hits

oktober 2017

Jeg utfordrer deg! These are a few of my favorite things

Woman making heart shape with hands
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Jeg kom over denne morsomme MÅNEDSLANGE utfordringen på Youtube: 

YCZiUqylqWQ

Og jeg syns ideen er genial. 

30 ting jeg liker og anbefaler til andre. Ett innlegg om dagen. Det kan være en stor eller liten ting. Startskuddet er i morgen, 1. november! Jeg vil høre hva du liker og anbefaler #30favoritter. Jeg er selv fristet til å skrive om noe jeg er takknemlig for, men la oss være strenge med hverandre. 24 ting man er takknemlig for hører jula til! (Hint til hva juleinnleggene kommer til å handle om). Jeg kommer nok til å ha både store og små ting som mine favoritter og noen ganger er det dagens innlegg, andre ganger er det et ekstra innlegg. Avhengig av hvor stort eller lite min anbefaling er. 

Hvis du vil være med, bruk Hashtag #30favoritter, (på Facebook, instagram eller bloggen) og legg gjerne igjen en beskjed på bloggen min, jeg tenkte jeg ville linke til alle som er med. MEN da må jeg vite om dere! Oppfordre gjerne andre til å være med også!

Og bare fordi tittelen hintet til Sound of Music: (Jeg fant ikke et videoklipp som viste hele scenen og jeg kunne ikke fordra når klippet sluttet midt inni sangen!)

Uke 43: Der gikk lommepengene

Denne uka har jeg ikke kjøpt så innmari mye. Som vises. Jeg har vist begynt å gå litt ut på date (!! 8-|| ) Så mye av personlige penger er gått ut. Neste måned må derfor denne posten økes. For første gang ser det ut som om lommepengene går helt tomt. 

Fordi jeg var ute å hadde en drinks, kunne jeg (valgte jeg) ikke sykle hjem på kvelden, så jeg tok buss hjem og buss til jobb igjen neste dag. Jeg har kjøpt to bøker, og innbo forsikringen (som jeg enda ikke har endret) er gått ut. Og det er det!

  

 

 

 

Jeg er litt usikker, for nå er det bare to dager igjen på måneden, og jeg har ikke fått noe av utleggene mine tilbake. Jeg må vel purre på de idag, for å se hvor lenge det vil ta. OG der glemte jeg at jeg enda har to kvitteringer igjen å levere! JA, føler meg litt dum! Må få gjort det på tirsdag! 

Jeg har ikke brukt noe mer av bufferene mine, men jeg syns det er nyttig å vise både det som er igjen, og det som er brukt denne måneden. 

Jeg har brukt 105 kr på bussen, men denne posten blir ganske grei. Jeg tror jeg rett og slett kommer til å ta 250 kr av det som er til overs her, og bruker den på daten i kveld. 

Det er nå lenge siden jeg har kjøpt fire bøker på en måned, men godt å vite at jeg enda er under det jeg har satt til sides. Er enda usikker på om jeg skal kjøpe festivalpass eller betale for kveld for kveld under Kåkånomics. Må bestemme meg snart!

Nå gikk forsikringen, og jeg må få tatt kontakt med de angående sykkel-forsikringen. 

**************************************

Hvordan går det med ditt budsjett? 

#budsjett #penger #økonomi #plan #balansere #utgifter #inntekter #Kåkånomics #dating #justerebudsjettet

Lommemarked og tilfeldigheter

Flea market
Licensed from: Novic / yayimages.com

Jeg har ikke plass til alle tingene mine, og jeg burde ikke ha så mange ting uansett, så jeg har sett litt på en mer minimalistisk stil, bare for å gi meg sjans til å ha litt orden i hjemmet. Jeg vil aldri være minimalistisk, men akkurat nå har jeg fem STORE esker stablet opp på soverommet som jeg ikke har en plan for. 

Og da må jeg kvitte meg med ting.

Jeg har i høst, som mange andre, sett på TvNorges "Et rotehjem", og jeg kjenner meg igjen. Det er rett og slett for mange ting her hjemme. MEN det er jo ikke miljøsmart å bare kaste ting. Jeg har masse ting som kan brukes av andre igjen. 

Når det kommer til å gi bort, er jeg rett og slett litt for gjerrig. Ja, jeg kunne gitt bort mye, men det har en verdi som jeg gjerne ønsker å få tilbake, så derfor har jeg tenkt på loppemarked. Noe jeg aldri har gjort før. Jeg har søkt rundt på internett for å finne ut hvordan jeg som privatperson kan stille opp på loppemarked, man alt jeg har funnet har enten vært loppemarked arrangert for et korps eller noe lignende, Eller det har vært butikker om har holdt noe. Jeg fryktet jeg måtte vente til den store garasjesalgdagen i april, for jeg vil ikke si at jeg har så mye at jeg kan friste til at folk kommer ut BARE for mine ting. 

Så kommer tilfeldighetene. I går var jeg ute etter jobb, og etter en stund måtte jeg på do. For det første hadde stedet vi var på allerede kledd seg ut i sin beste halloween kostyme, med edderkoppnett strukket rundt omkring på veggene, Gresskarlamper sto på bordene, og selvlysende (antar jeg) skjelett hang rundt omkring. Når jeg åpnet døra til det som var dame og handicap toalettet sto det en hekse-dukke der i menneskestørrelse. Det var litt av et sjokk, men mens jeg satt på do begynte jeg å lese alle plakatene som hang på døren. Helt nederst var det en plakat om et loppemarked på Folken den 12. november. Og nedenfor det står det "Vil du ha et bord? Ta kontakt med....."

Så i dag skal jeg sende avgårde en e-post, høre om det er plass til meg, og hvor mye det eventuelt vil koste. Så er det å begynne å sortere i tingene mine, låne en bil, og forberede seg til dagen. 

Jeg har en ide forresten og jeg lurte på hva dere syns om den. 

Bortsett fra en kåpe som kostet over 1000 kr og som jeg elsker men ikke helt passer til meg, så tenkte jeg at jeg skulle ha en ny måte å selge ting på. Det hele varer i fire timer. Hva med å justere prisene for hver time? Første timen koster alt (Bortsett fra kåpen) 40 kr. Time 2 koster alt 30 kr. Time 3 koster alt 20 kr og time 4 koster alt 10 kr. Jeg skjønner at jeg nok ikke får solgt så mye den første timen, men her må folk faktisk vurdere når skal de komme tilbake å kjøpe dersom de virkelig ønsker tingen? De får ikke lov til å holde på noe i en time for å få det billigere for eksempel. Jeg tenker det skaper litt press på de å kjøpe den mens de har mulighet. 

Hva syns dere? Har dere noen tips til loppemarked?

#loppemarked #selge #Folken #minimalisme #ting #økonomi #penger #gibort #rydde #orden #notreallyminimalism

Ny jobb, samme oppgaver

Signature
Licensed from: ruigsantos / yayimages.com

I går signerte jeg arbeidskontrakt for min første faste stilling! Tusen takk, tusen takk!

Jeg har jobbet i 7 år, og jeg har forsåvidt hatt fast stilling hos et bemanningsbyrå, men nå har jeg en fast stilling hos et selskap som jeg har vært innleid hos i halvannet år. Det var etter en 5 måneds periode med 50 % stilling. For ett år siden begynte jeg å jobbe i en prosjektgruppe som skal innføre ett nytt dataprogram til selskapet, og jeg jobbet hardt for å være den som kan min bit best. Nå er jeg ansatt for å gjøre den biten, men også litt andre ting. 

Jeg har fått en stillingsbeskrivelse og i går snakket jeg med en bekjent og prøvde å forklare hva hver enkelt bit ville si. Da innså jeg noe: Stillingsbeskrivelsen er en ting og jeg kan gjøre det uten å bruke så mye energi på det. Eller så kan jeg benytte anledningen til å gjøre en ekstra bra jobb for bedriften min, som utfordrer meg selv og krever at jeg selv har en egen definisjon for stillingen min. For eksempel Kundekontakt for regnskap. Jeg kan fyre avgårde en mail hver gang regnskap oppdager at en kunde/leverandør oppgir noe feil/mangler noe, etc, og være ferdig med det. Eller jeg kan danne meg et bilde av kunden/leverandøren, notere ned hvem jeg er i kontakt med, hva de gjør og diverse annet. Jeg kan jobbe med å ha et utmerket forhold mellom den relasjonen og min bedrift. Jeg kan danne mine egne mål med hva jeg ønsker å oppnå innenfor den stillingsbeskrivelsen jeg har fått altså. Opplæring av andre i programmet: Mål er å ha et ferdig Power point produkt, som er enkelt å bruke og et skriftlig materiale som de under opplæring kan ta med seg slik at de enklere kan følge opp og gjøre det vi har gått igjennom i opplæringen. Enhver tilbakemelding følges opp for å forbedre materialet. 

Plutselig, å ha tanken med mål som jeg kan sjekke at jeg har nådd, og spesifikke ting som jeg ønsker å oppnå, så blir stillingen MER håndterlig, MER konkret, MER spennende. 

Så i dag skal jeg be om å få ta kopi av stillingsbeskrivelsen, (for jeg leste den, signerte og leverte den tilbake, litt dumt ikke sant?) og så skal jeg gå igjennom den for å sette opp mål som jeg ønsker å oppnå innenfor den rammen jeg har fått. 

Jeg gleder meg! 

#jobb #mål #stillingsbeskrivelse #nygiv #nyjobb #arbeidskontrakt #stillingsbeskrivelse #spent

Hvorfor skal man bry seg om penger?

Man kan jo ikke ta det med seg. You only live once, og man vet jo ikke hvor lenge man får være her. Du vet ikke hvor lenge du har helsen, gjør noe nå i stedet.

Alt dette er sant. Livet har lært meg at man plutselig kan dø av noe totalt uforventet. Men jeg planlegger ikke å dø ung. Gjør du? Jeg planlegger ikke å være syk som gammel, men det kan hende.

Og så fikk jeg en bilde på Facebooken min i fra en gammel bekjent av meg. Og det fikk meg til å reflektere litt. 

Jeg planlegger ikke å dø ung, jeg skjønner det kan skje, men skulle jeg (som de aller fleste faktisk) leve til jeg blir pensjonist, så ønsker jeg å ha en romslig pensjonisttilværelse. Jeg ønsker ikke å spare på krona. Jeg ønsker ikke å bare bruker penger for å dekke mine egne utgifter og gaver til barn, tanteunger og andre det måtte være naturlig å kjøpe gave til.  Og skulle helsa ryke, så ønsker jeg å ha penger til å betale for den behandlingen jeg trenger. Da tror jeg ikke jeg vil savne den drømmeturen til Australia, når pengene kunne ha fått meg transportert til syden en gang i året om vinteren for eksempel. 

Jeg ønsker ikke å måtte jobbe til jeg blir 70 fordi meg må. Da jobber jeg til jeg blir 70 fordi jeg ønsker. Jeg ønsker ikke å jobbe for å betale for livsstilen min. Jeg vil jobbe for livet mitt. 

Jeg ønsker på et eller annet tidspunkt å bygge drømmehjemmet mitt. Jeg ønsker på et eller annet tidspunkt ta lengre ferier. Jeg ønsker på et eller annet tidspunkt å gi masse penger til de sakene som betyr noe for meg. Og alt dette krever at jeg har penger ekstra. Penger som ikke går med i hamsterhjulet. Det er mye jeg ønsker, for selv om jeg bare lever en gang, så har jeg planer om å leve lenge. Skulle jeg dø ung så fikk jeg kanskje ikke opplevd drømmeferien, men jeg hadde drømmen, jeg hadde mål og metode for å oppnå den, og jeg hadde en visshet om at jeg kunne oppnå drømmen. Og skulle jeg dø ung, så vil jeg enda vite at jeg levde og jobbet for å oppnå alle drømmene mine, jeg hadde troen og metoden for å oppnå de og det er ikke bortkastet, det er godt nok. 

You only live once, men jeg planlegger at hele den tiden skal vare lenge, la oss være forberedt! 

#YOLO #YOLOsuger #penger #økonomi #Døung #Døgammel #pensjonist #reise #spare #drømmer #mål 

Bokrapport: Start av Jon Acuff

En av de menneskene jeg beundrer mest i verden er det søskenbarnet mitt. Siden han ble konfirmert og han fikk seg Keyboard av tantene og onklene på den ene siden av slekten, har han sagt han ønsker å bli musikkprodusent. Han har laget og delt låt etter låt, selv med lunken respons, med rett og slett mobbing fordi han tørr å si at han drømmer om å bli noe stort, (Janteloven vet dere). Allikevel har han fortsatt. Jeg må innrømme at jeg ikke likte de første sangene han kom ut med. Og at jeg smilte nedlatende til han, når han snakket om dette. Fordi JEG hadde enda aldri klart å holde med noe lenge nok til å bli skikkelig god til det. JEG har enda ikke helt turt å stå frem å si at jeg blogger hver dag. Men til tross, så har han holdt på. I 5 år har han laget musikk, og nå har han begynte å tjene litt penger på det også! Den siste låta jeg hørte var faktisk sinnsykt bra. Søskenbarnet mitt trenger ikke å lese denne boken. Men jeg trengte det for å forstå han og for å forstå min egen drøm bedre.

Det er takket være denne forfatteren at jeg har hatt flest "Aha" øyeblikk om meg selv og drømmene mine. Det er andre forfattere som har inspirert meg og fått meg til å tenke, men det er Jon Acuff sine to bøker: Quiter og Start (Link til Amazon, affiliated) hvor jeg etter jeg er ferdig med å lytte, vil sitte for eksempel på bussen og plutselig ha et lyspære-øyeblikk. Jeg gleder meg altså til jeg er ferdig med den nyeste boken jeg hører på "Start with Why" (Ikke Acuff) slik at jeg kan høre på Do Over (Acuff). (Igjen, Linker til Amazon. Affiliate linker) 

Det jeg likte aller best med denne boken var hvordan den omdefinere ekstra-ordinær. Eller rettere sagt, tenke på, ha en definisjon og et mål på ekstra-ordinær. Ekstra ordinær er mitt ord for Awsome. Ordinær er Average. Det fjernet mye press av meg selv, når jeg innså hva som faktisk lå i ordet Ekstraordinær. For selv om man ønsker å være ekstra-ordinær, så ser det annerledes ut for hver enkelt. Å være ekstra-ordinær er en opplevelse du selv har, når du er trygg på hvem du er, hvor du er og hva du gjør. Man er ikke ekstra-ordinær bare fordi man er kjent for eksempel, man kan være like ekstraordinær om man er sauebonde som bor på fjellet og  bare har kontakt med de på butikken, slakteren, naboen og ingen andre. Eller med å jobbe på et teknisk kundesenter som Acuff har som eksempel.

For alle pleide å være ekstra ordinær. Jeg pleide å kunne skape verdensfred. Jeg viste jeg kunne gjøre det når jeg var liten. Forfatterens yngste datter viste at hun og Roald Dahl hadde like god fantasi. Hun sammenlignet forfatteren bak Matilda og Charlie og Sjokoladefabrikken med seg selv og konkluderte med at han var like god som henne, og det betydde at han var virkelig god. Niesen min skal vinne Melodi Grand Prix junior når hun blir stor. Vi smiler, ler og lar hjerte varmes når vi hører et lite barn som ikke har skjønt at livet begrenser deg, eller ruller litt med øynene når man treffer ungdommer som søskenbarnet mitt, som både fra slekten (meg selv) og klassekamerater har fått janteloven i mot seg. For vi vet bedre: Enkelte drømmer ikke går i oppfyllelse.

Men tinger er: Den gjør det. For noen. 

Hva er det som gjør at noen klarer å bli ekstra-ordinær, mens de fleste er ordinære? Det er her undertittelen til Start kommer inn. "Punch fear in the face" og som var mitt aha øyeblikk med denne boka. 

Den forrige boka, Quitter, bokrapport her, fikk meg til å innse hva drømmejobben var. Sant nok var det et år etter jeg hadde hørt på den første gangen, men første gang hadde jeg ikke like mye erfaring med hva jeg liker å gjøre. Denne boka fikk meg til å innse hvor redd jeg har vært. På alle ting og alle områder i livet.   

Boka går igjennom de fem stadiene, eller livsfasene, som leder til ekspertise (og ekstraordinær om man er heldig). Det er læring, redigering, mestring, høsting og veiledning. Vist nok stemte det ganske godt overens med tiår, og jeg syns det var en lærerikt bilde for å forstå hva Acuff mener. 

20 årene er for å lære. Man tester ut ting og prøver masse forskjellig. Man vil utforske verden og hva det betyr for seg selv som person. 

30 årene er for å redigere. Da finner man ut ting hvilken ting som er viktigst, hvilken ting som er mindre viktig, hva vi ønsker å fokusere på, og hva som funker best for oss selv. 

40 årene er for å mestre. Her blir vi virkelig gode i det vi har valgt å gjøre. Man er begynt å bli trygg på seg selv, og man får som regel ansvar og lede andre i det man har valgt å gjøre. 

50 årene er for å høste. Man har jobbet og satt opp livet slik at man nå kan høste det arbeidet man har lagt inn til å bli ekspert i det feltet man har valgt å jobbe med. 

60 årene er for å veilede. Om man ikke har pensjonert seg, så nærmer man seg. Nå skal man kunne veilede de yngre generasjonene med den kunnskapen man har lært seg opp igjennom et langt liv. 

Dette har vært normen, men det har vært de som eskalerer farten, med å være bevist om prosessen. Og man kan starte den når som helst. Om man faktisk er i 20 årene, om man er i 50 årene eller som meg, i 30 årene. Dersom du ikke helt vet hva du ønsker å gjøre, som jeg ikke har gjort, så må man bare begynne å lære. Man eksperimenterer og oppdager ting om seg selv og om det man gjør. Etterhvert som du finner ut hva du liker og hva du ikke liker, beveger du allerede på neste stadie. Det er flytende linjer. 

Det som var litt kult når jeg leste denne boka, er at mye av det forfatteren tar opp er ting jeg allerede har begynt på. Ting som jeg allerede har følt har fungert og som jeg er stolt over at jeg 'tørr' å gjøre. Boken, med sine eksempler på eksempler, betrygger meg med at jeg kanskje er på rett spor, samtidig som den tar et stort press av meg også. Jeg har innsett at jeg ønsker per dags dato å være ekstra-ordinær med denne bloggen, men selv om jeg aldri får mange lesere, slik som toppbloggerne gjør, så kan jeg være ekstra-ordinær for meg selv, med mine få lesere, til og med med ingen lesere kan jeg være ektra-ordinær! Jeg har enda mye å lære, så etterhvert som jeg blir bedre og lærer av andre, så kommer jeg meg kanskje opp til å bli en ekspert på blogging om privatøkonomi. Vi får se, det kan hende jeg finner ut at blogging ikke er noe for meg. Her må jeg bare fortsette å prøve og feile. 

Så får jeg håpe at om fire år, så vil noen kunne si om meg, som jeg kan si til søskenbarnet mitt: "Hun har stått på, hun har holdt ut, hun har holdt gløden, interessen og gleden, og hun har blitt bedre!" 

(Og ja, jeg anbefaler boken til en hver som fortsatt drømmer, om det ikke var tydelig. Rapporten her dekker ikke et kapittel en gang!)

#bokrapport #Start #JonAcuff #frykt #drømme #jobb #ordinær #ekstraordinær #livsfase #lære #redigere #mestre #høste #veilede 

Uke 42. Klarte å få plass til Kåkånomics

Av og til løser det seg bare. Ganske så magisk eller religiøst om man tenke det. På fredag skrev jeg om Kåkånomics, en økonomifestival som skal være i Stavanger fra 1. november til 4. november. Og jeg skrev at jeg måtte gjøre om på budsjettet mitt for å finne pengene siden en festivalbillett, om jeg velger å kjøpe det, kostet 1500 kr. Senere på dagen oppdaget jeg at jeg hadde fått betalt fra tilleggsjobbene mine, og at beløpene der var nesten 2000 kr mer enn jeg hadde forventet! Jeg gjorde derfor der og da justeringer for å legge til festivalbillett i budsjettet, for å mentalt bruke pengene med en gang. 

I går gikk jeg inn og balanserte ut budsjettet og dette er resultatet. MEN to små ting. Det ene er at jeg glemte å legge til at jeg tok bussen til jobb på fredag, jeg skulle låne bil på veien hjem etter jobb, og det andre er at jeg kjøpte en bok på Amazon i går, som ikke var registrert i nettbanken min i går når jeg hentet ut tallene. Disse utgiftene er derfor med fra neste uke av. :-) 

Bortsett fra bussen og boken som ikke er inkludert, jeg antar at det til sammen blir 70 kr, så er månedens forbruk her over. Jeg har fått ekstralønnen, denne måneden var det den siste PK lønnen, og neste måned kommer siste NL lønnen. Forsåvidt så begynner jeg ny kontrakt (samme jobb, men ikke lengre innleid!!) Så lønnen vil endre seg fremover. Jeg går fra timelønn til månedslønn. Dette er første gang jeg noen gang har hatt det. 

Jeg var på XXL, en av mine favoritt butikker (dermed også en av de skumleste butikkene for meg) og jeg må si jeg er fornøyd. Jeg kjøpte en ny kompressbandasje, den andre jeg har reddet meg fra sykemelding i uken som var. Jeg kjøpte også impregneringsspray som jeg gikk tom for for halvannen uke siden. Fordi jeg planlegger å sykle til og fra jobb også etterhvert som det blir kaldt, har jeg også kjøpt en vindbeskyttelse til ansiktet mitt. 

Når jeg var hos tannlegen i forrige måned, anbefalte tannlegen en munnskyld som jeg ikke har funnet. I helgen innså jeg at det hun hadde skrevet var tannkremen hun anbefalte, med et merke. Men munnskylden var ikke et merke. Når jeg da gikk å lette etter en munnskyld med tannkremmerket, fantes ikke det. Jeg er også plaget med after (små blemmer i munnen) så jeg kjøpte noe for de. 

Det aller siste jeg kjøpte var diverse ting til leiligheten. Jeg er ganske fornøyd med hvor fornuftig jeg var. Jeg satte  meg ned, skrev liste og gikk for å handle. Det eneste jeg kunne ha gjort bedre var å sett på internet om det fantes noe der. Gode kasseroller, skjøteledning, kroker, beholdere til eplesyltetøyet jeg laget i helgen. Syltetøyet er forresten en kjempe seier, eplene er fra hagen til mamma og pappa, og de har ligget i kjøleskapet i en måned. Bare ett var blitt ødelagt, og smaken på syltetøyet er nydelig! 

Når jeg oppdaget at jeg hadde fått lønnen inn på konto, gikk jeg raskt inn i budsjettet mitt og gjorde justeringer for å sjekke om jeg måtte justere noe i forhold til billetter til Kåkånomics. Jeg justerte til nærmeste 100 lapp, som ga meg et pittelite minus når jeg la inn de reelle tallene i går!

Heldigvis så jeg at mobilen også var feil, bare denne feilen var til min fordel. 

Når jeg korrigerer tallene så får jeg et pittelite overskudd! Men ikke nok til at jeg kjenner at jeg kan bare bruke fritt. :-D

På Småsparing og buffer viser jeg her både det jeg har igjen, og det jeg har brukt denne måneden. Da ser dere at jeg har brukt mest på sykkel og innkjøp til leiligheten. 

Alle husholdningskostnadene er nå gått ut og er balansert.  

Her ser dere at jeg har laget en ny post, Underholdning. Dette er ikke en post som skal bli, eller den skal få bli men skal hovedsakelig være tom. Dette er penger til Kåkånomics. Alt til overs denne måneden går her. Advarsel: noe skal gå til mamma fordi jeg lånte bilen hennes i Røde Kors sammenheng, men det kommer når det kommer. 

Livsforsikringen er nå betalt, innboforsikring kommer til å bli endret på. Jeg må bare få ræva i gir å ta kontakt med banken. Enten bytter jeg, eller så tar de å endrer betingelsene. Uansett vil prisen øke. 

************************************************

Jeg har ellers innsett at jeg må kvitte meg med ting hjemme, men jeg kjenner det sånn inni meg det å kaste er å sløse og forurense. Det å gi bort er jeg nesten litt for gjerrig til å gjøre. Gnierfru hadde loppemarked hjemme hos seg med stor suksess, men i og med at jeg bor i et borettslag vet jeg ikke om det er mulig å ha det samme opplegget. Det kan også hende jeg leter etter unnskyldninger. Kanskje jeg også kan få med meg folk her til å ha et lokalt garasjesalg. 

Helt til slutt: Det ene målet mitt for året var å jobbe med å finne/bli kjent med en god mann, og siden jeg ikke tørr å gjøre noe annet, har jeg nå meldt meg inn på både Tinder og Happn. Vurderer også Sukker. Jeg har hovedsakelig holdt meg til den økonomiske siden med å voksenlivet, men er dere interessert i å lese om det jeg oppdager, hovedsakelig om meg selv, i denne prosessen? For jeg lover dere, jeg er umoden der også! Og jeg skal prøve å ikke gå for detaljert, venner som kjenner meg som en skikkelig og ordentlig person leser dette, og jeg har lyst til å fortsatt se de i øynene... :-D

#økonomi #budsjett #regnskap #balansere #loppemarked #penger #innkjøp #utgifter #kåkånomics

KÅKÅnomics: Økonomifestival i Stavanger

Arrangøren er Kåkå Kvarulantkatedalen, som jeg dessverre ikke har hørt så mye om, men de setter opp mange interessante og samtidsaktuelle debatter og foredrag. Absolutt noe jeg må følge litt mer på. 

Jeg skrev om dette første gang jeg hørte om festivalen i juni, men nå er det bare 11 dager til det kjøres i gang, På tide å se på programmet!

Linken er ikke til et program egentlig, men det er en liste over alt som skjer, og slik jeg oppfatter det er det dessverre litt uoversiktelig. Det kan også hende jeg ikke har funnet rett plass enda. Men når jeg leser igjennom dette er det utrolig mye interessant. Jeg har faktisk tatt meg fri fra jobb for å kunne delta på de forelesningene og diskusjonene som er, og bortsett fra et to timers langt RK oppdrag, så satser jeg på å bruke mye tid i Stavanger sentrum disse dagene. 

Jeg må rett og slett sette meg ned med et stort ark og plotte inn på en timeplan de ulike tingene jeg kunne tenke meg å delta på, også må jeg se om noe overlapper, og hva jeg skal gjøre med det. Oversikt-Ingrid to the rescue! 

Men her er noen interessante ting jeg kunne tenke meg å se nærmere på: (Noe skjer samtidig, så jeg kan dessverre ikke være med på alt)

Balladen om den usynlige hånd

Når man skriver en samling noveller som blander økonomisk teori, skjønnlitteratur og ballader så er kombinasjonen spennende. + Gratis inngang. 

Pengebøker: Kunsten å skrive godt om økonomi

Jeg liker økonomi, jeg liker å skrive, dette er interessant. + Gratis inngang

Hva bør staten gjøre for barnefamilier?

Privatøkonomi er jo det jeg interesserer meg mest i, og selv om jeg ikke har en familie nå, så håper jeg jo i fremtiden å ha noen. Koster 100 kr for meg (50 for studenter/uføre)

Filmen om Finanskrisa: Inside job

Spilles av i Oljemuseet, og gratis inngang. Disse dokufilmene bruker jo å være litt interessante. 

Arbeid og arbeidsplasser i fremtidas automatiserte og digitaliserte samfunn 

En heldagers, og er hovedkonferansen. Må derfor studeres nøyere før jeg sier noe om dette. For det skjer MYE

Hvorfor har Økonomene så mye makt?

Økonomi gjennomsyrer hele livet, så jeg vet ikke om de kan vise så mye mer enn dette, men vi får se. :-)

Forsmak: Hva er egentlig Bitcoin?

Etter at en mann kom bort til meg mens jeg jobbet med å selge billetter for å selge meg inn på noe som IKKE var Bitcoin, men egentlig ganske likt. Og det viste seg å være noe pyramide-greier, (Han hadde blitt millionær på to år, med en investering på 20 000 kr!) så har jeg vært skeptisk til Bitcoin. Det kan hende jeg har forhåndsdømt basert på en som IKKE ville selge meg inn på Bitcoin men noe annet jeg ikke husker hva heter. + Gratis inngang

Hvor lenge har vi pengene?

En fortsettelse på Bitcoin debatten og hvordan det påvirker fysisk valuta. 

Veien til Trelldom. Hva skjer når olja ikke lengre bærer velferdstaten? Eksempelet Norge

Noe som ser ut som det kan være et høydepunkt. Absolutt innenfor mitt interessefelt. 

Debunking Economics og litt om gjeldsproblemet i verden

Hvorfor er det så mye gjeld i verden, og hva skjer om den blir slettet/gjort opp? Dette er noe jeg har lurt på, og forhåpentligvis får jeg svar. 

*******************

Vet dere hva? Jeg er bare på dag to på listen, dere må rett og slett bare gå inn selv og se. UTROLIG interessant program, og jeg må se om det er noe festivalpass eller lignende. Konferansen på dag to er i seg selv nesten 1000 kr, og jeg hadde ikke planlagt dette i budsjettet mitt, så jeg må gå inn å gjøre justeringer ser jeg. :-( 

Men en investering til fremtiden håper jeg. 

******************

Jeg vil forhåpentligvis kunne skrive masse om hva som blir diskutert til dere her, i hvert fall komme med anbefalinger til lesestoff osv. Så forhåpentligvis er det ikke bare jeg som lærer! 

Nå må jeg gjøre meg klar til jobb. Ha en fin helg dere!

#økonomi #KÅKÅnomics #festival #ferie #gjeld #plan #planlegge #timeplan 

De ulike nedbetalingsmodellene (for raskere nedbetaling)

Jeg har av en eller annen grunn trodd at dersom du dør, så betales studielånet tilbake i den grad den døde hadde et overskudd, men tydeligvis stemmer ikke dette. 

Nå går jeg ikke å planlegger å dø, men dessverre sier erfaringen at man ikke kan planlegge slik. =,(

Skulle noe skje med meg, ønsker jeg at foreldrene mine i størst grad får betalt tilbake det jeg skylder de, og at tantebarna mine får overskuddet satt på en konto for de. Da gjelder det å tenke litt lurt på nedbetaling. Men først vil jeg gå igjennom de ulike modellene for nedbetaling, men hva jeg anser som fordel og ulemper med de. 

Snøballmetoden

Dave Ramsey anbefaler Snøball metoden. Denne går ut på at du sorterer lånene på hvor mye du skylder de, betaler det minste på alle lån, bortsett fra det minste. Her betaler du alt ekstra som du klarer. Når dette lånet er nedbetalt, vil det beløpet du pleide å legge på det minste lånet legges til det du betaler på det nye minste lånet + alt ekstra som du klarer. 

Fordi du ruller med det du betalte på det mindre lånet over i dette nye minste lånet, vil hurtigheten på nedbetalingen øke. Man fokuserer også på det minste lånet for å få dragkraft, og lette vinn i begynnelsen som øker motivasjonen. Når billånet er ferdig, vil det bli satt inn minimum 6750 kr på studielånet i måneden, ikke bare 2000 kr. 

Motargument: Matematisk er det mer logisk å betale enten det høyeste lånet først, eller det med høyeste rente først. Dette vil spare deg renter og du betaler mindre i lengden. Dette tar heller ikke hensyn til for eksempel hva som kan være lurest i forhold til arv eller om noe er et personlig lån. 

Argument for: Motivasjonen vil være lettere å holde oppe, når man i begynnelsen får oftere og flere seiere. Man kan argumentere med at ja, matematisk er det lurere å betale ned de andre først, men dersom man mister motivasjonen underveis har man ikke bare tapt det man ville ha spart med å gjøre det en annen metode, men man taper også det man hadde spart på renter med å betale ned lånet. 

Skredmetoden

Skredmetoden har jeg sett to ulike alternativer til. Det ene er at du setter opp alle lånene, størst til minst, og så betaler du ekstra på det største. Dette er som regel det lånet hvor du betaler mest i renter og med å betale dette ned raskere sparer du masse i renter. Det vil ta lengre tid før du merker at det blir bevegelse, men når det først begynner så raser det raskt ned. Det andre alternativet er å sortere lånene etter hvor mye man betaler i renter hver måned. Enkelte regner dette ut, men du kan også finne ut av det med å se på lånene der du har de. Det skal stå hvor mye av betalingen din er renter, hvor mye er nedbetaling/avdrag og eventuelt om det er noen gebyrer. 

PS: Jeg ser nå at disse tallene fungerer dårlig. Kredittkortgjenden kunne absolutt være høyere, for å bedre vise metoden

Her er de to ulike metodene sortert etter enten størrelse eller renter per dag.. Det hadde ikke overrasket meg om privatlånet var tilbakebetalt innen man kom til den, men sånn er det nå. Minimumsbetalingen på kredittkortene dekker renten opprundet til nærmeste 50, så den går nok ikke så mange steder. Men innen studielånet er tilbakebetalt, så vil i hvert fall privatlånet være betalt tilbake, og med de pengene som blir til overs, så regner jeg med at kredittkortene vil være tilbakebetalt de to påfølgende månedene. 

Motargument: Motivasjon kan være et problem. Det å motivere seg selv i 40 måneder før du betaler tilbake noe du egentlig kan bli ferdig med i løpet av et par måneder, tror jeg kan være litt vanskelig. 

Argument for: Klarer du å holde motivasjonen oppe og ser på det store bildet, så sparer du renter på denne metoden. 

***********************

Hva jeg kommer til å gjøre

Jeg har heldigvis ikke kredittkortgjeld, men jeg har et studielån på omtrent 275 000 kr, jeg har et privatlån på 300 000 kr, og boliglånet mitt er på 990 000 kr.  Ingen av disse vil gi en rask vinn. Og så er de to små beløpene såpass like at snøballmetoden uansett blir vanskelig å følge.

Jeg hadde tenkt å betale en ekstra 1000 på studielånet, da jeg for hver ekstra 1000 lapp la på, sparte 6 kr i rente (per måned). Mens på boliglånet sparte jeg 3 kr i rente (per måned). Så skulle jeg betale alt ekstra på privatlånet. 

Argumentene mine hadde derfor grader av skredmetoden OG snøball metoden inni seg, men fordi dette også handler om følelser, og 30 000 kr ikke er så mye, ønsket jeg å fokusere på privatlånet mitt. 

Nå, siden jeg har funnet ut at studielånet bare forsvinner om jeg dør, så velger jeg å ikke tenke så mye på hvor mye renter jeg sparer eller ikke sparer, og heller fokusere på det som vil påvirke mine relasjoner. Altså mine foreldre og søsken. Mine søsken er, sant nok, ikke direkte påvirket av pengene jeg har lånt, men jeg er vokst opp i en familie som har vært ekstremt opptatt av rettferdighet og at vi søsken bli behandlet likt basert på hvilket nivå av ansvars vi har vist. Jeg føler derfor at jeg har fått noe mine søsken ikke har fått, og det er ikke en god følelse. 

Jeg kommer derfor til å fokusere på privat lånet, og betale fast sum på studielånet og boliglånet fremover. Hele motivasjonsgreien er jo som jeg skriver over vanskelig argumentere for her, ingen raske vinn, jeg må derfor bare finne andre motivatorer for meg selv. 

#lån #økonomi #gjeld #betaling #tilbakebetaling #snøballmetode #skredmetode #renter 

Bilder for hvordan jeg klipper mitt eget hår

Et av mine mest populære innlegg er et sparetips på å klippe sitt eget hår. Youtube er strålende på dette. Jeg tør bare gjøre det på en måte, så hvis du føler for å bære litt mer eventyrlig, søk litt der. 

Jeg har klippet mitt eget hår i to år nå, de første gangene gikk det ikke så bra, så i påsken 2016 sa en venn av meg som er utdannet frisør "Kom Ingrid, jeg har frisørsaksa med meg, la meg klippe håret ditt". Men siden det har jeg ikke hatt noen problemer. 

Grunnen til at jeg gjør dette er for å slippe å betale de 1000 eller omkring der, det pleier å koste meg å klippe håret. Fordi det er såpass dyrt, har jeg bare pleid å gå en gang i året, så jeg har nok spart 2000 kr. 

Nå skal det sies at frisøren ville garantert gjort en bedre jobb, og jeg hadde kunnet fått flere variasjoner på frisyren, de har jo tross alt et utdanningsløp som skal gi de fordel over et 10 min langt innlegg på Youtube. Merkelig nok. Men så langt fungerer dette for meg. Jeg får ingen bob, eller noe annet enn et oppklipp foran og lengre bak men jeg er så glad i å ha flettet hår, at det fungerer fint. 

Anbefalingen er å ha rent hår, dette antar jeg er for at håret legger seg bedre når du skal ha det i hestehale. Det andre jeg gjør er å måle på panneluggen hvor langt ned jeg vil klippe. Jeg pleier å ha til haken. 

Så grer jeg håret frem. Jeg prøver å få et skille på midten bak. Tanker er at håret skal ta korteste veien til pannen min, for å gi det et bedre klipp. Derfor det rene håret. 

Fordi håret aldri helt legger seg likt mellom hver gang jeg klipper det, så er det litt ujevnheter. Kan dessverre ikke gjøre så mye med dette. 

Titei!

 

Der har vi det som ca skal klippes.

Jeg lener meg over søppeldunken for å hindre at håret jeg har klippet av kommer over alt. Jeg må allikevel stoppe av og til for å børste håret som havnet på kanten av posen ned i bosset. 

Jeg passer også på å alltid klippe på skrått oppover i håret. Slik frisøren gjør helt på slutten. Fordi håret aldri havner helt rett i forhold til hverandre, vil en rett klipping vannrett over håret være svært synlig, og ikke fint. 

Trekker strikken ut av håret.

Legg merke til pilen i håret. :-) 

Første øyekast ser ikke så gale ut.

Det siste jeg gjør er å sammenligne lengden i håret bak. Dette håret er ikke lang nok for å bli klippet. Jeg får det akkurat med i hestehalen. Jeg klipper lengden sjeldnere, så jeg tar også i tillegg til å sjekke hvilken standard tuppene er i. Nå har ikke jeg klippet håret her i dette eksempelet, men jeg ville ha tatt et nytt hårstrikk under haken, og så ville jeg dratt hårstrikken vannrett ut i fra kroppen. Dette vil gjøre at håret foran blir kortere enn håret bak. Husk alltid å klippe skrått opp i håret. 

**************************

Som avslutning så minner jeg på at dette er noe jeg velger å gjøre personlig. Skal jeg ha en annen frisyre så går jeg til frisøren som har utdannelse til å gjøre det. Fire år vs 30 min. Jeg vet også at de kunne gjort denne frisyren litt bedre enn jeg klarer det, men jeg betaler ikke noe til megselv. 

Så jeg har hvert år 1000 kr jeg kan bruke til andre ting..

Gi beskjed dersom du allerede klipper eget hår, eller prøver å gjøre det. Gikk det bra, eller måtte du en snartur til frisøren etterpå?

#DIY #Hår #spare #økonomi #klippe #klippehår #skjønnhet #side2 

Oppdatering av budsjettet, uke 41

I helgen som var ble nye hjelpekorpsere utdannet i søksteknikker, så jeg hadde forberedt ett innlegg til mandags morgen, da jeg antok at søndagen ville gå i å slappe av etter en hektisk helg. 

Derfor kommer oppdateringen av budsjettet på en tirsdag i stedet for. 

Jeg startet fredagen med å ikke tråkke på tre trinn i trappa, og forstuet foten en god del, (heldigvis kan jeg god førstehjelp, og skaden ble minimert) men rollen min under kurset ble litt justert. Jeg ble stab/bakgrunnsfikser av diverse, som utgiftene viser. Dette er penger jeg skal få igjen. Ellers er utgiftene helt standard.

Jeg glemmer forresten hele tiden at sparing ikke skal noteres som en utgift, da det ikke er en utgift. Så bare ignorer den utgiften. 

Jeg har regnet ut hva jeg skal få igjen for turen min til Haugesund, og lagt det inn som Ekstra. Men jeg har ikke lagt til det siste for helgen, da jeg vil ha levert det inn til refusjon først. Men det skal og bør dekke underskuddet jeg har nå med ca 100 kr. 

Jeg har etter i helgen, betalt det jeg skal betale på lånene mine. Her trenger jeg litt hjelp av dere, når det kommer til å endre nedbetalingsplanen min. Hva skjer med studielånet, dersom jeg dør? Forsvinner lånet eller vil det bli trukket fra eventuelt overskudd av salg av leiligheten? Det kan hende jeg gjør litt endringer der. 

På buffer og målsparing ser jeg forresten at jeg har gjort en feil. Jeg har lagt inn 500 kr som en utgift på fondsparing, det skal ikke stå noe som helst her. Bare 500 kr under planlagt. 

Ingen av Husholdkostnadene er gått ut. 

Jeg har bare sykler siden sist, så ingen buss&transport kostnader. Minner om at årsaken til at Buss&Transport er planlagt høyere er pga ferjebillettene som jeg skal få pengene tilbake på.  

På mat har jeg nettopp begynt å bruke den siste 1000 kr, så jeg ligger veldig godt an her. 

Diverse skulle egentlig være tom, men siden jeg har hatt flere utgifter som jeg får refundert så satte jeg den på Diverse. Jeg skal få det meste av dette igjen. Jeg også balansere Audible og flytte de 7,49 kr til bøker. 

Forsikringen blir betalt helt på slutten av måneden. Jeg har oppdaget at andre forsikringsselskaper har sykkelen inkludert i innboforsikringen sin, som min ikke har. Jeg har en dyr elsykkel, så det er greit å ha den forsikret. Når jeg kjøpte den i fjor fantes det bare egne sykkelforsikringer, og de var dyrere enn jeg var villig til å betale. Jeg skal derfor først ta kontakt med min forsikring for å høre om de kan legge det til, hvis ikke bytter jeg. Prisen vil nok uansett øke, uavhengig om jeg bytter eller ikke.  

******************

Det var forrige ukes oppdatering. Jeg har to uker igjen med lokasjon i sentrum (jobben flytter lokasjon) og da havner vi ute i Tananger. Der vi holder til er det ingen butikker i nærheten, så dette kommer til å kreve mer planlegging fra min side. Det vil også være umulig å stikke på butikken for å kjøpe sukker eller saltholdig snack, som akkurat nå er i nabobygget fra hvor jeg holder til nå. Enkelt å bruke penger, enkelt å forbruke penger. Så forhåpentligvis sparer jeg på det.

Ha en fin dag dere, og nyt uka! 

Gartneren som har 17,5 millioner NOK i netto

Det er ganske kult opplegg som Dave Ramsey har av og til. Han har noe som kalles Millionaire Hour. Han inviterer millionærer til å ringe inn for fortelle hvordan de gjorde det. Selvfølgelig så er det noe siling, men allikevel. Ramsey sier: "Dersom du har lyst til å bli en dyktig løper, så hermer du ikke etter en overvektig person. Og dersom du ønsker å bli rik, så hører du ikke på rådene til en fattig person". Og det er helt sant. Dersom jeg skulle begynne å løpe, så hadde jeg gått til Ingebrigtsen-brødrene, eller rettere sagt, faren deres. Jeg hadde ikke hørt på mine egne råd i hvert fall! 

Denne er ganske kul: En mann som droppet ut av High School, men gikk tilbake for å få GPA (som jeg antar for å få karakterer og bestått). Han startet et gressklippe firma hvor han er den eneste ansatte, det betyr han tjente alt på seg selv. Årsinntektene har de siste årene vært 100 000 til 150 000 dollar, før skatt tror jeg det var. Det er i kroner: 830 000 til 1,2 millioner kr! "I just go out and work." sier han i videoen. Han begynte å spare i 2000, etter han ble ferdig med gjelden sin. Det betyr han har spart kun i 17 år. De siste årene hadde han spart 80 % av lønnen sin, som vil si at han har levd på ca under 200 000 kr, og spart resten. 

Det er nok ikke mange av denne karen, men det viser at ganske mye er mulig, om man bare har troa og er villig til å jobbe! 


#Millinairehour #Gartner #gressklipping #millionær #dukanklaredet #inspirasjon 

Sparevane: Å veie kjøpet i dag, mot mulighetene i morgen

Jeg hadde allerede tenkt å legge frem denne videoen til dere, da jeg syns den hadde mye godt i seg. Det var spesielt ett tips som traff noe i meg. Tips nr 8. (Du kan se videoen etterpå) 

 

Tips nr 8 var å la være å kjøpe en ting hver dag. Om det er en kaffe (eller cola for min del), eller noe større, så bør alle ha et mål om å la være å kjøpe en ting hver dag. Har du ikke hørt at definisjonen på en voksen er en som har lært seg å utsette glede? 

Personen dette tipset kommer i fra, sier at en av vanene de 'nyrike' (altså folk som har blitt rik av seg selv, ikke født rik) og vanlige folk, er hvordan 'de rike' veier opp kjøpene sine. Uavhengig om det er store eller små kjøp. 

De stiller seg selv spørsmålet: Hva kan jeg gjøre med pengene i morgen, om jeg ikke bruker de i dag? Er det jeg ønsker å bruke pengene på i dag verdt mer for meg enn det jeg kan bruke pengene på i morgen? 

La meg ta et eksempel: 

I vår skrev jeg dette innlegget: Mitt Joneses øyeblikk. Hvordan jeg prioriterer 40 000 kr. Bakgrunnen var at jeg hadde lyst på nytt kjøkken, og anslo at dette kanskje kunne koste så mye som 40 000 kr. Jeg laget en prioriteringsliste, hvor jeg vurdere hva ett nytt kjøkken kunne gi til meg, i motsetning til hva noe annet kunne gi meg. Jeg konkluderte med at siden jeg hadde et mål om å betale ned 100 000 i lån, og jeg anså det som viktigere enn å kjøpe nytt kjøkken, så ble det lån i stedet for kjøkken. 

Bare sånn helt tilfeldig, i september så betalte jeg ned lånene mine med 40 000 kr nesten litt freaky, ikke sant? Jeg har i hvert fall nå, fra og med mandag i denne uken, betalt ned 100 000 i lånene mine i 2017! Det er en kjempe seier. 

Det betyr også at jeg kan vurdere om et kjøkken vil komme høyere opp på prioriteringslisten min, som jeg diskuterer i dette innlegget: Ny Prioriteringsliste

Igjen veier jeg opp (og nå har jeg økt prisen på et nytt kjøkken til ca 50 000 kr uten å ha snakket med noen) et nytt kjøkken mot å betale ned gjelden. Nå har jeg bodd i leiligheten i over 6 måneder, jeg har bodd litt inn, jeg har betalt ekstra på lånene, og jeg vet at min trivsel vil øke betraktelig om jeg kan få tak i en oppvaskmaskin. Skulle jeg fortsette å betale ned på lånene til de er ferdigbetalt, vil det ta ganske lang tid og kjøkkenet orker jeg ikke å ha i mange år fremover. Så nå, i motsetning til et halvt år siden, så veier kjøkkenet mer enn ekstra lånbetaling. 

Et nytt kjøkken vil også øke verdien på leiligheten, men jeg skjønner jo absolutt at verdiøkningen vil mest sannsynlig være MINDRE enn investeringen. Det får nå så vær. Legger jeg sammen den mindre verdiøkningen med den store økningen at trivsel jeg forventer (lettere å ha gjester når jeg ikke må grue meg til de går og oppvasken står igjen) så veier dette per dags dato mer enn nedbetalingen. MEN! Jeg må passe på at jeg har nok penger spart opp FØR jeg går igang med oppussingen. Jeg ønsker ikke å bruke penger fra nødbufferen min, så jeg må gjøre litt undersøkelser. Jeg må få noen estimater, og lese meg opp til hva jeg bør ha som oppussingsbuffert. Hørte jeg 20 % en plass? 

Uansett, i går sparte jeg 100 kr på å stille meg spørsmålet om dette var mer verdt 100 kr i dag, eller 100 kr ekstra i morgen. Litt og litt gjør store summer.  

Har du noen vaner som sparer deg penger?

#økonomi #penger #sparing #spare #vane #prioritere #kjøkken #oppussing #youtube

Sparetips: Egen ansiktsmaske

Jeg har funnet ut at det ikke er så skummelt å lage egen ansiktsmaske. Det er som regel billigere og du må bare prøve deg frem. Jeg sier det er som regel billigere, for noen oppskrifter krever at jeg kjøper inn ett eller annet. Og ja, jeg kan kjøpe Gurkemeie, det koster vel 30 kr. Men jeg hadde ikke kjøpt inn Tetreolje, med mindre jeg skulle bruke det til andre ting også. 

Jeg har laget denne gurkemeie masken med honning (som her) og med melk. Honningmasken stivner ikke, men den lukter bedre enn melkemasken og holde seg bedre lengre. Melkemasken holder seg maks fem dager, (den begynner å gjære) men den sitter bedre på ansiktet. Det er uansett to ting det er viktig å huske. 1. Ikke kjøp inn noe dyrt som du ikke kommer til å bruke noen andre plass. og 2. Dersom det svir når du har tatt den på ansiktet, så vask det av. 

Dette er oppskriften på en Gurkemeie maske. Jeg måtte kjøpe inn spesielt Gurkemeie og honning. Men siden ingen er en stor investering, så er det i orden. 

Det jeg lærte at en honningmaske ikke stivner, betyr at den egentlig blir mer flytende og vil renne igjennom øyenbrynet. Så vær snar med å tørke bort da, for det svir når det kommer i kontakt med øye! 

Jeg har ikke blandingsforholdene, men gå ut i fra ca 1 ss honning, 1 ts olje og 1 ts gurkemeie, så bruker du melet for å få en god konsistens. her er det jeg hadde oppi masken denne gangen: Hampfrøolje, (jeg får lett kviser, så jeg må passe litt på hvilken olje jeg bruker), Tetre olje (bare noen dråper), Honning, Gurkemeie og Havremel (kan også med fordel bruke vanlig mel, havremel er litt for klumpete). Jeg blander det i et glass som jeg har lokk på, for å bedre bevare den. Oppdatering: Jeg anbefaler at du søker opp blandingsforholdene, for den masken jeg laget satte seg ikke på huden. 

ADVARSEL: Fordi Gurkemeie er UTROLIG fargende, uansett hvor forsiktig jeg er så er neglene mine alltid litt gule dagen etterpå, så bruker jeg en pensel for å legge det på huden. Jeg passer også på å ha på klær som det ikke gjør noe blir merket, og jeg passer på å vaske vasken godt med en gang det kommer noe på den. Legg også merke til at jeg bruker min gule vaskeklut, fordi faringen vises ikke så godt på denne. Pass også på at det ikke kommer i nærheten av øyenbrynene (bortsett fra honningen som renner da) for øyenbrynene kan farges. 

Når masken har vært på så lenge jeg gidder, som regel 15-20 min, så vasker jeg den av med min gule vaskeklut, og så vasker jeg huden med ansiktsrens. Dette hjelper å fjerne enhver gulfarge som måtte være på huden. 

Masken skal hjelpe mot: Kviser, arr og blå ringer under øynene, huden skal få en glød. 

MEN jeg tror den hjelper mot blå ringer under øynene fordi fargen blir igjen, og de jeg har sett bruker den til det, er ofte asiatiske, enten øst-asia eller sør-asia. Jeg er ikke sikker, men jeg tror deres hudfarge gjør at gulfargen ikke ser så unaturlig ut, men heller motvirker blå ringer under øyene. 

Masken basert på melk finner du på denne youtube videoen. (Jeg elsker Youtube)

Dersom du ønsker å søke litt selv (og jeg anbefaler at du gjør det, det finnes utrolig mye bra) så er gode søkeord: 

Turmeric (Gurkemeie) 

Honey (honning)

Oat (havre)

tea tree oil

Acne (kviser)

Dry skin (tørr hud)

Mixed skin (blandingshud)

Oily skin (Oljete hud)

DIY (Gjør det selv/ Do It Yourself)

Homemade (hjemmelaget) 

Exfoliate (eksfoliere) 

Scrub

Dersom du har andre ord du ikke finner ut av, eller har spørsmål om hvordan jeg finner oppskrifter, eller noe annet. Bare still de her. 

Og er det en annen norsk blogg som handler om billige, gjør det selv?

#ansiktsmaske #DIY #gjørdetselv #spare #penger #økonomi #sparetips #økonomi 

Jeg drømte om å bli oppdaget, nå oppdager jeg meg selv

Fame Word On Stage Meaning Celebrity Recognition And Being Famou
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Det var lenge en av mine store drømmer; Å bli oppdaget. Ikke nødvendigvis som skuespiller, forfatter, model eller generelt en kjent person, men at noen så at jeg var ekstra ordinær.  

Det første jeg drømte om at jeg skulle bli oppdaget som var fredsskaper. Jeg forsto ikke alltid det jeg hørte og så i aviser og på tv, små, brune barn med store mager, øyne som stakk ut av hodene og masse fluer som satt på de. Eller mennesker som rømte fra krig, som var så redde og ba om hjelp. Jeg skjønte det ikke, og det plaget lille meg selvfølgelig. Heldigvis viste jeg hva som måtte gjøres. Bare noen kunne oppdage meg. Hver kveld, etter å ha sett eller hørt noe vondt, så ville jeg fantasere om hvordan jeg skulle bli sendt til kongen i landet hvor folk sultet i hjel, eller rømte i fra. Jeg ville gå opp til slottet, hvor det var palmer rundt og grønt og frodig. Jeg ville gå inn i tronerommet, hvor kongen satt på en stor trone med masse folk rundt seg. Se for dere tronerommet i Reisen til Julestjernen. Jeg ville gå opp til han og jeg ville si: "Konge, du må gi folket ditt mat! Hvis de ikke får mat, så dør de! De holder på å dør nå, så du må forte deg!" Eller "Konge, du må slutte å lage krig. Folk dør i krig, det må du skjønne!" Uansett hva scenarioet var, så kunne jeg alltid forklare til kongen hvorfor de måtte slutte å gjøre det de gjord. Kongen (aldri en dronning btw) ville høre på meg, det ville gå opp et lys for han og han ville si: "Åh, tusen takk Ingrid! Det hadde jeg ikke tenkt på! Da skjønner jeg det. Jeg skal fikse det med en gang". Jeg ville være en helt som hadde reddet masse mennesker, alle ville si hvor flink og smart jeg var. Om bare noen oppdaget at jeg kunne gjøre det. 

Young girl pretending to be a superhero
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Frem til jeg ble 18-19 år hadde jeg alltid hatt drømmer om hva jeg ønsket å gjøre, men plutselig begynte jeg å stille spørsmål om det var rett. Etter det har jeg vel egentlig bare ønsket å bli oppdaget som 'noe'. At noen andre skulle komme å si til meg, med sikkerhet i stemmen og overbevisning nok til å overbevise meg om at jeg ville være fantastisk til å gjøre 'Dette'. Det var ikke så viktig hva 'dette' var, så lenge de så meg og kunne si at det var 'dette' jeg ville bli god til. At det var 'dette' jeg skulle bli ekspert i, at det var her jeg ville være ekstraordinær.

I min livlige fantasi (som jeg med glede kan si enda finnes) har 'dette' av og til vært forfatter, skuespiller, stuntkvinne, hestehvisker, fekter, programleder, youtube stjerne med håndverk som tema, gartner, ekspert på smarte oppbevaring, superhelt, med mye mer. Problemet var at jeg ikke kunne noe av dette. Å skrive jevnlig begynte jeg ikke med før i februar, skuespill har jeg ikke drevet med siden videregående (og som skademarkør med Hjelpekorpset) Stuntkvinne, hestevisker og fekter var en del av en fantasi hvor jeg ble dratt inn i en annen verden, alla Narnia, hvor den enda var middelalderen. Jeg har vel holdt et sverd en gang, ridd to ganger, og jeg krasjer av og til med dørkarmen når jeg går igjennom en dør, så stuntkvinne er nok ut der. Jeg har tilsvarende erfaring med de gjenværende drømmene. Programleder var basert på at jeg selv ønsket å finne ut av diverse ting, og fortelle det til andre, det samme med Youtube (Her begynner lidenskapen min å skinne igjennom). Smart oppbevaring kan jeg like mye som enhver som har søkt på youtube, og jeg har hatt kjøkkenhage sammen med mamma i tre-fire år som er min eneste erfaring som gartner. Og som gartner var jeg veldig flink til å grave opp og plantet, mens mamma rakte, lukte, vannet og høstet. 

redhead warrior
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

Alt dette var ideer som jeg ikke kunne gjøre noe med før noen anerkjente det. Og jeg innser nå, når jeg følger tankegangen, at jeg har vært utrolig passiv i livet mitt. Det er bare de to siste årene, fra jeg ble 30, at jeg har begynt å prøve ting. Frem til da, ventet jeg på at noen skulle tilby meg en jobb som var drømmejobben (fordi de ville vite hva det var for noe, siden jeg ikke viste). Det er ikke en god oppdagelse, når man innser at man har håpet at noen andre skulle komme å ta kontroll over livet ditt. At man har latt (og enda lar) frykt for det ukjente og mangel på selvtillit gjøre at man ikke en gang innser at man allerede har ta et valg. (Don't worry, det kan reverseres) 

For jeg må innrømme at det ikke bare er på jobbsiden at jeg har vært og fortsatt er passiv. Jeg så et klipp her i forrige uke, en kvinne som jobbet som matchmaker. Hun spurte "Hvor mange mulige partnere snakker du med i løpet at en uke? Ikke kollegaer, ikke folk man kjenner, men helt nye, mulige partnere?" Hun anbefalte minst 10. Mitt svar? 0. Så jeg har litt å gå på der. I går snakket jeg med noen kollegaer, så i dag skal jeg vist nok få meg noe Tinder eller Happening eller noe slikt. Det hørtes ut som en bedre ide i går... 

Men jeg har i hvert fall kommet et stykke på veien utenom. Jeg har innsett at det ikke handler om å bli oppdaget. Det handler om å være ekstra-ordinær. Og det trenger ikke å være en ekstra-ordinær jobb, det kan være en ekstra-ordinær hobby. En ting jeg kan gjøre, som bare JEG kan gjøre slik JEG gjør det. En ting JEG liker å gjøre, bare fordi jeg liker å gjøre det. En ting jeg opplever mestring i, en ting som jeg får energi av. Så jeg fortsetter å gjøre og prøve nye ting, å jobbe mot å bli ekstraordinær i 'min ting' på 'min måte'. Jeg har dannet meg erfaringer, jeg gjør vurderinger og jeg tillater meg å feile for jeg har innsett at det ikke er å feile. Det er å spesifisere litt mer hva som er min 'greie'. Og det er en god ting å gjøre. 

Helt ærlig, har du funnet ditt Ekstra-ordinære? Eller er du i den spennende fasen av å minke det ned alternativene? Hva har du forsøkt? 

#jobb #drøm #oppdage #drømmejobb #Selvrealisering #selvoppdagelse #selvtillitt #jobb #ekstraordinær #ordinær #drøm #arbeid #prøve #inspirasjon

Hva jeg lærte om livet og jobb av å søke på Anno, sesong 1 (og Stolthet og Fordommer)

Jeg lover, dette innlegget kommer til slutt til å ende opp i et Aha øyeblikk om intervju, om kjemi og om livet, men for å komme til mål så må jeg forklare hvordan jeg kom frem til oppdagelsen min. Om det jeg lærte av å søke på Anno!

Det er ikke mange som vet dette men jeg søkte om å være med i Anno sesong 1 og jeg ble kalt inn til første intervjurunde. Som dere skjønner av at jeg ikke nå heter Anno-Ingrid, så ble jeg ikke en av de du ser på bildet nedenfor. Dette syns jeg var ganske kjipt helt til jeg begynte å se tv-serien. Da innså jeg at mine forventninger til TV-serien og den konkurransen tv-showet faktisk var, var helt forskjellig. Så, som jeg sa til de som viste og spurt hva jeg syns, var at jeg var glad fordi jeg ikke ble med videre i opptaksrundene. 

Det har allikevel tatt noen år før tanken har satt seg og jeg kan forklare ideen som begynte vinteren 2015. 

Bildet er jo selvfølgelig fra NRK, men jeg fant det på VG sine sider. (Her)

Tre stykk som jeg var på første intervjurunde ble med i serien, som jeg syns var innmari kult og jeg fulgte jo med på nesten alle episodene, men jeg var allikevel litt skuffet over det jeg hadde trodd (og håpt) serien skulle handle om. Jeg kom dit, med forventninger på at dette var som mine favorittprogram, Victorian Farm, Edwardian Farm, Wartime Farm og Tudor Monastry Farm, bare satt i byen. (Se bilder nedenfor). Det var noe annet. Det var mer reality konkurranse enn historie-utforskning og mens jeg hadde sett for meg at folk skulle klare seg kun med utstyr fra den gang da (renhold, sanitet, etc), så hadde folk på seg moderne klær, og levde som moderne mennesker som skulle lære seg nye, gamle, håndverk. Fokus var på relasjonen og konkurransen, ikke det historiske aspektet  (som jeg hadde lest meg litt opp om før jeg dro til intervjuet).

Den så og si første sesongen (tidligere hadde denne gjengen vært med en større gruppe satt lengre tilbake i tid). Er BBC laget. Les episodeguide her. (Kan ikke sees fra engelsk BBC i Norge, men finnes på Youtube)

 

Det jeg tror er den nyeste sesongen. Her drar gjengen (-Alex +Tom) tilbake til 1500-tallet. Les episodeguiden her.

 

Selv om jeg skjønte på sett og vis at jeg ikke passet til Anno, så fikk jeg ikke Aha øyeblikket før nå, to år senere. Ja jeg bruker tydeligvis tid på å la tanker utvikle seg til Aha-er. 

For frem til i sommer så har jeg sett på intervjuer til jobber og stillinger som en enveis form: Den som søker må vise at de har evne til å utføre jobben som det er søkt folk til. Men slik er det ikke. Det er nemlig ikke bare om arbeidssøkende kan tilfredsstille arbeidetplassen og stillingens standard, de som intervjuer må også se om de kan gjøre den ansatte tilfreds i sin stilling. For det å ansette en som egentlig ønsker å gjøre noe annet, en som ikke liker det de gjør eller passer dårlig i miljøet på jobb vil øke sjansen for en misfornøyd ansatt som enten søker en ny jobb, gjør en dårlig jobb, eller det verste, skaper misnøye på arbeidsplassen. I løpet av intervjuet må den som ansetter vurdere om de kan tilby den søkende det de ønsker. Det er derfor det er så viktig at man er ærlig med hva man ser etter. 

Da jeg ble intervjuet for Anno, spurte de hva jeg så for meg og hva jeg gledet meg mest til. Jeg svarte; 1. Klærne. Jeg gledet meg til å gå med klærne de hadde på den tiden, å venne meg til hvor annerledes det var. 2. Jeg gledet meg til å se og oppleve levestandarden og hvilken utfordringer spesielt kvinner hadde på den tiden med å holde hus, hygiene og sanitet (Ja mensen var inkludert i dette). 3. Oppleve og dele det jeg lærte med resten av Norge. (Igjen, her kommer vi tilbake til det jeg nå har innsett er lidenskapelig om og virkelig liker å gjøre: oppdage og dele informasjon). Hvis du har sett Anno, så skjønner du at på to av tre punkter så kunne ikke tv-serien leve opp til mine forventninger. Det er derfor helt rett at jeg ikke ble med i programmet. 

Det var som Elizabeth Bennet sa når Mr. Collins fridde til henne: "You could not make me happy, and I am convinced I am the last woman in the world that could make you happy". Hun hadde skjønt det, og først nå når jeg tenker på hennes setninger, så har jeg også innsett at dette med intervjuer om å passe til en stilling ikke bare handler om jobb, men også anvendbar kjærligheten. 

Jeg er ikke god med å åpne meg opp til menn, eller å vise at jeg er interessert i noen. Jeg kjenner meg ganske kaldt, anspent og utilpass rundt de jeg kanskje er, eller kan bli, interessert i. (Et godt tips til enhver som lurer på om jeg er interessert er altså: Hvor avslappet er jeg rundt han? Er jeg utilpass er jeg mest sannsynlig interessert. HAHA) Jeg er helt ærlig livredd for å bli dømt upassende og ikke tilstrekkelig for en mann. Men hvis jeg kan huske på at det handler egentlig om en to-veis forståelse, At vi må begge stille oss spørsmålet: Kan han/hun gjøre meg lykkelig, og kan jeg gjøre han/hun lykkelig, så kanskje det kan hjelpe med frykten. Så hvis han skulle trekke seg tilbake fra meg, så kan det rett og slett handle om at han ikke tror, (eller vet) at han ikke er den jeg trenger. 

Jeg avslutter med noen kloke ord fra Mr. Bennet "I know your disposition Lizzy. My child, let me not have the grief of seeing you unable to respect your partner in life. He's rich, to be sure, but will he make you happy?" (Dere som er Jane Austen nerder, jeg spør dere: Hvordan tror dere Elizabeth Bennet hadde endt opp, dersom hun hadde giftet seg med Mr. Collins? Jeg gjetter: Bitter og alkoholiker.) 

#økonomi #jobb #lykke #tilfreds #intervju #tv #anno #stolthetogfordommer #BBC #Victorianfarm #Edwardianfarm #Aha 

Ukerapport, uke 40

Ja, så la jeg ut budsjettet mitt på fredag, men jeg hadde altså glemt at jeg skulle legge ut for reisen til Haugesund i helgen. Det var litt bommert. Han jeg reiste opp med hadde også problemer med kortet sitt, og siden jeg skylte han penger for noe Tupperware jeg bestilte fra han, så la jeg ut for han både på ferjen og på butikken på veien hjem. Da betalte jeg for meg selv med kortet og, og benyttet meg ikke av kontantene jeg har. Det har vært den største utfordringen med kontantbruk; hva gjør jeg når jeg bruker kortet for noe jeg skulle ha brukt kontanter for. 

Jeg må nok gå i tenkeboksen der. 

Uansett, denne uken har det vært flere små og noen store utgifter, og slik har de sett ut: 

Turen til Haugesund betydde en god del penger ut fra konto som jeg ikke hadde helt planlagt. Jeg får ferjebillettene tilbakebetalt, og diesel/KM godtgjørelse. Maten er penger jeg delvis skylder vennen min for noe Tupperware, men akkurat fordelingen er jeg usikker på. Ellers har jeg begynt å sykle, og allerede første dag fant jeg ut at det ikke ville gå. Det hjelper veldig å kunne bremse når man er på sykkeltur. Så jeg fikk levert sykkelen på verksted på mandag kveld, og hentet den igjen på onsdag ettermiddag. Jeg tror bussbillettene har blitt forskjøvet dato på, men pengene er brukt. Noe er døgnbillett, noe er turbillett, derfor 35 og 90 kr. Jeg fikk også den ene lønnen min, og har tatt ut kontantene. 

Lønnen er kommet inn, så nå kommer resten av ekstra lønnen på konto den 20. 

På sparing har jeg gjort noe fancy. For til vanlig kan du bare se enten penger igjen eller penger brukt (Trykk på tallene så skifter det), så med å ta skjermbilde av begge visningene, kan jeg vise begge to her, samtidig. Jeg har bare brukt penger fra Sykkelsparingen og jeg må igjen, som i fjor, vurdere om jeg skal kjøpe meg piggdekk. I fjor sa jeg at dersom det ikke ble glatt før i januar, så droppet jeg det men allerede natt til søndag var det frost. Jeg leste om noen dekk som man kan feste oppå dekkene man allerede har, så jeg lurer på om jeg skal lese meg litt opp på det. For det frister ikke å sykle med piggdekk allerede fra oktober av. 

Fordi sykkelen var på reparasjon har det vært mer buss enn jeg hadde håpet på. Men vi får se om det går greit. På Diesel, fordi jeg lånte bilen til mamma i helgen, så fylte jeg på diesel også. 300 kr som vanlig. Det skal ikke være en utgift å låne bilen bort til meg. 

Jeg har tatt ut pengene til mat og...

lommepengene. Audible har jeg glemt, den ble betalt på lørdag, så jeg får legge den til neste uke. 

Da var spørsmålet hva jeg skal gjøre med disse utgiftene. Dette er penger jeg skal, på et eller annet tidspunkt få igjen, men jeg vet ikke helt når. Jeg er også veldig dårlig på å huske å sende inn kvitteringene. Men siden budsjettet mitt ikke går opp hvis ikke, så må jeg neste bare sende det inn! 

Jeg setter ferjebilletten inn på Buss og transport, selv om jeg da går over med 12 kr. 

Jeg kan nok ikke sette maten noen andre plass enn diverse. Siden det gjaldt mat, så kunne det stått på matposten, MEN det er også penger jeg skyller en venn, så jeg syns ikke det var helt rett heller. Jeg må nå forsøke å korrigere budsjettet mitt. 

Jeg legger summene sammen, og beregner at jeg kommer til å få tilbakebetalt 830 kr. 

Ferjebillettene er det ingen problem med. Jeg vet jeg får dette tilbake igjen. Derfor legger jeg til 462 kr til Buss & Transport kategorien. Det er Km-standen jeg er usikker på. 

 

Fordi jeg er usikker på hvordan jeg skal løse mine egne 'lommepenger' som skulle ha blitt brukt kontant på, er jeg fremdeles skyldig 93 kr. Jeg er usikker på hvordan jeg skal håndtere dette. Spesielt siden det blir mer kompleks basert på at jeg skyller penger til noen for varen de har bestilt for meg... Vi får rett og slett se. 

#Budsjett #økonomi #regnskap #penger #reise #Haugesund #lommepenger #elsykkel #buss #kollektivtransport 

Budsjettet for oktober, glemte å dele det!

Jeg kom på at jeg ikke har lagt ut budsjettet mitt for oktober, så her er det. Fordi jeg denne måneden når målet mitt for tilbakebetaling av lån og jeg har laget nye mål med feriesparing og oppsparing til nytt kjøkken, ser dere at Sparing og buffer får den største biten denne måneden. 

Dette er siste måned med to ekstralønner, og dette er siste måned med ekstra jobb 1. Så snart er jeg tilbake til lønn på mellom 20 000 lg 23 000 kr. Det haster derfor litt å få spart opp det jeg ønsket meg. Jeg er ikke sikker på om jeg får så mye som 5000 kr denne måneden på ekstra, men det er i hvert fall mindre enn forrige måned. 

Jeg fortsetter å betale 3000 kr på studielånet. Egentlig er det på 2045 ca, men jeg håper at jeg kommer til å komme ned til under 2000 kr. Har jeg regnet korrekt, så vil det være 5-6 måneder til hvis jeg fortsetter slik som dette. Boliglånet betaler jeg som planlagt, og ingenting ekstra. 

Jeg skrev dette innlegget om hvordan jeg ønsket å prioritere frem over. Jeg har valgt å gjøre litt annerledes. Jeg går ut i fra at jeg skal på storferie i vår, og sparer opp 20 000 kr så fort som mulig. Skulle det ikke bli noe av turen, kan jeg bare flytte 10 000 kr over til leiligheten, uten problem. Så går planen slik det er tenkt, så tror jeg at jeg skal kunne si meg ferdigspart i desember i hvert fall. Da kan jeg ta å få spart opp de 25 000 kr jeg ønsker å ha ekstra på oppussingen av kjøkkenet. Jeg har også fylt opp helse/tenner til 10 000, satt litt fart i målsparing til gaver, mobilen er en måned eldre, og en måned nærmere å krasje, fondet har et fast beløp som settes over, og jeg er også urolig for restskatt og vil helst ha pengene klart om jeg skulle få baksmell.  

Hushold er fast, eneste variable er mobil. Jeg antar at den blir 129 kr, men ringer jeg et spesial nummer, så vil regningen bli større med en gang. Men de tre siste fakturaene har vært som det skal være. 

Jeg har begynt å sykle igjen, så jeg håper at jeg ikke trenger å bruke 700 kr på transport. Jeg skal til Haugesund på lørdag i forbindelse med Landsmøte i Røde Kors, og jeg skal da låne bilen av mamma og pappa. Det jeg bruker her får jeg jo tilbakebetalt, men jeg kommer jo til å fylle på diesel på veien hjem. 

Det jeg lærte når jeg var student en måned, var at jeg ikke trengte så mye penger på mat, så jeg har kuttet 500 kr i matbudsjettet mitt. Jeg har økt lommepengene i forhold til studentbudsjettet mitt, så jeg har mer penger enn jeg hadde, men ikke så mye som tidligere. Jeg tror ikke det skal bli et problem å holde budsjettet, med mindre jeg må kjøpe noe klær. Da vil jeg slite litt. Men vi får se hvordan det går nå. 

Jeg forsøker meg på å ikke ha noe i Diverse posten. Egentlig bør alt komme på andre poster, så jeg krysser fingrene. Jeg ser også at jeg begynner å få litt på bøker posten, og jeg tenker vel at om og når dette kommer over 500 kr, så stopper jeg der. Da kan jeg bare sette inn penger der når det kommer under 500 kr igjen. Lommepenger er kuttet fra 1600 kr til 1000, så får vi se hvordan det blir. Hver gang jeg prøver noe nytt, så må jeg nesten se hvordan det går i en måned, vurdere og justere. 

Forsikring kommer til å forbli slik i hvert fall i tre måneder til, det kan godt hende at livsforsikringen øker etter jul, da jeg blir ett år eldre for hvert år som går. 

**************************

Mitt 13. budsjett er jeg veldig fornøyd med og fordi jeg har prøvd noe nytt så er jeg ganske spent også. Det er nok noe jeg må gjøre hver måned, for å holde det interessant for meg selv; Å gjøre endringer og forsøke nye ting. Jeg har funnet ut at budsjettering er kreativt, som fører til lærdom og utvikling og det er dette som gjør det spennende. Jeg gleder meg til hver måned for å se om planen går som det skal. 

Har du forsøkt å ha en plan for måneden?

#økonomi #budsjett #plan #planlegging #penger #inntekt #utgift #kontant #penger #inntekt 

Å være fornøyd, tilfreds og takknemlig.

Den enkleste, og samtidig vanskeligste, tingen man kan gjøre for å få kontroll på økonomien, er å være tilfreds med deg selv og ditt liv akkurat nå. Det betyr ikke at du ikke kan ønske å bli bedre i ting, men da er det fremtidens deg du ønsker å endre på, ikke dagens deg. Den raskeste måten å ikke være tilfreds med deg selv, er å sammenligne deg med alle andre. Den enkle måten å motvirke dette på er å være takknemlig for det du har. Jeg kan se på damene på kontoret og være misunnelig på kontorklærne de har, eller jeg kan være takknemlig for at klesskapet mitt er så fult at det ikke er plass til mer. Jeg kan være misunnelig på alle som har perfekt skinn, eller jeg kan være takknemlig fordi at jeg mest sannsynlig vil ha færre rynker som gammel. Jeg kan være misunnelig på alle som får til økonomien sin bedre på bloggene her, eller jeg kan være takknemlig for at jeg har interessen og kan lære av de. 

Jeg hadde egentlig tenkt å gå igjennom hva jeg er takknemlig for fire ganger i året, men nå er det 6 måneder siden sist. Men så satt jeg her på sofaen og lurte på hva jeg skal skrive om i morgen og det eneste jeg kan tenke på er de fantastiske vennene mine og familien min. Jeg kjenner meg kjempe heldig som har så gode venner, så da fant jeg ut at jeg skulle gå gjennom listen. 

Og jeg vil utfordre deg, du trenger ikke lese igjennom min hele min liste, men se om du kan få litt inspirasjon på å lage din egen liste. Ja, livet går ikke alltid som planlagt, men jeg er sikker på at du har mye å være takknemlig for for det om! 

Gode venner i Røde Kors. Digital red medical cross Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Tirsdager er min Røde Kors dag, men fordi vi må gjennomgå en førstehjelpsprøve hver tredje år, har vi nå i disse dager gjennomført førstehjelpsprøver. Tirsdager passer ikke alltid for alle, så vi var en gjeng som kom sammen på en onsdag for å la medlemmer ta prøven (selv tok jeg prøven i forrige uke, og sto med glans). På tirsdager har vi som regel et travelt program, så vi får ikke helt tid til å snakke sammen, men i dag fikk vi det. Det var utrolig godt, selv om vi bare var 4-5 stk som ble sittende. Det var også noen der for å male og forberede et oppholdsrom for oss, og generell annen aktivitet på huset. Når det nærmet seg slutten sa en av de at han kunne kjøre meg hjem og med det drittværet som har vært nå takket jeg glatt ja.

I Røde Kors, som det er i de fleste organisasjoner med mer enn 1 person, er man av og til uenig med hverandre. Men så skjer en situasjon som gjør at man blir stolt og glad for å være på lag med hverandre. Jeg er så stolt når jeg ser vennene mine i Røde Kors stille opp for andre, bare fordi de mener det er det rette. At folk gjør og tilbringer den tiden de kan, om det er mye eller lite, så kommer de stadig tilbake. Og det varmer hjerte mitt å se.

Gode venner ifra Barndommen.

Friends
Licensed from: Lirch / yayimages.com

I dag skal jeg i forening med barndomsvenninnene mine. Dette er folk jeg har blitt kjent med i gata, på barneskolen, ungdomskolen og videregående. Vi er mer eller mindre travle alle sammen, på hver våre sider, men med jevne mellomrom så slår vi til med foreninger for å treffes. Dette er venner jeg har til tider nedprioritert og i sommer gikk det flere måneder mellom når jeg så de, så gleden over at de forstår, tilgir og aksepterer meg som jeg er, er utrolig frigjørende. Det er deilig å vite at det skal utrolig mye til for at de skal kutte meg ut av livene sine, tross jeg nok har misbrukt med å nedprioritere vennskapet vårt nå i sommer. Jeg gleder meg veldig til i ettermiddag. 

En god familie

five families
Licensed from: scusi / yayimages.com
Jeg er en oljeunge, det vil si jeg er en av mange unger som er vokst opp i regionen etter at foreldrene flyttet hit for å jobbe i 'oljå'. Dette tror jeg har påvirket familien vår på flere måter. Den ene er at vi har dannet vår egen slekt bestående av det som egentlig er familievenner. Bestevenninnen min har jeg bare ringt på døren hos når døren har vært låst, ungene til bestevennene til mamma og pappa er som småsøsken til meg, og kjernefamilien, bestående av mamma, pappa, bror og søster, har nok en større forståelse oss imellom fordi det i lang tid bare var oss som ferierte og feiret ting sammen. Og nå er jeg så heldig at det har kommet svigerinne og svoger inn i bildet, med niese og nevøer. Herligheten vil nok ingen ende ta. (Ja, jeg har tårer i øynene og klump i halsen) 

Jobb, helse og interesser

Balance Life with Health Leisure and Work
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Jeg slår like gjerne disse sammen i et, for jeg er heldig som har alle tre. Jeg får utfordret meg selv på alle tre, og jeg opplever mestring på alle tre. Jeg har nettopp gjennomført en helt sinnsyk jobbesesong, med vanlig jobb, ekstra vikar jobb, turismejobb og kontroll jobb, som har vært utfordrende, men jeg har gjennomført og jeg har lært. Helsen har holdt seg, tross vond hals av og til nå de siste ukene, og jeg har nettopp fått tilbake prøver fra legen som sa at alt var normalt på testen. Neste test om tre år! Interessen min i økonomi har lønnet seg, om 5 dager vil jeg ha betalt 100 000 på lånene mine i år og spart over 10 000 kr i renter.

Og helt til slutt, så er jeg utrolig takknemlig for alle dere som er innom å leser bloggen min. Jeg håper at jeg kan inspirere andre, men det at noen i det hele tatt leser inspirerer meg til å fortsette både med økonomisiden og bloggsiden av fritidsinteressene mine. Tusen takk! 

#tilfreds #fornøyd #takknemlig #sammenligning #utilfreds #økonomi #jobb #livet #fritid #venner #familie #glede #penger

Studentbudsjett | Dette lærte jeg og 7 tips

Jeg har i en måned prøvd å leve som en student, med noen justeringer. Jeg hadde en del aktiviteter som ikke en student ville deltatt på eller gjort, så jeg har jukset litt. Totalt sikkert rundt 2000 kr med juks. (+ en storhandel av turutstyr til ca 6000 kr som jeg ikke kunne vente med) 

Men jeg har kommet på noen tips og triks som jeg ville ha prøvd, om jeg kunne vært 32 år lur som 20 åring. Studenten som leser dette er det: Nå kan dere også være 32 år lur! Noe kan dere gjøre med en gang, noe må dere vente med til januar og storbeløpet dere får da. 

1. Lag mye mat og frys ned. (Kan gjøres nå med en gang)

Jeg sparte mye penger med å gjøre dette. Med å storhandle sparer man penger nesten automatisk, men det var også lettere å motstå fristelsene fra butikken hvis jeg hadde noe klart hjemme. For vi er jo blitt et samfunn hvor gleden akkurat nå er mye viktigere enn tålmodighet og utsatt nytelse. 

Når jeg er sulten, så vil jeg ha mat akkurat nå. Er jeg sulten og er på vei hjem, frister det 100 ganger mer å stoppe på butikken å kjøpe noe boller eller frossen pizza som jeg raskt og enkelt kan varme opp når jeg kommer hjem. MEN har jeg mat liggende som bare må varmes opp, er det mye lettere å motstå fristelsen. 

Jeg har denne måneden laget tacohorn, kyllingsuppe og min egen variant av Pasties (britisk halvmånedformede rundsstykker med fyll) har holdt meg gående.

Pasties
Licensed from: subos / yayimages.com

Det aller viktigste (for meg): Pass på at måltidet er så 'fullstendig' som mulig. Ha grønnsaker og andre godsaker oppi maten, for å øke dens næringsverdi. lenge. Du kan kanskje bruke noen dager helt i begynnelsen av skoleåret, på å lage ulike retter som du legger i frysen, og så bruker du en dag i uken på å lage noe nytt som da etterfyller lageret ditt i frysen. Da vil du kunne variere mellom ulike retter, og kun måtte bruke en dag på å lage middagene (og lunsjene dine). På slutten av semesteret, i eksamenstiden, trenger du ikke å etterfylle like mye, siden du mest sannsynlig skal hjem etter siste eksamen. Da må du bare tømme frysen din.  

2. Ha bufferkonto fra storbeløpet i begynnelsen av semesteret. (Må vente til januar)

Det er blitt påpekt at studenter har ikke bare 8000 kr å leve for i måneden, de har faktisk rundt 10 000 kr. Det er bare at 2000 kr blir utbetalt i begynnelsen av semesteret for å hjelpe til med å betale for bøker og andre tidlige kostnader. I begynnelsen av semesteret, i august og januar, får alle studenter utbetalt 21 000 kr. Dersom vi går ut i fra at alle kan overleve det daglige livet på 8000 kr, har man 13 000 kr å seg med og finne på noe lurt. Jeg er usikker på hvor mye man bruker på bøker, i et semester men jeg vet det var en god del. Jeg vil si 2000 kr, men jeg husker de bøkene jeg måtte kjøpe nye som kostet over 500 kr. Så jeg vil anbefale: Kjøp brukt så langt det lar seg gjøre! og så sier jeg at vi bruker 3000 kr på bøker. Det som blir igjen, setter du til bufferen. Penger å gjøre lure ting med er nå til 10 000 kr. Mitt tips som jeg nå vil anbefale er ikke noe jeg prøvde direkte, men hvis vi kan sette de som målsparte penger med en gang, vil det månedlige kunne fokuseres på daglig bruk mens storbeløpet kan dekke varierende beløp. Det er tre ting jeg ser for meg at du skal sette pengene dine på: 

  1. 5000 kr på buffer. Målet er å nå 10 000 kr, men det er greit å gjøre det over i hvert fall to storutbetalinger. Og med en gang du kommer under, så bruker du neste storutbetaling å å fylle opp igjen. Du må leve to-tre semester med litt mindre penger å bruke, men fordelen vil være stor. For plutselig er pc-en ødelagt og du skal til tannlegen med en vond tann. Jeg trakk to visdomstenner og hadde en rotfylling i min studietid. 
  2. Reise 2000 kr?: Med mindre du studerer i samme by som familien din, så kommer du nok til å reise hjem til jul og til sommeren. Da er det greit å kunne ha pengene til å kjøpe reisen hjem. Som ung kan du få billigere flybilletter, eller du kan reise med tog som jeg gjorde mange ganger. Minibillett til 300 kr kan spare deg masse. Det første året, siden du sparer opp til buffer, vil det være vanskelig å ta seg råd til å reise på ferie. Jeg vil derfor sette 2000 kr på reising. MEN etter nødbufferen er opp til 10 000 kr er det større mulighet til å ta deg en liten ferie. 
  3. Gave 3000 kr?: Jul og bursdager skjer liksom hvert år, og det er greit å kunne være med på gavegivingen rundt de spesielle dagene. Nå vet ikke jeg hvor mange du har å kjøpe gaver for til jul men selv om 3000 kr er litt mye, så er vi nå i januar, og det er 8 måneder til august og nye penger kommer inn (bortsett fra lønn kanskje). Det er nok også noen samlinger i løpet av sommerferien der du kanskje vil ha med noe til vertskapet.  

Med mindre noe spesielt skjer med bufferkontoen, tenker jeg følgende fordelinger på overskudd i løpet av skoleåret: 

  • Dersom du virkelig vil på ferie, så ha den som motivasjon til å sette av alt nødvendig til det målet. 2000 kr er ikke særlig feriebudsjett. Skriv ut et bilde fra der du skal, og heng det opp en plass hvor du ser det ofte. 
  • Må du bruke såpass mye av bufferen din at det er under 2000 kr, så ville jeg begynt å sette litt ekstra inn på denne. Siden måle er å nå 10 000 så raskt som mulig, er det dumt å bruke 5000 kr hver semester på dette. Begynner det å bli lite, må beløpet fylles på. Selvfølgelig, dersom du kan sette pengene du tjener på sommerjobben din her, så er ingenting bedre. 

3. Planlegg innkjøp (kan gjøres med en gang)

Woman reading her shopping list
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Med å planlegge innkjøpene dine, slipper du å gå i butikken så ofte og fristelsene går ned. Selv syns jeg dette er kjempevanskelig, så jeg linker til Gnierfruen som har stålkontroll på handlingen. Håper hun ikke har noe i mot om å bli henvist til. 

4. Lag en ønskeliste som du jobber med hele tiden (Kan gjøres med en gang)

wishes of the children
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Er du som meg så blir du overraskende nok tatt på senga hvert år med spørsmålet "Hva ønsker du?" Men dette er en gylden mulighet som du ikke må kaste fra deg! Hver gang du kommer på en ting du kunne trenge, stil deg selv dette spørsmålet: "Trenger jeg det NÅ, eller kan jeg vente til etter jul/bursdagen min?". Hvis du kan vente, skriv det på listen. Her er det innmari lurt å ha ulike prisklasser på det du kunne tenke deg å ha, for dine studentvenner/lærlingvenner har sikkert ikke råd til å bruke mer enn 100 kr på gaven din. Da kan du foreslå hvilken venner de kan gå sammen med, for å få råd til å kjøpe en spesiell ting til deg. Du kan selvfølgelig ønsker deg penger, men da vil jeg anbefale at du sier "Jeg ønsker meg penger for å kjøpe ...." Da kan folk velge om de vil støtte deg i det innkjøpet, eller finne noe annet til deg.

Dette er ting jeg har ønsket og fått fra familie og venner (Mye foreldre): Rotfylling, Permanent til håret, Et klippekort på 10 ganger på Yogastudio, Fjällräven sekk, turutstyr av diverse sorter og nå sist, penger til micro. 

5. Lommepenger/moropenger (Kan gjøres med en gang)

children on roller coaster
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg er kjempe tilhenger av kontanter, for det begrenser hva jeg bruker. Med å ta ut lommepenger og matpenger, så vet jeg akkurat hva jeg har å bruke for denne måneden. Det er viktig at du ikke jukser og tar ut mer kontanter eller bruker kortet, da faller alt i fra hverandre. Med å sette et beløp som skal være dine moropenger, har du kontroll på mengden men gir deg selv friheten til å forvalte de slik du måtte ønske, (altså kontrollert frihet). Uansett, skal du holde ut med budsjettering, så MÅ du sette av penger for moro-ting, hvis ikke gidder du ikke i lengden.  

6. Matpakke (Kan gjøres med en gang)

Healthy lunch box
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

Husk å pakke med deg matpakke på skolen. Dette er nok det jeg syns var kiipest og kjedeligst, siden jeg ikke er glad i å kontrollere meg selv og si nei til fristelser. Da jeg studerte på Dragvoll i Trondheim, var jeg daglig inne på den lille butikken de hadde der for å kjøpe pizzahorn. Ta heller å lag deg pizzahorn, og ta med deg på skolen. Ja det er billigere med knekkebrød og hva du måtte ønske som pålegg, og gjør gjerne dette noen dager i uka. Men min motivasjon til å holde matpakke gående har mye i at jeg ønsker å spise maten. Og det samme over lengre tid er ikke bra for min motivasjon. 

7. Budsjetter (Kan gjøres med en gang)

Jeg kommer tilbake til dette HVER GANG. Men det er så hjelpsomt og viktig! Det rare er at jeg ville ikke budsjettere når jeg var student fordi jeg følte jeg fikk mindre penger å bruke! Når jeg i dag sitter å kjenner på hvordan budsjettering nesten har gitt meg lønnstillegg, så syns jeg dette er litt crazy. 

Men det er en helt klar forskjell på å budsjettere med 20 000 kr og 8000 kr, det er ikke tvil om det. Men du må bare pushe igjennom. Etter lånene er betalt, så sitter jeg igjen med under 10 000 kr jeg også, så det er ikke så mye forskjell. Husk det! 

Med å budsjettere så vet du at du får dekket dine daglige nødvendige behov, og du risikerer ikke å overforbruke og sette deg selv i gjeld til noen. For helt ærlig, du har ikke særlig penger til å betale vedkommende tilbake, om du låner fra banken, kredittselskapet, venner eller familie. Så IKKE LÅN PENGER. Det kan ikke understrekes nok. Det er innmari kjipt å jobbe igjennom hele sommeren, og alt du tjener går til å betale gjelden du har, ikke for å gjøre det mulig for deg å gjøre flere kjekke ting i løpet av vinteren og neste sommer. 

*****************

Det var mine 7 tips til studenter, og jeg begynner å gjøre meg ferdig med prosjektet. Dersom du har noen kommentarer eller tips som jeg ikke har fått med meg, bare gi lyd! 

Jeg har også litt dårlig tid i dagtidlig, så jeg kommer til å redigere inn bilder senere, men bussen min går om 25 min, og jeg sitter fortsatt i slåbrokken min. 

#økonomi #student #studentøkonomi #tips #lærdom #kunnskap #målspart #målsparing #buffer #studielån #lån #gjeld #matpakke #forhåndslaget #mat #budsjett #ønskeliste #lommepenger #moropenger 

Studentbudsjett: Hvordan gikk det i september?

Da var måneden over og jeg har funnet ut at jeg ikke fortsetter til neste måned med prosjektet. Årsaken er todelt. 1: To budsjetter ble for komplisert og gleden forsvant. 2: Jeg klarte ikke å leve meg så mye inn i det, til det nivået at jeg lot være å leve mitt vanlige liv. Jeg var i Oslo på kurs, jeg hadde 100 års jubileet til Røde Kors, jeg investerte i leiligheten og inviterte til åpent hus. Dette var ting jeg for så vidt har planlagt før jeg bestemte meg for å kjøre prosjektet men som student hadde jeg nok ønsket å gjøre at jeg gjorde uansett. 

Jeg var nødt til å gjøre noen justeringer på inntekten. Jeg som egentlig ikke er student, ville ikke fått studentrabatt på bussen og fordi jeg gjorde justeringer underveis ble det slik at jeg hadde tatt ut for mye kontanter. Jeg løste dette med å teoretisk 'ta ut penger fra buffer' og spare 300 kr av kontantene til neste måned. Da setter jeg 300 kr ekstra inn på bufferen måneden etter. Slik ble total inntekt 8626 kr.

Jeg har brukt opp det jeg satte av til gaver pluss litt ekstra. Dette var en av plassene jeg var nødt til å gjøre justeringer. Nå må jeg gjøre noen justeringer men per dette tidspunktet så har jeg ikke noe å kjøpe julegaver for. Oktober, november og desember må gi billige og gjennomtenkte gaver. Når det kommer til reiser så lurer jeg på om jeg vil anbefale studenter å sette av 1000 kr i august og januar som et startbeløp, og så spare litt ekstra i løpet av de neste månedene. Da har man større mulighet til å kjøpe billettene hjem når du vet eksampenstidene dine og finner gode priser. 

 

Bufferkontoen min har minket ganske kraftig denne måneden, men forhåpentligvis burde det holde. Jeg har vært hos tannlege og lege for test. Null hull og forhåpentligvis vil testen fra legen ikke måtte gjøres på nytt igjen. Det ville ha betydd, om jeg var student, at bufferen kanskje holder. Men fordi jeg ser hvor lite som skal til for å ødelegge budsjettet, så vil jeg anbefale studenter å sette av 6000 kr de første to semestrene, og så det som måtte savnes for å få 10 000 kr det tredje semesteret. 

Mobilregningen ble akkurat som forventet, så jeg har en krone igjen her, Strøm og felleskostnadene (som her representerer her husleien) er akkurat som forventet. 

Når jeg korrigerer mobilregningen, så ser dere at jeg har 1 kr igjen øverst på budsjettet. 

Busskortet er det samme hver måned, for studenter i området, er prisen 350 kr, så for prosjektet la jeg inn 350 kr ekstra fra meg selv for å veie opp mot dette. 

Mat fungerte veldig greit med 1500 kr for meg. Sånn bortsett fra de 800 noe kronene jeg brukte i forbindelse med åpent hus, og de 400 kr jeg tok handlet for på lørdag. Men siden jeg nå går tilbake til å gi meg selv lommepenger, så slipper jeg å bruke disse pengene til lommepenger ting. 

På livsstil har jeg også litt penger igjen. Lommepengene er brukt, men på diverse har jeg 19 kr til overs og på bøker har jeg 20 kr.

Diverse kostnader jeg har hatt var lurt å få inn slik at termosboksen jeg kjøpte kunne plasseres en plass. I mitt vanlige budsjett ville jeg ha satt den på innkjøp til huset men siden det ikke er noe en student trenger, så fant jeg ut at diverse var lurt å ha. 

Jeg balanserer ut regnskapet, slik at jeg nå har 20 kr ekstra som jeg kan plassere på noen annet. 

I mitt eget budsjett så har jeg bøker som et fond, for å kunne spare opp til de dyrere bøkene, men som student bør jeg utnytte alle kronene bedre. Når jeg faktisk var student så leste jeg ikke mye skjønnlitteratur i semesteret uansett. Fordi jeg leste så mye faglitteratur, gjorde jeg andre ting i enn å lese i fritiden og rett etter siste eksamen så dykket jeg ned i den nærmeste boken jeg hadde. 

Med å balanserte regnskapet i posten "Bøker" har jeg nå 40 k ekstra. 

Forsikring er en målsparingskonto. Jeg liker forutsigbarhet, og med et jevnt forbruk, vil jeg kunne spare klart til neste august. Det finnes andre løsninger, og det er å dele prisen i to, og spare halvparten fra potten man får før vårsemesteret og så halve fra potten for høstsemesteret. så bare jobb med å se de ulike løsningene. Hadde jeg vært en reell student, så hadde jeg kanskje gjort det på den måten i stedet for faktisk. 

De 40 kr har jeg lyst til å sette til gaver. så jeg må øke beløpet som står der med 40 kr og 8 øre. Nå er 40 kr ikke så vanskelig å legge til, men jeg vil vise dere et triks, skulle tallet ha vært mer komplisert.

Med å fjerne alt som står i posten "gaver" ser man på toppen hvor mye penger som ikke er budsjettert. Her er de to summene automatisk lagt sammen.

Når jeg nå skriver dette tallet på Gave er budsjettet et nullbasert budsjett, eller som dette programmet sier "Et everydollar budsjett". 

***********************************

Denne måneden har lært meg utrolig mye, og jeg har noen tanker og ideer til praktiske løsninger for studenter som skal sette opp et budsjett. Men siden dagens innlegg har vært så langt, og jeg syns dette er såpass viktig, så vil jeg lage et eget innlegg om det i morgen. 

Till then: God morgen, god ettermiddag, god kveld eller god natt.

#økonomi #studentøkonomi #student #penger #regnskap #budsjett #tips #sparing #semester #student  

Gjeldsrapport for september. Boliglån UNDER 1 mill!

Denne måneden forsvant mye gjeld. Rett over 40 000 kr av det. Men siden mye av pengene kom fra sparekontoen min, så gikk også formuen litt ned, så det er ikke så radikal endring. Jeg har gledet meg sånn til denne rapporten, (og jeg har alle tall klar, i motsetning til budsjettet og regnskapet) så jeg tar denne først denne måneden! 

Hvor fantastisk er ikke disse tallene? Jeg har gått inn, gang på gang denne måneden for å beundre disse numrene. Det eneste som står som kjedelig, er å se at beløpet til mamma og pappa står urørt. Men snart er ikke det tilfellet. Da er de i fokus.  

Sammenligningen måned fra måned er interessant for to grunner. Det ene er å se totalen av innbetalt, renter og avdrag til lånene, det andre er å se om daglig rente går ned, om det bare er noen ører. Jeg klarer ikke HELT å forklare hvorfor det går opp og ned, et eneste er juni og juli som er høy og lav fordi jeg hadde en ekstra innbetaling på studielånet på slutten av juni. Innbetalingen på studielån, i motsetning til boliglånet, betaler først rentene som har samlet seg opp før avdraget blir betalt. Det betyr at de 1000 kr jeg betalte inn gikk ca 300 kr til renter i juni og ikke i juli. Derfor er beløpet lavere der.  

Når jeg ser på oversikten nettoen min, er det ganske kult å se utviklingen mellom netto og gjeld. Årsaken er som denne måneden har demonstrert at selv om gjelden går fort ned, så vil ikke nettoen nødvendigvis gå ned like mye.

Når man ser grafen her, så gjør det et hopp mellom 1. august til 1. september, pga feriepengene jeg satte på sparekonto for å forsikre meg om at lønnen for september ville være dekkende. Slik gikk formuen min opp. Siden dette var hovedbiten av det jeg igjen betalte ned på lånet, så har det ikke påvirket nettoen noe særlig. 

Hvordan går det med deres gjeld?

#økonomi #gjeld #netto #formue #lån #nedbetaling #spare #rapport 

Hva jeg har lært etter 1 år med budsjettering

I september 2016, når jeg var nærmest dato 'arbeidsledig', det vil si jeg var mest urolig for hva som skulle skje de neste månedene, fant jeg ut at jeg burde finne en strategi på hvordan best ta vare på alle de pengene jeg hadde spart opp i løpet av en hektisk sommer. Jeg begynte å se videoer på Youtube med tips på hvordan man kan leve så sparsomt som mulig. En rød tråd, en ting som kom opp i alle videoene, var ordet budsjett. "Budsjettet tillater", "Rom i budsjettet" og "Legge inn i budsjettet" dukket stadig opp. Jeg begynte å lese og se flere videoer om budsjettering, med tips og triks, så jeg fant ut at jeg skulle prøve det. Siden dette var i september, ble oktober startdato, og jeg gledet meg veldig. Dagene frem mot gikk med til forerede planen for oktober. 

Tips 1

Det morsomme var at jeg over alt hørte og leste at man måtte forvente tre måneder for å komme helt inn i det. Og det var akkurat det jeg trengte. Ja, jeg justerte også i januar som jeg da tok som et nederlag, men jeg har i ettertid skjønt at det var en naturlig justering, for man kan jo aldri være helt sikker på forhånd hva måneden vil føre med seg. 

Tips 2

Jeg tok en sjanse når jeg begynte, med å ta i bruk kontanter til mat og lommepenger. Dette var de postene det var lettest for meg å overbruke penger på og, basert på tidligere erfaringer, viste var mitt svakeste punkt for å orke å budsjettere. Tidligere forsøk på budsjettering har mislykket fordi hver notering av brus kjøpt, hver gang jeg snopet, hvert småkjøp ga meg dårlig samvittighet til det punktet at jeg ikke orket lengre. Med å gi meg selv lommepenger, et begrenset beløp hvor fordelingen innenfor var fritt frem, ga meg både kontroll over budsjettet og frihet innenfor budsjettet. Det aller beste var oppdagelsen på slutten av oktober, at jeg satt igjen med 2000 kr i kontanter. Jeg mistenkte at dette var tilfeldig, for beløpet jeg tok ut var basert på forbruket i august og september, så jeg valgte å gi meg selv det samme beløpet kontant for november. Men når det ble desember satt jeg igjen med 2000 kr også denne gangen. Desember er ikke måneden for å kutte ned, så for en tredje gang ga jeg meg selv det samme beløpet, og godt var det. Frem til romjulen brukte jeg lite av det men pengene forsvant mye i feiringen i romjulen og nyttår. Det var deilig å vite at dette var penger jeg ikke trengte å uroe meg for, jeg hadde råd og jeg brukte uten dårlig samvittighet. Innlegg om lommepenger kan du finne her.

Tips 3

En ting jeg måtte lære var å bruke alle kronene allerede før måneden begynte. Da vet jeg at jeg ikke har råd til å kjøpe noe uplanlagt, eller hvis jeg kjøper noe betyr det at jeg må kutte ut noe annet. Det gjør det lettere å si nei til fristelser, når du ikke kan si til deg selv at du har ekstra penger til det. Les om nullbasert budsjett.

Tips 4 

Noe jeg ikke er like flink til enda er å komme på spesielle ting som skjer i den kommende måneden. Heldigvis har målsparingen reddet meg masse her. Gaver, ting til boligen, bøker, legetimer, etc. Det var bare en måned jeg måtte lage budsjettet på nytt igjen, når kombinasjonen av forglemmelse og uforutsett utgift kom til min oppmerksomhet på samme dag.

Når jeg nå skal planlegge for oktober måned nr 2 velger jeg å se på fjorårets budsjett for å se om det er noe usedvanlige utgifter som gjelder for kun oktober, og jeg ser også på kalenderen min for denne måneden. Det er ikke så mye som skjer, men jeg skal være i Haugesund en til to dager neste helg. Landsmøte i Røde Kors arrangeres da, og det skal være stands rundt omkring i byen. Dersom dere bor i nærheten skal det være 12 ulike stands rundt omkring i byen hvor Røde Kors viser frem sine ulike aktiviteter. Jeg regner med at det kommer til å gå litt mer mat og drikke, selv om Røde Kors vil betale for drivstoff, ferje og mat. Men jeg antar at noe sjokolade vil bli spist i løpet av dagen. Ellers er det ingen bursdager eller noe slik i oktober. Du kan lese mer om målsparing her  

Eksempel:

Det siste jeg vil vise dere er hvordan budsjettet mitt har endret utseende med å gå fra Excel til Everydollar. Begge programmene har fordeler og ulemper, men det er en grunn til jeg har gått over til Everydollar. Jeg har lagt ved 6 bilder som jeg syns viser forskjellene og likhetene. 

Fordelen med å bruke Excel er at man har større frihet til å gjøre seg notater og skrive ned påminnelser ikke bare for denne måneden, men også for neste måned. Ulempen som jeg oppdaget er at det var vanskelig å gå tilbake for å undersøke utgifter da jeg ikke kunne på en enkel måte notere hva og når en utgift ble foretatt. Jeg var ofte nødt til å gå tilbake på kontoutskriftene å lete etter bestemte summer for å finne ut hva en utgift var for noe konkret. Det var også vanskelig å ha en god beskrivelse av hver utgift på en god måte. Jeg klarte rett og slett ikke hente ut penger like lett som det var å sette inn penger. Det gikk så langt at jeg faktisk etablerte flere sparekontoer for å klare å holde oversikten. En måned senere oppdaget jeg Everydollar

 

Med Everydollar kunne jeg enkelt og greit holde kontroll på de ulike målsparingene jeg har og jeg er tryggere på utregningen enn jeg var på min egen Excelfil. Jeg klarer ikke å ta notater slik jeg kan gjøre i Excel, og jeg skulle gjerne likt å hatt en kolonne til, for å enklere sammenligne det som var planlagt med det reelle forbruket, men hovedpoenget med budsjettet er ikke at det skal være likt som planen, det skal bare ikke gå med underskudd.

Som sagt var problemet hele tiden å ha kontroll på hva jeg hadde spart, og det var aldri et problem å få med seg hva jeg hadde når jeg la til beløp. Men hvordan håndtere en utgift her i fra ble mer frustrerende. Jeg følte ikke jeg hadde kontrollen på det. Dette ble spesielt vanskelig når jeg ikke helt viste hva de ulike utgiftene var for noe. 

Nå kan jeg trykke på en kategori og så vil en boks til høyre for budsjettet åpnes opp, og jeg kan se dato, sted og spesifikk kostnad for de ulike utgiftene. 

På oppsummeringen hadde jeg ikke første måned helt fått kontroll på dette med null-budsjett. Som vil si at budsjettet skal gå i null fra første dag. Årsaken til at dette er at jeg i oktober viste at jeg hadde neste 4000 kr "til overs" som jeg ikke skulle bruke til noe annet enn å redde meg selv hvis jeg gjorde noe feil. Det jeg skulle ha gjort var å legge dette til en målsparing med en gang, og så kunne jeg heller hentet litt penger ut der i fra, dersom det var behov for det. Dette ville ha gitt meg samme trygghet OG fjernet fristelsen til å bruke det jeg viste jeg hadde till overs. 

Oversikten i dag er fargerik, og når det ikke går i null, går heller ikke sirkelen rundt. Slik blir jeg 'tvunget' til å bruke alle pengene før de i det hele tatt kommer på konto. Utrolig deilig å ikke kunne jukse. 

Budsjetterer du og har du noen tips til meg? 

#økonomi #budsjett #penger #jubileum #1år #tips #nullbasert #lommepenger #målsparing #buffer 

Follow Follow