hits

august 2017

Prosjekt: Studentøkonomi - Utgifter

God morgen! 

Da var jeg litt mer uthvilt etter en rolig kveld i går, så nå er jeg klar til å legge frem mer informasjon om studentbudsjettet og hvilken utgifter det er viktig for alle studenter å ha med. 

Tak, varme og mat

De aller første kostnadene som alle må dekke, er tak over hodet, varme og mat. Her skal man ALDRI måtte bruke kreditt for å dekke kostnadene. Husleie og strøm er det ikke lett å gjøre så veldig mye med men mat kan man redusere og enda spise ganske greit. 

Min løsning: Jeg kommer til å bruke Felleskostandene som representant for husleie. Felleskostandene er 4184 kr, og inkluderer internett. Strøm er 500 kr hver måned. Jeg kutter budsjettet mitt for mat til 1500 kr

Kommunikasjon og transport

I dagens samfunn klarer vi oss dårlig uten mobiltelefon, så det skal selvfølgelig være med. MEN, har du ikke penger til mat på slutten av måneden, så bør du vurdere å gå ned til et billigere abonnement. Og har du bil og ikke har råd til mat, bytt ut bil med sykkel. Selv når jeg hadde en bil som var så billig som den kunne bli, så brukte jeg over 30 000 kr i året på den! Man kommer langt med Sykkel og buss, og da slipper du å betale for treningssenteret! 

Min løsning: Mobilen min koster 130 kr i måneden, med mindre jeg ringer noen spesielle nummer. For transport må jeg gjøre litt justeringer fordi jeg faktisk ikke er student. Studentprisen for månedskort på buss er 350 kr, halve prisen for min billett som er 700 kr. 350 kr mer er ganske mye, og jeg løser dette med å legge 350 kr ekstra på studielånet.  

Forsikring

Alle må ha forsikring! Innboforsikring, Reiseforsikring og Ulykkesforsikring er de som jeg ser er mest anbefalt. Innbo er for å erstatte senga, klærne, bøkene, PC-en og alt annet du mister, skulle det for eksempel begynne å brenne i huset. Reiseforsikring pleier å dekke mye, bare du går ut av huset. Blir sykkelen din stjelt mens du er på butikken for eksempel, så er det mange reiseforsikringer som dekker det tapet. Ulykkesforsikring eller Uføreforsikring er nok noen av de mest undervurderte forsikringene som finnes. Men skulle du være utsatt for en ulykke som gjør at du ikke har samme mulighet til å jobbe og tjene penger, er det godt å ha litt støtte til å hjelpe med de største utgiftene. Eier du leilighet sammen med noen eller har barn med en partner, er også Livsforsikring uhyre viktig. Du har ikke lyst til å bli en byrde på familien din. 

Min løsning: Jeg har funnet denne Studentforsikringen som NSO har. Her finner du alle de forsikringene jeg nevnte over. Jeg følger ekspertene som sier de heller anbefaler ulykkeforsikring enn uføreforsikring. Ikke like dekkende, men også ikke like dyr. Prisen er 1446 kr i året. Jeg ville betalt dette med den større summen jeg fikk i august, og så spart 130 kr hver måned for å betale neste års forsikring.

Personlig, IRL, så har jeg også uføreforsikring men ikke livsforsikring. Årsaken for livsforsikringen er at jeg er alene og ingen andre er avhengig av inntekten min. Skulle jeg dø, vil foreldrene mine kunne selge leiligheten for å dekke gjeld og eventuelle kostnader som kommer. MEN er jeg i en ulykke og blir Ufør, ønsker jeg ikke å være en økonomisk belastning til mine foreldre og etterhvert mine søsken. Hvis jeg skulle miste evnen til å gå for eksempel, må jeg selge leiligheten jeg har nå, for å kjøpe en leilighet som er rullestolvennlig.  

Synkekonto

Det er noen kostnader som vil komme uansett, og disse må jeg forberede meg på. Fordi jeg allerede har spart 5000 kr i en nødbuffer. Dette gir meg litt mer handlingsfrihet når det kommer til synkekontoene. Allikevel er det noen kostnader jeg må spare til litt og litt. Her må du rett og slett vurdere basert på hvor mye penger du har ekstra og hva som er viktigst for deg. Eksempler på Synkekonto (også kalt middeltidig sparekonto) Reise, gave, medisin/helse, teknisk utstyr, hobby, klær, etc.

Min løsning: Nå bor jeg i samme by som familien min, men det er uansett greit å spare penger for å kunne reise i løpet av året. Eller så blir du som jeg, som mellom 2003 til 2008 ikke var på en eneste ferie, bortsett fra til mormor og morfar som mamma og pappa betalte for. Jul vil også komme i år, som alle andre år og det er alltid noen som har bursdag. Gaver er derfor også noe jeg sparer for. Jeg må også sette 130 kr til sides for neste års forsikring. Ellers satser jeg på at jeg ikke må handle noe klær før til jul, og jeg går ikke på noen faste medisiner. Fordi jeg har 5000 kr satt til sides i en nødbuffert, sparer jeg heller ingenting annet i løpet av terminen, utenom dette i Synkekontoene. Dette er en form for sparing, så jeg er fornøyd med det. 

Lommepenger/Underholdning

Lommepenger er det minst viktig, men også veldig viktig for å holde motivasjonen oppe. Dersom du ønsker å abonnere på noe streaming-greier, så er det også denne kontoen som pengene bør hentes fra. Men et tips er å dele en konto med en venn. Finn ut hvilken streaming-service som har de programmene du liker best, finn ut hvilken av vennene dine som ønsker å ha denne også og del på kostnadene. Slik halverer du beløpet.

Min løsning: Mens søsteren min studerte hadde jeg Netflix for eksempel, men det var hovedsakelig søsteren min og samboeren som brukte den. Etter noen år fant jeg ut at jeg ikke orket å ha den lengre, så jeg sa opp avtalen. Det siste året har jeg fått låne søsteren min sin Netflix konto, så jeg har fått det tilbake igjen. Allikevel bruker jeg Youtube mest, så jeg kommer ikke til å betale noe for en streaming-tjeneste. 

********************************

Nå må jeg bare leke litt med tallene for å finne ut hvor jeg ønsker å ha de justerbare kostnadene, slik at beløpene er holdbart og levbart de neste månedene. 

Er det noen kostnader jeg har glemt? Noe jeg ikke har nevnt eller tenkt på? Gi lyd, så slipper jeg å finne det ut i løpet av prosjektet! 

Tidligere innlegg i serien: 

Prosjektbeskrivelse, Det første å gjøre med første semesterutbetaling, Hold deg borte fra kredittkort

#økonomi #studentøkonomi #prosjekt:studentøkonomi #budsjett #studentbudsjett #forsikring #leie #strøm #internett #mat #synkekonto #lommepenger #underholdning #forsikring

Travel uke

Denne uken er super travel. Med å komme hjem rundt 22 og reise avgårde igjen før 6, så blir det dessverre lite tid til andre ting enn sove og spise. Som jeg fokuserte på i går kveld. 

Så jeg tenkte jeg skulle dele en video som snakker om muligheter, for av og til må jeg minne meg selv om å ikke lukke stenge dører og vinduer for raskt. Og fortsette å lete etter nye løsninger. Jeg får lett skylapper på når jeg havner i stressende situasjoner, og jeg må øve meg på å kjenne igjen og innse at jeg nå har skylapper på. For før jeg klarer å stoppe meg selv, ta to pust og løfte blikket, så må jeg klare å stoppe meg selv, før avgjørelsene er tatt. 

I videoen så sier Ramsey at man kan kjenne det igjen når man bruker fatalistiske påstander. Kanskje jeg skal prøve å identifisere de først og fremst. 

De av dere som ser på FB siden min, (jeg er ikke så flink til å dele noe der, så det er ikke så mye dere har gått glipp av), dere vil nok allerede ha sett denne videoen. Jeg syns den er viktig å huske på. 

Ha en fin dag!

#Daveramsay #økonomi #muligheter #begrenseseg #begrensing #skylapper #kreativitet #løfteblikket #løsning #fatalistisk 
 

Prosjekt: Studentøkonomi Hvorfor du må holde deg borte fra Kreditt!

I går skrev jeg om nødbuffert og hvorfor det er så viktig, (sett det i lys av å ikke ønske å bruke kredittkortet), og på fredag i forrige uke skrev jeg prosjektbeskrivelsen til dette prosjektet. 

I mai i år kunne jeg lese at 28 % av studentene spurt i en undersøkelse oppga at de var nødt til å ty til kredittkort for å få måneden til å gå rundt. I en oppfølgingsartikkel, hvor et par studenter ble intervjuet, sa den ene at hun måtte jo også få lov til å ha et liv også utenom studiene. Dette er jeg forsåvidt enig i. Man skal ha råd til å være med venner, men jeg ønsker å belyse hvorfor du bør strekke deg LAAAAANGT før du benytter deg av kredittkort.

Det er en utrolig dårlig reklame for kredittlån som går på tv nå. De lover økonomisk frihet, til å gjøre det du ønsker nå. Har du sett den? Ja, du får penger til å gjøre noe nå. Men du fanger din fremtidige selv. 

For å forklar en av farene med lån, ønsker jeg først å forklare et av mine mål, som reklamen reklamerer for; Økonomisk frihet. Jeg tror absolutt at vi alle har en drøm om å ha økonomisk frihet og dette kan være utrolig mye, avhengig av hvem man er. Men hovedlinjene går i disse baner: Man må ikke jobbe en jobb man ikke liker, for å tjene penger man trenger. Har man en elendig sjef, og man ikke er avhengig av lønnen for å betale ens umiddelbare regninger, så kan man slutte uten å ha noe nytt å gå til umiddelbart. Man kan velge å leve svært minimalistisk, slik at man ikke trenger mye penger eller så kan man tjene nok til å håndtere alt som måtte oppstå, uten å være urolig for uforutsette utgifter. Så man trenger egentlig ikke være rik. 

Så kommer problemet med lån. Med en gang du påtar deg et lån, så påtar du også en ny sjef. Denne sjefen tar aldri ferie, den er konstant med deg, og den forlanger mer og mer av deg. Plutselig kan du ikke slutte jobben du hater, du trenger ekstra penger for å betale den nye regningen din. Du får en ekstra kostnad som forlanger å bli betalt den måneden, hvis ikke blir den større. Og for hver gang du lar være å betale denne regningen, eller må bruke lån igjen for å betale noe, så øker den nye sjefen din kontroll over deg. 

Nå la oss si at du begynner å bruke kredittkortene for å få studentøkonomien til å gå rundt.

Jeg har sett litt på et studentbudsjett for meg selv. Og jeg lover dere, det er stramt og krever mye av meg som skal leve etter det. Skulle jeg, i tillegg til vanlige utgifter, også begynt å betale en ekstra regning, så er jeg svært nærme smertegrensen og grensen til at jeg må igjen benytte meg av lån for å få pengene til å strekke til. Det kunne godt ha hendt at jeg ikke ville klare å betale tilbake igjen i løpt av året, og måtte igjen vente på enten den høyere studielånet i begynnelsen av terminen (som skal gå til nødbuffen), jobbe hele sommeren for å betale tilbake beløpet eller håpe at jeg får noe ekstra penger i løpet av semesteret. Hvis ikke vil rentene øke stadig og jeg skylder mer og mer penger. 

La oss tenke litt over hvordan det kan gå for deg etter studiene er ferdig og du har kredittlån som er ubetalt. 

Du har studert i mange år og nå er du klar til å søke jobb. Mest sannsynlig så har du studielån, men den trenger ikke å bli betalt nå med en gang. Men har du kredittlån, og avhengig av størrelsen, så er du mye mer tvungen i jobbsøkeprosessen. Du må ha jobb fort og du må ha en jobb som er godt betalt. Hva du liker å gjøre, hva som interesserer deg, er ikke like viktig lengre. En som jeg kjenner jobber nå i FN. Det var hennes store drøm. MEN for å komme dit har hun måttet jobbe flere jobber som praktikant, en nesten ikke betalt jobb. Hadde hun hatt store gjelder, hadde hun ikke kunne tatt de praktikantstillingene og drømmejobben ville vært knust. Som de to intervjuet i den ene artikkelen jeg delte på toppen sier: Du er en slave for gjelden din.  

Har du brukt kredittkortet ditt i høst, og har du en plan på å betale det tilbake? Til studentene: Er det noe du lurer på om økonomien, og til dere andre, har dere noen tips til studentene? Dersom det er mulig, tar jeg gjerne i mot tips om hva studenter må tenke på og hvordan man kan klare seg med studielånet.

#økonomi #kredittkort #penger #studentøkonomi #student #fare #pengerstrekketil #10sjefer #strengsjef #nødbuff

Prosjekt: Studentøkonomi - Det første du må gjøre med første utbetaling

Les om prosjektbeskrivelsen her: Prosjekt: Studentøkonomi Prosjektbeskrivelse | Dette er bare tredje innlegg, men du kan lese alle innlegg i dette prosjektet her: Prosjekt: Studentøkonomi 

Til vanlig på mandager, så går jeg igjennom det forbruket jeg har hatt den siste uken og jeg pleier å skriver dette på søndagskvelden. Men siden jeg har vært i Sverige i helgen og jeg kom hjem ganske sent, så bestemte jeg meg allerede før avreise at dette viktige innlegget blir prioritert. 

Hvorfor haster dette innlegget? Fordi jeg håper å nå fram til alle studenter før de har brukt opp sine 21 000 kr+ som blir utbetalt første måned. En av de viktigste tingene du må gjøre med disse pengene er å sette en mindre sum til sides i tilfellet en nødsituasjon oppstår i løpet av semesteret. Hva skjer om du får akutt vondt i en tann? Hva skjer om pc-en din krasjer? Det er SUPERVIKTIG å sette til sides en bestemt sum til en slik situasjon. 

Jeg har gått litt nærmere dette temaet i dette innlegget: En Buffer på 10 000 kr, oppnåelig for alle

Før dere går helt bananas på at jeg mener dere skal sette halve utbetalingen til buffer, så sier jeg bare med en gang. Sett av 5000 kr.  Da har dere enda over 16 000 kr igjen for å betale depositum, handle inn masse basisvarer, og kjøpe skolebøkene deres. Etter jul setter dere nye 5000 kr til Nødbufferen, og etter sommeren neste år fyller dere på det som måtte være for å nå opp til 10 000 kr (Jeg antar nemlig at dere kommer til å måtte benytte dere litt av nødbufferen i løpet av året).

Disse kronene MÅ du ha i en annen konto enn sparepengene dine og brukskontoen din. Jeg vil helst anbefale en annen bank. Selv bruker jeg Svea Direkt Norge, som har en litt høyere rente, det er et ubegrenset antall uttak der og det tar en dag før pengene er på konto. Det positive er at jeg ikke ser pengene hver gang jeg går inn i banken. 

Når skal man bruke pengene?

Det er viktig at du er bevist på når du kan og ikke kan bruke pengene. Sett deg ned å tenk på KONKRETE hendelser som kan oppstå, og om dette er en nødsituasjon eller ikke. En god huskeregel er å veie opp det du ønsker å bruke pengene på med det verste som kan skje: Dersom du bruker pengene på noe, og etterpå blir pc-en ødelagt, eller du får akutt vondt i tannen, til den grad at du ikke klarer å spise eller drikke, vil du ha ANGRET på at du brukte nødbufferen på denne tingen først? 

Tenk over disse eksemplene:

 • Favorittjeansen din blir ødelagt. Du har andre jeans, men ingen er like bra som denne.
 • Bestemor/Bestefar/Nær relasjon blir akutt syk og havner på sykehus. Dere er usikre om hun/han kommer til å bli bra igjen
 • TV-en blir ødelagt. 
 • De eneste jeansen du har blir ødelagt. Du har ingen andre vanlige bukser å ha på deg
 • Du skal på en tema-fest. Du har ikke kostyme å ha på deg
 • PC-en din blir ødelagt. Det er dyrere å reparere enn å kjøpe ny
 • Du skal hjem til jul/sommer
 • Du er gått tom for medisinen din
 • Du skal flytte og må betale mer i depositum
 • Du føler deg ikke vel, og ønsker å dra til legen for undersøkelse
 • Du er invitert i en bursdag, og trenger å kjøpe en bursdagsgave
 • ??? 

Det er ikke alle ting som er en nødsituasjon, (en situasjon du ikke kan forberede deg på), så har du andre ting som du vet kommer til å skje. Du vet for eksempel at jul kommer, og at du både skal reise hjem og skal kjøpe julegaver. Sett av litt og litt hver måned for å kunne betale for dette. Når du har fått en nødbuffert på 10 000 kr, om ett år, vil du ha mer penger å rutte med til jul og hjemreise, men nå det første året, vil du måtte kutte ned en god del.  

Tenk igjennom ting som har skjedd med deg, dine venner og andre du har hørt om i det siste. Vær konkret og tenk igjennom hvordan du vil håndtere dette. Hvordan skal du betale for det? 

Med å sette denne nødbufferen vil du i stor grad klare å unngå å gå inn i kredittkortgjeld i løpet av semesteret. Jeg har begynt å se på et studentbudsjett for meg selv, det er ikke mye penger jeg har til overs for å kunne betale en ekstra regning. Det er større sjanse for at jeg havner i enda mer gjeld og den onde sirkelen er i gang.

Lykke til, til oss alle!

#økonomi #student #nødbuffer #nød #spare #penger #sparepenger #studentøkonomi #prosjekt:studentøkonomi #prosjekt 

Prosjekt: Studentøkonomi - Prosjektbeskrivelse

Hvordan vil det gå når en 32 år gammel kvinne, som har vært i jobb i 7 år, går tilbake til å leve på et studielån, 7976 kr, i to måneder, i stedet for sin faste inntekt? Har jeg bitt over for mye?

Dette er nemlig utfordringen jeg har gitt meg selv. Jeg har nå budsjettert i 11 måneder, og planen er å gjøre noe spesielt den 12. måneden. Grunnen til at jeg også slår med den 13., er at jeg antar at første måned kommer til å sprekke, men andre måned vil jeg kunne ta med lærdom og bør kunne klare det da også. 
Hva er så bakgrunnen for dette prosjektet? Jo, i mai kunne jeg lese om hvordan 28 % av studentene spurt har oppgitt at de ikke får endene til å møtes uten å ta i bruk kredittkort. Dette var ille syns jeg, og jeg var absolutt klar til å skrive et innlegg i bloggen på hvorfor dette var helt håpløst. At man ikke kunne leve innenfor den grensen, jeg hadde jo fint klart meg på studielånet i alle årene (hvorav de fleste var i Sverige, hvor det var billigere å bo, men dyrere å reise hjem).  

Men jeg tenkte meg heldigvis om, både to og tre ganger. Jeg var veldig glad for det, ettersom jeg traff en av de intervjuede (en annen artikkel som følge av undersøkelsen som kom ut) i løpet av sommeren. Vi hadde en lang samtale om økonomi, og jeg begynte å se hva som gjorde at hun hadde følt at dette var den eneste løsningen. Jeg fant da ut at jeg jammenmeg måtte prøve å se hvordan det er å leve på studentbudsjettet, før jeg ga råd til hvordan man på en bærekraftig måte kan leve på studielånet. 
(Jeg sier bærekraftig, fordi med studenter som mange studerer til masternivå, så er det umulig å leve i krisemodus i så mange år. Og må man ty til kredittkort så er man i krisemodus.)  

Så i denne perioden skal jeg sette opp et budsjett som jeg skal leve etter, basert på studielånet, med poster som er reelle og som studenter bør ta stilling til. Jeg prøver å komme på alle utgiftene, men dersom jeg har glemt noe, så gi beskjed! 

Jeg må ha med husleie (som felleskostandene mine representerer), strøm, mobil, forsikring, busskort, mat, lommepenger/underholdning og sparing, både kortsiktig og langsiktig. 

Jeg vil også komme med tips om hva man kan gjøre for å sikre seg selv økonomisk og spare penger. 

Helt til slutt så må jeg rapportere hvordan det går å faktisk leve med standarden vi forventer at studentene skal leve med. 

Er dere spent? Det er nemlig jeg! Startskudd? Om en uke, den 1. september!  

#studentøkonomi #prosjektstudent #budsjett #økonomi #utfordring #kuttened #tips #triks #nedtelling
 

Fellesskapets forpliktelser: Respekt for medmennesket

Please respect
Licensed from: Bogdan florin / yayimages.com

Dette er del tre i serien om de forpliktelsene jeg anser alle som er med i samfunnet har overfor hverandre. Del en tok for seg det ansvaret man har for miljøet på jobb, del to tok for seg veldedighet, og den siste handler om den respekten vi skylder hverandre som medmennesker og som bør være en menneskerettighet. 

Denne serien ble til i hodet mitt etter jeg hørte dette innlegget hos Dave Ramsey: 

Videoen er 40 min, men dette inkluderer også innringere som kommer med sine synspunkter. 

Det er flere ting Dave Ramsey tar opp i innslaget. Det er de ulike årsakene til hvorfor fattige er fattige, han tar opp politiske standpunkt, respekt for medmennesker, giver og doneringskulturen som er i USA (mange gir 10 % av inntekten sin til veldeldig arbeid) og han tar et klart standpunkt på hvor han står politisk. 

Jeg har hele tiden 'beklaget' når jeg snakker om Dave Ramsey, fordi han er erke-konservativ kristen. Det er mange synspunkter, politiske og religiøse, som jeg ikke er enig i. I videosnutten her tuller han med at han elsker våpen, og han vil til enhver tid være bevæpnet med ett eller annet. Jeg syns ikke noe om den vitsen, og jeg er sterkt for våpenkontroll så jeg reagerte på dette. Jeg var heller ikke den eneste, som en av innringerne påpekte.

Allikevel kan jeg respektere Ramsey for det arbeidet han gjør økonomisk. Han har fornuftige, forsiktige og lett gjennomførbare steg for å håndtere ens personlige økonomi. Jeg trenger ikke være enig i hans synspunkter på at USA er verdens beste land for å sette pris på den økonomiske lærdommen han har.  

Når det kommer til det politiske miljøet i verden i dag, så føler jeg at den er blitt mer polarisert de siste årene. Det kan godt hende det ikke er tilfellet, akkurat som at forrige sommer ikke var SÅ mye bedre enn årets sommer. Men uansett om det er blitt verre, så bør vi være obs på polarisering, forhåndsdømming og bygge opp om stereotyper. 

Et eksempel var i helgen, hvor jeg kom i en diskusjon med en kollega om hva det ville si å være høyre eller venstre orientert. For henne så var det å være høyreorientert det samme som å ikke bare være i mot innvandring, men også å være fremmedfiendlig, stengte grenser,  satsing på internt market og internt arbeidsmarked. Og det å være venstreorientert betydde at man ville satse mer på globalisering, åpne grenser, menneskerettigheter, osv osv. 

Nå skal jeg ikke gå så veldig inn hva mine egne politiske synspunkter er, men jeg ser en fare i at vi får stereotyper om hverandre. Stereotyper splitter oss, det er respektløst å anta en persons alle ståsteder, basert på noen få. Man slutter å lytte til hverandre, og plukker bare opp det som skiller oss. Stereotyper gjør verden lettere å forstå, den deler verden inn i 'vi' og 'dem' men det gjør også verden mye farligere å være i. Det å 'stereotypiser' hverandre må vi slutte med å gjøre. 

Jeg vil avslutte med et eksempel fra Trump og Charlottville-tragedien, og hvordan det å være så imot noen gjør at man ikke hører det de sier. 

Nå skal jeg ikke gå inn i hele saken, for MYE ble håndtert feil der, og jeg er absolutt uenig i det meste. MEN det var en ting jeg bet meg merke til, og hvor jeg var uenig med det media fremla: 

En av tingene Trump fikk kritikk for, var at han sa at både ny-nazistene og anti-nazistene hadde deler av skylden for opptøyene på fredag. Jeg unnlater lørdagen fra dette altså. 

På fredagen hadde demonstranter og mot-demonstranter krasjet inni hverandre og begynt å sloss. Det kreves som regel to sider for å sloss mot hverandre, og det å da si at det bare var ny-nazistene som angrep mot-demonstrantene, blir ukorrekt.

Skal man kommentere på hva som ble sagt og ropt muntlig, så er det helt klart at den ene gruppen var LANGT over grensen på hva som er greit å si. Uansett hvor lite jeg likte ordene som ble ropt ut om jøder og andre minoriteter, uansett hvor aggressivt det hørtes ut, hadde det ikke vært noen som ville slå tilbake igjen, så hadde det stoppet der. Skal man kommentere hendelsesforløpet, så har to sider ropt mot hverandre til hoder blir for varme og noen kaster det første slaget. Så lenge det blir slått tilbake, så er det en skylddeling. 

La oss huske det vi lærte da vi var små, og noen var slemme mot oss. "Det er IKKE lov å slå tilbake". Vi fikk kjeft selv, fordi vi da økte konflikten. Det samme gjelder her. Når da den ene siden får skyld i sammenstøtene som skjedde på fredagen, så kan ikke det være rettferdig eller korrekt, og de som får ALL skyld vil bare øke sin forakt for samfunnet de er en del av og ønsker å endre. 

Jeg sier ikke at man skal akseptere slike hatefylte utsagn, det kan vi aldri gjøre, men det er også viktig at man i stedet for lukke ørene og øynene, i stedet for å ønske å stenge de ute av samfunnet, så må man høre på hva de har å si: Vi må finne gode argumenter mot synspunktene deres, i stedet for å stikke fingrene i ørene å synge 'lalalalala'. Og kanskje kan man ikke nå frem til de som sier dette, men man kan nå fram til ungdommen som sitter på gjerdet og ikke helt skjønner hva som skjer i verden. Hører de bare den ene siden fordi den andre nekter å svare, så er det ikke rart at ungdommen velger den hatefulle siden. 

#menneskerettigheter #respekt #stereotyper #ikkelovåslå #polarisering #samfunn #medmenneske #kjærlighet 

Fellesskapets forpliktelse: Veldedighet

Dette er en fortsettelse av del 1, forpliktelser på arbeidsplassen. 

Jeg har lenge ønsket å skrive et innlegg hvor jeg forklarer hvor viktig jeg syns det er at vi alle sammen er bevist og aktive i vårt nærmiljø, for å bidra til at fellesskapet vårt blir det vi ønsker at det skal være. Jeg har faktisk prøvd å skreve dette innlegget to ganger tidligere, men jeg publiserte de ikke. Jeg var absolutt ikke var fornøyd med de, ikke når budskapet var så utrolig viktig. Så hørte jeg dette innlegget hos Dave Ramsey og jeg innså at årsaken til at jeg ikke klarte å bli fornøyd, er fordi det er så mange måter å være med å bidra, på alle de ulike arenaene livene våre finner sted på. Og vi må være bevist på de alle. Dette innlegget kommer til å fokusere på veldedighet. 

Dave Ramsey har i sin økonomiske plan, som en konservativ kristen i en eller annen form, troen på at man skal betale 10 % av inntekten sin, før skatt, til kirken eller om man ikke er religiøs, til en annen veldedighet. Han sier at dette er for å minne oss på at pengene ikke er våre men vi administrerer de for Gud. Kristendommen er ikke den eneste religionen som har dette prinsippet, både Jødedommen, Islam, Sikhisme og sikkert flere som Wikipedia ikke nevner. Nå skal ikke jeg påstå at jeg tilhører noen religioner, men poenget med å minne oss selv på at vi er en del av et fellesskap anser jeg som helt nødvendig! Det er gjennom felles arbeid, dugnad arbeid, at sosial tillit bygges opp, og uten sosial tillit fungere samfunnet dårlig.

Jeg er en Røde Korser og en Hjelpekorpser. Dette er ord jeg og mine frivillige kollegaer bruker om oss selv, og vi er så stolt over det. Jeg kjenner alt slags mennesker via Røde Kors, som bidrar på den måten de selv klare. Vi har medlemmer som støtter økonomisk, vi har medlemmer som er med noen timer i året, når det er noe spesielt som skjer. Vi har medlemmer som nesten skulle hatt en hybel på Røde Kors husene sine, fordi de bruker så mye tid der. Og jeg skal være ærlig, enkelte dager har jeg også jeg ønsket at det var senger på huset etter sene kvelder. Men felles for alle er at de ser et behov i samfunnet, og ønsker å bidra på den måten de selv har mulighet. For noen er det økonomisk, for andre er det med tiden. Jeg er en av de sistnevnte, selv om jeg ikke kan påstå at det er gratis å være med i Hjelpekorpset. Så vidt jeg vet må alle medlemmene i frivillige redningsorganisasjoner selv stå for utstyret sitt. Har dere sett prisene på gode fjellklær i det siste? Derfor har jeg en egen synkekonto for turklær. 

Men vet dere hva jeg tror er viktigst med veldedig arbeid? At man faktisk er med å viser at man støtter opp om noe. For det er oppløftende for alle andre. 

Røde Kors avdelingene rundt Trolltunga har fått kjørt seg, heldigvis ikke så mye i år som i fjor, etter det har kommet vakter som går langs løypa for å passe på folk og få de til å snu tilbake dersom de ikke har utstyr til turen

Norsk Folkehjelp Strand og Forsand er stadig ute enten på Preikestolen, eller så kjører de båt inn Lysefjorden for å delta på aksjoner ved Kjerag. De har klart å gjøre arbeidet sitt mer synlig, og det er utrolig gøy å se hvordan innsamlingene som ble drevet i fjor sommer/høst har bidratt til at båt og annet utstyr har blitt forbedret eller erstattet. 

Akkurat som rydding, spesielt på jobb kanskje, hvis det bare er en person som gjør det, blir det raskt surmuling og irritasjon hos vedkommende, brudd på tilliten fordi en uskreven avtale blir brutt og tilslutt blir det hengt opp en litt passiv-aggressivt lapp om at mødrene ikke jobber her. Bidrar alle, går det raskere, det går bedre, og alle er mer fornøyd. 

Fordi jeg er så aktiv i Røde Kors, så ser jeg selvfølgelig mer til denne biten av frivillighet og veldedig arbeid, men det er jo så mye mer. Dugnad for idrettslaget, hvor nabolages unger er å trener hver uke. Suppekjøkken, frivillighetssentraler, TV-aksjonen. Det er så mye som kan gjøres og så lite som egentlig skal til, for at tilliten til hverandre og gleden over å delta sprer seg. 

Jeg vil avslutte med å fortelle om Belgiske arbeidshester og samarbeid. Jeg har ikke testet dette, men jeg velger å tro at det er sant for det om. En belgisk arbeidshest kan dra over 3500 kg helt alene. Hvis man setter to arbeidshester sammen, ville man kanskje tro at de kan sammen dra 7000 kg. Men det stemmer ikke! De kan nemlig dra tre ganger så tungt som en enkel hest, altså mellom 9000 kg til 11 000 kg. Men hvis to hester som kjenner hverandre går sammen, hester som har vokst opp sammen, har trent og jobbet sammen, så kan de trekke 13 500 kg til 14 500 kg!! Det er mer enn en elefant. 

Er ikke det ganske utrolig? Vær med i fellesskapene rundt deg, bidra, bli kjent med folk. Det er så mye lettere å få gjennomført noe, når alle er med på det. 

#Frivilligarbeid #veldedighet #gave #gi #1/10 #Tiende #Folkehjelpen #RødeKors #Hjelpekorps #økonomi #samfunn #sosialtillit #tillit #

Fellesskapets forpliktelser, på arbeidsplassen

Som medlem av samfunnet vårt, har vi alle en forpliktelse til å bidra for at fellesskapet skal utvikles og fungere slik vi ønsker det. Dette er noe jeg lever etter og som er årsaken til at jeg er så aktiv i Røde Kors. Men tankene ble litt mer... både fokusert og utvidet, etter jeg hørte på dette innslaget fra Dave Ramsey. Egentlig handler det om folks synspunkter på hvorfor folk er fattige, men det var også innom hvordan man velger å presentere informasjonen, hvordan man respekterer folk med andre synspunkter enn deg selv, og hvordan man aktiv tar del i samfunnet. Det er nesten 40 minutter, men det er 40 minutter som gir meg ideer til å skrive tre blogginnlegg. Det er ikke å stikke under en stol at Dave Ramsey er en Republikaner deluxs, som ikke har noe i mot å si sine synspunkter på skatter, sosialisme og rett til å bære våpen. Selv deler jeg ikke disse synspunktene, men det betyr ikke at hans økonomiske program ikke fungerer eller er motivernede. 

Zs8x9t7Zc9E

Etter å ha hørt igjennom hele innslaget, hadde jeg så mange ideer og synspunkter jeg igjen bestemte meg for å ha en tema uke. Denne uken blir temaet Fellesskapet.

Jeg håper ingen av dere har opplevd dette her, men jeg er realistisk nok og antar at dere alle har opplevet det på ett eller annet tidspunkt. Baksnakking og hvordan det ødelegger for miljøet på arbeidsplassen eller skolen. 
Flere plasser har jeg opplevd dette, og i et av tilfellene har jeg vært uvillig til å jobbe videre på avdelingen pga baksnakkingen som foregikk der. Når folk forteller andre om sine irritasjoner, har det så lett for å spre seg. Som How I met Your mother demonstrerer så godt her: (kun 4 min)

wbmW_Z1oPJw
I How I met Your mother, så er heldigvis karakterene glad i hverandre og er venner. Men på jobben er man bare sammen i arbeidstiden, så man får liten mulighet til å bli kjent med folk utover det profesjonelle. Ting man eventuelt kan like om hverandre blir ikke synlig, mens irritasjonen kan øke til det stadiet at man ikke kan jobbe sammen lengre. 
 
Når man da velger å ta dette opp med ANDRE kollegaer, i stedet for 1. den man har et problem med, 2. sin egen sjef eller 3. sjefen til vedkommende, baksnakker man. Man øker arbeidsplassen negative oppfatning for en tredje person, som kan ha en helt annen opplevelse av hva som har skjedd. 
 
Det stedet der jeg ikke ville jobbe lengre, var et godt eksempel på dette. Kollega A hadde en konflikt med kollega B. Det virket som om den var gjensidig, men ettersom Kollega B aldri sa noe til meg (som vedkommende heller ikke skulle gjøre), så kan jeg ikke si det med sikkerhet. Kollega A som begynte å fortelle meg om dette, spurte meg om min oppfatning av Kollega B. Jeg sa som sant var, at kollega B ikke var den letteste å komme innpå, men alle er forskjellig. Det kan være lett å fremstå som arrogant, dersom man ikke er komfortabel med å snakke med andre. Noen minutter senere kom Kollega C inn, og Kollega A kunne informere Kollega C, ganske opprørt, om at jeg også var HELT enig i Kollega As oppfatning. Jeg protesterte med en gang, og jeg lærte noe. Jeg kom ikke til å stole på denne kollegaen noe særlig. 
 
Det hele toppet seg når Kollega D, som jobbet i en helt annen avdeling, kom springende inn ca en måned senere. Kollega B, som var så 'fæl' hadde sendt han en mail, og da skrev Kollega B dette og dette, og Kollega B hadde tydeligvis et problem, og at det at Kollega B kunne si dette til andre var helt utrolig! Jeg hadde ikke sagt noe siden sist, men da satte jeg foten ned. Jeg informerte begge om at dette ikke var greit, og de som 30 og 40 åringer burde absolutt skjønne hvor ødeleggende dette var for miljøet vårt. Etter dette visket de rundt meg, men de sa lite mens jeg var i nærheten.  
 
Det var allikevel ikke her jeg lærte min aller største lekse. For som de fleste av oss, viste jeg at man ikke skal baksnakke andre. Den største leksa jeg lærte er jeg ikke særlig stolt over. En person som var innom bedriften regelmessig, sa noe i forbifarten om at hen hadde lagt merke til at det var mye ryktespredning på jobben min. Dere aner ikke hvor lettet jeg ble av denne kommentaren. Det var som en stein hadde rullet av hjertet mitt, og det kunne slå skikkelig igjen. Jeg sa meg raskt enig, og vi begynte å viske om hvor ødeleggende det hele var, vårt inntrykk om personene det gjaldt, og hvordan det kunne ha seg at sjefene ikke satte foten ned. 
 
Ser dere hva som skjedde? Ikke helt? Jeg hadde heller ikke helt lært leksen.
 
Det var så deilig å få forståelse, at jeg gikk hjem og fortalte det til foreldrene mine. Jeg forklarte at dette var årsaken til at jeg hadde lyst til å finne en annen jobb. Så fortalte jeg det til vennene mine, om disse kollegaene mine som bare baksnakket hverandre. Så nevnte jeg det til noen jeg var med på frivillig arbeid med. Og det var da jeg stoppet opp. Først da skjønte jeg hva jeg hadde gjort selv. Og hvor lett det var å falle inn i fellen. En person uttrykte enighet med meg, og plutselig hadde jeg fortalt 15 stk om enkelt personer på jobben min. 
 
Alle sammen ønsker å ha et arbeidssted med godt miljø. God miljø er et av hovedattraksjonene til jobber, for folk flest sier at de kan gjøre ganske kjedelige oppgaver så lenge miljøet er bra. Men for å få et godt miljø, et godt samarbeid, må vi alle sammen bidra. Vi må ta aktive valg som hjelper, ikke ødelegger miljøet. Og vi må gjøre det daglig. For en slip-up kan ødelegge så mye. Kollega A fortsatte jeg å være vennlig med, når hen begynte å snakke til meg vanlig igjen, fortsatte vi som før. Men det hang alltid i bakhodet at dersom jeg sa eller gjorde noe hen ikke var enig i, så ville hele arbeidsplassen høre om hvor inkompetent jeg var. Det gjør det ikke lett å ha et skikkelig vennskap da. 
 
Apropos Dave Ramsey som er helt øverst her. Han har en policy i sin bedrift. Dersom noen baksnakker en annen person, får den en advarsel. Fortsetter de å sladre, så får de sparken. Ganske interessant løsning, ikke sant? 

#jobb #miljø #baksnakking #godtmijø #dårligmiljø #lærdom #samfunn

 

Uke 33, Kjempeinnbetaling på boliglånet. 1 av 3 (forhåpentligvis)

Dette ukentlige innlegget som kommer hver mandag er kanskje litt langt, hvor jeg detaljert går igjennom uken som har vært, hvilken økonomiske valg jeg har tatt og hvordan det har påvirket budsjettet mitt. Men det er derfor det er viktig. Budsjettet skal holdes oppdatert, og for meg, akkurat nå, fungerer det best å gjøre det en gang i uken. Med å lage dette innlegget, er hovedmålet mitt at dere med egne budsjett også kommer på å oppdatere deres egne budsjett! 

 

Denne uken har vært full av overraskelser, inntektsmessig og formuemessig. Jeg hadde mistenkt at jeg hadde mer penger på konto enn budsjettet indikerte, men denne uken som gikk oppdaget jeg at det faktisk var 17 000 kr mer. Om jeg ikke har regnet feil. 

Så kom torsdagskveld, hvor jeg gikk inn på bankappen min, og oppdaget at lønnen fra sommerjobbene mine hadde kommet inn, og dette utgjorde nye 17 000 kr! Jeg tørr ikke satse så høy inntekt på ekstrajobben, så jeg hadde satt opp 5000 kr ekstra. Litt mer altså i realiteten altså...

Jeg var litt rask i avtrekken og bestemte meg for å sette helle beløpet inn på lånet. 17 000 som du ser her, bortsett fra at budsjettet mitt tilsier at noe av inntektene fra ekstra jobbene skulle gå til andre formål. Problemet var at jeg ikke oppdaget det før jeg kom inn på budsjettet. Heldigvis fikk jeg rettet på det. Nedenfor tar jeg dere igjennom hvordan jeg kom frem til det reelle beløpet som jeg nå har satt til boliglånet. 

 

Jeg begynte ganske greit med å oppdatere alle tallene i budsjettet. Dette gjorde jeg ikke forrige uke, som betydde at jeg egentlig jobbet ut i fra planer med kjente feil på seg. Det første jeg gjorte denne gangen, var å korrigere feilene. Uheldigvis betydde det at jeg begynte uken med et lite underskudd. 

Det første jeg gjør er å flytt inn den nye inntekten min. Dette gjør jeg med å trykke og dra postene som ligger ved siden av budsjettet. (Listen hvor ukens transaksjoner står) Allikevel, før jeg endrer "Planned" kolonnen, vil det ikke være registrert korrekt enda. 

Sånn, nå har jeg endret på kolonnen til høyre, og vi ser at overskuddet er 12 167,96 kr. Dette er fordi jeg hadde planlagt med 5000 i ekstra inntekt, 12 167 kr er mellomlegget mellom planlagt inntekt og reel inntekt (minus underskuddet)

Basert på dette, skjønte jeg at 17 000 kr ikke var mulig å sette inn på boliglånet! Jeg må finne ut hva det virkelige beløpet skal være. Jeg lar derfor boliglånet stå igjen, og fokuserer på at budsjettet er helt korrekt før jeg ser hva overskuddet blir.  

 

Mobilregningen ble heldigvis ikke mer enn forventet, tross telefonsamtalen til brannvesenet. Jeg kunne korrigere dette beløpet.

 

Sånn, da er mobil planlagt til de reelle 132 kr, mens de 18 kr jeg hadde i overskudd er flyttet opp til fellespotten. 

 

Jeg har ikke brukt bilen til foreldrene mine noe særlig, i så fall i forbindelse med kjøring av andre. Men jeg måtte kjøre noe på jobb, og fikk da kjøregodtgjørelse fra forrige måned. Det ble 290 kr i kjøregodtgjørelse som jeg ga foreldrene mine. Men da har jeg 10 kr igjen. 

Planned er nå korrigert, og overskuddet mitt er 10 kr mer enn det var. Dersom jeg ikke bruker mer på transport denne måneden, så vil jeg også endre på Buss&transport posten

Her er årsaken til at jeg fikk underskudd i det hele tatt. Jeg klarer enda ikke å angre på det jeg gjorde. Jeg protesterte rett og slett mot mitt eget budsjett. 

Bøker og Audible utfyller hverandre. Jeg setter av 250 kr hver måned, hvorav det som blir til overs for Audible går til vanlige bøker. Fordi dette er en amerikansk side, og valutaen endrer seg kan jeg ikke helt forvente hvor mye dette blir i kroner. Jeg tar en avrundet gjetting, og ser på bankutskriften for å se hva det ble for noe. Ellers så har Divere blitt 400 kr mindre, da jeg betalte for jubileumsmiddagen for Røde Kors som er om to uker.

Der, sånn er pengene flyttet fra overskudd i Audible til overskudd hos bøker. 

Så er det på tide og finne ut hvor mye jeg kan sette over til boliglånet. 

Det første jeg gjør er å endre Planned til å bli det jeg faktisk har betalt, ikke hva jeg planlegger å betale. Dette gjør at jeg ser det reelle tallet jeg har til overs. Dette fungerer bare fordi alle andre poster er oppdatert og OK. Jeg ser at jeg har 15 195,96 kr. Jeg som liker avrundede tall, og jeg ikke kan finne fem kr ekstra, bestemmer meg derfor for å runde ned tallet. 

Jeg endrer transaksjonen fra 17 000 kr til 15 000 kr. 

Først flytter jeg transaksjonen over til budsjettet (Se hvordan "Paid Off" sier 17 728,30 kr?). Nå må jeg bare oppdatere "Planned"

Det er viktig å huske at renter ligger utenom. Renter er ikke en del av det som er "Paid off", men ligger som en inntekt, ikke utgift. Jeg kommer frem til Planned beløpet med å legge på rentene til 17 728,30 kr. Dette blir da 19 606,30 kr.

Siden jeg liker avrundete tall, og setter inn 15 000 kr, blir det et lite overskudd. 

Overskuddet flytter jeg til "Justeringsposten" i tillfelle jeg får et underskudd i løpet av de siste 11 dagene. Dersom det ikke blir brukt til noe, setter jeg pengen på Synkekontoen Boliginnkjøps posten.  

#Budsjett #Økonomi #overskudd #boliglån #ekstrainnbetalt #ekstraavdrag #budsjettjustering #endringer #sommerjobb #ekstrajobb #overraskelser 

Ekstra innlegg og ekstrapengene!

Uken som var har heldigvis hatt færre utgifter enn forrige, men hvis dere leste innlegget fra forrige tirsdag, så har dere fått med dere at jeg har denne uken hatt det beste problemet man kan ha i økonomi. Jeg har regnet feil en eller annen gang i budsjetteringsprosessen det siste halve året, og resultatet er at jeg har ca 17 000 kr mer enn jeg trodde. Disse 17 000 kr må jeg gjøre noe med. Jeg ba om hjelp fra dere og Kjersti fra Kjersti Gulli foreslo å belønne meg selv litt, og så gjøre fornuftige ting med det som er igjen. I forhold til de største behovene mine. Gnierfruen er inne i en spareperiode, og hun foreslo å spare alt sammen. 

Det viste seg at jeg tydeligvis ikke kan regne i det hele tatt, for omtrent samtidig som jeg oppdaget at regnestykket på hvor mye penger jeg hadde på konto ikke stemte, så stemte heller ikke gjeldsrapporten min. Find the mistake please: 

Jeg hadde egentlig gitt opp målet mitt om å betale ned 100 000 kr på lånene mine år. Når jeg var kommet til august, og bare hadde betalt ned 17 500 kr ville det være SVÆRT vanskelig å betale opp mot 20 000 kr i måneden. Helt umulig. Helt til jeg så feilen... Slik er rapporten egentlig:

Det er 20 000 kr forskjell der. Med å legge inn ekstrapengene på lånet mitt er jeg plutselig mye nærmere å kunne nå målet! Spesielt når jeg ser at inntekten min fra ekstrajobbene er 17 000 kr, ikke 5000 kr. Hvis jeg denne måneden setter inn opp mot 30 000 kr, og jeg neste måned setter inn nye 15 000 kr er jeg plutselig i en posisjon til å kunne klare å nå målet! 

Vet dere, jeg tenkte ikke over at fordi jeg anså det som helt umulig å nå nedbetaltingsmålet så ga jeg helt opp? Hvor blind går det ikke ann å bli? Det er dette jeg nå har brukt to innlegg denne uken på advare mot! Selv om budsjettet sprekker, fortsett! Ikke gi opp! Og hva tenkte jeg å gjøre? Gi opp! 

Uansett, dette gjør at det ikke er særlig vanskelig å bestemme meg over hvor pengene skal gå til. 100 000 nedbetalt frem til 1. januar? Det er i boks! Men jeg gjør som Kjersti foreslo. Jeg beholder 1000 kr, og på et eller annet tidspunkt i høst så får jeg invitere til åpent hus for innflytning og bursdagsfeiring. Etter sofaen er kommet. 

#økonomi #penger #budsjett #mål #gjeld #ekstrapenger #regnefeil #matematikk #matte #budsjettbom 

Studentbudsjett: En helt spesiell kunngjøring på 6 månedsdagen!

Å i Lofoten. Så langt man kan kjøre uten å ta båt. September 2009

 

Til tross for at lørdag er dagen hvor folk bør ta fri fra blogging og bare nyte venner, familie og fri så kan jeg ikke la denne dagen gå ubemerket forbi. I dag er det nemlig 6 måneder siden jeg startet bloggen, (utrolig nok), og jeg må gratulere meg selv på å faktisk stå ut i en hobby som jeg på sett og vis gjør alene (bortsett fra dere kjære lesere). Ingen sjefer som sjekker, ingen venner som spør om jeg vil være med. Dette har vært ren viljestykre og jeg er super stolt av meg selv! 

Jeg måtte jo gjøre noe smått, men samtidig noe stor på dagen, og da tenkte jeg at jeg skulle kunngjøre prosjektet jeg kommer til å starte 1. september. Denne uken, mens jeg har tråkket gjennom Stavanger sentrum til bussen min etter jobb, har det over alt vært unge mennesker i fargerike t-shorter, som har en helt klar 'bli kjent' og iver over seg. Byens nye studenter har ankommet. 

Den aller første 90-tallsfesten! tilbake i 2006. Trondheim, bildet tatt av Silje

Som en økonomiblogger, så vil jeg ikke komme med råd eller tips om ting jeg ikke har gjort selv, og jeg budsjetterte ikke i det hele tatt som student. Jeg var sjeleglad de dagene den 15. havnet i helgen, fordi det betydde jeg fikk studielånet opp til to dager tidlig! Som om det var noe bedre. Så, ettersom jeg snakker stort om hvordan budsjettering kan hjelpe andre, (og jeg aldri har prøvd å lage et studentbudsjett som jeg har fulgt) er tiden endelig kommet. Jeg utfordrer meg selv til å leve med et studentbudsjett i september, kanskje oktober dersom det skjærer seg for mye. Nå er livssituasjonen min litt annerledes enn den var, så jeg må ha noen modifikasjoner. 

Lofoten!

Studielån pleier ikke de fleste studenter å betale. De har heller ikke boliglån. De betaler studentpris på kollektivtransport, og de får ikke varm mat til lunsj hver dag for 400 kr (jobben min betaler resten). Jeg har ikke helt tenkt igjennom hvordan jeg skal løse alt, men jeg antar at jeg må ha to budsjett, med studentbudsjettet innenfor det vanlige budsjettet mitt. Studie og boliglånet må komme i det overordnede budsjettet, mens resten forhåpentligvis blir en del av studentbudsjettet. 

Det er rart hvordan å kun henge med de samme 35 personene et helt år, skole og fritid på et lite sted i Nord-Sverige, gjør at man er kreativ med festene sine. Her fra Amerika-festen. Bildet er tatt av Samuel

 

Frem til den 1. september så må jeg finne ut hvorvidt det å betale felleskostnadene vil være sammenlignbar med å leie en hybel, hvor mye studielånet er på hver måned, og når pengene blir utbetalt. Jeg kommer til å komme med noen oppdateringer frem til det. Og helt til slutt: Noen flere bilder fra studietiden m

 

Jeg ble overveldet da jeg fikk møte Betty Williams under Isfit 2009.  Feltøvelse i de Svenske skoger. Januar 2008

 

Jeg fikk stille et spørsmål til Dr. Shirin Ebadi under Isfit 2009. Bildet er tatt av Tracy Kom som du inte är fest. Jeg var en husmor
Samarbeid mellom UNICEF og IKEA 2008 Dåp ombord i Hurtigruta. Sjøvann med isbiter. Og jeg måtte drikke tran!
Norrländsfäst! Igjen, tema var tingen. Jeg savner det!

 

Hvordan lage ditt første budsjett

Jeg har forsåvidt skrevet dette innlegget for 6 måneder siden, men jeg har også skrevet 160 blogginnlegg siden det innlegget, så jeg satser på at skrivingen min er blitt bedre. Det er jo et av målene med bloggen. 

Følger du med daglig fikk du for to dager siden lese om 5 feil du kanskje gjør, som gjør at budsjettering ikke fungerer. I går skrev jeg om 5 tips å huske når du skal lage budsjettet. Da var det vel på sin plass å skrive hvordan man praktisk lager et budsjett.  

Jeg er glad i Excel, men man kommer langt med pen, papir og kalkulator. Du må bare gjøre det du er mest komfortabel med. Jeg har to tabeller med i dette innlegget. Et som demonstrere hvordan et budsjett kan se ut, og et som viser hvordan det kan se ut når det er fylt ut på slutten av måneden. 

Budsjett er den planlagte bruken, regnskap er den reelle bruken. Det første jeg gjør er å skrive ned hvilken inntekt jeg forventer å ha, så skriver jeg ned hvilken utgifter jeg forventer. Jeg liker å runde utgiftstallene opp og inntektstallene ned, (dersom jeg har mulighet), for å ha noen kroner å bevege meg på, skulle jeg nærme meg et underskudd. Husk at postene/kriteriene/kontoene er det som er hensiktsmessig for meg. Du må se på dine utgifter og se hva som passer for deg selv. 

Exclamation mark in red nail lacquerDet første utgiftene som MÅ betales er mat, husleie & strøm. Du må ha mat, du må ha en plass å bo. Heldigvis kan man som regel påvirke prisen på to av disse utgiftene. Strøm i en liten grad, mat ganske mye. 
Licensed from: stryjek / yayimages.com

Etterhvert som du bruker penger i løpet av måneden, sjekker du inn og oppdaterer regnskapsbiten på budsjettet ditt. Det er viktig at du gjør dette mye og ofte. Årsaken er at du er mer bevist på hvor mye penger du har igjen i en gitt kategori. Selv bruker jeg kontanter til lommepenger og mat, så det skal mye til for meg å gå over på disse kategoriene. Da har jeg gjort en brøler. Jeg skjønner at ande ikke er komfortabel med dette, søsteren min lover meg at skulle hun brukt kontanter så hadde pengene forsvunnet med en gang. Jeg er ikke så sikker, men vist nok kjenner hun seg selv best. ;-p 

I mitt eksempel over, ser dere hvordan totale utgiftene er høyere enn planlagt, men fordi jeg også har rundet opp og ned på tallene i budsjettet, så fungerer det akkurat. Det ble brukt for mye penger på transport, så selv om jeg hadde beregnet for mye på mobil og lån, så dekket ikke dette det underskuddet. Redningen ble da at inntekten var litt høyere. 

Det ser ikke så komplisert ut, gjør det? ;-p 

#økonomi #budsjett #enkeltbudsjett #kontroll #penger #inntekt #utgift #

5 tips før du laget budsjettet ditt

BUDGET PLANNING
Licensed from: onephoto / yayimages.com

God torsdag!

I går skrev jeg om 5 grunne til at budsjettet ditt kanskje ikke fungerer. Så jeg tenkte jeg skulle gi dere 5 tips når du skal lage ditt første budsjett. 

1. Gjør litt research, og baser budsjettet på det du faktisk bruker.

Gå inn på nettbanken din, skriv ut kontoutskriften for forrige måned (dersom du vil være nøye gå flere måneder tilbake i tid) og marker de ulike utgiftene du hadde. Del de først inn i faste utgifter og varierende utgifter.

Faste utgifter er utgifter som du vet kommer hver måned og beløpet er fastsatt. Leie, strøm, forsikring, mobil, m.fl. Skriv disse opp på et ark.

Varierende utgifter er utgifter du har delvis mulighet å kontrollere. Mat, lommepenger, bensin/diesel, underholdning, m.fl. Sorter utgiftene til de kategoriene (heller færre enn flere) og skriv disse opp på samme arket.   

Du kan runde tallene opp (eller ned om du må) for å gjøre det lettere å jobb med, men når du trekker dette fra inntekten din, (med mindre du er i minus) la dette være budsjettet ditt for måneden. Fokuser heller på å føre opp alle kjøp i stedet for å kutte ned på forbruket ditt. 

2. Ha en oversikt over de kostnadene som er spesielt for denne måneden

Dette er noe jeg absolutt bør bli bedre på. Etterhvert som du kommer på spesielle utgifter for neste måned, skriv de ned. Når det er på tide å lage neste måneds budsjett har du allerede en liste over ting du vet du må ta hensyn til. Dersom du vet om en spesiell stor utgift som kommer om noen måneder, så er det ingenting i veien av du sparer opp deler av summen i månedene før. 

3. Forvent at ting skjærer seg

Ingen klarer å lage et helt perfekt budsjett. Da må de være klarsynt. Spesielt de tre første månedene, mens man venner seg til budsjetteringen, må man forvente at det er vanskelig å finne rett nivå. Hold ut, selv når en kategori har et overforbruk. Finn ut hvilken kategori du ikke trenger å bruke mer penger på, og hent penger fra denne. 

4. Ha heller færre kategorier enn mer detaljert i begynnelsen.

Når du setter opp kategoriene du ønsker å ha i budsjettet ditt må de logisk høre sammen (Leie og strøm for eksempel), men det må også være lett å skille de fra hverandre. Jeg syns for eksempel ikke det å skille mat og snacks er fornuftig. Da må man enten dele opp kvitteringer når man har kjøpt noe, eller betale det hver for seg. Dette blir unødvendig mye arbeid for min del. I begynnelsen, ha større og færre kategorier og etterhvert kan du gå mer i detaljene når du ser behovet. Her vil folk også ha forskjellige behov. Noen må ha flere detaljer enn andre, og  er du en av de detaljorienterte menneskene, så finner du raskt ut at du ønsker å være litt mer spesifikk med kategoriene dine. 

5. Budsjetter ALLE Kronene, slik at budsjettet ditt går i null på papir. Ønsker du fleksibilitet for å korrigere feil, sett heller inntekten din litt lavere. 

Da har du mentalt brukt opp alle pengene dine, og det som kommer over, vil kunne brukes til å korrigere budsjettet der det måtte bli feil. MEN pass på at du ikke regner med de ekstra kronene, mentalt. "Jeg kan jo gå over, for jeg har 1000 kr" Går du over med 200 kr på flere poster, fordi du "har pengene", så er du plutselig i minus. Anbefaler også at du lager en prioriteringsliste for å forhåndsbestemme hva overskuddet skal gå til. Da vil det ikke friste så mye å kjøpe det nyeste Pondus-bladet. 

*************

Jeg vet det finnes flere tips, men jeg håper at med feilene (som også henger sammen med disse) vil gi en god pekepinne dersom du ønsker å sette opp et eget budsjett. 

Har jeg glemt noe kjempe viktig?!? Skriv det nedenfor! Har du noen spørsmål? Skriv det nedenfor! :-D 

#økonomi #budsjett #voksentips #penger #tips 

5 årsaker til at budsjettet ditt kanskje ikke fungerer

Silver trash bin and crumpled papers
Licensed from: leungchopan / yayimages.com

Dette er i hvert fall forslag til årsaker etter at mine budsjett ikke har fungert tidligere. :-) 

Jeg har nemlig litt erfaring av å ha ikke-fungerende budsjett. Jeg begynte mitt første budsjett når jeg hadde om økonomi på videregående. Men jeg fant ut at siden jeg egentlig IKKE hadde en inntekt (hadde jo det men jeg fikk penger av mamma og pappa til det jeg trengte, så det var liksom ikke så viktig med budsjett). Og i løpet av studietiden min forsøkte jeg vel å budsjettere to-tre ganger, men det funket ikke helt. Nå som jeg har budsjettert i 10 måneder, har jeg oppdaget (og delvis unngått) en del feilsteg, så jeg budsjetterer enda.  

Her kommer fem årsaker til at budsjettet ditt kanskje ikke fungerer, og hvordan/hvorfor du bør gjøre det annerledes.

1. For detaljert

De første budsjettene mine ble ALT for detaljert. Jeg skulle sette så-så mye på klær, mat, leie, busskort, mobil, strøm, sminke&div, aktiviteter med vennene mine, osv, osv. For det første, når man bare har et studielånet som skal fordeles på disse postene, blir det ikke SÅ mye penger på hver post. Liksom, hvor mange ganger kan man gå ut på byen med 100 kr liksom? For det andre, så skal man være ekstremt økonominerd om man vil sitte å sortere alle kjøp man har gjort inn i de ulike postene.

Jeg har nå gjort det enklere. Alle fakturaer er lett å ha i ulike poster, disse står fint og greit på nettbanken min. Vanlig forbruksutgifter har blitt delt inn i større kategorier som jeg ikke trenger å notere ned hvert bidige kjøp på. Dette taper jeg nok litt penger på, jeg hadde i hvert fall ikke oppdaget kronene jeg muligens blir snytt for, slik Ill Jill gjorde. Jeg har heller ikke det utrolige målet å leve, med en familie på 3-4 personer, for 192 kr dagen resten av måneden som Gnierfruen har gjort. Nå har jo de en større motivasjon enn jeg for å telle på kronene. Jeg har en Lommepenge kategori, hvor jeg gir meg selv 1600 kr hver måned som jeg kan bruke til hva som helst, og dette skal jeg ikke følge med i budsjettet, annet enn at pengene går ut. Du kan lese om det her.

2. Sjekker og oppdaterer ikke budsjettet jevnlig

Mine første forsøk på budsjett gikk som følger: Først satte jeg opp et budsjett, så gikk måneden og på slutten åpnet jeg nettbanken og begynte å fylle inn alle postene. Jeg ble overveldet av alle kjøpene, jeg viste ikke alltid hvilken kategori utgiften skulle på, noen kjøp husket jeg ikke hva var for noe, og når første kategori ble sprengt (surprise, surprise) var hele budsjettet ødelagt, jeg kastet det og ga opp. 

Siden jeg begynte på nytt igjen, er jeg ofte innom budsjettet mitt for å holde et øye med det. I begynnelsen var jeg innom hver dag jeg hadde gjort et innkjøp, men i det siste (fordi jeg begynner å få litt kontroll) går jeg innom en gang i uken minst. Som regel sjekker jeg summene flere ganger i uken, det er det som er greit med internettprogrammet Everydollar.com (Instruksjonsinnlegg) er at jeg kan gå inn på hvilken som helst pc for å sjekke hvordan det ligger ann. 

3. Består av ønskesummer, ikke reelle summer

Det var mye synsing i mine første budsjetter. Jeg ville sette opp total inntekt, sette inn de utgiftene som var faste (leie, mobil, strøm, transport) og fordele det som var igjen på det jeg ønsket å bruke, ikke hva jeg faktisk pleide å bruke. Jeg ville prøve å gå fra å bruke 2000 kr i mat til 1000 kr, inkludert all snacks. Det sier seg jo selv at det er dømt til å mislykkes. Jeg tvang meg selv til en selvforsynt følelse av mangel. Ikke bare mislyktes jeg, jeg gikk lei og ga opp hele budsjettet.

Når jeg satte opp budsjettet mitt første gangen i fjor, skrev jeg ut den forrige månedens kontoutskrifter, sorterte beløpene og satte opp et budsjett basert på hva jeg faktisk hadde brukt måneden før. Jeg prøvde ikke å kutte i noen kategorier. Så lenge man ikke går i minus, så er dette absolutt veien å gå. Går du i minus hver måned, så må du dessverre kutte i noen kategorier. Jeg anbefaler at du prøver å bruke kontanter i problemområdene dine, om det lar seg gjøre. 

4. Prøver å følge en standard mal, uten å spesifisere kategoriene til mitt eget forbruk

Jeg prøvde lenge å bruke 'standard' kategorier/poster, og enkelte poster funker. Strøm, leie, internett og mobil havner lett under kategorien Husholdning, men hva med kafe-besøk? Er det mat, eller sosialt? Er godteri lommepenger eller mat? Eller som jeg har selv opplevd på nettbanken min sin automatiske regnskap, er kurvstativ fra Elfa møbler eller oppussing? 

Når jeg gikk igjennom kontoutskriften fra september i fjor, så laget jeg meg også en plan for hvilken utgifter som passet sammen, hva kategorien skulle hete, og hvilken fremtidige utgifter som kunne komme innom der. I mitt eget budsjett for eksempel, er det ingen forvirring over Elfa Kurvsystem, for det havner under oppgradering og innkjøp til leiligheten. Samme som sofaen jeg også kjøpte i forrige uke. 

5. Har et lite fleksibelt budsjett

Når jeg er helt ærlig, så har jeg aldri trivdes med motgang. Det er da jeg har hatt en tendens til å gi opp. Når budsjettet ikke fungerte, så ga jeg opp. I stedet for å justere på tallene, vise hvordan jeg hentet inn penger fra sparekonto for å dekke den store uforutsette utgiften, eller utsatte å gjøre noe, gjorde jeg det bare uten å ha en skriftlig plan for det. Og så brukte jeg det som en unnskyldning for hvorfor budsjett ikke fungerte. 

Siden jeg begynte å budsjettere igjen, har jeg en gang måttet gjøre helt om på budsjettet mitt, siden jeg glemte noen store utgifter, men ellers har jeg blitt reddet fordi jeg bruker et mindre beløp som inntekter enn jeg egentlig forventer. Og så har jeg en plan med det eventuelle overskuddet. Her er det da en balansegang, for er dette ubrukte beløpet for stort, er det da fristene å bruke bare litt av det til noe annet jeg har lyst på.

****************

Hvorfor har dine gamle budsjetter ikke fungert? Ga du opp, eller fikset du problemet?

#økonomi #Budsjett #5feil #giopp #holdeut #seier #penger #lommepenger #everydollar #fleksibelt #mal #ønskebeløp #Detaljer #vedlikeholdebudsjett

#ikke-et-problem: Mer penger på konto enn forventet

Thinking
Licensed from: Iko / yayimages.com

Jeg oppdaget at jeg på ett eller annet tidspunkt har brukt feil beløp på sparingen min inne i budsjettet mitt, det har mest sannsylig vært feil fra begynnelsen. Jeg antar at jeg tenkte feil i forbindelse med penger jeg skal bruke i løpet av måneden og penger jeg skulle spare. Det kan også ha blitt feil i selve overføring fra Excel til Everydollar, eller når jeg flyttet penger til å kjøpe leiligheten.  

'Problemet' jeg oppdaget er at pengene jeg har på konto ikke stemmer overrens med det budsjettet mitt sier jeg har. Jeg har ganske mye mer penger på konto enn budsjettet mitt skulle tilsi. 

Utregningsmetoden er å se på de utgiftene jeg fremdeles ikke har betalt, se på de sparepengene budsjettet sier jeg har, og sammenligne disse med pengene jeg har på konto. Nå, midt i budsjettmåneden er det litt vanskelig å få full oversikt, da penger jeg har på konto også skal gå til denne månedens utgifter, men i forhold til de tallene jeg nå har regnet ut, så er resultatet 17 275,06 kr som jeg sitter igjen med. Jeg er IKKE sikker på dette tallet, så jeg skal som sagt se på slutten av måneden, når jeg ikke har flere utgifter for måneden. 

Siden jeg er litt usikker på beløpet, har jeg funnet ut at jeg skal plassere 15 000 kr nå i løpet av de neste dagene, og så det som måtte være igjen i begynnelsen av september. 

Mulige plasseringer:

 • Fylle opp feriekontoen igjen (10 000 kr)
  • Jeg skal til Stockholm i slutten av måneden, og dersom jeg får meg fast jobb før neste sommer, har jeg avtalt med min liksom-lillebror at jeg skal besøke han der han studerer i San Diego frem til neste sommer. Beløpet da opp til minst 20 000 kr. 
 • Ny skalljakke, som jeg må kjøpe nå før ny høst kommer (5000 kr)
  • Det er hull i skalljakken min og før jeg begynner å gå på søk de sure høstdagene med dårlig vær, må jeg ha meg en ny skalljakke. 
 • Ekstra på boliglånet (alt?)
  • Dette er jo det som var den originale planen. Alt ekstra til lånene. Har skrevet ? fordi jeg trenger jo strengt tatt ikke sette alt inn
 • Penger til nytt kjøkken (alt)
  • Dette er IKKE en 'trenger' men et 'vil ha'. Problemet er at jeg har som mål å spare 40 000 kr, fordi jeg må bytte gulvet i hele stuen/kjøkkenet når jeg bygger om på kjøkkenet. Men kranene til vasken blir brennheit når jeg bruker varmtvannet, så dette bør nok endres på om ikke så lenge.
 • Knallstart på Pensjonssparingen (alt)
  • Jeg er veldig fan av hvordan fond fungerer med renter på renter, og med å sette et stort beløp inn med en gang, så 'sniker' jeg litt frem i pensjonsparenivået. 
 • Penger til ting jeg trenger i leiligheten   
  • Micro, Verktøy, Spesialbygd skap/bord, Støvsuger, kontorstol
 • Ferdigspart ekstra til skattesmell (3000 kr)
  • Jeg måtte betale 4000 kr i skattesmell i fjor, og det med 5000 kr i skattefratagelse pga BSU sparing. Det skulle altså egentlig vært 9000 kr i skattesmell! Jeg vet at boliglånet gir meg fradrag på skatten, men jeg har regnet at det blir rett over 5000 kr. Derfor sparer jeg opp 4000 kr med en gang, og jeg har bedd den ene ekstrajobben min til å sette 1000 kr ekstra som skatt, fra og med denne måneden (så 2000 kr totalt siden jeg er ferdig etter denne måneden). 
 • PC/mobil (2500 kr)
  • mobilen fortsetter å blir treigere og treigere, med 10 000 kr på denne posten vil jeg kunne kjøpe en ny telefon og allikevel ha penger til ny pc samtidig. 
 • Nye briller (7000 kr)
  • Jeg regner med at jeg kommer til å bruke mer enn 7000 kr på brillene egentlig, med kontroll, tynne glass, og innfatning jeg er fornøyd med, men jeg har jo allerede noe penger på konto. 

Jeg er rett og slett ikke helt sikker på hvordan jeg skal flytte på disse ekstra pengene. En ting er sikkert, det må avgjøres ganske raskt. Har dere hørt uttrykket "Burning a hole in my pocket"? Fordi jeg når VET at jeg har ekstra penger som ikke er øremerket, vil jeg stadig måtte argumentere meg ned fra store innkjøp som er 'vil ha' i stedet for 'trenger'. 

Jeg antar at jeg allerede der har en god pekepinne på hva jeg må bruke pengene på.

Hva tenker dere? Hva hadde dere gjort dersom dere oppdaget 15 000 kr som hadde 'gjemt seg' på kontoene dine? 

#økonomi #dilema #penger #sparepenger #richwhitegirlproblem #ilandsproblem #gjeld #besteproblemsomfinnes 

Uke 32, sofa, restaurant, vaksine og bryllupsgave

God mandag!

Håper alle har hatt en god helg! Selv har jeg jobbet (selvfølgelig) og kan nå se frem til nye 11 arbeidsdager før jeg tar langhelg til Stockholm. WOHO! Har jeg forresten sagt at hun ene jeg delte leilighet med i Sverige har sagt jeg kan sove hos henne hele helgen? Da sparer jeg ca 2000 kr på det, som jeg igjen kan bruke på å blant annet kjøpe en gave til min vertinne. (Prosecco blant annet)

Uken som gikk har bestått av flere enn normalt innkjøp. Det har vært bryllup, innkjøp til leiligheten, vaksine og 'jeg-er-sliten-av-kjøret-middag' som ikke var budsjettert. 

Jeg bruker forresten gratisprogrammet everydollar.com, og i løpet av uken går jeg inn å legger inn forbrukene mine som en transaksjon uten kategori enda. Jeg har en instruksjonsinnlegg hvor jeg viser steg for steg hvordan jeg skaffet meg min egen konto. 

Det begynte forrige mandag. Det er dagen bestevenninnen min giftet seg, så jeg hadde en rolig begynnelse. Det førte til at jeg PEISTE igjennom flere, billige og lettleste bøker (de små beløpene). Audible abonnementet ble trukket fra kontoen min denne dagen og jeg ga 1000 kr bryllupsgave. Dagen etterpå kom kjempelønnen, med alle feriepengene på. 25 000 kr er allerede flyttet til høyrentekontoen min, klar til å bli hentet frem neste måned. Jeg har betalt første innskudd på boliglånet, her blir jo rentene lagt til som en 'inntekt' for at utregningen skal bli korrekt. Jeg gjorde en bevist feil når jeg spiste middag etter jobb på fredag, da var jeg bra lei, og demonstrerte mot meg selv og budsjettet mitt... Let go and move on!

Jeg fikk som jeg allerede har nevnt, lønnen fra hovedjobben min + feriepengene. Dette betyr at neste måned kun består av halv lønn, så jeg sparer halvparten. Denne månedends reelle forbruk, så langt jeg vet nå, er derfor 25 000 kr + 5000 kr = 30 000 kr. Jeg benytter sjansen til å fylle opp småsparekontoene, fordi jeg vet utgiftene kommer til å komme med en gang jeg har overskudd til å gjøre noe ekstra. 

Når man legger inn lån i Everydollar, setter man først inn det man har betalt som en utgift, så regner man sammen både rentene og andre kostnader og legger det på som en inntekt. Da blir "Paid off" summen korrekt, selv om man faktisk har betalt mer. Jeg planlegger å betale minst 3000 kr mer på boliglånet, så får vi se hvordan inntektene fra sommerjobbene blir. Det vil avgjøre om jeg setter over mer .

Her kan dere se hvordan fordelingen mellom 'penger spart' og 'penger brukt' på sparegruppene mine er fordelt. Helse/tenner er den siste vaksinen i HPV-vaksinen som jeg betaler ut av egen lomme. Denne ble jeg tilbudt etter store celleforandringer som førte til at jeg hatt både biopsier og hva-det-nå-heter, der de fjerner en bit av livmorhalstuppen for å fjerne cellene som har forandret seg. Jeg kommer også til å da på en kontroll denne måneden, så det vil nok bli en til regning fra denne gruppen. Jeg var dessuten å kjøpte meg en sovesofa til å ha i stuen, også har jeg kjøpt en lenestol med puff som jeg har siklet etter siden jeg så den på Ikea første gangen. :-) Det skal bli levert den 23. august nå. Gleder meg! 

Jeg ser at jeg har tenkt feil i forhold til Fondsparing. Slik 'sparekontoene' i Everydollar fungerer, så registrerer du ikke at du har flyttet pengene over til sparekonto. Du lar bare beløpet stå under "Planned" og Everydollar sparer beløpet automatisk til neste måned. Jeg må derfor fjerne den grønne 500 tallet i budsjettet. Dere vil ikke se det heretter.  

La meg bare prøve å forklare disse 200 kr som jeg har satt på Restauranter der jeg tidligere enten har hatt de på 'Gaver', 'Diverse' eller bare betalt kontant (som jeg forsåvidt hadde i lommeboka).

På fredag var jeg lei av meg-selv. Jeg var lei av å ha vært borte fra leiligheten min (enten på jobb, eller til og fra jobb) fra 0520/0536 til 1945/2045 hver dag tirsdag-torsdag, og fredagen ville vare like lenge. Jeg var LEI. Hele uken hadde jeg spist minimalt fordi jeg 'bare skulle gjøre noe til' og hadde heller hatt sjokolade eller noe annet teit innimellom. Veldig voksent, ikke sant? Jeg var nå ferdig med vanlig jobb 1, og skulle på ekstrajobb 3, med en times pause innimellom. Jeg bestemte meg for at jeg FORTJENTE å spise skikkelig, og jeg FORTJENTE at dette skulle komme utenfor budsjettet mitt. Dette skulle ikke straffe meg senere, fordi jeg brukte sparepengene mine, dette skulle ikke straffe meg med å ha mindre penger på Diverse. Dette skulle være EKSTRA penger som jeg FORTJENTE. 

Og på en måte så er jeg fremdeles enig med meg selv. Jeg jobbet kjempe hardt forrige uke, på den andre siden hadde det vært innmari kult om jeg klarte å holde meg innenfor budsjettet selv om det var kjempe hardt. 

Jeg tar en liten kjapp en, jukser litt, og satser på at jeg får utbetalt mer enn 5000 kr i ekstralønn denne måneden. Jeg korrigerer ikke opp budsjettet mitt, for å legge til de 200 kr fra en annen kategori. Dersom jeg får mindre enn 5000 kr, så får jeg ta å justere da. Lønnen bør komme i løpet av denne uken.  

Jepp, nå er det stopp for bøker denne måneden. Ja, jeg vet at jeg har mer penger igjen, men med tanke på hvilke bøker jeg har kjøpt (kioskbøker i bunn og grunn, veldig godt å ha når du vil ha underholdning som ikke plager tankene senere) så fortjener jeg egentlig ikke å kjøpe flere bøker. ;-p 

**************************

Det er forbruket mitt for uken som var. Ganske mange gode kjøp, noen som jeg kunne vært foruten men jeg stresser ikke med det. Nå er jeg spent på uken som kommer, og hvordan motivasjonen vil holde seg. 

God mandag!

#økonomi #Penger #budsjett #regnskap #fordijegfortjenerdet #fortjenerdet #lønn #IKEA #sofa #sovesofa #lenestol #bøker 

Det tærer på

Denne uken har vært svært tøff. Men med to lysglimt så langt.

Mandag var strålende. Bestevenninnen min giftet seg, og jeg hadde dagen fri. Det pøsregnet helt til vi var på restauranten for å spise, men mens vi spiste forsvant skyene, og solen begynte å skinne. Nydelig fire-retters middag, kun nærmeste familie og godt selskap. Men jeg jobbet hele helgen før, og resten av uken har, (med flere jobber jeg sier ja til), vart fra 06/0630 - 19/20). Jeg vært på kontoret mellom 0600-0630 for sommerjobb 4, frem til 0730, hvor jeg går på vanlig jobb frem til 1530. Så går jeg tilbake til sommerjobb 4, hvor jeg har sittet til 19. I dag (skrevet torsdagskveld, så i går) hadde jeg egentlig tenkt å gjøre sommerjobb 3 etter jobb, ikke jobb 4, men det kom inn så mange forespørsler, at jeg gikk først på jobb 3 kl 16, og så på jobb 4 kl 19. Det tok heldigvis bare en time. Men jeg var ikke hjemme før kl 21. Raskt innlegg skrevet, og så seng. Det kjennes at uken har vært lang.   

Det andre lysglimtet kom i posten. Jeg skrev på mandag om lommeboken som skulle komme mellom 18 august - 1. september. Den er for kunne ha kontanter fordelt i ulike kategorier. Vel, den kom i går! En uke, ikke tre! :-D Jeg begynte byttingen i gårkveld, og ferdigstilte den i dag. Jeg er veldig fornøyd!

Jeg fant et sporingsnr i går, og ble kjempe overrasket når jeg oppdaget først at den var kommet til Norge og når jeg gikk inn på bring.no, var den lastet opp for utkjøring! Woho!!

(bildet hentet fra Amazon, hvorfor laste opp to nesten like bilder?) 

Nyåpnet og tom! Det er fem lommer klar til bruk. Kontanter, kvitteringer og gavekort kan ligge her inne. 

Fylt opp, med de ulike kortene mine, pengene og to gavekort ligger klart til bruk. 

Savvycent, for the fashionably frugal Her er en link til lommeboken på Amazon. 

#Savvycent #kontant #forbruk #gave #økonomi #cashenvelopesystem #kontantsystem #trøtt #myejobb #amazon 

Den tredje lille grisen

bricks and brick trowel
Licensed from: delta_art / yayimages.com

Jeg skal nå fortelle dere et eventyr, som dere nesten har hørt før. Grunnen til at jeg sier nesten, er fordi den finnes i flere varianter, men jeg kan garantere at dere ikke har hørt denne før. På tirsdag fortalte jeg om den første lille grisen, i går fortalte jeg om den andre lille grisen, i dag skal jeg fortelle om den tredje:

Det var en gang en grisemor som hadde tre små griseunger. Da de ble større fikk hun flere å mette, og hun måtte sende de tre små grisene ut i verden for å klare seg selv. De dro til hver sin kant.

Den tredje lille grisen fikk seg snart en jobb, og han flyttet inn i en stor leilighet med mange hybler. Det var flere som bodde der, og av og til laget de mat sammen, av og til spiste de for seg selv. Den tredje lille grisen ville spare så mye penger som han kunne, så hver måned jobbet han overtid når han kunne, og han gikk aldri ut med de andre når de spurte om han ville være med. Av og til var han litt ensom, men da inviterte han gjerne de andre til å være med på en spillekveld eller noe annet hjemme. 

En dag traff han en hyggelig ulv som spurte;

"Lille gris, lille gris, har du hørt om felleskapets kredittkort? Med den kan du tjene 2 % felleskapbonus på alt du kjøper, det er rentefri betalingsutsettelse i 45 dager."

"Hva betyr betalingsutsettelse?" Spurte den tredje lille grisen

"Betalingsutsettelse er at du låner penger uten å betale noe for det, i 45 dager", sa den store hyggelige ulven. "Så hvis du ikke har pengene akkurat nå, kan du betale med kredittkortet og betale tilbake når du får lønn uten at du må betale noen renter."

"Hva skjer om jeg ikke betaler før det er gått 45 dager?" spurte den lille grisen

"Da må du betale litt renter på det du har lånt, men 45 dager er jo en og en halv måned, så du har nesten to månedslønner på å betale tilbake, og bonusen kan du ta ut i kontanter også"

"Men da kan jeg jo være fristet til å kjøpe noe jeg ikke har penger til, da er det bedre at jeg ikke har kortet" sa den tredje lille grisen og gikk der i fra 

Den tredje lille grisen fortsatte å spare penger, og mens de andre gikk ut, ble han hjemme. Det skjedde oftere og oftere at de andre gikk ut, og da ble det gjerne slik at den tredje lille grisen ryddet og vasket fellesområdene i leiligheten.

En dag traff han den store, hyggelige ulven igjen;

"Lille gris, lille gris, hvordan går det å bo i hybel?" spurte ulven

"Det går greit," svarte den lille grisen, "men jeg skulle ønske de andre ryddet litt mer, så jeg ikke gjorde alt."

"Du har jo lønnen nok til egen leilighet, hvorfor finner du deg ikke en?" spurte ulven. "Da trenger du ikke å gå å rydde opp etter noen andre enn deg selv. Jeg kan hjelpe deg med å finne en"

"Ja, jeg har penger nå, men man vet ikke hva fremtiden bringer, så jeg vil spare litt mer" svarte den lille grisen, før han gikk videre.

Den lille grisen fortsatte å gå på jobb, gå hjem og lage mat. Når han ikke hadde noe annet å gjøre, begynte han å lese bøker han lånte fra bibioteket om ting som interesserte han. En dag når han var der for å låne en bok om oppussing møtte han igjen ulven. 

"Lille gris, lille gris, hvorfor må du låne bøker på biblioteket?" spurte ulven. "Kan du ikke kjøpe bøker på bokhandleren? Da får du beholde boken."

Den lille grisen svarte: 

"Javist får jeg beholde den, men jeg må også betale for den. Med å gå til bibilioteket så får jeg lære nye ting og finner underholdning gratis"

"Det er jo også andre kjekke ting du kan gjøre! Det er jo mange programmer på tv om oppussing, der kan du få masse inspirasjon! Og skulle du være veldig trøtt en dag, kan du bare sette på noe helt annet," sa den store, hyggelige ulven.  

"For  å se på tv, må jeg ha en tv. Og jeg vil ikke bruke pengene mine på det enda." svarte den lille grisen. 

"Du er en rar en, er du ikke?" spurte den store, nesten hyggelige ulven. 

"Jeg er vel det," sa den lille grisen. 

Ulven var ikke den eneste som syns den lille grisen var rar. Fordi han aldri ville være med ut, ble han invitert med på færre og færre ting, selv når det bare var for å gå en tur. De han bodde sammen med, brukte stadig mer tid ute og mindre tid hjemme. Men hele tiden sparte den lille grisen penger. En dag nådde han målet sitt, han hadde spart opp en stor nok buffert, til å klare seg skulle en krise oppstå. 

"Lille gris, lille gris, er du klar til å leie en større leilighet?" spurte den store, hyggelige ulven

"Ja, nå har jeg spart opp nok penger til depositum og for å klare meg, skulle en krise oppstå" svarte den lille grisen. Så fortalte han hvor mye han ville betale i leie. 

"Men lille gris," sa ulven "du tjener jo såpass mye at du kan betale mye mer i leie! Du kan jo leie et stort hus!" 

"Ja," sa den tredje lille grisen, "men jeg trenger ikke et stort hus. Jeg trenger bare til meg og til en gjest skulle jeg få det. Jeg har to brødre ser du, og selv om jeg ikke har hørt fra de, kan det hende de kommer på besøk en dag".

"Men lille gris," protesterte ulven "Du har jobbet, og spart og vært så flink. Du fortjener å leie noe større, og finere!"

"Neida," svarte grisen, "Jeg fortjener heller å ha en trygg fremtid, ikke å ha mer enn jeg behøver akkurat nå!" 

Ulven sluttet å protestere og sammen gikk de rundt å så på hus og leiligheter som var innenfor budsjettet til den tredje lille grisen. Til slutt fant de det perfekte huset, og den tredje lille grisen flyttet inn med alle tingene sine. Det så ut som om livet smilte til den lille grisen. Men så en dag banket det på døren. Den tredje lille grisen gikk for å åpne og der fikk han sin livs største overraskelse: Begge brødrene hans sto på døren!

"Hva er det som skjer?" spurte den tredje lille grisen. "Hvorfor er dere her? Og uten en eneste ting?"

"Jeg klarte ikke å betale regningene mine lengre" sa den første lille grisen. "Jeg kjøpte for mye ting, og nå skylder jeg penger på alt! Jeg ble kastet ut av leiligheten min, og dro til vår bror, den andre lille grisen for å få hjelp!" 

Den tredje lille grisen så på den andre broren sin

"Jeg klarte heller ikke å betale regningene mine" sa den andre lille grisen. "Alt gikk så veldig fint, men så måtte jeg bruke hele lønnen på leiligheten, og da fikk jeg ikke råd til mat. Og brukte jeg noe av pengene mine på mat så hadde jeg ikke råd til leiligheten. Når den første lille grisen kom for å be om hjelp, kunne jeg ikke hjelpe meg selv en gang, og nå håper vi at du kan hjelpe"

"Jeg har bare et gjesterom," sa den tredje lille grisen, "så dere må dele på det men jeg har råd til å ha oss alle her, en liten stund i hvert fall"

Det var ikke så lenge etter det at den store, hyggelige ulven kom å banket på han også!

"Lille gris, lille gris, viste du at brødrene dine skylder mye penger til mange mennesker?" spurte ulven. Han var blitt litt streng i stemmen, for den første og andre lille grisen hørte på han. 

"Jada," sa den tredje lille grisen. "Men de jobber, og kommer til å kunne betale det tilbake om ikke så lenge". 

"Men hvis de bruker alle pengene sine på å betale tilbake det de skylder, så kan de ikke betale deg for å bo hos deg!" Den tredje lille grisen begynte å skjønne at den store, ikke så hyggelige ulven tenkte mest på penger og hvordan han kunne tjene mest. 

"De trenger ikke å betale noe til meg" svarte den tredje lille grisen. "Så lenge de går til jobb hver dag og så lenge de er med å budsjettere med meg, så kan de bo her i lang tid. Det er jo derfor jeg har spart opp så mye penger" 

Den store, stygge ulven begynte å bli sint nå:

"Hvis du tror at de kommer til å betale deg tilbake det de låner av deg, så må du tro om igjen!" ropte han. "De har ikke klart å betale regningene sine, og det gjelder også pengene til deg!

"De låner ikke penger av meg heller!" svarte en tredje lille grisen, "De er brødrene mine, og jeg har råd til å hjelpe de! Nå skal jeg være sammen med de, vi skal sammen lære om penger, og pengene jeg bruker, velger jeg å bruke på dette. INGEN skylder meg penger!"

Den store, stygge ulven ulte høyt og lenge i frustrasjon og sinne, men til slutt måtte han gå. 

De tre små grisene fortsatte å bo sammen, og den tredje lille grisen kunne hjelpe og støtte de to andre mens de betalte det de skylte folk. Fordi han hadde vært forsiktig i begynnelsen og spart opp til en krise, fikk han bygget han livet sitt med murstein som står imot vindpust og uhell. Et liv som også kan støtte og hjelpe folk rundt han, som da brødrene måtte ha hjelp.

Den store, stygge ulven hørte han aldri fra igjen, men ulven går nok der ute, og lurer andre med fristelser og snarveier for å komme til livet de tror de vil leve.

Og snipp, snapp, snute, så er eventyret ute.

#eventyr #økonomi #tresmågriser #andrelillegris #penger #buffer #jobb #leilighet #uforutsetteutgifter #utgifter #sinei #fristelse #hjelpeandre #hjelpe #lån #skyldepenger #regning

Den andre lille grisen

Mayan Mexico wood house cabin hut palapa
Licensed from: lunamarina / yayimages.com

Jeg skal nå fortelle dere et eventyr, som dere nesten har hørt før. Grunnen til at jeg sier nesten, er fordi den finnes i flere varianter, men jeg kan garantere at dere ikke har hørt denne før. I går fortalte jeg om den første lille grisen, i dag skal jeg fortelle om den andre lille grisen:

Det var en gang en grisemor som hadde tre små griseunger. Da de ble større fikk hun flere å mette, og hun måtte sende de tre små grisene ut i verden for å klare seg selv. De dro til hver sin kant.

Den andre lille grisen fikk seg snart en jobb, og han flyttet inn i en større leilighet som han delte med en ny, god venn. De delte på utgiftene, og så kostnadene var ikke så høye. Ingen var særlig glad i å lage mat, så de bestilte mat ganske ofte, de like å gå ut å spise på restaurant og favoritttingen til den andre lille grisen var å gå på kino.

En dag traff han en hyggelig ulv som spurte;

"Lille gris, lille gris, har du hørt om felleskapets kredittkort? Med den kan du tjene 2 % felleskapbonus på alt du kjøper, det er rentefri betalingsutsettelse i 45 dager."

"Hva betyr betalingsutsettelse?" Spurte den andre lille grisen

"Betalingsutsettelse er at du låner penger uten å betale noe for det, i 45 dager", sa den store hyggelige ulven. "Så hvis du ikke har pengene akkurat nå, kan du betale med kredittkortet og betale tilbake når du får lønn uten at du må betale noen renter."

"Hva skjer  om jeg ikke betaler før det er gått 45 dager?" spurte den lille grisen

"Da må du betale litt renter på det du har lånt, men 45 dager er jo en og en halv måned, så du har nesten to månedslønner på å betale tilbake, og bonusen kan du ta ut i kontanter også"

"Det er jo kjempe lurt"sa den lille grisen, "Da tjener jeg jo penger på å bruke penger" og fikk med seg et Felleskap kredittkort.

Den andre lille grisen brukte kortet når han gikk på kino, han brukte kortet når han og vennene var ute for å kjøpe mat og når de bestilte mat hjem, kunne han legge inn kredittkortet på nettsiden slik at det var lagret til neste gang. Veldig lettvindt. Han passet alltid på å betale tilbake i tide. Hver måned fikk han en lapp som sa hvor mye penger han hadde tjent på å bruke penger. Livet virket ganske perfekt akkurat da, til det ikke var det lengre. 

Den lille grisen sin venn, som han delte leiligheten med, måtte plutselig flytte hjem for å passe på foreldrene sine som var syke. Han måtte hjelpe til med medisiner til dem, og den andre lille grisen sa han ikke måtte tenke på leien til leiligheten. Det var første gang den andre lille grisen brukte kredittkortet til å betale en regning. Den neste måneden gikk det meste av lønn til husleien, han søkte etter ny romkamerat men fant ikke noen. Pengene strekte ikke til, og han måtte på slutten av måneden bruke kredittkortet igjen til å dekke de siste regningene.

Har dere hørt ordtaket, en ulykke komme sjeldent alene? Egentlig er det ikke slik, men når man allerede står på ustø grunn, skal det så mye mindre til for å få en til å falle. 

Hadde det ikke vært for regningene til kredittkortet, så hadde det ikke reperasjonen av mobilen vært så ille. Hadde det ikke vært for at så mye av pengene allerede gikk for å dekke renter, ville det ødelagte kjøleskapet vært kjedelig, men ikke avgjørende. Spiralen gikk raskere og raskere ned for den andre lille grisen. 

En dag kom den store, hyggelige ulven kom på døren hans og sa; 

"Lille gris, lille gris, hvorfor har du ikke betalt regningene dine?" Han hørtes ikke så hyggelig ut lengre.

"Jeg har ikke penger igjen" svarte den lille grisen.

"Men du jobber jo hver dag" sa den store ulven, som ikke var så hyggelig lenge. "Du skylder Felleskapet penger, du skylder utleier penger, du skylder penger for kjøleskapet. Alle skylder du penger til."

"Jeg jobber hver dag, og alle pengene jeg tjener går til å betale fellesskapet. Men da har jeg ikke penger igjen til å kjøpe mat"

"Har du ikke penger, må jeg puste og pese og blåse deg ut" sa den store, stygge ulven. Og det gjorde han.

Jeg skal ikke si hva som skjedde etter dette, de av dere som har sett Disney versjonen, vet hva som skjer. De av dere som har lest eventyret, vet hva som skjer der, så jeg avslutter dette kapittelet om den andre lille grisen med å si at han mistet alt. Hans utålmodighet med å ikke vente til han hadde spart opp en buffert, gjorde at han bygget livet sitt med pinner, så lett å blåse over.  

Historien til den tredje lille grisen, en riktig glok og blid gris, kommer på bloggen i morgen. 

Til da...

#eventyr #økonomi #tresmågriser #andrelillegris #penger #buffer #jobb #leilighet #uforutsetteutgifter #utgifter 

Den første lille grisen

African straw hut
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

Jeg skal nå fortelle dere et eventyr, som dere nesten har hørt før. Grunnen til at jeg sier nesten, er fordi den finnes i flere varianter, men jeg kan garantere at dere ikke har hørt denne før.

Det var en gang en grisemor som hadde tre små griseunger. Da de ble større fikk hun flere å mette, og hun måtte sende de tre små grisene ut i verden for å klare seg selv. De dro til hver sin kant.

Den første lille grisen fant seg raskt en jobb og flyttet straks til en egen leilighet. Han tjente overraskende godt til å være en liten gris, og som en sosial liten gris, var han på mange fester og arrangerte mange selv. En dag traff han en hyggelig ulv som spurte;

"Lille gris, lille gris, har du hørt om felleskapets kredittkort? Med den kan du tjene 2 % felleskapbonus på alt du kjøper, det er rentefri betalingsutsettelse i 45 dager."

"Hva betyr betalingsutsettelse?" spurte den lille grisen

"Betalingsutsettelse er at du låner penger uten å betale noe for det, i 45 dager", sa den store hyggelige ulven. "Så hvis du ikke har pengene akkurat nå, kan du betale med kredittkortet og betale tilbake når du får lønn uten at du må betale noen renter."

"Det er jo kjempe lurt" sa den lille grisen og fikk med seg et Felleskap kredittkort.

Den lille grisen ønsket å gjøre det kjekkere for vennene når de var på besøk hos han, så han kjøpe noen nye høytalere som spilte bedre lyd. Han inviterte vennene raskt over, og fordi han kunne, spanderte han maten og drikken på de. Filmer var mye kjekkere å se, når de ble vist på en storskjermsTV, og sofaen ble oppgradert for å holde flere personer.

For hver måned som gikk kjøpte den lille grisen mer og mer, og han hadde mindre og mindre igjen av lønnen etter han hadde betalt kredittkortregningen. Det tok ikke lang tid før han måtte bruke kredittkortet også til å få råd til mat, rente og strøm.

Den store, hyggelige ulven kom på døren hans en dag og sa; 

"Lille gris, lille gris, hvorfor har du ikke betalt regningene dine?" Han hørtes ikke så hyggelig ut lengre.

"Jeg har ikke penger igjen" svarte den lille grisen.

"Men du jobber jo hver dag" sa den store ulven, som ikke var så hyggelig lenge. "Du skylder Felleskapet penger, du skylder utleier penger, du skylder penger på bilen. Alle skylder du penger til."

"Jeg jobber hver dag, og alle pengene jeg tjener går til å betale fellesskapet. Men da har jeg ikke penger igjen til å kjøpe mat"

"Har du ikke penger, må jeg puste og pese og blåse deg ut" sa den store, stygge ulven. Og det gjorde han.

Jeg skal ikke si hva som skjedde etter dette, de av dere som har sett Disney versjonen vet hva som skjer, de av dere som har lest eventyret, vet hva som skjer, så jeg avslutter fortellingen til den første lille grisen med å si at han mistet alt han hadde. Hans utålmodighet med å ikke vente til han hadde spart opp penger, gjorde at han bygget livet sitt med strå, så lett å blåse over.  

Historien til den andre lille grisen, skal jeg fortelle dere i morgen

(PS: Hva syns dere om å modernisere eventyr? Jeg er ganske spent i om dette faller i smak.)

#økonomi #penger #kredittkort #moral #eventyr #storestyggeulven #tresmågriser 

Uke 31, bursdagskjøp, tag og tips

Denne uken impulskjøpte jeg noe jeg har hatt lyst på siden november i fjor - Denne uken har jeg tenkt hvordan jeg ikke har vært bevist på kontantsystemet mitt, ikke sånn egentlig. Og målet for måneden er å komme inn i det igjen. Det finnes flere lommebøker der ute som er tilpasset kontantsystemet, og jeg kom i uken som var, plutselig på at jeg hadde jo fått 500 kr av mormor for å kjøpe noe til meg selv. Men det har krevd at jeg har måttet gjøre om på budsjettet mitt, litt i hvert fall. Jeg er både spent og litt skuffet, for den fineste (og dyrere) lommeboken sendes ikke til Norge. Så jeg har kjøpt den orginale jeg hadde lyst på

 

Det på fredag skrev jeg et innlegg med tips om hvordan man kan spare mer penger, og jeg har invitert alle som vil til å skrive om det. Jeg sende også en direktemelding til Ill Jill og Kjersti Gulli, som begge har skrevet om økonomi og å leve sparsomt. Begge svarte ja og du kan lese Ill Jill sitt innlegg her og Kjersti Gulli sitt innlegg her. De er begge flinkere enn meg til å holde det kort. Men Kjersti Gulli hadde et tips som jeg ikke hadde tenkt noe særlig over, og det er så enkelt (og vanskelig) som å ikke bruke penger hver dag. 

Jeg er ikke særlig god til dette, men det synes ikke så godt her. Årsaken er at jeg har de lommepengene jeg ikke trenger å følge med på. Her er Ill Jill mye bedre enn meg. Hun følger med på ALLE utgiftene sine. 

De utgiftene jeg skal følge med på er bøker, gaven jeg har kjøpt meg, buss, at lommepengene og matpengene er tatt ut i kontanter og andre ting jeg oppdaget plutselig; at jeg har betalt 2 kr i gebyr hver måned siden mai. Dette har jeg ikke oppdaget før denne måneden, så det er tre måneder jeg må legge inn i regnskapet. Gebyret er fordi jeg har fått en SMS med beskjed om at en e-post faktura har kommet i nettbanken min, jeg har heldigvis kansellert den unødvendige utgiften. 

 

Jeg har ikke kjøpt noe som skal trekkes fra sparekontoene, enda, men jeg har hentet ut de 500 kr jeg fikk av Mormor for å kjøpe lommeboka, og flyttet de til diverse. 

Jeg har igjen kjøpt månedskort på bussen, jeg jobber fortsatt såpass mye at jeg sovner som regel på vei hjem hver dag. Skulle jeg i tillegg brukt energi på å sykle 80 min hver dag, hadde jeg nok kræsjet. Jeg har lagt inn 300 kr ekstra, i tillfelle noe skulle dukke opp i måneden. 

Jeg har hentet ut pengene for mat, 2000 kr som vanlig. Jeg har ikke orket å handle så mye, så jeg spiser meg igjennom frysen nå. Har hatt mye ostesmørbrød, og i går til middag, tok jeg å delte to brødskiver i terninger, hadde de i en illfast form med smør, hvitløk, sopp, bacon og ost.  alt ting jeg hadde i frys eller kjøleskap. VINN!

Ettersom jeg har flere kjøp som nå ligger under diverse, fant jeg ut at jeg skulle legge til "Brukt" feltet. Her kan jeg også se hva jeg har brukt på bøker. Resten er ikke så overraskende. 

*******

Alt i alt, veldig fornøyd med uken. Utrolig spent på når jeg får lommeboka, og hvordan den kommer til å kjennes ut. Og jeg er utrolig stolt over de første fellesinnleggene våre, og jeg vil oppmuntre alle til å prøve å finne på noen svar selv, eller finne på et tema som du inviterer oss andre på! Bare ta kontakt om den ene eller andre. Jeg tar gjerne å linker innlegget ditt til mitt. :-) 

Men nå må jeg begynne å gjøre meg klar. Bestevenninnen min skal gifte seg snart på Tinghuset. Så skal vi ut spise lunsj! Gleder meg veldig!

Ha en fin dag og fin uke!

#vinnogtap #økonomi #bursdag #bryllup #gave #budsjettjustering #Savvycents #Gledermeg 

Youtube tag på norsk. Bruke mindre, spare mer. 7 Spørsmål

Det eneste som er galt med denne karen, er at han lager for få videoer! 

-D2gSnzt16o
Men nå har han, som en av de siste i Youtube personlig økonomiland, svart på syv spørsmål hvor de 'tagger' Eller som vi sa i Sandnes "Tikket" hverandre og sender spørsmålene videre. 
Jeg har allerede gjort dette, og fortalte mine største, flausete og verste pengesituasjoner jeg har vært i. Forhåpentligvis sitter jeg ikke igjen med røde skinn, klump i magen og skam i hjerte etter dette innlegget! 

1. Hva er den mest sparsomme tingen du gjør hver dag for å spare penger?

Jeg har gitt meg selv et daglig budsjett på 50 kr dagen. Dette er ikke inkludert mat, ting jeg kjøper til leiligheten, transport og andre 'vanlige men nødvendige utgifter'. Jeg kan ikke si at jeg har mistet helt kontrollen når jeg handler, og jeg pleier ikke kjøpe klær eller sånne ting uplanlagt, lengre. Men jeg har et problem med snacks, og andre småting. Med å slå disse sammen, slik at jeg må spare opp til å kunne gjøre småting, som kleshandling (klær trenger jeg ikke med det første, så enhver handling er fordi jeg ønsker det, ikke fordi jeg trenger det). Da klarer jeg å begrense både snackshandling og kleshandling, tross et ikke fungerende system nå i sommer. Men jeg planlegger å være tilbake i slaget nå i august.  

Hvor mye sparer jeg? 2000 kr i måneden. 

2. Hva er din beste tips på å spare på husholdningskostnader (strøm, vann, etc)?

fresh showerLicensed from: Yellowj / yayimages.com

Jeg sparer nok mest på varmt vann = strøm. I borretslaget har jeg felleskostnader, og vann er sikkert inkludert i den prisen, jeg vet bare at det eneste jeg kan kontrollere her, er strømmen. Jeg skrur som de fleste andre, av lysene i rom jeg ikke er inne på, jeg holder døren lukket mellom soverommet og resten av leiligheten for å holde kulden på soverommet, akkurat nå sover jeg med et laken i stedet for dyne pga varmen (åpner ikke vinduene mer enn jeg må for å få inn litt frisk luft), men det er på å varme vannet jeg burde spare mest på. 

For en del år siden oppdaget jeg at håret mitt ble fortere og fortere fett. Det kom til det punktet hvor jeg annen hver dag følte meg uvel, pga håret. Jeg viste hva jeg burde gjøre, men jeg ville ikke gjennomføre det. Å vaske håret mindre, og la det være fettete lengre. Så oppdaget jeg at jeg klarte å flette mitt eget hår, og med øvelse ble jeg bedre og bedre til det. Jeg kjøpte meg tørrsjampo som jeg tar i håret, nært roten, fordeler produktet, og fletter håret. Nå har jeg kommet til det punktet, at med mindre jeg gjør noe spesielt, vasker jeg håret en til to ganger i uken. Dusjene, når jeg tar de uten å vaske håret, er 10 ganger kortere, og som regel holder det at jeg vasker meg med en vaskeklut på slutten av dagen. Alt i alt, jeg bruker dusjen halvparten, om ikke mindre enn 'folk flest'. (Jeg vet ikke om folk flest dusjer hver dag, men gjør de det skjønner jeg ikke hvordan huden ikke tørker ut! 

3. Hva er ditt beste tips til å spare på mat og husholdsprodukter (såpe, dopapir osv)?

Half-empty fridgeLicensed from: vinogradov / yayimages.com

Jeg er enslig og har mye familie og venner rundt meg som ikke er det. Når jeg er å spiser hos de, og det er nok rester til en person, men ikke to får jeg dette ofte med meg. Dette er årsaken til at jeg kun brukte 500 kr på mat i mai. (Brød og ost som jeg fikk etter påsken i Hunnedalen med Røde Kors). Det at jeg er enslig betyr også at middagen min ikke er så mye middag som "Hva som er i frys og kjøleskap". Jeg har igjen begynt på målet om å spise opp brødet og osten fra påsken (tre og et halvt brød igjen), så det var middagen i går og i dag. Det sparer man penger på. Ellers er tipset mitt å ikke storhandle noe annet enn tørrvarer som holder seg i skapet i evigheter. Mat som raskt blir dårlig bør kjøpes sammen med andre ting de går til og lite av gangen. Da er man 'tvunget' til å spise opp det man har i kjøleskapet. Fordi tingene 'hører' sammen spises de opp sammen også. For eksempel har det vært greie priser på grillribber og annen grillmat nå, så jeg har kjøpt grillribber og potetsalat. Dette spiser jeg og fordeler, for å bli ca tom for begge samtidig. Jeg hadde tre dager med grillribbe etter hverandre. Med potetsalaten ved dere at blodårene mine har det bra nå. ;-p 

Såpe kan jeg ikke si noe særlig om, men jeg vil legge vekt på at med at jeg vasker håret ca to ganger i uken, går det ikke så mye sjampo og balsam. Selv om jeg vasker håret to-tre ganger med sjampo for å være helt sikker på at all tørrsjampo er ute. Sjampoen jeg har nå kjøpte jeg i fjor høst, og balsamen er en resteskvett jeg hadde igjen fra 5 år siden. Den har holdt meg i 6 måneder. Dopapir er jeg (TMI!!!) flink til å brette før bruk, men jeg er ikke villig til å kjøpe billige varianter av dette. Det har jeg slitt meg ut på før (bokstavlig) Slitt... 

Til slutt kan jeg bare komme på Diva cupen min, som sparer meg ca 400 kr i året. Ikke så mye kanskje, men jeg sparer tid, jeg er mer komfortabel både dag og natt, og det er mye mer miljøvennlig. 

4. Hva er ditt beste tips på å spare penger på klær?

shoes shopLicensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg kjøper nesten ikke klær, jeg bruker klær til de faller av meg, jeg reparerer klær jeg liker, og jeg sier jatakk dersom noen spør om jeg arve noen klær fra de (mot at de passer og jeg liker de). I går kastet jeg faktisk et par med ullstrømpebukser, og jeg kjenner det enda i dag. Dette er et par med strømpebukser jeg har hatt i 1,5 år, og som jeg lappet sammen i fjor. Ja, jeg lappet Pierre Roberts strømpebuksene mine. Men i går, når jeg tok de på meg, var det begynt å bli hull ved siden av der jeg lappet i fjor høst, samt to hull forran, høyt på høyre lår og på tærne. Jeg fortjener nok nye ull-strømpebukser... 

Ellers, dersom det er noe jeg 'ønsker' men ikke 'trenger' av klær, så må jeg spare opp lommepenger for å betale for det. Så det er der penger til strømpebuksene skal komme fra. 

Skal jeg allikevel gi et tips som de som kan hjelpe de som liker å handle, er å finne klær som kan ha flere funksjoner. Da tenker jeg jobb, fest og fritid. Jeg har flere kjoler som jeg, med hjelp av smykker, strømpebukse, sko, sminke og kåpe, kan gå fra å være jobbkjole til festkjole. Flere av kjolene mine kan også, med å velge rett innejakke, være både sommerkjole til å være ute i finværet, eller inne på kontoret en grå og kjedelig dag. 

5. Hva er din beste strategi på å holde deg uten gjeld eller betale ned gjelden?

eye examination officeLicensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg holder jo på å betaler ned gjelden min, men for å unngå å havne i mer gjeld har jeg mine små-sparekontoer. Med hjelp av at jeg sparer litt og litt hver måned, vil jeg alltid kunne betale noe ekstra til lånene mine, slik at nedbetaling er noe jeg gjør HVER måned, ikke bare når jeg har tjent ekstra. Om jeg må kjøpe meg nye briller, eller ta en rotfylling, nå som jeg skal på langtur til Stockholm, eller kjøper ting til leiligheten, så er det penger jeg har satt av måned for måned, og det trenger ikke, med mindre jeg ønsker det, å røre pengene jeg har tjent denne måneden. Da blir det slik at jeg, med mindre noe usedvanlig skjer, kan betale noen ekstra tusenlapper hver måned til lånene. 

6. Vær så snill å del en ting du gjør for å spare penger, som folk ikke vet? 

Starting forrest fire with lots of smokeLicensed from: michaklootwijk / yayimages.com

Det er jo snakk om noen få kroner, men jeg har slått opp og lagret de mest vanlige 'kortere enn 8 tall-nummerene' på mobilen, slik at jeg skal slippe å betale ekstra for å ringe til de. Da tenker jeg på Kolumbus, Politiet (ikke nødnummeret), Sykehuset (ikke nødnummeret), Canal Digital, Dolly Dimpels. Alle har slike korte nummer som jeg må betale ekstra for å ringe. Heldigvis finnes det som regel "Hvis du ringer fra utlandet, ring dette nummeret" på hjemmesidene deres. 

For to uker siden, når jeg var vitne til masse røyk fra grenseland skogsområde/boligstrøk (oppe på Ullanhaug for dere som kjenner Stavanger), så tenkte jeg faktisk i et brøkdel av et sekund, på om jeg skulle finne 'det vanlige' nummeret til Brannstasjonen for å slippe å måtte betale ekstra. Så spente jeg til meg selv, sa "Det kan være en reell brann, ring da bare" og slo 110. 

7. Hvor viktig er det for deg å spare penger? 

Stethoscope wrapped around piggy bankLicensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Det er kjempe viktig for meg å spare penger. Jeg betaler ned på lån hver måned, men jeg har begynt å spare penger til pensjonisttilværelsen, jeg har penger som er et nødfond, og eventuelle andre kostnader som kommer opp. 

Det som er ganske stilig, er at mitt nødfond er på en måte min arbeidsledightsforsiking. Jeg søkte litt opp på arbeidsledighetsforsikring, og det jeg oppdaget at man kan i løpet av ett år få utbetalt maks 120 000 kr i løpet av et år (hos Tryg), (som du må betale skatt for hvis du tar de ut), til over 5000 kr i året. Jeg har 150 000 kr på diverse kontoer, men jeg har 104 000 samlet på en konto med litt høyere rente. Denne har jeg til nå fått 1500 kr i renter til. Og til jul antar jeg at dette vil være rundt 3000 kr. Så mens andre betaler over 5000 kr, så tjener jeg penger på å ha forsikringen spart opp, i stedet for å betale litt og litt hver måned. 

*********

Jeg har ikke sett det så mye, i blogg-verden, men har andre lyst til å svare på de samme spørsmålene? Altså starte en lek med tikken, hvor den som blir tikket må svare på spørmålene? Jeg tar en sjanse og tikker #illjillandotherwickedthings som skriver så morsomt om livet sitt og de 15 dagene hun har igjen av terminen sin. (Hun har kalt innlegget Spinking og Sparing!! :-D Kjempe bra!)

Hurra! Kjersti fra Kjersti Gulli, har tatt oppfordringen! Hun skriver litt om alt, studerer bedriftsøkonomi ved siden av full jobb!! Og skriver både om studiet, penger, håndarbeid (som jeg liker veldig godt) og livet generelt. http://kjerstigulli.blogg.no/1501834861_bruk_mindre_spar_mer.html

Dersom du har lyst til å svare på spørmålene, go ahead, bare gi meg beskjed, for jeg vil lese og dele det du har skrevet også! 

1. Hva er den viktigste, sparsomme tingen du gjøre hver dag for å spare penger?
2. Hva er din beste tips/strategi for å spare penger på husholdningskostnader?
3. Hva er ditt beste tips til å spare penger på mat og husholdningsprodukter?
4. Hva er ditt beste tips til å spare på klær? 
5. Hva er din beste strategi for å holde deg unna gjeld, eller betale ned gjelden?
6. Vennligst del en ting du gjør for å spare penger som folk ikke vet om?
7. Hvor viktig er det for deg å spare penger? 

#tikket #youtube #Sparsom #økonomi #vaner #tag #spare #klær #gjeld #lån 

Gjeldsrapport Juli 2017

God morgen! 

Jeg har nå gått igjennom gjelden og nettoen min, og dette er hvordan det står til med økonomien min. :-) 

I juni satte jeg inn 1000 ekstra på studielånet helt i slutten av måneden. Dette fjernet den oppsparte renten fra det vanlige innbetalingen og frem til da. Dette betydde i juli, at jeg ikke hadde en måned med oppspart rente, men en halv måned. Derfor er renten her under 300 kr. Boliglånet hadde denne måneden 1830 kr i rente, som er 60 kr mindre enn i forrige måned. Dette går fremover! Jeg har fortsatt ikke betalt noe til foreldrene mine, ettersom jeg ønsker å ha betalt 100 000 kr ned på lånet, slik at vi er likestilt i boligen. Jeg vil skyte inn her at jeg beholdt 100 000 av mine egne penger som buffert, og hadde det ikke vær for det, ville jeg ha hatt mer i boligen enn foreldrene mine. 

Jeg har dessuten lagt til et nytt felt, et felt som sier noe om hvor mye jeg betaler hver dag på å ha lånet. Jeg gleder meg veldig til å se dette gå ned. 

 

Når jeg skal sammenligne totalt innbetalt denne måneden i sammenligning med tidligere måneder, har jeg også her lagt til daglig rente. Renten jeg har betalt står alltid når jeg går inn i nettbanken for å se de siste transaksjonene og når jeg går til lanekassen.no og logger meg på der. Så dette er ikke gjetting. Når jeg skal kalkulere daglig rente, deler jeg den månedlige renten med antall dager siden forrige innbetaling. Her må jeg huske at jeg ikke skal dele på antall dager i denne måneden, men antall dager i forrige måned. Så langt i år har jeg bare økt hvor mye jeg betaler hver måned, men jeg nærmer meg nok toppen på fjellet. Jeg har dessverre innsett at jeg ikke kommer til å klare å betale 100 000 kr ned på lånene mine i år, jeg er ikke på 20 000 kr enda, med mindre enn 6 måneder igjen. Med mindre jeg vinner 1 million på Panto! Jeg får trøste meg med at rentene går ned. 

Jeg har laget denne flotte grafen som viser de fire siste månedene, og hvordan lånet har minket. Jeg gleder meg veldig til det er flere måneder, og videre utvikling.

NETTO'FORMUE'

Når jeg ser på netto penger jeg har, så gå jeg i hvert fall i rett retning. Jeg er ikke fornøyd med å skylle nesten 1,5 millioner + fellesgjelden som er på 400 000 noe, men bare siden mai har netto'gjelden' min minket med nesten 40 000 kr. Dette er jo selvfølgelig fordi jeg både sparer og betaler på lånet samtidig. 

Jeg har også laget en graf som viser utviklingen av nettoen min. Denne skal bli enda gøyere å følge med på. Kanskje jeg kan klare å øke nettoen med 100 000? 

Forresten, jeg har ikke valgt å ha med bolig som en del av nettoen min, da dette ikke er noe jeg enkelt kan hente ut. 

Helt til slutt

Helt til slutt vil jeg vise noe jeg oppdaget på informasjonen over boliglånet mitt. Det var detaljer om tilbakebetaling, og her kan jeg se hvordan tilbakebetalingsplanen har endret seg siden april. Første fulle innbetaling i mai var på 4660 kr, i juni var den 4647 kr, i juli 4630 kr, og nå 4602. Det er ikke så mye, enda, men fortsetter det slik, vil hundrelappene etterhvert falle fra, med mindre jeg endrer betalingsplan eller renten endrer seg. OBS! Det er ett til bilde nedenfor dette!

Det siste er noe jeg håper å lage en serie på, altså en bilde serie. Dette er for 1. august 2017. Her ser dere at jeg har 292 terminer igjen å betale, og at jeg vil i denne perioden, med å følge banken sin plan, betale 283 286,72 kr i leie for å ha lånt av de (altså rente). Dette er høyere enn studielånet mitt akkurat nå! Jeg vil også ha betalt 14 600 kr i gebyr. Det skal bli gøy å vise hvordan denne endres fra måned til måned, etterhvert som jeg betaler ekstra på boliglånet. 

Hvordan håndterer du lånene dine? Betaler du de etter planen, sparer du de ekstra i en høyrente konto/fond siden renten er så lav, eller kommer du til å følge planen lagt opp av de du har lånt pengene av? 

#økonomi #gjeld #lån #rapport #tilbakebetaling #plan #formue #netto #grafe #penger #blogg.no #bloggmag.no

Budsjett, August 2017, KJEMPE inntekt

Nå er det ny måned og jeg har laget ett nytt budsjett. Det mest merkbare på denne oversikten, er hvor stor inntekt jeg har denne måneden. Nedenfor forklarer jeg hvorfor og hva jeg gjør med de. Jeg bruker et gratis internett budsjettprogram, Everydollar, og jeg har skrevet ett innlegg om hvordan jeg laget en bruker her.

Uregelmessige ting som skjer denne måneden:

 1. Jeg skal betale for boende for Jubileumsfesten og for jubileumsfesten til Røde Kors
 2. Jeg skal på helgetur til Stockholm for å treffe gjengen jeg studerte med der for en del år siden. Det er 10 år siden vi begynte.  
 3. Bryllup til bestevenninnen min
 4. Søsteren min blir 30

Når jeg åpnet lønnsslippen min i forrige uke, trodde jeg at jeg hadde glemt hvordan lønnslippen skulle leses. For jeg kunne ikke se noen annen månedslønn enn 50 000 kr. Og det kunne jo ikke stemme! Men mens jeg gikk igjennom detaljene, skjønte jeg hva som hadde skjedd. I vår ringte sjefen min og spurte når jeg ønsket å få utbetalt feriepengene mine. Jeg har timelønn, og jeg får lønn utbetalt når jeg har jobbet. Jeg ønsket derfor å få feriepengene utbetalt etter ferien, for å erstatte lønnen som jeg ikke ville få mens jeg hadde ferie. Jeg ba derfor å få pengene utbetalt i august. Det var en ting jeg ikke tenkte på. Vår lønningsperiode er mellom 16 i første måned til 15 i neste måned. Så i realiteten burde jeg fått utbetalt en ferieuke denne måneden og to ferieuker i neste måned. Neste måned vil derfor bare være halv lønn, fra i mandag i denne uken til den 15. august. Men jeg har en plan, som er veldig enkel. 

På lånen min velger jeg, som i forrige måned, å betale 3000 kr til studielånet mitt. Det som er ganske kult, er at den ekstra betalingen har allerede, etter to innbetalinger, påvirket den månedlige fakturaen. Den gikk fra 2080 til 2030 ca. Så på et eller annet tidspunkt vil den komme under 2000 kr. Det er mitt første delmål. På boliglånet hadde jeg ikke gått inn for å se den reelle regningen, så jeg brukte forrige måneds regning og la til 3000 kr ekstra. Det er absolutt oppnåelig for meg denne måneden. 

Jeg har fortsatt tenkt å øke på Helser/Tenner, i hvert fall til jeg VET jeg ikke må ha rotfylling dette året. (Ikke at jeg mistenker at jeg kommer til å ha det, men dette er nok den dyreste som kan hende meg). Jeg skal også ha siste del av HPV-Vaksinen, denne måneden, som nok bli 1300 kr. Så jeg kommer til å sette inn penger inn videre, spesielt om jeg får inn ekstra lønn. Jeg øker også penger for gaver, ettersom bestevenninnen min gifter seg på mandag, mamma i midten av uken, og søsteren min blir 30 i slutten av måneden. Etter det er det bare nevø#2, og så er det å spare opp til jul. 

Jeg setter inn 500 kr i fond hver måned, og dette fondet gjør det ikke bra akkurat nå. Jeg ligger i 31 kr i minus, men jeg venter å ser hvor det går henne. 

For noen uker siden skrev jeg ett innlegg om hvordan det egentlig IKKE lønner seg med lån, men når jeg regnet på det der oppdaget jeg at det jeg kunne forvente å ha som fradrag fra skatten min var ca 5500 kroner. Som mangeårig BSU bruker, har jeg de siste årene fått 5000 kr i fradrag på skatten fordi jeg har fullt opp kontoen med maksbeløpet hvert år. Når jeg legger til informasjonen om at jeg måtte betale 4000 kr i baksmell, er det lett å se at jeg muligens kommer til å få baksmell neste vår også. To ulike løsninger er å be lønningskontoret sette av et bestemt beløp hver måned, men det jeg gjør er å selv spare 1000 kr i måneden for å dekke en eventuell baksmell.

Den siste nye, som også kun er for denne og neste måned, er at jeg sparer halve lønnen min til neste måned. Jeg regner med at jeg neste måned kommer til å få kjempe mye i lønn, men det er bedre å være på den sikre siden.   

Husholdningskostnadene er det samme, bortsett fra lønnen. Jeg har Ice- abonnement, som fungerer utrolig bra, så lenge jeg ikke ringer eller sender SMS til et kort telefonnr. Dette inkluderer alle fem-siftede tall (som Dolly, syehuset, Røde Kors). Midt i august måtte jeg ringe til 110 da jeg var vitne til masse røyk i et skogområde. Jeg vet ikke hva det var for noe, for jeg kom meg ikke nærmere, men samtidig som jeg ringte inn, ringte noen andre inn som ga de litt mer informasjon. De trengte i hvert fall ikke å snakke med meg lengre. Det sto ikke noe i avisen om skogbrann, så alt e bra. Men siden jeg snakket med de noen minutter, er jeg sikker på regningen kommer til å være høyere enn 135 som jeg satte i forrige måned

På tansport har jeg økt Buss og Transport til 1000 kr, fordi de siste månedene har jeg gått over 700 kr. Jeg ønsker derfor å være litt føre var. Jeg skal jo til Stockholm i slutten av måneden, men der vil nok det meste bli lagt på "Ferie" småsparen, både transport, måltider og gave til hun jeg får sove hos. Spare mye der, med å sove hos min gamle Romvenninne. Jeg kommer ikke på et godt ord, vi delte leilighet sammen, ikke rom. Uansett sparer meg nok 2000 kr minst på det. 

Dagligvare er som vanlig, og jeg planlegger ingen resturanter med mindre det er i Stockholm, og da er det ferie!  

Diverse: Fordi jeg skal sove over på hotellet vi feirer jubileumet vårt i, og fordi jeg skal reise en del, fant jeg ut at jeg økte diverse til 2000 med en gang. 

Forsikring: Jeg sier bare, som vanlig, ingenting overraskende her. Dette vil bare økes etter nyttår, eller om jeg må bruke forsikringen. 

Oppsummering:

Jeg er veldig usikker på om jeg har lagt i nok på de ulike postene for å klare meg denne måneden, i og med at jeg skal bort og betale for hotell. Jeg krysser fingrene, og satser på det beste, men i og med at de forrige to budsjettene ikke ble helt holdt, og det eneste som reddet de, var en høyere inntekt enn forventet, gjør at jeg er litt nervøs. Allikevel regner jeg med at ekstra inntekten min kommer til å være høyere enn det som står her, så jeg har en innebygd buffert. 

Skulle det nå vise seg at jeg har mer penger til overs ønsker jeg å prioritere de slik: 

 1. Helse&Tenner: Fordi jeg tar ut mer penger enn jeg setter inn denne måneden med HPV-vaksinen. Maks sum = Det vaksinen koster + de 1000 kr jeg allerede har satt på
 2. Boliglån: Fint om jeg kunne satt 1000 kr til på denne for å kunne få ekstra beløpet opp til 4000 kr
 3. Ferie, ettersom denne vil forsvinne ganske mye ned. Maks sum: 4000 kr 
 4. Noen ekstra 1000 lapper igjen? Boliglån
 5. Småmynter? (Under 1000 kr?) Helse&Tenner

#Økonomi #budsjett #august2017 #ferie #Stockholm #ekstrakostnader #penger #plan #forventetforbruk #forbruk #Bryllup 

Regnskap for juli 2017, Ekte tall

Da var juli over, og det er på tide å gjøre opp regnskapet mitt. Det første jeg gjøre, som jeg oppdaget i går når jeg gikk igjennom ukesrapporten, er å korrigere alle postene. Der jeg hadde penger igjen var på transport og kollektivtranssport. Jeg velger raskt å sette de kronene jeg har til overs på Helse og tenner. Dersom du ikke leste ukesrapporten min, vet du ikke at jeg har oppdaget at brillene mine begynner å bli misfarget og det er en ripe i glasset. Jeg går imot å måtte kjøpe nye briller, og jeg vil spare opp penger til det. I tillegg skal jeg til tannlegen nå i august/september og jeg frykter alltid en rotfylling. 

Her når jeg vil sammenligne budsjett med regnskap ser jeg i hvert fall klart og tydelig en stor kroneforskjell mellom forventet og reell inntekt. Husk at bildet til høyre er reelle tall, bildet til venstre er budsjettet. Dette har og påvirket forbruket og prosenten som har gått til hver kategori. Den største skillnaden er på sparing eller småsparing. Denne er dobblet i forhold til planen.

Jeg har endret på antall poster på lønn. Dette er fordi jeg fikk, denne måneden, penger som ikke var lønn. 

Lønnen min ble så mye høyere i stor grad pga feil utfyllelse i timelistene til begge selskap. De har tidligere vært en bedrift, som er hvordan jeg har fått jobb i begge to og timelistene deres er like. Her kan du lese om hvordan jeg fylte de ut feil.

Her er det en enkel endring i forhold til budsjettet. Jeg hadde egentlig ikke satt av noe spesielt ekstra til boliglånet og fokuserte mer på sparing til ting  i leiligheten. Men i og med jeg fikk tilbakebetalt det jeg skulle ha fått i fjor, valgte jeg å sette dette beløpet til Boliglånet. Og slik ble 5500 kr ekstra betalt denne måneden også. Studielånet får nå fremover 3000 kr betalt på seg, i hvert fall frem til det månedlige regningen er litt under 2000 kr. Da kan jeg begynne å betale 2000 kr, og så legge 1000 kr ekstra på boliglånet automatisk.  

Det som er verdt å legge merke til er at rentene må registreres som en inntekt, for at nedtellingen skal fungere. 

Det funket nesten. Her har jeg satt opp Sparing og buffer. Jeg har forsøkt å få med både igjen på konto og forbruk, da begge er aktuell og viktig å få med seg på akkurat disse punktene. Denne måneden har det går mye penger på gaver, og penger til innkjøp til boligen min. 

Her kan dere se hvordan utgiftene for bursdag og boligting fordeler seg. Jeg har denne måneden brukt mye penger på bursdag, fordi nevøen min på tre fikk i jul og bursdagsgave en tur til Kongeparken med meg. Det kostet en del. Så giftet bror min og svigerinnen min seg nå i helgen, og da måtte det en ny gave til. Selvfølgelig verdt det!

Ingenting overraskende over husholdningskostnadene. Felleskostnadene vil ikke øke før et borrettslagmøte vil jeg anta, og jeg har A-strøm, som vil si at jeg betaler et fast, selvbestemt, beløp hver måned. Forrige eier hadde klart seg med 500, så jeg prøver det. Telefonabonnementet mitt ere sånn a grunnpakken er 129 kr, men ringer jeg eller sender sms til spesialnr, så hopper dette opp. Jeg måtte sende noen SMS-er på et sånt kort nummer i forrige måned, som tok kostnadene opp.  

Denne måneden er jeg ganske imponert over eget forbruk i forhold til hva jeg har reist for. Jeg lånte bilen til mamma store deler av sommerferien, da de var bortreist så derfor er det dobbelt så mye på diesel enn vanlig. Og det er fair. Kollektivtransporten kan du se nedenfor. 

Jeg tok buss for tog hjem fra Egersund etter jeg og nevøen var i Kongeparken, og i går holdt bare busskortet til midt på dagen. I stedet for å kjøpe et nytt busskort, som jeg kanskje skulle ha gjort, kjøpte jeg en enkel billett og fyller på månedsbilletten i dag tidlig i stedet for. Jeg tenker ikke så prakisk under press (bussen kom i mot meg), så jeg kjøpte en helt vanlig billett, mens en månedsbillett fra i gårkveld hadde fraktet meg like lenge som dagens billett vil.. 

Egentlig er mat større, for jeg var jo på Gladmaten, men jeg brukte mye av lommepengene mine der, og jeg bestemte meg til slutt å sette de 500 kr jeg tok ut kontant på Diverse, ikke mat. 

Diverse denne måneden er over 1000 kr mer enn planlagt. Men så var Gladmaten og bryllupet verdt å bruke pengene på. Syns jeg nå. Det gikk i hvert fall glatt å bruke de. Nedenfor ser du hvordan både Diverse er delt opp, og bøker. Bøker er forresten et Småsparekonto. Dette gjorde jeg siden noen av bøkene jeg ønsker å kjøpe koster mer enn 125 (eller 250 kr som det var da) kr. Nå kan jeg spare opp til de. 

Til venstre har vi diverse kostnadene og til høyre bok kostnadene. Diverse kostnadene går fra å være penger jeg får refundert, småting når jeg skulle kjøre til bror min, Kontanter til Gladmaten, solkrem fordi vi hadde så fint vær under Gladmaten, og litt i forbinnelse med bryllupet.  

Og som alltid, Forsikringen. Ikke en overraskelse før etter nyttår, når det kan gå opp igjen, siden jeg er et år eldre. 

Jeg er meget fornøyd med denne måneden, men hadde jeg ikke fått så EKSTREMT mye er utbetalt fra sommerjobbene mine, tror jeg nok det ikke hadde vært det samme. Jeg gruer meg litt til den ekstra inntekten forsvinner, for da vil det bli vanskeligere både å spaare til ting, og sette ekstra inn på lånene mine. 

Hvordan var ditt månedsregnskap?

#budsjett #økonomi #regnskap #penger #lån #sparing #forbruk #gladmaten #bryllup #kostnad #blogg.no #bloggmag.no #ekstrajobb #ekstralønn #heldig #tilbakebetalt 

Follow Follow