har jeg møtt fristelser, og jeg har stått i mot de!

Torsdag var, her i Stavanger, den store åpnings- og tilbudsdagen, og jeg skulle ut å kjøpe støvsuger blant annet. Jeg var ikke helt klar over hva jeg gjorde, men jeg åpnet bankappen jeg har på mobilen, la merke til hvor mye penger jeg hadde på konto og tenkte "Jeg har så-så mye penger på konto, da kan jeg bruke Så-så mye penger." I stedet for å se på budsjettet mitt, å se på planen jeg hadde for pengene mine, tok jeg en vurdering på hvor mye penger jeg hadde på konto, for å se om jeg hadde råd til noe. Jeg stoppet plutselig opp og tenkte med meg selv: "Hva var det som skjedde nå?" Jeg har aldri vurdert at dette har vært et mønster men jeg gjorde det så automatisk at jeg skjønner det har vært det. 

En lyspære gikk på for meg da. Det har vært den STORE feilen jeg har gjort i alle år. Jeg har sett på bankkontoen min og har jeg penger til det på konto, så har jeg tenkt at jeg har råd til å kjøpe denne tingen. Da har jeg sjeldent tenkt på utgifter som kommer i fremtiden, bare at jeg har penger på konto NÅ. Årsavgift på bil i slutten av måneden? Nope! Flybillett til reise? Nope! Bursdag? Nope! Penger på konto var penger jeg kunne bruke. 

Det å plutselig bli bevist på det var overraskende,  ettersom dette har vært ganske fundamentalt i min tankegang. Det har også vært godt å vite at jeg har endret mønster slik at når jeg får tilbakefall til gamle vaner så skrus varsellampene på. 

Jeg innser også at dersom jeg ikke hadde hatt denne endringen i tankegangen min, så hadde bankappen vært ganske farlig for meg. Fordi hver gang jeg ville være usikker på om jeg hadde råd til en ting, hadde jeg gått inn å sjekket om jeg hadde penger på konto. Penger jeg nå vet hva jeg har satt av til men uten budsjettet så ville det være vanskelig å holde oversikt. Jeg hadde plutselig fått en regning, kommet på en reise, gått for å kjøpe noe jeg hadde spart opp til, og kommet på at de pengene var allerede brukt på noe annet jeg ikke hadde planlagt. Eller på en ting jeg fant ut der og da jeg ville bruke mer penger på. For eksempel en støvsuger som jeg skulle kjøpe billig, fordi jeg ikke har mye å støvsuge, men som har så stilige modeller som koster 5-10 ganger mer. Fordi jeg har et budsjett, så vet jeg at pengene, selv om det sitter på konto, allerede er øremerket noe annet (uten at jeg kan si med sikkerhet hva det er på stående fot), og jeg derfor må holde meg til budsjettet jeg har satt opp. Så mens jeg var fristet til å kjøpe støvsugere til over 2000 kr, så holdt det med den jeg kjøpte til 400 kr. Jeg skal bare støvsuge ute i vinterhagen, all jord som søles der, så det er ikke store områdene. Jeg satser på at den billigste modellen holder. 

Hvilke tankemønster har du når du skal bruke penger? Hvordan vet du hva som er for dyrt og hva som er akkurat passe beløp å bruke? Har du gjort det same som jeg har gjort tidligere? Det kan være lurt å prøve å bli bevist, for å hindre at du går på en smell.

#økonomi #tankemønster #Pengerpåkonto #støvsuger #innkjøp #harådtil #Råd #varsellampe #bankapp #Kvadrat #Power #Lefdal #Lurabyen 

Hvor ille er det om lønna/studielånet ikke kom denne måneden?

man seated on the floor with piggy bank
Licensed from: Flareimage / yayimages.com

Hva ville du gjort, dersom lønna eller studielånet ikke kom når den skulle? Mens jeg var student og avhengig at de 6000 kr (ja, mener det var 6000-noe kr den gangen) så hadde jeg raskt tatt kredittkortet mitt til bruk for å kjøpe mat. Eller for å gå gå ut. Kombinert med min daværende filosofi om at "har jeg penger på konto, så har jeg råd til det", så kunne det raskt ha gått galt. For jeg er ikke sikker på at jeg hadde satt til sides de kr jeg hadde brukt på kredittkortet...

Mens jeg var student var de aller beste månedene de månedene der utbetalingsdato var i helgen. For det betydde at vi kunne få lånet opp til to dager tidlig! At jeg da måtte ha pengene gående i to dager ekstra tenkte jeg aldri på. Å leve fra lønning til lønning (paycheck to paycheck) betyr at du er helt avhengig av denne månedens lønning for å kunne betale denne månedens utgifter. Og jeg vet fra erfaring, at det ikke er så veldig komfortable å være der og det var tilfeller hvor jeg måtte spørre foreldrene mine om penger. Den største utgiften jeg måtte ha hjelp med, som også ble bursdagsgaven min det året, var rotfyllingen som ble over 8000 kr i 2007-08 tror jeg. Jeg hadde ikke sjans.

Jeg har hørt om mange måter å håndtere dette, slik at man i hvert fall klarer å betale denne månedens utgifter. Det ene, som passer godt for de som har en egen konto de trekker regningene sine fra, er å spare opp til å ha et dobbelte der inne. La oss si at på en måned så betaler man 5500 kr i utgifter. Dette er leie, strøm, internett og mobil. Standard utgifter som de fleste av oss har. Da ønsker man å ha, akkurat den dagen man overfører pengene, 11 000 kr på kontoen. Da vet man, at man i hvert fall har penger for å betale for tak over hode, varmen og kommunikasjon som er blitt essensielt.

Problemet med denne metoden, er at penger som er synlig på konto, svært lett blir penger man har råd til å bruke. Dersom dette kjennetegner din tankegang, er det kanskje ikke den beste løsningen for deg. Det hadde i hvert fall ikke vært for meg den gang.  

Løsning nr 2 er en buffer som jeg har forklart om flere ganger tidligere. Her sparer du opp et vis beløp, som gir deg en sikkerhet til å ikke bare betale regningene som kommer, men også uforutsette utgifter. Bufferen bør være på MINST 10 000 kr, men det beste er å i hvert fall ha tre månedslønner satt til sides. Dette bør du holde i en egen konto, slik at du ikke ser den til vanlig. 

Problemet med denne metoden er at det krever mer penger enn løsning 1. Så kanskje begynn med løsning 1, og når du har spart opp de pengene så kan du sakte men sikkert spare opp til noen månedslønner på konto. Litt over lengre tid, gir store resultater. 

Lykke til!

#økonomi #buffer #lønn #studielån #spare #sparing #bank #bankkonto #bloggmag.no #blogg.no #bankapp 

 

Uke 19, Kvadrat og nødvendigheter

Denne uken har vært den store "Gjenåpning/Åpning/Tilbudsuken" som vil si at jeg har fått melding på melding om tilbuder jeg har kunnet benyttet meg av. Og jeg har gjort det! Jeg har kjøpt støvsuger til å ha på teppet ute i vinterhagen som har hatt noe jord på seg. Jeg har også kjøpt dobørste og sånn såpeholder kurver til å henge i dusjen. Dette ble kjøpt på tilbud og så billig som mulig. Jeg er så glad for at jeg har disse tingene (tenk på hvorfor man har spesielt en av disse tingene), så jeg er fornøyd med kjøpene. Spesielt med tanke på hvordan jeg måtte trekke meg selv i nakken tidligere på dagen. (ooooh, teaser til innlegg på tirsdag!)

Denne uken var vi på omvisning på et hotell hvor Røde Kors skal ha et arrangement, og jeg har planer om å leie meg et hotellrom denne dagen, det er noe jeg syns jeg fortjener etter å arrangere et sånn stort arrangement. Det er penger jeg må sette til sides, men ettersom jeg har sett rommene, så tror jeg absolutt dette vil være enkelt. 

Den største vinnen, i hvert fall her jeg sitter nå, er at jeg har vært to ganger på Kvadrat (et av Norges største kjøpesenter), og jeg har bare kjøpt det jeg hadde bestemt meg om på forhånd. (Høretelefoner, lader og musserende vin) Til tross for at jeg har hatt lyst til å kjøpe en foundantion, eller hva det nå heter, som jeg hadde fått en sampel på, og har hatt lyst til å kjøpe en sånn øyenbryns-maskare ting. (Se hvor flink jeg er med sminke). Jeg pleier ikke å bruke sminke og jeg har sminke på badet som jeg ikke bruker, men de begynner å bli noen år gamle nå. Jeg har ved jevne mellomrom (et-to år) investert i sminke, som jeg bruker i omtrent to uker, før jeg ikke gidder mer. Så dette har sjeldent vært en god investering for meg. Denne uken har jeg klart å si nei, jeg satser på at jeg unngår fristelsen neste uke også. Jeg tror ikke jeg må på Kvadrat i det hele tatt neste uke, med mindre noen inviterer meg. 

Håper dere har hatt en fin uke, og får en ny fin 17. mai uke!

#økonomi #vinnogtap #kvadrat #shopping #powers #lefdal #Lurebyen #Clarion #sminke #fristelser #sminke #Sterk
 

Hva er det verste som kan skje, dersom du gjør noe feil?

sexy woman and accident
Licensed from: Enrique Ramos Lopez / yayimages.com

Det tar meg 37 minutter å sykle til jobb, og 37 min å sykle hjem hver dag. I løpet av denne tiden, tenker jeg mange tanker. Noen er rare, som hvordan jeg raskest mulig kunne kommet meg på jobb, dersom sykkelen min kunne fly. Hvordan ville vind, trær og høyder påvirket hvilken rute som eventuelt var raskest. Og hvordan skulle jeg lettet og landet for at ingen andre skulle se meg (for det kan de jo ikke av en eller annen grunn). Andre er deprimerende, (denne tanken kom etter et hjul på en lastebil eksploderte 10 m. foran meg), på hvordan jeg ville reagert om jeg var rett i nærheten av en større eksplosjon. Hva ville jeg se? Hvordan skulle jeg reagert? Hvordan kunne jeg hjelpe flest mulig? 

Så har vi i dag, hvor jeg hadde en ganske oppmuntrende samtale med meg selv, (for samtaler går som regel veien når jeg forklarer ting til meg selv). Bakgrunnen er en samtale jeg hadde her om dagen med et noe yngre medlem i Hjelpekorpset, om å bare tørre å hoppe i det. Hun var ganske nervøs for å gjøre noe feil, (hadde INGENTING å gjøre med pasient), og jeg måtte spør: "Hva er det verste som kan skje dersom du gjør noe feil?".

Og det er det jeg har innsett. "Hva er det verste som kan skje dersom jeg gjør en feil?" er et genialt spørsmål å stille seg selv, når man er usikker på noe. 

Nå skal jeg snakke litt på generell basis om kvinner, basert kun på meg selv, og ting jeg har lest. Det er derfor LANGT i fra objektivt. :-p

Kvinner har en tendens til å ville vente med å gjøre noe, før de klarer å gjør det så perfekt som mulig. Menn har en tendens til å stole på at det går greit, selv om de ikke kan det på forhånd.

Detter er min hypotese til EN av grunnene hvorfor flere menn søker på høyere lederstillinger, hvorfor flere menn starter egne bedrifter, og hvorfor menn generelt har høyere betalt enn kvinner. Og jeg merker det på meg selv. Når jeg leser en jobbannonse lager jeg automatisk en liste over hva jeg ikke kan i den jobb-beskrivelsen. Ikke hva jeg kan av det de spør etter. Ikke hva jeg kan lære meg. I hvert fall så langt. 

Så med 37 minutter hver morgen til å tenke tanker, hadde jeg god tid her om dagen til å tenke på "Godt nok". Med å tenke "Godt nok", ikke perfekt, vil man være mer effektiv. Man sjekker kanskje bare en gang, ikke fem. Man venter ikke med å gjøre noe, "til det ikke kan forbedres", når alt egentlig kan forbedres. Man er mindre redd for å gjøre feil, og har lettere for å motta rettelse, fordi man vet at jobben kan forbedres. Man vet at en oppgave blir bedre av at flere får innspill, så med å lage en begynnelse, er det lettere for andre å komme med innspill.

Merk, hvis du har en kritisk jobb, som kirurg for eksempel, så håper jeg virkelig du er mer fokusert på perferkt, og ikke godt nok!

Med å spørre seg selv: "Hva er det verste som kan skje?", sette ord på frykten, spesifiser den, så er det lettere å se hvor irrasjonell vår frykt er. 

Det er derfor jeg skriver denne bloggen også. Fordi jeg har et behov for å dele og snakke om økonomi, men også for å presse meg selv til å skrive. Jeg brukte lang tid på å planlegge, på å se for meg hvordan ting skulle se ut, får jeg innså at hvis  jeg ville at det skulle være perfekt før jeg begynte, så ville jeg aldri begynt. Jeg vet at jeg har skrivefeil, og jeg leser igjennom noen ganger for å få det med meg (mye blir ikke plukket opp). Av og til blir setningene redigert til det ukjente, som jeg oppdager noen dager senere. Jeg blir etterhvert bedre til å skrive, og innleggene vil også bedre. Men hadde jeg ikke publisert hvert innlegg, hadde jeg heller ikke skrevet de. Og da hadde jeg ikke hatt muligheten på å bli bedre.

Mine største frykter var:

 1. Ingen ville lese bloggen,
 2. Noen jeg kjenner ville lese bloggen, og synes den var dum.

Når det kommer til lesere, så jo, folk leser, av og til får jeg kommentarer, men jeg har innsett at jeg hadde skrevet, selv om ingen leste. Fordi det er tilfredsstillende nok for meg å sette ord på ideene mine. Og frykt 2, som jeg må minne meg på hver dag, Smaken er som baken. Så lenge jeg syns det er gøy å skrive, så får jeg bare fortsette med det.  

Nå prøver jeg å innføre dette på jobb. Jeg prøver å tenke mer som Pippi "Det har jeg aldri prøvd, så det kan jeg sikkert". Jeg prøver å være fornøyd med "godt nok" for mine kollegaer har garantert innspill som kommer til å gjøre resultatet bedre. I forrige uke laget jeg en presentasjon som vi som en gruppe skulle presentere. Jeg manglet noe informasjon, og fikk ikke tilbakemeldinger på hva som skulle stå. Så jeg laget raskt og enkel en beskrivelse om hva jeg hadde oppfattet skulle stå der. Når jeg sendte den ut, tok en av de andre å slettet alt i den delen, og skrev det inn selv. Jobben ble gjort raskere enn om jeg hadde ventet til han selv sendte meg informasjonen, og presentasjonen ble godkjent raskere. Og fordi jeg ikke hadde brukt en dag på å lage de sidene perfekt, er jeg ikke fornærmet fordi noen andre bare slettet jobben jeg hadde gjort. Jeg gikk inn i det, vel vitende om at ting ville bli endret på. Hadde jeg laget det som jeg annså som "en perfekt presentasjon" så hadde jeg vært svært uvitende, og blitt irritert når noen kommer med forslag til redigering. 

Så alt i alt prøver jeg å være modigere, mer pippisk. Jeg prøver å være åpen for tilbakemeldinger, stille oppklarende spørsmål når jeg får det, jeg jobber med å ikke gjøre ting perfekt, bare 'godt nok', om det er arbeid eller tanker, og heller dele for å få hjelp av felleskapet til å gjøre tingen så godt som over hode mulig. Og det viktigste kanskje; Stille meg selv spørsmålet, når jeg er usikker på en handling. "Hva er det verste som kan skje? Hva er jeg redd for vil skje? Er det reelle ting, eller irrasjonel frykt?"

Ha en fortsatt fin lørdag!

#karriere #blogg #mål #verstesomkanskje #økonomi #pressemegselv #pippi #detkanjegsikkert #blogg.no #bloggmag.no 

'Bjørnetjenesten' som er økonomisk, godt for miljøet, infrastruktur og meg selv

Malini Gaare Bjørnestad skrev for litt over en måned siden i KK et innlegg hvor hun argumenterte for at det å sykle en el-sykkel var å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Og jeg må dermed konkludere med at hun enten har feil definisjon på hva en bjørnetjeneste er for noe, eller så har hun misforstått hva en el-sykkel er for noe. For hvordan hun kan argumentere at noe som er miljøbesparelig, hjelper infrastrukturen og veinettet, som sparer pengene til syklisten og samfunn og som gir syklisten frisk luft og trim som en bjørnetjeneste forstår jeg ikke helt.  

Min bakgrunn: Jeg har siden jeg kjøpte el-sykkel i oktober være blodfan. El-sykkel er den NEST-BESTE investeringen jeg noen gang har gjort, bare slått av leiligheten, leiligheten kan jeg selge til en fortjeneste. Men må ikke glemme at hadde det ikke vært for el-sykkelen, så hadde jeg mest sannsynligvis ikke hatt leiligheten. Fordi jeg kjøpte meg el-sykkel, så har jeg kunne kvittet meg med bilen og dermed sparer jeg mellom 30 000 - 50 000 kr i året. (Basert på tallene de 6 årene jeg hadde bil). 

Malini beskriver i innlegget sitt hvordan hun var lei av fulle busser og skulle begynne et nytt og bedre liv med å sykle til jobben. Turen tar henne 14 min, og på vei har hun en seig og tung bakke som hun må opp. Irritasjonen er at hun blir forbisyklet av el-syklene som ser ut som om de er på søndagstur midt i den tungeste biten av bakken, hvor hun puster og peser for å komme seg opp. Hun sier at når man sykler opp en tung bakke, så skal man slite for det. Man skal ikke se ut som om man er på søndagstur i Tour de France-verdig kleskolleksjon. Hun er også veldig fornøyd med at hun får støtte av DinSide som sier følgende: 

Er elsykkelen et produkt som har livets rett, eller er det bare en forbigående trend for bedagelig anlagte syklister med penger til overs?

Hun aksepterer at de som sykler el-sykkel kanskje er folk som ikke hadde syklet, om de hadde hatt vanlig sykkel og at det er bedre med noe enn ingenting. Men det er her hun snakker om bjørnetjenesten. For er det ikke bedre å bare kaste seg ut i det og komme i form med vanlig sykkel?

Ut i fra dette må jeg bare konkludere med at Malini og Tore Neset fra Dinside som hun henter sitater fra, har egentlig bommet helt på poenget. For mens de snakker om trening, så snakker el-syklistene om transport. 

Malini og Tore virker begge som om de ser på sykling med el-sykkel, som om det er en treningsform. Det er ikke det. Jeg er helt enig. MEN (og dette er viktig): Jeg og de fleste jeg kjenner som har el-sykkel, sykler ikke for å trene. Skal man virkelig se kritisk på det, så er ikke sykling den mest effektive treningsformen uansett, og Malini som kun bruker 14 min til jobb med sykkel, kunne jo fått enda mer ut av treningen med å jogge til jobb. 

Jeg vil nå gjerne stille deg noen spørsmål Malini (om du noen gang leser dette, og de er ganske ledene). Har du noen gang lurt på hvor ofte en som sykler el-sykkel, sykler til jobb? Har du tenkt at de kanskje begynner med en gang frosten forsvinner om våren, og sykler helt til frosten og snøen kommer tilbake igjen? Har du vurdert at de kanskje sykler hver eneste dag? 

Har du også kanskje tenkt over hvor langt de sykler? At de kanskje bruker 40 min til jobb, i stedet for 14 min? Og at de på ettermiddagen skal sykle 40 minutter hjem igjen også? Har du tenkt på at et sykkelsete på en el-sykkel etter 40 min er like ukomfortabel, som sykkelsetet til en vanlig sykkel? 

Viste du at selv om man sykler på el-sykkel, så blir man allikevel våt når det regner? El-sykkelen holder nemlig ikke borte regnet eller vinden, til og med haglet kjenner man. Og at en som bruker el-sykkel hver dag, ønsker å spare de vanlige klærne sine, og i stede for å ha vondt i rompa, våte klær, og utslite bukser, kjøper seg sykkelklær, som faktisk er tilpasset bevegelsene man gjør på en sykkel? 

Har du vurdert hvor er SINNSYKT lønnsomt å ha el-sykkel i stedet for bil? Siden du siterte DinSide som lurte på om el-sykkelen var en trend for syklister med penger til overs? For jeg kan vise deg tallene på hvordan jeg nå, på et halvt år, inkludert tre måneder med buss, har spart opp det beløpet jeg brukte for å kjøpe el-sykkelen min. Heretter går jeg bare i pluss. Og jeg minner deg på at jeg har mellom 2011-2016 brukt mellom 30 000 - 50 000 kr på å ha bil.

Og igjen, tror du virkelig de som sykler el-sykkel gjør det for treningens skyld? At de ikke gjør det for å spare miljløet, for å spare penger, for å få frisk luft og bevegelse i kroppen? At de ikke sykler for å ikke være avhengig av kollektiv transport, eller å måtte finne en parkeringsplass? Jeg må igjen spørre deg om du virkelig sykler til jobb for treningens skyld? For i så fall gjør du deg dessverre en bjørnetjeneste, tross den tunge bakken hvor du puster og peser så mye. For 14 min x 2 (og jeg antar at du renner ned den tunge bakken når du skal hjem igjen, men jeg lar det enda stå 14 min hjem) er ikke den beste treningsformen. For det første så er det sykkel, og for det andre så er ikke 14 min så veldig lenge.

Kom heller til Sandnes du, og bli med å sykle de 28 km jeg sykler hver dag, med mot- og medvind inn til Stavanger. Bli med en dag det blåser mellom 8-12 s/m, og vis meg hvordan du er motivert til å sykle fem dager i uka, etter hverandre. Det er 140 km i uka det, til Nordjærens vær og vind. Da kan jeg gå med på at du trener med å sykle til jobb. 

#Økonomi #KK #MaliniGaareBjørnestad #elsykkel #sykkel #trening #miljø #infrastruktur #trafikk #bjørnetjeneste #klær #dinside #ToreNeset #meninger #blogg.no #bloggmag.no #fritid

Dette får jeg ikke til: Mat for 1

Terrible mess
Licensed from: hemeroskopion / yayimages.com

Dette blir et veldig kort innlegg, rett og slett fordi jeg mangler informasjon, og fordi det er noe jeg ser jeg mangler. 

Jeg har nå bodd alene i leiligheten min i nesten 7 uker (på fredag), og jeg opplever at mat blir mindre og mindre viktig. For hvorfor skal det være det, når alt jeg lager er i store porsjoner, alt for mye, og jeg blir spisende på dette i dagesvis? Det betyr at før jeg lager maten, så må jeg vurdere om jeg er villig til å spise dette i flere dager fremover. 

Jeg må også passe på at maten jeg har i frysen blir tatt frem, *reiser seg for å hente ut burritoen fra første helgen*, og det er jeg ikke så flink til. Jeg har derfor bestemt meg for at jeg må lete etter inspirasjon og motivasjon til å bli bedre på matfronten og for å regulere porsjonene jeg lager bedre, sånn at jeg slipper å spise en ting hele uka. Eventuelt at jeg lager 7 ting, så jeg spiser de samme syv rettene de neste syv ukene... 

Spørsmål: Jeg er ikke så glad i fisk, men må jo bli bedre på det. Har dere noen raske og gode fiskeretter, som skjuler smaken av fisk og som enten fryses greit, eller er rask å lage? (Sånn at jeg kan ha frossen fisk i frysen og raskt lage noe med det?

Kriteriene for maten jeg vil lage er: 

 1. Enkelt å lage
 2. Kan lett dimensjoneres til 1 person
 3. Ikke dyrt
 4. Kan fryses/trenger ikke tines før forberedingen

Noen tips?

#mat #økonomi #matfor1 #HJELP #matplan #inspirasjon #Blogg.no #bloggmag.no

 

Del 2. Ti spørsmål å stille deg selv, før du gjør store innkjøp. Spørsmål 6-10

I går gikk jeg igjennom fem spørsmål å stille seg selv før man gjør bruker mye penger på en ting. I går sa jeg også at jeg har nesten plagiert Lydia Senn (som er over her) Her har du Del 2, med spørsmål 6-10. Bare for en rask oppsummering tar jeg først de fem første spørsmålene: 

1. Har jeg penger på konto for å betale for denne dyre tingen?

2. Får jeg mest for pengene mine? Ikke nødvendigvis den billigste, men den som gir meg mest verdi

3. Hvor lenge må jeg jobbe for å få tjene opp dette beløpet? Er tingen verdt den arbeidstiden?

4. Er de noen løpende kostnader på dette? Får jeg med en service-avtale, eller må jeg betale ekstra for dette?

5. Kan jeg bruke pengene på noe annet?

Så de siste fem spørsmålene: 

6. Kan jeg sove på det? Tenker man ikke igjennom det, blir det ikke et godt valg.

Dette punktet plukke opp fra punkt 2. Ta deg tid til å tenke igjennom kjøpet. Dersom selger presser deg på kjøpet, insisterer og sier at tilbudet varer bare så-så lenge, så er det større sannsynlighet for at du impulskjøper og angrer senere. Jeg impulskjøpte en sparkesykkel, jeg hadde tenkt på å kjøpe en sparkesykkel sånn at jeg kunne enklere ta meg mellom busse og jobb, men så så jeg den STILLIGSTE sparkesykkelen noen gang, og den kostet 1500 kr. Den hadde store, komfortable hjul, og var rett og slett råstilig. Den var også for stor til å ta på bussen uten å måtte betale for den, men jeg tenkte ikke på det før etter jeg hadde kjøpt den. 

7. Kan jeg låne i fra noen? 

Det er ikke alt man trenger å kjøpe selv. Eksemplene Lydia kommer med i videoen sin er gressklippere og sånne ting, men jeg tenkte mer på praktiske ting for meg selv. Netflix for eksempel. Søsteren og svogeren min har det, og jeg har det ikke. To ganger har jeg lånt deres abonnement for å se noe som kom ut, akkurat som de lånte min i flere år. Hvis jeg noen gang begynner å bruke det mer, så kan det godt hende jeg foreslår til søskene mine at vi kan dele på kostnadene, for bror og svigerinnen min abonnerer på noe annet. 

8. Kan jeg kjøpe dette brukt?

Jeg har allerede nevnt babyklær, men barneklær, sofaer og andre møbler kjøpes billig på nettet. Masse annet rart også. Mannen til en venninne av meg kjøpte et nedhogget tre for en svært billig (om ikke gratis) penge. De hadde ved i lang tid. 

9. Hvor skal jeg oppbevare det?

Dette er et viktig punkt for meg, fordi jeg er på grensen til en Hoarder! Jeg ELSKER  å ha ting rundt meg, og jeg er ikke flink til å rydde etter meg. Derfor må jeg passe på at alt har SIN plass, og dette er jeg svært bevist på, nå når jeg flytter inn i ny leilighet. Jeg må finne oppbevaring for de tingene jeg ønsker å beholde, det må være smart og det må være pent. Ikke rart at det meste av tingene mine fortsatt er i bokser... 

10. Er dette noe jeg trenger?

Man skulle ikke tro at dette var et spørsmål man trengte å stille seg selv når det kommer til dyre innkjøp, men det er lett å la seg rive med. Det er også derfor dette er spørsmål 10, og det siste spørsmålet på listen. For når du har vurdert alle de 9 punktene over, så har kanskje entusiasmen fått en litt mer realistisk fremtoning. Absolutt noe jeg skulle hatt når jeg kjøpte den sparkesykkelen som jeg brukt 10 ganger. Ta deg tid, svar på alle spørsmålene over, og når du kommer til spørsmålet: Er dette noe jeg trenger? Så vil du, forhåpentligvis med hjernen og ikke hjerte, rasjonelt svare 'Ja' eller 'Nei'. Selv om det er hjerte som har godt av det, så er det greit at hjernen er forstått med det. For eksempel så har jeg vært på en ferie som kostet meg 20 000 kr sånn ca. Det var en to ukers ferie hvor vi var ca 5 dager i New Orleans, to dager i Mexico, og resten i Cuba. Jeg reiste med foreldrene mine, to tanter og to onkler som jeg ikke treffer mer enn hvert femte år eller noe slikt. Det var i forbindelse med en tredje tantes 50 årsdag, og vi var på besøk i huset deres i Cuba. Jeg fikk også tilbrakt tid med et av de yngste søskenbarna mine (den tanta er ett år yngre enn det eldste søskenbarnet mitt). Hadde det ikke vært for familie-aspektet med hele ferien, så hadde det ikke vært verdt 20 000 kr, men fordi jeg fikk tilbrakt så mye tid med slekta så var det verdt det. Hjerte mitt hadde godt av det og dermed var det noe jeg trengte. Man kan ikke sette noen rasjonelle tall på slike ting, men det var enda et rasjonelt valg. 

Konklusjon:

Når du skal til å bruke mye penger, se på livet ditt, se på regningene dine, og se på fremtiden din. Er det noe som skjer, eller kommer til å skje, som du heller bør bruke pengene på? Hvis taket ditt trenger å bli erstattet, så trenger du  kanskje ikke kjøpe en ny bil også? Med å være bevist på kjøpene du gjør, har du også mer kontroll over pengene du tjener, om det er mye eller lite. For målet er at vi, som mennesker, skal kontrollere pengene våre, vi skal ikke bli kontrollert av de. 

Håper dette ga dere litt å tenke på, og at dere har en strålende fin dag! 

#økonomi #penger #spare #brukepenger #kontroll #tips #kjøp #dyrt #storkjøp #tips #bloggmag.no #blogg.no 

Del 1. Ti spørsmål å stille deg selv, før du gjør store innkjøp. Spørsmål 1-5

Dette er på grensen til plagiat, men jeg godtar det fordi jeg henviser til kilden. Nemlig fantastiske Lydia Senn. Hun har jeg nevnt tidligere, hun er morsom og har gode tips. Jeg har kopiert spørsmålene hennes, men teksten og forklaringen er min. Jeg er også blitt nødt til å dele innlegget i 2, fordi jeg hadde så mange kommentarer!  :-) Her kommer Del 1, med de fem første spørsmålene du må stille deg før du gjør store innkjøp

1. Har jeg penger på konto for å betale for denne dyre tingen?

Med mindre det gjelder eiendom eller utdanning, så bør man være j* forsiktig med å ta opp lån for å kjøpe noe. Og ja, til og med billån er jeg skeptisk til. Når man låner penger betaler man, som vi vet, ikke bare tilbake det vi har lånt men også for å låne pengene. Renten altså. Så man skal være VELDIG bevist på om man tjener noe på å betale for å låne penger. La oss sammenligne et boliglån mot en ferie betalt med kreditt og en sofa kjøpt på kreditt. Bortsett fra den store forskjellen i summen, så vil boligen MEST sannsynlig øke i verdi, men gjør den ikke det, er nedbetalingen også med på å gi deg penger til slutt. Rentene er som husleien når man leier, resten beholder man selv. En dyr ferie, mens den gir oss en pause fra hverdagen og energi til å fortsette jobben, gir lite i sammenligning. Jeg kan se for meg at det å betale regning på regning etter ferien er ferdig også kan ødelegge for de gode minnene og gleden med turen. Man kan også finne billigere måter å få en pause fra hverdagen, som ikke vil ta hele høsten på å betale tilbake igjen. Sofaen kjøpt på kreditt er nesten verre enn ferien. For møbler er noe man trenger, men de mister verdien sin fort. Du får ikke solgt en brukt sofa for så veldig mye, gjør man? Og selv om man kjøper en god sofa, som holder i over 10 år, så er ikke rentene jeg eventuelt må betale for å ha lånt pengene, verdt det. Sofaen er dyr nok i seg selv, og jeg betaler for komforen, men skal jeg betale renter, så skal jeg tjene noe på det også. 

Et eksempel: Når jeg kjøpte og flyttet inn i denne leiligheten, så fikk jeg tilbud om å kjøpe noe av møblene. Møblene var veldig fine og passet godt inn. Sofaen var en god størrelse for rommet. Men når jeg fikk beskjed om hva eier ville ha for den, så var det over det dobbelte av hva jeg var villig til å betale og som jeg kunne ha funnet på Finn.no. For selv om hun hadde brukt 13 000 kr på å kjøpe sofaen, og den var 4 år gammel, var jeg enda ikke villig til å betale mer enn 4000 kr for den. Jeg kom klar til å forhandle ned prisen, men etter å ha sittet i sofaen fant jeg ut at jeg ikke orket å forhandle noe som helst. Sofaen var ikke så komfortable, man måtte ligge i den, ikke sitte skikkelig. Å halvere et beløp ville aldri gjøre selger fornøyd og noe høyere ville jeg aldri være fornøyd med. Det som var mest synd? Selger måtte ødelegge sofaen for å få den ut av leiligheten og den endte  opp på søppelfyllingen. Jeg håper virkelig den ikke var kjøpt med kreditt. 

2. Får jeg mest for pengene mine? Ikke nødvendigvis den billigste, men den som gir meg mest verdi

Her gjelder det å tenke smart og se helheten i situasjonen. Hva skal det du kjøper brukes til? Hvordan er kvaliteten? Hvor lenge vil dette vare, og hvor lenge trenger jeg det til å vare? Babyklær for eksempel, trenger man ikke så lenge, for babyer vokser fort. SKAL man virkelig kjøpe dyre, vakre klær til en baby som kommer til å passe det i opp til en måned? Her kan man fint kjøpe brukt og billig, ikke nytt og dyrt, (men kvaliteten bør være grei uansett). Når jeg skulle kjøpe en ny seng, er dette noe jeg håper varer i flere år, og jeg ville at den skulle ha oppbevaring tilgjengelig under. Jeg var derfor villig til å gå opp i pris, men samtidig hadde jeg en toppris jeg ikke ville overstige. Mens jeg ventet på overtagelsesdatoen, så var svigerinnen min og jeg på Ikea og så på ulike løsninger for meg. Jeg noterte ned priser og varer. Når det kom til innflytting, så var jeg klar. Før selve overtagelsen, var jeg på Ikea, betalte for det jeg skulle ha, og dro så rett til leiligheten. Så sjekk litt rundt, se på nettet, og legg planer. Har du det travelt, så blir det dyrere for deg. 

3. Hvor lenge må jeg jobbe for å få tjene opp dette beløpet? Er tingen verdt den arbeidstiden?

Her er det greit å vite hvor mye du tjener i timen, og dagen eller om det er virkelig stort så holder månedslønnen din. Regn ut hvor lenge du må jobbe for å tjene dette beløpet. Så vurderer du det du skal kjøpe. Er det verdt den tiden? Her har jeg et tips som jeg hørte fra noen andre på Youtube. Vurder hvor mye det koster hver gang du bruker den. Er du en ivrig jogger for eksempel, som jogger hver dag, så er det kanskje verdt å kjøpe joggesko som koster  3000 kr. Bare etter en måned, er "pris-per-gang" gått ned til 100 kr. Etter to måneder så er det 50 kr og etter tre måneder er det 33 kr per gang. MEN hvis du forventer å bare bruke skoene i to måneder, så må du kanskje vurdere prisen. 

4. Er de noen løpende kostnader på dette? Får jeg med en service-avtale, eller må jeg betale ekstra for dette?

Enkelte varer trenger vedlikehold, og her er det greit å ha en vis formening om hvor mye dette kan komme til å koste. Noen steder kan man kjøpe med en service-avtale, og som regel har jeg funnet ut at dette ikke er verdt det. Det er en forsikring jeg aldri har brukt, for (som regel gjelder det elektronikk) det jeg har kjøpt blir ofte for gammelt for å kunne gjøre noe med det. Kjøper du noe brukt, kan du forvente en høyere vedlikeholdskostnad. Den første reparasjonen på den første bilen min ble 11 000 kr, for eksempel. Allikevel opplevde jeg at totalen for det året med å ha bil var lavere enn når jeg leaset en bil. Derfor er det greit å ha en oversikt over de kostnadene du kan forvente med å gjøre dette innkjøpet. 

5. Kan jeg bruke pengene på noe annet?

Dette er et veldig lurt spørsmål å stille seg selv. Jeg tror vi har levd så lenge i en overflod, at vi rett og slett har mistet evnen til å prioritere. Vi kan få pose og sekk, for vi har pengene til det. (Jeg har meditert litt på at dette også kanskje er grunnen til at så mange er stresset og brenner seg ut. De klarer ikke å prioritere TIDEN sin, fordi man ikke er vant til å prioritere i det hele tatt. Så vi skal gjøre alt, selv om tiden virkelig ikke er noe vi kan kjøpe mer av). 

Vi stopper der, da dette innlegget ble lengre enn jeg hadde sett for meg først, men jeg innså at jeg hadde en del ting å si om det. Neste innlegg kommer i morgen hvor jeg går igjennom de fem siste spørsmålene å stille seg selv før store innkjøp.

De siste fem spørsmålene kommer jeg til å gå igjennom i morgen, men de lyder som følgende: 

6. Kan jeg sove på det? 

7. Kan jeg låne i fra noen? 

8. Kan jeg kjøpe dette brukt?

9. Hvor skal jeg oppbevare det?

10. Er dette noe jeg trenger?

#økonomi #penger #spare #brukepenger #kontroll #tips #kjøp #dyrt #storkjøp #tips #bloggmag.no #blogg.no

Baksmell på nesten 4000 krGod lørdag. Har dere fått store plutselige utgifter, som for eksempel Baksmell? Jeg har nevnt det en god del ganger, men jeg oppdaget når skattemeldingen kom, at jeg hadde fått en GANSKE kraftig baksmell, på nesten 4000 kr. 

Jeg trodde jeg var ganske trygg, for jeg hadde jo betalt inn fullt på BSU-en, som gir 5000 kr i skattelette, og jeg grøsser om hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde betalt inn det. 9000 kr hadde det vært. 

Anyways.

Jeg har lest meg litt opp på det og man får en faktura tilsendt før sommeren, eller i sommer en gang. Dersom baksmellen er over et vis beløp, som min baksmell er, så deler de beløpet i to for å gjøre det lettere å betale det. 

Men vet dere hva som er enda lettere? Å spare opp beløpet fra man vet man får baksmell til fakturaen kommer. Da er man sikker på at det ikke skjer noe samtidig som også trenger ekstra penger. 

En måte å spare opp pengene på er å se det totale beløpet (som jeg her runder opp til 4000 kr), så hvor lang tid jeg har på meg for å spare dette (april, mai, juni, for jeg får lønnen helt i begynnelsen) og dele beløpet på antall måneder. 4000/3 = 1333 kr. 

Det er en måte å gjøre det på. Jeg har valgt å bare sette alt jeg har til overs på kontoen, for å spare beløpet opp så raskt som mulig. Og ettersom jeg ikke HELT har klart å nå målet nå i mai, (mangler omtrent 700 kr), så vil eventuell overskudd fra måneden først og fremst gå til dette formålet, før eventuell ekstranedbetaling. 

Det som er greit med denne metoden og som gjør at jeg velger å bruke den, er fordi jeg vet jeg har pengene nå. Murphy kan finne på å besøke meg neste måned, eller i sommer, som betyr at jeg rett og slett ikke VET om jeg vil ha penger til overs neste måned for å spare til restskatt-tilbakebetaling. 

Dette kan man også gjøre for å spare opp til andre store regninger. 

Årsavgiften til bilen ble vel betalt i april. Det koster rundt 2800 kr. Det er et beløp man kan spare seg opp til. Bompenger er også over 2000 kr og kan spares opp, litt etter litt. Julen er et annet eksempel, eller sommeren for min del, hvor 8 av mine nærmeste har bursdag. 

Ser du litt fremover for å huske hvilke utgifter som kommer, og forbereder du deg til de? 

#økonomi #buffer #bruksbuffer #Restskatt #baksmell #bloggmag.no #blogg.no #zinkingfund

Uke 18, travelt!


Jeg har to tendenser når jeg har det travelt. 1: Å ikke bruker penger i det hele tatt, jeg har ikke tid til det, eller 2: Bruke mer penger, fordi jeg jobber så hardt og 'fortjener det'. 

Denne uka har vært en kombinasjon av begge. 

Hvordan kan den være det? Jo, jeg har ikke tatt meg tid til å handle skikkelig mat, (har jo rester i kjøleskapet), men godteri har jeg kjøpt og spist. Av og til i stedet for restene i kjøleskapet. 

Det har vært en travel uke, selv på mandagen når det var 1. mai. Jeg har også forsøkt meg på den nye deltidsjobben min, som har krevd at jeg har stått opp kl 0415 en dag, og 0430 neste dag. Dette er en annen grunn til at jeg fortjente det smågodtet og sjokoladen jeg har kjøpt. Begge dagene så hadde jeg egentlig fult program etter jobb også, men på et eller annet vis så falt alle planer etter jobb vekk. Og godt var det, for mens jeg, som A-menneske, fint holder koken på dagtid, så tror jeg at sykkelturen på 40 min hjem etter en Kino som begynte kl 20, ferdig kl 22 hadde blitt lit vel mye. 

Men det går seg nok til. Å stå opp kl 5 hver dag har jo gjort det. 

Så økonomisk er jeg vel stort sett fornøyd. Jeg har brukt litt ekstra på søtsaker, et evig problem for meg, men det gjorde godt for sjelen min der og da. Og poenget er jo ikke å få følelsen av mangel, som jeg tror jeg hadde kjent på, om jeg hadde nektet meg den sjokoladen.. 

Jeg har fra flere hold på jobb fått svært mye skryt, fra folk jeg ikke jobber direkte med. Jeg snakket med noen det tok litt tid før jeg begynte å jobbe med dem, men de sa de hadde hørt MASSE godt om meg før jeg kom innom deres avdeling. Det var ikke grenser på hva jeg fikk til og hva jeg hadde kontroll på, og det var så synd at jeg ikke skulle ha den jobben jeg hadde hatt. Fra et annet hold, for en annen jobb, hørte jeg at de hadde fått en veldig trygg og kapabel dame til å gjøre denne jobben. Og et tredje hold, var om jeg hadde muligheten til å gjøre det-og-det, fordi det var ingen andre som kunne det. Det viser seg at det å ikke være spesialist på et område, men heller kunne litt om alt, og jobbe hardt med det, kan lønne seg. Jeg må ta en bokrapport snart for å fortelle om boken Linch-pin! 

Nå er første uke i mai over, og uke 1 av en svært travel periode er over. I Hjelpekorpset er de kommende ukene absolutt en travel tid, med sykkelritt, sommeraktiviteter for barn, konserter, 17. mai, Røde kors dagen, kursing, osv. osv. Og jobb har begynt å gi meg ganske mange muligheter (Ikke si nei til nye ting folkens, da slutter de å spør og du mister muligheten til å utvikle deg). I disse dager er notatboka mi med meg over alt, for nå begynner det å være mange ting i hode på en gang. 

Ha en fortsatt fin søndag!

#økonomi #vinnogtap #travel #penger #mai #deltidsjobb #jobb 
 

Bokrapport: Linchpin, Are You indispensable? Hvordan bli essensiell, men mangler noe..

Jeg vet ikke hva som er mer overraskende; at boken kan være så inspirerende, når den samtidig er treg, eller at den er treg, tross så veldig inspirenede? Hva skal man si om en bok som kanskje har påvirket meg med i dagliglivet enn noen andre bøker jeg har lest, men som samtidig var vanskelig å komme igjenom? En bok som er svært interessant, har viktige og gode ideer og poeng, som virkelig har påvirket hvordan jeg tenker og oppfører meg på jobb men som samtidig er litt for lang og til tider irriterende å høre på? En bok som i lydbokformat kom på nesten 9 timer, men som egentlig hadde tre poeng? Jo, fordi boken har endret hvordan jeg tenker og oppfører meg på jobb, så må jeg jo si at den er verdt å lese! (Les nederst hvor jeg går igjennom hvordan jeg ha endret tankesett)

Dette er Linchpin.En Linchpin er oversatt som Krumtappen på Google Translate og mens jeg har en viss definisjon på Linchpin, så aner jeg ikke hva "Krumtappen" er for noe. Linchpin er en liten metalbit/nål/klemme som man blant annet setter i et hjul for å holde det på plass. Uten Linchpinen, hadde hjulet falt av. 

La meg først forklare problemet med lydboka, så er vi forbi det. Forfatter har få, men svært gode poeng. Disse poengene blir illustrert med et argument etter en annen. Fortelling, etter fortelling. Problemet er at boken ikke har en utvikling. For å overdrive litt, tror jeg man kan ta argumentene og fortellingene som er i denne boken, legge dem i en hatt og trekke de ut vilkårlig, for å avgjøre hvilken rekkefølge de skal komme i. 

Det forfatteren i denne boken bruker SÅ LANG TID på å forklare, er hvordan man kan gjøre seg selv så essensiell for bedriften du jobber i, at de rett og slett ikke vil klare seg uten deg. Han snakker om kelneren som er så viktig for resturanten sin, at kokken får sparken før kelneren.

Lydboken kom ut i 2010, og er som sagt skrevet av Seth Godin. Jeg mistenker at denne boken rett og slett hadde gjort seg bedre hadde jeg lest den selv, og ikke hørt den på lydbok, for oppbyggingen syns jeg ikke gjorde seg for lydbokformatet. Men så har jeg bare hørt lydboken og ikke lest den som bok,så jeg kan ikke si det med sikkerhet.

Poengene som forfatteren ønsker å få frem er som følger:

Jobbsituasjonen i verden har endret seg. Mens man tidligere ble hyllet og beundret ved å jobbe i en bedrift over lengre tid, (Tenk gullklokka man får etter 30 år), og jo lengre man jobbet, jo sikrere var man i stillingen sin, har arbeidssituasjonen endret seg. I dag endrer markedet seg såpass mye, samfunnet beveger seg, og så gjør kunnskap og arbeid. Man er ikke lengre sikker på at man har en fremtidig jobb der du er, selv når du gjør jobben din og har ansenitet. Bedriften du jobber i må utvikle seg for å holde seg konkurransedyktig og da må de ansatte gjøre det også.

Samlebåndmetoden, hvordan bedrifter organiseres tidligere (arbeider som man kunne betale minst mulig til og som var god nok om det er leger, advokater eller reperatør) får alt gjennomgå i boken. Han snakker om kappløpet mot billigst vare, hvor kvaliteten ikke lengre er viktig, bare billigst mulig er feil måte å gå frem på. Og han snakker om at bedrifter også kan være linchpins i feltet sitt.

I dag er det den kreative, optimistiske, og allsidige som er sikret jobb, ikke spesialisten og 'fabrikkarbeideren'.

Forfatter går mye frem og tilbake i tid, for å beskrive hvordan vi kom her til den situasjonen vi er i idag, hvor 'fabrikk-arbeideren", arbeideren som kommer inn, gjør jobben sin på en tilfredsstillende måte og så går på slutten av dagen, får mindre og mindre rom i det nye arbeidsmarkede. Han trekker frem den nye eliten, kunstnerene, som klarer å se nye løsninger, nye måter å gjøre ting på. "Fabrikkarbeideren" og "Kunstneren" er ikke nødvendigvis en reell kunstner eller fabrikkarbeider, men den ene stillingen følger prosedyrene og de andre, kunstneren er kreativ og prøver å finne nye veier, nye måter å gjøre ting på.

Han går igjennom hvordan det å være en Linchpin alt i alt er vanskelig, kan virke truende for sjefer, skummelt å hele tiden dele av seg selv og sine ideer, men hvor bare noe går igjennom. Man må stå på, fortsette å stikke hode ut, fortsette å bry seg, og å være engasjert. Ikke alle vil sette pris på en Linchpin, men ønsker man bedriften sin godt, så ønsker man seg linchpinner i bedriften.

Så hvordan kan man bli en linchpin? Hva er stegene man må gå for å bli essensiell i bedriften din? Man trenger ikke ha en sjefsstilling, man trenger ikke ha noen spesifikke ansvarsområder for å sette igang heller. Det finnes ingen oppskrift. Du må bare være villig til å jobbe hardt, være annerledes, tenke nye veier og ikke være redd for å ha en dum ide.

Og det er denne informasjonen jeg nå jobber ut i fra. Og jeg må si, jeg føler egentlig at jeg har vært der en stund. Som jeg har nevnt, har jeg middeltidig kontrakt med stedet jeg jobber på nå, de har gjentatte ganger avsluttet kontrakten min etterhvert som oppdraget er blitt løst, og gjentatte ganger funnet nye oppgaver for meg. Jeg har rett og slett mistet tellingen etter 6 ganger... Kanskje jeg kommer på det igjen. Ok, hvis jeg sier hver gang det gjeldene prosjektet jeg er på nå "Skal ha vært ferdig, men fortsetter allikevel", så er jeg vel oppe i 10 ganger... Og ja, jeg har hørt at etter så så lang tid så har man rett på å bli fast ansatt, problemet er at det er innenfor samme konsern, men ikke samme selskap. Så det gjelder ikke. Og med tanke på hvor mye jeg liker å jobbe med nye ting, så er jeg ikke helt sikker på at jeg vil trives som fast ansatt på en ting.

Uansett.. 

Jeg har den siste måneden jobbet med meg selv på å: 

1: Ikke si nei til en oppgave, men heller finne en løsning på hvordan jeg skal få tid til å gjøre dette også. Dette tar jeg i samtale med mine overordnede, for at de skal være komfortabel med hvordan jeg fordeler tiden min (og samtidig får se hvor flink jeg er til å multitaske).

2: Ikke være redd for å fremstå som ung og uerfaren. Det er slik jeg lærer. Dette gjelder både for spørsmålene jeg stiller og forslagene jeg kommer med. Ikke alt er gull, mye er gråstein, men som helt ny i faget må jeg også vise at jeg er modig nok til å stille spørsmål ved 'universelle sannheter' for kanskje de virkelig ikke er sann. Jeg kan ikke si at jeg egentlig har funnet så mye gull men jeg føler at forslagene mine blir satt pris på, fordi jeg tør å fortsette å komme med dem. Det var ganske kult her i forrige uke når jeg gikk i mot og stilte spørsmål mot en 'sannhet' som en av veteranene i selskapet kom med, og etter at jeg først fikk "Nei, det må du ikke gjøre, Nå må vi gjøre det i riktig rekkefølge" så ble jeg på fredagen inkludert i problemløsningen der jeg tidligere bare hadde fått beskjed om "Slik er det". Og resultatet ble bedre enn det jeg foreslo, så veteranen hadde rett men jeg fikk meg selv inkludert. 

3: Ikke vær redd for å løfte andre opp, i frykt for at det vil overskygge meg. Jeg har i mange år vært opptatt av at det skal være en balanse i alle forhold. Jeg tar først kontakt, så tar du kontakt. Jeg betaler i dag, du betaler i morgen. Nå er det min tur, neste gang er det din tur. Jeg sier noe fint om deg, du sier noe fint om meg. Bortsett fra at jeg har ikke stolt på at noen vil si noe fint om meg (STORE selvtillits problem kan du si) så derfor har jeg hatt vanskeligheter for å gi komplimenter til andre. For hvis jeg ikke får noen komplimenter igjen, så har jeg løftet noen opp, uten at de har dratt meg med seg. Jeg har heldigvis innsett hvor hull i hue den tankegangen er, og nå prøver jeg å gi ærlig, konstruktiv tilbakemelding, med masse skrøyt om hva jeg syns de har gjort bra. Det koster meg ingenting å støtte opp andre og får jeg ikke komplimenter tilbake igjen, så får jeg i hvert fall god karma. 

4: Ta grep for å holde meg motivert. Dette er noe jeg har hatt problemer med tidligere, fordi når jeg har jobbet med en ting over noen måneder slutter 'forelskelsen' og det er vanskeligere å finne det som er spennende. Dette er nok det som er min største utfordring, fordi jeg er allerede på vei til å falle i samme felle som tidligere. Jeg finner noe annet som er mer interessant, og bruker tid på dette i stedet for. Denne bloggen, sommerjobben og deltidsjobben, + ekstra arbeidet jeg ble spurt om denne uken, er alle ting som kan distrahere meg fra min 'hovedjobb'. Og delvis gjør den det. Jeg kommer på ting jeg må gjøre på de andre jobbene mine, og skriver ned dette for å 'få de ut av tankene'. Jeg må justere på arbeidstiden min, og forlate pulten min oftere. Jeg bruker mer tid på å snakke med andre mennesker om de ulike prosjektene og jeg føler at jeg får gjort mindre. Akkurat nå er oppgavene mine vanskeligere å måle, som ikke er bra for motivasjonen, men så lenge jeg finner den 'måle-enheten' som gjør at jeg kan se hvor langt jeg har kommet i oppgaven min, så klarer jeg å fokusere. Og nå kom jeg nettopp på hvordan jeg skal måle nåværende oppgave. Ka-ching

5. Jeg er bevist på hvordan JEG er med på å påvirke miljøet i området rundt meg. Dette er kanskje den tingen som irriterer meg aller mest, når folk har negativ innstilling og går å sprer misnøyen sin i stedet for å gjøre noe med det. Jeg har opplevd det flere steder, hvordan misnøye sprer seg og sure miner smitter til andre. Har dere sett de videoene hvor en person sitter å ler høyt på bussen/trikken/undergrunnstoget? Det er den positive effekten av flokkdyr-mentaliteten vår, den negative er at det også går den andre veien. Og jeg sier ikke at man ikke kan være misfornøyd med bedriften eller organisasjonen man jobber i, men man har faktisk et ansvar til å gjøre det bedre for seg selv og andre med å bidra med en positiv innstilling. Eventuelt ignorere de som er negativ som jeg har gjort flere ganger (bortsett fra baksnakking, det aksepterer jeg ikke). 

Jeg fant to latter-videoer på Youtube, men siden den ene var en reklame, ville jeg ikke dele den. (selv om den absolutt var best filmet). Jeg har videoen på i bakgrunnen, og sitter her å ler. Kjempe bra.

60o3Aua0rfc

Så alt i alt, dette er ikke en helt vanlig bokrapport, fordi den påvirker min oppfatning av verden, mer enn informer. Så derfor er den å anbefale. (Kanskje mest i som vanlig bok)

#Bok #rapport #jobb #yrke #essensiell #viktig #rolle #arbeidsliv #kreativ #nyeløsninger #oppfinnsom #ansvar #jobbehardt 

Hver gang jeg går for å pante, går jeg for å vinne 1 million


Hver gang jeg går for å pante flasker, går jeg ikke utav veien for å komme til en plass som har Røde Kors knappen på panteautomaten. Er nærmeste plass en av de som støtter Folkehjelpen, så trykker jeg på den grønne knappen også, men som Røde Korser selv, ønsker jeg jo å støtte Røde Kors + jeg vil gjerne vinne den millionen. 

Så i går var boksen jeg har panten i full, og jeg skulle uansett på butikken, så jeg pakket det oppi en bag og dro av sted. Når jeg kom frem, sto det en mor og datter og pantet sammen. Og de hadde MYE! I tillegg til de småposene som sto rundt dem, hadde de en stor plastikksekk, sånn man har fått utdelt for å samler plastikk i. Kanskje ikke alle har plastikk opphenting hjemme hos seg, slik vi har i Sandnes, men disse sekkene er omtrent dobbelt så stor som en vanlig svart søppelsekk. For å gi dere dimensjonene. 

Så jeg står der og venter på at de skal pante, og når jeg kommer så har de akkurat rundet 100 kr. Jeg finner ut at jeg bare skal stå, for det er ikke så mye. Trodde jeg... Etter at datteren er ferdig med de små sekkene, snur hun, går ut og kommer tilbake med ENDA en sånn stor sekk + mange små poser. På dette tidspunktet blir maskinen full, og vi må stå å vente på at de tømmer beholderen med pant. Da er de kommet godt over 200 kr. Så begynner de igjen. Når det minker med de små handleposene, tror dere ikke jenta snur seg, går ut og henter inn ENDA flere poser med pant? Når de går har de nærmere 500 kr i pantepenger, og i det jeg begynner å panter mine flasker så er beholderen bak full igjen! 

Jeg er ikke helt tom for pant jeg heller, men for meg så blir det nesten 50 kr. Så trykker jeg pantelotteri-knappen og hjulet i displayet snurres. "Dudududuuuh!" Sier maskinen. Hver gang jeg går for å pante, så ser jeg for meg hvordan det ser ut når jeg vinner 1 million kr, hva jeg skal bruke pengene på, hvordan jeg skal fordele det, så når jeg hører maskinen lage "Du har VUNNET"-lyden er det vanskelig å snakke seg ned i fra den fantasien.. Jeg drar ut lappen, og ser at jeg har vunnet 50 kr! Omtrent det samme jeg har pantet.

Men jeg gir ikke opp for det om. Noen må jo vinne 1 million og er jeg ikke den, så har jeg i hvert fall støttet opp om Røde Kors (eller Norsk Folkehjelp, når det er den knappen) og den gode jobben som blir gjort over hele landet. 

Oppfordrer derfor alle, om dere lever på stramt budsjett eller ikke, å donere bort panten deres. Det støtter noen utrolig bra formål og de kronene bør ikke være det som gjør at du går i pluss eller minus. 

Håper alle har en fin dag, at dere har like fint vært som vi har nå for tiden, og at dere har en strålende helg! 

#Rødekors #Rodekors #pantelotteriet #økonomi #millionær #vinne #Norskfolkehjelp #Folkehjelpen #penger #Pant #bloggmag.no #blogg.no
 

Gjeldsrapport April 2017, Veien til nedbetalingDette skulle være måneden jeg ENDELIG skulle begynne å betale ned. Jeg hadde planene klar. Runde opp studielånet til helt tusen, som NESTEN ble 1000 kr ekstra, og så ta resten på boliglånet. Men når jeg satte opp budsjettet, så glemte jeg såpass masse, + jeg fikk en større baksmell, at jeg måtte revidere planen og rett og slett ikke betale noe som helst ekstra på lånene. 

Men her har dere Gjeldrapporten min. Jeg har tenkt å presentere følgende tall for dere fremover også. 1: Hvordan denne månedens gjeldbetaling fordeler seg mer renter og slikt. 2: Tallene slått sammen for å sammenligne med andre måneder og 3: Netto formue, som jeg antar for de fleste som meg er netto gjeld.

Her er pengene jeg har brukt denne måneden. Det er første måned med å betale på boliglånet,så YAY! (Helt seriøst, for det betyr at jeg har en egen bolig).

Dette er totalen for året, og det er her jeg ser hvor mye som mangler for å nå målet mitt med å ha betalt ned 100 000 på lånene innen året er omme. Jeg har akkurat passert 9000 og mangler dermed 91 000 kr. Jeg har heller ikke noen planer om å betale ekstra denne måneden, så jeg har da 7 måneder på å betale ned ca 87 000 kr. Som er over 12 000 kr i måneden. Jaja, vi får se hvordan det går med sommerjobbene/Deltidsjobbene mine.

Så frem til jeg tok opp lånene for å kjøpe bolig, så hadde jeg noen måneder med en positiv netto formue. IKKE nå lenger! Jeg håper på å lage en graf av dette etterhvert for å ha noe oppmuntrende å se på. I løpet av året skal jeg kraftig ned, og viser det seg også at sparepenger, som egentlig er alle pengene jeg har på konto den 1. mai, øker, så må jeg ta et valg der også. Jeg har ikke tenkt å bruke det med det første på gjelden, jeg må i hvert fall vente til jeg har leiligheten slik jeg vil ha den. 

Har dere planer om å betale ned ekstra på gjelden?

#Gjeld #rapport #Nedbetaling #økonomi #studielån #boliglån #familielån #lån #penger #netto 

 

Budsjettet for mai 2017

Denne måneden har litt mer variasjon i fordelingen av pengene, men det er Gjeld som får mest, så Hushold, Sparing og Burffer, Livsstil, Mat, og Transport/Forsikring til slutt. Denne fordelingen er grei å ha, for husker du prioriteringslisten jeg hadde for en ukes tid siden? De bør reflektere hverandre i denne rekkefølgen og gjør de ikke det, bør du vurdere hva som må endres på; din oppfatning eller bruken.

Jeg har har ikke fått lønnslippen enda, men jeg HÅPER at jeg denne måneden har tjent 19 000 kr minst. Det er mange fridager nå, og jeg har ikke hatt mulighet til å jobbe så mye overtid som jeg har tidligere. Jeg tror jeg også i slutten av måneden skal få inn penger fra sommerjobb 1 men jeg er litt usikker. Har ikke fått vite hva timelønnen skal være der enda, som jeg må purre på. 


De har gjort en oppdatering på Layouten til gjelden, så balansen ligger synlig. Det er gøy. Eller det er IKKE gøy i det hele tatt, men det spenner meg litt i rumpa når jeg ser det. Jeg setter ingenting ekstra på lånene, ettersom jeg skylder penger i Restskatt enda.


Jeg har en fast regel på å spare 1000 kr hver måned uansett. Jeg setter 800 til Gaver, for å være klar til jul og de minst fem bursdagene som kommer i juni, og 200 på PC/mobil fordi mobilen min begynner å tulle. Da ønsker jeg å ha pengene når den gir tapt. Det er virkelig kjedelig, fordi mobilen er ikke helt to år enda. 

Jeg har satt av 10 kr ekstra i mobil, fordi jeg har brukt noen "Uvanlige" telefonnr, som jeg må betale for i ICE Net abonnementet. Hvis ikke skulle jeg ha satt 130 kr tilsides. 

Jeg øker bussen til 300 kr, men jeg tror ikke jeg kommer til å bruke så mye. Skal ikke reise noe særlig denne måneden. Og 300 kr til Bensin/Diesel dersom jeg låner bil av mamma og pappa.


Jeg har penger igjen på mat fra forrige måned, og så brukte jeg en god del på den siste turen min, om det ble litt mindre enn planlagt. Jeg hadde tenkt at jeg skulle sitte oppe litt med de andre på kurset, ta noen drinker og slikt, men kurset var så intensivt og mentalt utmattende at jeg bare la meg etter middagen (Det var sene middager, den tidligste var kl 2030 på kvelden).

Jeg har meldt meg inn i Audible, et abonnement som gir meg 1 lydbok i måneden samt rabatt på andre lydbøker. Jeg oppdaget at de lydbøkene jeg ønsket å kjøpe alle kostet over 20 Dollar, mange opp i mot 30, men med abonnementet så betaler jeg bare 15 Dollar. Jeg tar selvfølgelig denne summen fra Bøker posten, og får mindre penger her. 

Forsikringen er nå blitt som den skal for dette året, antar jeg. Med mindre jeg får noen større skader og må benytte meg av forsikringene. 

Hvordan er ditt budsjett for mai? Og har du fått baksmell? Hvis du trenger hjelp med å sette opp budsjettet ditt i Everydollar kan du lese en instruks her, eller ta kontakt med meg. 

Lykke til med ny måned!

#økonomi #budsjett #TaKontroll #Kontrolloverpenger #minepenger #dinepenger #Everydollar #Daveramsey 

Ny måned, men først aprils regnskapBildene over sammenligner reelle tall (til høyre) og budsjettet (til venstre) Dette er måneden jeg kun har brukt Everydollar, og jeg må si at jeg syns det har gått greit. Det er sant at jeg ikke har like god kontroll over hvor mye penger jeg har i hver konto, men det er lettere å bruke, og jeg bruker mindre tid på å sjekke om penger er gått ut av konto eller er flyttet mellom mine egne kontoer... Jeg har bare måtte venne meg til å tenke på alle kontoene mine som en konto. Litt utfordrende, men allikevel mulig.

Det er noen ting jeg liker svært godt med Everydollar.  Det ene er den greie oversikten man får og prosentoversikt av hvor mye er gått til hvilke post. Jeg er også veldig fan av bufferkonto-systemet deres.

Som dere kan se så er både Mat og Transport høyere på regnskapsiden enn på budsjett siden. Det betyr at jeg har måttet justere tallene litt mer. 

Når jeg går igjennom regnskapet mitt, må jeg avstemme alle poster, for å gjøre tallene kurrant. Fordi jeg har var i Trøndelag forrige helg og på Røde Kors kurs i Oslo denne siste helgen, så har jeg tatt flybussen fire ganger. Jeg har også allerede fått igjen pengene for Trondheim-turen, men pengene for Oslo-turen blir nok å vente på seg. Men det har uansett resultert i at jeg har brukt mer på transport enn planlagt. I bildet over har jeg rettet "Planned" til hva det var reelt men har nå problemer fordi jeg er 210 kr over budsjettet.

Jeg må da gå til sparekontoene mine, og vurdere hva jeg skal ta tilbake til transport. Pengene jeg brukte på bussen til Oslo, (270 kr) vil jeg som sagt få igjen på et senere tidspunkt, så jeg kan sette pengene inn igjen ved en senere anledning. Jeg bestemmer meg for å ta det jeg mangler fra innkjøp til boligen bufferen.

Nå er det igjen, et Everydollar regnskap. 

Denne måneden var ganske grei, fordi jeg fikk lønnslippen min før måneden begynte. Så jeg viste akkurat hvor mye lønn jeg har. Og fordi jeg var hos tanten og onkelen min for henge med søskenbarna mine og hunden i Trøndelag, så fikk jeg også penger til å handle mat til oss og for transport. 

Jeg hadde egentlig planlagt å betale MASSE til lånene mine, men jeg fikk baksmell og måtte derfor endre planen. Jeg har brukt 28 % av lønnen min på Gjeldbetaling. Her ser dere også at det som står under "Planned" og det som står under Paid off ikke er lik, men det er fordi noe er gått til renter og ikke nedbetaling

Her ser dere hvorfor det ikke stemmer. Når man har tatt et lån, må man også betale renter. Studielånet mitt har kostet meg, denne måneden, nesten 600 kr.

Boliglånet koster meg nesten 1200 kr denne måneden. Dette er en av årsakene til at jeg ønsker å betale ekstra på lånet, for da blir rentene mine mindre også. Til slutt.


Jeg har laget en helt egen buffer for å spare opp til å betale restskatten. Regningen kommer ikke før til sommeren har jeg lest, men man kan ikke vite hva fremtiden bringer og jeg vil heller være forberedt, i tilfelle jeg får noen uforutsette utgifter i sommer også. Fordi jeg denne måneden gikk over på transport (penger jeg får igjen senere), så har jeg måttet minke pengene jeg setter inn i forbindelse med boligkjøp. Med å sammenligne de to bildene her, kan du se hvor mye penger jeg har brukt i hver kategori også. Jeg har brukt ganske mye til leiligheten. Over 5000 er hyllene jeg har kjøpt, som var 50 % salg (Woho). Men jeg begynner å mistenke at 7000 kr ikke er helt nok til det jeg mangler (Flere hyller, sofa, lenestol + litt småting til kjøkkenet. Totalt har 18 % av lønnen min gått til diverse sparing og det meste kommer til å forsvinne igjen til sommeren. Helse/tenner er vaksinen jeg skrev om tidligere. På Hushold har jeg brukt 28 % av inntekten min. Hver eneste kostnadspunkt i denne kategorien er høyere enn det skal være. Årsaken for Felleskostnadene og Strøm er at jeg flyttet inn i leiligheten en uke før april begynte. Mobil er høyere fordi jeg var nødt til å oppgradere abonnementet mitt. Det kommer nye regler om mobilabonnement, for å kunne bruke mobilen i Europa må man ha free roaming eller noen slikt. Uansett, 30 kr dyrere i måneden. 

På buss, hadde jeg opprinnelig satt opp 200 kr. Dette gikk ikke, da jeg tok flybussen en del ganger denne måneden, for totalt 400 kr. Vanlig buss koster 35 kr, mens flybussen kostet mellom 70 kr - 130 kr, avhengig av hvor jeg reiser fra og til. Heldigvis har jeg fått penger tilbake for den ene av turene og vil få tilbake 270 kr på et senere tidspunkt. 4 % på transport er ikke så gale allikevel. 

Jeg har også brukt mer penger på mat, fordi jeg handlet til søskenbarna mine og meg (+ middag når tante og onkel kom tilbake på søndagen). Det utgjør 11 % av inntekten min denne måneden.

Her kan dere se både hvor mye jeg har igjen i bokbufferen, og hvor mye jeg har brukt. Så jeg tror jeg bare kjøpte to bøker denne måneden, for å ha noe å lese mens jeg var på fjellet mer Røde Kors. Veldig bra i forhold til de 2000 kr jeg brukte hver måned i over 1 år når jeg først kjøpte Kindlen! 8 % har gått til Livsstil, hvor jeg reelt bruker omtrent 1300 kr i måneden. 300 kr tar jeg med meg til neste måned, for å på et eller annet tidspunkt kan virkelig skjemme meg bort med noe. 


Forsikring er som Felleskostnadene og strømmen, høyere ettersom jeg bodde i leiligheten en uke i mars. Jeg tror også noe er startavgift. Livsforsikring er økt fordi jeg er blitt eldre. Men ettersom det kun er 4 % av inntekten min, jeg er fornøyd med prisene.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd. Jeg gikk over, men det er fordi jeg la ut penger for reise som jeg kommer til å få igjen. Det var veldig kjedelig at jeg ikke kunne sette mer penger på lånet, jeg trodde og hadde planlagt at jeg skulle gjøre det nå, men jeg må nok vente til juli tror jeg, for å gi meg nok penger til restskatten min.

Hvordan gikk deres måned? Holdt dere budsjettet? Nådde dere noen mål dere hadde satt til dere selv? Klapp på skuldra i så fall!

Ha en strålende dag!

#økonomi #regnskap #underskudd #avstemnin #blogg.no #bloggmag.no #Everydollar #DaveRamsey #budsjett 

Sparer du virkelig penger?

Jeg bruker denne måneden Everydollar som et budsjettverktøy, og jeg kommer til å fortsette med det. En review kommer i neste måned, når jeg har brukt den i en måned. Men det er ikke perfekt, det kan den ikke bli heller. 

Fordelene når jeg bruker mitt eget Excel ark, er at jeg setter opp postene basert på hvilken konto jeg henter ut pengene fra og jeg har da 100 % kontroll på hvor mye penger jeg har på de forskjellige kontoene. Ulempen er at de er litt mer komplisert og jeg var nødt til å registrere enhver forflytning fra en konto til en annen. 

Det jeg oppdaget halvveis inn i denne måneden med Everydollar, er at selv om jeg i budsjettet hadde satt penger som en bruksbuffer (sinking fund), betydde ikke det nødvendigvis at pengene ville være der neste måned. Jada, har jeg vært ærlig med alle tallene og holder jeg meg til budsjettet, så vil de MEST sannsynlig være der, men penger som står i en brukskonto er også VELDIG lett å bruke. Everydollar er ikke i Norge som en app, så selv om jeg nå har over 4000 kr på brukskontoen min og jeg vet at de egentlig er reservert til noe, har jeg måttet gå en runde med meg selv i å kunne bruke pengene eller ikke. Samtalen mellom mine to figurer på hver skulder går som følger:

Donald D: "Pengene er jo der, og du vet jo ikke hva de skal brukes til"

Skrue D: "De skal brukes til noe, selv om jeg ikke helt husker hva"

Donald D: "Måneden er snart slutt, pengene som skal betale regningene er satt på regningskontoen, og allikevel er det over 4000 kr igjen"

Skrue D: "Men jeg har enda en åpen post for innkjøp til leiligheten"

Donald D: "Ja, over 8000 kr, det kan jo ikke være dette, det er jo 4000"

Skrue D: "Det kan være 4000 av de 8000 kr, og så har jeg de reserende 4000 på en sparekonto"

Donald D: "Hvilken konto?" 

Skrue D: "En av sparekontoene" 

Donald D: "Men det er jo ikke sikkert at du kommer til å bruke opp de pengene vi har satt av til innkjøp i leiligheten"

Skure D: "Mest sannsynlig kommer vi til å bruke mer"

Donald D: "Men vi har ikke råd til 1 eneste cola? Ikke 1 eneste sjokolade? Det koster mindre enn 40 kr."

Så langt har jeg hatt nok lommepenger til dekke småkjøp, men det er mye jeg har argumentert er for leiligheten, som kanskje, ikke nødvendigvis, er det. Pottejord for eksempel? Jeg ønsker jo å dyrke ting i vinterhagen min, så jeg har tatt det ut av den bufferen, MEN det er nok andre ting jeg kanskje TRENGER før jeg trenger det. Men det er vår og det er tiden for å starte dyrkingen, så skal jeg gjøre det, så må jeg gjøre det nå. 

Uansett, tilbake til poenget med dette innlegget. Det jeg oppdaget var at selv om jeg i budsjettet hadde satt pengene til et fund, så måtte jeg selv passe på at pengene faktisk ville være der når jeg skulle bruke pengene. Jeg er altså nødt til å selv huske, utenom budsjettet, å flytte pengene fra brukskonto til sparekonto. Frem til jeg kom på det, var pengene i hodet mitt satt til sparing, men i realiteten lå de klar til å brukes. 

Og dette er nok et problem for de aller fleste. Er dette scenarioet litt kjent?: Du har planlagt å kjøpe noe, satt av penger til det og når du går for å gjøre innkjøpet oppdager du at det er salg. HURRA! 100 kr spart! MEN, har du egentlig det? Hvis du nå går å kjøper deg mat eller godis så har du jo egentlig ikke spart pengene. De er blitt "kastet bort" på noe annet du ikke hadde planlagt.

Det kan også være større beløp, som en TV på salg, eller som jeg som kjøpte Elfa systemet til 50%, og sparte over 5000 kr. Dette er 5000 kr jeg nå kan bruke på å kjøpe andre ting til leiligheten min, som jeg ikke kunne ha brukt, hadde det ikke vært for tilbudet. 

Pleier du å falle i fellen at du "sparer penger" med å handle på salg, men så setter du ikke av de pengene du ikke brukte? 

#økonomi #sparing #penger #bruksbuffert #everydollar #Sinkingfund #salg #bloggmag.no #blogg.no #side2 #side3

Follow Follow