hits

Studenter & lærlinger

Studentøkonomi, kort og godt

Kort og godt er en serie som tar for seg et tema helt konkret, kort og rett frem. Det svarer på enkle spørsmål eller tema

Hvordan håndtere studentøkonomien

Studentøkonomien består av studielånet, stipend og eventuell inntekt fra ekstra jobb. I fjor viste statistikk at 1 av 3 jobbet ved siden av studiene. Studielånet blir betalt ut hver måned, med en større sum betalt den første betalingen hver semester. I året 2017-2018 var første utbetaling over 21.000 kr, mens den vanlige, månedlige utbetalingen var rett under 8000 kr. De som velger å jobbe ved siden av studiene, har selvfølgelig mer enn dette. 

Hvordan bør en student håndtere pengene sine og hva bør de tenke på? 

- Unngå å bruke kredittkort, med mindre du har pengene på sparekonto. Marginalene hver måned er såpass små at det er vanskelig å betale tilbake før en eventuell sommerjobb. Det er dumt å la rentene gå frem til det! 

- Bygg opp en buffer til å håndtere nødsituasjoner du ikke kan forvente deg: En plutselig tur hjem pga sykdom i familien, at pc-en krasjer i oppløpet til eksamen, noe skjer i hybelen og du må midlertidig flytte ut, osv. Målet bør være minst 10.000 kr og kan bygges opp litt og litt hver semester, eller gjennom semesteret dersom du har jobb ved siden av studiene. 

- Ha en minibuffer for å håndtere ting som skjer i løpet av semesteret. Den månedlige utbetalingen har ikke mye margin som sagt, så denne har vanskelig for å dekke nødvendig kleskjøp, turen hjem til jul/sommer, en jul/sommer-avslutning med studievennene, m.m. Beløpet må du finner frem til selv. Returnerer du til studentlivet, gå gjerne igjennom fjorårets kontoutskrifter å se hva sånne utenom vanlige kostnader ble i løpet av semesteret. For noen holder kanskje 2000 kr, andre må muligens ha 5000 kr, noen må kanskje ha mer? 

- Finn ut hvor mye de faste utgiftene i måneden blir. Husleie, mobil, treningssenter, strøm, transport, forsikring, m.fl. Hvor mye penger har du til overs hver måned til mat og moro? 

- Prøv en måned å ta ut mat og moro pengene i kontanter, vel vitende om at dette er alle pengene du har å bruke denne måneden. Fordel det gjerne utover ukene, så kan du la det som er for neste uke(ne), ligge hjemme. Å bruke kontanter gjør hjernen mer bevisst om pengebruk og forbruket går ned. Når du står i butikken og vurderer om du skal bruke en 50-lapp ekstra på å kjøpe Pondus (ev. sjokolade) eller la den 50-lappen ligge til neste kjøp, er det større sannsynlighet for at du lar 50-lappen ligge til neste gang. 

- Bruker du mer penger enn du får inn hver måned på dagligdagse utgifter må du enten øke inntektene eller kutte kostnadene. Se på alle kostnader og prioriter. Bor du for sentralt slik at hybelen er for dyr for deg? Må du flytte? Hvor mye bruker du på treningssenteret? Hvor mye bruker du på byen? Hvor mye bruker du på mat? Har du bil og hvor mye bruker du på den hver måned? Har du forsikring rettet mot studenter, og er det den til best pris? Må du strukturere deg bedre for å kunne jobbe litt ekstra? 

- Alltid prøv å sett av litt penger til moro, men du har ikke råd til alt. Du må prioritere. Moro er ikke like viktig som å ha tak over hodet og mat i magen men dersom du syns treningssenteret er din moro, så betyr det også at andre moro-ting må nedprioriteres. 


En svært kort innføring i studentøkonomi og tips du bør implementere i livet ditt dersom du er i denne fasen. Enkelte tips bør alle implementere i sitt liv... Er noe uklart eller er du uenig? Legg igjen en kommentar nedenfor!

#kortoggodt #studenøkonomi #økonomi #tips 

Å overleve på studielånet: Tips til studenter, før semesteret begynner.

Det er ikke lett å overleve på bare studielånet. 7 av 10 studenter mener de må jobbe ved siden av og den økende kredittkortgjelden hos unge er et bevis på dette. Her er noen tips som vil gjøre det lettere, for både nye studenter og studenter som returnerer til sine studier, å ta kontroll og holde seg innenfor de økonomiske rammene de befinner seg i nå.

7976 kr er alt studenter får de fleste månedene, fra Lånekassen (tallet er fra i fjor, kan ha økt til i år). Men det er ikke dette du trenger å leve på. Den første måneden med utbetaling får alle sammen utbetalt ca 21.000 kr og med planlegging kan du la disse hjelpe deg resten av semesteret. Dette betyr ikke at du kan bruke penger på willy-nilly, men det er det uforutsette som gjør det vanskelig for deg å holde deg innenfor begrensningen. 

 • 7976 kr er lite for å klare seg hver måned, spesielt hvis noe utenom det vanlige skjer (og det skjer alltid noe uforutsett). Du må derfor sette av en viss sum fra de 21.000 kr for å hjelpe deg håndtere de forventede, uvanlige kostnadene som kommer. Jeg anbefaler at alle har minst 10.000 kr i buffer, men det er kanskje litt mye spare, når du også skal kjøpe bøker, kanskje flytte i ny hybel, osv. Sett til sides minst 5000 kr, helst mer, som bufferen din for nå. Du kan fylle den på etterhvert som du jobber eller neste semester når du igjen får storstipendet. Og hvis du har penger fra en sommerjobb, bør du i hvert fall sette inn nok penger i en buffer! 10.000 er det første målet og bør holde for en student.

 

 • Klarer du ikke å leve på 7976 kr hver måned, må du holde mer igjen av storstipendet. La oss si at du må ha 1000 kr ekstra til hver måned. Da må du sette til sides, fra storstipendet, 1000 kr for september, oktober, november og desember. Dette må du gjøre i tillegg til buffer. Disse 5000 kr er IKKE bufferen din. 

 

 • Lag et eksempelbudsjett på hvordan du skal fordele 7976 kr i løpet av en måned. Du må ta hensyn til faste utgifter: Bolig, strøm, internet, forsikring, transport, mobil. Du må tenke på variable utgifter: Mat, lommepenger (dette bruker du når du skal ut i helgene), sparing til gaver, sparing til reise, klær og diverse. Når jeg forsøkte å leve med et studentbudsjett i fjor høst, sparte jeg først penger på å kutte ned lommepengene. Det var en stor tabbe! Jeg gikk på veggene, for jeg hadde ikke penger til å gjøre noe helt annet. MEN, lommepengene må være et kontrollert beløp. Kutt heller ut penger til klær og diverse. 

 

 • Du må ha forsikring, sjekk om du er inkludert i foreldrene forsikring fortsatt. Forsikringene som anbefales til studenter og lærlinger er Ulykkesforsikring, Innboforsikring og Reiseforsikring. Egentlig anbefales Uføreforsikring (også kalt Uførepensjon) i stedet for Ulykkesforsikring, men Uføreforsikring er ganske mye dyrere enn ulykkesforsikring. Det finnes uansett gode priser for studenter, søk studentforsikring, så finner du tilbudene. 

 

 • Hvis du skal bo en plass flere år, skal du sikkert beholde hybelen/leiligheten over sommeren. Husk at du skal betale leie for dette også. Spar opp penger for å håndtere leien. Om sommeren, når du begynner sommerjobben, vil lønnen for juni ikke komme før i slutten av juli, og leien må betales den første. 

 

 • Reise og gaver er det greit å spare litt til hver måned, selv på det lave beløpet 7976 kr. Jula kommer, du kommer til å bli invitert i bursdager og du kommer mest sannsynlig til å reise hjem til jul, kanskje til og med ferie til neste sommer! Hvis du ikke sparer litt og litt hver måned må du sette til sides penger for dette i storstipendet. 

 

 • Ting som klær, gaver og reiser er strengt tatt ikke nødvendig (som regel), men er en luksus som vi ikke helt vil klarer oss uten. Se for deg å bli invitert i en bursdag og så tar du ikke med deg en gave! Dette er allikevel plasser du kan spare mye penger på dersom du er lur. Ønsk deg penger til klær i bursdag og til jul eller andre ting du trenger (ny sekk, hånduker, sengetøy osv). Spør foreldrene dine om julegaven fra de kan være å betale reisen din hjem eller på felles ferie. DIY gaver med ting du har hjemme allerede. 

 

 • For å oppsummere hva du kan gjøre med storstipendet på 21.000 kr: 
  • Sett av penger til en buffer
  • Kjøp skolebøker
  • Spar f.eks. 1000 kr per måned, for å hjelpe med utgiftene
  • Spar penger til å betale husleien over sommeren. 
  • Spar nok penger til en tur-retur billett hjem eller til ferien. 
  • Sett til sides penger for klær dette semesteret
  • Sett til sides penger for gaver dette semesteret (julen kommer hvert år og bursdagene til vennene og familie flytter seg ikke) 

Om du bruker litt tid på å planlegge nå, kan du unngå mange timer med stress og uro når du sitter med en utgift du ikke har penger for å betale. Det er dette som menes når du hører uttrykket "Friheten i et budsjett". Du tar litt kontroll i begynnelsen, for å gi deg selv frie tøyler senere. Du kan klare deg, du kan ta kontrollen, du kan bestemme deg for at dette er viktig nok. Begynn i dag, tenk over dine verdier og prioriteringer, så er du klar når stor-stipendet kommer.


Var dette nyttige for deg? Skriv JA i kommentarfeltet! (Og del det gjerne videre med andre studenter eller kommende studenter, *wink-wink*) Var dette gammelt nytt for deg? Skriv GAMMELT i kommentarfeltet! Ønsker du flere tips og mer informasjon? Skriv TIPS i kommentarfeltet! 

Ønsker du å lese mer om det jeg har skrevet rettet mot studenter og lærlinger? Trykk her for å komme til kategorien "Studenter og lærlinger"

#student #lærling #økonomi #privatøkonomi #personligøkonomi #studielånet #stipend #overleve #tips #triks #Studentlivet

De største utfordringene når man begynner å jobbe.

Overgangen mellom skole og jobb er noe vi alle må håndtere. Det er forskjeller og utfordringer. Dette var mine utfordringer og tipsene jeg har for å overvinne de.

I disse dager er det en hel del nyutdannede unge mennesker, om det er fra studiene eller fra fagskolene, som skal ut i arbeidslivet. Og i den forbindelse ønske jeg å komme med noen advarsler og råd. (Det kan hende dere andre som har jobbet en stund opplevde andre utfordringer? Da håper jeg du tar deg tid til å skrive om de i kommentarfeltet!)

Mens man går på skole og studerer, er det to ting som kommer automatisk: Man henger med venner, som er i cirka samme livsfase som deg og man blir utfordret mentalt til å lære nye ting og utvikle synspunktene sine. 

Når man begynner å jobbe, er man plutselig med flere generasjoner som er i ulike livsfaser. Du har de i etableringsfasen som begynner å få barn, du har de med tenåringer og barn på vei ut av redet, og så har du de som har begynt å få barnebarn. Og mens man lærer av å plutselig forholde seg i mye større grad til flere generasjoner som likestilte kollegaer, vil dette avta etter en stund. 

Det er ikke uten grunn at det er i perioden når man begynner å jobbe at foreninger og klubber dukker opp. Man innser plutselig at skal man henge med venner, må man organisere det, og det krever mer av deg. Ikke bare må du planlegge det, du må gjøre det etter arbeidstid. En periode jeg i hvert fall, liker å ta det med ro. Og, fordi du skal på jobb neste dag og de på jobb faktisk forventer og er avhengig av at du produserer noe, kan du ikke komme på jobb trøtt i trynet og legge hodet på pulten for å sove litt til. 

Savnet etter å henge med vennene merkes ganske raskt. Det at man ikke lærer så mye nytt, kommer snikende. For når du begynner den nye jobben, må du jo lære kjempe masse. Det første halve året, om ikke lengre, går med til å lære oppgavene dine, jobbkultur, nye rutiner, forhåpentligvis hvordan du best utnytter den nye og høyere LØNNEN din. Det er mye nytt som må inn. Men etterhvert, sakte men sikkert, får du kontroll på dette også. Og du kan begynne å slappe litt mer av. Kveldene begynner kanskje ikke å med at du sovner på sofaen, utslitt mentalt. Du har mer energi til å henge med venner. Du merker ikke hvordan lærekurven har sunket. Man lærer jo litt hver dag, men hvilke butikk som har best utvalg for ditt behov eller hvordan man kan blande expresso og kakao til en nydelig blanding på jobbens kaffemaskinen er ikke så stimulerende for hjernen.

Det er ikke vanskelig å ikke ta til seg informasjon. Vi kan si mye om tv-seriene på tv, og streaming sidene, men det meste er ikke akkurat kunnskapsgivende. Ikke slik jeg brukte det i hvert fall. Jeg brukte tv og filmer som bedøvelse til hjernen. Jeg hadde landet på en myk sakkosekk jeg ikke var helt fornøyd med, men det ville kreve så mye å reise seg opp igjen. I stedet for å prøve, bedøvde jeg hjernen med den ene tv-serien etter de andre. Og jeg mener virkelig bedøvde. De fikk meg ikke til å drømme om min egen fremtid. De utvidet ikke horisontene mine. De økte ikke verdien av min egen kunnskap. De gjorde meg tilfreds med det livet jeg hadde. Fanget i en myk sakkosekk. Jeg hadde i ca et år, en timeplan for hver kveld. Det var minst to tv-program som kom ut hver dag i uka og i helgene så jeg filmer. Det eneste som fikk meg ut av leiligheten var Røde Kors aktiviteter, forenings kvelder og når jeg skulle treffe familien. Forsåvidt er det ikke så mye annet som får meg ut av leiligheten akkurat nå, men nå lærer jeg meg i hvert fall ting mens jeg er inne. Jeg har mål annet enn å ikke havne 'bakpå' på tv-seriene mine. 

Det var advarslene. Nå til tipsene: 

Først, har du flyttet til et sted hvor du ikke kjenner så mange mennesker eller du bor samme sted som alltid, men vennene har flyttet vekk: Meld deg inn i noe. En tur-gruppe, en hobby-gruppe, vin og ølsmaking klubb, treningsklubb, en religiøs gruppe, noe som helst. Gå dit jevnt og trutt og inviter folk med ut på andre ting enn akkurat det dere gjør der. Du finner alltid venner der dere deler interesser og verdier. 

Dersom vennene dine fortsatt er på samme sted som deg, hør med de om dere ikke skal sette av en dag i måneden til å finne på noe nytt sammen. Det kan være nye turområder, det kan være en aktivitet som koster noe, det kan egentlig være hva som helst. Bare reserver en dag i måneden og ha en brainstorm. Her kan dere også tenke på at nye ting er med på å utvide horisontene deres! Vær modig å prøv nye ting! 

Når det kommer til din egen utvikling og din egen lærdom, anbefaler jeg på det sterkeste noen selvhjelpsbøker. Det finnes utallige der ute, så det du kan gjøre er å gå på Youtube og søk der på 'motivational speaker' og et tema du er interessert i å bli bedre på eller interesserer deg. De fleste forfatterene holder også foredrag, så finner du noen som du liker, se om de ikke har en bok.

I tillegg: svært mange idrettstjerner og vellykkede personer har bøker og foredrag hvor de snakker om hvordan de har fått det de kan til. Finn den du vil lære av og se om de har noen bøker. 

Har du virkelig lyst til å utfordre deg selv, meld deg inn som frivillig i en eller annen organisasjon. Helst en plass hvor du også kan gå kurs for å bli bedre i noe. Da er du ikke bare med på å skape et varmere samfunn, men du kan kurse deg selv, for en billig penge. Selv er jeg aktiv i Røde Kors og har fått gått på minst 10 kurs de siste syv årene, både innenfor Hjelpekorpset og omsorg. Det finnes jo selvfølgelig andre organisasjoner, så her må du se hvor interessen din tar deg. Bare husk å undersøk hvilke utviklingsmuligheter du har der.  


For lærlingen/studenten: Var dette noe du hadde tenkt på som en utfordring på forhånd? Eller så du for deg noen andre utfordringer? Legg igjen en kommentar!

For de allerede i jobb: Opplevde du noe annet utfordrende når du begynte å jobbe? Har du noen tips til hvordan unngå det? Legg igjen en kommentar!

#tipstid #studenter #lærlinger #arbeid #jobb #overgang #arbeidserfaring #venner #forening #klubber #frivillig #frivilligaktivitet #lære #utvikling #selvutvikling #selvopplæring #opplæring  

Skal du flytte for deg selv i høst? Ting å vite, ting å fikse før den tid

Et av de første stegene inn i voksenlivet, er når man flytter hjemmefra. Om du skal begynne i lære, begynne å jobbe eller skal studere til høsten, så er det noen få ting du kan forberede allerede nå. Å gå i fra å bo hos foreldre/foresatte som er vant til å ta vare på deg og du er vant til å bli tatt vare på, til å bo og ha ansvar for deg selv er et stort steg som du vokser mye på. Selv om du skal bo sammen med venner i et kollektiv, er du selv ansvarlig for deg. Her er det jeg skulle ønske jeg hadde hatt kontroll på, når jeg skulle flytte for meg selv og generelle tips.

Du er ikke dine foreldre/foresatte, din levestandard vil og bør synke

Dette er såpass viktig, at jeg vil ta det med umiddelbart. Når du flytter for deg selv er du i startfasen av ditt voksenliv. Dine foreldre har brukt 20-30 år på å komme dit de er nå. De har jobbet i mange år for å få den lønnen de har, for å betalt ned de lånene de har, for å spare de pengene de har og lære det det har lært. DU kan ikke forvente å være på samme nivå som de når du nå flytter for deg selv. Du BØR rett og slett ikke kunne ha like fine møbler, være like uforsiktig med mat eller ha like mye og fine klær. Det er urimelig og vil skade deg økonomisk om du forventer å ha det likt som du hadde det mens du bodde hjemme. 

Depositum - 2 til 3 måneders husleie

Depositum er et beløp der du setter inn i banken som både du og utleieren har tilgang til (spesielle krav må være innfridd for å få de ut igjen). Det er der for å sikre utleieren dersom du slutter å betale eller ødelegger noe i leiligheten. Selvfølgelig kommer jo ikke DU til å ødelegge eller ikke betale, men du ser vel risikoen utleieren tar. Er alt er i orden når du flytter ut igjen, får du pengene tilbake. Men HUSK! Ikke bruk de pengene når du får de tilbake! Mest sannsynlig må du bruke de til neste leiebolig. Og fordi vi generelt etterhvert får bedre og større leiligheter, vil depositumet vi trenger også øke. 

Beløpet pleier å være 2 til 3 ganger husleien, det er derfor lurt å begynne å spare det opp med en gang! Gjør noen undersøkelser der du skal flytte. Se på prisene og annonsene. Her pleier det å stå hva utleierene ønsker i depositum. Det er første målet ditt for pengene du tjener i sommer. 

Skal du flytte sammen i et kollektiv, (der flere leier en leilighet sammen, ofte deler de kjøkken og bad), ikke ha en depositumkonto sammen. Opprett hver deres. Har dere konto sammen, må alle signere for å få pengene ut igjen. Det er tungvint å avslutte kontoen og skulle det være folk du ikke kommer overens med eller har blitt uvenner med, er det ekstra dumt å ha den koblingen sammen. 

Buffer - Begynn med 5000, jobb opp til 10 000 kr (mål: 3-6 måneders utgifter)

En buffer er penger som du har spart opp, som du kan bruke i en krisesituasjon. Pengen må du sette i en annen konto enn bruks og regningkontoen din. Jeg anbefaler at du begynner med målet å ha 5000 kr der, jobb opp i mot 10 000 kr og det siste målet er å ha 3 til 6 måneders utgifter (ikke lønn, utgifter) spart opp. Det vil redde deg den dagen noe blir ødelagt og du må erstatte den fort! En PC midt i eksamenstiden, et kjøleskap du selv er ansvarlig for, sykkelen din blir stjålet og du bor ubeleilig til i forhold til buss eller bilen du er virkelig avhengig av, må på verksted (anbefaler ikke bil til studenter som ikke har ekstrajobb). Å ha et kredittkort som buffer er ikke så lurt, da en krisesituasjon er den verste tiden å tilegne seg ekstra (og dyr) gjeld på! Dessuten, hvis du har råd til å betale ned neste måned, har du ikke råd til å sette pengene til sides denne måneden? 

Egentlig vil jeg anbefale å ha bufferen først, men siden du ikke får deg en hybel, leilighet eller bolig før du har et depositum, havner bufferen på et nummer 2 mål for pengene dine i sommer. Dessuten, så lenge du bor hjemme hos foreldrene dine, finner dere nok en løsning på en eventuell krise sammen. 

Spar ekstra for å dekke flyttekostnader, inkludert eventuelle møbler

Det følger alltid med litt ekstra kostnader i forbindelse med flytting. Bensin om ikke annet. Fordi du nå ikke vet hvordan leiligheten/hybelen din er, er det bedre å ha spart opp litt, i tilfelle du ikke flytter inn i en møblert hybel/leilighet. I tillegg oppdager man som regel når man har flyttet inn, at det allikevel er noe som mangler. Husk, du kan finne mye gratis og billig på nettet, som på Finn.no og diverse Facebook grupper.

Minner igjen om at du IKKE må forvente å ha et interiørvakkert leilighet til å begynne med. Foreldrene dine har brukt ÅR på å komme dit de er nå. DU skal bare klare deg. DU har viktigere ting å bruke pengene dine på!

IKKE begynn å kjøp ting nå! Som jeg sa, du vet ikke hva du trenger før du har sett hybelen/leiligheten. Søsteren min og jeg maste oss begge til et oppstartsett fra IKEA når vi var 16 og 18 år. Vi var under troen at det tilbudet aldri skulle komme igjen og det var jo helt klart noe vi trengte. Vi var 50 % korrekt. Tilbudet kommer hver høst, så med det hadde vi feil. MEN det viste seg jo at vi trengte det som var i kassen. Bare jeg trengte det ikke før 14 år senere.... Sant nok, søsteren min trengte sin to år før meg, så hennes eske sto i mamma og pappas kjeller bare 12 år... 

Husk leiekontrakt

Når du skal flytte for deg selv, husk å få på plass en leiekontrakt så fort som mulig. Her vil det stå hvor mye penger du skal betale, når du skal betale det, hvor lang tid i forvei huseier må gi beskjed til deg før han eller henne øker leien, hvor lang oppsigelsestid du og huseier har, hva depositumet er på, og sikkert noe mer som jeg ikke kommer på nå. Dette er til deres begge sikkerhet. Hvis ikke risikerer du å havne hos noen som plutselig informerer deg om at du neste måned må betale 500 kr mer i måneden og fordi du ikke har en kontrakt, kan du ikke nekte for det. 

En siste ting du aldri må gjøre: Aldri sett deg selv i en posisjon hvor du må dekke andres kostnader. Signerer du en kontrakt sammen med en venn eller bekjent, er dere begge ansvarlig for at hele beløpet blir betalt. Sikre deg selv i hvert fall med en kontrakt mellom dere. Slutter den andre personen å betale, risikerer du at du må dekke det som ikke er betalt. Det samme er om den du bor sammen med raserer og ødelegger leiligheten/hybelen. Da står plutselig du også som ansvarlig for kostnaden. 

Få en oversikt over hvor mye maten du spiser koster

Begynn å bli med foreldrene dine i butikken, eller enda bedre: tilby deg å gå å handle for hele familien! Da kan du øve deg på å lage en handleliste og du ser raskt hvor mye mat som går. Greit nok, dette er mat som hele familien spiser, ikke bare du, men du vil begynne å legge merke til hva de ulike matvarene koster. Legg også merke til hva ulike merker koster, av den samme sorten matvarer. 

Skal du være ekstra observant, forsøk å gå til ulike butikkkjeder og se hvordan prisene varierer. Med en generell forståelse på hva matvarer koster vil du ikke få et prissjokk når du flytter for deg selv over hvor dyrt alt sammen er! 

HUSK: Første gangen du handler når du har flyttet for deg selv, vil du av nødvendighet bruke mer penger. Du skal jo fylle opp skapene dine! Spagetti, Ris, bønner, tomatsaus, mel, havregryn, etc. kjøpes inn med en gang, og så fyller du opp etterhvert som det blir tomt. Første handleturen jeg var på når jeg flyttet inn i leiligheten min, brukte jeg 2000 kr på mat. 

Lyst å lære om en billig, sunn og god frokost? Les innlegget om kjøleskapgrøt her

Samle gode og enkle oppskrifter på mat du liker og gidder å lage

Tro det eller ei, men foreldrene dine har faktisk på et eller annet tidspunkt også flyttet hjemme ifra hvor de har levd på budsjett med et lavere matbudsjett enn de har nå. Spør om de kan være med å lage noen typiske, billigere middager sammen med deg. Da får dere litt kvalitetstid sammen og mor/far får hjelp til å lage middag. For noen vil matlaging falle mer naturlig enn andre og det kan hende du har mye erfaring på kjøkkenet allerede.

Spør om spesifikke oppskrifter som foreldrene dine bruke når de var ung. Mamma lærte meg for eksempel en oppskrift hvor jeg kunne bruke gammelt brød og kjøttdeig for å lage en rett, som sparte penger, kunne enkelt fryses og utnyttet noe jeg ellers ville kastet. 

Anbefaler også at du spesifikt ser på matretter som kan frysers/oppbevares slik at du kan lage større mengder og spise over lengre tid. Det sparer tid og penger.

Oversikt over regningene dine

Dette er ikke så vanskelig. Du vet allerede (eller finner raskt ut med å spør foreldrene dine) hvor mye mobilen din koster. Dersom familien din har en familieplan, kan det godt hende de er villig til å betale den videre men ikke alle er like heldig. Sjefen min er veldig 'streng' på det å anta ting. Anta på engelsk er assume. Assume består av ASS-U-ME, og betyr Assume makes an Ass of you and me. La foreldrene dine tilby seg å betale, ikke forvent, og da har du noen ekstra kroner hver måned. 

Det som er mer vanskelig å finne ut av er boligkostnadene. For studenter, er det ikke garantert hvor man kommer inn, derfor er det alltid er rush på slutten av juli og i august for å finne seg en bolig. Anbefaler derfor at dere søker på Finn.no og finner ut hvor mye en hybel koster omtrent i de byene du har søkt studieplass.

FOR DERE SOM VET HVOR DERE SKAL BO: Prøv å finn noe før slutten av juli. Det kan godt hende dere finner noe litt billigere og bedre plassert. 

Andre regninger dere må undersøker er internet, strøm, forsikring og transport.

Forsikring

Og mens vi snakker om forsikring er dette noe alle bør ha. Det finnes utrolig mange unødvendige forsikringer, forsikring på telefoner og pc-er er de første jeg tenker på, men det er noen som er helt nødvendig.

Innboforsikring sikrer at alt som er inne i hybelen/leiligheten din er forsikret i tilfellet brann, vannskader, innbrudd, etc. Hva som gjelder varierer, så få hjelp og les deg opp litt. Det er noen som blir dekket av foreldrenes innboforsikring, ta derfor å undersøk hva som skal til for å være dekket her. 

Reiseforsikring kan ofte gjelde med en gang du går hjemmeifra. En sykkkel som blir stjålet mens du er på butikken har jeg hørt kan bli dekket av reiseforsikringen. Ellers er dette en nødvendighet om du skal til utlandet. En ulykke og et sykehusopphold kan raskt ødelegge hele økonomien din og kanskje også familien din som muligens må til med penger for å få transportert deg hjem med spesialtilpasninger. For viste du det finnes fly som kan transportere liggende pasienter? 

Uføreforsikring er en forsikring som svært få tenker på dessverre. I følge statistikk hos NAV mottar 9,7 % av Norges befolkning mellom 18-67 år uføretrygd. Dersom du er i en klasse hvor det er 20 elever vil sannsynligheten tilsi at to stk i klassen vil bli uføretrygdet i løpet av livet. Uføretrygd er dessverre bare slik at du overlever, ikke så mye mer. Med en uføreforsikring vil du få mer, dersom du er 50 til 100 % uføretrygdet. Denne forsikringen blir dyrere og dyrere jo eldre du er, for jo eldre, jo større sjanse er det for å bli uføretrygdet. Hos 55 åringer, er 20 % av kvinnene uføretrygdet, 13 % av mennene. Jeg vet ikke hvor mye dere må betale når dere er i slutten av tenårene/begynnelsen av 20 årene, men min forsikring har økt med 100 kr de siste tre årene. Fra jeg var 29 år til 33. Det kan tyde på at det ikke er så innmari dyrt for dere. 

Ulykkesforsikring er et alternativ som ofte blir nevnt i stedet for uføreforsikring. Mens dette ikke dekker like godt, er det mye billigere enn uføreforsikring. Dersom du er utsatt for en ulykke, (kun da), vil du kunne få utbetalt en sum som hjelper deg håndtere dette. Det er også forskjellige dekningsgrader her. 

For studenter (kanskje lærlinger?): Jeg vet dessverre ikke om dette også gjelder lærlinger, men undersøk! Det er mange studenttilbud for forsikringer. Jeg skrev et innlegg om det i høst. 

Regningkonto

Dersom du er ekstra lur, passer du på å få lønnen/studiestøtten over på en egen regningkonto, en egen konto du ikke har et kort knyttet til. Legg inn alle regninger her, så er du sikker på at du har penger til å dekke kostnaden. Husk å sjekk det ved jevne mellomrom. 

Fordeler:

+ Du har kontroll på hvor mye penger du bruker i variable utgifter, fordi du bevisst setter penger over til kontoen hvor du har kortet ditt

+ Du vet at du har nok penger til å dekke regningene dine

En fuktig tur på byen/en shopping dag/et tilbud vil ikke risikere at du ikke kan betale husleien, fordi kortet ditt er ikke koblet til kontoen hvor du har det meste av pengene dine. 

Dersom du har regninger som kommer hver tredje måned for eksempel, kan du spare 1/3 hver måned på regningkontoen, slik at når regningen kommer, har du pengene satt til sides på konto.

Lag et langtidsbudsjett for halvåret (spesielt for studenter)

Grunnen til at jeg anbefaler dette spesielt for studenter, er fordi det første stipendet er ganske mye mer enn de som kommer de neste månedene, pluss du har også nettopp blitt ferdig med ferien hvor du forhåpentligvis har jobbet og har lønn kommet inn. Men det betyr ikke at du som er lærling IKKE skal gjøre dette. Med å ha et langtidsbudsjett, kan du legge planer for raskere kunne kjøpe en bedre bil, egen leilighet, reise på flotte ferier eller hva du måtte ønske. Her snakker jeg allikevel hovedsakelig om et seksmåneders budsjett. Dersom du vil lese om en familie som har et femårsbudsjett og litt om mitt løse seksårs budsjett, kan du trykke her

Med å lage et budsjett for månedene frem til jul, kan forsikre deg selv om at du har nok penger til julegaver, bursdagsgaver og reisen hjem. Skriv ned inntekten din, trekk fra de obligatoriske kostnadene du forventer først. Ja, du har ikke flyttet hjemmefra enda, og det vil være ting du ikke kjenner til enda, men gjør så godt du kan. Sett deg gjerne ned med foreldrene dine (de kan hjelpe med å komme på utgifter) og trekk fra husleie, internett, mobil, mat, forsikring, og transport. Det kan godt hende jeg har glemt noe, derfor er det greit å spør foreldrene dine om utgifter du kan forvente deg. 

Med å se på hver måned, inntekter minus de obligatoriske utgiftene, vil du sitte igjen med varierende utgifter. Disse utgiftene kan du gjøre mer hva du ønsker med. Du kan og bør spare litt, du må sette noe til sides for å reise hjem, for å kjøpe julegaver, og for uforutsette hendelser. Følgende gjelder spesifikt studenter som har mer den første måneden: Du vil se det er vanskeligere å få råd til at på de vanlige månedene. Det er da du må lage en plan for den store utbetalingen i første måned.  

Ikke bruk kredittkort!

Jeg ble så lei meg for ett år siden når det ble klart at studenter og unge mennesker oftere og i større grad havner i gjeld fordi de bruker kredittkortet sitt for å dekke en utgift. Hvis du ikke har råd til å kjøpe det med penger på konto denne måneden, hvorfor tror du at du har penger til det neste måned? For uhell kommer sjeldent alene og har et uhell skjedd en gang, er grensen for hva som er et uhell neste gang mye lavere. En ny bukse den ene måneden uten ekstra kostnader, er ikke så ille, men har du en gjeld du må betale, vil en ødelagt bukse være en krise. 

Ha denne leveregelen: ALDRI bruk mer på et kredittkort enn du har penger på sparekontoen. Har du spart opp 5000 kr, så kan du ikke bruke mer enn 5000 kr på kredittkortet. Helt personlig ville min leveregel vært: Aldri bruk mer på kredittkortet enn halvparten av det du har på sparekonto. Så har jeg 5000 kr, kan jeg ikke bruke mer enn 2500 kr. Det er aldri lurt å være helt uten en buffer. 


Det er kjempe spennende og kjekt å flytte for seg selv, spesielt om du flytter sammen med venner. Koselige kvelder med film, popkorn og vin sitter i minnet i lang tid. Jeg var nettopp i utdrikningslaget til en venninne jeg delte leilighet med i ett år, og vi mimret spesielt om kvelden når vi EGENTLIG skulle ta oppgjøret med matutgiftene våre, men i stedet ble drikkende vin og se på 22 Jump street og så gikk vi til byen. 

Gled deg, du har mye å se frem i mot! 

(FORRESTEN: Er det noe jeg har glemt å ta med? Kommenter gjerne nedenfor dersom det er noen ting du skulle ønske du hadde visst før du flyttet hjemmefra)

#økonomi #interiør #tipstid #kredittkort #gjeld #lån #leiekontrakt #mat #voksen #flytte #hybel #leilighet #Budsjett #regninger #ansvar #Forsikring #depositum #flytting #møbler #mat #oppskrifter #sparsom #lønnsom 

Studentbudsjett | Dette lærte jeg og 7 tips

Jeg har i en måned prøvd å leve som en student, med noen justeringer. Jeg hadde en del aktiviteter som ikke en student ville deltatt på eller gjort, så jeg har jukset litt. Totalt sikkert rundt 2000 kr med juks. (+ en storhandel av turutstyr til ca 6000 kr som jeg ikke kunne vente med) 

Men jeg har kommet på noen tips og triks som jeg ville ha prøvd, om jeg kunne vært 32 år lur som 20 åring. Studenten som leser dette er det: Nå kan dere også være 32 år lur! Noe kan dere gjøre med en gang, noe må dere vente med til januar og storbeløpet dere får da. 

1. Lag mye mat og frys ned. (Kan gjøres nå med en gang)

Jeg sparte mye penger med å gjøre dette. Med å storhandle sparer man penger nesten automatisk, men det var også lettere å motstå fristelsene fra butikken hvis jeg hadde noe klart hjemme. For vi er jo blitt et samfunn hvor gleden akkurat nå er mye viktigere enn tålmodighet og utsatt nytelse. 

Når jeg er sulten, så vil jeg ha mat akkurat nå. Er jeg sulten og er på vei hjem, frister det 100 ganger mer å stoppe på butikken å kjøpe noe boller eller frossen pizza som jeg raskt og enkelt kan varme opp når jeg kommer hjem. MEN har jeg mat liggende som bare må varmes opp, er det mye lettere å motstå fristelsen. 

Jeg har denne måneden laget tacohorn, kyllingsuppe og min egen variant av Pasties (britisk halvmånedformede rundsstykker med fyll) har holdt meg gående.

Pasties
Licensed from: subos / yayimages.com

Det aller viktigste (for meg): Pass på at måltidet er så 'fullstendig' som mulig. Ha grønnsaker og andre godsaker oppi maten, for å øke dens næringsverdi. lenge. Du kan kanskje bruke noen dager helt i begynnelsen av skoleåret, på å lage ulike retter som du legger i frysen, og så bruker du en dag i uken på å lage noe nytt som da etterfyller lageret ditt i frysen. Da vil du kunne variere mellom ulike retter, og kun måtte bruke en dag på å lage middagene (og lunsjene dine). På slutten av semesteret, i eksamenstiden, trenger du ikke å etterfylle like mye, siden du mest sannsynlig skal hjem etter siste eksamen. Da må du bare tømme frysen din.  

2. Ha bufferkonto fra storbeløpet i begynnelsen av semesteret. (Må vente til januar)

Det er blitt påpekt at studenter har ikke bare 8000 kr å leve for i måneden, de har faktisk rundt 10 000 kr. Det er bare at 2000 kr blir utbetalt i begynnelsen av semesteret for å hjelpe til med å betale for bøker og andre tidlige kostnader. I begynnelsen av semesteret, i august og januar, får alle studenter utbetalt 21 000 kr. Dersom vi går ut i fra at alle kan overleve det daglige livet på 8000 kr, har man 13 000 kr å seg med og finne på noe lurt. Jeg er usikker på hvor mye man bruker på bøker, i et semester men jeg vet det var en god del. Jeg vil si 2000 kr, men jeg husker de bøkene jeg måtte kjøpe nye som kostet over 500 kr. Så jeg vil anbefale: Kjøp brukt så langt det lar seg gjøre! og så sier jeg at vi bruker 3000 kr på bøker. Det som blir igjen, setter du til bufferen. Penger å gjøre lure ting med er nå til 10 000 kr. Mitt tips som jeg nå vil anbefale er ikke noe jeg prøvde direkte, men hvis vi kan sette de som målsparte penger med en gang, vil det månedlige kunne fokuseres på daglig bruk mens storbeløpet kan dekke varierende beløp. Det er tre ting jeg ser for meg at du skal sette pengene dine på: 

 1. 5000 kr på buffer. Målet er å nå 10 000 kr, men det er greit å gjøre det over i hvert fall to storutbetalinger. Og med en gang du kommer under, så bruker du neste storutbetaling å å fylle opp igjen. Du må leve to-tre semester med litt mindre penger å bruke, men fordelen vil være stor. For plutselig er pc-en ødelagt og du skal til tannlegen med en vond tann. Jeg trakk to visdomstenner og hadde en rotfylling i min studietid. 
 2. Reise 2000 kr?: Med mindre du studerer i samme by som familien din, så kommer du nok til å reise hjem til jul og til sommeren. Da er det greit å kunne ha pengene til å kjøpe reisen hjem. Som ung kan du få billigere flybilletter, eller du kan reise med tog som jeg gjorde mange ganger. Minibillett til 300 kr kan spare deg masse. Det første året, siden du sparer opp til buffer, vil det være vanskelig å ta seg råd til å reise på ferie. Jeg vil derfor sette 2000 kr på reising. MEN etter nødbufferen er opp til 10 000 kr er det større mulighet til å ta deg en liten ferie. 
 3. Gave 3000 kr?: Jul og bursdager skjer liksom hvert år, og det er greit å kunne være med på gavegivingen rundt de spesielle dagene. Nå vet ikke jeg hvor mange du har å kjøpe gaver for til jul men selv om 3000 kr er litt mye, så er vi nå i januar, og det er 8 måneder til august og nye penger kommer inn (bortsett fra lønn kanskje). Det er nok også noen samlinger i løpet av sommerferien der du kanskje vil ha med noe til vertskapet.  

Med mindre noe spesielt skjer med bufferkontoen, tenker jeg følgende fordelinger på overskudd i løpet av skoleåret: 

 • Dersom du virkelig vil på ferie, så ha den som motivasjon til å sette av alt nødvendig til det målet. 2000 kr er ikke særlig feriebudsjett. Skriv ut et bilde fra der du skal, og heng det opp en plass hvor du ser det ofte. 
 • Må du bruke såpass mye av bufferen din at det er under 2000 kr, så ville jeg begynt å sette litt ekstra inn på denne. Siden måle er å nå 10 000 så raskt som mulig, er det dumt å bruke 5000 kr hver semester på dette. Begynner det å bli lite, må beløpet fylles på. Selvfølgelig, dersom du kan sette pengene du tjener på sommerjobben din her, så er ingenting bedre. 

3. Planlegg innkjøp (kan gjøres med en gang)

Woman reading her shopping list
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Med å planlegge innkjøpene dine, slipper du å gå i butikken så ofte og fristelsene går ned. Selv syns jeg dette er kjempevanskelig, så jeg linker til Gnierfruen som har stålkontroll på handlingen. Håper hun ikke har noe i mot om å bli henvist til. 

4. Lag en ønskeliste som du jobber med hele tiden (Kan gjøres med en gang)

wishes of the children
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Er du som meg så blir du overraskende nok tatt på senga hvert år med spørsmålet "Hva ønsker du?" Men dette er en gylden mulighet som du ikke må kaste fra deg! Hver gang du kommer på en ting du kunne trenge, stil deg selv dette spørsmålet: "Trenger jeg det NÅ, eller kan jeg vente til etter jul/bursdagen min?". Hvis du kan vente, skriv det på listen. Her er det innmari lurt å ha ulike prisklasser på det du kunne tenke deg å ha, for dine studentvenner/lærlingvenner har sikkert ikke råd til å bruke mer enn 100 kr på gaven din. Da kan du foreslå hvilken venner de kan gå sammen med, for å få råd til å kjøpe en spesiell ting til deg. Du kan selvfølgelig ønsker deg penger, men da vil jeg anbefale at du sier "Jeg ønsker meg penger for å kjøpe ...." Da kan folk velge om de vil støtte deg i det innkjøpet, eller finne noe annet til deg.

Dette er ting jeg har ønsket og fått fra familie og venner (Mye foreldre): Rotfylling, Permanent til håret, Et klippekort på 10 ganger på Yogastudio, Fjällräven sekk, turutstyr av diverse sorter og nå sist, penger til micro. 

5. Lommepenger/moropenger (Kan gjøres med en gang)

children on roller coaster
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg er kjempe tilhenger av kontanter, for det begrenser hva jeg bruker. Med å ta ut lommepenger og matpenger, så vet jeg akkurat hva jeg har å bruke for denne måneden. Det er viktig at du ikke jukser og tar ut mer kontanter eller bruker kortet, da faller alt i fra hverandre. Med å sette et beløp som skal være dine moropenger, har du kontroll på mengden men gir deg selv friheten til å forvalte de slik du måtte ønske, (altså kontrollert frihet). Uansett, skal du holde ut med budsjettering, så MÅ du sette av penger for moro-ting, hvis ikke gidder du ikke i lengden.  

6. Matpakke (Kan gjøres med en gang)

Healthy lunch box
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

Husk å pakke med deg matpakke på skolen. Dette er nok det jeg syns var kiipest og kjedeligst, siden jeg ikke er glad i å kontrollere meg selv og si nei til fristelser. Da jeg studerte på Dragvoll i Trondheim, var jeg daglig inne på den lille butikken de hadde der for å kjøpe pizzahorn. Ta heller å lag deg pizzahorn, og ta med deg på skolen. Ja det er billigere med knekkebrød og hva du måtte ønske som pålegg, og gjør gjerne dette noen dager i uka. Men min motivasjon til å holde matpakke gående har mye i at jeg ønsker å spise maten. Og det samme over lengre tid er ikke bra for min motivasjon. 

7. Budsjetter (Kan gjøres med en gang)

Jeg kommer tilbake til dette HVER GANG. Men det er så hjelpsomt og viktig! Det rare er at jeg ville ikke budsjettere når jeg var student fordi jeg følte jeg fikk mindre penger å bruke! Når jeg i dag sitter å kjenner på hvordan budsjettering nesten har gitt meg lønnstillegg, så syns jeg dette er litt crazy. 

Men det er en helt klar forskjell på å budsjettere med 20 000 kr og 8000 kr, det er ikke tvil om det. Men du må bare pushe igjennom. Etter lånene er betalt, så sitter jeg igjen med under 10 000 kr jeg også, så det er ikke så mye forskjell. Husk det! 

Med å budsjettere så vet du at du får dekket dine daglige nødvendige behov, og du risikerer ikke å overforbruke og sette deg selv i gjeld til noen. For helt ærlig, du har ikke særlig penger til å betale vedkommende tilbake, om du låner fra banken, kredittselskapet, venner eller familie. Så IKKE LÅN PENGER. Det kan ikke understrekes nok. Det er innmari kjipt å jobbe igjennom hele sommeren, og alt du tjener går til å betale gjelden du har, ikke for å gjøre det mulig for deg å gjøre flere kjekke ting i løpet av vinteren og neste sommer. 

*****************

Det var mine 7 tips til studenter, og jeg begynner å gjøre meg ferdig med prosjektet. Dersom du har noen kommentarer eller tips som jeg ikke har fått med meg, bare gi lyd! 

Jeg har også litt dårlig tid i dagtidlig, så jeg kommer til å redigere inn bilder senere, men bussen min går om 25 min, og jeg sitter fortsatt i slåbrokken min. 

#økonomi #student #studentøkonomi #tips #lærdom #kunnskap #målspart #målsparing #buffer #studielån #lån #gjeld #matpakke #forhåndslaget #mat #budsjett #ønskeliste #lommepenger #moropenger 

Studentbudsjett: Hvordan gikk det i september?

Da var måneden over og jeg har funnet ut at jeg ikke fortsetter til neste måned med prosjektet. Årsaken er todelt. 1: To budsjetter ble for komplisert og gleden forsvant. 2: Jeg klarte ikke å leve meg så mye inn i det, til det nivået at jeg lot være å leve mitt vanlige liv. Jeg var i Oslo på kurs, jeg hadde 100 års jubileet til Røde Kors, jeg investerte i leiligheten og inviterte til åpent hus. Dette var ting jeg for så vidt har planlagt før jeg bestemte meg for å kjøre prosjektet men som student hadde jeg nok ønsket å gjøre at jeg gjorde uansett. 

Jeg var nødt til å gjøre noen justeringer på inntekten. Jeg som egentlig ikke er student, ville ikke fått studentrabatt på bussen og fordi jeg gjorde justeringer underveis ble det slik at jeg hadde tatt ut for mye kontanter. Jeg løste dette med å teoretisk 'ta ut penger fra buffer' og spare 300 kr av kontantene til neste måned. Da setter jeg 300 kr ekstra inn på bufferen måneden etter. Slik ble total inntekt 8626 kr.

Jeg har brukt opp det jeg satte av til gaver pluss litt ekstra. Dette var en av plassene jeg var nødt til å gjøre justeringer. Nå må jeg gjøre noen justeringer men per dette tidspunktet så har jeg ikke noe å kjøpe julegaver for. Oktober, november og desember må gi billige og gjennomtenkte gaver. Når det kommer til reiser så lurer jeg på om jeg vil anbefale studenter å sette av 1000 kr i august og januar som et startbeløp, og så spare litt ekstra i løpet av de neste månedene. Da har man større mulighet til å kjøpe billettene hjem når du vet eksampenstidene dine og finner gode priser. 

 

Bufferkontoen min har minket ganske kraftig denne måneden, men forhåpentligvis burde det holde. Jeg har vært hos tannlege og lege for test. Null hull og forhåpentligvis vil testen fra legen ikke måtte gjøres på nytt igjen. Det ville ha betydd, om jeg var student, at bufferen kanskje holder. Men fordi jeg ser hvor lite som skal til for å ødelegge budsjettet, så vil jeg anbefale studenter å sette av 6000 kr de første to semestrene, og så det som måtte savnes for å få 10 000 kr det tredje semesteret. 

Mobilregningen ble akkurat som forventet, så jeg har en krone igjen her, Strøm og felleskostnadene (som her representerer her husleien) er akkurat som forventet. 

Når jeg korrigerer mobilregningen, så ser dere at jeg har 1 kr igjen øverst på budsjettet. 

Busskortet er det samme hver måned, for studenter i området, er prisen 350 kr, så for prosjektet la jeg inn 350 kr ekstra fra meg selv for å veie opp mot dette. 

Mat fungerte veldig greit med 1500 kr for meg. Sånn bortsett fra de 800 noe kronene jeg brukte i forbindelse med åpent hus, og de 400 kr jeg tok handlet for på lørdag. Men siden jeg nå går tilbake til å gi meg selv lommepenger, så slipper jeg å bruke disse pengene til lommepenger ting. 

På livsstil har jeg også litt penger igjen. Lommepengene er brukt, men på diverse har jeg 19 kr til overs og på bøker har jeg 20 kr.

Diverse kostnader jeg har hatt var lurt å få inn slik at termosboksen jeg kjøpte kunne plasseres en plass. I mitt vanlige budsjett ville jeg ha satt den på innkjøp til huset men siden det ikke er noe en student trenger, så fant jeg ut at diverse var lurt å ha. 

Jeg balanserer ut regnskapet, slik at jeg nå har 20 kr ekstra som jeg kan plassere på noen annet. 

I mitt eget budsjett så har jeg bøker som et fond, for å kunne spare opp til de dyrere bøkene, men som student bør jeg utnytte alle kronene bedre. Når jeg faktisk var student så leste jeg ikke mye skjønnlitteratur i semesteret uansett. Fordi jeg leste så mye faglitteratur, gjorde jeg andre ting i enn å lese i fritiden og rett etter siste eksamen så dykket jeg ned i den nærmeste boken jeg hadde. 

Med å balanserte regnskapet i posten "Bøker" har jeg nå 40 k ekstra. 

Forsikring er en målsparingskonto. Jeg liker forutsigbarhet, og med et jevnt forbruk, vil jeg kunne spare klart til neste august. Det finnes andre løsninger, og det er å dele prisen i to, og spare halvparten fra potten man får før vårsemesteret og så halve fra potten for høstsemesteret. så bare jobb med å se de ulike løsningene. Hadde jeg vært en reell student, så hadde jeg kanskje gjort det på den måten i stedet for faktisk. 

De 40 kr har jeg lyst til å sette til gaver. så jeg må øke beløpet som står der med 40 kr og 8 øre. Nå er 40 kr ikke så vanskelig å legge til, men jeg vil vise dere et triks, skulle tallet ha vært mer komplisert.

Med å fjerne alt som står i posten "gaver" ser man på toppen hvor mye penger som ikke er budsjettert. Her er de to summene automatisk lagt sammen.

Når jeg nå skriver dette tallet på Gave er budsjettet et nullbasert budsjett, eller som dette programmet sier "Et everydollar budsjett". 

***********************************

Denne måneden har lært meg utrolig mye, og jeg har noen tanker og ideer til praktiske løsninger for studenter som skal sette opp et budsjett. Men siden dagens innlegg har vært så langt, og jeg syns dette er såpass viktig, så vil jeg lage et eget innlegg om det i morgen. 

Till then: God morgen, god ettermiddag, god kveld eller god natt.

#økonomi #studentøkonomi #student #penger #regnskap #budsjett #tips #sparing #semester #student  

Et år med budsjettering

Sånn helt tilfeldig sammenfaller 1 års jubileet for mitt første skikkelige budsjett med innlegg nummer 200. Morsomt tilfeldighet, ikke sant?

Dagens innlegg skal handle om hvordan jeg har håndtert pengene mine det siste året, om oppturer, nedturer, mål og hvordan ting har endret seg i løpet av året. Og så vil jeg selvfølgelig snakke om hva jeg har oppnådd med et år som budsjetterer. 

Jeg kommer nok alltid til å huske dette året mest, som det året jeg kom meg inn på boligmarkedet. Ganske fantastisk egentlig. Jeg har bodd her nå i 6 måneder og 1 uke, og jeg hadde et aha opplevelse i forrige uke først. Jeg gikk av bussen og det slo meg bare at dette var mitt nabolag. De jeg så rundt meg var mine naboer og leiligheten jeg nå gikk til var min leilighet. Bare plutselig, etter 6 måneder. 

Kontroll på økonomien

Nå har jeg de to siste årene spart litt mer intensivt til leilighet. Sakte men sikkert nærmet jeg meg 100 000 kr året, men det var først når jeg begynte å budsjettere at jeg forsto og fikk oversikt over hvordan jeg ville klare å betale for en bolig og hvilken betalingsevne jeg hadde. Jeg vet at budsjettering var direkte ansvarlig for at jeg sparte 12 000 kr på de 6 månedene det tok fra jeg begynte å budsjettere til jeg flyttet inn i leiligheten, men den største påvirkningen var for selvtilliten og min selvsikkerheten i evnen min til å betale for det kjøpet jeg nå hadde gjort. Mens jeg så etter leiligheter så var jeg stadig inne å kalkulerte med lånekalkulatoren til banken på hvor mye det ville koste å ha det eller det lånet, og jeg satte det i inn i et teoretisk budsjett for å forsikre meg om at det ikke ble å strekke meg for langt. 

Gjennomført endring

Jeg har hatt mange 'revolusjoner' i livet mitt opp igjennom årene, men som regel har jeg alltid havnet tilbake til Status Quo. Den første endringen jeg gjennomførte i livet, var å stå opp en time tidligere for å først trene før Yoga før jobb, men siden jeg startet bloggen, har jeg skrevet på den i stedet for. Bare det at jeg skriver innlegg 200 er nesten utrolig for meg. Jeg har nå stått opp tidlig i siden sommeren 2016, så jeg kan ganske sikkert si at dette er varig. Den andre endringer som jeg har klart å gjennomføre er å holde meg til budsjettering. Selv etter ett år er jeg fortsatt interessert, fortsatt på utkikk etter hvordan jeg kan bli flinkere, fortsatt villig til å ofre deler nå, for å kunne få mer igjen siden. Dette gir en fantastisk boost til selvtilliten. 

Måloppnåelse

Nå skal jeg være helt ærlig å si at jeg har ikke sett noe særlig på målene jeg satte opp for 2017, annet enn målet om nedbetaling av gjeld. Det har ikke vært bra, men jeg satte opp noe jeg anså som et UMULIG mål, spesielt med tanke på at jeg ikke begynte å betale ned på boliglånet før i april, og frem til det bare sparte det jeg kunne. Jeg satte opp målet å betale ned 100 000 kr på lånene mine, basert på at jeg hadde klart å spare over 100 000 kr i 2016. Men 100 000 i på sparekonto er ikke det samme som 100 000 nedbetalt, for jeg viste rentene kom i tillegg. Og selv om jeg ikke har betalt 100 000 helt enda, har jeg betalt 98 000 kr og jeg kan ikke unngå å betale resten siden det er obligatoriske beløp. OKTOBER IS THE MONTH!!

Følelsen av å ha oppnådd noe jeg egentlig, i helt nede i bunnen av magen, trodde var umulig, er helt fantastisk. Jeg har aldri opplevd en lignende følelse noen gang og jeg skulle ønske jeg kunne beskrive den til dere på en god måte. Jeg føler meg sterkere, jeg føler jeg kan oppnå hva som helst, så lenge jeg bestemmer meg for det. Jeg er så utrolig stolt av meg selv! Fokusert intensitet over tid kan virkelig utgjøre mirakler.    

 Selvstendighet

Jeg valgte å kalle bloggen min Voksen, til slutt, for på mange måter så føler jeg meg langt i fra voksen og ansvarlig for meg selv. Jeg bodde hos foreldrene mine for å spare penger og livet mitt hadde på en måte tatt en pause. Det var ingenting nytt som skjedde. Nå når jeg har kommet inn i en rytme i leiligheten, har nok vanene begynt å sette seg, men fordi jeg for det første bor for meg selv og for det andre eier egen bolig, er selvstendigheten mer automatisk umiddelbart. 

Tall på fancy bakgrunn

Jeg klarte akkurat å spare over 100 000 kr i fjor, tross fire måneder i 50 % stilling

Jeg var ferdig med en leased bil i januar, og med det så sparer jeg minst 50 000 kr i året. Ikke rart det er vanskelig å få boliglån når man har bil og er enslig

Jeg mangler under 2000 kr på å betale ned 100 000 kr i gjeld dette året, 2017, men regner jeg det som fra 1. oktober 2016, har jeg helt klart betalt over 100 000 kr 

Å begynne med lommepenger i kontant må være noe av det enkleste og mest geniale noen gang. Ja, jeg har fått spørsmål om hva jeg skal gjøre, dersom jeg mister pengeboka, og ja, det hadde vært synd å miste opp til 3000 kr, men når jeg ser på hvor mye jeg har spart på å bruke kontanter, så går jeg fortsatt i pluss. 

#økonomi #1år #budsjettering #planlegging #oppnå #mål #seier #stolt #selvstendighet #sparing #lån #Selvutvikling #endring 

Prosjekt: Studentøkonomi siste innsjekk før månedens slutt

Da er vi inne i siste uke for studentbudsjettet og jeg må innrømme at jeg ikke helt fikk det til. Det var spesielt tre snubletråder jeg ikke var villig til å gi slipp på. Det første var 100 års jubileumet til Stavanger Røde Kors hvor jeg overnattet på hotellet etter en lang dag forberedelser og neste dag krevde ganske mye i ryddingen etterpå. Dette var noe jeg hadde sett frem til siden vi bestemte oss for å holde festen på hotellet, så dette var helt etter min personlige plan, selv om det ikke passet inn i studenttilværelsen jeg skulle leve etter. 

Neste snubletråd kunne jeg absolutt ha unngått. Det var når jeg var i Oslo på kurs med Røde Kors, og jeg valgte å dra tidlig til flyplassen og dermed ble det slik at jeg spiste der. En dyr og skuffende affære, som kostet meg over 200 kr om jeg husker korrekt. 

Siste snubletråd viste jeg forsåvidt om på forhånd også, nemlig åpent hus/innflytningsfesten som var i helgen. Jeg hadde forberedt meg litt, når jeg var i Stockholm i slutten av August benyttet jeg meg av et tilbud på tax-freen for fire flasker musserende vin for prisen av tre, men maten og den vanlige drikken kjøpte jeg på lørdag. Fordi det åpne huset skulle vare til kl 21, ønsket jeg også å ha middag til eventuelle gjester, så jeg handlet inn og laget MASSE Thai kyllingsuppe. Alle gikk i god tid før middagen, så jeg har alle restene, men totalt ble prisen for maten over 800 kr. Med tanke på at jeg egentlig hadde mindre enn 500 kr igjen i matpenger, sier det seg selv at jeg sprakk der. 

Utgiftene har ikke vært mange, bortsett fra de 800 kr+, men hadde jeg ikke brukt de 800 kr ville jeg nok ha kjøpt mer. Thaisuppen vil være nok til meg for resten av uken, så jeg burde ikke trenge de 400 kr jeg egentlig har igjen i lommeboka. 

Utgiftene som dere ser her, består av de bøkene jeg glemte å legge til forrige uke, mobilen ble betalt i går og jeg var også hos legen for oppfølgingskontroll på celleforandring. Dette blir forhåpentligvis siste kontroll jeg er på, men vi får se hva de sier. 

Dette har vært en litt uvant måned og det har gått utover den nødbufferen jeg tenkte en student trenger. Nå er det ikke hver måned man er hos både tannlege og lege, men jeg har litt over 3000 kr igjen, og det er tre måneder igjen før jeg kan fylle på bufferen igjen. Hadde dette vært reelt, ville jeg vurdert om jeg skulle økt beløpet til 6000 kr. Denne bufferen må jo holde til august, så 8 måneder. 

Ellers har jeg 1 kr igjen på mobil, som jeg vil flytte til gaver. 

På livsstil er det bare bøker som har gått ned. Her har jeg nå 20 kr igjen, som jeg skal til helgen sette til gaveposten. Så har jeg i hvert fall 21 kr der. 

*****************************

Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal fortsette en måned til. Det har vært utfordrende, men ikke umulig å leve med dette budsjettet. Det har bare vært kiipt når usedvanlige ting skjer og jeg ikke er villig til å gå ned på kvalitet for å få gjennomført det. Som er årsaken til at studenter bruker mastercard. Som jeg hadde måtte gjort for de 800 kr+ 

Jeg må tenke meg godt om de neste dagene, på om jeg vil gå videre med prosjektet, eller om det holder. Det har allikevel vært nyttig, for nå ser jeg at jeg kan gjøre endringer i mitt eget forbruk for å spare mer penger, som jeg helt klart vil prøve neste 'vanlige' måned. 

Har dere noen gang prøvd månedlange utfordringer i hva som helst, og hvordan var det når dere ble ferdig? Førte det til varig endring, eller var dere glad i å være ferdig? 

#økonomi #penger #student #budsjett #lege #nødbuffer #buffer #utfordring 

Innsjekk av budsjettet

Jeg trodde egentlig jeg hadde holdt studentbudsjettet mitt ganske oppdatert, men i dag når jeg gikk igjennom nettbanken min, innså jeg at jeg ikke hadde helt kontroll i det hele tatt. Så jeg satte meg ned, gikk igjennom regningkonto og brukskonto, og noterte ned alle utgiftene og inntektene jeg har hatt så langt denne måneden. Det har kommet to nye problemer siden sist. En er ikke min feil, den andre må jeg si ligger hos meg. Jeg tenkte ikke over studentbudsjettet mitt i det hele tatt når jeg gjorde dette innkjøpet! 

Det som er spesielt med denne månedens utgifter er 1: Jeg har vært hos tannlegen. Null hull heldigvis, men jeg må kjøpe ny tannkrem og munnskyld. Dette er en nødbuffert kostnad. 2: Jeg har vært på flere bursdager, og den ene gaven som jeg kjøpte til nevøen min måtte jeg bytte. Jeg var super fornøyd i slutten av august når jeg fant den perfekte gaven til han. Den var så perfekt at foreldrene hadde kjøpt den for 6 måneder siden. Uheldigvis kunne jeg ikke få pengene tilbake igjen, så nå har jeg en tilgodelapp som jeg kan bruke til jul, og jeg har funnet en ny gave til junior. Men dette gjorde at jeg har brukt for mye på gaver. Spesialpost 3 er termosboksen jeg kjøpte. Den er helt genial, MEN jeg har ikke plass til den i studentbudsjettet mitt. Det er noe jeg kan spare penger på, i fremtiden, men siden jeg enda ikke helt vet hvor den skal være, burde jeg ikke ha kjøpt den. 

Her ser dere at jeg er over på gaver. Ikke så mye, sant nok, men det er ikke så bra. Jeg løste det på følgende måte:

Med å sette mindre penger inn på reisekontoen og flytte de 85 kr over til gavekontoen, så er jeg igjen tilbake til positive tall på begge sidene. Problemet er selvfølgelig at jeg begynner på nytt igjen med penger til gaver, og har mindre penger til å kunne 'betale reisen hjem' til jul. Eventuelt en ferie til sommeren. 

Jeg har betalt husleien og strømmen, mens mobilen blir trukket om fem dager. 

Buss og matpengene betalte jeg og tok jeg ut i begynnelsen av måneden. Så her er det ikke noe endringer

Men jeg må fikse på disse 300 kr. Problemet jeg oppdaget, var at jeg ikke klarte meg med å ikke kjøpe en ny bok. (og jeg ser forresten at jeg har glemt å legge til de to bøkene jeg har kjøpt denne måneden. Summen er omtrent på 80 kr. Jeg har nemlig Kindle, og liker å lese romantiske spenningsbøker. Det er ikke mentalt utfordrende og bare underholdende. De er heller ikke veldig dyre. Jeg løste dette med å fjerne lommepengene helt, og heller bruke kun matpengene som kombinert mat og lommepenger. Problemet var at jeg allerede hadde tatt ut lommepengene i kontanter og jeg er ikke interessert i å betale noe for å sette de inn igjen.  Da satt jeg plutselig med et underskudd på 300 kr. Jeg måtte tenke meg litt om på hvordan jeg skulle løse dette. 

Det første jeg må gjøre er å balansere lommepengeposten. Jeg "setter inn" 300 kr på denne posten. Men som dere ser vil jeg nå ha 300 kr i underskudd. Det løser jeg på følgende måte:  

Med å låne 300 kr fra bufferkontoen, kan jeg sette dette inn som en inntekt. Fordi jeg da skal ha 300 kr igjen på slutten av måneden, kan jeg neste måned ta ut 300 kr mindre, og sette 300 kr inn på bufferen igjen. 

Utgiftene og inntektene balanserer hverandre ut. Bare til informasjon: Bildet over målsparekontoene har allerede blitt trukket 300 kr, så bildene er litt i uorden, pga flyten av fortellingen her. 

Først setter jeg inntekten inn som en inntekt, men det vil ikke gjøre seg gledene på oversikten før jeg opdaterer den planlagte kolonnen.

Sånn, der var det balansert ut. :-) 

Sparepenger for å betale forsikringen i august neste år, er igang. Jeg vil bare legge til en liten bit her. Dersom du vet at det ikke er noe problem for deg å betale en ekstra regning (som i dette tillfellet er) på 1500, så er det ikke nødvendig å spare til det. I dette eksempelet, så vil Student-Ingrid få utbetalt nye 21 000 kr neste august, som vil være med å dekke dette beløpet. Grunnen til at jeg fremdeles velger å sette av et fast beløp er todelt. Vanen av å ha utgiften der er bra, skulle jeg finne en forsikring som krever at jeg betaler hver måned. Slik er min reelle innbo og uføreforsikringer nå. Den andre årsaken er at jeg ønsker å bruke de 1500 kr på andre ting neste år, som for eksempel å få nødfondet opp til 10 000 kr. 

Da var det bare den siste posten, som jeg opprinnelig var usikker på. Men i denne gjennomgangen oppdaget jeg plutselig (tenk at jeg hadde glemt det?) Diverse posten som er på 250 kr! Det kunne ikke vært bedre. Da avslutter jeg med å oppdatere Everydollar budsjettet mitt, og så håper jeg ditt budsjett også stemmer med forbruket. Når sjekket du sist? 

#økonomi #budsjett #studentøkonomi #utgifter #løsninger #penger #kontant #innkjøp #underskudd #nullbasertbudsjett #gaver #reise #målsparing 

Ny prioriteringsliste

Concept of priority
Licensed from: elwynn / yayimages.com

Nå som jeg bare mangler 1500 kr igjen for å nå tilbakebeltalingsmålet mitt for 2017 på 100 000 kr(!) er det på tide å se litt på hva jeg skal gjøre videre med pengene mine i 2017. I den forbindelse kom jeg på et innlegg jeg publiserte i april om mitt "Keeping up with the Joneses" øyeblikk. Det spesielle er at jeg mentalt da fordelte 40 000 kr, som jeg syns var så sinnsykt, umulig mye, men jeg nå denne måneden alene klarte å betale på boliglånet i seg selv

Siden målet blir nådd neste måned uten at jeg må gjøre noe, må jeg nå bestemme meg for hva jeg skal gjøre de neste tre månedene med overskuddet. Jeg tror jeg vet det, men la meg snakke igjennom alternativene med dere. 

Alternativ 1: Betale ned ekstra på boliglånet for å nå 100 000 tilbakebetalt på ett år. Mangler mellom 19 000 - 20 000 kr 

Gir meg i verdi: Vil da ha halvparten av midlene lagt inn i leiligheten. 300 000 kr av lånte penger fra mamma og pappa, 300 000 kr av egne penger (jeg valgte å beholde 100 000 kr som buffer når jeg kjøpte leiligheten). Da er jeg på det låne nivået jeg ville vært, dersom jeg investerte alle pengene mine. Hvis det jeg har spart i renter allerede er en indikasjon, vil jeg spare ca 4000 kr i renter, og månedlig innbetaling vil synke med 100 kr. 

Alternativ 2: Spar penger til å bytte ut kjøkkenet. Jeg har sett litt på andre boliger til salgs i samme type leilighet som jeg har, og det er flere gode løsninger som ikke krever noe særlig bygging som jeg fryktet. Men jeg vil og må ha profesjonelle inn for å montere en del, så jeg må finne ut hvor mye jeg mangler. Jeg vil ta noen mål av kjøkkenet, og dra til Ikea for å designe og la de komme med et prisoverslag. 

Gir meg i verdi: jeg vil slippe å gjøre oppvasken, og være urolig på om jeg skal brenne meg på kranen etter at jeg har brukt varmtvannet. Det siste er en fillesak som jeg blåser opp for å gi meg selv flere årsaker til å bytte kjøkken. Det vil være plass til vinglassene i kjøkkenskapene, og plassen blir bedre utnyttet. Usikker på hvor mye det kan koste, men jeg kan ikke se for meg at det koster mer enn 50 000 inkludert profesjonell hjelp fra elektriker og rørlegger. Det kan faktisk øke verdien av leiligheten med tilsvarende. Men det er ikke sikkert. 

Alternativ 3: Jeg har lovet meg selv at jeg skal ta en ferie dersom jeg får fast jobb snart, og jeg vil besøke min liksom lillebror som er på utveksling i San Diego. Reiser jeg, så vil jeg i hvert fall være der i to uker, minst, og det krever nok litt cash. Så jeg ønsker å ha spart opp over 20 000 kr i hvert fall. Jeg tror han bor i et Dorm, så jeg vil helt klart ta meg inn på et hotell. 

Gir meg i verdi: Jeg har ikke hatt ferie på to år, annet en en uke i fjor og noen langhelger. I sommer hadde jeg en såkalt "Staycation", men jeg jobbet innimellom på ekstra jobbene mine, som har gjort at jeg har klart å betale så mye som jeg har klart de to siste månedene. Men en ferie til San Diego, er noe å se frem til, og en gulerot. Det er også noe jeg ikke kan utsette, da liksom-lillebror bare er der dette skoleåret. 

Alternativ 4: Dette har jeg nettopp blitt gjort oppmerksom på, og det er at et familielån må betales tilbake på en spesifikk måte, hvis ikke blir det regnet som forskudd på arv. I og meg at jeg begynte å lese om dette i går kveld, vet jeg absolutt ingenting om dette, så jeg må kontakte Skatt Vest for å høre med de. Det jeg frykter at at jeg må bruke sparepengene mine for å  gjøre opp for at jeg ikke har betalt noe enda. Åh, jeg håper ikke det er tilfelle!  

Gir meg i verdi: Jeg er ikke i trøbbel med skatteetaten og det er alltid et pluss! Dersom dette er tilfelle, så må det bare prioriteres. 

Konklusjon: Denne gangen, i motsetning til forrige prioriterings'møte', hvor tallene var tydelig og talte høyt, så må jeg gå litt på magefølelsen og hva jeg selv syns er viktig, for meg selv. Alternativ 4 er den eneste som peker seg ut som prioritert 1. Man tuller ikke med skatten eller skatteetaten.

Så, sikkert ikke overraskende, så vil jeg prioritere på andre plass, alternativ 2. Her har jeg allerede nesten 30 000 kr spart opp for å investere i leiligheten (ting til leiligheten, se regnskapet for september i slutten av måneden), så jeg mangler egentlig bare 21 000 kr i forhold til innbilt kjøkkenbudsjett

Alternativ 3 blir ikke aktuell med mindre jeg blir fast ansatt noen plass, så frem til det setter jeg målkonto nivået til 10 000 kr. Det er bare 1000 kr til, og etter det kommer alternativ 1. Det vil si at jeg ikke kommer til å betale noe ekstra på boliglånet, bortsett fra at jeg kanskje prøver å runde betalingen opp til 5000 kr, akkurat som jeg har rundet studielånbetalingen opp til 3000 kr. 

#økonomi #prioritering #plan #fremtid #kjøkken #lån #gjeld #ferie #skatt #skatteetaten #planlegg #verdi

Prosjekt: Studentøkonomi | 10-ish ting før 30

X6TYbmcFbjc
The Financial Diet er en blogg og Youtube kanal som retter seg mot alle i 20 årene, spesielt i USA selvfølgelig, men mye gjelder også for unge i Norge. Jeg har ikke lest bloggen, for videoene er mye lettere å følge med på og passer bedre inn i min timeplan. De har mange "10 ting" både video og blogginnlegg, og fokuserer på jobb, økonomi, vaner og alt tips om ting man bør lære seg i det man går fra ung voksen til voksen.  

Det er ikke alle videoer jeg gidder å se, innredningstips er ikke det jeg brenner mest for, men de slår til med gode økonomi-tips en gang innimellom. De er å anbefale for å få en litt mer variert informasjonskilde på Youtube. Ta å se på videoen, så kan du komme tilbake for å se hvordan jeg ville tilpasset disse tipsene til oss i Norge

Tips nr 1. Nødbuffert (Emergency fund)

Jeg er helt enig med disse to damene at en buffert er absolutt viktig å ha. Beløpet vil jeg variere litt basert på noen faktorer. Er man student for eksempel, så vil det være vanskeligere å spare opp tre måneder, selv om dette er til å foretrekke. Som student bør i det minste ha 10 000 kr, da dette dekker mange av uhellene som kan oppstå. Husk at dette er ikke penger til å reise på feire med! 

Er man samboere og har kommet så langt at man har begynt å dele på økonomien (NB: Det er kjempe viktig at dere skriver samboerkontrakt, hvis ikke vil det bli 10 ganger surere om dere skulle gjøre det slutt) så vil samboeren kunne betale litt ekstra dersom en skulle miste jobben. Har man barn vil allikevel nødbufferten gå opp, for man er da flere munner. Man er man som meg, og er alene, så liker jeg å kunne ha en større Nødbuffer enn tre måneder. Årsaken er selvfølgelig den usikre arbeidssituasjonen jeg er i personlig og andre rundt meg har opplevd de siste årene. 

Tips nr 2. Vær ærlig om dine kjøpsvaner

Dette er ikke bare-bare å være selvkritisk. Spesielt når man skal begynne å se på bakenforliggende årsaker. Hva skjer i livet mitt som gjør at jeg vil gå på butikken å shoppe? Alle mine selvoppdagelser har kommet på det korteste 6 måneder etter jeg opplevde det, så her må du bare være brutalt ærlig med deg selv. Jeg er en tilhenger at å skrive ting ned og se om du ser noen røde tråder. Så er det bare å ønske deg lykke til!

Tips nr 3. Budsjetter. 

Å ha et budsjett vil hjelpe deg å se hvor du har dine uvaner, og dette har jeg skrevet mye om: Everydollar, som er gratisprogrammet jeg bruker, Nullbasert budsjett som jeg skrev om i går, samt flere eldre innlegg. Chelsey tipser forresten i videoen om fordelingen 50 %-30 %-20 %. 50 % på alle de vanlige utgiftene dine, 30 % på sparing og investering, 20 % moro og hva du vil penger. Si gjerne din mening men min oppfatning er at man i Norge gjerne har boligutgifter som er 50 %, så kommer de andre faste utgiftene i tillegg. Jeg tror jeg er en plass rett over 60% Det som i hvert fall er sikkert, er at de fleste av oss ikke sparer 30 % av lønnen vår. Men der har jeg kanskje et mål jeg kan sikte mot. 

Tips nr 4. Betal regningene i tide.

Dette er super viktig, og jeg hadde en periode hvor jeg ikke ville åpne posten, av en eller annen grunn. Jeg fikk litt sjokk når jeg så filmen "He's just not that into you", hvor Justin Long sin karakter anklaget Ginnifer Goodwins karakter og flere andre kvinner at de ventet HELT til slutt med å betale regninger for å skape litt spenning og drama i livene sine. For det var litt det jeg gjorde. 

Min redning ble autogiro, E-faktura og en regningskonto. Jeg vil anbefale (fordi det ikke er slik jeg har gjort det) å ha en 'regningskonto' som lønnen blir utbetalt til, og så ha kortet ditt koblet til en annen konto. Da må du bevist flytte pengene over for å kunne bruke de, og du slipper å stresse om at du ikke har nok penger på regningekontoen. I dag får jeg ikke en eneste regning i posten, alt er på autogiro, bortsett fra den første regningen. Dersom du ikke har funnet ut av det, så har i hvert fall DNB en plass inne i din nettbank, hvor du kan se dine autogiro og e-fakturaer. Her kan du krysse av om du ønsker å motta denne i fremtiden som autogiro* eller e-faktura**.

*Autogiro: Beløpet blir trukket automatisk fra din konto. Anbefales der du vet beløpet ikke vil endres, som for eksempel felleskostnader, lån eller forsikring.

**E-faktura: Du mottar fakturaen på nettbanken, men du må gå inn for å godkjenne beløpet. Dette anbefaler jeg der beløpet kan variere og det er enklere at det oppstår feil. Mobilregning er et eksempel på dette.

Tips 5. Ekstra inntekt i tillegg til hovedjobben

Det er ikke mange i Norge som har en ekstra inntekt, tror jeg, men her snakker de enten om en aktiv ekstra inntekt, eller en passiv ekstra inntekt. En aktiv inntekt er den der, dersom du slutter å gjør jobben, så slutter også inntekten. En passiv inntekt er en inntekt som vil fortsette å komme, selv om du slutter å jobbe med den. For de som tjener penger på Youtube, så er det en typisk passiv inntekt, for det er lettere å gå tilbake å se gamle videoer, enn det er for en blogg. Forfattere som tjener penger på bøker de allerede har skrevet, har det som en passiv inntekt. Det krever nok litt mer å få igang en passiv inntekt, enten som renter ved en investering (Da må du spare opp masse penger), eller bygge opp ryktet ditt slik at folk søker opp arbeidet ditt, selv etter du har begynt å jobbe med noe annet, men får du det til er det ingenting som er bedre! 

Tips 6. Credit score

I USA er det vanskelig å få seg boliglån dersom du ikke har en god credit score. Du får Credit score med å ta opp lån og betale det tilbake igjen. Vi skal være glad for at det ikke er slik i Norge, hvor betalingsanmerkninger IKKE er det samme som en lav Credit Score. Den som aldri har tatt et lån og som betaler regningene sine med en gang, vil i USA ha en lav Credit Score og vil ha vanskeligheter for å få boliglån. 

Tips 7. Plan for å betale tilbake gjelden din

Det er flere måter å tenke på gjeldbetaling. Man har ikke bare snøball eller snøskred metoden, men man kan også refinansiere, følge planen som banken og låneinstituttet har satt opp, etc etc. Dersom du refinansierer så må du passe på, og regne på det, at rentekostnadene ikke blir dyrere. Sparer du ikke penger på renter, så er det lettere mentalt å ha flere smålån, som du raskt kan betale tilbake, enn å ha et større lån som ALDRI tar slutt. 

Tips 8. Spar til pensjon

Retirement Work Buttons Show Pensioner Or Employment
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Jo tidligere du begynner å spare, jo bedre er det. Jeg skrev for noen måneder siden om Tuppen og Lillemor, der den ene begynte å spare i fond når hun var 19 og sluttet når hun var 26, mens den andre begynte når hun var 27 og sparte resten av livet sitt men klarte aldri å ta igjen hun som sparte i 7 år som ung. Jeg liker uttrykket "The best time to plant a fruit tree was 10 years ago, the second best time to plant, is today". Pensjonsalderen er på vei opp, fordi staten og vi selv ikke har råd til å pensjonere oss ved 62 år lengre, så begynner du å spare nå, så kan det hende du ikke er tvunget til å jobbe til du er godt over 70 med mindre du ønsker det. 

 

Tips 9. Lær deg økonomispråket. English language course

Det er en del ord man bare må kunne, og så er det andre ord det er greit å kunne for å lettere forstå hva som skjer og hva du kan gjøre med pengene dine. Dette er en så enkel ting å gjøre, som kan spare deg masse penger fordi du klarer å henge med i en samtale. Autogiro og E-faktura er bare litt av det. Nominell rente, Effektiv rente, annunitetslån, serielån, Forbrukerlån, og masse flere som jeg ikke kommer på her. Det er så mye som man må holde styr på når man kontrollerer sin egen økonomi, og med å ha ordene klart foran seg, er det lettere å følge med i stedet for å 'la ting rulle som det gjør, for det har funket så langt'. 

Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Tips 10. Finn noen som kan gi deg moralsk støtte i alt økonomirelatert. 

Dette er folk som du kan snakke igjennom problem du har, spørsmål om ting du ikke forstår, og rådføring når du vurderer å gjøre endringer. Jeg har jo snakket venner og familie ørene full om alt økonomi det siste året, og av og til får jeg til og med en diskusjon ut av det. Det er alltid gøy.

Ellers prøver jeg å følge med på det som skjer i de ulike pengebloggene her, for å se hva disse gjør og stiller gjerne oppfølgingsspørsmål på det de skriver om. Når jeg begynte å blogge ble jeg også tipset om et Pengevett forum, men helt ærlig så har ikke tatt meg tid til å bli kjent der inne. Det jeg nettopp har oppdaget, er at det finnes en bloggliste, hvor alle de som er registrert seg som økonomiblogger havner på en liste over mest lest. Selve listen prøver jeg å ignorere, men her havner alle innlegg som er blitt skrevet av økonomiblogger og man kan enklere følge med på hva som nylig er lagt ut. Det som er aller best med dette er at det ikke bare er blogg.no sine blogger men også andre leverandører. Jeg tror du må ha registrert bloggen din som en økonomiblogg for å havne der, hvis ikke er du 'bare' en vanlig blogg som av og til skriver om økonomi.

#økonomi #voksen #adulting #penger #kontroll #støtte #økonomispråk #Pensjon #Gjeld #Ekstrajobb #passivinntekt #aktivinntekt #Regning #Budsjett #Nødbuffer
 

Hvorfor jeg anbefaler nullbasert budsjett

zero based budgeting
Licensed from: Sohel_Parvez_Haque / yayimages.com

Jeg vet ikke om så veldig mange mennesker i mitt vanlige liv som budsjetterer slik jeg gjør. Mange mener de budsjetterer med automatiske trekk fra konto samme dag som lønnen kommer inn, men dette er en lur måte å spare på, ikke budsjettere. Og jeg legger vekt på at det er LURT. Anbefaler altså dette.

På fredag lag jeg ut et innlegg om hvordan du kan starte med budsjettprogrammet Everydollar, og jeg åpnet med å forklare hvem som bør vurdere å budsjettere, for budsjettering gjør at man kan gjøre litt mer ut av pengene. Penger er en ressurs mange har nok av, akkurat som vi i Norge har nok vann, men det betyr ikke at vi ikke skal passe på vannet vårt for det om. Og penger, akkurat som vann, kan man gjøre ganske mange gøyale ting med, om vi sparer på de. 

Jeg forsøkte i flere år å budsjettere og for å være sikker på at det gikk i orden, så lot jeg det alltid være litt igjen som en buffert. Ikke skjønte jeg at den lille bufferten ødela for meg. Nå bruker jeg et nullbasert budsjett som vil si at jeg planlegger det slik at 'utgiftene' er det samme som inntektene og totalen er null. Jeg skriver 'utgifter' fordi et hovedpunkt er at sparing også er en utgift. Det er IKKE penger du kan hente ut igjen, med mindre det er til det du sparer pengene til. 

For meg er det også veldig viktig at jeg spesifiserer akkurat hva jeg sparer til. Jeg vet at andre klarer det, så du må vurdere selv, men jeg håndterer ikke så bra å spare til en uspesifikk fremtidig ting. Det er da mye lettere å overbevise meg selv om at denne tingen jeg nå så desperat ønsker meg er faktisk det jeg har spart til HELE tiden, jeg bare viste det ikke helt, (eller enda bedre, det var meningen hele tiden at det var dette jeg sparte til!). Jeg velger heller å ha flere synkekontoer (i banken er det jo i en konto, men i budsjettet vil det da være flere ting) og setter opp sparemål. Når målet er nådd kan jeg heller vurdere om jeg skal starte en ny synkekonto, eller betale ekstra på gjelden. 

Den helt klare fordelen med å ha et null-basert budsjett, er at jeg mentalt vet at alle pengene jeg får inn har en mål og mening, og jeg derfor ikke kan bruke pengene på denne tingen jeg har kommet på at jeg 'trenger akkurat nå'. I så fall må jeg innom budsjettet mitt å sjekke hvilken konto jeg kan sette dette på. Dette har fungert gang på gang, bortsett fra en og det irriterer meg. Ikke at jeg kjøpte tingen, men at jeg ble nødt til å sitte å trikse med budsjettet mitt for å få det til å gå opp.Tidligere har jeg vist, innerst inne, at jeg har 500 kr (for eksempel) å gå på, så det at jeg bruker 100 kr ekstra nå, så gjør det ingenting. Og neste gang er det kanskje 233 kr og det går fin, for jeg er jo enda under 500 kr. Men tredje og fjerde gang begynner jeg å bli usikker på hvor mye av bufferten er igjen, men det gjør jo egentlig ingenting, for jeg kan jo hente ut penger fra sparekonto om jeg går over. Og slik går det. Nå vet jeg om en ting er en del av budsjettet mitt, om jeg kan plassere det i budsjettet, eller om jeg må vente. 

Så hvis jeg oppsummerer. Årsaker til å bruke nullbasert budsjett (hvor sparing er en utgift også) er:

 1. Pengene er mentalt brukt, det skal mer til for å bruke de til noe annet, for da har du tatt de bort fra den originale utgiften
 2. Det er vanskeligere å 'lure' seg selv, eller prøve å finne omveier
 3. Du får mer utav kronene.

Budsjetterer du, og hva er din metode?

#økonomi #budsjett #penger #nullbasert budsjett #mentaltforbruk 

Prosjekt: Studentøkonomi | Mattips (?)

Denne måneden har jeg, til ære for alle studentene der ut, et studentøkonomi prosjekt som går ut på å, med enkelte justeringer, leve på det samme som en månedlig utbetaling av studentbudsjettet er. Ikke inkludert den større utbetalingen som kommer i begynnelsen av hvert semester. Jeg har flere innlegg som handler om prosjektet under en egen fane over, men jeg anbefaler i hvert fall å lese prosjektbeskrivelsen.

Jeg har kalt dette innlegget Mattips (?), for jeg er helt ærlig ikke den beste til å fikse meg mat. I hvert fall ikke mat til kun meg selv. Hadde jeg kunne lage mat til en hel haug og ikke tenkt på kostnaden, joda, da skulle jeg slått til med Djevelens Chili Con Carne, men når det kun er til meg.... Blæ!

Det er allikevel to ting jeg har gjort denne måneden som jeg er veldig fornøyd med og som sparer meg penger. Havregryn til frokost, tacohorn til middag

Siden måneden begynte har jeg alle dager, bortsett fra en, hatt med meg kjøleskapsgrøt på jobb. Det eneste den grøten inneholder er havregryn, Eplesyltetøy og melk. Lettkokte har bedre konsistens enn store havregryn, men det store metter lengre, så du må bare prøve de. Jeg blander gjerne. På nettet står det at det lettkokte koster ca 19 kr og de store koster 22 kr. Som søtning har jeg en spiseskje eplesyltetøy (kostet 27 kr for et glass) og til slutt har jeg litt melk oppi. (Jeg kjøpte 1,75 liter, som holdt i nesten to uker, på nettet står det at den koster ca 30 kr). Jeg pleier å forberede den kvelden før men har jeg glemt det, går det greit å blande det på morgenen før jobb, så spiser jeg den når jeg kommer på jobb. Jeg hadde allerede en del havregryn i skapet, så jeg kjøpte først nå denne uken. Så langt har jeg dermed spist 13 frokoster til 75 kr. Det er under 6 kr per måltid og både havregrynet og syltetøyet er mye igjen. Melken gikk jeg tom for til gårdagens frokost, det er også årsaken til at det ikke er melk i boksen nedenfor. 

Det andre jeg har gjort er å lage tacohorn, på en enkel måte. Jeg kjøpte en slik blandepakke for grovbrød for noen uker siden, en slik som du bare må blande i gjær og lunket vann, og jeg blandet det ut. Jeg tinte kjøttdeig fra frysen som jeg kjøpte på tilbud for noen uker siden, og tok samtidig ut det 1 kilos osten jeg var dum nok til å fryse i ett stykke. Posen var nok til to brød, men jeg laget i stedet 16 horn med taco kjøttdeig og ost inni. Dette har jeg stekt, og halve posen er i frysen, den andre i kjøleskapet (og blir snart flyttet til frysen også). Jeg hadde MASSE ost igjen, og nå hiver jeg det på hvert horn når jeg varmer det opp igjen. Ser det ikke godt ut?

Det ble jo selvfølgelig MASSE ost igjen, ikke så overraskende. Det har jeg raspet opp og akkurat nå smelter en håndfull i ovnen for å gi meg mer smeltet og sprø ostegodhet. Resten vurderer jeg å lage ostesaus av. Har dere erfaring med å fryse ostesaus? 

Det aller beste er at jeg nå har middag og frokost fremover i flere dager. De fleste hornene er ikke store nok til at jeg kan holde meg med ett horn om dagen, men i dag, siden jeg skal på 100 kr uka, så valgte jeg det minste jeg hadde. 

Helt til slutt, jeg vet jeg ikke spiser så veldig mye, men det går absolutt å planlegge og lage god og sunn mat til en billig penge. Jeg er absolutt tilhenger av å lage i større porsjoner og fryse ned, da kan du lettere ha med deg ut (til lunsj, eller som jeg, til middag etter jobb) og du sparer mer penger med å ikke gå like mye i butikken

Har du noen lure studentmat-tips til meg?

#økonomi #mat #student #penger #billig #tacohorn #kjøleskapsgrøt #havregryn #ost  

Prosjekt: Studentøkonomi | Budsjett v.1 funker ikke

God morgen. 

Jeg har de siste dagene vurdert om jeg skal lure dere og meg selv samtidig. Altså, jeg har brukt penger, og prøvd å overbevise meg selv om at det 'egentlig' ikke teller, og jeg derfor egentlig ikke trenger å nevne det her på bloggen. Den første store var på flyplassen på søndag. Den er grei. Der var det få andre muligheter når jeg først befant meg i situasjonen. 

Så var det på mandag. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle lage horn med tacofyll. På veien hjem kom jeg på at jeg ikke har en skjevle, og det er greit å ha. Så jeg gikk innom en kjøkkenbutikk og kjøpte den der og da. Greit nok, tenkte jeg. Det er jo til boligen, og der har jeg jo synkekonto. Og så visket det i bak øret mitt, studenten har ikke 17 000 kr ekstra til innkjøp til leiligheten. Trenger en student skjevle så må pengene nå til det. 

Men det stoppet ikke der. På kvelden, etter hornene var stekt, så fant jeg frem Kindelen min. Jeg har lest gamle bøker på den, og jeg begynte å stusse litt over den ene karakteren i serien. Alle andre hadde jo fått en bok selv, men ikke denne. Jeg undersøkte, og jo, 1. august i år kom oppfølgeren. Og den kostet under 4 dollar. Det er ca 32 kr. Etter ca 15 sekunder med å nøye vurdere saken, hvor jeg konkluderte at dette kunne være min hemmelighet, så kjøpte jeg boken. 

Heldigvis har jeg kommet på bedre tanker, og nye løsninger. Jeg må gjøre endringer på budsjettet mitt. Også fordi det kommer en ny bok ut om en uke som jeg virkelig har lyst på! Jeg kom på det når jeg gikk til butikken i dag for å 'snope'. Jeg har spart litt og litt hver dag, og nå har jeg en god del penger på bok. Hvis jeg dropper å ha egne lommepenger, og i stedet bruker matpengene til å kjøpe alt som har med mat, inkludert godterier, så frigir jeg 350 kr i budsjettet mitt.

Det eneste som er et problem, som vises så klart med røde tall, er at 300 kroner kontant allerede er tatt ut og jeg tror jeg må betale for å få de inn igjen. Jeg er også litt urolig for at pengene er delvis brukt. Jeg må regne litt på kontantene mine for å se. Løsningen vil i så fall å låne 300 kr fra neste måneds penger, og neste måned ta ut 300 kr mindre fordi jeg allerede har de pengene. Neste måneds penger er da studielånet som jeg ville fått utbetalt om to dager. 

Nå håper jeg bare at jeg klarer å sette av 300 kr fra kontantene mine.   

#økonomi #penger #budsjett #kontant #endringer #lommepenger #diveseutgifter 

Prosjekt: Studentøkonomi | Forsikring

Jeg var ikke god på forsikring når jeg var student, og det gikk heldigvis bra. Jeg var ikke god på forsikring etter jeg begynte å jobbe, og det gikk heldigvis bra. Det var ikke før jeg første gang var i banken for å høre om boliglån at bankmannen jeg snakket med spurte meg om hvilke forsikringer jeg hadde. Han sa rett ut at skulle jeg dø etter å ha kjøpt en leilighet, så ville det ikke bli en økonomisk byrde for foreldrene mine (som vurderte å være kausjonist), de kunne selge leiligheten min. Men hva om jeg var i en ulykke, og be uføretrygdet eller permanent, alvorlig skadet? Da ville betalingen for boligen falle på mine foreldre. Og de ville være, ikke lovlig tvunget men føle seg moralsk tvunget, til å ta vare på meg fysisk og økonomisk for resten av livene deres.

Jeg skaffet meg livsforsikring dagen etterpå. 

I ettertid har jeg i stedet kjøpt uføreforsikring, da det ikke er noen som er avhengig av min inntekt for å leve; mann eller barn. Men skjer noe slik at jeg ikke kan jobbe, er det viktig at jeg kan ha økonomisk assistanse utover NAV-støtten.

Jeg er heldig som ikke hadde noe skje med meg mens jeg studerte. Jeg hadde ingen direkte ulykker som skjedde med meg eller mine nærmeste som gjorde at jeg måtte stoppe å studere eller hindre meg fra å ta en jobb etter studiene. 

Jeg er heldig som ikke hadde innbrudd, brann eller vannskader som ødela tingene mine, slik at jeg måtte erstatte dem. Det er ikke tilfellet for alle.

I oppløpet mot dette prosjektet, hvor jeg skal se om jeg kan leve på studentlånet, og samtidig dekke alt jeg må dekke, måtte jeg jo lese meg opp på studenter og forsikring. For som student regnet jeg med at det er noen fordeler. Og jeg fant. 

Uføreforsikring er noe av den dyreste forsikringen man kan ha tror jeg, og flere steder så anbefaler de ulykkeforsikring i stedet for. Ikke at studenter ikke kan bli ufør, og da sitter man litt i saksa, men ulykkeforsikring kan dekke mye av utgiftene skulle det være en ulykke som forårsaker din uførhet. Les litt opp på det, og se hva du har råd til.

Det er ikke enkelt å finne priser, for jeg må søke for min egen del, og selv om de fleste, der jeg måtte søke, gjaldt opp til 34 år, så vil min ulykkeforsikring og sikkert innbo forsikring være større enn de fleste studentenes. Eller, siden det er ulykkeforsikring, så kan det hende alderen er positivt der. Derfor anbefaler jeg dere å søke på på linkene jeg legger ved under, men også søk for dere selv også. Og selv om det er kjedelig, les *skriften som er i stjerner*, i Kursiv eller liten skrift, for plutselig ser du dette: (Og denne forsikringen får kudos for å skrive det med stor skrift)

Hvem definerer en skade som tabbeforsikring? Er et vannglass over tastaturet på laptopen en tabbe, eller uhell? Det at jeg går ute mens det regner og mobilen får en vannskade, er det en tabbe og uforsiktighet, eller noe jeg kan få erstatning på?

Her er noen forsikringsselskapet som kommer opp når jeg søker "Studentforsikring". Dere kan også forsøke å søke "Ung forsikring"

Norsk Student Organisasjon: Trio-forsikringer (innbo, reise og ulykke) Har prisen på nettet, betaler en gang i året, fordelt på hver måned 121 kr. 

Tryg: Fire samlet (innbo, reise, ulykke og rettshjelp). Rettshjelp har man kanskje gjennom studentorganisasjonen? Undersøk det før du kjøper denne. 

Marker sparebank: Har en forsikring for unge. Innbo Pluss, Reise og ulykke. 

Gjensidige: Har forresten en veldig bra forklaring på hva de tilbyr som du kanskje må ha (selvfølgelig legger de det frem slik at du MÅ ha det, men tenkt deg litt om) 

Jeg har kun utelatt et firma jeg aldri har hørt om, og som ba meg om e-post adressen for å kunne gi meg en pris (Neitakk, vil ikke ha ekstra reklame i mailen), ellers har jeg bare valgt de øverste som kom opp på søket, og tre av de har betalt for å være på toppen. Ta derfor å søk litt til. Flere bedrifter gir deg rabatt når du har tre eller flere forsikringer hos de. 

Så til dere som ikke her studenter og har litt forsikringserfaring:

- Hvilken forsikring har du vært kjempe glad for at du hadde? I hvilken situasjon?

- Hvilken forsikring hadde dere alt for lenge?

- Hvilken forsikring er ikke nødvendig i det hele tatt?

#forsikring #økonomi #student #undersøk #tips #ulykkeforsikring #innboforsikring #reiseforsikring

 

Prosjekt: Studentøkonomi | De første 10 dagene

Jeg har vært super fornøyd med de 10 første  9 første dagene. Greit nok, jeg viste at den 2. september så skulle jeg på jubileumsmiddag med Røde Kors, noe jeg hadde jobbet med i 6 måneder og derfor ikke kom til å inkludere, så jeg viste om den 'juksedagen' men jeg trodde egentlig at dette skulle gå greit. 

I løpet av forrige uke la jeg ut flere innlegg hvor jeg beskrev ulike ting om prosjektet og hvordan jeg skulle gjennomføre dette. Opprinnelig skulle jeg ha 50 kr dagen i mat, og 11 kr dagen i lommepenger. I samtale med lesere og venner, pluss studenten som inspirerte dette prosjektet, så endret jeg dette til 60 kr dagen. 

Men jeg må innrømme, det er ikke så vanskelig å holde dette målet, når man er på jobb fra 0630-1600 tidligst, og man i løpet av dagen får varm mat til lunsj. Allikevel lå jeg rett under. 

Jeg skal i neste uke på 100 kr uka i Sandnes, så jeg har klart å spare opp det 100 kr, men ikke så mye mer. 

Så kom helgen, og jeg har dratt på kurs med Røde Kors til Oslo. Flyet mitt gikk kl 0730, og jeg spiste før jeg dro, men når klokken var 0930 og jeg gikk langs Karl Johan, så fant jeg ut at jeg var litt sulten allikevel. Jeg skulle også sitte i ro, lytte og diskutere hele den dagen og neste dag, i et ganske tøft emne som graver dypt i oss selv, så jeg fant ut jeg skulle kjøpe to brusflasker også.

Det var ikke mye tid til overs, og jeg er ikke godt kjent i Oslo, så jeg gikk på Narvesen. Der hadde de to brus til 45 kr, og en pølse til 25 kr. Og vipps, der var lørdagens budsjett røket. Så kom dagen i dag. Vi spiste frokost kl 0830, lunsj kl 12 og var ferdig kl 14. Flyet mitt gikk hjem kl 1715. Jeg trodde det skulle gå. Men så kom jeg på flyplassen, og hadde tre timer å vente. Da merker du fort at du er sulten. Vet dere hvor vanskelig det er å rasjonere seg bort i fra å spise, når du vet at du har over 10 000 kr på kontoen din akkurat nå? Jeg antar like mye som studenter som har tilgang til kredittkort har det. 

Det gikk som det måtte gå. Jeg sto i lang kø for å få bestille, jeg ventet på bord, jeg ventet på maten, og var skuffet over den i tillegg. Det eneste jeg kanskje gjorde rett, var at jeg betalte med kortet, for å virkelig kunne vise meg selv hvordan jeg har 'feilet'. Så maten kostet 168 kr, og drikken 39 (jeg kjøpte også en sånn Love hearts leppestift godteri) kr. Og det var ikke verdt det. Eller jeg angrer ikke på drikken eller snopet faktisk. Men maten var ikke verdt det. 

Totalt: 207 kr på 'kreditt'. Får se om jeg klarer å spare det opp i løpet av måneden.  

#Prosjektstudent #økonomi #budsjett #sprekk #fail #kreditt #kurs #tur #reise #planlegging 

Prosjekt: Studentøkonomi | Sparing

Har du som meg hørt at man alltid skal spare? Jeg opprettet en spareavtale med banken første året mitt som student, hvor 100 kr av studentlånet mitt gikk til BSU-kontoen min. Jeg antar at 1200 kr er bedre enn ingenting. MEN dersom man må bruke kredittkort enkelte måneder for å få penger og dager igjen av måneden til matche opp, så har jeg ett annet spareforslag til deg. 

Det å spare litt hver måned er en kjempe god vane å legge inn, uten tvil. Men om du må bruke kredittkort i løpet av året så vil jeg ikke at du skal ha for vane å hente ut penger i fra BSU igjen. (Det er faktisk mulig, du kan ta ut de pengene du har satt inn samme året som innskuddet, men du mister renten, tror jeg og skattefradraget, vet jeg). Men som sagt. Mentalt, om pengene er på BSU, så la de vær på BSU.

Det aller første du må ha er en nødfond. Jeg har skrevet om det her. Jeg vil anbefale å jobbe dere opp imot 10 000 kr, og i innlegget jeg linket til, forklarer hvordan du enkelt, over tre semestre, kan spare opp 10 000 kr i nødfond.

Når du har et nødfond kan du mye tryggere ha en lavere sparing hver måned, og med å etablere synkekontoer (sparekonto, hvor poenget er at beløpet skal synke etterhvert som det øremerkede behovet oppstår), kan man spare til spesifikke, kortsiktige mål. Og forresten, det trenger ikke være fysiske kontoer, så lenge du har kontroll på hvor mye penger som er i hver post, så holder det. Everydollar.com har et godt system på dette. Her har jeg skrevet en bruksanvisning på hvordan jeg fikk meg en konto. 

Med å spare i synkekontoer, kan du forberede deg til dyrere utgifter som er vanskelig å dekke med kun en lønning/studielån utbetalingen. Dette er utgifter du vet kommer, og som du derfor kan planlegge for. Har du bil vet du for eksempel at både bompenger og årsavgift kommer. Jul kommer samme tid hvert år, og det er greit å kunne kjøpe en bursdagsgave når du er invitert til en bursdag. Det er også hyggelig å ha penger til å enten reise hjem, om man bor et annet sted enn familien sin, eller reise å besøke venner som kanskje bor andre steder i landet. 

Jeg har i studentbudsjettet satt av penger til gaver (også jul) og reise. Årsaken er at jeg i alle mine studieår slet veldig økonomisk rundt juletiden, ikke bare pga gavene jeg ville kjøpe men også fordi jeg ville betale for hjemreisen selv. Det var mer enn en gang at jeg tok toget fra Trondheim til Sandnes, som alltid inkluderte ett nattog, fordi jeg fant minipris billett. 

Husk, det er fult mulig å langtidsspare, men her vil jeg anbefale at dere sparer av penger fra de første månedene i semesteret, når man får en ekstra stor utbetaling og fra sommerjobben. 

#økonomi #student #penger #kontroll #spare #nødfond #synkekonto #forberedt #spareavtale #buffer #sparing

Prosjekt: Studentøkonomi | Mine største utfordinger

Dette er en ganske stort steg å gå i fra å leve av en inntekt til å leve av studielån. Vi mennesker har aldri klart det å gå ned i levestandard veldig godt, sånt blir det revolusjon av. (Egentlig er det ikke dårligere levestandard som starter revolusjoner, det er en svak økning i levestandard men samtidig en STØRRE økning i økonomisk forskjeller inntreffer som starter revolusjoner).

Heldigvis er dette frivillig, og godene går til meg selv så jeg satser på at jeg ikke blir for rebelsk mot meg selv. For som dere skjønner så ser jeg utfordringene med å minke forbruket mitt med ca 2000 kr fra ca 3700 til 1800. Dette er beløpene jeg har å rutte med for mat og annet dagligdags. Her kommer det jeg anser som mine største utfordringer og største fristelser.

 1. Cola. Jeg drikker det egentlig hver dag (fy skam) som også er årsaken til at jeg nå er urolig for tannlegebesøket jeg er kalt inn til i midten av måneden. 
 2. Må ha Kjøleskapgrøt til frokost hver dag, og må huske å forberede det hver dag. Dette er superbillig mat, veldig sunt men det kan nok bli kjedelig etterhvert. 
 3. Godis. Når jeg er trøtt og sliten, og er fornøyd med hva jeg har oppnådd, (eller trenger trøst for det jeg ikke har oppnådd) så må jeg jo kunne kjøpe meg en sjokolade eller noe annet?
 4. Planlegge mat. Jeg har lange dager, og de dagene jeg ikke er hjemme før i mellom 19-22 så må jeg spise noe mer. Jeg er ikke flink til å ta med meg mat til dette. Jeg har pleid å kjøpe en Billy pizza, noe helt greit som jeg må ha salt eller piffi på for å gjøre det godt. Det koster 21 kr så det er ikke en ille pris. 
 5. Ingen nye bøker. Jeg ELSKER å lese og Kindlen er noe av det kjæreste jeg har. Jeg går som regel ingen steder uten å ha den med meg. Jeg har ikke satt av penger til å kjøpe noen nye bøker, og denne måneden kommer en ny bok ut i en romantisk spenningserie jeg følger med på. Jeg mistenker at jeg kommer til å gjøre noen justeringer for å kunne få råd til å kjøpe denne i hvert fall. 'Heldigvis' brukte jeg 2000 kr i måneden på bøker det første året jeg hadde Kindlen, så jeg har nok av bøker. Sånn egentlig. 
 6. Si nei til venner. Dette tror jeg er det vanskeligste som man må gjøre, og det har jeg ikke gjort enda. Neste uke er det igjen 100 kr uka i Sandnes (link til innlegget jeg skrev for 6 måneder siden om det), og venninnene mine og jeg har en tradisjon på tredje året, å gå ut for å spise middag sammen. Nå vet jeg akkurat hvor mye penger jeg skal bruke på maten: 100 kr, så jeg må jobbe hardt for å spare det beløpet opp blant mine daglige penger. Jeg tror det skal gå greit, for til helgen skal jeg igjen på Røde Kors kurs i Oslo og da er maten dekket.

Hvilken dyre vaner har du og har du råd til de? 

#økonomi #studentøkonomi #studentbudsjett #utfordringer #vaner #dårligevaner #mat #Frokost #godis #brus #planlegging #bøker #sinei

Prosjekt: Studentøkonomi En rask oppdatering

God morgen, God formiddag, God ettermiddag eller God kveld!

Penger brukt i helgen: Ca 80 kr på Rema 1000

Totalt som jeg kan bruke i dag: 160 kr

En rask oppdatering på hvordan jeg prøver å være bevist om budsjettet og hvordan dette blir endret. 

Etter å ha snakket med litt folk på bloggen og i privaten kommer jeg til å endre at jeg har 10 kr i lommepenger, og 50 kr dagen å handle mat for. Jeg sier nå 60 kr dagen, og det MÅ spares opp slik jeg kan gå i butikken å handle det jeg måtte trenge. Det er kjedelig og vanskelig å handle mat for 50 kr.

Det er også viktig for meg at jeg ikke 'låner' penger fra dager som kommer, men heller sparer opp penger fra dager som var. Jeg handlet på fredag, og måtte da låne penger fra neste dag. Det betydde at eg kun hadde 20 kr å handle mat for neste dag, OM jeg skulle ønske å kjøpe noe. (Eller 40 siden jeg nå har bestemt meg for å inkludere lommepengene inn i det.)  

Nå kjøpte jeg ingenting (utenom i min 'friperiode' pga Jubileet) verken på lørdag eller søndag, som betyr at jeg flytter ca 100 kr over til dagens budsjett. Som passer bra siden jeg må handle inn havregryn. Det er nemlig den nye frokosten min. Kjøleskapsgrøt med eplesyltetøy. Uber billig, uber enkelt og det burde være Uber sunt, siden jeg bare lar syltetøyet være søtningen. 

#mat #handle #frokost #kjøleskapsgrøt #lommepenger #økonomi #eplesyltetøy #havregrøt 

Prosjekt: Studentøkonomi - Mitt Reelle studentbudsjett

Hvordan skal jeg klare meg å gå i fra 1600 kr i lommepenger til 350 kr?!!? Å gå i fra 50 kr dagen, til 11,67 kr. AJAJAJ Jeg rakk akkurat å sette opp studentbudsjettet før månedsskiftet, men det hadde ikke gjort meg noe om denne uke hadde hatt 25 timer i døgnet, i stedet for 24. Men jeg fikk gjort det viktigste økonomisk, om jeg ikke får utlevert det her på bloggen med en gang. ;-p

Studentbudsjettet er klart. Dette skal jeg leve med den neste måneden. Med to, kanskje tre unntak: 100 års jubileet til Stavanger Røde Kors som feires i morgen. Da skal jeg sove over på hotellet og jeg skal kose meg skikkelig med god drikke. Etter å ha planlagt festen i over 6 måneder, så gleder jeg meg og jeg fortjener det, jeg har gjennomsnittlig sovet rett under 6 timer hver natt denne uken! Andre unntak er de ekstra pengene jeg henter ut fra konto for å betale ekstra på lånet. Her skal jeg beholde 1000 kr for å invitere venner over til en innflytning/senbursdag/åpent hus fest. Tredje unntak er at jeg må kjøpe meg en ny skalljakke, da det er slitt hull i den jeg har. Pengene har jeg allerede spart opp, men det hadde jeg ikke hatt som student. 

Jeg har laget en ny bruker i Everydollar.com, hvor inntekten som står her vil være synlig i det overordnede budsjettet mitt som jeg ikke har hatt tid til å lage enda. Det finnes en dag på søndag. 

Inntekten er studielånet og fordi jeg ikke får studentpris på busskortet, så legger jeg selv til mellomlegget for å kunne kjøpe et busskort.

Jeg går ut i fra at jeg sparte 5000 kr av den første utbetalingen i august til en nødbuffert. Det gjør at min månedlige utbetaling ikke trenger å gå til noe annet enn reise og gave synkekontoer. Grunnen til at gaver har 32 kr ekstra, er at jeg hadde det igjen når alle andre poster var fylt ut. Hadde jeg kunne tatt ut 32 kr i minibank, så hadde jeg brukt det på lommepengene, men jeg kommer til det. 

Husleien blir representert med felleskostnadene mine. Jeg fant ut at det var en grei pris. En venn av meg som studerer bor svært billig her i Stavanger, han betaler 3000 kr i måneden. Min liksom-lillesøster, som studerer i Bergen, betaler nesten 5000 kr i måneden, inkludert strøm. Så jeg kom frem til at dette ikke er en helt urimelig pris å betale i måneden. 

Hadde jeg vært en ekte student, så ville bussen vært 350 kr her på Nord-Jæren. Men jeg er ikke det, jeg må betale 700 kr. Derfor har jeg hentet inn 350 kr i ekstra inntekt for å dekke det ekstra jeg mangler fordi jeg faktisk ikke er student.  

På mat, kutter jeg budsjettet fra 2000 kr til 1500 kr, som jeg tror absolutt holder. Det er det jeg har levd av denne måneden. Klarer jeg å bruke mindre penger, så vil dette flyttes over til lommepenger. Helt klart. Se nedenfor.

 

Lommepenger...... Shit. Husker dere hvor mye lommepenger jeg pleier å ha? Jo, 1600 kr. Nå er det 350 kr. Det er derfor det er synd at jeg ikke kan ta ut 32 kr fra minibanken. Der jeg pleide å ha 50 kr dagen (ikke at jeg brukte så mye hver dag), så har jeg nå 80 i uka. Det er 11,67 kr i dagen for å være eksakt. Jeg skal gjøre mitt beste. 

På forsikring så finnes det en helt fantastisk student-forsikring som bare koster 1446 kr i året. Jeg går ut i fra at jeg kjøpte dette med den høyere 'utbetalingen' jeg 'hadde' i 'forrige' måned, men så sparer jeg opp litt og litt, slik at pengene er der når jeg må kjøpe den igjen neste år.

Jeg har mens jeg har skrevet dette, innsett at jeg må gjøre med denne slik jeg har gjort på Busskortet. For min reelle kostnad på forsikring er 638 kr, med Innboforsikringen på 111 kr og Uføreforsikringen på 527 kr. Så jeg kommer til å sette inn 397 kr ekstra i budsjettet, for å kunne betale 527 kr i forsikringen. 

Grunnen til at jeg sparer litt og litt hver måned for å betale neste års forsikring, er fordi jeg ønsker å kunne bruke de 1450 kr til å for eksempel gi meg selv litt mer bevegelsesfrihet i budsjettet neste år. For jo mindre jeg klarer å bruke i budsjettet mitt i høst og vår, jo mer penger jeg klarer å spare, jo bedre blir det i den påfølgende måneden. 

Der gikk tiden min ut, jeg må ordne meg til bussen! 

Ha en fin dag!

PS: Dersom du ønsker å lese mer om Prosjekt: Studentøkonomi kan du lese de andre innleggene her. Der ligger alt samlet. 

#økonomi #studentbudsjett #nestenkrise #lommepenger #skaldettegå #skeptisk #måfådettil #penger #budsjett #prosjekt:Studentøkonomi 

Prosjekt: Studentøkonomi - Utgifter

God morgen! 

Da var jeg litt mer uthvilt etter en rolig kveld i går, så nå er jeg klar til å legge frem mer informasjon om studentbudsjettet og hvilken utgifter det er viktig for alle studenter å ha med. 

Tak, varme og mat

De aller første kostnadene som alle må dekke, er tak over hodet, varme og mat. Her skal man ALDRI måtte bruke kreditt for å dekke kostnadene. Husleie og strøm er det ikke lett å gjøre så veldig mye med men mat kan man redusere og enda spise ganske greit. 

Min løsning: Jeg kommer til å bruke Felleskostandene som representant for husleie. Felleskostandene er 4184 kr, og inkluderer internett. Strøm er 500 kr hver måned. Jeg kutter budsjettet mitt for mat til 1500 kr

Kommunikasjon og transport

I dagens samfunn klarer vi oss dårlig uten mobiltelefon, så det skal selvfølgelig være med. MEN, har du ikke penger til mat på slutten av måneden, så bør du vurdere å gå ned til et billigere abonnement. Og har du bil og ikke har råd til mat, bytt ut bil med sykkel. Selv når jeg hadde en bil som var så billig som den kunne bli, så brukte jeg over 30 000 kr i året på den! Man kommer langt med Sykkel og buss, og da slipper du å betale for treningssenteret! 

Min løsning: Mobilen min koster 130 kr i måneden, med mindre jeg ringer noen spesielle nummer. For transport må jeg gjøre litt justeringer fordi jeg faktisk ikke er student. Studentprisen for månedskort på buss er 350 kr, halve prisen for min billett som er 700 kr. 350 kr mer er ganske mye, og jeg løser dette med å legge 350 kr ekstra på studielånet.  

Forsikring

Alle må ha forsikring! Innboforsikring, Reiseforsikring og Ulykkesforsikring er de som jeg ser er mest anbefalt. Innbo er for å erstatte senga, klærne, bøkene, PC-en og alt annet du mister, skulle det for eksempel begynne å brenne i huset. Reiseforsikring pleier å dekke mye, bare du går ut av huset. Blir sykkelen din stjelt mens du er på butikken for eksempel, så er det mange reiseforsikringer som dekker det tapet. Ulykkesforsikring eller Uføreforsikring er nok noen av de mest undervurderte forsikringene som finnes. Men skulle du være utsatt for en ulykke som gjør at du ikke har samme mulighet til å jobbe og tjene penger, er det godt å ha litt støtte til å hjelpe med de største utgiftene. Eier du leilighet sammen med noen eller har barn med en partner, er også Livsforsikring uhyre viktig. Du har ikke lyst til å bli en byrde på familien din. 

Min løsning: Jeg har funnet denne Studentforsikringen som NSO har. Her finner du alle de forsikringene jeg nevnte over. Jeg følger ekspertene som sier de heller anbefaler ulykkeforsikring enn uføreforsikring. Ikke like dekkende, men også ikke like dyr. Prisen er 1446 kr i året. Jeg ville betalt dette med den større summen jeg fikk i august, og så spart 130 kr hver måned for å betale neste års forsikring.

Personlig, IRL, så har jeg også uføreforsikring men ikke livsforsikring. Årsaken for livsforsikringen er at jeg er alene og ingen andre er avhengig av inntekten min. Skulle jeg dø, vil foreldrene mine kunne selge leiligheten for å dekke gjeld og eventuelle kostnader som kommer. MEN er jeg i en ulykke og blir Ufør, ønsker jeg ikke å være en økonomisk belastning til mine foreldre og etterhvert mine søsken. Hvis jeg skulle miste evnen til å gå for eksempel, må jeg selge leiligheten jeg har nå, for å kjøpe en leilighet som er rullestolvennlig.  

Synkekonto

Det er noen kostnader som vil komme uansett, og disse må jeg forberede meg på. Fordi jeg allerede har spart 5000 kr i en nødbuffer. Dette gir meg litt mer handlingsfrihet når det kommer til synkekontoene. Allikevel er det noen kostnader jeg må spare til litt og litt. Her må du rett og slett vurdere basert på hvor mye penger du har ekstra og hva som er viktigst for deg. Eksempler på Synkekonto (også kalt middeltidig sparekonto) Reise, gave, medisin/helse, teknisk utstyr, hobby, klær, etc.

Min løsning: Nå bor jeg i samme by som familien min, men det er uansett greit å spare penger for å kunne reise i løpet av året. Eller så blir du som jeg, som mellom 2003 til 2008 ikke var på en eneste ferie, bortsett fra til mormor og morfar som mamma og pappa betalte for. Jul vil også komme i år, som alle andre år og det er alltid noen som har bursdag. Gaver er derfor også noe jeg sparer for. Jeg må også sette 130 kr til sides for neste års forsikring. Ellers satser jeg på at jeg ikke må handle noe klær før til jul, og jeg går ikke på noen faste medisiner. Fordi jeg har 5000 kr satt til sides i en nødbuffert, sparer jeg heller ingenting annet i løpet av terminen, utenom dette i Synkekontoene. Dette er en form for sparing, så jeg er fornøyd med det. 

Lommepenger/Underholdning

Lommepenger er det minst viktig, men også veldig viktig for å holde motivasjonen oppe. Dersom du ønsker å abonnere på noe streaming-greier, så er det også denne kontoen som pengene bør hentes fra. Men et tips er å dele en konto med en venn. Finn ut hvilken streaming-service som har de programmene du liker best, finn ut hvilken av vennene dine som ønsker å ha denne også og del på kostnadene. Slik halverer du beløpet.

Min løsning: Mens søsteren min studerte hadde jeg Netflix for eksempel, men det var hovedsakelig søsteren min og samboeren som brukte den. Etter noen år fant jeg ut at jeg ikke orket å ha den lengre, så jeg sa opp avtalen. Det siste året har jeg fått låne søsteren min sin Netflix konto, så jeg har fått det tilbake igjen. Allikevel bruker jeg Youtube mest, så jeg kommer ikke til å betale noe for en streaming-tjeneste. 

********************************

Nå må jeg bare leke litt med tallene for å finne ut hvor jeg ønsker å ha de justerbare kostnadene, slik at beløpene er holdbart og levbart de neste månedene. 

Er det noen kostnader jeg har glemt? Noe jeg ikke har nevnt eller tenkt på? Gi lyd, så slipper jeg å finne det ut i løpet av prosjektet! 

Tidligere innlegg i serien: 

Prosjektbeskrivelse, Det første å gjøre med første semesterutbetaling, Hold deg borte fra kredittkort

#økonomi #studentøkonomi #prosjekt:studentøkonomi #budsjett #studentbudsjett #forsikring #leie #strøm #internett #mat #synkekonto #lommepenger #underholdning #forsikring

Prosjekt: Studentøkonomi Hvorfor du må holde deg borte fra Kreditt!

I går skrev jeg om nødbuffert og hvorfor det er så viktig, (sett det i lys av å ikke ønske å bruke kredittkortet), og på fredag i forrige uke skrev jeg prosjektbeskrivelsen til dette prosjektet. 

I mai i år kunne jeg lese at 28 % av studentene spurt i en undersøkelse oppga at de var nødt til å ty til kredittkort for å få måneden til å gå rundt. I en oppfølgingsartikkel, hvor et par studenter ble intervjuet, sa den ene at hun måtte jo også få lov til å ha et liv også utenom studiene. Dette er jeg forsåvidt enig i. Man skal ha råd til å være med venner, men jeg ønsker å belyse hvorfor du bør strekke deg LAAAAANGT før du benytter deg av kredittkort.

Det er en utrolig dårlig reklame for kredittlån som går på tv nå. De lover økonomisk frihet, til å gjøre det du ønsker nå. Har du sett den? Ja, du får penger til å gjøre noe nå. Men du fanger din fremtidige selv. 

For å forklar en av farene med lån, ønsker jeg først å forklare et av mine mål, som reklamen reklamerer for; Økonomisk frihet. Jeg tror absolutt at vi alle har en drøm om å ha økonomisk frihet og dette kan være utrolig mye, avhengig av hvem man er. Men hovedlinjene går i disse baner: Man må ikke jobbe en jobb man ikke liker, for å tjene penger man trenger. Har man en elendig sjef, og man ikke er avhengig av lønnen for å betale ens umiddelbare regninger, så kan man slutte uten å ha noe nytt å gå til umiddelbart. Man kan velge å leve svært minimalistisk, slik at man ikke trenger mye penger eller så kan man tjene nok til å håndtere alt som måtte oppstå, uten å være urolig for uforutsette utgifter. Så man trenger egentlig ikke være rik. 

Så kommer problemet med lån. Med en gang du påtar deg et lån, så påtar du også en ny sjef. Denne sjefen tar aldri ferie, den er konstant med deg, og den forlanger mer og mer av deg. Plutselig kan du ikke slutte jobben du hater, du trenger ekstra penger for å betale den nye regningen din. Du får en ekstra kostnad som forlanger å bli betalt den måneden, hvis ikke blir den større. Og for hver gang du lar være å betale denne regningen, eller må bruke lån igjen for å betale noe, så øker den nye sjefen din kontroll over deg. 

Nå la oss si at du begynner å bruke kredittkortene for å få studentøkonomien til å gå rundt.

Jeg har sett litt på et studentbudsjett for meg selv. Og jeg lover dere, det er stramt og krever mye av meg som skal leve etter det. Skulle jeg, i tillegg til vanlige utgifter, også begynt å betale en ekstra regning, så er jeg svært nærme smertegrensen og grensen til at jeg må igjen benytte meg av lån for å få pengene til å strekke til. Det kunne godt ha hendt at jeg ikke ville klare å betale tilbake igjen i løpt av året, og måtte igjen vente på enten den høyere studielånet i begynnelsen av terminen (som skal gå til nødbuffen), jobbe hele sommeren for å betale tilbake beløpet eller håpe at jeg får noe ekstra penger i løpet av semesteret. Hvis ikke vil rentene øke stadig og jeg skylder mer og mer penger. 

La oss tenke litt over hvordan det kan gå for deg etter studiene er ferdig og du har kredittlån som er ubetalt. 

Du har studert i mange år og nå er du klar til å søke jobb. Mest sannsynlig så har du studielån, men den trenger ikke å bli betalt nå med en gang. Men har du kredittlån, og avhengig av størrelsen, så er du mye mer tvungen i jobbsøkeprosessen. Du må ha jobb fort og du må ha en jobb som er godt betalt. Hva du liker å gjøre, hva som interesserer deg, er ikke like viktig lengre. En som jeg kjenner jobber nå i FN. Det var hennes store drøm. MEN for å komme dit har hun måttet jobbe flere jobber som praktikant, en nesten ikke betalt jobb. Hadde hun hatt store gjelder, hadde hun ikke kunne tatt de praktikantstillingene og drømmejobben ville vært knust. Som de to intervjuet i den ene artikkelen jeg delte på toppen sier: Du er en slave for gjelden din.  

Har du brukt kredittkortet ditt i høst, og har du en plan på å betale det tilbake? Til studentene: Er det noe du lurer på om økonomien, og til dere andre, har dere noen tips til studentene? Dersom det er mulig, tar jeg gjerne i mot tips om hva studenter må tenke på og hvordan man kan klare seg med studielånet.

#økonomi #kredittkort #penger #studentøkonomi #student #fare #pengerstrekketil #10sjefer #strengsjef #nødbuff

Prosjekt: Studentøkonomi - Det første du må gjøre med første utbetaling

Les om prosjektbeskrivelsen her: Prosjekt: Studentøkonomi Prosjektbeskrivelse | Dette er bare tredje innlegg, men du kan lese alle innlegg i dette prosjektet her: Prosjekt: Studentøkonomi 

Til vanlig på mandager, så går jeg igjennom det forbruket jeg har hatt den siste uken og jeg pleier å skriver dette på søndagskvelden. Men siden jeg har vært i Sverige i helgen og jeg kom hjem ganske sent, så bestemte jeg meg allerede før avreise at dette viktige innlegget blir prioritert. 

Hvorfor haster dette innlegget? Fordi jeg håper å nå fram til alle studenter før de har brukt opp sine 21 000 kr+ som blir utbetalt første måned. En av de viktigste tingene du må gjøre med disse pengene er å sette en mindre sum til sides i tilfellet en nødsituasjon oppstår i løpet av semesteret. Hva skjer om du får akutt vondt i en tann? Hva skjer om pc-en din krasjer? Det er SUPERVIKTIG å sette til sides en bestemt sum til en slik situasjon. 

Jeg har gått litt nærmere dette temaet i dette innlegget: En Buffer på 10 000 kr, oppnåelig for alle

Før dere går helt bananas på at jeg mener dere skal sette halve utbetalingen til buffer, så sier jeg bare med en gang. Sett av 5000 kr.  Da har dere enda over 16 000 kr igjen for å betale depositum, handle inn masse basisvarer, og kjøpe skolebøkene deres. Etter jul setter dere nye 5000 kr til Nødbufferen, og etter sommeren neste år fyller dere på det som måtte være for å nå opp til 10 000 kr (Jeg antar nemlig at dere kommer til å måtte benytte dere litt av nødbufferen i løpet av året).

Disse kronene MÅ du ha i en annen konto enn sparepengene dine og brukskontoen din. Jeg vil helst anbefale en annen bank. Selv bruker jeg Svea Direkt Norge, som har en litt høyere rente, det er et ubegrenset antall uttak der og det tar en dag før pengene er på konto. Det positive er at jeg ikke ser pengene hver gang jeg går inn i banken. 

Når skal man bruke pengene?

Det er viktig at du er bevist på når du kan og ikke kan bruke pengene. Sett deg ned å tenk på KONKRETE hendelser som kan oppstå, og om dette er en nødsituasjon eller ikke. En god huskeregel er å veie opp det du ønsker å bruke pengene på med det verste som kan skje: Dersom du bruker pengene på noe, og etterpå blir pc-en ødelagt, eller du får akutt vondt i tannen, til den grad at du ikke klarer å spise eller drikke, vil du ha ANGRET på at du brukte nødbufferen på denne tingen først? 

Tenk over disse eksemplene:

 • Favorittjeansen din blir ødelagt. Du har andre jeans, men ingen er like bra som denne.
 • Bestemor/Bestefar/Nær relasjon blir akutt syk og havner på sykehus. Dere er usikre om hun/han kommer til å bli bra igjen
 • TV-en blir ødelagt. 
 • De eneste jeansen du har blir ødelagt. Du har ingen andre vanlige bukser å ha på deg
 • Du skal på en tema-fest. Du har ikke kostyme å ha på deg
 • PC-en din blir ødelagt. Det er dyrere å reparere enn å kjøpe ny
 • Du skal hjem til jul/sommer
 • Du er gått tom for medisinen din
 • Du skal flytte og må betale mer i depositum
 • Du føler deg ikke vel, og ønsker å dra til legen for undersøkelse
 • Du er invitert i en bursdag, og trenger å kjøpe en bursdagsgave
 • ??? 

Det er ikke alle ting som er en nødsituasjon, (en situasjon du ikke kan forberede deg på), så har du andre ting som du vet kommer til å skje. Du vet for eksempel at jul kommer, og at du både skal reise hjem og skal kjøpe julegaver. Sett av litt og litt hver måned for å kunne betale for dette. Når du har fått en nødbuffert på 10 000 kr, om ett år, vil du ha mer penger å rutte med til jul og hjemreise, men nå det første året, vil du måtte kutte ned en god del.  

Tenk igjennom ting som har skjedd med deg, dine venner og andre du har hørt om i det siste. Vær konkret og tenk igjennom hvordan du vil håndtere dette. Hvordan skal du betale for det? 

Med å sette denne nødbufferen vil du i stor grad klare å unngå å gå inn i kredittkortgjeld i løpet av semesteret. Jeg har begynt å se på et studentbudsjett for meg selv, det er ikke mye penger jeg har til overs for å kunne betale en ekstra regning. Det er større sjanse for at jeg havner i enda mer gjeld og den onde sirkelen er i gang.

Lykke til, til oss alle!

#økonomi #student #nødbuffer #nød #spare #penger #sparepenger #studentøkonomi #prosjekt:studentøkonomi #prosjekt 

Prosjekt: Studentøkonomi - Prosjektbeskrivelse

Hvordan vil det gå når en 32 år gammel kvinne, som har vært i jobb i 7 år, går tilbake til å leve på et studielån, 7976 kr, i to måneder, i stedet for sin faste inntekt? Har jeg bitt over for mye?

Dette er nemlig utfordringen jeg har gitt meg selv. Jeg har nå budsjettert i 11 måneder, og planen er å gjøre noe spesielt den 12. måneden. Grunnen til at jeg også slår med den 13., er at jeg antar at første måned kommer til å sprekke, men andre måned vil jeg kunne ta med lærdom og bør kunne klare det da også. 
Hva er så bakgrunnen for dette prosjektet? Jo, i mai kunne jeg lese om hvordan 28 % av studentene spurt har oppgitt at de ikke får endene til å møtes uten å ta i bruk kredittkort. Dette var ille syns jeg, og jeg var absolutt klar til å skrive et innlegg i bloggen på hvorfor dette var helt håpløst. At man ikke kunne leve innenfor den grensen, jeg hadde jo fint klart meg på studielånet i alle årene (hvorav de fleste var i Sverige, hvor det var billigere å bo, men dyrere å reise hjem).  

Men jeg tenkte meg heldigvis om, både to og tre ganger. Jeg var veldig glad for det, ettersom jeg traff en av de intervjuede (en annen artikkel som følge av undersøkelsen som kom ut) i løpet av sommeren. Vi hadde en lang samtale om økonomi, og jeg begynte å se hva som gjorde at hun hadde følt at dette var den eneste løsningen. Jeg fant da ut at jeg jammenmeg måtte prøve å se hvordan det er å leve på studentbudsjettet, før jeg ga råd til hvordan man på en bærekraftig måte kan leve på studielånet. 
(Jeg sier bærekraftig, fordi med studenter som mange studerer til masternivå, så er det umulig å leve i krisemodus i så mange år. Og må man ty til kredittkort så er man i krisemodus.)  

Så i denne perioden skal jeg sette opp et budsjett som jeg skal leve etter, basert på studielånet, med poster som er reelle og som studenter bør ta stilling til. Jeg prøver å komme på alle utgiftene, men dersom jeg har glemt noe, så gi beskjed! 

Jeg må ha med husleie (som felleskostandene mine representerer), strøm, mobil, forsikring, busskort, mat, lommepenger/underholdning og sparing, både kortsiktig og langsiktig. 

Jeg vil også komme med tips om hva man kan gjøre for å sikre seg selv økonomisk og spare penger. 

Helt til slutt så må jeg rapportere hvordan det går å faktisk leve med standarden vi forventer at studentene skal leve med. 

Er dere spent? Det er nemlig jeg! Startskudd? Om en uke, den 1. september!  

#studentøkonomi #prosjektstudent #budsjett #økonomi #utfordring #kuttened #tips #triks #nedtelling
 

Follow Follow