hits

september 2017

Et år med budsjettering

Sånn helt tilfeldig sammenfaller 1 års jubileet for mitt første skikkelige budsjett med innlegg nummer 200. Morsomt tilfeldighet, ikke sant?

Dagens innlegg skal handle om hvordan jeg har håndtert pengene mine det siste året, om oppturer, nedturer, mål og hvordan ting har endret seg i løpet av året. Og så vil jeg selvfølgelig snakke om hva jeg har oppnådd med et år som budsjetterer. 

Jeg kommer nok alltid til å huske dette året mest, som det året jeg kom meg inn på boligmarkedet. Ganske fantastisk egentlig. Jeg har bodd her nå i 6 måneder og 1 uke, og jeg hadde et aha opplevelse i forrige uke først. Jeg gikk av bussen og det slo meg bare at dette var mitt nabolag. De jeg så rundt meg var mine naboer og leiligheten jeg nå gikk til var min leilighet. Bare plutselig, etter 6 måneder. 

Kontroll på økonomien

Nå har jeg de to siste årene spart litt mer intensivt til leilighet. Sakte men sikkert nærmet jeg meg 100 000 kr året, men det var først når jeg begynte å budsjettere at jeg forsto og fikk oversikt over hvordan jeg ville klare å betale for en bolig og hvilken betalingsevne jeg hadde. Jeg vet at budsjettering var direkte ansvarlig for at jeg sparte 12 000 kr på de 6 månedene det tok fra jeg begynte å budsjettere til jeg flyttet inn i leiligheten, men den største påvirkningen var for selvtilliten og min selvsikkerheten i evnen min til å betale for det kjøpet jeg nå hadde gjort. Mens jeg så etter leiligheter så var jeg stadig inne å kalkulerte med lånekalkulatoren til banken på hvor mye det ville koste å ha det eller det lånet, og jeg satte det i inn i et teoretisk budsjett for å forsikre meg om at det ikke ble å strekke meg for langt. 

Gjennomført endring

Jeg har hatt mange 'revolusjoner' i livet mitt opp igjennom årene, men som regel har jeg alltid havnet tilbake til Status Quo. Den første endringen jeg gjennomførte i livet, var å stå opp en time tidligere for å først trene før Yoga før jobb, men siden jeg startet bloggen, har jeg skrevet på den i stedet for. Bare det at jeg skriver innlegg 200 er nesten utrolig for meg. Jeg har nå stått opp tidlig i siden sommeren 2016, så jeg kan ganske sikkert si at dette er varig. Den andre endringer som jeg har klart å gjennomføre er å holde meg til budsjettering. Selv etter ett år er jeg fortsatt interessert, fortsatt på utkikk etter hvordan jeg kan bli flinkere, fortsatt villig til å ofre deler nå, for å kunne få mer igjen siden. Dette gir en fantastisk boost til selvtilliten. 

Måloppnåelse

Nå skal jeg være helt ærlig å si at jeg har ikke sett noe særlig på målene jeg satte opp for 2017, annet enn målet om nedbetaling av gjeld. Det har ikke vært bra, men jeg satte opp noe jeg anså som et UMULIG mål, spesielt med tanke på at jeg ikke begynte å betale ned på boliglånet før i april, og frem til det bare sparte det jeg kunne. Jeg satte opp målet å betale ned 100 000 kr på lånene mine, basert på at jeg hadde klart å spare over 100 000 kr i 2016. Men 100 000 i på sparekonto er ikke det samme som 100 000 nedbetalt, for jeg viste rentene kom i tillegg. Og selv om jeg ikke har betalt 100 000 helt enda, har jeg betalt 98 000 kr og jeg kan ikke unngå å betale resten siden det er obligatoriske beløp. OKTOBER IS THE MONTH!!

Følelsen av å ha oppnådd noe jeg egentlig, i helt nede i bunnen av magen, trodde var umulig, er helt fantastisk. Jeg har aldri opplevd en lignende følelse noen gang og jeg skulle ønske jeg kunne beskrive den til dere på en god måte. Jeg føler meg sterkere, jeg føler jeg kan oppnå hva som helst, så lenge jeg bestemmer meg for det. Jeg er så utrolig stolt av meg selv! Fokusert intensitet over tid kan virkelig utgjøre mirakler.    

 Selvstendighet

Jeg valgte å kalle bloggen min Voksen, til slutt, for på mange måter så føler jeg meg langt i fra voksen og ansvarlig for meg selv. Jeg bodde hos foreldrene mine for å spare penger og livet mitt hadde på en måte tatt en pause. Det var ingenting nytt som skjedde. Nå når jeg har kommet inn i en rytme i leiligheten, har nok vanene begynt å sette seg, men fordi jeg for det første bor for meg selv og for det andre eier egen bolig, er selvstendigheten mer automatisk umiddelbart. 

Tall på fancy bakgrunn

Jeg klarte akkurat å spare over 100 000 kr i fjor, tross fire måneder i 50 % stilling

Jeg var ferdig med en leased bil i januar, og med det så sparer jeg minst 50 000 kr i året. Ikke rart det er vanskelig å få boliglån når man har bil og er enslig

Jeg mangler under 2000 kr på å betale ned 100 000 kr i gjeld dette året, 2017, men regner jeg det som fra 1. oktober 2016, har jeg helt klart betalt over 100 000 kr 

Å begynne med lommepenger i kontant må være noe av det enkleste og mest geniale noen gang. Ja, jeg har fått spørsmål om hva jeg skal gjøre, dersom jeg mister pengeboka, og ja, det hadde vært synd å miste opp til 3000 kr, men når jeg ser på hvor mye jeg har spart på å bruke kontanter, så går jeg fortsatt i pluss. 

#økonomi #1år #budsjettering #planlegging #oppnå #mål #seier #stolt #selvstendighet #sparing #lån #Selvutvikling #endring 

Vet du, jeg lever faktisk nå!

YOLO concept.
Licensed from: 72soul / yayimages.com

Det er ikke å dytte under en stol at jeg har jobbet hardt denne sommeren, med fire jobber har jeg hatt lange dager og travle helger. Siden mai har jeg hatt fem frihelger, hvorav tre var pga Røde Kors greier og en var fordi jeg reiste på 10 års jubileum for studiestart i Sverige. Jeg har dessverre ikke hatt tid til venner eller familie, og når jeg har hatt fri, så har jeg sovet, på bussen, på sofaen og i sengen. I helgen som kommer nå har jeg min siste helgejobb, og fra og med 1. november har jobben min flyttet, så jeg kan ikke gjøre ekstra jobb 2 lengre på morgenen før den vanlige jobben min (de er i samme bygg, og den består at assisterende oppgaver for dagen). Så jeg nærmer meg slutten. 

Når jeg har snakket med mine kjære, spesielt familien min (mest i fjor) og slekten min (i år), så har jeg stadig blitt advart at jeg må passe på å ikke bare jobbe. Å ikke leve livet. Og jeg skjønner at de kan være urolig når de har sett meg sliten, de har lov til det, det er jo det familie skal gjøre for hverandre. Være ærlige og bry seg om hverandre. Men jeg skulle ønske at de også såg at jeg faktisk gjør det for å kunne leve livet nå. 

Bare en liten disclaimer; flertallet støtter meg akkurat slik jeg ønsker, men dere vet jo hvordan mennesker er, man får 99 støtteerklæringer og 1 motstand, så fokuserer man på den 1, ikke de 99 som støtter deg. Så jeg har støtten til de fleste venner og de fleste i slekten min, men de tre i år som har bed meg passe på å ikke jobbe for mye, dette er et svar til de. 

For hvor mye liv har man, når man konstant er urolig for å få betalt regningene? Eller velger å la være å gjøre noe fordi man ikke har råd. La meg klargjøre akkurat det punktet, for det er forskjell på hvordan man føler seg, når man ikke KAN gjøre noe og når man VELGER å ikke gjøre noe. Arrangerer venner noe som jeg ikke har råd til å delta på, kan jeg garantere at jeg kjenner tapet mer enn om jeg velger å bruke de pengene jeg har på andre ting. 

I helgen skal jeg ut å handle har jeg tenkt. Og det er dyre ting jeg skal kjøpe. Jeg trenger en ny skalljakke, og den ene jeg har sett på koster over 5000 kr. Jeg må også kjøpe meg ny sykkel-regnbukse. Sist gang jeg kjøpte det, kostet det 800 kr. Dette er for at det skal være komfortable for meg når jeg velger å dra på søk og når jeg skal sykle til jobben. Hadde jeg ikke jobbet med økonomien min det siste året, hadde dette vært svært stressende, men for meg er det i orden for jeg har spart og satt til sides midler for det. Jeg kan betale uten å la det påvirke mitt daglige liv annet enn å faktisk ta tiden til å gjøre innkjøpene. 

Det samme er det med innboet i leiligheten min. Når jeg skulle kjøpe sofa til å ha i stuen, fant jeg også ut at jeg endelig skulle kjøpe den kule, gule stolen jeg lenge hadde ønsket meg. Jeg gjorde litt rask research på nettet, spurte om mamma ville være med på Ikea, og gjorde innkjøpene der og da. Det eneste måten det påvirket livet mitt var den tiden det tok på Ikea og at jeg måtte vente noen dager ekstra på å få det levert til meg på døren.

Jeg kan kjøpe meg de tingene jeg faktisk trenger, med en gang om det skulle være behov. Fram til neste sommer håper jeg å få pusset opp kjøkkenet og ta meg en god ferie til USA, og fordi jeg har kontroll på økonomien min, så er jeg ganske sikker på at det skal gå greit. I løpet av de neste 9 månedene bør jeg absolutt ha klart å spare 30 000 kr. Og med mindre noen veldig store overraskelser skjer, så vil jeg også kunne håndtere enhver økonomisk utfordring som kommer min vei. Det gjør at jeg kan leve livet mitt i dag, med helt senkede skuldre. 

Jeg skulle ønske de som ber meg om å ikke 'jobbe meg i hjel' kunne kjent på hvor mer avslappet jeg er i forhold til fremtiden min, ikke bare langsiktig med nedbetaling av lån, men også kortsiktig. Ja, jeg har jobbet hardt og ja, jeg har måttet ofre, men i retur har jeg fått en indre fred som jeg nyter i dag og som jeg forventer jeg kommer til å nyte tusen ganger mer når jeg er pensjonist.

Har du gjort noe ekstremt en kortere periode, for å kunne nyte tilværelsen litt mer senere? Hvor lenge var den ekstreme perioden, og hvor langt frem i tid var den gode tilværelsen? 

#levelivet #livet #økonomi #handle #kjøpe #urolig #ikea #sofa #skalljakke #spare #budsjett #kontroll #planlegge #målsparing #fremtid #pensjon #reise

Hva er det minste du trenger å tjene for å klare deg?

Cost Management
Licensed from: Olivier Le Moal / yayimages.com

Vet du hva du minimum trenger å få i inntekt for å klare å dekke dine obligatoriske utgifter? Nå snakker jeg ikke om det du bruker for å være komfortabel, men hva trenger du for å holde tak over hodet, strømmen på og mat i magen? 

Hvorfor er dette greit å vite? 

Jeg syns dette er et nyttig tall ettersom jeg kan sammenligne mitt månedlige forbruk med mitt nødvendige forbruk for å bruke som motivasjon til å gjøre lurere valg.

Mange vet ikke hva de trenger og skulle man for eksempel miste jobben, er dette en ting som du raskt må få klart for deg.

Mitt overlevningstall er 15 000 kr. Da betaler jeg lånene mine, alle utgiftene for boligen samt mat, mobil, transport. Men det inkluderer ikke sparing, lommepenger, bøker/hobbyer eller noe annet strengt tatt ikke-overlevelseskostnader. Dette 15 000 tallet har hjulpet meg når jeg har planlagt og satt opp nødbufferen og målsparingen. Jeg har 60 000 kr i nødbufferen, som gjør at jeg kan betale det nødvendige i fire måneder uten noe ekstra assistanse. Jeg har også omtrent 60 000 kr i målsparing, som selvfølgelig vil bli prioritert bort til overlevelse, skulle jeg for eksempel være uten arbeid i en periode. Med å gjøre dette kan jeg øke antall måneder jeg kan klare meg uten jobb, + jeg har økt handlingsfriheten min. 

De 15 000 kr hjelper også når jeg setter opp budsjettet mitt, selv om jeg ikke er helt 100 % streng på grensen. Fordi jeg vet hvor mye jeg MÅ bruke, vet jeg også hvor mye jeg har ekstra som jeg kan være kreativ med. Med en minstelønn på 20 000 utbetalt i måneden, vil jeg ha minst 5000 kr i måneden som jeg kan fordele ganske fritt. Det er noen utgifter jeg velger å ha nesten obligatoriske; lommepenger og bøker, for min egen trivsel, mens andre utgifter kan variere. Av og til kan jeg fokusere på lånene mine eller jeg kan se på den målrettede sparingen. 

I forrige uke skrev jeg om hvordan jeg går frem for å prioritere pengene mine, og fordi dette er viktig for meg, (og jeg er pengenerd), så surrer tankene i hodet mitt konstant. Jeg har derfor kommet opp med et alternativ som jeg har tenkt kan være en god tommelfingerregel, men jeg enda er usikker om jeg får prøvd. 

Det beløpet som måtte bli igjen, etter minimumsutgiftene er 'betalt', bør bli fordelt på ekstra lånbetaling, investering, lommepenger og målsparing. Jeg tenkte opprinnelig at jeg ønsket å gi hver enkelt 25 % av det som ble igjen, med et maksbeløp på lommepenger og investering. Men når jeg regnet ut hvilke beløper dette utgjorde, så fant jeg ut at jeg heller ville gi lånbetaling og målsparing 30 % og investering og lommepenger 20 %. Fordi jeg nå har levd med studentbudsjett i en måned, vet jeg at mitt behov for ekstra midler ikke ligger i lommepengeområdet, men heller i småting-investeringer i løpet av måneden. Så jeg vil prøve noe nytt nå i oktober tenker jeg. 

Og dette er det tankene mine surrer med, når jeg trenger både å koble av og slappe av. Pleier du å drømme om hva du kan gjøre med pengene du tjener og hvordan du best kan oppnå målene dine? Eller er det kanskje bare oss økonominerder? :-D

Og som en liten heads up. Når jeg kom hjem i går kveld var internett nede, og jeg må få en reparatør til å komme for å fikse dette. Mest sannsynlig er det ikke fikset til i morgen, så jeg vet ikke om jeg kan få skrevet et innlegg til i morgen. Dette innlegget var over 50 % klart fra i går morgen, så jeg dro bare litt ekstra tidlig på jobb for å ferdigstille den. Forhåpentligvis er internett oppe og går igjen til helgen, for det er innmari synd om jeg må gå hele helgen uten. :-/ 

Så ( hvis det ikke fikses i dag) God helg!

#økonomi #budsjett #investering #lommepenger #sparing #målsparing #lån #utgifter #inntekter #nødbuffer #buffer

Økonomisk frihet

carefree family plays and sings
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Hvorfor jobber du egentlig? Hva er hovedgrunnen til at du står opp hver dag for å gå på jobb? For min del er den største grunnen pengene. Selvfølgelig er det kjekt å kunne bidra til samfunnet, men jeg kunne gjort det på andre måter som ikke krevde at jeg måtte stå opp tidlig hver dag. (Men for å være ærlig, hadde jeg nok ikke vært like effektiv om jeg ikke sto opp tidlig). Men en jobb gir deg penger til å betale regningene, for å betale for å bo en plass og for tingene man kjøper. Mange  drømmer om mer fritid og å kunne jobbe mindre, men dersom dette gjelder deg, har du tenkt på at det du kjøper gjør at du må jobbe mere? For min egen del for eksempel. Jeg kjøpte i august en lenestol og en sofa. Det kostet ca 8000 kr. Dette er penger jeg tjente med å være på Ekstra jobb #2 kl 0640 hver morgen i en måned, til ca kl 0740, samt 7-8 ettermiddager, med 1-2 timers økter. Var det verdt det? I dette tilfellet ja. Hadde det vært de idiotiske leksikonene jeg kjøpte på avbetaling mens jeg var student, ville jeg sagt nei. (Innlegget jeg linker til heter The Good, The bad and the ugly, og det er nok det vanskeligste innlegget jeg noen gang har skrevet, for det dessverre fokuserer på The bad og The ugly.)

Dette er ikke en beskrivelse av økonomisk frihet eller økonomisk uavhengighet, men heller en kommentar eller tillegg til følgende innlegg og artikkel. For et par uker siden skrev Sam fra Balanse et flott innlegg som heter Frihet og økonomisk uavhengighet, som går igjennom ideen og gjennomføring for mange som har dette ønsket. Jeg syns også det er greit å påpeke det som står i de siste avsnittene, at dette ikke er en enten/eller ting. Sam og jeg har til felles at vi har ganske mye spart opp, slik at vi kan klare oss en god del måneder som arbeidssøkende uten at det blir krise. Slik er vi mer uavhengig enn mange andre hvor det vil være krise bare at lønnen blir utbetalt en dag for sent. 

I forrige uke ble det lagt ut, via Dagbladet, en KK artikkel om et svensk ektepar som pensjonerte seg som 40 åringer. Her har de først et intervju med ekteparet om hvordan de har klart det. Neste del er fra en høyskolelektor som spesialiserer seg i personlig økonomi, som forklarer at dette er en økende trend i USA men at han håper dette ikke vil bli en trend i Norge, da vi rett og slett ikke har menneskelig kapital til at folk pensjonerer seg som 40 åringer. Og det er ikke så rart; det er nemlig når man er i 40-50 årene man begynner å mestre faget sitt og fra 50-60 årene er så og si ekspertene i sitt felt. Pensjonerer mange seg som 40 åringer, så mister man ekspertene. 

Det var når jeg leste dette at jeg begynte å tenke litt mer over temaet. Jeg påpekte i min liksom-samtale med høyskolelektoren at økonomisk frihet ikke nødvendigvis betyr pensjonering eller at man slutter å være samfunnsnyttige borgere. Det er nok bare de mest ekstreme som ønsker å pensjonere seg helt, veldig mange av de som jobber for økonomisk frihet (av de jeg har lest og fulgt i USA), gjør det for at konen i familien skal kunne slutte å jobbe for å være hjemme med barna. Det er selvfølgelig to unntak til regelen, det er et par der Far i familien allerede er hjemmeværende med familiens baby, mens det andre ekteparet har tenåringer som de ønsker å følge opp. Siden hun har bedre betalt, bedre fordeler (helseforsikring og slik) og en sikrere jobb, snakker de om å la mannen være hjemme og heller ha ekstra jobb på siden. 

Jeg kom litt fra tema.

Jeg er nok en del feminist hvor jeg syns det er kjempe kult at mannen i familien er hjemme, og irriterer meg hver gang det er 'naturlig' og 'antatt' at kvinnen skal være hjemme. Kvinner er lønnstapere fra før av, med gjennomsnittlig lavere lønn enn sine mannlige motparter. Mammapermisjon øker disse forskjellene, spesielt når fedrene kanskje får ordnet spesialordninger for å kunne jobbe hjemmeifra mens de er på pappapermisjon. Dette er blodig urettferdig i mine øyne, samtidig som jeg vet fra erfaring med mine venninner at flere skulle ønske de kunne være mer hjemme med barna. Jeg kan ikke stå utenfor, barnløs og uprøvd, å si "Det er ikke lurt, du taper lønn og pensjon!" for jeg antar at det å ikke måtte stresse med barna, barnehage, henting, levering og middag kanskje veier litt mer akkurat i dag og vil veie mer de neste 18 årene også, enn en pensjon om 30-40 år. 

Jeg skal ikke gå inn på skilsmisseratene, alle har vel lest de artiklene, men jeg vil påpeke at med litt økonomisk planlegging og forberedelse, så kan man faktisk spare seg opp til å kunne kjøpe seg med fritid, eller gå ned i prosent på jobb, for å kunne være hjemme med barna. Dersom dette er et ønske du/dere har, gjør det til et mål og les dere opp på emne. Dere må kanskje kutte kostnadene, spare opp penger, betale ned alle lån, skaffe ekstra inntekter og øke den ene partnerens inntekt for å kunne gjennomføre dette. Det sies at det ikke er mange i Norge som klarer seg på en lønning, men så har jeg ikke inntrykket at mange budsjetterer heller.  

Det jeg vil anbefale at dere leser dere opp på er: 

 • Sparing til pensjon
 • Budsjettering 
 • Måter par har løst økonomien mellom de når en av partene går av lønnsstigen og mister dermed inntekt og samme økning i lønn som en heltidsansatt har. 
 • Les også om hvor viktig det er å snakke om økonomien i et forhold, for det er vist nok et av de store punktene par krangler om og som avslutter et forhold. 

Og til slut: Det er helt fantastisk hvor mye man klarer å få gjort, dersom man er bevist på pengene og i en kort periode av livet vil jobbe ekstra for å oppnå en drøm man har. Til helgen har jeg min siste helgevakt på ekstrajobb 1, og med det går jeg en roligere periode i møte. Dette vil jo reflekteres i lønnen min, men seks måneder med masse ekstrajobber, har gitt meg muligheten til å betale tilbake 100 000 kr av lånene mine, et hårete mål som jeg dypt, helt inderst ikke trodde jeg skulle (men håpet jeg ville) klare. Dette har ført til at den månedlige innbetalingen som er obligatorisk, er 300 kr mindre enn når jeg begynte.

Setter et par seg inn for det, og jobber intensivt i ett år, vil de klare å betale ganske mye ekstra på gitte lån, som gjør behovet for inntekt lavere. Dette krever jo også at man ofrer en god del ting dette året. Spørsmålet er, er dere villig til å ofre nå, for en større gode senere? 

#økonomi #spare #planlegge #budsjett #budsjettering #økonomiskfrihet #lønn #gjeld #lån #inverstering #arbeid #familie #barn

Prosjekt: Studentøkonomi siste innsjekk før månedens slutt

Da er vi inne i siste uke for studentbudsjettet og jeg må innrømme at jeg ikke helt fikk det til. Det var spesielt tre snubletråder jeg ikke var villig til å gi slipp på. Det første var 100 års jubileumet til Stavanger Røde Kors hvor jeg overnattet på hotellet etter en lang dag forberedelser og neste dag krevde ganske mye i ryddingen etterpå. Dette var noe jeg hadde sett frem til siden vi bestemte oss for å holde festen på hotellet, så dette var helt etter min personlige plan, selv om det ikke passet inn i studenttilværelsen jeg skulle leve etter. 

Neste snubletråd kunne jeg absolutt ha unngått. Det var når jeg var i Oslo på kurs med Røde Kors, og jeg valgte å dra tidlig til flyplassen og dermed ble det slik at jeg spiste der. En dyr og skuffende affære, som kostet meg over 200 kr om jeg husker korrekt. 

Siste snubletråd viste jeg forsåvidt om på forhånd også, nemlig åpent hus/innflytningsfesten som var i helgen. Jeg hadde forberedt meg litt, når jeg var i Stockholm i slutten av August benyttet jeg meg av et tilbud på tax-freen for fire flasker musserende vin for prisen av tre, men maten og den vanlige drikken kjøpte jeg på lørdag. Fordi det åpne huset skulle vare til kl 21, ønsket jeg også å ha middag til eventuelle gjester, så jeg handlet inn og laget MASSE Thai kyllingsuppe. Alle gikk i god tid før middagen, så jeg har alle restene, men totalt ble prisen for maten over 800 kr. Med tanke på at jeg egentlig hadde mindre enn 500 kr igjen i matpenger, sier det seg selv at jeg sprakk der. 

Utgiftene har ikke vært mange, bortsett fra de 800 kr+, men hadde jeg ikke brukt de 800 kr ville jeg nok ha kjøpt mer. Thaisuppen vil være nok til meg for resten av uken, så jeg burde ikke trenge de 400 kr jeg egentlig har igjen i lommeboka. 

Utgiftene som dere ser her, består av de bøkene jeg glemte å legge til forrige uke, mobilen ble betalt i går og jeg var også hos legen for oppfølgingskontroll på celleforandring. Dette blir forhåpentligvis siste kontroll jeg er på, men vi får se hva de sier. 

Dette har vært en litt uvant måned og det har gått utover den nødbufferen jeg tenkte en student trenger. Nå er det ikke hver måned man er hos både tannlege og lege, men jeg har litt over 3000 kr igjen, og det er tre måneder igjen før jeg kan fylle på bufferen igjen. Hadde dette vært reelt, ville jeg vurdert om jeg skulle økt beløpet til 6000 kr. Denne bufferen må jo holde til august, så 8 måneder. 

Ellers har jeg 1 kr igjen på mobil, som jeg vil flytte til gaver. 

På livsstil er det bare bøker som har gått ned. Her har jeg nå 20 kr igjen, som jeg skal til helgen sette til gaveposten. Så har jeg i hvert fall 21 kr der. 

*****************************

Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal fortsette en måned til. Det har vært utfordrende, men ikke umulig å leve med dette budsjettet. Det har bare vært kiipt når usedvanlige ting skjer og jeg ikke er villig til å gå ned på kvalitet for å få gjennomført det. Som er årsaken til at studenter bruker mastercard. Som jeg hadde måtte gjort for de 800 kr+ 

Jeg må tenke meg godt om de neste dagene, på om jeg vil gå videre med prosjektet, eller om det holder. Det har allikevel vært nyttig, for nå ser jeg at jeg kan gjøre endringer i mitt eget forbruk for å spare mer penger, som jeg helt klart vil prøve neste 'vanlige' måned. 

Har dere noen gang prøvd månedlange utfordringer i hva som helst, og hvordan var det når dere ble ferdig? Førte det til varig endring, eller var dere glad i å være ferdig? 

#økonomi #penger #student #budsjett #lege #nødbuffer #buffer #utfordring 

Rotekopp

Messy Kitchen
Licensed from: gemenacom / yayimages.com

Jeg er en skikkelig rotekopp. Opp igjennom årene, om noen skulle se inn på rommet mitt, har sjansen vært stor for at du ikke så gulvet. Min niese, som da var tre, ble målløs når hun kom springene inn på rommet for å vekke meg en gang. 

Jeg er heldigvis litt bedre i egen leilighet, men jeg tror det egentlig er fordi jeg ENDELIG har fått til et skikkelig system for å holde skittenklærne mine, og fordi jeg har mer plass til å spre rotet utover. Det ser ikke så intensivt ut. 

Men nå i helgen som var skulle jeg endelig ha innflyttningsfest, 6 måneder etter jeg faktisk flyttet inn. Og da måtte jeg rydde. ALLE rommene måtte ha en gjennomgang, fra Vinterhagen, til stue/spisestue, bod, kjøkken, gang bad og soverom. Og det er grusomt kjedelig. Spesielt når det ikke er så mye igjen. Når det ikke er like ille lengre. 

Men jeg har funnet en løsning som funker for meg. Og tipset er en modifikasjon av noe jeg leste om på Flylady.net.

Lag en liste over hva du skal gjøre og gi deg selv 10 min på å gjøre det. Når det er gått 10 min, legger du fra deg det du gjorde, og begynner på neste oppgave. Oppgavene må da også være enkle. Jeg har gjort dette to dager denne uken og listen var som følger

Mandag:

 • Re om sengen, og sett på vaskemaskinen. (Jeg har dobbeltdyne, og fordi jeg virkelig slet med å legge på trekket, tok dette litt mer tid)
 • Brette sammen og rydde bort klær (mye som har ligget fremme i en måned, minst)
 • Sette ting på plass. (Her går jeg vilt rundt i leiligheten og plukker med meg ting som har en spesifikk plass å være. Det er ganske utrolig hvor mye du kan få gjort på 10 min)
 • Tørke støv og spindelvev i vinterhagen (Jeg har en støvkost, og etter å ha tørket bort spindelvevene så hev jeg den i kjøleskapet. Det må vel drepe eventuelle edderkopper? 
 • Oppvask (Jepp, jeg gjorde ikke dette)
 • Sette på plass (Og jeg gjorde heller ikke dette, det var en time til butikkene stengte på Kvadrat og jeg hadde en bursdagsgave å bytte)

Torsdag: 

 • Sette på vaskemaskin og rydde klær på plass (Jeg er så lite hjemme, at jeg må egentlig sette på både en og to maskiner hver gang jeg har tid til det)
 • Sette ting på plass (Igjen, utrolig hvor mye man får gjort på 10 min)
 • Rydde i vinterhagen blant plantene mine der
 • Flytte boksene inn på soverommet
 • Rydde kjøkkenbenken og sette rene kjøkkenutstyr inn i hyllene
 • Skylle alt som skal vaskes
 • Oppvask

Fredag hadde en enda lengre liste, som inkluderte alt bad, og tilslutt ble jeg helt ferdig, i god tid også.

Som dere ser er oppgavene ganske spesifikke, og siden jeg bare har 10 min på å gjøre de, må jeg forte meg for å få gjort så mye som mulig. Og fordi det bare er 10 min, så klarer jeg fint å holde motivasjonen oppe. 

Hvilken ryddetips har du?

#orden #rydde #tips #hjem #flylady #10min #vaske #klær #bolig #rotekopp #uorden #rot 

Familielån

For noen dager siden skrev Kjersti Gulli et innlegg om nedbetaling av sitt lån. Kjersti og jeg er skremmende lik, og våre innlegg reflekterer ofte hverandre, pluss vi hadde et samarbeid med noen innlegg om å spare penger. Du kan lese mitt innlegg her, og Kjersti sitt innlegg her, samt tredje samarbeidspartner, Ill Jill her. Både Kjersti og jeg har 'nylig' kjøpt oss egen bolig, selv om hun er noen år før meg. Begge har fått lån fra våre foreldre for å klare det. Men Kjersti viste noe jeg ikke viste og jeg slet med å sove den kvelden, fordi jeg nå var offisielt urolig. Årsaken? Dersom man ikke rapporterer familielån til skatteetaten, så blir det oppfattet som forskudd på arv og Kjersti skrev også noe om renter. Artikkelen jeg fant var fra 2011 og Kjersti hjalp meg med en annen artikkel, som var fra 2010. 

Jeg har IKKE lyst å ha problemer med skatteetaten, og jeg vil i hvert fall ikke at mine foreldre skal ha problemer med skatteetaten når de har vært så snille å gitt meg et lån. Derfor tok jeg kontakt med Skatteetaten neste dag. 

Det viser seg at det ikke er like strengt lengre, det var i hvert fall mitt inntrykk i fra chatten (som jeg til slutt fant på deres hjemmeside). Hun virket veldig avslappet om det, hun Jorunn som jeg chattet med. Det eneste jeg trengte å gjøre var å skrive ned i min skattemelding hvor mye jeg skylder foreldrene mine, altså på gjeld, og de må skrive på sin skattemelding at de har dette beløpet som fordring. Renter var ikke nødvendig, men betaler men renter å så skrives dette opp også. 

Det betyr at for de neste årene, så kan jeg ikke bare la være å svare på skattemeldingen, som jeg har gjort de siste årene (de har alltid stemt, så jeg har ikke måttet gjort noen endringer), og jeg må passe på at jeg har god kontroll på hvor mye penger jeg har betalt og hvor mye jeg skylder foreldrene mine. Da er det godt med gjeldsoversikten og budsjettet altså. 

Jeg kommer nok til å ta kontakt med Skatteetaten en gang til, for å forsikre meg om at det blir korrekt for oss alle, men jeg er i hvert fall ikke urolig lengre, og det er bra. 

Håper dere har en god fredag og en god helg, og så snakkes vi!

#lån #økonomi #familielån #privatlån #skatteetaten #skatt #gjeld #fradrag #fordring  

Innsjekk av budsjettet

Jeg trodde egentlig jeg hadde holdt studentbudsjettet mitt ganske oppdatert, men i dag når jeg gikk igjennom nettbanken min, innså jeg at jeg ikke hadde helt kontroll i det hele tatt. Så jeg satte meg ned, gikk igjennom regningkonto og brukskonto, og noterte ned alle utgiftene og inntektene jeg har hatt så langt denne måneden. Det har kommet to nye problemer siden sist. En er ikke min feil, den andre må jeg si ligger hos meg. Jeg tenkte ikke over studentbudsjettet mitt i det hele tatt når jeg gjorde dette innkjøpet! 

Det som er spesielt med denne månedens utgifter er 1: Jeg har vært hos tannlegen. Null hull heldigvis, men jeg må kjøpe ny tannkrem og munnskyld. Dette er en nødbuffert kostnad. 2: Jeg har vært på flere bursdager, og den ene gaven som jeg kjøpte til nevøen min måtte jeg bytte. Jeg var super fornøyd i slutten av august når jeg fant den perfekte gaven til han. Den var så perfekt at foreldrene hadde kjøpt den for 6 måneder siden. Uheldigvis kunne jeg ikke få pengene tilbake igjen, så nå har jeg en tilgodelapp som jeg kan bruke til jul, og jeg har funnet en ny gave til junior. Men dette gjorde at jeg har brukt for mye på gaver. Spesialpost 3 er termosboksen jeg kjøpte. Den er helt genial, MEN jeg har ikke plass til den i studentbudsjettet mitt. Det er noe jeg kan spare penger på, i fremtiden, men siden jeg enda ikke helt vet hvor den skal være, burde jeg ikke ha kjøpt den. 

Her ser dere at jeg er over på gaver. Ikke så mye, sant nok, men det er ikke så bra. Jeg løste det på følgende måte:

Med å sette mindre penger inn på reisekontoen og flytte de 85 kr over til gavekontoen, så er jeg igjen tilbake til positive tall på begge sidene. Problemet er selvfølgelig at jeg begynner på nytt igjen med penger til gaver, og har mindre penger til å kunne 'betale reisen hjem' til jul. Eventuelt en ferie til sommeren. 

Jeg har betalt husleien og strømmen, mens mobilen blir trukket om fem dager. 

Buss og matpengene betalte jeg og tok jeg ut i begynnelsen av måneden. Så her er det ikke noe endringer

Men jeg må fikse på disse 300 kr. Problemet jeg oppdaget, var at jeg ikke klarte meg med å ikke kjøpe en ny bok. (og jeg ser forresten at jeg har glemt å legge til de to bøkene jeg har kjøpt denne måneden. Summen er omtrent på 80 kr. Jeg har nemlig Kindle, og liker å lese romantiske spenningsbøker. Det er ikke mentalt utfordrende og bare underholdende. De er heller ikke veldig dyre. Jeg løste dette med å fjerne lommepengene helt, og heller bruke kun matpengene som kombinert mat og lommepenger. Problemet var at jeg allerede hadde tatt ut lommepengene i kontanter og jeg er ikke interessert i å betale noe for å sette de inn igjen.  Da satt jeg plutselig med et underskudd på 300 kr. Jeg måtte tenke meg litt om på hvordan jeg skulle løse dette. 

Det første jeg må gjøre er å balansere lommepengeposten. Jeg "setter inn" 300 kr på denne posten. Men som dere ser vil jeg nå ha 300 kr i underskudd. Det løser jeg på følgende måte:  

Med å låne 300 kr fra bufferkontoen, kan jeg sette dette inn som en inntekt. Fordi jeg da skal ha 300 kr igjen på slutten av måneden, kan jeg neste måned ta ut 300 kr mindre, og sette 300 kr inn på bufferen igjen. 

Utgiftene og inntektene balanserer hverandre ut. Bare til informasjon: Bildet over målsparekontoene har allerede blitt trukket 300 kr, så bildene er litt i uorden, pga flyten av fortellingen her. 

Først setter jeg inntekten inn som en inntekt, men det vil ikke gjøre seg gledene på oversikten før jeg opdaterer den planlagte kolonnen.

Sånn, der var det balansert ut. :-) 

Sparepenger for å betale forsikringen i august neste år, er igang. Jeg vil bare legge til en liten bit her. Dersom du vet at det ikke er noe problem for deg å betale en ekstra regning (som i dette tillfellet er) på 1500, så er det ikke nødvendig å spare til det. I dette eksempelet, så vil Student-Ingrid få utbetalt nye 21 000 kr neste august, som vil være med å dekke dette beløpet. Grunnen til at jeg fremdeles velger å sette av et fast beløp er todelt. Vanen av å ha utgiften der er bra, skulle jeg finne en forsikring som krever at jeg betaler hver måned. Slik er min reelle innbo og uføreforsikringer nå. Den andre årsaken er at jeg ønsker å bruke de 1500 kr på andre ting neste år, som for eksempel å få nødfondet opp til 10 000 kr. 

Da var det bare den siste posten, som jeg opprinnelig var usikker på. Men i denne gjennomgangen oppdaget jeg plutselig (tenk at jeg hadde glemt det?) Diverse posten som er på 250 kr! Det kunne ikke vært bedre. Da avslutter jeg med å oppdatere Everydollar budsjettet mitt, og så håper jeg ditt budsjett også stemmer med forbruket. Når sjekket du sist? 

#økonomi #budsjett #studentøkonomi #utgifter #løsninger #penger #kontant #innkjøp #underskudd #nullbasertbudsjett #gaver #reise #målsparing 

Ny prioriteringsliste

Concept of priority
Licensed from: elwynn / yayimages.com

Nå som jeg bare mangler 1500 kr igjen for å nå tilbakebeltalingsmålet mitt for 2017 på 100 000 kr(!) er det på tide å se litt på hva jeg skal gjøre videre med pengene mine i 2017. I den forbindelse kom jeg på et innlegg jeg publiserte i april om mitt "Keeping up with the Joneses" øyeblikk. Det spesielle er at jeg mentalt da fordelte 40 000 kr, som jeg syns var så sinnsykt, umulig mye, men jeg nå denne måneden alene klarte å betale på boliglånet i seg selv

Siden målet blir nådd neste måned uten at jeg må gjøre noe, må jeg nå bestemme meg for hva jeg skal gjøre de neste tre månedene med overskuddet. Jeg tror jeg vet det, men la meg snakke igjennom alternativene med dere. 

Alternativ 1: Betale ned ekstra på boliglånet for å nå 100 000 tilbakebetalt på ett år. Mangler mellom 19 000 - 20 000 kr 

Gir meg i verdi: Vil da ha halvparten av midlene lagt inn i leiligheten. 300 000 kr av lånte penger fra mamma og pappa, 300 000 kr av egne penger (jeg valgte å beholde 100 000 kr som buffer når jeg kjøpte leiligheten). Da er jeg på det låne nivået jeg ville vært, dersom jeg investerte alle pengene mine. Hvis det jeg har spart i renter allerede er en indikasjon, vil jeg spare ca 4000 kr i renter, og månedlig innbetaling vil synke med 100 kr. 

Alternativ 2: Spar penger til å bytte ut kjøkkenet. Jeg har sett litt på andre boliger til salgs i samme type leilighet som jeg har, og det er flere gode løsninger som ikke krever noe særlig bygging som jeg fryktet. Men jeg vil og må ha profesjonelle inn for å montere en del, så jeg må finne ut hvor mye jeg mangler. Jeg vil ta noen mål av kjøkkenet, og dra til Ikea for å designe og la de komme med et prisoverslag. 

Gir meg i verdi: jeg vil slippe å gjøre oppvasken, og være urolig på om jeg skal brenne meg på kranen etter at jeg har brukt varmtvannet. Det siste er en fillesak som jeg blåser opp for å gi meg selv flere årsaker til å bytte kjøkken. Det vil være plass til vinglassene i kjøkkenskapene, og plassen blir bedre utnyttet. Usikker på hvor mye det kan koste, men jeg kan ikke se for meg at det koster mer enn 50 000 inkludert profesjonell hjelp fra elektriker og rørlegger. Det kan faktisk øke verdien av leiligheten med tilsvarende. Men det er ikke sikkert. 

Alternativ 3: Jeg har lovet meg selv at jeg skal ta en ferie dersom jeg får fast jobb snart, og jeg vil besøke min liksom lillebror som er på utveksling i San Diego. Reiser jeg, så vil jeg i hvert fall være der i to uker, minst, og det krever nok litt cash. Så jeg ønsker å ha spart opp over 20 000 kr i hvert fall. Jeg tror han bor i et Dorm, så jeg vil helt klart ta meg inn på et hotell. 

Gir meg i verdi: Jeg har ikke hatt ferie på to år, annet en en uke i fjor og noen langhelger. I sommer hadde jeg en såkalt "Staycation", men jeg jobbet innimellom på ekstra jobbene mine, som har gjort at jeg har klart å betale så mye som jeg har klart de to siste månedene. Men en ferie til San Diego, er noe å se frem til, og en gulerot. Det er også noe jeg ikke kan utsette, da liksom-lillebror bare er der dette skoleåret. 

Alternativ 4: Dette har jeg nettopp blitt gjort oppmerksom på, og det er at et familielån må betales tilbake på en spesifikk måte, hvis ikke blir det regnet som forskudd på arv. I og meg at jeg begynte å lese om dette i går kveld, vet jeg absolutt ingenting om dette, så jeg må kontakte Skatt Vest for å høre med de. Det jeg frykter at at jeg må bruke sparepengene mine for å  gjøre opp for at jeg ikke har betalt noe enda. Åh, jeg håper ikke det er tilfelle!  

Gir meg i verdi: Jeg er ikke i trøbbel med skatteetaten og det er alltid et pluss! Dersom dette er tilfelle, så må det bare prioriteres. 

Konklusjon: Denne gangen, i motsetning til forrige prioriterings'møte', hvor tallene var tydelig og talte høyt, så må jeg gå litt på magefølelsen og hva jeg selv syns er viktig, for meg selv. Alternativ 4 er den eneste som peker seg ut som prioritert 1. Man tuller ikke med skatten eller skatteetaten.

Så, sikkert ikke overraskende, så vil jeg prioritere på andre plass, alternativ 2. Her har jeg allerede nesten 30 000 kr spart opp for å investere i leiligheten (ting til leiligheten, se regnskapet for september i slutten av måneden), så jeg mangler egentlig bare 21 000 kr i forhold til innbilt kjøkkenbudsjett

Alternativ 3 blir ikke aktuell med mindre jeg blir fast ansatt noen plass, så frem til det setter jeg målkonto nivået til 10 000 kr. Det er bare 1000 kr til, og etter det kommer alternativ 1. Det vil si at jeg ikke kommer til å betale noe ekstra på boliglånet, bortsett fra at jeg kanskje prøver å runde betalingen opp til 5000 kr, akkurat som jeg har rundet studielånbetalingen opp til 3000 kr. 

#økonomi #prioritering #plan #fremtid #kjøkken #lån #gjeld #ferie #skatt #skatteetaten #planlegg #verdi

Prosjekt: Studentøkonomi | 10-ish ting før 30

X6TYbmcFbjc
The Financial Diet er en blogg og Youtube kanal som retter seg mot alle i 20 årene, spesielt i USA selvfølgelig, men mye gjelder også for unge i Norge. Jeg har ikke lest bloggen, for videoene er mye lettere å følge med på og passer bedre inn i min timeplan. De har mange "10 ting" både video og blogginnlegg, og fokuserer på jobb, økonomi, vaner og alt tips om ting man bør lære seg i det man går fra ung voksen til voksen.  

Det er ikke alle videoer jeg gidder å se, innredningstips er ikke det jeg brenner mest for, men de slår til med gode økonomi-tips en gang innimellom. De er å anbefale for å få en litt mer variert informasjonskilde på Youtube. Ta å se på videoen, så kan du komme tilbake for å se hvordan jeg ville tilpasset disse tipsene til oss i Norge

Tips nr 1. Nødbuffert (Emergency fund)

Jeg er helt enig med disse to damene at en buffert er absolutt viktig å ha. Beløpet vil jeg variere litt basert på noen faktorer. Er man student for eksempel, så vil det være vanskeligere å spare opp tre måneder, selv om dette er til å foretrekke. Som student bør i det minste ha 10 000 kr, da dette dekker mange av uhellene som kan oppstå. Husk at dette er ikke penger til å reise på feire med! 

Er man samboere og har kommet så langt at man har begynt å dele på økonomien (NB: Det er kjempe viktig at dere skriver samboerkontrakt, hvis ikke vil det bli 10 ganger surere om dere skulle gjøre det slutt) så vil samboeren kunne betale litt ekstra dersom en skulle miste jobben. Har man barn vil allikevel nødbufferten gå opp, for man er da flere munner. Man er man som meg, og er alene, så liker jeg å kunne ha en større Nødbuffer enn tre måneder. Årsaken er selvfølgelig den usikre arbeidssituasjonen jeg er i personlig og andre rundt meg har opplevd de siste årene. 

Tips nr 2. Vær ærlig om dine kjøpsvaner

Dette er ikke bare-bare å være selvkritisk. Spesielt når man skal begynne å se på bakenforliggende årsaker. Hva skjer i livet mitt som gjør at jeg vil gå på butikken å shoppe? Alle mine selvoppdagelser har kommet på det korteste 6 måneder etter jeg opplevde det, så her må du bare være brutalt ærlig med deg selv. Jeg er en tilhenger at å skrive ting ned og se om du ser noen røde tråder. Så er det bare å ønske deg lykke til!

Tips nr 3. Budsjetter. 

Å ha et budsjett vil hjelpe deg å se hvor du har dine uvaner, og dette har jeg skrevet mye om: Everydollar, som er gratisprogrammet jeg bruker, Nullbasert budsjett som jeg skrev om i går, samt flere eldre innlegg. Chelsey tipser forresten i videoen om fordelingen 50 %-30 %-20 %. 50 % på alle de vanlige utgiftene dine, 30 % på sparing og investering, 20 % moro og hva du vil penger. Si gjerne din mening men min oppfatning er at man i Norge gjerne har boligutgifter som er 50 %, så kommer de andre faste utgiftene i tillegg. Jeg tror jeg er en plass rett over 60% Det som i hvert fall er sikkert, er at de fleste av oss ikke sparer 30 % av lønnen vår. Men der har jeg kanskje et mål jeg kan sikte mot. 

Tips nr 4. Betal regningene i tide.

Dette er super viktig, og jeg hadde en periode hvor jeg ikke ville åpne posten, av en eller annen grunn. Jeg fikk litt sjokk når jeg så filmen "He's just not that into you", hvor Justin Long sin karakter anklaget Ginnifer Goodwins karakter og flere andre kvinner at de ventet HELT til slutt med å betale regninger for å skape litt spenning og drama i livene sine. For det var litt det jeg gjorde. 

Min redning ble autogiro, E-faktura og en regningskonto. Jeg vil anbefale (fordi det ikke er slik jeg har gjort det) å ha en 'regningskonto' som lønnen blir utbetalt til, og så ha kortet ditt koblet til en annen konto. Da må du bevist flytte pengene over for å kunne bruke de, og du slipper å stresse om at du ikke har nok penger på regningekontoen. I dag får jeg ikke en eneste regning i posten, alt er på autogiro, bortsett fra den første regningen. Dersom du ikke har funnet ut av det, så har i hvert fall DNB en plass inne i din nettbank, hvor du kan se dine autogiro og e-fakturaer. Her kan du krysse av om du ønsker å motta denne i fremtiden som autogiro* eller e-faktura**.

*Autogiro: Beløpet blir trukket automatisk fra din konto. Anbefales der du vet beløpet ikke vil endres, som for eksempel felleskostnader, lån eller forsikring.

**E-faktura: Du mottar fakturaen på nettbanken, men du må gå inn for å godkjenne beløpet. Dette anbefaler jeg der beløpet kan variere og det er enklere at det oppstår feil. Mobilregning er et eksempel på dette.

Tips 5. Ekstra inntekt i tillegg til hovedjobben

Det er ikke mange i Norge som har en ekstra inntekt, tror jeg, men her snakker de enten om en aktiv ekstra inntekt, eller en passiv ekstra inntekt. En aktiv inntekt er den der, dersom du slutter å gjør jobben, så slutter også inntekten. En passiv inntekt er en inntekt som vil fortsette å komme, selv om du slutter å jobbe med den. For de som tjener penger på Youtube, så er det en typisk passiv inntekt, for det er lettere å gå tilbake å se gamle videoer, enn det er for en blogg. Forfattere som tjener penger på bøker de allerede har skrevet, har det som en passiv inntekt. Det krever nok litt mer å få igang en passiv inntekt, enten som renter ved en investering (Da må du spare opp masse penger), eller bygge opp ryktet ditt slik at folk søker opp arbeidet ditt, selv etter du har begynt å jobbe med noe annet, men får du det til er det ingenting som er bedre! 

Tips 6. Credit score

I USA er det vanskelig å få seg boliglån dersom du ikke har en god credit score. Du får Credit score med å ta opp lån og betale det tilbake igjen. Vi skal være glad for at det ikke er slik i Norge, hvor betalingsanmerkninger IKKE er det samme som en lav Credit Score. Den som aldri har tatt et lån og som betaler regningene sine med en gang, vil i USA ha en lav Credit Score og vil ha vanskeligheter for å få boliglån. 

Tips 7. Plan for å betale tilbake gjelden din

Det er flere måter å tenke på gjeldbetaling. Man har ikke bare snøball eller snøskred metoden, men man kan også refinansiere, følge planen som banken og låneinstituttet har satt opp, etc etc. Dersom du refinansierer så må du passe på, og regne på det, at rentekostnadene ikke blir dyrere. Sparer du ikke penger på renter, så er det lettere mentalt å ha flere smålån, som du raskt kan betale tilbake, enn å ha et større lån som ALDRI tar slutt. 

Tips 8. Spar til pensjon

Retirement Work Buttons Show Pensioner Or Employment
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Jo tidligere du begynner å spare, jo bedre er det. Jeg skrev for noen måneder siden om Tuppen og Lillemor, der den ene begynte å spare i fond når hun var 19 og sluttet når hun var 26, mens den andre begynte når hun var 27 og sparte resten av livet sitt men klarte aldri å ta igjen hun som sparte i 7 år som ung. Jeg liker uttrykket "The best time to plant a fruit tree was 10 years ago, the second best time to plant, is today". Pensjonsalderen er på vei opp, fordi staten og vi selv ikke har råd til å pensjonere oss ved 62 år lengre, så begynner du å spare nå, så kan det hende du ikke er tvunget til å jobbe til du er godt over 70 med mindre du ønsker det. 

 

Tips 9. Lær deg økonomispråket. English language course

Det er en del ord man bare må kunne, og så er det andre ord det er greit å kunne for å lettere forstå hva som skjer og hva du kan gjøre med pengene dine. Dette er en så enkel ting å gjøre, som kan spare deg masse penger fordi du klarer å henge med i en samtale. Autogiro og E-faktura er bare litt av det. Nominell rente, Effektiv rente, annunitetslån, serielån, Forbrukerlån, og masse flere som jeg ikke kommer på her. Det er så mye som man må holde styr på når man kontrollerer sin egen økonomi, og med å ha ordene klart foran seg, er det lettere å følge med i stedet for å 'la ting rulle som det gjør, for det har funket så langt'. 

Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Tips 10. Finn noen som kan gi deg moralsk støtte i alt økonomirelatert. 

Dette er folk som du kan snakke igjennom problem du har, spørsmål om ting du ikke forstår, og rådføring når du vurderer å gjøre endringer. Jeg har jo snakket venner og familie ørene full om alt økonomi det siste året, og av og til får jeg til og med en diskusjon ut av det. Det er alltid gøy.

Ellers prøver jeg å følge med på det som skjer i de ulike pengebloggene her, for å se hva disse gjør og stiller gjerne oppfølgingsspørsmål på det de skriver om. Når jeg begynte å blogge ble jeg også tipset om et Pengevett forum, men helt ærlig så har ikke tatt meg tid til å bli kjent der inne. Det jeg nettopp har oppdaget, er at det finnes en bloggliste, hvor alle de som er registrert seg som økonomiblogger havner på en liste over mest lest. Selve listen prøver jeg å ignorere, men her havner alle innlegg som er blitt skrevet av økonomiblogger og man kan enklere følge med på hva som nylig er lagt ut. Det som er aller best med dette er at det ikke bare er blogg.no sine blogger men også andre leverandører. Jeg tror du må ha registrert bloggen din som en økonomiblogg for å havne der, hvis ikke er du 'bare' en vanlig blogg som av og til skriver om økonomi.

#økonomi #voksen #adulting #penger #kontroll #støtte #økonomispråk #Pensjon #Gjeld #Ekstrajobb #passivinntekt #aktivinntekt #Regning #Budsjett #Nødbuffer
 

Hvorfor jeg anbefaler nullbasert budsjett

zero based budgeting
Licensed from: Sohel_Parvez_Haque / yayimages.com

Jeg vet ikke om så veldig mange mennesker i mitt vanlige liv som budsjetterer slik jeg gjør. Mange mener de budsjetterer med automatiske trekk fra konto samme dag som lønnen kommer inn, men dette er en lur måte å spare på, ikke budsjettere. Og jeg legger vekt på at det er LURT. Anbefaler altså dette.

På fredag lag jeg ut et innlegg om hvordan du kan starte med budsjettprogrammet Everydollar, og jeg åpnet med å forklare hvem som bør vurdere å budsjettere, for budsjettering gjør at man kan gjøre litt mer ut av pengene. Penger er en ressurs mange har nok av, akkurat som vi i Norge har nok vann, men det betyr ikke at vi ikke skal passe på vannet vårt for det om. Og penger, akkurat som vann, kan man gjøre ganske mange gøyale ting med, om vi sparer på de. 

Jeg forsøkte i flere år å budsjettere og for å være sikker på at det gikk i orden, så lot jeg det alltid være litt igjen som en buffert. Ikke skjønte jeg at den lille bufferten ødela for meg. Nå bruker jeg et nullbasert budsjett som vil si at jeg planlegger det slik at 'utgiftene' er det samme som inntektene og totalen er null. Jeg skriver 'utgifter' fordi et hovedpunkt er at sparing også er en utgift. Det er IKKE penger du kan hente ut igjen, med mindre det er til det du sparer pengene til. 

For meg er det også veldig viktig at jeg spesifiserer akkurat hva jeg sparer til. Jeg vet at andre klarer det, så du må vurdere selv, men jeg håndterer ikke så bra å spare til en uspesifikk fremtidig ting. Det er da mye lettere å overbevise meg selv om at denne tingen jeg nå så desperat ønsker meg er faktisk det jeg har spart til HELE tiden, jeg bare viste det ikke helt, (eller enda bedre, det var meningen hele tiden at det var dette jeg sparte til!). Jeg velger heller å ha flere synkekontoer (i banken er det jo i en konto, men i budsjettet vil det da være flere ting) og setter opp sparemål. Når målet er nådd kan jeg heller vurdere om jeg skal starte en ny synkekonto, eller betale ekstra på gjelden. 

Den helt klare fordelen med å ha et null-basert budsjett, er at jeg mentalt vet at alle pengene jeg får inn har en mål og mening, og jeg derfor ikke kan bruke pengene på denne tingen jeg har kommet på at jeg 'trenger akkurat nå'. I så fall må jeg innom budsjettet mitt å sjekke hvilken konto jeg kan sette dette på. Dette har fungert gang på gang, bortsett fra en og det irriterer meg. Ikke at jeg kjøpte tingen, men at jeg ble nødt til å sitte å trikse med budsjettet mitt for å få det til å gå opp.Tidligere har jeg vist, innerst inne, at jeg har 500 kr (for eksempel) å gå på, så det at jeg bruker 100 kr ekstra nå, så gjør det ingenting. Og neste gang er det kanskje 233 kr og det går fin, for jeg er jo enda under 500 kr. Men tredje og fjerde gang begynner jeg å bli usikker på hvor mye av bufferten er igjen, men det gjør jo egentlig ingenting, for jeg kan jo hente ut penger fra sparekonto om jeg går over. Og slik går det. Nå vet jeg om en ting er en del av budsjettet mitt, om jeg kan plassere det i budsjettet, eller om jeg må vente. 

Så hvis jeg oppsummerer. Årsaker til å bruke nullbasert budsjett (hvor sparing er en utgift også) er:

 1. Pengene er mentalt brukt, det skal mer til for å bruke de til noe annet, for da har du tatt de bort fra den originale utgiften
 2. Det er vanskeligere å 'lure' seg selv, eller prøve å finne omveier
 3. Du får mer utav kronene.

Budsjetterer du, og hva er din metode?

#økonomi #budsjett #penger #nullbasert budsjett #mentaltforbruk 

Everydollar: Gratis budsjetteringsprogram

Det handler om å jobbe seg frem til å ha flere valgmuligheter i livet og ikke være så bundet til å ha en viss nivå på inntekt hele tiden. 

Jeg budsjetterte i Excel til å begynne med og jeg er helt ærlig en excel nerd, men det var utfordrende å holde kontroll på synkekontoene mine. Synkekontoer er det navnet jeg nå kaller middeltidige sparekontoer, for spesifikke ting jeg vet kommer. Når jeg da hørte om Dave Ramseys budsjetteringsprogram, som er gratis så fant jeg ut at jeg skulle prøve. Og jeg er veldig fornøyd. Det er selvfølgelig ting som kunne vært bedre, det kunne godt vært tre kolonner, i stedet for to, for å vise planlagt, reelt og gjenværende/brukt beløp, men sånn er det nå ikke. I USA og Canada har de dessuten en app for denne, sånn at du kan legge inn et kjøp med en gang, men det går ikke i Norge. Jeg syns allikevel den er lettere å jobbe med enn ett excel ark. (Nei, dette er ikke sponset)

Trykk på "Sign up (it's free)" for å begynne. Du kan forresten trykke på bildet for å komme dit, eller du kan gå på www.everydollar.com

Det er bare to land å velge imellom, USA eller Canada, og vi velger da Canada. Jeg har spurt. 

Jeg mottar en mail og verifiserer adressen. 

På tide å starte mitt første budsjett! (Ikke gjør som meg, jeg laget budsjettet for september ca 27. august, og glemte å sjekke hvilken måned jeg registrerte dette for. Og det var for august! Synkekontoene mine ble helt feil, det var dette som gjorde at jeg oppdaget feilen. 

Mange av postene er forhåndsinnstilt, men du kan endre navn på de fleste og du kan legge til nye poster. Da trykker du bare på + tegnet som er i bunnen av boksen: "+ Add [Income]". Det vil stå noe annet når vi kommer ned til utgiftene. 

Fyll inn hvilken inntekt du forventer i denne måneden.  

Emergency fund er et av de postene man ikke kan endre navnet på og denne kategorien er allerede gjort om til et 'fund'. En 'fund' en synkekonto eller sparekonto, og beløpet om står igjen på denne posten vil bli videreført til neste måned. Det gjør den ikke på vanlige poster. Du setter opp et sparemål for fundet, og siden dette er et eksempel på et budsjett for en student, har jeg satt målet på 5000 kr for nå. I løpet av de neste to semestrene, så ville jeg jobbet med å få det opp til 10 000 kr. 

Du kan selv velge å gjøre en post til et 'fund' men husk det er en permanent ting. Skulle du ønske å reversere det, må du lage en ny kategori som du erstatter med den gamle.

Tenk deg litt om når du setter sparemålet ditt. Det bør være oppnåelig og samtidig reelt hva du trenger i den kontoen. Jeg valgte 3000 kr her, for da vet jeg at jeg vil ha råd til å reise hjem med litt ekstra. 

Det som er greit med dette programmet er at mye er forhåndsinnstilt, men det er selvfølgelig for den amerikanske bruker. Noe er dermed ikke aktuelt for meg eller oss her i Norge. Siden budsjettet jeg har laget her er for studentbudsjettet mitt, så er de fleste her uaktuell. 

Du kan heldigvis slette en kategori når du ikke trenger den. Med å trykke på kategorien, så kan du velge å slette den. Trykk på den kategorien du ønsker å slette, og det er et bilde av en søppelbøtte til venstre for navnet. 

På transport trenger ikke den vanlige studenten noe særlig mer enn buss. Men du er kanskje en student med bil? Da må du ikke slette nesten alt som jeg allerede har gjort.

Fyll ut de andre kategoriene som gjelder for deg. Du kan enten bruke de forhåndssatte, eller så setter du inn de du fant var dine aktuelle kategorier når du gikk igjennom kontoutskriften din. 

Forsikringen jeg valgte å 'kjøpe' (teoretisk altså), er av den typen der jeg betaler en gang i året. Det er derfor greit å spare opp i løpet av ett år for å kunne kjøpe forsikringen igjen neste år. Da slipper jeg å plutselig ha en større utgift en måned hvor jeg kanskje ikke har råd til den. Jeg har gjort denne posten om til et 'fund' eller synkekonto, og setter av 130 kr hver måned for å kunne bruke når den regningen kommer i august neste år. Litt og litt sparing til en ting i fremtiden, vil gjøre det mindre stressende og mindre merkbart at pengene blir brukt. 

*******************

Etterhvert som du går igjennom og fyller ut, vil du kunne se hvordan du ligger an pengemessig. Helt øverst i vinduet vil du kunne følge med på dette. 

Her kan du se om du har penger igjen å allokere (plassere), om du har brukt for mye penger (aldri gjør det) eller om det er et null-basert budsjett (Everydollar budget!). Her begynte jeg å legge ut om fordelene med et nullbasert budsjett, men det ble så langt at jeg fant ut at jeg gjør det om til et nytt innlegg i stedet. 

Siden det er den 15. i dag, har du nå 15 dager igjen på å bestemme deg om du ønsker å ha et budsjett for oktober (jeg begynte i oktober i fjor! Så jeg nærmer meg 1 år med budsjettering!). Du har 15 dager på å skrive ut kontoutskriftene fra tidligere måneder og gå igjennom disse for å se hvilken tendenser du har. Og du har god tid til å gå igjennom 'spillereglene' for hvordan du vil holde ditt budsjett.

Det er bare å begynne.

#økonomi #budsjett #everydollar #tips #opplæring #tutorial #penger #spare #lån #gjeld #skyller #budsjetteringsprogram #gratisprogram 

Prosjekt: Studentøkonomi | Mattips (?)

Denne måneden har jeg, til ære for alle studentene der ut, et studentøkonomi prosjekt som går ut på å, med enkelte justeringer, leve på det samme som en månedlig utbetaling av studentbudsjettet er. Ikke inkludert den større utbetalingen som kommer i begynnelsen av hvert semester. Jeg har flere innlegg som handler om prosjektet under en egen fane over, men jeg anbefaler i hvert fall å lese prosjektbeskrivelsen.

Jeg har kalt dette innlegget Mattips (?), for jeg er helt ærlig ikke den beste til å fikse meg mat. I hvert fall ikke mat til kun meg selv. Hadde jeg kunne lage mat til en hel haug og ikke tenkt på kostnaden, joda, da skulle jeg slått til med Djevelens Chili Con Carne, men når det kun er til meg.... Blæ!

Det er allikevel to ting jeg har gjort denne måneden som jeg er veldig fornøyd med og som sparer meg penger. Havregryn til frokost, tacohorn til middag

Siden måneden begynte har jeg alle dager, bortsett fra en, hatt med meg kjøleskapsgrøt på jobb. Det eneste den grøten inneholder er havregryn, Eplesyltetøy og melk. Lettkokte har bedre konsistens enn store havregryn, men det store metter lengre, så du må bare prøve de. Jeg blander gjerne. På nettet står det at det lettkokte koster ca 19 kr og de store koster 22 kr. Som søtning har jeg en spiseskje eplesyltetøy (kostet 27 kr for et glass) og til slutt har jeg litt melk oppi. (Jeg kjøpte 1,75 liter, som holdt i nesten to uker, på nettet står det at den koster ca 30 kr). Jeg pleier å forberede den kvelden før men har jeg glemt det, går det greit å blande det på morgenen før jobb, så spiser jeg den når jeg kommer på jobb. Jeg hadde allerede en del havregryn i skapet, så jeg kjøpte først nå denne uken. Så langt har jeg dermed spist 13 frokoster til 75 kr. Det er under 6 kr per måltid og både havregrynet og syltetøyet er mye igjen. Melken gikk jeg tom for til gårdagens frokost, det er også årsaken til at det ikke er melk i boksen nedenfor. 

Det andre jeg har gjort er å lage tacohorn, på en enkel måte. Jeg kjøpte en slik blandepakke for grovbrød for noen uker siden, en slik som du bare må blande i gjær og lunket vann, og jeg blandet det ut. Jeg tinte kjøttdeig fra frysen som jeg kjøpte på tilbud for noen uker siden, og tok samtidig ut det 1 kilos osten jeg var dum nok til å fryse i ett stykke. Posen var nok til to brød, men jeg laget i stedet 16 horn med taco kjøttdeig og ost inni. Dette har jeg stekt, og halve posen er i frysen, den andre i kjøleskapet (og blir snart flyttet til frysen også). Jeg hadde MASSE ost igjen, og nå hiver jeg det på hvert horn når jeg varmer det opp igjen. Ser det ikke godt ut?

Det ble jo selvfølgelig MASSE ost igjen, ikke så overraskende. Det har jeg raspet opp og akkurat nå smelter en håndfull i ovnen for å gi meg mer smeltet og sprø ostegodhet. Resten vurderer jeg å lage ostesaus av. Har dere erfaring med å fryse ostesaus? 

Det aller beste er at jeg nå har middag og frokost fremover i flere dager. De fleste hornene er ikke store nok til at jeg kan holde meg med ett horn om dagen, men i dag, siden jeg skal på 100 kr uka, så valgte jeg det minste jeg hadde. 

Helt til slutt, jeg vet jeg ikke spiser så veldig mye, men det går absolutt å planlegge og lage god og sunn mat til en billig penge. Jeg er absolutt tilhenger av å lage i større porsjoner og fryse ned, da kan du lettere ha med deg ut (til lunsj, eller som jeg, til middag etter jobb) og du sparer mer penger med å ikke gå like mye i butikken

Har du noen lure studentmat-tips til meg?

#økonomi #mat #student #penger #billig #tacohorn #kjøleskapsgrøt #havregryn #ost  

Prosjekt: Studentøkonomi | Budsjett v.1 funker ikke

God morgen. 

Jeg har de siste dagene vurdert om jeg skal lure dere og meg selv samtidig. Altså, jeg har brukt penger, og prøvd å overbevise meg selv om at det 'egentlig' ikke teller, og jeg derfor egentlig ikke trenger å nevne det her på bloggen. Den første store var på flyplassen på søndag. Den er grei. Der var det få andre muligheter når jeg først befant meg i situasjonen. 

Så var det på mandag. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle lage horn med tacofyll. På veien hjem kom jeg på at jeg ikke har en skjevle, og det er greit å ha. Så jeg gikk innom en kjøkkenbutikk og kjøpte den der og da. Greit nok, tenkte jeg. Det er jo til boligen, og der har jeg jo synkekonto. Og så visket det i bak øret mitt, studenten har ikke 17 000 kr ekstra til innkjøp til leiligheten. Trenger en student skjevle så må pengene nå til det. 

Men det stoppet ikke der. På kvelden, etter hornene var stekt, så fant jeg frem Kindelen min. Jeg har lest gamle bøker på den, og jeg begynte å stusse litt over den ene karakteren i serien. Alle andre hadde jo fått en bok selv, men ikke denne. Jeg undersøkte, og jo, 1. august i år kom oppfølgeren. Og den kostet under 4 dollar. Det er ca 32 kr. Etter ca 15 sekunder med å nøye vurdere saken, hvor jeg konkluderte at dette kunne være min hemmelighet, så kjøpte jeg boken. 

Heldigvis har jeg kommet på bedre tanker, og nye løsninger. Jeg må gjøre endringer på budsjettet mitt. Også fordi det kommer en ny bok ut om en uke som jeg virkelig har lyst på! Jeg kom på det når jeg gikk til butikken i dag for å 'snope'. Jeg har spart litt og litt hver dag, og nå har jeg en god del penger på bok. Hvis jeg dropper å ha egne lommepenger, og i stedet bruker matpengene til å kjøpe alt som har med mat, inkludert godterier, så frigir jeg 350 kr i budsjettet mitt.

Det eneste som er et problem, som vises så klart med røde tall, er at 300 kroner kontant allerede er tatt ut og jeg tror jeg må betale for å få de inn igjen. Jeg er også litt urolig for at pengene er delvis brukt. Jeg må regne litt på kontantene mine for å se. Løsningen vil i så fall å låne 300 kr fra neste måneds penger, og neste måned ta ut 300 kr mindre fordi jeg allerede har de pengene. Neste måneds penger er da studielånet som jeg ville fått utbetalt om to dager. 

Nå håper jeg bare at jeg klarer å sette av 300 kr fra kontantene mine.   

#økonomi #penger #budsjett #kontant #endringer #lommepenger #diveseutgifter 

Prosjekt: Studentøkonomi | Forsikring

Jeg var ikke god på forsikring når jeg var student, og det gikk heldigvis bra. Jeg var ikke god på forsikring etter jeg begynte å jobbe, og det gikk heldigvis bra. Det var ikke før jeg første gang var i banken for å høre om boliglån at bankmannen jeg snakket med spurte meg om hvilke forsikringer jeg hadde. Han sa rett ut at skulle jeg dø etter å ha kjøpt en leilighet, så ville det ikke bli en økonomisk byrde for foreldrene mine (som vurderte å være kausjonist), de kunne selge leiligheten min. Men hva om jeg var i en ulykke, og be uføretrygdet eller permanent, alvorlig skadet? Da ville betalingen for boligen falle på mine foreldre. Og de ville være, ikke lovlig tvunget men føle seg moralsk tvunget, til å ta vare på meg fysisk og økonomisk for resten av livene deres.

Jeg skaffet meg livsforsikring dagen etterpå. 

I ettertid har jeg i stedet kjøpt uføreforsikring, da det ikke er noen som er avhengig av min inntekt for å leve; mann eller barn. Men skjer noe slik at jeg ikke kan jobbe, er det viktig at jeg kan ha økonomisk assistanse utover NAV-støtten.

Jeg er heldig som ikke hadde noe skje med meg mens jeg studerte. Jeg hadde ingen direkte ulykker som skjedde med meg eller mine nærmeste som gjorde at jeg måtte stoppe å studere eller hindre meg fra å ta en jobb etter studiene. 

Jeg er heldig som ikke hadde innbrudd, brann eller vannskader som ødela tingene mine, slik at jeg måtte erstatte dem. Det er ikke tilfellet for alle.

I oppløpet mot dette prosjektet, hvor jeg skal se om jeg kan leve på studentlånet, og samtidig dekke alt jeg må dekke, måtte jeg jo lese meg opp på studenter og forsikring. For som student regnet jeg med at det er noen fordeler. Og jeg fant. 

Uføreforsikring er noe av den dyreste forsikringen man kan ha tror jeg, og flere steder så anbefaler de ulykkeforsikring i stedet for. Ikke at studenter ikke kan bli ufør, og da sitter man litt i saksa, men ulykkeforsikring kan dekke mye av utgiftene skulle det være en ulykke som forårsaker din uførhet. Les litt opp på det, og se hva du har råd til.

Det er ikke enkelt å finne priser, for jeg må søke for min egen del, og selv om de fleste, der jeg måtte søke, gjaldt opp til 34 år, så vil min ulykkeforsikring og sikkert innbo forsikring være større enn de fleste studentenes. Eller, siden det er ulykkeforsikring, så kan det hende alderen er positivt der. Derfor anbefaler jeg dere å søke på på linkene jeg legger ved under, men også søk for dere selv også. Og selv om det er kjedelig, les *skriften som er i stjerner*, i Kursiv eller liten skrift, for plutselig ser du dette: (Og denne forsikringen får kudos for å skrive det med stor skrift)

Hvem definerer en skade som tabbeforsikring? Er et vannglass over tastaturet på laptopen en tabbe, eller uhell? Det at jeg går ute mens det regner og mobilen får en vannskade, er det en tabbe og uforsiktighet, eller noe jeg kan få erstatning på?

Her er noen forsikringsselskapet som kommer opp når jeg søker "Studentforsikring". Dere kan også forsøke å søke "Ung forsikring"

Norsk Student Organisasjon: Trio-forsikringer (innbo, reise og ulykke) Har prisen på nettet, betaler en gang i året, fordelt på hver måned 121 kr. 

Tryg: Fire samlet (innbo, reise, ulykke og rettshjelp). Rettshjelp har man kanskje gjennom studentorganisasjonen? Undersøk det før du kjøper denne. 

Marker sparebank: Har en forsikring for unge. Innbo Pluss, Reise og ulykke. 

Gjensidige: Har forresten en veldig bra forklaring på hva de tilbyr som du kanskje må ha (selvfølgelig legger de det frem slik at du MÅ ha det, men tenkt deg litt om) 

Jeg har kun utelatt et firma jeg aldri har hørt om, og som ba meg om e-post adressen for å kunne gi meg en pris (Neitakk, vil ikke ha ekstra reklame i mailen), ellers har jeg bare valgt de øverste som kom opp på søket, og tre av de har betalt for å være på toppen. Ta derfor å søk litt til. Flere bedrifter gir deg rabatt når du har tre eller flere forsikringer hos de. 

Så til dere som ikke her studenter og har litt forsikringserfaring:

- Hvilken forsikring har du vært kjempe glad for at du hadde? I hvilken situasjon?

- Hvilken forsikring hadde dere alt for lenge?

- Hvilken forsikring er ikke nødvendig i det hele tatt?

#forsikring #økonomi #student #undersøk #tips #ulykkeforsikring #innboforsikring #reiseforsikring

 

Prosjekt: Studentøkonomi | De første 10 dagene

Jeg har vært super fornøyd med de 10 første  9 første dagene. Greit nok, jeg viste at den 2. september så skulle jeg på jubileumsmiddag med Røde Kors, noe jeg hadde jobbet med i 6 måneder og derfor ikke kom til å inkludere, så jeg viste om den 'juksedagen' men jeg trodde egentlig at dette skulle gå greit. 

I løpet av forrige uke la jeg ut flere innlegg hvor jeg beskrev ulike ting om prosjektet og hvordan jeg skulle gjennomføre dette. Opprinnelig skulle jeg ha 50 kr dagen i mat, og 11 kr dagen i lommepenger. I samtale med lesere og venner, pluss studenten som inspirerte dette prosjektet, så endret jeg dette til 60 kr dagen. 

Men jeg må innrømme, det er ikke så vanskelig å holde dette målet, når man er på jobb fra 0630-1600 tidligst, og man i løpet av dagen får varm mat til lunsj. Allikevel lå jeg rett under. 

Jeg skal i neste uke på 100 kr uka i Sandnes, så jeg har klart å spare opp det 100 kr, men ikke så mye mer. 

Så kom helgen, og jeg har dratt på kurs med Røde Kors til Oslo. Flyet mitt gikk kl 0730, og jeg spiste før jeg dro, men når klokken var 0930 og jeg gikk langs Karl Johan, så fant jeg ut at jeg var litt sulten allikevel. Jeg skulle også sitte i ro, lytte og diskutere hele den dagen og neste dag, i et ganske tøft emne som graver dypt i oss selv, så jeg fant ut jeg skulle kjøpe to brusflasker også.

Det var ikke mye tid til overs, og jeg er ikke godt kjent i Oslo, så jeg gikk på Narvesen. Der hadde de to brus til 45 kr, og en pølse til 25 kr. Og vipps, der var lørdagens budsjett røket. Så kom dagen i dag. Vi spiste frokost kl 0830, lunsj kl 12 og var ferdig kl 14. Flyet mitt gikk hjem kl 1715. Jeg trodde det skulle gå. Men så kom jeg på flyplassen, og hadde tre timer å vente. Da merker du fort at du er sulten. Vet dere hvor vanskelig det er å rasjonere seg bort i fra å spise, når du vet at du har over 10 000 kr på kontoen din akkurat nå? Jeg antar like mye som studenter som har tilgang til kredittkort har det. 

Det gikk som det måtte gå. Jeg sto i lang kø for å få bestille, jeg ventet på bord, jeg ventet på maten, og var skuffet over den i tillegg. Det eneste jeg kanskje gjorde rett, var at jeg betalte med kortet, for å virkelig kunne vise meg selv hvordan jeg har 'feilet'. Så maten kostet 168 kr, og drikken 39 (jeg kjøpte også en sånn Love hearts leppestift godteri) kr. Og det var ikke verdt det. Eller jeg angrer ikke på drikken eller snopet faktisk. Men maten var ikke verdt det. 

Totalt: 207 kr på 'kreditt'. Får se om jeg klarer å spare det opp i løpet av måneden.  

#Prosjektstudent #økonomi #budsjett #sprekk #fail #kreditt #kurs #tur #reise #planlegging 

Prosjekt: Studentøkonomi | Sparing

Har du som meg hørt at man alltid skal spare? Jeg opprettet en spareavtale med banken første året mitt som student, hvor 100 kr av studentlånet mitt gikk til BSU-kontoen min. Jeg antar at 1200 kr er bedre enn ingenting. MEN dersom man må bruke kredittkort enkelte måneder for å få penger og dager igjen av måneden til matche opp, så har jeg ett annet spareforslag til deg. 

Det å spare litt hver måned er en kjempe god vane å legge inn, uten tvil. Men om du må bruke kredittkort i løpet av året så vil jeg ikke at du skal ha for vane å hente ut penger i fra BSU igjen. (Det er faktisk mulig, du kan ta ut de pengene du har satt inn samme året som innskuddet, men du mister renten, tror jeg og skattefradraget, vet jeg). Men som sagt. Mentalt, om pengene er på BSU, så la de vær på BSU.

Det aller første du må ha er en nødfond. Jeg har skrevet om det her. Jeg vil anbefale å jobbe dere opp imot 10 000 kr, og i innlegget jeg linket til, forklarer hvordan du enkelt, over tre semestre, kan spare opp 10 000 kr i nødfond.

Når du har et nødfond kan du mye tryggere ha en lavere sparing hver måned, og med å etablere synkekontoer (sparekonto, hvor poenget er at beløpet skal synke etterhvert som det øremerkede behovet oppstår), kan man spare til spesifikke, kortsiktige mål. Og forresten, det trenger ikke være fysiske kontoer, så lenge du har kontroll på hvor mye penger som er i hver post, så holder det. Everydollar.com har et godt system på dette. Her har jeg skrevet en bruksanvisning på hvordan jeg fikk meg en konto. 

Med å spare i synkekontoer, kan du forberede deg til dyrere utgifter som er vanskelig å dekke med kun en lønning/studielån utbetalingen. Dette er utgifter du vet kommer, og som du derfor kan planlegge for. Har du bil vet du for eksempel at både bompenger og årsavgift kommer. Jul kommer samme tid hvert år, og det er greit å kunne kjøpe en bursdagsgave når du er invitert til en bursdag. Det er også hyggelig å ha penger til å enten reise hjem, om man bor et annet sted enn familien sin, eller reise å besøke venner som kanskje bor andre steder i landet. 

Jeg har i studentbudsjettet satt av penger til gaver (også jul) og reise. Årsaken er at jeg i alle mine studieår slet veldig økonomisk rundt juletiden, ikke bare pga gavene jeg ville kjøpe men også fordi jeg ville betale for hjemreisen selv. Det var mer enn en gang at jeg tok toget fra Trondheim til Sandnes, som alltid inkluderte ett nattog, fordi jeg fant minipris billett. 

Husk, det er fult mulig å langtidsspare, men her vil jeg anbefale at dere sparer av penger fra de første månedene i semesteret, når man får en ekstra stor utbetaling og fra sommerjobben. 

#økonomi #student #penger #kontroll #spare #nødfond #synkekonto #forberedt #spareavtale #buffer #sparing

Prosjekt: Studentøkonomi | Mine største utfordinger

Dette er en ganske stort steg å gå i fra å leve av en inntekt til å leve av studielån. Vi mennesker har aldri klart det å gå ned i levestandard veldig godt, sånt blir det revolusjon av. (Egentlig er det ikke dårligere levestandard som starter revolusjoner, det er en svak økning i levestandard men samtidig en STØRRE økning i økonomisk forskjeller inntreffer som starter revolusjoner).

Heldigvis er dette frivillig, og godene går til meg selv så jeg satser på at jeg ikke blir for rebelsk mot meg selv. For som dere skjønner så ser jeg utfordringene med å minke forbruket mitt med ca 2000 kr fra ca 3700 til 1800. Dette er beløpene jeg har å rutte med for mat og annet dagligdags. Her kommer det jeg anser som mine største utfordringer og største fristelser.

 1. Cola. Jeg drikker det egentlig hver dag (fy skam) som også er årsaken til at jeg nå er urolig for tannlegebesøket jeg er kalt inn til i midten av måneden. 
 2. Må ha Kjøleskapgrøt til frokost hver dag, og må huske å forberede det hver dag. Dette er superbillig mat, veldig sunt men det kan nok bli kjedelig etterhvert. 
 3. Godis. Når jeg er trøtt og sliten, og er fornøyd med hva jeg har oppnådd, (eller trenger trøst for det jeg ikke har oppnådd) så må jeg jo kunne kjøpe meg en sjokolade eller noe annet?
 4. Planlegge mat. Jeg har lange dager, og de dagene jeg ikke er hjemme før i mellom 19-22 så må jeg spise noe mer. Jeg er ikke flink til å ta med meg mat til dette. Jeg har pleid å kjøpe en Billy pizza, noe helt greit som jeg må ha salt eller piffi på for å gjøre det godt. Det koster 21 kr så det er ikke en ille pris. 
 5. Ingen nye bøker. Jeg ELSKER å lese og Kindlen er noe av det kjæreste jeg har. Jeg går som regel ingen steder uten å ha den med meg. Jeg har ikke satt av penger til å kjøpe noen nye bøker, og denne måneden kommer en ny bok ut i en romantisk spenningserie jeg følger med på. Jeg mistenker at jeg kommer til å gjøre noen justeringer for å kunne få råd til å kjøpe denne i hvert fall. 'Heldigvis' brukte jeg 2000 kr i måneden på bøker det første året jeg hadde Kindlen, så jeg har nok av bøker. Sånn egentlig. 
 6. Si nei til venner. Dette tror jeg er det vanskeligste som man må gjøre, og det har jeg ikke gjort enda. Neste uke er det igjen 100 kr uka i Sandnes (link til innlegget jeg skrev for 6 måneder siden om det), og venninnene mine og jeg har en tradisjon på tredje året, å gå ut for å spise middag sammen. Nå vet jeg akkurat hvor mye penger jeg skal bruke på maten: 100 kr, så jeg må jobbe hardt for å spare det beløpet opp blant mine daglige penger. Jeg tror det skal gå greit, for til helgen skal jeg igjen på Røde Kors kurs i Oslo og da er maten dekket.

Hvilken dyre vaner har du og har du råd til de? 

#økonomi #studentøkonomi #studentbudsjett #utfordringer #vaner #dårligevaner #mat #Frokost #godis #brus #planlegging #bøker #sinei

Hvorfor budsjett fra den første, når pengene blir utbetalt senere?

I dag sat jeg å la inn diverse utgifter jeg har hatt så langt denne måneden, og da slo det meg at jeg faktisk ikke bruker denne månedens inntekter, men forrige måneds. I hvert fall i noen dager til. Hvorfor er det slikt? Hvorfor starter man ikke budsjettet når man får pengene? Det er selvfølgelig mulig å gjøre det slik også, men her er noen av årsakene til at jeg i hvert fall starter den 1. 

Vi får alle utbetalt pengene våre til ulike tider. Hovedjobben min teller måneden fra 16.-15, og jeg får lønnen den 8. hver måned. Det er noe de begynte med for to år siden. Før det fikk vi utbetalt i slutten av måneden. For studenter kommer studielånet den 15. hver måned, og ekstrajobbene mine har utbetaling den 20. Det er så mange ulike datoer å forholde seg til og lønningsdato kan endre seg, så det er greit å holde seg til en spesifikk dato. 

En annen årsak er at banken tar også å samler sammen måneden fra den 1. til den siste dagen i måneden. Med å få budsjettet mitt til å følge samme dato-oppsett, er det lettere å hente ut informasjon fra banken. 

Hovedgrunnen har egentlig ikke så mye med årsakene over i det hele tatt. Ordenssansen min har det bedre med å starte budsjettet den 1. fordi det da er første dag i måneden og første dag i budsjettet. Jeg løser 'problemet' med å måtte klare meg noen dager uten den aktuelle månedens lønn med å ha et overskudd fra måneden før.

Overskuddet får studentene med de 21 000 kr de får i første måned, og de som skal ha sin første lønning, på å leve ekstra sparsomt de første månedene. Jeg har kommet til det punktet nå, at jeg setter neste måneds lommepenger, matpenger og transportpenger til sides, klar til den 1. En annen løsning, dersom du får utbetalt pengene svært sent i måneden, er å la disse pengene betale for neste måneds utgifter. Da vet du akkurat hva inntekten din blir og kan lettere fordele beløpet. 

Har du noen gang vurdert å ha et budsjett som begynner på en annen dag enn den 1? Har du forsøkt å ha et budsjett som begynte en annen dag? I så fall, hvordan gikk det?

#budsjett #økonomi #planlegging #penger #lønn #studielån #utbetaling #utgifter #inntekt 

Det er enda de som husker hvordan det var å leve i et ikke-demokarti

Haven't I earned the right to one hot dog
Licensed from: CartoonResource / yayimages.com

Jeg har hatt stemmerett siden 2003. Jeg har deltatt på alle valg siden, bortsett fra i 2007, når jeg bodde i Sverige. Ellers har jeg stemt på alle valg, til og med for kommunesammenslåingen for et år siden. Det er ikke disse valget jeg skal fortelle om i dag. Jeg skal fortelle om den andre valgdagen jeg kunne stemme, i 2005. 

I 2005 var jeg student i Trondheim. Jeg var student for første året, og studerte Historie på Dragvoll. Studenter (og andre) som ikke har registrert flytting, kan og må forhåndsstemme, og de trenger bare å ha med identifikasjon for å registrere seg. En dag, når jeg gikk i innegaten mellom alle rommene, kom jeg over et skilt som sa "Forhåndsstemming -->" Jeg husker ikke så mye mer enn dette om selve valget. Minnet jeg sitter igjen med kommer fra selve valgdagen. 

Det var ganske fint vær denne dagen, jeg var kommet hjem, eller kanskje jeg ikke hadde vært på skolen denne dagen, men jeg antar at jeg var på vei til noen venner, for det var sjelden jeg gikk den veien jeg gikk denne dagen. I mot meg kom et eldre ektepar. De gikk sakte og forsiktig, som om de ikke var så gode til bens. Han hadde på seg en flott, gammel dress. Hatten satt over et noen få hårstrå som jeg så vidt kunne se og på brystet hadde han en 17.mai sløyfe. På armen hadde han sin kone. Hun hadde en flott, royalblå kjole på seg. Skoene var svarte og pene, hun hadde smykke, øredobber og en liten hatt. Håret var krøllete og stelt. Også på hennes bryst var det en 17. mai sløyfe. 

De stoppet meg, og spurte om jeg viste hvor valglokalet var. Dette var før vi hadde kart på mobilene våre, og jeg hadde bodd i området i en halv måned. Jeg kunne dessverre ikke hjelpe dem. De så skuffet ut, men begynte å gå videre. 

I ettertid har jeg tenkt mye på dette ekteparet. Jeg håper de fant noen som kunne hjelpe de, jeg håper de fant frem. Jeg håper de fikk stemme, det som tydeligvis betydde så mye for de. Dette var et par som husket hvordan det var i Norge den tiden det ikke var lov til å stemme. Hvor det ikke ble holdt frie valg. De skjønte hvilket privilegium det er å få lov til å stemme, og de behandlet dagen som den høytiden det er. 

Hver gang tanken streifer meg at jeg kanskje ikke orker å stemme, så kommer dette bilde av ekteparet opp, som var så stolt og glad for at de får stemme at de tok på seg de fineste klærne de hadde. Da finner jeg alltid at jeg har energi nok. Jeg stemmer for min del, men jeg deltar også litt for dette ekteparet som minner meg om hvilke privilegium vi har. 

Har du bestemt deg?

#stortingsvalg #valg #stemmerett #stemmeplikt #borgerrett #borgerplikt #glede #ansvar #voksen #krigen #gammel #ektepar #forhåndstemme 


 

Gjeldsrapport for august! Du så gøy!

God morgen! Eller avhengig av når dere leser dette, God formiddag, God ettermiddag eller Godnatt! (Jeg har tenkt litt på The Trueman show i det siste)

Jeg hadde det kjempe kjekt med gjelden min denne måneden. Mye har skjedd. 

 1. Jeg oppdaget at jeg hadde regnet feil på hvor mye jeg har sammenlagt betalt ned av gjeld. Hvordan jeg ikke hadde oppdaget det før, skjønner jeg ikke, men det var i hvert fall 20 000 kr feil. 
 2. Jeg fikk utbetalt 12 000 kr mer enn forventet i Tilleggsinntekter
 3. Jeg regnet ut at jeg hadde feil i budsjettet mitt angående hvor mye sparepenger jeg hadde. Feilen var at realiteten innholdt, det jeg nå nettopp har oppdaget, over 21 000 kr ekstra på konto i forhold til budsjettet. Dette gjorde seg ikke gjeldene i augustrapporten. 

La meg bare begynne.

Denne måneden har jeg klart å betale 20 234 kr i avdrag! Det betyr at lånet mitt er 20 234 kr mindre! Og jeg har spart renter. Hvor mye regner jeg ut med dere etterpå! 

Her er totalen for i år. Kan dere tro det? Jeg har med å korrigere formelen i cellene, fått rett totale sum. Og husk at jeg skal denne måneden betaler ned 40 000 kr! 

Her har jeg laget en graf som viser utviklingen. Ikke så spennende enda, men gi meg litt tid. :-) 

Her har jeg sammenlignet lån og formue, for å kunne se på netto-en min. Det høye hoppet i sparepenger her er pga de 25 000 kr jeg sparte fra august til september, men jeg vil etter denne måneden ha mindre igjen i sparing. Til gjengjeld vil jeg også ha mindre igjen i lån!

Hvordan netto-en har utviklet seg vil også være mer gøy å se på etterhvert, Jeg klarer nesten ikke vente! 

Renteutvikling

Hva har jeg tjent på å betale ned ekstra fort? Nå har jeg ikke fulgt med før denne måneden, men la meg minne dere om hvordan rentene var projektert i begynnelsen av august:

Her er forventet rente igjen å betale 283 386 kr. 

Etter innbetalingene i august, (som inkluderer en rentebetaling) skal jeg betale så mye renter: 

 

Forskjellen er 5816,58 kr. Nå har jeg jo også betalt de forventede rentene, som er 1874 kr. Med å trekke dette beløpet fra, har jeg med august sin månedsbetaling 'spart' 3 942,58 kr. Jo mer jeg betaler ekstra på lånet, jo enklere blir det å akselerere nedbetalingen. Er det ikke en kjekk tanke? Jeg gleder meg veldig til å gå inn i morgen eller i over imorgen å se hvordan det ser ut etter at jeg betalte 19 000 kr inn på mandag. Da er det under en uke mellom dette estimatet av renter og det nye nivået med renter. 

Dere merker kanskje at jeg er litt matte-geek, men det gir meg motivasjon til å fortsette. Hva bruker du for å holde deg selv interessert og 'på' for å holde økonomien under kontroll?

#økonomi #Penger #gjeld #renter #spare #rapport #gjeldrapport #boliglån #studielån #100000målet 

Prosjekt: Studentøkonomi En rask oppdatering

God morgen, God formiddag, God ettermiddag eller God kveld!

Penger brukt i helgen: Ca 80 kr på Rema 1000

Totalt som jeg kan bruke i dag: 160 kr

En rask oppdatering på hvordan jeg prøver å være bevist om budsjettet og hvordan dette blir endret. 

Etter å ha snakket med litt folk på bloggen og i privaten kommer jeg til å endre at jeg har 10 kr i lommepenger, og 50 kr dagen å handle mat for. Jeg sier nå 60 kr dagen, og det MÅ spares opp slik jeg kan gå i butikken å handle det jeg måtte trenge. Det er kjedelig og vanskelig å handle mat for 50 kr.

Det er også viktig for meg at jeg ikke 'låner' penger fra dager som kommer, men heller sparer opp penger fra dager som var. Jeg handlet på fredag, og måtte da låne penger fra neste dag. Det betydde at eg kun hadde 20 kr å handle mat for neste dag, OM jeg skulle ønske å kjøpe noe. (Eller 40 siden jeg nå har bestemt meg for å inkludere lommepengene inn i det.)  

Nå kjøpte jeg ingenting (utenom i min 'friperiode' pga Jubileet) verken på lørdag eller søndag, som betyr at jeg flytter ca 100 kr over til dagens budsjett. Som passer bra siden jeg må handle inn havregryn. Det er nemlig den nye frokosten min. Kjøleskapsgrøt med eplesyltetøy. Uber billig, uber enkelt og det burde være Uber sunt, siden jeg bare lar syltetøyet være søtningen. 

#mat #handle #frokost #kjøleskapsgrøt #lommepenger #økonomi #eplesyltetøy #havregrøt 

September budsjett: Det må da være feil en plass? 66 % til lån?

Jeg skjønner ikke helt hvordan tallene kan stemme, men jeg har gått igjennom tre ganger nå, korrigert litt, og jeg kan ikke se at det er feil noen plass. Jeg hadde en stor feil, jeg glemte å legge inn hotelloppholdet i budsjettet, som jeg kom på i det jeg holdt på å pakke sammen sakene mine fra hotellrommet jeg sov i natt til i går. Men det er fikset. 

Det er to årsaker til at jeg er usikker. Det ene er at det er utrolig mye penger det er snakk om, og gjør jeg en feil, så vil det merkes. Den andre årsaken er at dette er måneden hvor jeg har to budsjett, ett overordnet budsjett som tar for seg alle reelle inntekter og utgifter (utenom levekostnadene). Det vil være vanskeligere å holde begge vedlike. 

 

Her er månedens budsjett. 

Ser dere? 43 000 kr i betaling til lån. Og 19 000 av disse er de pengene jeg i oppdaget at jeg ikke hadde regnet med i regnskapet. Når alt er betalt, og om rentene er omtrent det jeg forventer, så vil jeg har betalt over 90 000 kr til lånene mine i år! Er det mulig? Og for en måned siden hadde jeg gitt opp å nå målet mitt.

Jeg har allerede flyttet over pengene fra sparing, og igjen velger jeg å sette 5000 kr i ekstralønnen min. Hovedlønnen min er jeg sikker på. Grunnen til at den er så lav, er at jeg hadde ferie og bare jobbet halve måneden. Feriepengene ble utbetalt i august, og jeg har derfor spart på en del av summen. 

25 000 kr satte jeg til sides fra august måned, og jeg hadde 21 800 kroner på konto som jeg ikke hadde registrert i budsjettet. Jeg skrev opprinnelig at jeg trodde det var litt over 17 000 kr i midten av august. Syns det var greit at jeg ventet med å flytte de over.  

Nå blir det ikke slik at jeg betaler ned 43 000 kr, men rentene blir nok ca 2300 kr. Det var det i august. Så enda akkurat over 40 000 kr. 

Jeg begynner å fylle opp feriekontoen min. Dersom jeg får meg fast jobb nå i høst, har jeg lovet liksom-lillebroren min at jeg kommer på besøk til han i USA hvor han er utvekslingsstudent i et år. Da vil jeg gjerne at jeg skal ha over 20 000 kr oppspart, for å kunne nyte turen litt også. 

Jeg hadde jo 25 000 kr spart fra forrige måned, pga feriepengene som ble utbetalt. Disse har jeg nå registrert som en utgift i en helhet, og som en inntekt i en helhet. Årsaken er for å gi meg muligheten til å registrere hvor pengene faktisk blir brukt, og ikke som en utgift fra denne posten. 

Jeg slår sammen de siste postene, fordi det er litt mindre å si. Husholdningskostnadene skal dekkes av Prosjekt: Studentøkonomi. Det samme gjelder transport. Jeg har gitt litt ekstra til studentbudsjettet, på 350 kr, fordi min bussbillett koster 700 kr, mens studentene reiser for halve pris. Mellomlegget dekkes av min overordnede budsjett. 

Mat er også dekket av "Studielånet" mitt, så denne måneden er dette 0 kr. Livsstil har jeg endret på mest i dag. Først hadde jeg glemt at jeg måtte betale for hotellet, og ha det med i budsjettet. Så kom jeg på åpne dagen jeg skal ha med venner. Innflytningsfest/bursdagsfeiring/hurra-jeg-er-mindre-travel-men-dere-må-gå-tidlig-jeg-skal-på-jobb-i-morgen. Så jeg satte opp 3000 kr her. Men som dere ser, er det ikke 3000 kr nå. Akkurat mens jeg skrev dette her, kom jeg på at Audible er et abonnement, som jeg ikke kan la være å betale. Jeg hadde ikke hatt dette abonnementet i virkeligheten, men nå er det nå her. 

Den siste, nye posten, er for Prosjekt:Studentøkonomi. Dette er pengene jeg har å leke med i denne måneden. Dette er pengene som skal betale mat, felleskostnadene, strøm, mobil, og alt annet. Og sparingen. Siden sparingen er inne i studentbudsjettet, løser jeg det med at jeg i slutten av måneden "flytter" pengene fra forbruk til sparing. Da ligger de på rett plass. 

Forsikring er som alltid, i hvert fall frem til etter jul, men det jeg vil at dere skal se er at jeg ikke HELT stoler på at denne måneden går som den skal. Jeg har derfor satt av 1000 kr som jeg kan ta av dersom Studentbudsjettet mitt sprekker, eller det viser seg jeg har regnet helt feil i forhold til Lånbetaling. Ikke at 1000 kr kan gjøre så mye, men det er i hvert fall litt. 

******************

Jeg er super spent på denne måneden og for neste måned hvor jeg faktisk når målet! Hvis jeg kan betale 100 000 på 9 måneder (ja studielånet fra januar-mars regner jeg også med, men det var jo bare 4500 kr), hva kan jeg klare å gjøre neste år? Nå kan jeg i hvert fall se hva fokus for denne måneden blir. Studentøkonomiprosjektet, og gjeldhåndtering. Jeg må vurdere hva jeg skal gjøre etter jeg har nådd 100 000. Skal jeg øke målet med 20 000 kr, eller skal jeg spare intensivt til ferie, skal jeg øke nødbuffen til 100 000, og la synkekontoene leve sitt eget liv, selv om jeg skulle havne i en arbeidsledighetssituasjon? Jeg vet ikke helt. Vi får se. 

Så, satte dere dere noen mål som var 'ikke umulig, men svært vanskelig å nå!? Hvordan ligger dere ann? Jeg følger med på noen som har mål jeg ikke skjønner er mulig, men som dere når: det er takket være dere jeg turte å sikte så høyt mitt første år om boligeier. 

#Økonomi #gjeld #budsjett #Mål #SINNSYKT #Inntekt #fordeling #penger #plan #Ekstrabetaling #Ekstase 
 

Regnskapet for august

I dag nyter jeg dagen. Det er søndag og i går feiret vi 100 års jubileet til Stavanger Røde Kors. Utrolig gøy, og utrolig mye arbeid. Jeg bestemte meg raskt for at jeg skulle spandere på meg selv og booket meg inn på hotellet vi har hatt festen på. Med lang dag i går, og med opprydning av utstillingen vi laget i dag, så er det ufattelig deilig å kunne ligge i senga, se sola og blå himmel ute, og vet at jeg ikke skal gjøre noe som helst annet enn å spise frokost, og ta et bad de neste fire timene. Og skrive blogginnlegg. ;-p 

Først ut er det regnskapet for august. Utrolig gøy å se hvor mye penger jeg har fått inn, selv om noe er feriepenger som jeg har spart til denne måneden. 

Bare veldig for. Siste to ukene i august hadde utrolig mange utgifter. Jeg viste det ville skje pga helgeturen min til Stockholm, men jeg hadde en STOR WOOPSI, hvor jeg etterpå tenkte "Er du ikke på et budsjett Ingrid? Hvor skal du sette disse pengene? ALT er brukt på ALLE poster" Ganske stressende, men jeg klarte å legge det bak meg, og fikk på ett eller annet vis det til å stemme her. 

Venstre er det jeg forventet, høyre er det jeg faktisk brukte. Jeg ble overrasket over inntektene mine fra ekstra jobbene, så det utgjorde noe stort. Så da ble jo selvfølgelig resten påvirket også. Jeg hadde gitt opp målet med å betale 100 000 i lån i år, helt til jeg oppdaget to feil jeg har gjort i matten min, så nå har jeg satt inn støtet. Bare vent til gjeldsrapporten min! 

 

Jeg ble som sagt overrasket over ekstra lønnene mine. Egentlig skulle jeg ha regnet ut hvor mye jeg kommer til å tjene, jeg har jo sendt inn timene men fordi dette kun er en ekstra jobb, og jeg har så vidt har tid til å sove og være med familie og venner, så tar jeg det som en overraskelse hver måned. Jeg satte opp 5000 kr ekstra, Realiteten ble litt annerledes. 

 

Med ekstra innbetalt, og jeg oppdaget feilregningen min, så innså jeg plutselig at jeg kan nå målet mitt med 100 000 nedbetalt i år! Jeg har vanskelig å forstå det enda. Jeg skrev jo også i et innlegg om hvordan jeg hadde regnet feil på sparepengene mine og hadde over 17 000 kr mer på konto enn jeg trodde. Da sa jeg at jeg skulle kontrollere tallene på slutten av måneden og flytte de over på lånet. Jeg gjorde det, men ikke før på fredag, Det blir to ekstra innbetalinger i september i stedet for. 

Dersom noen er nye til Everydollar, som er regnskapsprogrammet jeg bruker, (det er gratis), så er årsaken for at det som står som Planned, (er det reelle beløpet) er høyere enn "Paid off" beløpet er selvfølgelig pga rentene. Se på bildet nedenfor, på hvordan rentene blir registrert som en inntekt, mens nedbetalingen er en utgift. Jeg skrev forresten ett innlegg om hvordan du starter din egen konto på Everydollar

Her ligger Nød-kontoen og Synkekontoene mine. (Nytt navn for Småspare/middeltidigbuffer/alt annet jeg har prøvd). De blågrønne tallene er det jeg har igjen på kontoen, de lysegrønne tallene er det jeg har brukt. I realiteten ligger pengene på noen får kontoer, men med hjelp av Everydollar, så kan jeg fordele pengene på disse synkekontoene. Det gjør at jeg ikke har dårlig samvittighet når jeg bruker noe av dette, for det er penger jeg har spart målrettet til dette formålet. 

Ferie: Jeg har vært i Stockholm på Reunion med studiet mitt der, og jeg hadde en Synkekonto på 10 000 kr. Nå, etter flyreise, gave til hun jeg bodde hos, middag og taxfree, så må jeg nå få beløpet opp til 10 000 kr igjen. Men jeg har tid til å gjøre det. 

Helse: Jeg har tatt den siste vaksine i HPV-programmet. Jeg hadde noen celleendringer og ble utrolig bra fulgt opp. Legen på sykehuset anbefalte vaksinen til meg men jeg måtte betale for den selv. 7000 kr for å minske risikoen for Livmorhalskreft er absolutt verdt det. Vil i samme slengen minne alle mine kvinnelige lesere om å #Sjekkdeg. Det kan redde livet ditt om celleendringer blir oppdaget i tide. 

Gaver: Bryllup, 30 års bursdag og 1. bursdag. Jeg trodde jeg var lur å fant den PERFEKTE barnehagesekken til nevøen min. Den var akkurat søsteren og svogerens stil. Det viste seg at det var AKKURAT deres stil. Så AKKURAT at de hadde kjøpt sekken allerede. Så da blir det retur på den. Skylder også en gave til mamma, men har ikke hatt tid til å dra å finne det enda.

PC/Mobil: En ny lader er blitt kjøpt inn

Innkjøp til leiligheten: Sofa og stol er handlet inn. Det er på denne posten jeg er så UTROLIG glad for Synkekonto opplegget. Jeg vet akkurat hvor mye penger jeg har til å kjøpe ting for, og jeg vet at jeg IKKE ødelegger økonomien min fremover med å kjøpe innenfor denne prisen. Veldig gøy.  

Eneste overraskende var at mobilregningen ikke ble høyere. Kanskje det ikke koster ekstra å ringe Nødnummerene?

Jeg hadde ikke planer om å bruke bilen til Mamma og pappa denne måneden, så jeg hadde opprinnelig ikke tenkt å betale noe diesel for de. MEN jeg lånte bilen i jobbsammenheng i juli og dette ble refundert med 290 kr, så dette gikk selvfølgelig til de.

For første gang har jeg satt en post på restaurant. Egentlig skulle dette vært dekket av lommepengene mine, og jeg hadde pengene. MEN jeg gjorde opprør. Jeg var lei av all jobbingen, og av meg selv rett og slett. Så jeg ringte til Kinarestauranten som lå mellom mine to jobber denne dagen, sa jeg var sulten, ønsket det og det, kunne jeg bestille nå slik at maten var klar når jeg kom for å sette meg. Og jeg avsluttet med å betale med kortet. I protest på at jeg slet meg ut.

Og på en måte så er denne dagen også en protest, men den har vært planlagt. 

Diverse. Dette skulle dekke hotellovernattingen min her, men de ville ikke ha pengene før jeg sov her. Så jeg tenkte: Gøy, da har jeg ekstra penger her. Og underbevistheten min sa: "DA BRUKER DU DET SÅ RASKT DET LAR SEG GJØRE!" Så, fordi jeg ikke planla noe annet med pengene, så gjorde jeg det. Og mere til! 

Jeg har storhandlet på Taxfree-en, i forberedelse til åpent hus/innflyttnignsfest/feiring i september. Jeg har impulshandlet ansiktsvask og rens, det lukter lavendel, jeg betalte for middagen til 100 års jubileet, og jeg er utrolig glad i Savvycent lommeboken min, som er en bursdagsgave og jeg oppdaget plutselig at jeg har betalt 2 kr i gebyr de siste tre månedene. Uten at jeg var klar over det. 
Jeg har også betalt 40 kr i gebyr denne måneden, som jeg ikke så før jeg hadde sagt at regnskapet var i orden, og jeg antar at det er pga de 400 Svenske kronene jeg tok ut for å betale middagen i Sverige. En klassevenninne hadde handlet inn all mat på forhånd. Men jeg legger det til september regnskapet. 

 

Jeg har jo undersøkt litt på studentforsikring i og meg jeg har dette prosjektet jeg jobber med, Og jeg må si at studenter har et utrolig godt tilbud der. Reiseforsikring, innboforsikring og Ulykkesforsikring. Det eneste er at jeg som leilighetseier også MÅ ha uføreforsikring, som er viktigere enn livsforsikring for meg uten partner eller andre som er avhengig av inntekten min. Skulle noe skje hvor jeg ikke kan jobbe lengre, så vil uføreforsikringen kunne støtte opp på inntekten min, slik at mine foreldre og etterhvert søsken vil føle seg belastet for å hjelpe meg. Utrolig betryggende. Egentlig bør du ha uføreforsikring uansett. Undersøk det litt. 

******************

Det var regnskapet for august. Budsjettet for september blir like spennende! Følg med.. ;-p

#økonomi #penger #regnskap #budsjett #gjeld #lån #forsikring #sjekkdeg #helse #trygghet #avslappende #stressless 

Prosjekt: Studentøkonomi - Mitt Reelle studentbudsjett

Hvordan skal jeg klare meg å gå i fra 1600 kr i lommepenger til 350 kr?!!? Å gå i fra 50 kr dagen, til 11,67 kr. AJAJAJ Jeg rakk akkurat å sette opp studentbudsjettet før månedsskiftet, men det hadde ikke gjort meg noe om denne uke hadde hatt 25 timer i døgnet, i stedet for 24. Men jeg fikk gjort det viktigste økonomisk, om jeg ikke får utlevert det her på bloggen med en gang. ;-p

Studentbudsjettet er klart. Dette skal jeg leve med den neste måneden. Med to, kanskje tre unntak: 100 års jubileet til Stavanger Røde Kors som feires i morgen. Da skal jeg sove over på hotellet og jeg skal kose meg skikkelig med god drikke. Etter å ha planlagt festen i over 6 måneder, så gleder jeg meg og jeg fortjener det, jeg har gjennomsnittlig sovet rett under 6 timer hver natt denne uken! Andre unntak er de ekstra pengene jeg henter ut fra konto for å betale ekstra på lånet. Her skal jeg beholde 1000 kr for å invitere venner over til en innflytning/senbursdag/åpent hus fest. Tredje unntak er at jeg må kjøpe meg en ny skalljakke, da det er slitt hull i den jeg har. Pengene har jeg allerede spart opp, men det hadde jeg ikke hatt som student. 

Jeg har laget en ny bruker i Everydollar.com, hvor inntekten som står her vil være synlig i det overordnede budsjettet mitt som jeg ikke har hatt tid til å lage enda. Det finnes en dag på søndag. 

Inntekten er studielånet og fordi jeg ikke får studentpris på busskortet, så legger jeg selv til mellomlegget for å kunne kjøpe et busskort.

Jeg går ut i fra at jeg sparte 5000 kr av den første utbetalingen i august til en nødbuffert. Det gjør at min månedlige utbetaling ikke trenger å gå til noe annet enn reise og gave synkekontoer. Grunnen til at gaver har 32 kr ekstra, er at jeg hadde det igjen når alle andre poster var fylt ut. Hadde jeg kunne tatt ut 32 kr i minibank, så hadde jeg brukt det på lommepengene, men jeg kommer til det. 

Husleien blir representert med felleskostnadene mine. Jeg fant ut at det var en grei pris. En venn av meg som studerer bor svært billig her i Stavanger, han betaler 3000 kr i måneden. Min liksom-lillesøster, som studerer i Bergen, betaler nesten 5000 kr i måneden, inkludert strøm. Så jeg kom frem til at dette ikke er en helt urimelig pris å betale i måneden. 

Hadde jeg vært en ekte student, så ville bussen vært 350 kr her på Nord-Jæren. Men jeg er ikke det, jeg må betale 700 kr. Derfor har jeg hentet inn 350 kr i ekstra inntekt for å dekke det ekstra jeg mangler fordi jeg faktisk ikke er student.  

På mat, kutter jeg budsjettet fra 2000 kr til 1500 kr, som jeg tror absolutt holder. Det er det jeg har levd av denne måneden. Klarer jeg å bruke mindre penger, så vil dette flyttes over til lommepenger. Helt klart. Se nedenfor.

 

Lommepenger...... Shit. Husker dere hvor mye lommepenger jeg pleier å ha? Jo, 1600 kr. Nå er det 350 kr. Det er derfor det er synd at jeg ikke kan ta ut 32 kr fra minibanken. Der jeg pleide å ha 50 kr dagen (ikke at jeg brukte så mye hver dag), så har jeg nå 80 i uka. Det er 11,67 kr i dagen for å være eksakt. Jeg skal gjøre mitt beste. 

På forsikring så finnes det en helt fantastisk student-forsikring som bare koster 1446 kr i året. Jeg går ut i fra at jeg kjøpte dette med den høyere 'utbetalingen' jeg 'hadde' i 'forrige' måned, men så sparer jeg opp litt og litt, slik at pengene er der når jeg må kjøpe den igjen neste år.

Jeg har mens jeg har skrevet dette, innsett at jeg må gjøre med denne slik jeg har gjort på Busskortet. For min reelle kostnad på forsikring er 638 kr, med Innboforsikringen på 111 kr og Uføreforsikringen på 527 kr. Så jeg kommer til å sette inn 397 kr ekstra i budsjettet, for å kunne betale 527 kr i forsikringen. 

Grunnen til at jeg sparer litt og litt hver måned for å betale neste års forsikring, er fordi jeg ønsker å kunne bruke de 1450 kr til å for eksempel gi meg selv litt mer bevegelsesfrihet i budsjettet neste år. For jo mindre jeg klarer å bruke i budsjettet mitt i høst og vår, jo mer penger jeg klarer å spare, jo bedre blir det i den påfølgende måneden. 

Der gikk tiden min ut, jeg må ordne meg til bussen! 

Ha en fin dag!

PS: Dersom du ønsker å lese mer om Prosjekt: Studentøkonomi kan du lese de andre innleggene her. Der ligger alt samlet. 

#økonomi #studentbudsjett #nestenkrise #lommepenger #skaldettegå #skeptisk #måfådettil #penger #budsjett #prosjekt:Studentøkonomi 

Follow Follow