hits

desember 2017

Studielånutfordring!

Godt nytt år!! Håper alle har hatt en fin jul og nyttårsfeiring i kveld blir fin, (og at formen er god i morgen) 

Selv har jeg vært syk! Og ikke bare med en sykdom. Omgangssyke første juledag, ble fulgt opp med halsbetennelse tredje juledag (mandlene stakk inn i munnen, og det var det jeg trodde var deig på de. Det var ikke deig). Når fornemmelsen av å bli lettere kvalt slapp taket, tok hosten over. Natt til fredag bø ikke på mye søvn, og jeg gråt nesten når jeg våknet kl 0750 på fredag, etter å ha sett på klokken sist kl 0515. Mindre enn tre timer søvn altså. Men med en ny tur til legen og hostemedisin med meg hjem har jeg klart å sove litt bedre i hvert fall. 

Så alt jeg skulle gjøre i romjula er altså gått i vasken, men jeg får i hvert fall skrevet dette viktige innlegget!

Kjersti fra Kjersti Gulli og jeg snakket for litt over en uke siden (tror jeg, dagene er gått litt hulter til bulter) om at vi skulle prøve en studielån - nedbetalingsutfordring: Hvor lite ekstra kan man betale hver måned på studielånet og enda påvirke 'resultatet'?. Resultatet et flere ting: Det er hvor mye man MÅ betale hver måned. Det er hvor mye renter man sparer og hvordan det påvirker nedbetalingen fremover. Den første og den siste her er egentlig det samme, men det er en del morsomme indikatorer som jeg vil vurdere dette ut i fra. 

Utfordringen er at vi runder opp det vi betaler hver måned til en sum vi er komfortabel med. Mitt månedlige beløp er 2040 kr, og jeg runder det opp til 2100 kr. Altså 60 kr ekstra. I løpet av et år er det 720 kr. Selvfølgelig, skulle mitt månedlige beløp minke noe, så vil dette bli større. 

Spørsmålet er hvorvidt dette lille beløpet påvirker sluttresultatet noe særlig. 

Dagens status: 

Betalingsplanen min stemmer ikke helt ser jeg. Her har de allerede trukket i fra betalingen den 15. januar, men det får nå gå. Betaler jeg som er planen, bør totalt å betale om et år være:  283 573,66. Hvis jeg har forstått "Totalt å betale". Jeg håper den vil være mer enn 720 kr mindre enn dette. Da går jeg ut i fra at RENTEN ikke endrer seg. 

Jeg inkluderer hvordan renten er akkurat nå. Denne vil jeg ikke kunne påvirke på noe som helst vis men skulle renten øke, så vil også det månedlige beløpet mitt øke, og det jeg betaler ekstra vil være en mindre del. 

Første innsjekk blir 1. juli i sommer. Da har jeg betalt inn for juni, og vil derfor kunne sammenligne forventet betalt den 15.06.18 mot faktisk betalt 15.06.18. 

Siste innsjekk blir om ett år. Da skal 452,15 kr av innbetalingen være renter, men vi kan jo håpe at det er litt mindre enn det! 

Dette bildet viser det som skal være de to siste årene hvor jeg betaler studielån. Det er egentlig her jeg syns det er mest spennende. Vil det at jeg betaler 60 kr ekstra hver måned i ett år, påvirke hvor mye jeg må betale hvert år, og hvor mye vil det påvirke det siste året? Dersom beløpet i 2030 er mindre enn 15 600,64 kr (som er 16 320.64 - 720), så er dette absolutt en seier! 

Har du lyst til å være med? Bare heng deg på! Noter ned for deg selv eller nedenfor her: Hvor mye betaler du hver måned akkurat nå. Hvor mye ekstra du kunne tenke deg å betale, Hva sier betalingsplanen din at du skal betale i renter om ett år, og hvor mye skal du betale det siste året du skal betale på studielånet? 

Så er spørmålet, vil et lite beløp som 60 kr ekstra i måneden, påvirke sluttbeløpet noe særlig? 

#studielån #utfordring #gjeld #nedbetaling #tilbakebetaling #samarbeid #økonomi 

Dårlig yrketsråd (er syk, så jeg gjør det enkelt)

God jul! Håper dere har hatt en friskere jul enn jeg har hatt!

Jeg hadde svært mange planer om innlegg som skulle komme i romjula, men er dessverre ikke blitt slik. Familien falt en etter en til omgangssyke i jula. Svigerinne og nevø hadde det før vi kom dit på lørdag, men niesen min fikk det på juleaften, pappa på morgenen første juledag, bror og jeg fikk det på kvelden/natten til andre og mamma ble dårlig i går. Selv om jeg er ferdig med omgangssyken, er appetitten ikke tilbake og kraftig hoste har slått meg helt ut. Jeg har ikke vært på jobb i dag, men sov helt til 11! I dag har jeg bare vært på butikken for å kjøpe hostesaft og pantet flasker. Igjen vant jeg 50 kr i pantelotteriet! Jeg håpet selvfølgelig på millionen, men man kan ikke få alt! :-D

Jeg har allikevel funnet denne Youtube videoen som jeg syns var interessant. Det handler om dårlig yrketsråd. 

8H7wruBJM58


#drømmejobb #yrke #youtube #tips

Skattekortet 2018: Endringer måtte til

I helgen fikk vi alle skattekortet, og jeg gjorde som jeg ble oppmuntret til, jeg gikk inn å sjekke. Og det stemte ikke helt. 

Inntekten var feil (Den er blitt høyere), lånet var veldig feil (Inkluderte ikke boliglånet) og dermed var også gjeldsrenten feil. Sist så var forventet bankinnskudd også feil. Her hadde de tydeligvis fått med seg at jeg fikk overført 300 000 kr fra mamma og pappa (lånet for å kjøpe bolig), så det var forventet å få nye 300 000 kr. Eller så tenkte de at det jeg har i dag blir doblet til neste år... Jeg vet ikke helt. 

 Så på onsdag lot jeg meg inspirere av Maria fra Tallsnacks som ganske ærlig skriver at hun ikke skjønner hvorfor folk sutrer over å få baksmell. Vi vet jo alle hva vi tjener, så det er jo bare å endre på skattekortet vårt. Og sant er det. Jeg gikk inn for å endre på mitt skattekort, og fordi jeg aldri har gjort dette, valgte jeg å ringe til skatteetaten. 

Det er absolutt ikke skummelt. Det var 10 minutter kø, men heldigvis har de en sånn 'ringer tilbake' tjeneste som er super. Mindre enn 10 minutter senere så ringte telefonen min! Og jeg fikk super hjelp. De ønsker nok at flere kan mer om skattene de betaler, så han jeg snakket med var både tålmodig og kunne forklare ting på ulike måter for å være sikker på at jeg forsto det. 

Før du ringer inn anbefaler jeg at du sjekker følgende: 

 1. Hva har årsinntekten din vært i år? Den følgende siden er ganske kul, her kan du få hjelp til å regne ut årslønnen din. Skriv inn timeslønnen din dersom du er i full arbeid, eller månedslønnen din dersom du jobber deltid. (Jobber du ved siden av skole, husk at du vil nok tjene mer, siden du i sommer vil kunne jobbe fullt). https://www.dinside.no/jobb/hvor-mye-tjener-du-i-timen/62046738 Den regner TIL OG MED minutt OG sekundlønnen din! 
 2. Hvor mye lån har du nå i desember? Hvor mye forventer du å betale ned i løpet av 2018? (Dersom du tar opp mer lån i løpet av året, bør man sikkert gå inn å endre på skattekortet da, og nei, jeg gjorde ikke det i år).
 3. Hvor mye betalte du i renter på lånene nå i desember? Gang dette med 12, og rund ned til et tall du er komfortabel med. (Mer om dette under) 
 4. Hvor mye penger har du på kontoene dine i dag? Kommer dette til å øke eller minke? 
 5. Hvor mye renter har du tjent i år? Dette vil øke eller minke avhengig av om pengene du har på konto vil øke eller minke. 
 6. Sjekk følgende side: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Skattekort-og-forskuddsskatt/skatteberegning/, det er dette skjemaet du til slutt skal fylle ut når du endrer på skatten. MEN når du finner skjemaet via dine egne, private sider, vil deler være forhåndsutfylt. Er det noe mer her som gjelder deg? Det kan veldig godt hende, men JEG kan ikke hjelpe med dette. Men, skulle du for eksempel ha barn, så er det jo greit å vite hvor mye du må betale for barnehagen i løpet av et år?

Jeg fikk beskjed om at som regel, for vanlige folk, så er det ikke gjeldsnivået (hva du forventer gjelden din skal være å være 31. desember 2018) som er viktig å få registrert, MEN man bør få rett nivå på gjeldsrentene. Det er dette som gir et skattelette. Det samme gjelder bankinnskuddet. Her er det rentene tjent som bør være så korrekt som mulig. 

For å finne ut hvor mye gjeldsrente du antar du vil betale, gå inn der du har lånt penger og se på den siste innbetalingen din. Hvor mye av det var renter? Jeg som har boliglån og studielån betalte nå i desember 2254 kr i renter. Jeg ganget dette med 12, og fordi renten vil minke etterhvert som jeg betaler på lånene mine, så reduserte jeg dette beløpet (27 048) til 25 000 kr. Her er det bedre å reduser slik at du er sikker. Det er dumt å gi deg selv for mye skattelette. 

Når det kommer til bankinnskudd, så er dette det beløpet du forventer å ha på konto den 31.12.18. Jeg sparer i fond, men det øker bare med 6000 kr i året (+ renter), og ellers så er det nødbufferen og småbufferene som jeg har på konto. Fordi jeg ønsker å fokusere på nedbetaling av lån, antar jeg at jeg ikke kommer til å ha noe mer enn jeg har nå. For din egen del, sparer du intensivt, eller setter du et bestemt beløp til sides hver måned som du ikke planlegger å bruke? Ja, da inkluderer dette i regnestykket. Uansett, slik jeg forsto det, med mindre du er sinnsyk rik, så er ikke dette posten som trenger å være veldig nøyaktig. Vær heller mer nøye med innskuddsrentene. Mitt tips er å gå å se hvor mye du tjener på de diverse kontoene dine nå, (se på detaljene på de ulike kontoene du har) og legg dette sammen. Dersom du planlegger å spare ganske mye mer enn du har i banken i dag, øk slik du forventer at beløpet skal økes. Forventer du å ha spart det dobbelte av det du har spart i år, ja da dobler du rentene også. 

Det siste punktet jeg hadde spørsmål om til Skatteetaten var Bolig og eiendom. Denne posten har aldri vært utfylt for meg tidligere, og nå var den det. Beløpet var ganske mye mindre enn jeg betalte når jeg kjøpte leiligheten, og det stemte. Marketspris og reell pris for det man har kjøpt er ganske forskjellig. Jeg antar at siden denne ikke har vært fylt ut tidligere, så har det blitt gjort en kalkulasjon på leiligheten min, så denne lot jeg stå.  

Skulle du bestemme deg for å endre, gjør du det ganske enkelt. Du finner skattekortet på dine sider hos skatteetaten.no. Midt på siden til høyre, står det: Logg inn i min meldingsboks. Logg på og da kommer du inn i meldingsboksen. Her ligger "Melding: Skattetrekksmelding - informasjon om skattekortet 2018". Denne åpner du. I meldingen har du et vedlegg du kan åpne, og skulle du ønske å gjøre endringer står det i meldingen: "Du kan enkelt endre skattetrekket ditt" (og da trykker du på "endre skattetrekket ditt"). 

Lykke til! 

#skatt #endre #skattekort #gjeld #renter #inntekt #formue #boligverdi #bolig #økonomi

Desperasjon og drama gjør dumme valg

Desperation Word Indicates Desperate Desolate And Distraught
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Når jeg har vært presset til å gjøre en avgjørelse NÅ, så har det sjeldent gått helt bra. Ja, jeg har som regel valgt det beste av alternativ A og alternativ B, men når jeg får tid til å summe meg, kommer jeg som regel på de bedre alternativene C og D. Forhåpentligvis har jeg da mulighet til å endre på avgjørelsen, men ikke alltid. Det er når man er i en sånn situasjon, hvor man ikke ser så mange andre løsninger, at man skal snakke med noen som ikke er så nærme problemet. De kan kanskje se flere og bedre veier ut. 

Dave Ramsey har flere ganger funnet disse løsningene for folk som ringer inn med to dårlige alternativer. Han sier alltid: Dersom du må velge mellom dårlig alternativ A og dårlig alternativ B, så gå ut å finn alternativ C! 

Det ringer stadig folk inn til han med to alternativer, det ene alternativet handler om noe svært viktig (familie som regel) det andre noe som er skadelig for din økonomi. 

En dame sendte inn et spørsmål for noen uker siden. Hun hadde planlagt og spart opp nok penger for å reise hjem til jul. Nå hadde hun nettopp fått beskjed om at familien pusser opp rommet hennes, så hun kunne ikke bo der og måtte derfor bo på hotell i stedet for! Det hadde hun ikke penger til. Hva skulle hun gjøre? IKKE reise hjem til jul?!? Skulle hun virkelig velge penger over familie i juletiden? Dave Ramsey spurte om hun ikke kunne sove på gulvet? Var familien ikke verdt å sove på gulvet enten hos familien eller noen venner? 

Så var det mannen som hadde en 12 år gammel sønn som bodde 30 min unna der han bodde nå. Han ønsket å bo nærmere sønnen, spesielt nå, når det bare var 6 år igjen før sønnen skulle ut å studere. Men da måtte de selge huset sitt som hadde veldig mye gjeld, og de ville ikke ha råd til å kjøpe et hus med 20 % av eiendommens verdi. I USA må man kjøpe en dyr forsikring dersom man ikke har 20 % av eiendommens verdi ved kjøp. Skulle han virkelig velge bort sønnen sin, i stedet for å betale den forsikringen? Dave spurte hvorfor de ikke leide et hus de neste 6 årene, og heller sparte opp penger for å kjøpe noe når sønnen flyttet for å studere. Og om 30 min virkelig var en umulig avstand å holde kontakt med sønnen sin. 30 min er jo ikke så lenge å kjøre... 

Det er litt morsomt når Dave stiller disse spørsmålene, for du kan høre hvordan vinden blir tatt ut av seilene deres. Jeg kunne høre hvordan mannen absolutt IKKE ønsket å leie noe som helst, nesten slik at sønnen ikke var verdt det 'tapet'. Boliger stiger jo i verdi vet dere.  

Så er det denne damen, som vurderer å slå familien konkurs, fordi de ikke klarer å betale regningene sine og må ha en dyr bil fordi de har 7 barn og billige biler er farlig: 

9cL9qFVlZ2M

Nå er jeg ikke helt enig i Dave Ramsey med hans argument om at han overlevde med å ikke ha bilbelte og sov i bakruta. De som ikke overlevde er ikke her for å fortelle om det, men poenget er uansett det samme. Men jeg er helt enig i at det er skummelt at de ikke har råd til helseforsikring, men tar seg råd til en dyr bil.  Når man blir desperat får man skylapper på, og man ser ikke lengre løsningene. 

Til slutt: Her har du en Dave-Rant om desperasjon og dumhet: 

sUJe_CrEZac

#økonomi #desperasjon #dumhet #dum #valg #alternativA #alternativB #skylapper 

"Sånn er det bare" på godt og vondt

Vi har alle gode og dårlige ting som vi bare gjør. Og nå tenker jeg spesifikt på ting som koster oss penger. Jeg har personlig vært veldig misunnelig på mine venner som gjør ting så lett, uten å tenke over det, men så legger jeg ikke merke til de gode tingene jeg selv gjør, bare fordi jeg alltid gjør det slik. Det slo meg her for en ukes tid siden. 

Jeg sykler el-sykkelen til jobb. Det er ikke nødvendig, jeg kan gå 10 min for å ta bussen som tar 40 min, og så gå 20 min (hvis ingen plukker meg opp på veien ned til jobb, det er en laaaang strekke). Eller, hvis jeg ikke har avtalt det på forhånd og tar sjansen, kan jeg høre med en kollega om jeg kan sitte på med han, gå 10 min bort til hans hus og kjøre til jobb. Det er det enkleste, men jeg er avhengig av at han ikke skal noe spesielt den dagen, i så fall kommer jeg meg ikke på jobb før kl 9 + jeg får ikke min 'rolige tid' som sykkel og buss gir meg. 

For litt over en uke siden kom det snø til Nord-Jæren. Og fordi jeg har piggdekk på sykkelen, var det naturlig for meg å bare sette meg på sykkelen. Det var utfordrende og hjemveien var ikke kjekk, så jeg syklet ikke dagen etterpå. Men jeg er enda ganske fornøyd, fordi min første reaksjon var at 'selvfølgelig skal jeg sykle'. På onsdagen hadde det smeltet litt mer, så da var det igjen naturlig for meg å bare sette meg på sykkelen. Til og med torsdag, uten å sjekke været, kledde jeg på meg for å sykle. Men i det jeg skulle gå la jeg merke til at det dalte ned masse snø, så jeg gikk til bussen i stedet for. Allikevel har jeg fått bevist for meg selv, at det nå er naturlig for meg å sykle til jobb.

Andre ting som jeg har blitt bedre på, er å pakke med meg mat, både frokost og noe å spise før jeg sykler hjem. Tidligere, når vi hadde kontor i sentrum av Stavanger, kunne jeg bare ta en fem minutter lang luftetur, frem og tilbake, til butikken i nabobygget for å kjøpe meg noe. Nå kan jeg ikke det. De siste par ukene er det å fikse noe frokost blitt noe jeg bare gjør (på morgenen sant nok, ikke på kvelden som ønskelig). 

Og det er ikke nødvendig for dere å påpeke at disse to vanene kanskje er lettere å holde fordi det nå er vanskeligere å gjøre noe alternativt. Jeg er fullt klar over det. Jeg har rett og slett "spart" mye penger på at jobben nå ikke er i nærheten av en matbutikk, at det ikke er lett å ta bussen dit, og at det ikke er noen som helst butikker i nærheten egentlig. Jeg skriver "spart" for pengene har ikke havnet på sparekonto, men forrige måned betalte de for Black Friday, denne måneden får vi si om jeg sitter med noe igjen etter nyttårsfeiringen. Tidligere handlet jeg gjerne på veien hjem fra jobb, jeg syklet forbi en matbutikk rett før jeg kommer hjem. Nå, når det er vinter, kaldt og surt, sykler jeg ikke lengre for å handle noe søtt/salt eller andre ting jeg faktisk trenger. Nå går jeg tom for melk og havregryn, uten at jeg kommer meg på butikken, men jeg får tømt frysen i hvert fall for middagsrester. 

Helt utenom at jeg ikke holder til i sentrum lengre, så er det ikke vanlig for meg å gå i butikken for 'å bare se', det er ikke naturlig for meg å ønske å gå ut å spise, verken skikkelig mat eller kafé-besøk. Det er naturlig for meg å lage litt for mye mat, slik at jeg har rester, og jeg ser alltid på prisen på det jeg kjøper. Jeg velger kanskje ikke noe billigere, men jeg ser i hvert fall på prisen. 

Det siste året har jeg naturlig fått det inn å tenke på hvordan et innkjøp passer i budsjettet mitt. Jeg vurderer automatisk det jeg har foran meg mot det jeg kan kjøpe i fremtiden. Og med mindre det er sjokolade eller Cola, så er det en god sjanse for at jeg legger det fra meg igjen! Jeg har prøvd 10 kjoler og ikke kjøpt en eneste! Jeg har til og med gått rundt i matbutikken for å legge mat tilbake igjen, fordi jeg innså at jeg ikke kom til å gjøre noe med restene! 

Så ja, jeg kjøper alltid cola når jeg er i butikken og jeg klarer ikke å si nei til Stratos, Freia melkesjokolade eller Kinderegg sjokolade med mindre jeg aktivt lar vær å se mot det området i butikken. Jeg er ikke god på matplanlegging, eller å lage skikkelig middag til meg selv. Jeg kjøpte en hel kylling på tilbud, og spiste et av lårene. Resten måtte jeg kaste fordi jeg lot den ligge i halvannen uke i kjøleskapet. I går varmet jeg opp to taco-horn i panna, og det var det. Og hadde det vært en butikk rett utenfor jobben min nå, så hadde jeg nok vært dens mest trofaste kunde (som ikke brukte så mye av gangen). Men alt i alt, jeg sparer, jeg har kontroll og nå når jeg nesten har nok til å starte oppussingen av kjøkkenet, skal jeg på nytt få fart i gjeldsbetalingen igjen! 

Hvilke gode vaner har du? Hva er du flink til å gjøre, gjerne uten å tenke over det, som sparer penger/kan bruke pengene på andre, viktigere ting? Gi meg tips, kanskje jeg også kan begynne å spare mer ubevist?

#sparing #spare #vaner #elsykkel #handle #godis #økonomi #flink #dårlig #planlegging #mathandel #handle 

Et liv i tjeneste (?) = et godt liv

Bellhop Set
Licensed from: illustratorCZ / yayimages.com

Jeg holder på å jobber med min egen Hvorfor. Les bokrapporten her. Etter jeg leste denne boken, kjøpte jeg neste bok i 'serien': Find your why. (Linken går til hjemmesiden for organisasjonen Simon Sinek startet). Uheldigvis viste det seg at de anbefaler at man er to personen, og jeg er ganske sikker på at resultatet mitt hadde blitt bedre om jeg hadde turt å spør noen 'ikke for nært meg' om å gjøre disse øvelsene med meg.

Så jeg har meditert litt for meg selv, og i går hadde jeg et lite gjennombrudd, av et slag. 

Det jeg har fundert litt over, er hvordan de ber oss om å formulere vår hvorfor. Alle hvorfor 'bør' formuleres slik: "To _[Do something]_____ so that _[result]____" Eller på norsk: "Å _[gjøre noe]____ slik at _[resultat]____" Og den siste delen handler om hvordan det du gjør påvirker de rundt deg. Fordi et av grunnprinsippene, en sannhet som alle bare vet, er at et godt liv, et liv med mening og verdi, handler om å hjelpe de rundt deg. På engelsk har man uttrykket "A life of servitude", som både kan være at man har en jobb som tjener, eller at man har dedikert livet sitt til å hjelpe andre. Jeg vet ikke om jeg kan uttrykke dette på norsk god nok måte. 

Det kan hende dere har en annen oppfatning enn meg, og hvis dere også har et bedre uttrykk, så vær så snill: Kom med det! Men jeg kommer bare på to uttrykk på norsk som kan dekke "A life of servitude". Jeg forsøker, som dere ser i tittelen, med den direkte oversettelsen, men på norsk mangler man dobbeltbetydningen som de har på engelsk. Jeg kan ikke si at jeg syns det høres positivt å ha "et liv i tjeneste". Da tenker jeg enten på at vi er i gamle dager og man jobber som tjener. Eller så er man super religiøs, misjonær og har viet sitt liv til Gud. Ikke at det nødvendigvis er negativt, hvis du føler for det, men det passer ikke for meg og den jeg er. 

Da er "Å vie livet sitt til å hjelpe andre" er litt bedre, men igjen (kanskje det bare er meg), så slår det meg som motsettende å 'vie livet sitt til å hjelpe andre' og til å ha et yrke som handler om å tjene penger og faktisk bli rik selv. Og jeg ønsker å være, ikke nødvendigvis rik, men ha det jeg trenger for fremtiden. For den som har god økonomi, har større muligheter til å hjelpe andre. Man hjelper ikke andre med å sulte seg selv vet du. Gjør deg selv selvstendig, slik at du kan gi som du ikke hadde kunne gjøre tidligere. 

Det vi har i Norge, som man ikke har på engelsk, er ordet "Dugnad". I Norge har vi en sterk dugnadsånd, jeg var på en forelesning med Svein Mollekleiv (tidligere General Sekretær i Norges Røde Kors) i 2014 og da kom han med disse tallene: "I Norge har vi 13 millioner frivillige, fordelt på 5 millioner mennesker". Er ikke det litt kult? Bare tenk på alle du kjenner som er idrettstrener på barnas idrettslag og er med i FAU på skolene. De har MINST to frivillighetsroller. Det å være frivillig og delta på dugnader handler om å gjøre noe for andre og for fellesskapet, men vil de si at de lever et liv i tjeneste? Ja, absolutt. 

For min egen del har jeg alltid ønsket å bidra til å gjøre verden rundt meg bedre. Jeg har allerede delt hvordan jeg drømte om å lage verdensfred som 4 åring, og jeg var med i Blekkulf klubben som 7-åring. Nå er jeg ganske aktiv i Røde Kors, både som Hjelpekorpser og Leksehjelper. I tillegg er jeg med i et par utvalg på distriktnivået, for å passe på egne frivillige og for å hjelpe lokalforeninger dele informasjon om det arbeidet de gjør.

Uansett så har jeg blitt mer bevist om hva jeg gjør i livet mitt som har målet å påvirker andre på en god måte. Denne bloggen håper jeg er med å inspirerer andre til å ta tak i sin økonomi for å øke sine egne muligheter i livet og for å gi folk motivasjon til å finne og oppnå drømmen sin. Dette spesifikke innlegget håper jeg kan få alle til å være bevist om det dere gjør for å hjelpe de rundt dere, og være stolt over alle de store og små tingene dere gjør. 

For alle har valget om å bygge opp eller bryte ned de rundt deg. De aller fleste velger å bygge folk opp. Og noen få velger dessverre å bryte folk ned. Gjør det din oppgave å gjør de små tingene som er samfunnets byggesteiner, gi et kompliment til noen du ikke pleier å gi det til. Fortell de rundt deg hva de gjør som du syns er beundringsverdig. Si en ærlig takk til alle som gjør noe for deg i dag. Fortell han eller hun i kassen på butikken hva de gjør spesielt godt i dag. Gi en stor takk til de som gir deg tilbakemelding om hva du kunne gjort annerledes. Det er de som kommer til å gjøre deg bedre. Og vit, helt inn til sjelen, at du har gjort noen andre sin dag ekstra bra, i hvert fall i dag. 

#takknemlig #frivillig #byggopp #positiv #samfunn #dugnad #vielivettilandre #tjeneste #gjørforandre #rik #økonomi #selvstendig 

Uke 50: Surt vær = bare betalt studielån = hvordan sjekke renta på studielånet

For en uke siden kom snøen til Rogaland. Og den har ligget! Selvfølgelig har det regnet litt, sluddet litt og slik innimellom, som gjør at flere steder er det nå borte, men utenfor her er det speilblank is. Det, i kombinasjon av at alle julegavene er handlet inn, gjorde at jeg har holdt meg hjemme stort sett. Jeg hadde en snartur til Kvadrat i forbindelse med Ugly Christmas sweater, men jeg glemte å kjøpe melk, så i dag er jeg tom for melk til frokosten. En essensiell ingrediens i havregryn med melk. Det er ikke helt det samme; Havregryn med vann. :-/

I forrige uke syklet jeg bare to dager til jobb; mandag og onsdag, hvor fredag var halvveis planlagt slik. Men siden jeg har månedbillett og en kollega som bor på andre siden av skogen her, så kostet det ikke noe ekstra, om jeg tok buss eller satt på. 

Denne uken har jeg bare hatt en utgift, for julegenseren kjøpte jeg med kontanter. 

Studielånet blir trukket den 15. hver måned. Fordi lønnen nå skal bli utbetalt den 15, i stedet for den 8, har jeg flyttet på når jeg betaler boliglånet. Det er alltid et tips. Store utgifter som man betaler hver måned, bør man sette opp til en dato rett etter lønnen kommer på konto. Ikke samme dag, i tilfelle noe skulle skje slik at lønnen ikke kommer på konto. Da må du ha tid til å flytte midler fra sparekontoen over regningskontoen din. Jeg har det til to dager etter lønnen kommer inn. Den blir trukket fra konto i dag, siden den 17 var i går på en søndag. 

Beløpet man betaler inn er både for renter for lånet, det jeg betaler for å ha lånt penger, og nedbetalingen. Det er dette som gjør at det er forskjell mellom "Planned" og "Paid off". Rentene legger jeg inn som en inntekt, bare fordi det er det motsatte av innbetalingen, en utgift. 

Vet du hvordan du sjekker hvor mye du betaler i renter på studielånet ditt? 

Jeg bare betalte i mange år, da hadde jeg fast renten, (så jeg kunne ikke gjøre noe ekstra uansett), men det var først for et år siden jeg gikk inn for å se hvor mye renter jeg faktisk betalte. For meg gir det ekstra motivasjon for å jobbe med nedbetalingen. 

Gå inn på lanekassen.no. Trykk Logg inn (I den grønne boksen)

Du må kunne identifisere seg med en av disse metodene. Dette er jo samme måte som når du logger inn på nettbanken. 

Du får denne forsiden opp, og jeg syns det er utrolig bra at de allerede på første side har lagt vekt på avtalegiro, og hjelp til noen som kanskje har problemer med å betale lånet sitt. For skulle du bli arbeidsledig, langtidssykemeldt eller noe slik, så mener jeg du kan søke om utsettelse, slik at du bare betaler renter. Jeg er litt usikker. Når jeg leser meg litt opp ser jeg at man kan ha fritak for renter dersom man er arbeidsledig, lav inntekt, sykdom, er i ny utdanning, førstegangstjeneste eller har omsorg for barn. Absolutt verdt å lese seg opp på dersom man har trang økonomi. 

Uansett hva du gjør: Anbefaler sterkt at du setter studielånet på autogiro som alle andre faste utgifter. 

I dag skal du trykke på "Din gjeld"

Denne siden har jeg limt inn to ganger, en for å vise det første du ser, og hva som ligger lengre ned på siden. Her står det hvilken rente man har på lånet. Jeg har flytende for det betyr, ja renta kan økes men jeg kan også betale ekstra. Har man satt fastrente (som gjør at renta blir satt opp litt) kan man ikke betale noe ekstra på lånet. Det eneste argumentet jeg har for at man skal sette fast rente, er at den månedlige innbetalingen ikke kan øke noe mer. Jeg har forsøkt å finne ut hvor høy studielån renten har vært på det høyeste, men jeg finner ikke informasjon om det. Jeg velger uansett å ha den flytende, slik jeg kan betale ned ekstra. 

Gå helt ned på siden, her finner du informasjon om renter og betaling. Du vil se kontobevegelsene dine. 

Den første som kommer opp er dette. Du kan velge om du vil se bare innbetalingene eller bare renter når du sorterer etter hendelser. Jeg liker å gjøre dette når jeg vil se hvordan rentene har sunket over tid. Da går jeg på å se KUN innbetalinger. 

Med å se på detaljene for den siste innbetalingen ser jeg at jeg har betalt 2040 kr, som dekker 1554,42 kr for lånet, og 485,58 som er renter. Når jeg betaler inn til lånet, blir rente'bøtta' tømt. Men for hver dag jeg ikke betaler noe, legges det igjen nye renter oppi bøtta. Det daglige beløpet at basert på hva rentenivået er akkurat nå og hvor mye penger jeg skylder akkurat nå. Så jo mindre penger jeg skylder, jo mindre renter skal jeg betale. Fordi månedene ikke har like mange dager, betyr det at mellom hver gang jeg betaler så er det flere eller færre dager for å samle opp renter. For eksempel i mars, fordi februar bare har 28 dager, vil rentene være lavere og det som går for å betale lånet blir mer. Denne måneden, fordi det ikke finnes en 31. november, er rentene lavere enn i forrige måned, selv om beløpet jeg betaler renter for, er lavere. 

#budsjett #regnskap #økonomi #studielån #lånekassen #renter #innbetaling #lån #betale #ektraavdrag #rentefritak #

Å være fantastisk og å leve drømmen

(Beklager, dette innlegget er gammelt, men jeg oppdaget en feil jeg ville rette på, det var ikke meningen å legge det ut på nytt igjen. Men kanskje du ikke hadde lest det fra før?)

Jeg nærmer meg å være overbevist om at alle kan være fantastisk, ekstra-ordinær og leve en bit av drømmen. Det handler bare om å definere drømmen bedre enn man gjør i dag. For vi er alle forskjellige, alle trives med å gjøre ulike ting. Og ved å se til denne ulikheten, så tror jeg samfunnet vil fungere bedre.

Det var en veldig lang tid hvor jeg trodde det fantes "Den rette" (The ONE) i alt. "Den rette mannen", "Den rette boligen" og "Den rette jobben". Jeg har innsett at det ikke finnes! I over 10 år, hele 20-årene, gikk jeg å ventet på at "Den rette (alle tre over)" bare skulle falle i fanget mitt. Jeg skulle bare snuble over "Drømmemannen", Jeg ville bare ramle inn i "drømmejobben". Og med å vinne lotto (uten å kjøpe noen kuponger) så skulle jeg kunne kjøpe "Drømmeboligen". Jeg var passiv og gjorde lite selv. Det var feil! 

Med å se på hvilken verdier man prioriterer i livet (ikke bare syns er viktig, men er viktigere enn andre) og hvilken situasjoner man er mest komfortabel med, er man litt på veien til å finne ut hvilken type jobber man kan tenke seg å ha. La meg sammenligne fire ulike jobber og vurdere det ut i fra fantastisk og å leve drømmen, for min egen del: Programmerer, Søppeltømmer, Sykepleier, Lærer. 

Dette er alle yrker jeg ikke har prøvd, som alle er viktig for samfunnet vårt i dag, og som jeg nok kunne klart å lære meg, skulle jeg så ønske. 

Først la meg gå igjennom det som gjør meg komfortabel og interessert i det jeg driver med. Jeg liker kreativt arbeid, hvor jeg kan være med å lage/utvikle/forbedre noe. Jeg liker å lære fra meg og sette opp systemer. Jeg elsker å treffe nye mennesker men fordi jeg er en introvert, blir jeg fort sliten dersom jeg må forholde meg til for mange på en gang over lengre tid. Over lengre tid er et nøkkelord her. 

Fordeler jeg ser for min del. (Dette er forskjellig fra person til person):

Programmerer: Dette er kreativt og har man vært med en stund kan man får prosjekt og lederansvar.

Søppeltømming: En av de viktigste jobbene i samfunnet vårt i dag, som gir yrketsstolthet og er utrolig givende. Kan begynne å jobbe tidlig på morgenen, og dermed også ferdig tidligere i dagen. Bidrar til bedre miljø både globalt og i nærområdet. Fysisk arbeid. 

Sykepleier: Å være livsnødvendig for pasienter, treffe nye folk og være en støttende person når noen opplever en krise gir yrketsstolthet og er utrolig givende. Er essensiell for pleie av syke og eldre. Bidrar til at folk får det bedre. Kan få lederansvar. Fysisk arbeid.

Lærer: Være med på å forme og skape de nye generasjonene. Å spre gleden av å lære nye ting, og utfordringen med å la unge lære på sin måte. Er kreativt, utfordrende og givende. Fysisk arbeid.

Ulemper jeg ser for min del: 

Programmerer: Sitter mye forran PC-en og jeg mistenker (men er ikke sikker) at det er lite kontakt med nye folk. 

Søppeltømming: Er usikker på hvor lett det er å 'stige' i gradene og få mer ansvar. Tror heller ikke det er mye prosjektarbeid, kortsiktig arbeid hvor man utvikler noe, eller særlig kreativt. Treffer heller ikke mye folk. 

Sykepleier: Jobber skift, jobber på natten, som A-menneske meg ikke er god til. Emosjonelt arbeid, mye folk som jeg må gi mye av meg selv for. 

Lærer: Bortsett fra når man får en ny klasse, er det ikke så mange nye mennesker. Man må dele av seg selv på en helt annen måte, med mange mennesker. 

Basert på dette tror jeg at jeg må sette Programmerer og Sykepleier på mitt minst foretrukne arbeidssted. Søppeltømming og lærer er å foretrekke. Så da må jeg bare vurdere kreativitet mot folkemengde. 

#yrke #drømmejobb #utvikling #jobb #definer #passerformeg #Detfunkerformeg

Min største frykt: min økonomi-motivasjon

Funnet hos disse Etsy folkene

Dette blir et ganske kort innlegg, men det forklarer hvorfor jeg mener det er så utrolig viktig å jobbe med min personlige økonomi. 

Min økonomiske tankesett har gjort en 180 de siste fire årene vil jeg si. 

Jeg gikk i fra å tro (ubevist) at for å være økonomisk sikker, så måtte man være to. Man måtte være to for å kjøpe bolig, man måtte være to for å ha råd til fantastiske ting. Og jeg ventet på at jeg skulle bli en av to. Nei, jeg har ikke gitt opp på å finne en mann ;-p, men jeg innså i fjor at dette var passivt, dette var feigt, og det satte meg i en fare for å bli avhengig av mine foreldre og etterhvert, mine søsken. For jeg hadde ingen plan B dersom noe skulle skje med meg. En ulykke, en alvorlig sykdom, og så er jeg uføretrygdet. En ny dipp i jobbmarkede, og jeg er uten jobb (eller 50 % som jeg hadde i 6 måneder). Fordi jeg kjenner familien min, fordi jeg selv hadde gjort dette, så hadde familien betalt for meg når det var noe de ønsket at alle skulle være med på. Det er ikke et fremtidig scenario for meg. 

Så jeg begynte å jobbe med økonomien. Jeg innså at jeg nærmet meg å ha råd til egen leilighet, spesielt når mamma og pappa sa de ville støtte med et privatlån. Jeg har siden jobbet hardt med å minke lånene. Boliglån og studielån har dette året minket med 100 000 kr. Og den månedlige beløpet jeg må betale har sunket med omtrent 300 kr. Dette er fordi jeg har betalt ekstra men ikke kortet ned betalingstiden.

Jeg passer også på at jeg er godt forsikret og ser etter muligheter for å leve billigere og enklere. Jeg sier ikke nei til overtid og vurderer en ny sesong med helgearbeid neste turistsesong. Selv om jeg begrenser det til annenhver helg, vil det enda kunne gi en god ekstra sum for lånene. 

Jeg velger å leve annerledes nå, slik at jeg i fremtiden kan leve annerledes (Live like no one else now, so that in the future, you can live like no one else - Dave Ramsey). Jeg gir avkall på ting, jeg jobber hardere nå, slik at morgendagen kan bli bedre og sikrere. Jeg er alt om beredskap. 

#økonomi #plan #planB #budsjett #fremtid #annerledes #selvstendig #uavhengig #personligøkonomi #økonomisktankegang #frykt #beredskap #forberedt

Jeg bruker kontanter til sløsepenger og matpenger.

Bildet med sitat er hentet her

Jeg kan takke to spesifikke tiltak for at jeg i det hele tatt har budsjettert i over ett år. Tidligere denne uken skrev jeg om småbufferene, i dag skal jeg skrive om kontantene. 

Jeg har forsøkt å budsjettere flere ganger tidligere, men det funket aldri. Jeg satte av ALT for lite penger til 'sløs', og når jeg da skulle registrere hver enkelt av disse små utgiftene som var sjokolade, brus, kafebesøk, tur på byen, ble jeg for det første lei av å legge inn hvert bidige kjøp (bare tenk på alle gangene man er innom en kiosk, butikken en snartur, for å bare kjøpe noe smått), og for det andre fikk jeg så dårlig samvittighet fordi jeg bruke mer enn jeg hadde avtalt med meg selv på forhånd. 

Det første jeg gjorde for å få budsjetteringen til å fungere, var å sette opp et budsjett basert på det jeg faktisk brukte. Jeg så på utgiftene mine de to-tre siste månedene, og satte budsjettet opp etter det. Inkludert alle småkjøp. Så fjernet jeg nødvendigheten med å registrere alle disse småkjøpene. Jeg tok nemlig ut kontanter på de budsjettkategoriene det passet seg. 

Jeg gir meg selv hver måned en kontantbeholdning som jeg bruker for mat og som lommepenger. De første 10 månedene var jeg ganske streng på å holde disse separat. Jeg regnet også ut hvor mye penger jeg hadde til 'overs', som var fritt for meg å bruke. De siste tre månedene jeg stoler mer på meg selv og nå har jeg forsiktig gått bort i fra det. De to siste månedene har jeg i stedet for tatt ut halvparten av pengene i begynnelsen av måneden, og planlagt å ta ut resten midt i måneden. I november holdt halvparten av pengene hele måneden, det gjør det ikke nå i desember. 

I budsjettet mitt registrerer jeg bare at jeg har tatt ut kontantene, jeg registrerer ikke de gangene jeg bruker pengene. Allikevel har jeg god kontroll fordi jeg ser hvor mye penger jeg har igjen i lommeboka. De første tre månedene opplevde jeg at jeg hadde ALT for mye penger igjen på slutten, ettersom jeg brukte mye mindre penger når de var i kontant enn når jeg betalte med kortet. Det kjennes nemlig annerledes ut når du skal betale noe med kontanter, hvor du gir bort fysiske penger du frem til kjøpet har hatt i lommeboka og får tilbake for denne tingen du kjøper. Hver ting man kjøper får høyere verdi fordi man har gitt bort noe for å få tingen tilbake. Har dette noen gang skjedd med deg: Du kommer hjem etter en dag på kjøpesenteret eller i byen, og så blir du overrasket når du går inn i nettbanken fordi du har brukt SÅ mye? Ja, du vet du har handlet en del, men beløpet man har brukt er overraskende høyt? Vel, med kontanter blir mann minnet på hvor 'lite' man har igjen, hver gang man henter noe ut av lommeboka. 

Den første måneden, i oktober 2016, var jeg sikker på det var mitt nye iver som gjorde at jeg satt igjen med 2000 kr på slutten av måneden. Så jeg valgte å beholde samme beløp til november, og igjen hadde jeg 2000 kr til overs når måneden var slutt. Jeg prøvde en siste gang i desember med samme beløp, og hadde det ikke vært for at jeg valgte betale for en nyttårsfeiring, leide en kostyme, ta taxi til og fra og bruke en god del penger i baren, så hadde jeg hatt 2000 kr igjen denne måneden også. 

Siden jeg er ganske åpen med mine venner og kollegaer om at jeg bruker kontanter til hverdagslige utgifter, så har folk kommentert eller spurt om jeg ikke er redd for å miste lommeboka eller at den blir frastjålet. Vel, en tyv har ikke røntgensyn som kan plukke ut de med kontanter og de uten, så jeg har samme risiko som tidligere for å bli frastjålet lommeboka. Da er det større sannsynlighet for at jeg bare mister den. Og ja, pengene er nok borte da. Men på den andre siden, jeg har spart minst 26 000 kr fram til 1. desember på å bruke kontanter. Skulle jeg på det verste miste 4000 kr, så har jeg allikevel spart mer enn jeg har mistet. Men det betyr ikke at jeg ikke hadde vært sur for det! 

Mine tips for bruk av kontanter: 

 • Dette fungerer bare dersom du VET at dette beløpet er satt. Du kan ikke hente ut mer fra minibanken før neste periode. Blir det tomt for kontanter i lommeboka, ja da har du ikke mer penger for denne perioden. Så ved hvert innkjøp må du da stille deg selv dette spørsmålet: Er denne tingen til 50 kr verdt det jeg kan bruke 50 kr for på slutten av perioden? Jeg har nesten ikke kjøpt Pondus på et år pga dette. Jeg tror jeg må få meg et abonnement. 
 • Gi deg selv et beløp å bruke hver dag eller om du klarer det, hver uke. Bruker du mindre enn dette, ruller du beløpet over til neste dag/uke, og du kan da kjøpe noe ekstra godt, eller rulle beløpet over til neste dag/uke igjen. På slutten av måneden vil du da, mest sannsynlig, ha en fin ekstra sum du kan kjøre noe spesielt med. Jeg anbefaler at du faktisk gir deg selv en belønning. Har du et stort beløp igjen, som 2000 kr som var i mitt tilfelle, så ikke bruk HELE beløpet, men har du latt være å kjøpe Pondus for eksempel, så kjøp bladet. 
 • Du kan velge å ta ut alle pengene med en gang og gi deg selv et viss beløp hver dag, eller så kan du ta ut kontantene i flere omganger. Jeg har selv nå valgt å ta ut kontanter to ganger i måneden og det beløpet jeg tar ut i begynnelsen av måneden MÅ holde til minst den 15. I november oppdaget jeg at jeg ikke hadde tatt ut pengene og da var det allerede den 27. Fordi jeg gikk på en Black Friday smell, fant jeg ut at jeg IKKE skulle ta ut pengen for andre del av måneden. Denne måneden, med all julehandling, så har jeg ikke vært like flink til å passe på pengene. Denne helgen måtte jeg faktisk stoppe meg selv, fordi det var enda 5 dager igjen til jeg kunne ta ut mer kontanter, og det kunne hende jeg måtte kjøpe noe mat før uken var omme. 
 • IKKE bruk kontanter på alle kategorier. Det er ikke nødvendig å ha kontanter til alle kategorier du bruker, det er ikke praktisk og kan rett og slett være fordyrende. For eksempel kollektivtransport. Jeg betaler med en app som er koblet til den ene bankkontoen min. Skulle jeg betalt bussbilletten med kontanter, hadde det blitt 20 kr ekstra for hver billett. Jeg skjønner absolutt at bussjåførene ikke ønsker å håndtere kontanter, de er utsatt for ran når de kjører på mindre befolkede sletter, så jeg støtter opp om ordningen. Tenk igjennom hvilken budsjettkategori som du bruker ofte, som du må begrense deg på, og hvor det er praktisk mulig å bruke kontanter. Jeg brukte litt mye penger på mat, og jeg brukte ALT for mye penger på småkjøp som ikke betydde noe. Disse er nå kontrollert med at jeg tar ut kontanter. 
 • Andre poster kan være klær, sminke, bøker (dersom du får i fysisk bokhandel) eller, om du skal på en shoppingdag med venner, så kan du ta ut det beløpet du skal bruke denne dagen UANSETT, og så kan du gjøre hva du vil med disse pengene.  

Bruker du kontanter? Eller har du er erfaring som tilsier at det ikke passer for deg? Og da mener jeg etter et reelt, ærlig forsøk. Det er flere som har sagt til meg at dette ikke hadde fungert for de, UTEN at de har forsøkt. Jeg er ikke så interessert i å høre hva du tror fungerer eller ikke, men har du reel erfaring med det så er jeg veldig interessert i å høre hva det var som gjorde at det ikke fungerte. Kommentarfeltet er nedenfor! 

#kontanter #økonomi #budsjett #regnskap #cashisking 

Du kan ikke slå denne investeringen og den er super enkel

Hvis noen hadde sagt til meg, den tiden jeg var slemmest mot meg selv (ungdomsskoletiden og rett etter jeg sluttet å studere) at den beste investeringen jeg kunne gjøre var å investere i meg selv, hadde jeg blitt enda mer deppet. Når man er så langt nede og tror så lite på en selv som jeg gjorde, vil en hver ting man kunne prøvd, selv de enkleste tingene, bare være en ting til man vet at man ikke kan klare å får til. For hvis noen kan gjøre denne 'så kalte enkle tingen' galt, så er det jo selvfølgelig en selv. Frykten for å prøve og feile er da blitt så stor at man blir handlingslammet, som igjen er noe man har feilet i. Den onde sirkelen fortsetter. 

Hvis det var en ting jeg skulle ønske at jeg kunne lært meg selv på disse tidene, er å vise hvordan en hver form for utvikling er positivt, da dette er noe man har lært. Man har investert i seg selv. At det å lære noe, ikke bare er det man lærer på skolen men også det man lærer i livet. På ungdomsskolen for eksempel, når jeg var så blyg at jeg ikke snakket med folk, så hadde jeg forsøkt å vist hvordan det å bare snakke med en fremmed, ville vært et utrolig steg for meg. I stedet for å la det gå et år uten at jeg snakket med andre enn mine nærmeste venner eller i engelsk-timen (som var det eneste faget jeg var best i, jeg hadde jo tross alt nettopp flyttet hjem fra tre år i Malaysia og internasjonal skole der), så hadde jeg kanskje vært komfortabel etter 6 måneder. Eller når jeg sluttet å studere, da jeg ikke hadde klart å levere inn bachelor oppgaven og en hver tanke på den gjorde at presset i brystet økte, hjerte slo ekstra og det vanskelig å puste, at det å fortsette å lære utenom skolen ikke var umulig. At jeg kunne lære andre ting, om meg selv, om mine reaksjoner og mine mål for fremtiden. 

For jeg den tiden jeg har hatt det best med meg selv, er de periodene hvor jeg stadig utfordrer hjernen. Det er da jeg ser fremgang i livet og det er da jeg er mest komfortabel og stoltest av meg selv. Når jeg lærer nye ting, øker jeg min egen kapasitet til å gjøre ting og jeg kan i fremtiden få enda bedre jobber, til enda bedre forhold, til enda bedre lønn. For hvilken annen del av livet gir en 300 000-400 000 kr i 'avkastning' hvert år, og enda mer etterhvert? Man skal ha ganske mange millioner på bok for at rentene skal utgjøre et så stort beløp i året.

Dette er det jeg skulle ønske jeg viste før: 

 • Man lærer ikke alt på skolen. Skolen handler om å lære å lære. Det er når man bruker dette ute i livet at man lærer de viktigste tingene. Dette betyr IKKE at skolen ikke er viktig. På skolen skal man lære å tilegne seg informasjon, man skal lære å sortere denne informasjonen til hva som er viktig og hva som er mindre viktig, man skal lære seg å være kritisk til det man blir fortalt og man lærer å formidle den informasjonen man tilegner seg. 
 • Bare det å prøve nye ting er å investere i seg selv. Med å prøve noe nytt, noe som har skremt en (ikke ulovlige greier her altså), så oppdager man at det verste er frykten, ikke selve tingen, som regel. 
 • For å bygge på den, husk: Frykten lyver!
 • Utvid dine horisonter, med å lese bøker, reise, jobb frivillig og prøv å hjelpe og forstå de som har det tungt i livet. 
 • Lytt til selvhjelpsbøket og motiverende bøker. Det er ikke alt som er aktuelt for alle, men det kommer mest sannsynlig noen gode poeng som får dine tannhjul til å gå. Jeg legger ut rapporter om bøkene jeg leser/lytter på. Du finner de her
 • Finn din hvorfor. Finn din egen motivasjon slik at du fortsetter å jobbe med deg og ditt. Din hvorfor finner du ikke i fremtiden, men den finnes i din fortid. Det finnes i alt du har likt å gjøre fra du var bitte-liten og frem til i dag. 
 • Fortsett å lær, søk etter muligheter til å lære så mye som mulig. (Men pass på at din hvorfor er der, slik at motivasjonen holder).

#jobb #yrke #utvikling #lære #investering #økonomi #lønn #hvorfor #skole #frykt #motivasjon #motivere #lære 

Hvordan småbuffere gjør budsjettering holdbart.

Hemmeligheten bak min ro med budsjettering er disse småbufferene over. De passer på at jeg har penger til de største, mest uregelmessige kostnadene som ellers hadde betydd at jeg måtte tatt i fra nødbufferen min eller gjort at jeg måtte ty til kredittkort. Dersom du har sett noe som helst på Youtube-videoer fra USA om personlig økonomi og folk som jobber med å bli gjeldsfri, så har du sikkert hørt ordet Sinking funds. 

Ordet er egentlig feil. Opprinnelig stammer det i fra når folk virkelig langtidssparte for eksempel til å fikse taket. Når taket ble byttet kunne man forvente at det holdt i 20 år. Man kunne anta at det kostet X og da måtte man spare Y hvert år. Fordi man investerte dette beløpet hvert år, ville også rentene man tjente øke etterhvert som pengene ble satt inn på konto og beløpet man måtte betale inn ville synke (Sink).

Men det er ikke slik det brukes i dag, fordi pengene brukes opp før man tjener noe renter på det. Begrepet brukes på utgifter man kan forvente å få i fremtiden men som man ikke kan dekke med en månedslønn alene. Det fine for meg er når jeg setter av midler til disse småbufferene, har jeg mentalt brukt de, i hvert fall reservert de, slik at jeg ikke kan bruke pengene på noe annet. Da er det mindre fristende å bruke penger som jeg egentlig har på sparekonto til noe jeg ikke har tenkt over og planlagt. Det eneste negative er at jeg kanskje bruker i kategoriene litt ukritisk. På den andre siden er det alltid innenfor grensen av det jeg har. 

De småbufferene jeg har overfor er resultatet av ett år med budsjettering. Det siste året har jeg lagt til og fjernet poster, avhengig av hva som skjer i livet og hva jeg anser som behov. Bare denne måneden har jeg lagt til to stk. Det ene er feriepenger jeg sparer til neste år, og det ander er å flytte pengene jeg hadde på innkjøp til leilighet over til det de egentlig skal brukes til: Oppussing av kjøkken. Det gjør det mindre fristende å kjøpe ting til leiligheten, 'fordi jeg har jo egentlig penger der'.  

Jeg har på hvert av småbufferene lagt en øvre grense på hva jeg trenger. Dette tallet baserer jeg på 'worse case scenario' på hvilken utgift jeg ser for meg kan komme. Blir det høyere har jeg nødbufferen min, men jeg burde kunne håndtere det meste med småbufferene.

Sykkel: Fordi jeg ikke har bil og belager meg på å bruke sykkelen som mitt hoved-transportmiddel, så må jeg passe på at el-sykkelen min er i god stand. Det verste som kan skje er at batteriet må byttes ut, som jeg har hørt koster mellom 4000-5000 kr. Jeg ønsker derfor å ha øvre grense på Sykkel på 5000 kr. Når den nå er dyppet under, er fordi jeg kjøper stadig nye ting, nå sist piggdekk til sykkelen. Da vil pengene tas ut av konto og jeg bygger den sakte opp igjen. Skulle jeg nå måtte kjøpe nytt batteri, vil jeg måtte tømme denne, og hente ekstra penger inn. Men det er greit. 

Ferie: Her er det ikke en 'verste fall' situasjon, men et nivå som kommer det ann på hvilken ferie jeg har planlagt. Jeg hadde ikke planlagt noe ferie i år, men viste det kunne hende jeg dro på en spotan-helg. Så jeg satte nivået til 10 000 kr. Så, når jeg fikk konkrete planer om å reise til San Diego til våren, valgte jeg å sette opp nivået til 20 000. Jeg har brukt 6000 kr av dette til å kjøpe flybilletter, og håper at 14 000 skal holde til en tur-retur billett mellom San Fransico og Seattle, samt boende og mat mens jeg er i USA. 

Helse/Tenner: Det verste som jeg forventer kan skje er rotfylling. Jeg har hatt det en gang tidligere og det ble nesten 9000 kr. Det er den dyreste bursdagsgaven jeg noen gang har fått av mamma og pappa. Jeg var 21 eller 22 år gammel og oppdaget det når jeg kom hjem til sommerferie. Hadde ikke så veldig mye penger på konto nei, så mamma og pappa reddet meg der. Jeg så en dame på Youtube som jobbet med økonomien sin. Hun har tre barn under 5 år, og hun og mannen har ikke så god råd. Hun fikk beskjed om at hun måtte rotfylle og siden hun ikke hadde råd, trakk hun tannen. Jeg syns det var så trist å høre, at hun som 27 år, nå trakk den andre tannen sin pga mangel på midler til tannlegen. Jeg skjønner hun ikke er den eneste, men når en person sitter å forteller dette til kamera, så blir det litt annerledes. Jeg vil i hvert fall passe på at jeg kan ta en rotfylling om jeg må ha det.

Turutstyr: Jeg er med i Hjelpekorpset, så turutstyret mitt får kjørt seg litt. Heldigvis, skulle noe bli ødelagt mens vi er på aksjon får vi det dekket. MEN skulle det skje mens det er øvelse eller noe annet, må vi dekke det selv. En ny, god skalljakke eller bukse koster ca 4000 - 5000 kr, så maksen min her er 5000 kr. 

Gaver: Gaver er som med ferie, det er ikke et 'verste fall' annet enn at jeg ikke har råd til å kjøpe gaver. Og en ting er sikkert, jul kommer aldri overraskende. Så med å spare litt og litt igjennom året har jeg alltid nok til de bursdagene jeg er invitert til i løpet av året, og har nok til å kjøpe julegaver når det er den tiden. Måten jeg kom frem til det månedlige beløpet i fjor var at jeg regnet sammen hvor mange folk jeg forventet å kjøpe bursdags og julegaver til, hvor mye jeg planla å gi til hver av de, jeg la hele summen sammen og delte på 12 måneder. Så viste det seg at jeg blir jo invitert til litt her og der utenom, så fra september økte jeg dette beløpet med nesten det dobbelte. Fra januar kommer jeg til å sette av 1000 kr i måneden har jeg tenkt. 

PC/Mobil: Skulle PC-en min ryke, vil jeg nødig betale den med lån eller avdrag. Jeg vet ikke om det er mulig lengre å kjøpe en mobil uten å betale den på avdrag. Vet dere? Uansett, de fleste pc-ene og mobilene mine har gitt seg akkurat i en ubeleielig tid og jeg MÅ jo ha begge deler, så jeg kommer ikke til å vente på et godt tilbud om en måneds tid. De fleste pc-ene jeg har kjøpt har kostet omtrent 7000-8000 kr, så derfor setter jeg grensen til 8000 kr. Når jeg kjøper nye ladere til mobilen blant annet eller nye høretelefoner, tar jeg penger fra denne posten. Da fyller jeg den bare opp igjen til 8000 kr. 

Oppussing kjøkkenet: Tidligere hadde jeg disse pengene i Innkjøp til leilighetesposten, men det betydde jo bare at jeg kunne kjøpe inn ting til leiligheten. Det har jeg jo ikke, så da laget jeg en ny småbuffer. Og det irriterende er at jeg mangler kun noen hundrelapper fra å nå målet på 60 000 kr! Det skal jeg klare å spare opp på andre poster nå i løpet av måneden og da er jeg klar til å bestille hjelp fra Ikea folkene til å måle opp kjøkkenet og legge de inn i dataen min! 

Fondsparing: Dette er den eneste posten som er ren sparing, det er et fond og jeg setter over 500 kr hver måned. Det er ingen maks på denne. 

Til restskatt: Jeg ble i fjor overrasket over restskatt, så jeg er blitt litt paranoid for å få det igjen. Jeg har betalt ekstra skatt fra den ene ekstrajobben jeg hadde, men jeg har sett at på flere av lønnslippene har de brukt tabellen for å trekke skatt i stedet for prosenten som ekstrajobber skal trekke fra. Fordi jeg ikke tjente fulle månedslønner har dette i praksis betydd at jeg noen måneder ikke har betalt noe skatt fra den lønnen. Når jeg i tillegg har tjent omtrent 100 000 kr ekstra dette året, samt fått utbetalt feriepengene for neste år, føler jeg at min frykt er reell. Jeg får se hvordan det går. Jeg har i hvert fall spart opp 10 000 kr for å håndtere en eventuell restskatt situasjon. Og går det bedre enn jeg frykter, ja da betaler jeg bare ekstra på lånene mine. 

Lønn gjennom feire 2018: Fordi jeg byttet arbeidsgiver i november, har den tidligere arbeidsgiveren min betalt ut feriepengene for neste år denne måneden. Det betyr at jeg ikke får lønn når jeg tar ferie i 2018. Dette løses med å spare en del av pengene (og resten går til påvente av skattesmell). Jeg skal ikke være tom for penger i løpet av 2018 i hvert fall. 

Innkjøp til leiligheten: Denne posten er per nå tom. Dette er fordi jeg prioriterer å pusse opp kjøkkenet. Fra og med neste måned, hvis det går greit ellers, så vil jeg nok sette til sides 500 kr som jeg kan ha til gode. Forresten, i januar blir det kanskje litt mer, siden jeg ønsker å kjøpe inn juledekorasjoner til neste jul på salg. Vi får se om det går på denne kontoen, eller gavekontoen, som en julegave til meg selv.  ;-p 

Andre poster som kan være lure å ha, som jeg ikke har er: Bil: Vedlikehold, bompenger og veiavgift, Vedlikehold av bolig (dersom man eier et hus eller er selveier), konkrete sparemål (varmepumpe for eksempel), eller ny bil/transportmiddel. Her må du bare kjenne på ditt eget forbruk og ditt eget behov. Husk at dersom du kan klare å betale for en utgift fra en månedslønn, er det ikke vits i å lage en småbuffert med det. Da kan du heller betale ekstra på lånene dine med det du setter til sides. 

Bruker du spesifikke sparemål for å holde deg selv i nakken eller er du slik jeg har forstått Gnierfruen er, som klarer å holde motivasjon for sparing bare med å se nivået på kontoen? (Gnierfru, bare gi beskjed dersom jeg husker feil her). 

Forresten: Jeg er blitt mye flinkere til å legge ting ut på Facebook siden min nå, hver dag med innlegg (så og si) legger jeg ut dagens innlegg, og dersom jeg kommer over noen gode Youtube-videoer eller morsomme og inspirerende sitater, så deles de her: https://www.facebook.com/voksentilslutt/ 

#økonomi #budsjett #småbuffer #buffer #beredskap #forberedt #penger #uforutsett #utgift 

Julegaver (nesten) i boks! Og med penger på bok

Siden jeg oppdaterte budsjettet mitt på lørdag (pga av alle ekstra ordinære hendelser) er det bare utgiftene mine i helgen som må på denne oppdateringen. Og det består av julegavehandling på lørdag, samt at jeg fylte på diesel på bilen til pappa. For bruk i november og fremtidig bruk denne måneden. Og for første gang oppdaget pappa at jeg har fylt på. Det var jo litt gøy også. Hva er vel vitsen med å gi noe hvis ikke mottakeren vet om det? ;-p hehe. Jeg mangler nå bare billettene til Kongeparken, og de kjøper jeg på nettet. Søsteren med familien skal ikke feire jul med oss i år, så de får med seg bilder av hva jeg gir de, og niese og nevø får bilde av seg selv i Kongeparken, for å minne de på at de blir med meg dit til sommeren. :-) 

Mamma får i år den dyreste gaven, men det er litt fordi jeg aldri betalte noe på den felles 60-års gaven vi ga henne (pappa og vi unger), og jeg kan ikke huske hun fikk noe til bursdagen i fjor og jeg vet hun ikke fikk noe i år. Og dette er det eneste jeg vet hun trenger. 

Jeg er også meget fornøyd med gaven til søsteren og svogeren. Fordi 1-årsgaven til nevøen min var så perfekt at de allerede hadde kjøpt den, måtte jeg få en tilgodelapp på gaven hans. Så når jeg kjøpte gaven til søster og svoger så måtte jeg bare betale 176 kr ekstra, som er veldig bra. Jeg var litt sent ute for å kjøpe gaven til pappa, som gjorde den litt dyrere enn planlagt, men det gikk greit. Han får få de 2000 kr til sykkel senere. 

Jeg har i løpet av helgen gjort noen endringer i bufferkontoene mine, disse går jeg nærmere innpå i morgens innlegg, men dere kan se at jeg denne måneden har brukt 4250 kr totalt på gaver. Med tanke på at dette er for 9 stykk, så er jeg ganske fornøyd. 

Og i helgen fikk jeg fylt på bilen til pappa. Og det ble 2 øre over budsjettet! KRISE! hehe. Neida, jeg lar det ligge litt, for å skremme meg selv med røde tall fremover, men jeg kan klare meg med 2 øre mindre på sparingen til nytt kjøkken, de pengene finner jeg en annen plass! 

Så mye penger klarte jeg å få brukt i helgen. Det var litt komisk når jeg hadde kjøpt gaven til mamma som ikke bare er den dyreste, men også den største esken jeg noen gang har bært på. Jeg kom ut på parkeringsplassen med en eske såpass stor jeg nesten ikke klarte å holde den, og så skulle jeg få den inni mamma sin lille, to-seters, kabriolet golf. Ikke fikk jeg den inn bak sete når jeg dro den frem, ikke var det plass i bagasjerommet, ikke fikk jeg plass til den i framsete. Løsningen ble å ta av taket, lempe gaven over vinduet, og så lukke igjen. Og håpe det ikke ville regne når jeg skulle ta pakken ut igjen. Og det regnet ikke... Det snødde. 

#budsjett #regnskap #oppsummering #rapport #penger #økonomi #julegaver #oppfinnsom #transport 

Budsjettet: Måtte oppdateres ASAP, da lønnen ble ekstrem

Når man plutselig har rett over 70 000 kr på regningskontoen (som består av diverse lønn, feriepenger og penger som var der allerede), så må jeg gjøre om på budsjettet sporenstraks for å hindre tankegangen: "Men jeg har jo penger på konto! Jeg bare kjøper denne". For det var det som var tankegangen min tidligere: Jeg har penger på konto, da har jeg råd. 

Og det viste seg at jeg ikke hadde så god råd allikevel, for ekstrapengene er jo reservert allerede. Jeg trodde jeg hadde litt å gå på, men en kollega tipset meg om at feriepenger for 2018 som blir utbetalt i år (pga jobbskifte) vil bli regnet som lønn og vil være skattepliktig. Det vil også bety at jeg neste år må betale mindre i skatt. Siden feriepengene ble utbetalt nå når det er halv skatt, så er det en fare for at det kan gi meg en enda større skattesmell. Jeg mistenker og frykter en smell allerede, så jeg har valgt å sette av noe mer til forberedelse for det. 

Jeg ble litt overrasket faktisk, over hvordan dette spilte ut på budsjettet mitt. som jeg nå nedenfor vil vise. Jeg fortsetter med å ikke vise inntekten min, selv om jeg kan avsløre at  jeg fikk 30 000 kr ekstra i feriepenger denne måneden. Det er også kommet en liten overraskelse som jeg tror er etterbetaling i lønn fra forrige måned)

Jeg har fått handlet inn to julegaver, og satser på å få handlet inn resten denne helgen. Jeg har en ide til nesten alle sammen, så får jeg se om jeg klarer å gjennomføre det. Jeg er endelig med i Hjem-jobb-Hjem, et utrolig bra initiativ som er et resultat av regjeringens null-vekst i trafikkbildet. Jobben min er med på å betale for min kollektiv-billett og så får vi en super god rabatt fra Kolumbus. Kommunene på Nord-Jæren er også med i opplegget, sammen med Vegvesnet. Men før jeg fikk vite det var i orden, så hadde jeg allerede kjøpt en døgn-billett. Oh well.

Andre utgifter er at jeg har kjøpt flybillett til San Diego! Wohwoh! Se på den flotte prisen! Det er også inkludert en ekstra ombookingstillegg, siden jeg skal besøke en som studerer. Skulle han får beskjed om noe som skjer på skolen, kan jeg endre på billetten. Ellers er det noen innkjøp til leiligheten som ga skuffende resultater i totalen min. Men dere får se det rett nedenfor. 

Jeg begynner nederst: Fordi feriepengene kom, så har jeg laget en egen post: Lønn gjennom ferie 2018. Fordi jeg nå er enda mer usikker på restskatt-situasjonen, så økte jeg denne posten til 10 000 kr. Jeg må vurdere denne litt, fordi vi får jo ikke beskjed før i mars/april hvordan skattemeldingen ligger ann. Jeg kan eventuelt spare opp litt i januar, februar og mars, som gjør at jeg kan sette ekstra på oppussing (her kalt Innkjøp til leiligheten). For dere ser at denne har sunket til under 60 000 kr. Jeg gjorde diverse innkjøp til leiligheten forrige helg. Innkjøp jeg ikke angrer på når jeg ser på tingene jeg kjøpte, men når jeg ser på spareposten, så er det så kjipt å mangle bare noen hundrelapper. Jeg kommer til å prøve å spare i løpet av måneden, slik at overskuddet på andre poster kan flyttes hit. Hvis ikke bruker jeg 1000 kr fra "Til restskatt" til å fylle opp. Restskatten trengs ikke helt enda, så jeg har tid. 

Jeg har kjøpt julegaver til tre stk og mangler til 7. Fordi jeg absolutt ikke har planer om å bruke over 1000 kr på hver av de, så satser jeg på at de 7000 kr spart opp holder. Jeg har bare to uro-punkter: Det ene er gavene jeg 'skylder' mamma og pappa. Det vil si de har ikke fått bursdagsgaver på noen år, og pappa har jeg lovet midler til å kjøpe sykkel de to siste årene. Så det jeg mentalt har gitt i løpet av årene er vel ca 3000 kr. Det er jo slik at man ikke skal tenke på mengder penger, men når jeg i to juler og to bursdager har sagt: "Du får nye 500 kr til å kjøpe sykkel for", så kommer man seg ikke helt unna 2000 kr. Og dette blir den tredje julen nå, kommer jeg på...  Det andre punktet er at niesen og nevøen min skal få felles jul og bursdagsgave. De skal få en tantedag i Kongeparken, med forståelse at dette også er bursdagsgaven deres til våren. Nå kan jeg kjøpe dette etter jul men jeg er ganske sikker på at det er billigere å kjøpe neste års klippekort før det blir 2018. Jeg er uansett glad for at jeg økte beløpet jeg sparte hver måned til 1500 kr nå etter sommeren. 

Etter flyturen min er betalt, har jeg nå 14 000 kr å bruke de to ukene jeg er i USA. Tror dere det er nok? Jeg er ikke sikker på hvor mye ting koster men jeg må undersøke det. Gjennomsnittlig overnatting, gjennomsnittlig matkostnader, og flybilletter mellom San Francisco og Seattle. 

Hvis jeg ikke bruker mer i buss, kan jeg flytte disse 110 kr over på oppussingen, så mangler jeg bare 200 kr til å nå målet!

Restauranter  er et annen punkt jeg kan spare penger til oppussing av kjøkkenet, jeg tror ikke at mat-budsjettet kommer til å bli mindre enn planlagt. Det kommer til å bli noen turer til butikken i romjula, for min og familien min sine vegne. 

Diverse er vel hovedposten som jeg innser jeg har mistet kontroll på. Fra å ikke eksistere, til å ligge på 1000 kr, bare på to-tre måneder er ganske dårlig fra min side. Det viser en vis latskap. 500 kr av dette burde gå til oppussing, minst! Pengene igjen etter Audible abonnementet ble betalt flytter jeg som vanlig over til bøker, fordi jeg har gitt meg selv 250 kr hver måned til litteratur. Hvis ikke blir jeg sprø! 

*********************************************

Det var utgiftene mine de første 9 dagene i desember. Fordi jeg måtte oppdatere budsjettet mitt med en gang når jeg fikk den ekstra utbetalingen og jeg skal nå ut på mer julegaveshopping med nye utgifter, så velger jeg å dele budsjettet mitt allerede nå. Så får dere en ny en på mandag. Da forhåpentligvis bare med 7 utgiftsposter! (For syv julegaver).

Lykke til med å holde dere innenfor det dere har råd til! 

#budsjett #økonomi #regnskap #julegave #juleforberedelser #shopping #feriepenger #skatt #buffer #forberedelser

En god ønskeliste til jul sparer stress, tid og penger

Lager dere ønskelister til jul og bursdag?

I november hadde jeg loppemarked og ga masse til Fretex fordi jeg ikke har plass (på en god og organisert måte) til alt sammen i min leilighet. Så nå når jula nærmer seg, med alle julegavene, så prøver jeg også å være bevist på å lage en god ønskeliste. Jeg vil kalle en god ønskeliste, en liste som inneholder ting du kommer til å kjøpe selv, dersom du ikke får det til jul eller bursdag, og at det er en ting noen andre har lyst til å gi. Noe som også kan si noe om giveren.  Dette sparer mer tid, jeg slipper å dra ut i romjula for å bytte, og det sparer penger fordi jeg ikke kjøper det selv. MEN: det er ikke alt jeg trenger som jeg setter på listen, noen ting kjøper jeg heller selv. For eksempel sånn bestikkinnlegg. Det kjøpte jeg bare med en gang. 

Kjøpt på Clas Ohlson

Andre ting, som jeg ønsker å ta i bruk før jul, kjøper jeg også med en gang. Jeg har fått det ganske koselig på balkongen nå, med et lysnett som gir en fin og jevn lyskilde på mørke kvelder og morgen. Eneste dumme er at stikkontakten er koblet til varmepumpen, så med mindre jeg vil skru av varmepumpa, så er lysene på hele døgnet.

 

Lysene er kjøpt på Rusta

En siste ting jeg ikke kommer til å ønske meg, er større julepynt gjenstander. Dette kommer på salg rett etter jul, og det er så mange ulike stiler på julestjernene (som er det viktigste jeg vil kjøpe) og andre pynteting at jeg heller går i romjulen eller rett etter nyttår for å finne til neste desember. 

Jeg har nå investert (altså tilbragt) omtrent 4-5 timer på Kvadrat, en av Norges største kjøpesentere, som er tre busstopp fra meg. Jeg sier dette med busstopp fordi jeg har tatt bussen dit begge gangene jeg har vært der. ;-p I denne tiden har jeg funnet en bursdagsgave, (ganske enkelt en flaske vin) og to julegaver. Resten av tiden har jeg sett på ting til meg selv. Finner jeg noe jeg kunne tenke meg, enten akkurat denne tingen, eller en variant av den, så har jeg tatt bilde. Når jeg kommer hjem sender jeg det til familien på gruppechatten vår, med en forklaring på om: Er dette akkurat det jeg ønsker meg, eller ønsker jeg meg noe tilsvarende, i så fall, hva da?

Nå satser jeg på at jeg får beskjed i fra resten av familien hva de ønsker seg, så får jeg unnagjort shoppingen denne helgen, i god tid før jul.

Tips om du skal lage en ønskeliste slik som dette: 

 • Tenk på pris og ha flere ulike prisklasser i ønskelisten din. Det kan hende familiemedlemmene dine ikke er så sterke økonomisk akkurat nå, og hvis du ønsker noe for dyrt for de, risikerer du at de enten føler seg kjempe lusen fordi de gir deg noe du ikke ønsker deg, eller at de går i gjeld for å få råd til det. Hvor rotten vil ikke du føle deg, dersom du vet familie/venner har satt seg i gjeld for å få råd til å kjøpe julegaver til deg? 
 • Si at folk kan gå sammen om å kjøpe noe, eller si at dette kan være både jul og bursdagsgave i år. Eller noe virkelig dyrt som jeg fant: Jul, bursdag og julegave igjen! 
 • Ha et større utvalg. Da blir det mer spennende for deg til jul, og du gir folk mulighet til å finne noe som også inspirerer og representerer at dette er en gave fra de til deg.
 • Informer hvorfor du liker en ting, slik at de kan finne noe tilsvarende, dersom det ikke er viktig at dette er akkurat det du ønsker deg. For eksempel som blondegardinene på bildet helt til høyre. Det trenger ikke å være disse gardinene, men de har en avslappet, dus farge og gjennomsiktig.  

Hvordan går dine juleforberedelser? 

#julegaver #ønskeliste #økonomi #penger #spare #julehjelp 

En økonomisk felle: Standarden man er vant til

https://no.pinterest.com/explore/comparison-quotes/?lp=true

En av de dummeste tingene man kan gjøre når man flytter hjemmeifra og begir seg ut på 'voksen-livet' er å forvente at levestandarden din skal fortsette som før, du vet, når foreldrene dine betalte for den? Derfor er det enda dummere er å betale for samme levestandard som man hadde, den gangen man bodde hjemme.

Man kjøper kanskje de samme klærne, den samme type mat, hvor kanskje mye mat blir kastet og småkjøpene er det mange av, sånn mellom det ene og det andre stedet. For ikke å snakke om at som ung voksen, så må du jo få kose deg med en fest i ny og ne. Så man går i fra å betale småting og alkohol, til å kjøpe alt man trenger i livet. I en ny og spennende/skummel verden, er det trygt å bare kjøpe det du vet om, det du kjenner hjemmeifra. Om det er kjøkkenutstyr, bestikk og tallerkener, møbler, toalettsaker, håndduker, dopapir, arbeidssaker (verktøy eller skrivesaker). Problemet er at du kanskje ikke har råd til det, og så sitter man plutselig der med mer måned igjen på slutten av pengene. Mat må man jo ha, og da er det å finne frem kredittkortet den siste uken, for så å betale det tilbake igjen med en gang ny lønn/studielånet kommer inn. Dette fører selvfølgelig til at man har mindre penger å bruke påfølgende måned. Sånn går no dagan. 

Her kommer cluet som det er viktig å huske. Foreldrene dine, og andre voksne, har brukt hele ditt liv og mere til, for å komme dit de er nå. Du har nettopp begynt. Foreldrene dine har utallige julekvelder og bursdager til å samle sammen det flotte pynteservicet de har. Spisebordet og stolene har de jobbet flere år for å få råd til. Du var alt for ung til å huske den virkelig VONDE sofaen dere pleide å ha og hvor stygg den faktisk var, det var jo stilen på den tiden tenker du når du ser bildene. Du husker ikke hvordan foreldrene dine laget handlelister og handlet bare etter den, eller hvordan de måtte snu på hver krone for å få råd til alt sammen. Du husker bare hvordan dere har hatt det i tenårene dine, og da fikk du det du trengte. 

Dette gjelder jo selvfølgelig ikke alle. En venninne av moren min var på besøk hos sine barn som studerer i Trondheim. Hun tok de ut for å kjøpe en bedre middag, og foreslo at hun kanskje skulle fylle opp skapene deres med mat (barna bodde hver for seg forresten). Datteren så på henne med store øyne og så hvisket hun: "Mamma, kan du kjøpe Lambi toalettrull til meg også?" Storebroren vente seg overrasket til sin lillesøster: "Sparer du penger på dopapir?!" Nei, en plass fikk grensen gå. HAN kjøpte Lambi!.

Og jeg må si jeg er enig med han. Jeg har kjøpt billig dopapir en gang, og når vi i kollektivet senere ble enig om at vi skulle påkoste oss bedre neste gang så kommenterte han ene "Ja, for det river godt nå!" 

Hva kan man godt erstatte med en billigere variant, og hva er du villig til å spandere på deg selv?

#økonomi #sparepenger #spare #penger #thejoneses #keepingupwith #sammenligning #dyrt 

Bokrapport: Start with Why, How great leaders inspire everyone to action.

Hvis du skal lese en bok som motiverer dine sysler, jobb og liv, så anbefaler jeg denne. En så enkel ide om at man starter med 'Hvorfor', og det kan påvirke alle sider av livet ditt. Fra jobb til dating. Det er ganske utrolig. 

Jeg kunne ha skrevet ned hovedpunktene fra boken, men jeg oppdaget i dag når jeg begynte med boken "Find your why", at Simon Sinek var på en Ted-talk i 2009, to år før boken ble gitt ut, og det var her han begynte å virkelig få gjennomslag for ideene sine. Du kan og bør se disse 18 minuttene: (Dette klippet er over 8 år gammelt, så det var før de begynte med skikkelig filming og sånne hode-mikrofoner på Ted-Talk, men lyden er ganske god og man ser hva han skriver)

u4ZoJKF_VuA

Her får du hele boka samlet sammen på 18 min. Det vil si at boken inneholder noen flere eksempler, noen flere gode poeng, men på disse 18 minuttene så får du hovedlinjene i boken, helt gratis. 

Er han ikke god til å snakke for seg? 

Det som har slått meg, når jeg hører på lydboken, er hvordan filmbransjen har vist om dette så lenge, men uten at vi har vært klar over dette. Tenk på alle 'underdog' filmer du noen gang har sett, så vil nok de fleste av disse ha dette i seg. 

For eksempel mine favorittfilmer når jeg var ung tenåring, var filmene om det idrettslaget som tross motgang, vant mot det beste laget i serien. 

**

Jeg elsket boken, og selv om dere får hovedlinjene i dette 18 min lange innlegget, er det fremdeles verdt å lese den for å forstå ideen bedre. Det er også andre poeng som ikke kommer frem i videoen. Om hvilke (dårlige) markedsstrategier og motivasjon bedrifter bruker til jobb/salg gjennom manipulering, frykt, gruppepress eller prisleken. Det er en stor bit som handler om å miste fokus, å miste sin hvorfor, som bare blir nevnt i Ted-talken. 

Det jeg sitter igjen med er å være litt nærmere mitt eget hvorfor. Og akkurat som Bill Gates enda har samme Hvorfor nå, som leder av siftelsen The Bill and Miranda Gates Foundation, som når han var leder i Microsoft (med teknologi, gjøre livene enklere for enhver mann), så vil jeg ikke helt stoppe før jeg har funnet et hvorfor som er gerenell nok til å brukes i alle delene av livet mitt, men også som er begrenset nok til å veilede meg i mine fremtidige valg. For eksempel så har jeg alltid drømt om å gjøre verden bedre, jeg vil gjøre samfunnet bedre og jeg vil kunne inspirere folk til å gi de en god opplevelse og erfaring. Men det er litt vidt, er det ikke? Det er målet de fleste andre her i verden *bør* ha. Jeg har tidligere sagt at min hvorfor er "å møte nye mennesker, og veilede de til å få en bedre erfaring/opplevelse", men det dekker ikke det behovet jeg har for å hele tiden gjøre noe aktivt for fellesskapet. 

Nei, jeg må nok gå i tankeboksen litt, og høre ferdig boken jeg nettopp kjøpte "Find your why". En liten advarsel, dersom du også vurderer denne boken. La meg høre ferdig først, for dette er egentlig en arbeidsbok, og en arbeidsbok er vanskelig å bruke når den er i lydbok-format. Det kan veldig godt hende jeg må bestille denne som fysisk bok, jeg skal i hvert fall undersøke deres hjemmeside litt bedre. http://startwithwhy.com

Helt til slutt, for meg som elsker triviell informasjon; jeg hadde ikke innsett at han som snakket i denne videoen (som ble spredd i det vide og de hele på Facebook i vår), var Simon Sinek. Det er litt tøft. (Men handler ingenting om dagens innlegg. 

hER0Qp6QJNU

Ha en fin dag dere!

#drømmejobb #finndinhvorfor #bokrapport #selvoppdaging #bok #lese #jobb #inspirasjon #tedtalk

Budsjett for desember: Halv skatt gjør meg usikker

Jeg pleide å stresse litt når jeg på impuls brukte penger på meg selv, på 'mindre viktige ting', med mindre det var rett før jeg fikk lønn. Årsaken var at jeg var redd for å sitte der, senere i måneden, med en utgift jeg ikke kunne betale uten å måtte hente penger i fra sparekonto. Og det hendte at jeg måtte det. Jeg kunne ha vært på shopping, som regel etter en ting og impulskjøpt mer enn jeg håpet jeg ville, eller gått på kino og impulskjøpt popkorn og annet snop. Det verste var når jeg kjøpte gaver og brukte mer enn jeg først tenkte jeg skulle, 'fordi dette passet så perfekt, og jeg var så lei av å lete'. Har du noen gang gitt vekk en gave mens du har vondt i magen, mens du kjemper i mot angeren, fordi denne gaven betyr at du egentlig ikke har råd til noe annet denne måneden uten å måtte hente frem sparepengene? Hvor kjedelig er det ikke, når du gir bort det du trodde var den perfekte gaven, men så sitter du igjen med de dårlige følelsene?

Ja, jeg impulskjøper fremdeles litt. Som Black Friday smellen min beviser. Hadde det ikke vært for at det var på slutten av måneden, (ikke rett før lønn, men siden jeg budsjetterer så er det egentlig det samme), så hadde jeg gått ganske lenge med dårlig samvittighet, fordi jeg tok penger i fra forventet sparing. Heldigvis var det slutten, og det tok meg bare en dag på å fikse på tallene, slik at samvittigheten min ble på det rene. Heldigvis for meg er dette nå blant de sjeldne hendelsene. Fordi jeg budsjetterer. 

Dette er en litt vanskelig måned av flere årsaker. Det er halv skatt, og jeg som bare har hatt lønn en gang fra ny arbeidsgiver er litt usikker på om beløpet jeg har regnet ut stemmer med det jeg har satt inn i budsjettet. Jeg skal også få betalt for de siste 12 dagene fra den gamle jobben min og jeg TROR (bare tror) at feriepengene fra denne jobben kommer også da. Det jeg er mest usikker på er pengene fra den gamle jobben. Både beløpet, om feriepengene kommer, og en uro som har dukket opp de siste dagene, når de kommer! Jeg pleier nemlig å få lønnslippen minst en uke før lønnen kommer (akkurat i månedsskiftet), men nå er det tre dager til den skal bli utbetalt, og jeg har ikke fått noe slipp enda. Det er ikke det at jeg ikke tror jeg får betalt, men jeg har aldri helg gjettet på HELE inntekten min før, og det gjør meg usikker i hvor korrekt budsjettet er. 

Jeg har ikke inkludert feriepengene i budsjettet, som ved forrige lønn besto av 31 000-noe, for disse pengene skal jeg jo spare til å fylle ut lønnen når jeg tar ferie neste år. 

Men skulle beløpene være mindre enn jeg hadde trodd, så får jeg la være å spare like mye (og fylle opp oppussingskontoen), uansett hvor kjedelig det er. 

Nå er det dessuten desember, og da er det greit å tenke over at det er jul, det er fridager, det er pakker som skal kjøpes (som jeg har spart til hele året), det er julebord hvor man tar med egen drikke, romjulssalg og nyttårsaften som skal feires. Jeg har løst dette med igjen ha mer enn vanlig på lommepenger og mat.   

Lånene blir betalt som vanlig denne måneden. Jeg nådde målet mitt i oktober, om å betale ned 100 000 kr dette året og jeg kunne kanskje ha økt målet, det er sant, men jeg valgte heller å fokusere på å spare opp til ferie og oppussing av kjøkkenet. Derfor er det ekstra kjekt å annonsere at jeg i helgen som var, bestilte ferie til San Diego til våren! 

Fly-kostnadene er ikke lagt inn i budsjettet, heller ikke gave-handlingen og innkjøp til leiligheten (lys til balkongen) som jeg gjorde i helgen, men dere kan se at jeg har fokus på å fylle opp sparingen til oppussingen, gaver, fond og sykkelkontoene og til slutt, mobil/pc kontoen. Jeg hadde egentlig tenkt at jeg skulle stoppe å betale noe ekstra på PC/Mobil når jeg rundet 8000 kr, men jeg har begynt å se på ReMarkable, og ønsker meg egentlig dette. Men den koster 3500 kr hvis jeg husker rett. (Oppussingsmålet nådd, rett på neste ønskeliste-ting)

Felleskostnadene er det samme denne måneden som de andre månedene, men jeg må innrømme jeg er spent på om denne summen vil økes til neste år? Jeg gleder meg også til borettslagets årsmøte, for å kunne se hvordan det ligger ann med fellesgjelden og min egen del av fellesgjelden. Når jeg kjøpte leiligheten var det sånn ca 410 000 kr tror jeg, og jeg er spent på å se - 1. hvor mye dette har gått ned, og - 2. hvor stor del av felleskostnadene mine går til å betale gjelden. 

Jeg lånte bilen til pappa flere ganger i forrige måned, men jeg fylte ikke på diesel igjen av tidshensyn. Ja, jeg kunne ha fylt på FØR jeg bega meg ut på ærendene jeg var på, men nå gjorde jeg ikke det og det hastet alltid på å komme tilbake med bilen. Første gangen fordi middagen var klar og hele familien ventet, andre gang var det niese og nevøer som var hjemme og hvem vil vel ikke leke med de i stedet for å fylle på diesel? Så jeg gjorde posten om til et fond, og fyller på i løpet av romjulen hvor jeg antar at jeg kan låne en av bilene fordi jeg skal på et eller annet.

Når det kommer til Buss og transport har jeg en litt kjedelig melding og en innmari bra melding. Den kjedelige er at jeg i helgen hadde tenkt at jeg skulle reise til jobb på lørdag for å hjelpe med ryddingen etter julebordet på fredag. Jeg skulle bare innom Kvadrat (shoppingsenteret 10 min fra meg) først. Fordi det var surt og kaldt, og det å gå med masse klær på et kjøpesenter i desember IKKE fristet, kjøpte jeg en døgnbillett, slik at jeg kunne ta bussen til kjøpesenteret, og så ta bussen til og fra jobb etterpå. Da sparte jeg 15 kr! Bortsett fra at mens jeg var på Kvadrat, fikk jeg beskjed av de som allerede hadde kommet der for å rydde, at jeg ikke trengte å komme. Det å ta bussen totalt 1 time og 10 min, frem og tilbake for det lille som var igjen, var ikke vits i. Så da hadde jeg ikke spart 15 kr! Jeg hadde i stedet brukt 90 kr på å ta bussen en distanse som tar meg maks 10 min å gå. Worth it? 

Den gode nyheten er at jeg endelig er blitt med i Hjem-Jobb-Hjem, et miljøtiltak her i området i samarbeid med Kolumbus (fylkseskommunale transportselskapet, Vegvesenet, Kommunene på Nord-Jæren, og Bysyklene, hvor bedriften betaler et lite, månedlig beløp for hver ansatt, og de ansatte får da tilbud om å kjøpe månedskort på buss og tog til 500 kr. Man får beholde avtalen, så lenge nok ansatte bruke den. Og jeg er stolt over at ca 40 % av våre ansatte finner andre måter å komme seg til jobb på, enn å kjøre egen bil, selv om vi jobber på Risavika (Les, på landet ;-p)! Fremover vil jeg derfor kunne ta bussen for 500 kr i måneden. 

Fordi det er jul, fant jeg ut det var lurt å øke dagligvare og penger ute litt. Til vanlig er Restaurant posten inkludert i lommepengene, men siden jeg også ser for meg økte utgifter til for eksempel nytt år, så hev jeg på 500 kr her. Da tenker jeg at Kino for eksempel, kanskje også havner i denne utgiftsposten.

Jeg har lært, og legger spesielt denne måneden, 1000 kr i diverse. Lommepenger har jeg også økt, mens Audible og bøker er på det vanlige. Jeg kommer nok til å kjøpe en de bøker i denne måneden, siden det er ekstra fridager i forbindelse med jula. 

Og målet mitt for måneden, er å skifte på forsikringen min! 


Da har jeg brukt opp pengene jeg tror jeg får, før måneden egentlig har begynt. Jeg har som sagt allerede brukt noe, jeg utsatte å publisere budsjettet mitt i håp om å få lønnslippen fra gamlejobben, men nå kunne jeg ikke vente lengre. Jeg er klar for desember, klar for julegavehandling og å lage ønskelister. 

Har du planen for desember klar?

#budsjett #økonomi #plan #julegaveshopping #shopping #handle #remarkable #utgifter #forsikring #nyttår #hjemjobbhjem #kvadrat

Regnskap for november: Det gikk da bra

Jeg vet at jeg får gjort mer med pengene mine med å ha et budsjett og følge det opp. Jeg har lettere for å kontrollere at pengene går dit JEG vil de skal gå. Det handler ikke om å la budsjettet begrense meg, jeg har ikke uendelig med midler, så inntekten er det som begrenser livsstilen min men med å tenke igjennom hvilken utgifter jeg har FØR måneden begynner vet jeg, med senkede skuldre, at jeg vil alltid ha råd til å gjøre det som er viktig i livet. Så hver måned setter jeg opp et budsjett, hver uke oppdaterer jeg budsjettet med de utgiftene jeg har hatt i løpet av uken som var, og i slutten av måneden korrigerer jeg postene for å se om jeg har penger til overs. Det har jeg som regel. Da gjelder det å bestemme hva de pengene skal gå til. Denne måneden var ekstra interessant fordi jeg ser enden av tunnelen på et av målene. 

Jeg har allerede nevnt at jeg skal slutte å skrive inntekten min i 'klartekst' snart, da jeg går fra å jobbe timebetalt til månedslønn. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men jeg er mer ukomfortabel med å dele en fast månedslønn, enn en lønn basert på antall timer. Denne måneden er annerledes fordi jeg har fått så mye ekstra betalt i forhold til gamle jobben, nye jobben og deltidsjobben jeg hadde. Alt i alt ser månedens fordeling ut slik som dette. Fordi jeg også fikk betalt på den nye jobben for nåværende måned, så inntekten ble over dobbelt så mye som den vil være til vanlig. Etter en kort diskusjon med meg selv, valgte jeg å sette de ekstra pengene til å fylle opp feriesparingen min, og så bruke resten til å jobbe mot målet med kjøkken-oppussingen. I innlegget: Ekstra lønn og oppnåelse av mål beskriver jeg tankegangen. I innlegget Å pusse opp kjøkkenet beskriver jeg hvordan jeg ønsker å gå frem for å få pusset opp kjøkkenet og hva jeg må gjøre videre.  

Jeg hadde kun to innkjøp denne uken som ikke var med kontantene mine. Det var buss til og fra Quiz med de frivillige i Leksehjelpen hos Røde Kors. En veldig koselig kveld som ga meg gratis middag og hyggelige diskusjoner om felles mål og helt til slutt: Laget mitt vant quizen! 

Med disse bussturene var det mest usikre posten på budsjettet mitt godkjent, med bare 10 kr ekstra. Det er å ha det på hengende hår altså! 

Måneden har vært interessant med et stort underskudd etter Black Friday (Black Friday smellen), omorganisering i budsjettet, og nå brukte jeg ikke opp de pengene jeg hadde ryddet frem en gang. Det eneste jeg har bestemt, er at jeg skal gjøre bensin posten om til et fond, slik at jeg kan betale 600 kr i diesel til mamma og pappa nå i desember, siden jeg lånte bilen en god del i november, men fikk ikke fylt på noen av bilene. 

Boliglån og studielån går alltid ned mindre enn jeg betaler inn, dette pga renten selvfølgelig. Jeg tar alltid å kontrollerer at beløpene jeg legger inn stemmer overrens med beløpene som står på min side i banken og på Min side hos Lånekassen. 

Slik ser det ut når man registrerer betaling til lån. Man legger inn betalingen som en utgift, og så registrerer man rentene som en inntekt. 

Årsaken til at jeg liker Everydollar så innmari mye, er pga denne funksjonen. Jeg kan ha alle sparepengene mine i en konto, i en bøtte, og med å bruke Everydollar kan jeg fordele de pengene til den posten jeg ønsker å ha de. Dette gir meg tillatelse til å bruke de pengene som er der inne, når enn jeg måtte ønske, til det de er spesifisert til. Og dette gir meg all frihet som jeg noen gang kunne ønske. Dere vil se at jeg nå har ganske lite penger igjen på sykkel, så fremover hovedbiten av de 1000 kr jeg minimum sparer til 'andre ting' bli plassert her. 

Husholdningskostnadene er akkurat som forventet. Jeg har A-konto strøm, som vil si at jeg betaler et fast beløp hver måned hele året. Når jeg kjøpte leiligheten min i mars ble jeg anbefalt å bruke 500 kr, så jeg fortsatte med det. Jeg går ut i fra at varmepumpen og varmtvannstanken er det som bruker mest penger i leiligheten min, og siden jeg flyttet inn i slutten av mars var det ikke mange ukene jeg brukte varmepumpen. Jeg forventer derfor å få ganske mye penger igjen til neste år på strømmen, og gjør jeg ikke det må jeg nok øke siden desember, januar, februar og mars er de kaldeste månedene. Vi får se hvordan det går. 

Bensin og diesel er gjort om til et fond, som vil si at jeg neste måned har 600 kr å bruke (fordi jeg setter nye 300 kr inn). I løpet av jula vet jeg at jeg kommer til å låne en av bilene, så jeg får benyttet meg av muligheten til å fylle på noe diesel til den bilen jeg låner. 

Jeg er ganske overrasket over at jeg har holdt meg til under 1000 kr denne måneden (jeg har 20 kr igjen i lommeboka), men slik ble det! Jeg kan peke på tre årsaker til dette: 

 1. Fordi jeg tok ut pengene på vei til Kåkånomoics i begynnelsen av november, ville jeg ikke ta ut alle kontantene (i tilfelle lommeboka forsvant). Så jeg tok bare ut 2000 kr i stedet for 3500 kr. Og så brukte jeg ikke opp de pengene før jeg var på Black Friday, som var godt siden jeg gikk på smellen der. 
 2. I løpet av det siste halve året har jeg klart å fylle opp frysen min med mat. Dette har jeg spist mer av, som gjør at jeg trenger å handle mindre. 
 3. Jeg har i større grad enn tidligere laget en ekstra stor porsjon med kjøleskapsgrøt de dagene jeg har en lang dag med jobb og Røde Kors etterpå. Det vil si jeg lager en 2,5 porsjon med havregryn, melk, eplesyltetøy og vaniljesukker, i stedet for en 1 porsjon. Fordi jobben min har blitt flyttet til Tananger så har jeg plutselig 50 min for å komme meg til Røde Kors, ikke 5 min som tidligere. Dette betyr også at jeg ikke har like god tid til å skaffe meg mat på veien, og blir da også fristet mindre. Win-win.

Jo, og de 85 kr er for et glass vin på en date jeg var på. 

Diverse er selvfølgelig hovedsakelig Black Friday, men også betaling for Julebordet til Hjelpekorpset nå i desember og kostnader i forbindelse med loppemarkede. Pluss 10 kr for å gå på do på togstasjonen.  

Helt til slutt: Forsikringen står her, men vil og bør endres. Uføreforsikringen (dette hadde jeg tidligere kalt livsforsikring men det har hele tiden vært uføreforsikring) vil økes med det nye året, siden jeg blir ett år eldre. Innboforsikringen jeg har nå inneholder ikke sykkelen min, og det vil jeg ha med. Jeg fikser det en av disse dagene. *Har sagt det i en måned nå*. 


Slik gikk det i november. Det er noe jeg vil legge ekstra vekt på, som lett kan misforstås. Det er ikke det at jeg brukte penger på Black Friday som er det kjipe og som jeg har vært litt skuffet over. Nei, problemet er at jeg ikke planla det. Jeg tenkte ikke nok igjennom måneden, slik at utgiften kunne bli lagt inn med en gang. For jeg håper jeg får det frem, at selv om jeg budsjetterer pengene mine for å spare, så er det også for å kunne bruke penger uten dårlig samvittighet. Fordi jeg vet jeg har råd, og jeg vet ingen fremtidige planer blir ødelagt av å gjøre dette kjøpet. Jeg vil fremdeles ha penger til å kjøpe de julegavene jeg måtte ønske, jeg trenger ikke betale noe med kreditkort, for å bruke januarlønnen til å betale dette tilbake og jeg bruker ikke juleaften til å ha angst over hvor mye penger jeg faktisk brukte på gavene. Det er ganske deilig skal jeg si dere. 

Håper førjulstiden går fint, nå er første søndag i advent over og butikkene tjener alle grovt på at folk ikke har en plan for julegavekjøpene. Jeg krysser fingrene for at dere beholder kontrollen, jeg skal selv gjøre mitt beste. 

Ha en fin dag! 

#budsjett #økonomi #regnskap #oppsummering #lån #gjeld #forsikring #blackfriday #oversikt

Gjeldsrapport for november.

For det første: God 1 dag i Advent! Woho!! Så tilbake til business!

På et eller annet tidspunkt, så må jeg begynne å skjule noen av månedene, men ikke helt enda. nettoen har gått opp en del, men jeg vil minne om at dette kun er midlertidig. Jeg har enda ikke gått ned på netto, men det vil skje når jeg drar på ferie (20 000 kr) og når jeg skal pusse opp kjøkkenet (43 000 kr av det som er her nå). Totalt hadde jeg tenkt at opp til 80 000 kr skal brukes i løpet av våren, Og det er litt kult at jeg bare mangler 17 000 kr av de 80 000. Yay me! 

Snart skal gjelden igjen begynne å gå raskere ned. Etter nyttår skal jeg begynne å betale mamma og pappa tilbake igjen, og fordi jeg ikke betaler renter, så vil alt jeg setter inn, gå direkte til de. Jeg har helt ærlig ikke helt kontroll på hvor mye jeg kan betale de hver måned, for det dumme med Everydollar, er at det er vanskeligere å leke seg med ulike alternativer FØR man skal lage nytt budsjett. Jeg håper på 4000 kr, jeg frykter 2000, og jeg tror 3000. Målet, for å ha det skriftlig, er 4000 kr i måneden, 50 000 kr i året (Da må jeg ha 2000 kr ekstra i løpet av året)

Dette er nok min favoritt tabell som jeg har laget. Å se utviklingen, spesielt i fra april, er utrolig gøy. Det jeg også ser er at selv fra jeg fikk boliglånet, så vil jeg i desember ha passert det jeg hadde i lån ved utgangen av april med over 100 000 kr. Jeg klarer ikke helt å kommer over hvor utrolig bra det er. Legger jeg til at jeg også vil ha spart opp 60 000 kr til oppussing av kjøkkenet, (penger jeg kunne ha satt på lån-nedbetaling i stedet for, og neste år kan sette på lån-nedbetaling), så er jeg positiv til det jeg begynner å forme som mål for nedbetaling i 2018.  

Fordi jeg hadde så store hopp i betalinger i sommer, så har grafen nå flatet litt ut, som vil endre seg i januar. I forrige måned var jeg litt nedfor fordi grafen ikke hoppet lengre, men akkurat nå er jeg inspirert. Jeg har jo hatt hoppet på nettoen som sikker hjelper humøret mitt akkurat nå, så får vi se om det at det igjen vil gå raskere opp (eller i realitetene ned) her etter nyttår kan hjelpe når nettoen begynner å bli mer negativ igjen etterhvert som ferie og oppussing påbegynnes. 

Hvis gjeldtabellen for 2017 er min favoritt tabell, så er dette en god nr 2. Jeg har begynt å måtte skjule en god del av listen (derfor grønn strek etter 1. mai), men det er en god indikator for å minne meg selv på hvor jeg begynte og hva jeg har gjort. Etterhvert vil jeg nok 'ta vare på' når jeg viser denne i fremtiden, både 1. mai, 1. januar og de tre nærmeste månedene. Jeg vet at det er mye arbeid og mange valg jeg må ta frem til 1. mail, men jeg gleder meg så sinnsykt. Jeg er nå nesten 100 000 fra mai nivået på gjelden, og netto er 124 000 kr mindre i negativen. (MEN husk at 80 000 av dette skal brukes i løpet av våren). Jeg må minne meg selv om det stadig, for å ikke kjenne det som et tap, når nettoen blir mer negativt igjen. 

Har du turt å se hva du skylder? Det er skummet med en gang, men etter jeg hadde skrevet det ned, kjente jeg en lettelse. I stedet for å være redd det ukjente, så er det nå kjent og er derfor mulig å jobbes med. 

#økonomi #gjeld #lån #nedbetaling #plan #resultat #netto #studielån #boliglån #privatlån #leilighet 

Follow Follow