hits

Voksen, med målsetting?

5 ting du kan gjøre for å beholde motivasjonen for (penge)målet ditt?

Har du en stor og fantastisk drøm, som kommer til å kreve penger, vet du at dette vil kreve at du ofrer ting og tid. Tar det lang tid, vil motivasjon være avgjørende for at du holder det gående. Hva kan du selv gjøre, for å øke sjansen for at du klarer å gjennomføre målet?

Hvilke store og fantastiske drømmer har du? Vil du reise jorden rundt, pensjonere deg tidlig, jobbe deltid og være mer hjemme med familien, bygge og designe et eget hus, kjøpe en gård, gå Grønnland på tvers? Bygge et barnehjem for å hjelpe barn som virkelig er mest utsatt i verden? Store drømmer, som krever at du har god kontroll på økonomien din. Det vil ta tid å komme til disse punktene. Du må være fokusert, du må ville ofre noen ting. Det vil være tøft til tider å huske hvorfor du vil ofre. Det er i disse tøffe tidene du må finne frem motivasjonene dine. 

Her er fem nyttige motivasjoner for pengemål! 

1. Skjema som du fargelegger for å markere hvor du er! 

Skjemar finnes i ulike former. Du kan laste ned disse nedenfor eller kjøpe noen som de spesiallager for deg. Disse finner du på https://debtfreecharts.com/

Jeg har laget egne versjoner på i Excel, som gjør at jeg kan fylle ut litt oftere. Dette er spesielt bra, siden jeg har så høye lån. Jeg har laget to ulike. Den ene er bokser og den andre er linjer. Hver boks/linje representerer et beløp og når jeg har kommet forbi det beløpet, kan jeg farge ut den boksen.  

En annen metode, om målet er å betale ned mye lån, fortere, er å ta den originale nedbetalingsplanen du fikk og stryke ut hvor langt du har kommet. Det er veldig gøy å se hvor mange måneder du er på forskudd. Jeg betalte mye ekstra på lånet mitt i fjor, så jeg er nesten to år på forskudd. August 2018s betaling vil dekke junis betaling 2020. 

Andre alternativer, hvis du for eksempel skal reise eller kjøpe en ting, er å søke på nettet etter stedet du skal til eller tingen du ønsker å spare til og legg til ordet 'Outline'. Avhengig av hvilke bilde du finner, kan du velge å lage linjer i bildet selv, eller farge en og en del in. 

 

Modern Fast Car Outline
Licensed from: HomeStead Digital / yayimages.com

En siste ting du kan lage selv, er å tegne en sirkel, med mange kakestykker i. Hvert kakestykke representerer et vis beløp, og når du har kommet til det punktet, kan du fylle ut det kakestykket. (Fant ikke bilde av det)

2. Papirlenke som nedtelling

Paper chain for celebration
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

Lag en papirlenke som du henger opp synlig i boligen din. Hvert papirlenke representerer ett beløp i drømmen. Hver gang du har spart opp dette beløpet/betalt ned dette beløpet, kan du fjerne en av lenkene. Den Youtuberen som ga meg dette tipset (Cash flowing life) oppbevarer alle lenkene i en stor krukke, som hun også har synlig. 

3. Feire delmål

Store mål tar tid, så bestem deg på forhånd hva som er delmålene dine. Er det å ha nedbetalt et viss beløp eller et spesifikt lån? Er det å ha spart opp et viss beløp? Drømmer du for eksmepel å spare opp for å reise en skikkelig kul plass. Og la oss si at du kommer til å trenge ny bagasje uansett. Hva om når du har spart opp til et forhåndsbestemt beløp, så kan du gå ut å kjøpe bagasje? Neste gang kan du kjøpe noe reisetilbehør. Da kjøper du noe du trenger og som gjør det lettere for deg å se for deg selv på tur.  

4. Lag en drømmetavle

 

Woman Hand Writing Don't Let Your Dreams Be Dreams with a marker
Licensed from: netsay.net / yayimages.com

Det hjelper å ha visuelle ting å se på. Lag deg en drømmetavle, enten på gamlemåten med hjelp av magasiner, bilder og tegninger, eller på nettet. Du kan bruke Pinterest eller søke etter ord som Dream board eller Vision board. Det finnes flere gratis-tjenester der ute. Jeg er ikke så kjent med disse, så jeg vil ikke anbefale noen. 

Min drømmetavle er faktisk Youtube. Så det er ikke en skikkelig tavle sånn sett, men jeg har en spillerliste hvor jeg legger inn inspirerende videoer som jeg ikke blir lei av å se. De videoene jeg har sett mye på de siste ukene er inspirasjonen som var på lørdag: Planting the rain og The Try Guys sin video: Why we started our own company.

5. Omgi deg med folk som inspirerer deg til å jobbe mot din drøm, i virkeligheten eller på nett.

 

Happy hipster woman crowd surfing
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Det å kunne være 100 % ærlig om hva drømmen din er med noen, er utrolig befriende. Å være med de som sier "FLOTT! Hvordan jobber du for å klare det?" i stedet for "Oj.... Hvordan skal du klare det...?" 

Det jeg har oppdaget, er at de som jobber med å oppnå sine drømmer, har lettere for å være engasjert og spørrende, fordi de også leter etter inspirasjon for sine drømmer. Det er nemlig ikke så lett for gamle venner å endre gir, bare fordi du gjør det! 

Det er et engelsk uttrykk som sier "You are the average of the five people you hang around the most". Du er gjennomsnittet av de fem menneskene du er med mest. Øk gjennomsnittet med å enten henge med nye folk eller hent inspirasjon via nettet. Jeg finner mange inspirasjonskilder via bloggen her, på youtube og mer og mer; på Instagram. Ønsker du ha noen med deg som heier og tror på deg, søk opp "Voksen, til slutt" på Insta, og følg meg. Jeg abonnerer også på #jakterdrømmen så ta et bilde som representerer drømmen din og merk det med #jakterdrømmen. La oss lage en egen gruppe der vi deler drømmene våre og hva vi gjør for å oppnå de!  


Har dette hjulpet deg med å finne metoder for å holde deg motivert? Har du andre metoder? I så fall: Del, DEL! Det finnes utallige måter å motivere seg selv og kanskje din metode vil passe perfekt for noen andre også!

#økonomi #reise #drøm #bolig #spare #lån #gjeld #sparing #motivasjon #inspirasjon #følgerdrømmen #jakterdrømmen 

 

Motivasjon for å holde ved langsiktige mål.

Utholdenhet og anstrengelse: Store og verdifulle mål oppnå sjeldent av seg selv og enda sjeldnere fort. De er store og verdifulle fordi vi må jobbe for de. Fordi de krever utholdenhet. Hvordan holder man motivasjonen til langsiktige mål, som vil ta flere år å oppnå, når det er så lett å bli motløs av alle steg man må ta for å komme dit?

Store, fantastiske drømmer oppnås sjeldent fort eller lett. De krever arbeid, målrettet planlegging og utholdenhet. Og det er når du vet hva drømmen din er! 

Mange av oss vet enda ikke akkurat hvor eller hva vi ønsker å være. Årsaken kan være manglende erfaring eller vi har kanskje ikke turt å spørre eller svare ærlig på spørsmålet før. Det var i hvert fall mitt problem i mange år. For meg hjalp det å finne en av drømmene og begynne å jobbe mot det. Etterhvert som du blir sikrere i den drømmen, om du fortsetter å satse på den eller beveger deg videre til en annen drøm, så har hjulene uansett begynt å bevege seg. Neste drøm vil komme lettere. 

Min første store drøm som jeg begynte å jobbe mot, var å bli økonomisk selvstendig. Dette innebærer å betale ned mye gjeld og spare opp nok penger slik at jeg kan nyte dager uten å måtte jobbe. jobbe er et nøkkelord i denne drømmen. 

Nå har jeg ganske mye gjeld: studielån, privatlån og boliglån. Skulle jeg fokusert kun på å betale ned studielånet og privatlånet, vil det ta 6 år. Hvordan holder man motivasjonen for 6 år? Det viser seg at det enkleste og mest effektive er å tenkte på tiden litt annerledes enn jeg har gjort før.

Løsningen fant jeg i en podcast jeg hører på. En familie hadde oppnådd en stor drøm og når de fikk spørsmålet om hvordan de klarte det, svarte fruen noe som dette: 

Årene går uavhengig om vi gjør noe eller ikke. Jeg kunne velge å gjøre det nå eller vente å begynne om fem år. De neste fem årene vil skje, uansett, og om fem år kan du velge å være ferdig eller begynne.  

Uansett hva som skjer; om fem år er jeg 38 år. Gjør jeg ingenting spesielt nå, vil jeg om fem år fremdeles være 38 år. Jeg vil ha opplevd masse spennende og lært mye nytt. Økonomien min vil mest sannsynlig ikke være annet enn normalt. Fortsetter jeg med økonomifokuset mitt, vil jeg om fem år være 38 år. Jeg vil ha opplevd masse spennende og lært mye nytt. Og økonomien min vil være bedre enn normalt. 

Hvordan kan jeg forklare skiftet i forståelsen av mål og tid.... 

Skiftet har vært å går fra å se det å oppnå målet som mållinjen i et langt løp, til å se at løpet må du springe uansett og det varer lengre enn bare det ene målet. Du velger selv ruten, teknikken og strategien. Jeg velger å løpe den tyngste bakken med en gang, for å kunne løpe strakt senere. Det er min strategi. Andre vil kanskje vente med å begynne å løpe opp bakken og satser på at om noen år har de fått mer trening og er sterkere fysisk. Jeg satser ikke på det.

Vi vet ikke hva fremtiden vil bringe. Det kan veldig godt hende at det blir lettere å løpe senere men det kan også bli tyngre. Jeg sitter i hvert fall med tanken om at hadde jeg begynt å løpe i bakken for 6 år siden, hadde løpet vært lettere for meg i dag enn det er nå. Jeg må bare gå ut i fra at jeg vil føle det samme om fem år, om jeg ikke begynner i dag.  

#måloppnåelse #mål #løpe #trene #økonomi #kunnskap #motivasjon #tid #tidsperspektiv 

Våg å drømme, lag et mål, lag en plan og begynn

Som unger drømmer vi masse. Jeg gledet meg masse til å bli voksen, slik at jeg kunne begynne. Jeg tror det er slikt for alle. Verden er åpen og spennende og det finnes ingen grenser for en liten og ung sjel. En av somrene jeg jobbet i en barnehage, kom jeg mens vi spiste lunsj i samtale med ungene om hva de ville bli når de ble stor. De hadde så mange ideer og støynivået økte etterhvert som ungene ble mer og mer spent på hva de hadde lyst å bli når de ble stor. Til slutt måtte jeg strengt ta ordet og si at når lunsjen var pakket vekk skulle de alle sammen få tegne hva de ville bli når de ble stor. Det er bare to stykk jeg husker spesielt godt. Den ene lille gutten drømte om å bli Stinky (fra Mumitrollet) når han ble stor. Stinky hadde det så kjekt! En liten jente drømte om å bli kassedame på Rema 1000. Hun ene som jobbet på butikken hos de var spesielt snill og morsom!

Etterhvert som vi blir eldre, lærer vi litt mer om realitetene i livet og jeg i hvert fall, ble redd. Å innse at du ikke klarer alt, at foreldrene ikke kan løse alle problemer, og at ikke alle drømmer går i oppfylling som med magi, er en del av å bli voksen. Det ble plutselig skummelt å drømme, det er skummelt å begynne å håpe når vi vet at mange drømmer ikke blir oppfylt slik vi ser de der og da

I ca 15 år våget jeg ikke å drømme om min egen fremtid, men bare om fantasiverdener og slike ting. De siste årene har jeg våget å se inn i min egen fremtid og begynt å drømme igjen. Jeg har innsett at selv om ikke drømmene alltid går i oppfyllelse, kan en variant av den gjøre meg lykkeligere. 

Med å drømme kan man lage mål. Med å ha mål kan man lage en plan. Med å ha en plan kan man følge opp med data for å se hvordan man ligger an. Og slik oppdager man plutselig at en variasjon av drømmen er blitt sant! 

Jeg anbefaler derfor alle, om man er sammen med noen eller singel, å ha et drømmemøte. En konkret tid man setter seg ned, med partner eller alene, og bare drøm. Se for dere fremtiden, ett år, fem år, 10 år, 50 år og spør dere selv: Hva vil jeg oppnå i fremtiden? Hva vil jeg oppleve i fremtiden? Hvordan vil jeg være i fremtiden? og Hvordan vil min hverdag være i fremtiden. 

Prøv å vær så detaljert som mulig. Vært klar og tydelig. Forfatter og Speaker Chris Holgen, (forfatter bak boken "Retire inspired" ber folk om å drømme i HD. Drømme i High Definition. En måte å gjøre dette på er å lage en Collage eller drømmeplakat. Frk. Frontend hadde tilfeldigvis et innlegg i går kveld om dette! Hun er glad i interiør og pusser opp møbler selv for å gjøre de fine og passende til hun og samboerens leilighet. Virkelig en handlekraftig dame! 

Når du/dere har drømt dere ferdig (ta det med ro, dere kan bare legge til drømmer etterpå også), er det på tide å lage konkrete mål. Hvilken mål må oppnås for at drømmen skal kunne oppnås? For eksempel: Hvis drømmen er å reise jorden rundt et år, må den finansielle biten være på plass. Målet er da kanskje å spare opp nok penger til å betale for reisen OG alle regningene hjemme i et år. 

Med konkrete mål, kan du også legge konkrete planer for å oppnå målet. Pass på at planen er gjennomførbar. Hvis vi fortsetter på drømmen om å reise jorden rundt, vil for eksempel en plan om å spare sammen et så stort beløp som vi trenger på to år, være ganske umulig for de fleste av oss. MEN ser vi for oss at dette er noe vi ønsker å oppnå i løpet av de neste 10 årene, da snakker vi en mer reell plan. 

Når du har konkrete planer er det også greit å ha konkrete steg og konkrete måter å måle din egen fremgang. Hvis du ønsker å spare 500.000 kr på 10 år, må du spare 50.000 kr hvert år frem til det. Det er vanskeligere å oppnå et mål, når man ikke kan se hvorvidt man nærmer seg å bli ferdig. 

Av og til, mens man vokser til, innser man at drømmen man hadde som yngre kanskje ikke passer hvem man er i dag. Eller så har livet endret seg og du har fått nye drømmer. Dette er helt naturlig, og betyr IKKE at du skal slutte å drømme. Vær heller takknemlig, for så lenge du drømmer vil livet ditt gå fremover. 


Så sett dere ned, våg å drøm stort. Sett mål, lag en plan og utfør! Over ser dere noen av mine drømme og drømmer jeg har forstått flere har! Ikke vær redd. Ikke alle drømmer går i oppfyllelse. Noen går delvis, andre går ikke. Men har du aldri prøvd, er en drøm bare et ønske som du aldri tester eller utfordrer. Og det er litt trist. 

Ha en fin dag dere!

#jobb #drøm #drømmelager #mål #plan #konkret #måling #økonomi #reise #gjeld #gjeldfri #familie #GiBort #opplevelse #adventure 

Er BSU et dumt produkt som gjør kun ungdommer av rike foreldre godt?

I høst kunne vi lese at flere ungdomspartier vil avvikle BSU fordi de opplever;

[At BSU] fungerer i praksis som en overføring fra de som har lite til de som har mye, fordi det først og fremst er de som har råd til å spare mye penger som kan benytte seg av ordningen.

Dette sa lederen for Unge Venstre, Tord Hustveit til VG. Dette baserer de på at det fradraget som BSU-brukerene får på skatten får man fordi resten (inkludert de med lav inntekt) betaler litt mer på skatten. I stedet ønsker de å gi de med lavere inntekt et skattelette for å gjøre det lettere å spare penger. Leder for sosialistisk ungdom, Andrea Sjøvoll mener ordningen er med på å øke klasseskillet i boligmarkedet, da det er rike ungdom som har mulighet til å spare penger med BSU. Dette står i Dagens Næringsliv. 

Rett før 17. mai (jeg vet ikke hvorfor dette kom opp igjen, BSU sakene over er i fra august i fjor, ny sak nå i mai), kunne vi lese i Dagbladet at lederene for ungdomspartiene til Høyre og FRP advarte mot å angripe BSU. De sier at den unge eliten får seg bolig uansett, og BSU ikke spiller så stor rolle. 

BSU har en bred støtte blant befolkningen, 92 % støtter den i følge en undersøkelse gjennomført av Norske Boligbyggelags Landsforening (Kilde VG og Dagens Næringsliv, se linker over)

Og jeg må si jeg er en av de. 

Skattelettet er ikke avgjørende

BSU gir et lite skattelette, JA, men med utgangspunktet i hva man betaler i skatt, så utgjør ikke den fulle fradraget: 5000 kr, så innmari mye. Når du allerede betaler mellom 60.000 til 100.000 i skatt (hvor jeg begynte og hvor jeg er nå) så utgjør ikke 5000 kr så mye. 

BSU har feil navn

BSU står for Boligsparing for Ungdom, men det er først når du er i jobb og i slutten av 20-årene at du virkelig klarer å spare. Det er en grunn til at det varer til du er 33 år. Jeg var 29 år første gang jeg klarte å fylle opp kontoen. Synet mitt på BSU endret seg fra jeg var 19 til jeg ble 29.

Det du kan betale i dag, er ikke nødvendigvis det du betaler om 10 år. 

Du kan faktisk ha BSU-en i 15 år. Jeg skaffet meg BSU i 2005, og først i 2014 klarte jeg å fylle ut maksbeløpet. Frem til det betalte jeg 100 kr i måneden. Jeg har ikke tallene helt, det kan hende jeg etter sommerjobber satte inn litt ekstra. Det vil i så fall være minimalt  På ett år fikk jeg da 300 kr i skattelette. Det var på vårparten i 2014 jeg kom på BSU-en igjen og begynte å spare for alvor. Det er ikke lett å spare mens du er student eller lærling men der er du ikke frem til du er 33 år gammel. Mens man som ny i arbeidslivet kanskje ikke tjener så alt for godt, vil svært mange, når de nærmer seg slutten av 20-årene og ikke har påtatt seg ekstra gjeld, kunne fylle på betydelige mengder på BSU.   

BSUens viktigste egenskap er at du ikke kan ta ut pengene uten å måtte betalte tilbake skattefradraget

Du kan faktisk ta ut det du har satt inn samme året, (og miste de rentene du har tjent på de selvfølgelig) men ønsker du å ta ut hele summen, må du betale tilbake det skattefradraget du har fått opp igjennom. Det er 25 % av summen du hadde ved nyttår. Det at du ikke kan ta ut pengene å bruke til noe annet, (uten å måtte tilbakebetale) gjør det mindre attraktivt å ta ut pengene med mindre de er en nødssituasjon. 

Å spare til bollig er et mangeårsprosjekt

Dette var noe jeg ikke var villig til å akseptere når jeg begynte å jobbe. Jeg vet ikke om det er noe spesielt for meg, om det gjelder dagens generasjoner eller om det er generelt for ungdom. Men jeg merker at med en gang det ikke vil komme en umiddelbar gevinst, er det vanskelig å å begynne på ett prosjekt. Hadde jeg vært villig, ville jeg første året jeg jobbet (fordi jeg bodde gratis) kunne spart 50.000 om jeg bare hadde spart det jeg betalte for hybelen de neste årene. 

Helt ærlig, hvis du ikke klarer å spare 25 000 kr på et år, klarer du å betale for en bolig?

For boligkostnadene gjelder ikke bare boliglånet. Du må ha en buffer til når noe blir ødelagt. Når søsteren hadde en elektriker på besøk, (som brukte nesten en dag på å fikse problemet) kostet det de 10 000 kr. Du må ha høyere forsikring, du er låst til en betaling i lang tid fremover. Ja, en hver betaling går til deg selv men hvis du ikke kan gjøre noe annet enn å betale boliglånet og reparasjoner de neste 5 årene, har du egentlig vunnet? Jeg var inne på Finn.no i dag å så på utleiemarkede her i Sandnes. Jeg kan leie leiligheter med to soverom for mindre penger enn jeg betaler i boliglån og felleskostnader i dag. 


Alt i alt håper jeg virkelig at BSU blir værende, og jeg håper dere som enda har mulighet utnytter muligheten til å spare penger med god rente i en delvis låst konto.

Og hvis du sparer opp til å ha en nød buffer FØR du begynner å spare til BSU, reduserer du sjansen for at du må ta ut pengene i en nødssituasjon senere. 

Hva tenker og mener du? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor! 

#BSU #Sparing #Bolig #økonomi #penger #leilighet #EgenBolig #PrivilegertUngdom #Rik #Fattig 

Dagen etter perfekt: dagen som avgjør om du klarer å gjennomføre.

Den viktigste dagen når man gjennomfører en mål/en endring i livet, er dagen etter perfekt. Den dagen du ikke var å trente, den dagen du brøt budsjettet, den dagen du ikke ryddet, den dagen du ikke skrev på bloggen... Vel, denne lista var egentlig min liste. Du har garantert din egen! 

De siste månedene har jeg lest/hørt mye på boken "Finish" av Jon Acuff. (Helt vanlig link til Amazon, ikke sponset, ikke affiliert eller noe slik) Når jeg sier hørt mye på, så mener jeg at jeg har nå hører den på fjerde eller femte gangen. Jeg er en stor tilhenger av han, selv om det var han som introduserte meg til ideen om at vi har en begrenset viljestyrke. Som viser seg å ikke være sant, men fordi jeg har trodd det, har det vært realiteten for meg (Link til tirsdagens innlegg). 

Dette er boken for de av oss som sliter med å gjøre ting ferdig. Er du som meg? Min største svakhet i livet, opp til nå, har vært at jeg ikke klarer å gjør meg ferdig med noe. Selvfølgelig har jeg gjort ferdig ting, det er bare lettere å huske de tingene jeg ikke har gjort enn de tingene jeg har gjort, akkurat som det er lettere å huske de dårlige ordene enn alle de fine ordene. Men jeg har uferdige bursdagsgaver, en bachelor-oppgave, bokprosjekter og flere blogger i belte som jeg aldri gjorde noe med. Jeg har rett og slett overrasket meg selv og mine nærmeste med å fortsatt skrive på denne bloggen over ett år etter jeg startet den. 

Dette er ikke en bokrapport (jeg har nemlig en ny ide for disse, men det krever tid), Det jeg vil gå igjennom er nemlig den viktigste dagen i en hver gjennomførelse av et mål. Dagen etter perfekt. (Boken introduserer og gjør oss bevist om flere farer, men denne ideen går igjen)

Får når vi lager et mål, lager vi de lett for store, for perfekte, med for høye ambisjoner. Og skal vi ikke ha ambisiøse mål? (Link til innlegg om SMART mål). Jo, men da må vi være klar over at å oppnå det ikke alltid vil være lett, og det vil ikke være perfekt. På enkelte ting har jeg vært klar over det. Mine budsjetteringsmål, sparemål og gjeldbetalingsmål vet at det ikke blir perfekt. Mine mål om å trene og lære Fransk? Nope. Der må det være perfekt. Og derfor gjør jeg det ikke. For jeg begynte aldri, for jeg ville aldri klare å gjøre det hele tiden. 

Se for deg alle de som begynner å trene med godt mot i januar. De har satt som mål å trene, for eksempel, tre ganger i uken. Hva skjer den uken de har hatt det for travelt på mandag, tirsdag og onsdag til å komme seg til trening? Sånn at de bare får trent en gang den uka? Det er da vi begynner å se at folk dropper ut, at folk stopper. 

Eller la oss si at du er en blogger (og igjen drar jeg fra egen erfaring), og du har sagt til deg selv at du skal skrive så så mange innlegg i uken. Hva gjorde du, når du ikke klarte å skrive den mengden? Nå har jeg faktisk ikke testet dette med denne bloggen, jeg har lagt ut et innlegg hver dag, (bortsett fra helgene i fjor sommer og høst, som var planlagt, og en gang innlegget ikke ble publisert, selv om det var skrevet). Det er sikkert er årsaken til at jeg fortsatt blogger. Jeg har ikke hatt dagen etter perfekt her. 

Dere skjønner nok tegninga, den vanskeligste dagen når du skal gjennomføre et mål, er ikke dagen du begynner. Det er dagen du bommer og må fortsette. Jeg drømte faktisk om det i natt. Jeg holder nemlig på å slutter å drikke Cola. To uker i dag faktisk. *klapp på skuldra* I drømmen kjøpte jeg en cola uten å tenke over det, og begynte å drikke den. Åh, det var godt! Plutselig kom jeg på at jeg hadde sluttet! Resten av drømmen sirklet rundt om jeg skulle drikke den ferdig og slutte på nytt igjen i morgen, om jeg bare skulle gi opp, om jeg skulle hele den ut, for det var jo bare noen slurker... Midt inni dette, prøvde jeg å overbevise meg selv at dette ikke var å feile, men å ha et tilbakefall som jeg kan overkomme. Så litt kult at boken har bevisstgjort meg så mye at jeg faktisk drømmer om den. 

Det aller beste med denne kunnskapen er at det da er lettere å fortsette, selv om det ikke lengre er perfekt. Og skal du være ekstra flink, ha det med når du planlegger målene dine. Hva skal du gjøre, dersom du ikke klarer å gjennomføre målet ditt slik du ønsker?

Lykke til! )

Nedenfor har jeg linket andre bøker jeg har lest av Jon Acuff, innleggene jeg nevnte over, og et annet innlegg som er inspirert av denne boka: (Måtte bruke tabell for å få de linet opp riktig)

Bokrapport for Start

 

Bokrapport for Quitter

 

Hvordan lage gode, gjennomførbare mål

Gjør mål morsom (ide hentet fra boken Finish)

 

Å tro viljestyrken er begrenset er skadelig

 
#økonomi #trening #diet #mål #endring #gjennomførelse #budsjett #viljestyrke #tips 
 

Hvordan holde motivasjonen for personlig endring

couple crisis
Licensed from: peus / yayimages.com

Har du begynt eller ønsker å begynne å gjøre endringer i livet ditt? Har du prøvd før og ikke fått det til? Har du sett at motivasjonen forsvinner etterhvert som tiden går? Her er noen tips og årsaker til at noen endringer er langvarige, mens andre er korte. Det første du må svare på er om endringen er ditt eget beste. Av og til har man et skjevt bilde av en selv og ens ønske om å endre seg er bygget på falsk grunnlag. Dette er ikke sunt, be heller om hjelp til det først. En med spiseforstyrrelse for eksempel, trenger ikke mer motivasjon til å skade seg selv. En arbeidsnarkoman trenger ikke å gjøre endringer for å klare å gjøre MER på jobb. Vær ærlig med deg selv, det er viktig. 

Motivasjon nummer 1: Sjokket!

Den beste måten å få vilje og motivasjon til å gjøre endringer i livet ditt er med å oppleve et sjokk. Dette er en hendelse og øyeblikk som endrer deg og hvordan du er. Det er en hendelse som får deg til å innser at dette går ikke. En hendelse hvor du innser at det er DU som er ansvarlig for at DU har havnet på dette ødeleggende stedet. Morfaren min sluttet å røyke på dagen når han fikk et slag, det var brått og brutalt og han ønsket å leve videre. Jeg vet ikke om det var at han sluttet eller ikke, men han levde videre i over 12 år etter slaget, som jeg er så utrolig takknemlig for. Jeg måtte miste min økonomiske sikkerhet og så vinne den tilbake igjen for å ta ansvar for økonomien min. De av dere som har fulgt meg litt har kanskje fått med dere at jeg, når Oljekrisen i Stavanger var på det høyeste, delvis valgte å jobbe 50 % pluss det jeg kunne utenom, da jobben min forsvant. Jeg bodde hjemme på denne tiden, så det var ikke krise med økonomien akkurat da og jeg benyttet muligheten til å finne ut at det jeg trodde var drømmen ikke var det. Jeg lærte hvor lett det er for din økonomiske stabilitet å forsvinne under deg, som har endret grunnmuren i livet mitt. Økonomisk sikkerhet er et stort mål for meg, og motivator for å betale ned gjeld. Derfor sier jeg at det å miste min økonomiske sikkerhet har vært det beste som har skjedd meg. Men ikke alle trenger å miste helse eller sikkerhet for å gjøre drastiske endringer.

 Hva med den som ikke har mottatt et sjokk?

Selv om du ikke har mottatt et sjokk som endrer på grunnsteinene dine, kan du selvfølgelig gjøre personlige endringer, om det er det du ønsker. Du må bare bygge opp en klart visjon av hvor du vil, og en klar visjon av hvor du IKKE vil være. For det er jo det sjokket gir oss, en klar visjon på hvor vi IKKE vil være.  Finn en urårsak til hvorfor du ønsker dette. Mine har tidligere vært fluffy og veldig overflatiske: "Jeg vil få hvitere tenner" eller "jeg tror hudproblemene mine forsvinner dersom jeg slutter med brus." Nå er de mer på urgunnlaget mitt. "Jeg er redd det store sukkerinntaket mitt vil gi meg diabetes, og jeg sløser mye økonomisk. Dette er en trussel en til min fremtidsvisjon". Visjonene må være realistiske, ikke se for deg zombier som kommer å tar deg fordi du ikke klarer å løpe fort nok, for eksempel! På en tung dag vil du selv rope "Bullshit" å gi opp, fordi visjonen ikke er realistisk. 

Fordi alle dager er forskjellig, og du vil motiveres av ulike ting igjennom dagen og fremtiden, må begge sider være klare for deg. Enkelte dager er det den positive visjonen som redder deg, når fristelsene banker. "Er det å bryte i dag, viktigere enn å oppnå den gode fremtiden jeg kan bygge meg?" Andre dager er det den negative visjonen som holder deg gående: "Skal jeg virkelig kaste bort det arbeidet jeg har gjort så langt, for å ende opp i denne negative fremtiden? Bare det positive eller bare det negative holder ikke i lengden. 

Snakk deg igjennom alle unnskyldningene, og se rasjonelt på de.

Mennesker er redd endring, selv endringer vi selv prøver å gjenomføre. Husk det når du begynner å stille spørsmål med hvorfor du gjør dette. Frykt er ikke rasjonelt, og med å snakke deg igjennom de, innser du det ofte selv. Jeg har for eksempel sluttet å drikke brus, jeg er på den 6 dagen. Jeg har gjort halvhjertet forsøk tidligere og ikke fått det til. Min store frykt har derfor vært at jeg skal bruke mye tid og energi på å gi opp brusen, og så klarer jeg det 'sikkert ikke'. På torsdag, dag 1 og fredag, dag 2, oppdaget jeg at med å snakke meg igjennom argumentet, innså jeg feilen i den. Jeg hadde nemlig ganske kraftig hodepine på torsdag og litt på fredag. Frykten min kom å sa:

"Ser du hva som skjer når du slutter? Du vet du bare trenger å stoppe innom butikken her, kjøpe en brus, og så kan du kvitte deg med hodepinen. Du kvitter deg med suget og hodepinen med å drikke en enkelt flaske! En flaske gjør ikke så mye, og så fortsetter du bare i morgen"

Det er frykten som jeg alltid har hørt på, og som alltid vinner frem, bortsett fra at jeg fortsatte aldri dagen etterpå. MEN så tenkte jeg igjennom hele argumentet. Fordi skulle jeg fortsette dagen etterpå, hadde jeg bare utsatt smerten. Faktisk så stemmer ikke det, for jeg hadde jo hatt hodepine allerede. Nei, drakk jeg brus igjen, så FORLENGET jeg smerten. Da ville jeg ha vondt i hodet igjen neste dag, som kunne føre til en ny flaske og ny hodepine på søndagen, så mandagen. Jeg sa derfor til frykten:

"Nei, jeg skal ikke ha en brus i dag. Ja, jeg har hatt hodepine i dag, ja tablettene har ikke hjulpet, ja en flaske brus hadde hjulpet. MEN da har jeg hatt hodepine hele dagen nyttesløs. Da har jeg ofret dagen i dag, med dårligere konsentrasjonsevne, trøtt og irritert tryne, for ingenting. Ønsker jeg virkelig å ikke ha en sånn dag igjen, må jeg aldri drikke brus slik jeg har gjort så langt, igjen."

Hvilken frykter hører du når du prøver å gjennomføre endringer i livet ditt?

Oppsummert

Den beste måten å gjøre varige endringer i livet ditt, er å ha opplevd en krise hvor du innser og sier at "NOK ER NOK". Men har du i opplevd en krise, gjenskaper du det verktøyet krisen og sjokket gir deg. Finn urårsaken til hvorfor endring er viktig, så basis som mulig. Lag visjonen rundt dette, både der du klarer å gjennomføre endringen og der du ikke klarer å gjennomføre endringen. Snakk deg så igjennom alle argumenter som frykten sender din vei. Let og finn hullene i logikken dens. 

Vit at du kan klare det. En person vil gå langt for å hjelpe en den elsker og elsk deg selv godt nok til å gjøre det rette. Husk at all endring må være for ditt eget beste, ikke bestem endring basert på din egen dårlige selvtillit.  

Nå er jeg nysgjerrig på hva din frykt sier til deg i dine endringsmål. Del gjerne nedenfor, og hvis du har sett og oppdaget det: Del også hull i logikken dens! 

I morgen skal jeg skrive om å være ærlig mot deg selv. Trykk på bilde for å lese det: 

Aggressive businesswoman
Licensed from: Sergey Nivens / yayimages.com

I over i morgen skal jeg ta for meg visjonen. 

Dream Big Means Daydreamer Imagination And Wish
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com


#endring #økonomi #helse #Trening #penger #motivasjon #personligutvikling #utvikling #personligendring 

Ett år med mål: Ble det mislykket eller er det en seier?

Med å lage mål for fremtiden, et år frem i tid, fem år frem i tid og enda lengre, kan man se på det på to ulike måter. Det ene er å komme i mål er det viktigste, og det andre å nyte utsikten underveis. 

I fjor, den 28. mars, publiserte jeg dette innlegget: "Hvor er du om ett år? Spørsmål å stille for å komme deg dit". (Link til innlegg) Det er ganske gøy, nå som jeg har skrevet på bloggen min i et år, å se hva jeg skrev for et år siden. Det meste er underholdene for meg selv, men noe gir meg et poeng å ta opp. Spesielt med tanke på videoen jeg delte på torsdag: The dark side of self-impovement (link til innlegg)

Jeg skal ikke gå inn dypt på hva jeg har oppnådd av dette og hva jeg har bommet på, kort oppsummert; mengden lån betalt og mann, men jeg kan enten se på hvordan jeg har feilet å oppnå målene mine. Jeg kan irritere meg, være skuffet over meg selv og tenke negative ting om meg selv fordi jeg ikke har oppnådd det jeg planla. 

ELLER

Jeg kan se hvor mye jeg har oppnådd. At selv om jeg ikke nådde å betale 150 000 kr, så har jeg betalt 130 000. Jeg har ikke truffet noen, men jeg har vært på deiter. Jeg har lært og utviklet og funnet nye og flotte drømmer. Jeg vet at jeg kan fortsette å drømme, med visshet at om drømmene ikke blir helt oppnådd, så er det fordi jeg har fått nye drømmer med ny kunnskap. 

Alt i alt, et vellykket prosjekt. 

I dag er det siste dag i påsken, og jeg skal ha brukt den til å finne mye inspirasjon til bloggen. Håper dere har hatt det fint og er klar til jobb igjen!

God andre påskedag!

#mål #økonomi #penger #lån #fremtid #drømmer #jobb #tilbakeblikk 

Hvordan gjennomføre et mål? Gjør det morsomt

Silhouette of Joggers
Licensed from: kentoh / yayimages.com

Joggere har bare de mest sexy bena jeg noen gang ser. Dette gjelder både kvinnelige og mannlige joggere. Jeg har alltid hatt en ting for leg muskler, og disse vises godt hos de som løper som treningsform. Jeg snakker ikke om toppidrettsutøverene, de har litt for mye muskler igjen, så det er en balansegang, men det skal mye til før jeg glemmer joggeren i Venice Beach, en høy mann, som jogget toppløs med kun joggesko og det som må være den minste, løse shortsen jeg har sett. Tenk shortsene på 80 tallet, bare svarte. Vi så mye av han. ;-p

Uansett, fordi jeg beundrer hvordan joggere ser ut, har jeg også flere ganger konkludert med at jogging nok er den beste treningsformen som finnes. Den er lett tilgjengelig, det koster ikke mer enn skoene koster, du kan gjøre det når som helst. Sommer og vinter har ingen ting å si. Flere ganger har jeg bestemt meg for å komme i form, og begynne å jogge. Problemet? Det er også det kjedeligste og mest grusomme treningsformen som finnes, for meg. Jeg hater å løpe! Når jeg var 8 år og begynte på håndball var jeg raskt til å melde meg frivillig til å stå i mål, fordi jeg mislikte så mye å løpe. Som 8 åring! 

Hvor lurt er det da av meg å sette jogging som treningsmål? Ikke særlig. Har jeg vært bevist på det før? Nei. *himler med øynene* 

Jeg har aldri vært særlig flink til å trene. De eneste treningsformene jeg klarer å gjennomføre er lagsport (håndball), som jeg gikk på fordi jeg hadde et lag å følge meg opp. Og når jeg går fjelltur, som oftest er enten er med Hjelpekorpset på øvelse eller i reelle søk, dessverre. Og fordi jeg ikke har bil, er det litt mer styr om jeg ønsker å dra ut en helg, for da må det planlegges

Jeg har nettopp hørt på boken "Finish, Give yourself the gift of done", og det var her forfatter Jon Acuff påpekte at det er så mye lettere å gjennomføre et mål dersom du syns det er morsomt. Og han spør: Hvorfor må noe være vanskelig for å telle? Altså for meg som ikke liker å trene, hvorfor er ikke den fysiske aktiviteten som jeg syns er morsom å gjøre, trening? Hvorfor må et mål være ubehagelig for å være verdt å gjøre? (Se for dere meg i USA, kjørende alene på en landevei og plutselig få det spørsmålet i fanget. Aha-en gjorde at jeg nesten måtte stoppe bilen)

Jeg var super gira i høst når jeg oppnådde mitt første store mål, helt alene uten et lag eller klasse rundt meg, å betale 100 000 kr ned på gjelden min. Men det jeg ikke har tenkt over, er at jeg hele tiden syns det var gøy! Jeg elsker å betale ekstra på gjelden å se hvordan rentene endrer seg fra den ene dagen til den andre. Et annet mål er å lese. Jeg elsker å lese, så det er ikke vanskelig å oppnå målet om å lese en fagbok i måneden, jeg begrenser meg faktisk for å ikke bruke 2000 kr i måneden på bøker som jeg gjorde på det verste. Det var ikke fagbøker da. 

Fokus på hva jeg syns er morsomt fikk meg blant annet til å revurdere trening og hva jeg anser som trening. Jeg har nok gitt opp på jogging (kun jogging) som en treningsform jeg noen gang kommer til å følge. 

Er det andre som kommer på Pheobe og Rachel i Friends som drar på joggetur? (Jeg kan ikke vise bilde av det her, men gå på Youtube å søke Pheobe runs, så vil du se hvor genial Pheobe egentlig er. 

A group of happy kids
Licensed from: iimages / yayimages.com

Men hvilken fysisk aktivitet liker jeg? Jeg liker fjellturer for tross oppoverbakken kan jeg hoppe fra stein til stein når jeg småløper nedover igjen. Jeg liker å ta morsomme og interessante ruter, fra en plass til en annen. Leken "Ikke tråkk på bakken" er kjempe gøy. Er det noe jeg kan gjøre? Jeg vurderer faktisk å på kveldstid, dra til en lekeplass og bare i en halv time, klatre alle mulige veier rundt på klatrestativet, og ikke røre bakken. Armstyrke, fleksibilitet, gratis, utholdenhet. Eller gå inn i skogen i nærheten, og bare lage en hopp til hopp løype hvor jeg skal hoppe fra en plass til en annen. 

Har du vurdert målene dine og planen for å oppnå de mot hva du syns er morsomt å gjøre? Fikk du også en aha opplevelse, som jeg gjorde når jeg hørte lydboka til Acuff?

#mål #oppnåelse #trening #jogging #morsom #gøy #gjennomføre #ferdig #økonomi #lese #bok 

Reese Witherspoon: "For kvinner: Ambisjoner er ikke et negativt ord"

Er funnet her
 
kQypOSeEGmY

Det er spesielt å se hvor systematisk og grunnleggende vi kvinner både lar oss selv presses og igjen snur å legger press på hverandre. Vi er halve befolkningen, vi kan ikke si det bare er menn. Litt ekstremt men det er som fotbindingen i Kina. Hvem var det som gjorde det til jentene? Mødrene deres. Hvorfor? Ikke fordi far eller ektemann sa det, det var samfunnet, systemet som gjorde det, det var en universal sannhet. Og man må få en bevegelse i gang for å få endret det. Man må tørre  snakke om det. HashtagMeToo har fått fokus på det sexuelle, men det er også et mer grunnleggende, vanskeligere å endre på tema, fordi man kan ikke peke på en person og si: Han gjorde det og det mot meg. Det er systemet og vi må bli bevist på det. 

Se på disse nydelige og sterke damene. Det er masse småklipp i fra intervjuet ute på Youtube og hvert tar opp et viktig tema. Dette sto ut litt, for det også reflekterer noe jeg hørte i Chrissy Wrights bok: Business Boutique (til bokrapporten) her om dagen. Det er fire ting jeg ønsker poengtere fra videoen og boken. 

Ambisjon, hos en kvinne, er ikke negativt. 

Ambisjon er et maskulint ord og kan bli brukt negativt til kvinner fordi det ikke er kvinnelig å være ambisiøs? Bare den kommentaren Oprah fikk: "Åh, du er ganske ambisiøs, er du ikke?" Typisk systematisk nedsettelse og hersketeknikk. Hvor mange av dere har sagt "Jeg vil bli best" i noe som helst? Eller: "Jeg vet jeg kan gjøre den beste jobben" "Jeg vil bli en daglig leder". Altså sagt det høyt til noen? I så fall, hvilke tilbakemeldinger fikk du? Her i Norge har vi janteloven, så det er ikke mange menn eller kvinner som kommer ut å sier: "Dette fortjente jeg, fordi jeg har jobbet kjempe hardt med dette". Jeg har aldri sagt det enda. Når jeg fikk gode karakterer på skolen (som jeg tok skoleoppgavene lett, men jeg jobbet jevnt og trutt med det), så var jeg "heldig med at spørsmålene, og at de ikke fokuserte på [det eller det] området". 

Det er greit å si at du jobbet for det du har oppnådd.

Jeg fortsetter på karakterene. Spesielt når jeg snakket med venner som ikke hadde fått samme karakter, så passet jeg på å legge mye vekt på at det bare skjedde slik, ikke det at jeg jobbet med skolearbeid 1 time hver dag, fulgte nøye med i timen og tok gode notater. Nei, det var helt uanstrengt at jeg på det jevne, fikk bedre karakterer (bortsett fra i Fransk). Skulle jeg noen gang få denne bloggen til å bli noe stort, kommer jeg ALDRI til å si: "Det var ren tilfeldig, jeg var svært heldig". Nei, jeg har jobbet med denne gjennomsnittlig 1,5 time hver dag i snart ett år, og jeg ser en stor fremgang i meg selv personlig. 

Idealet er at det skal se uanstrengt og naturlig ut?!?!

Hvorfor i all verden skal det se uanstrengt ut? Dette tar jeg meg i selv. Jeg skal ikke si hvordan, for da viser jeg hvordan jeg bokser folk inn i roller de ikke fortjener og hvordan også jeg forhåndsdømmer folk. Vi gjør det alle men jeg trenger ikke si hvem jeg pleier å forhåndsdømme. 

Men se på idrettsstjernene våre (bortsett fra Nortug): "Smøreteamet gjorde en sinnsykt bra jobb", "Løypa passet meg perfekt i dag", "Jeg er vant med denne type vær, så jeg fikk en fordel av det" (OL nærmer seg, så det er langrenn det går i". Dette er ikke spesifikke sitat fra spesifikke langrennsløpere, men dere ser for dere hvilken som helst vinner som kunne sagt dette, ikke sant? Hva med en som sier: "Jeg har trent mellom 3-7 timer hver dag i 10 år, dette har vært målet og fokuset i 15 år, det er godt å se at jeg endelig får lønn for strevet"  

Selv om det er lettere å ha eksterne årsaker til hvorfor du får det til (for da er det også eksterne faktorer til hvorfor du ikke får det til), ikke la frykten fjerne seieren fra deg. 

Dette må jeg si like mye til meg selv, som jeg sier det til dere. For frykten er sterk. Hvis det kun er eksterne faktorer som påvirker hvorvidt du blir suksessfull i målet ditt eller ikke, må du bare gjøre det du gjør og håpe på det beste. Det er ikke noe annet du kan gjøre, det er ikke noe du kan gjøre annerledes. Og du trenger eller kan ikke bli bedre enn det du er nå. Men er det interne årsaker til hvorfor du får det til (eller som frykten sier, IKKE får det til) da er det vi personlig som ikke er gode nok. Og er vi ikke gode nok en gang, er vi aldri gode nok. For det er ikke som at vi får flere forsøk, er det vel? Se, frykten er ikke så rasjonell ser dere. 

Ta denne bloggen for eksempel. Det er ikke så veldig mange som leser den, men det er et jevnt tall som sakte men sikkert øker. Er det kun eksterne faktorer som påvirker, så må jeg finne den perfekte tiden å publisere på. Jeg må få den rette fansen som kan promotere meg, slik jeg ikke promoterer meg selv. Jeg må bli tilfeldig lest av en redaktør som ønsker å få innlegget mitt inn avisen. ELLER så må jeg bli bedre til å skrive, jeg må finne den rette måten å formulere og sette opp innleggene for å få flyten og gjøre det interessant for leseren. Jeg må bli mer bevist om hva jeg skriver og jeg må bli mer bevist på hvordan det ser ut. JEG kan gjøre mye og JEG må ha tålmodighet. Det er mye jeg kan gjøre, det er mye du kan gjøre. 

Bildet er hentet her

#Feminisme #kvinner #styre #ambisjoner #ambisiøs #mål #seier #vinne #suksessfull #frykt 

Å jobbe for det du drømmer om, tross motgang

Det er enkelte folk man bare må beundre. De er av den sorten som får det til 'hele tiden' og hadde det ikke vært fordi de er skikkelig ålrighte folk som støtter deg i dine egne forsøk i livet, alltid ønsker deg velkommen, alltid har åpne armer, hadde man nok vært grønn som Hulken av misunnelse. 

Dette er fortellingen om mine venner. Jeg nevnte de første gang i november, når jeg var på besøk hos The Joneses.

Sist helg var det helt NYDELIG vær her på Nord-Jæren, og jeg tok med meg søster, nevø og en venninne på besøk for å se en ny baby-lama og andre dyr som kunne glede min skjønne nevø. Nå viste det seg at 1,5 åringen var like imponert over den utstoppede rypa, haren og grevlingen som hundene, papegøyen og lamaene, men vi voksne storkoste oss med de eksotiske dyrene. Vi fikk en skikkelig omvisning på gården og vertskapet fortalte om planene og drømmene deres. Siden jeg ikke hadde vært der siden i sommer, (overraskelsesfesten var en regnfull kveld, ingen omvisning på tomta) var det gøy å se hvor mye de har fått gjort på det året og tre månedene de har bodd der. 

Det var mens vi gikk rundt at jeg innså hvor mye jeg unnet de dette. Før de kjøpte gården, hadde de en knall-tøff periode med ganske alvorlig sykdom som gjorde at de valgte å revurdere sine planer og drømmer. De har kommet seg igjen og de har stått på. Begge to jobber sine vanlige dag-jobber og på fritiden bygges ikke bare tomten opp igjen, huset fra femtitallet skal pusses opp, utvendig og innvendig. Da snakker jeg om isolering, elektrisk anlegg, kledning, tak, vinduer og alt interiør. Over alt hvor vi gikk, uansett hva som ble nevnt, alt som var blitt gjort hang sammen med en spesifikk drøm, en spesifikk plan, og spesifikke ting som de enten skulle gjøre eller allerede hadde begynt å gjøre. 

Og det er det som skal til. Man må ha en drøm, man må gjøre dette til et mål, som fører til konkrete handlinger. Alle tre må til for å få det til å gå. Har man en drøm, men mangler mål og handling, har man kun et ønske. Mangler man en drøm, er det som å reise på storhavet uten et kompass, man vet ikke hvor man havner. Mangler man målene, er det som om man har mistet kartet.

Det er alt dette vennene mine har funnet nå. Jeg har kjent de i over 6 år og selv om de alltid har hatt drømmer, alltid har hatt planer, er det først når dette småbruket ble kjøpt at alle drømmene og planene fikk konkrete handlinger. Det slår meg, at med dette småbruket kan alle drømmen jeg har hørt de snakke om, gjennomføres på en eller annen måte. Oppussing, planting, dyrking, avl, håndarbeid, pauser i hverdagen, luksus. Alt sammen. Det var alltid en rød tråd og de fant en måte å binde de sammen. 

Ja, det er mye å beundre når man ser folk som går etter det de ønsker og drømmer om, med konkrete planer og viljen til å klare det. Jeg håper virkelig jeg kan bli en av de, og igjen inspirere andre! 

Dersom du er nysgjerrig på gården, kan du sjekke Soltoppen Gård her: 

Går dere på Facebook siden vil dere se det nydelige bilde av min kjære søster og nevø i solnedgangen, den sistnevnte som prøvde å gjøre alt han kunne for å forlenge turen på gården og slippe å måtte dra.

#drømmen #småbruk #dyr #lama #arbeid #fremtid #sykdom #motgang #plan #mål 

Hvordan klare det umulige (nyttårsforsett) en oppsummering

Composite image of new years resolution list
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Den beste måten å oppnå drømmene dine på, er å slutte å bare dagdrømme om de! Du kan faktisk gjøre noe med de og du kan med å planlegge og jobbe hardt, gjennomføre nesten umulige ting. Og du vil innse, når du står der etter å ha oppnådd noe du ikke hadde trodd du skulle klare, at du er en superhelt! 

Hva skal til for å bli din egen superhelt? Hva skal til for å gjennomføre det umulige og oppnå en drøm? Mål og planlegging. Og nå som 2018 er i god gang, har du god tid til å sette deg ned og starte med dagdrømmene!

I går skrevet jeg et lengre innlegg som forklarte hvordan du kan lage nyttårsforsett og mål som holder ikke bare ut året, men til den datoen du måtte ønske. Her kommer det oppsummert. Uten noen forklaringer. Da må du lese det forrige innlegget. 

 • Målene dine må være skrevet ned. Da kan ikke vel-gjennomtenkte mål bli redigert til noe ugjenkjennelige og de er konkrete. 
 • De må være SMART:
  • Spesifikke: Hvor mange kilo vil du gå ned i vekt? Hvor mye vil du betale ned i lån?
  • Målbar:  Hvilke tall eller konsekvenser vil vise at du nærmer deg målet ditt? 
  • Ambisiøs/Attraktivt: Flere ord som passer for A. Men vær ambisiøs i hva du ønsker. Sett noe du tror du kan, og så dytter du nåla enda litt lengre. Og pass på at dette er noe du virkelig er motivert for gjøre. 
  • Realistisk: Ikke at det er lett, men hvor mye må du gjøre hver uke/dag for å oppnå dette? 10 Kg før sommeren? Det er to kg i måneden, et halvt kg i uka. 120 000 kr nedbetalt på lånene? Det er 10 000 kr i måneden. 
  • Tidsperiode: Hvor lenge skal du bruke på å oppnå målet? Jeg anbefaler å ha mål for året, for hvor du vil være om fem år, og hvor du vil være om 10 år. Selv om de fleste 5 og 10 års målene vil endres, tørr å se i fremtiden og drøm om hva du ønsker å oppnå. 
 • Fin din sanne og ekte motivasjon. Hvorfor er disse målene viktig for deg? Har du blitt så lei av å ikke ha dette i orden at du bare kan HYLE høyt? Hva er det du drømmer om og hva er det du frykter? Vær ærlig, og beskriv for deg selv både drømmescenarioet og marerittscenarioet. 

Det er overraskende skummelt å skrive ned målene sine. For hver gang man prøver noe, risikerer man å feile. Men med å aldri prøve, ville vi aldri kommet oss noe sted. Vi har allerede vært modig. Vi slapp oss når vi tok våre første steg. Vi lot foreldrene våre gå ut av klasserommet på første skoledag. Vi har begynt på flere nye skoler og klubber, vi har fått nye venner og vi har turt å være uvenner med noen av de! Så nå er tiden til å tørre å drømme igjen, og å lage en plan for å oppnå den drømmen!

Så hva er dine drømmer om fremtiden? Og har du funnet planen for å komme dit? Øv deg gjerne på å sette ord på de under i kommentarfeltet! 

#mål #nyttårsforsett #plan #superhelt #2018 #fremtiden #bloggmag.no #økonomi #jobb #livsstil #trening #motivasjon #orden #kontroll

Å få et nyttårsforsett til å holde året ut

fire workSMART goal setting diagram

Licensed from: Nisakorn Neera / yayimages.com             Licensed from: Elenarts / yayimages.com

Det er ikke bare bare å sette opp nyttårsforsett eller mål. Jeg skriver også mål, fordi det er viktig å vite at du kan bestemme deg i november om det så var, at dette ville du endre på! I stedet for å vente to måneder, gjøre det! Der og da! Men som jeg sa, det er ikke bare bare å sette opp mål og nyttårsforsett. Man må ha en plan. Jeg har skrevet flere innlegg om mål som er SMART (Spesifikk, Målbar, Ambisiøs, Realistisk, Tidsbegrenset), linken er til det første, grundigste innlegget. Men worry not, jeg går raskt igjennom det nedenfor også. 

For at et mål skal være god og gjennomførbar må du ha ideen klart i hodet ditt også. Skriv det ned for å få det klares mulig. For hvem har vel ikke hatt som nyttårsforsett "Å få orden i sakene" uten helt å si hva sakene er og så bli overveldet over hvor mye du faktisk må få orden i, innse at du egentlig klarer deg ganske bra med uorden i sakene, og så gi opp. Eller har hatt et mentalt bilde i hodet av døren til treningssenteret og du som går inn flere ganger i uka, uten å ha skrevet ned i klartekst at du skal trene? 

Jeg har i hvert fall vært der. Et godt mål må være SMART.

Det må være spesifikt. "Jeg vil få orden i økonomien min, slik at jeg vet hva som kommer inn og hva som kommer ut"

Det må være målbart "Jeg skal komme meg til slutten av måneden og enda ha penger igjen på konto, og ikke hentet ut penger fra sparekonto" Da vet du om du har penger på konto når måneden er slutt, så har du oppnådd målet ditt for denne måneden. 

Det må være ambisiøs. På Engelsk bruke de achievable, men jeg tror vi nordmenn har en tendens til å være litt mer forsiktig av oss, så jeg utfordrer oss heller til å tørre å være ambisiøs. Det eneste nyttårsforsettene jeg noen gang har vært over-ambisiøs på har vært på trening. Men at jeg noen gang skulle gidde å gå til treningssenteret hver dag, fem dager i uka, over lengre tid, var ikke..... 

REALISTISK. Hvordan skal du oppnå målet? Her holder det ikke å si: "Ja, det er realistisk, jeg kan nå dette". Nei, HVORDAN er det realistisk? Hva er planen for den? "Jeg skal få orden i økonomien min med å sette av penger til regningene og sparing med en gang lønnen kommer. Og jeg skal ta ut kontanter for lommepenger og mat, og resten skal over på sparekonto på slutten av måneden!"

Til slutt må den være tidsbegrenset. Dette henger sammen med målbart, men det er så viktig å få det inn at det har fått sin egen bokstav. Hvilken frister gir du til deg selv? Og gjerne flere stopper. Noen mål er for 2018, mens andre mål kan man ha et 5 år eller 10 års perspektiv på. Jeg, Dronningen av utsettelser, "det gjør jeg senere" og skippertak, trenger å ha frister for å holde meg gående. Ikke skriv "Jeg skal lese flere bøker." Eller "jeg skal lese 12 bøker". Nei skriv heller "Jeg skal lese en bok hver måned, ut 2018".  

Allikevel er det ikke alltid SMARTe mål er nok. Jeg hadde et SMART mål i fjor som jeg ikke klarte å gjennomføre. Og et "ide-mål" (et mål som bare var i hodet mitt). Det ene var å om å lære fransk. Jeg skulle jobbe en time hver uke med fransken min. Men Dronningen av utsettelser og tydeligvis unnskyldninger, slo til og jeg jobbet ikke et eneste minutt med fransken. Ide-målet har vært et mål jeg har hatt hele livet kjennes det ut som. Å holde det ryddig på rommet/i mitt hjem. Jeg har alltid, ALLTID vært den mest rotete i familien og den mest rotete i vennekretsen. Når jeg skulle flytte inn i leiligheten med noen venninner i Trondheim, hadde de et husmøte på forhånd for å diskutere hvordan de skulle håndtere det, dersom rotet mitt spredde seg. Jeg trodde jeg kom inn i en leilighet som alltid hadde hatt faste vaske og rydde-regler. Men neida, det var for min del. (Og de innrømmet det ikke før noen år senere). 

Jeg innså i GÅR faktisk, hva som manglet i de målene. Jeg manglet "HVORFOR" og jeg manglet "DER HOLDT DET!"

Igjen hadde rotet tatt overhånd. Selv om jeg har sett hver eneste episode av "Norske rotehjem", selv om jeg solgte mange av tingene mine på loppemarked i høst. I jula var jeg livredd for at foreldrene mine måtte komme på besøk mens jeg var syk. "Neida, jeg kommer ned med den". "Neida, bare sitt i bilen, jeg kommer". Så, forrige uke ringte det på døra! Angsten tok meg med en gang. "Hvem kommer nå?" 

Jeg sprang slalom igjennom stuen, ut i gangen, noterte ned hva man kunne se igjennom dørsprekken, åpnet døren, og lente meg fint inn mellom dør og dørkarm. Ingenting kunne sees bak meg! WIN! Heldigvis var det bare en innsamler, og jeg kunne snakke litt med han før han dro videre igjen. Men den lettelsen jeg kjente på mens jeg Slalommet meg tilbake til sofaen fikk meg til å si "NOK ER NOK". Denne kvelden fikk listen min over mål for 2018 et nytt mål: Hver kveld hvor jeg er hjemme til en god tid, (altså før 20) skal jeg skru av PC-en kl 21 for å rydde og ordne ting frem til leggetid, ca kl 22. Lørdag og søndag gikk med til å rydde. Bildet som er så grusomt over, er faktisk i fra lørdag, når jeg hadde tømt soverommet for alt som ikke hørte til der. Så det var ikke så ille når det ringte på døra. Nesten bare. 

Og så langt, i EN  uke, har målet holdt. Og fordi jeg ikke er på pc-en helt frem til leggetid, er jeg faktisk roligere i kroppen når jeg legger meg. I går valgte jeg faktisk å skru av pc-en før kl 21, fordi jeg var trøtt. Så ryddet jeg i ca 45 min før jeg gikk å la meg. 

Så her er utfordringen din:

Se på målene dine. Er de Spesifikk, er de Målbar, er de Ambisiøse, er de Realistiske (har du en plan for gjennomføring) og hvilken Tidsfrister gir du deg selv? 

Så skriver du ned alle grunnene til HVORFOR dette er et viktig nyttårsforsett for deg. Ikke bare "Jeg vil komme i form". HVORFOR vil du komme i form? "Jeg er redd jeg vil utvikle Diabetes type 2," eller "Jeg vil ha en kropp som virker optimalt når jeg blir eldre". "Jeg vil ikke leve på minstepensjon når jeg blir gammel" "Jeg vil ikke betale på gjeld hele livet". Vær ærlig. Ingen andre trenger å se denne lista, men dette er motivasjonen bak nyttårsforsettet. Du må styrke denne så mye som mulig, for å holde nyttårsforsettet eller målet ditt hele året! 

**********************************

Hvis du tørr og vil, så vil jeg gjerne høre fra deg på hvilke mål du har for 2018. Så skal jeg prøve å skrive en oppsummering med tips, senere en dag. 

#nyttårsforsett #mål #2018 #SMART #økonomi #rydde #orden #motivasjon #trene #rot #side2 #side3 

Min største frykt: min økonomi-motivasjon

Funnet hos disse Etsy folkene

Dette blir et ganske kort innlegg, men det forklarer hvorfor jeg mener det er så utrolig viktig å jobbe med min personlige økonomi. 

Min økonomiske tankesett har gjort en 180 de siste fire årene vil jeg si. 

Jeg gikk i fra å tro (ubevist) at for å være økonomisk sikker, så måtte man være to. Man måtte være to for å kjøpe bolig, man måtte være to for å ha råd til fantastiske ting. Og jeg ventet på at jeg skulle bli en av to. Nei, jeg har ikke gitt opp på å finne en mann ;-p, men jeg innså i fjor at dette var passivt, dette var feigt, og det satte meg i en fare for å bli avhengig av mine foreldre og etterhvert, mine søsken. For jeg hadde ingen plan B dersom noe skulle skje med meg. En ulykke, en alvorlig sykdom, og så er jeg uføretrygdet. En ny dipp i jobbmarkede, og jeg er uten jobb (eller 50 % som jeg hadde i 6 måneder). Fordi jeg kjenner familien min, fordi jeg selv hadde gjort dette, så hadde familien betalt for meg når det var noe de ønsket at alle skulle være med på. Det er ikke et fremtidig scenario for meg. 

Så jeg begynte å jobbe med økonomien. Jeg innså at jeg nærmet meg å ha råd til egen leilighet, spesielt når mamma og pappa sa de ville støtte med et privatlån. Jeg har siden jobbet hardt med å minke lånene. Boliglån og studielån har dette året minket med 100 000 kr. Og den månedlige beløpet jeg må betale har sunket med omtrent 300 kr. Dette er fordi jeg har betalt ekstra men ikke kortet ned betalingstiden.

Jeg passer også på at jeg er godt forsikret og ser etter muligheter for å leve billigere og enklere. Jeg sier ikke nei til overtid og vurderer en ny sesong med helgearbeid neste turistsesong. Selv om jeg begrenser det til annenhver helg, vil det enda kunne gi en god ekstra sum for lånene. 

Jeg velger å leve annerledes nå, slik at jeg i fremtiden kan leve annerledes (Live like no one else now, so that in the future, you can live like no one else - Dave Ramsey). Jeg gir avkall på ting, jeg jobber hardere nå, slik at morgendagen kan bli bedre og sikrere. Jeg er alt om beredskap. 

#økonomi #plan #planB #budsjett #fremtid #annerledes #selvstendig #uavhengig #personligøkonomi #økonomisktankegang #frykt #beredskap #forberedt

Har dere begynt å tenke på neste års mål?

Som barn og tenåring lærer man og utvikler man seg ufattelig mye. På et år vil en baby lære seg å se, høre, ord, holde hodet oppe, ligge på magen, krype, gå, sjarmere, kommunisere ut hva de vil (min nevø lot for eksempel hele butikken vite at han ville ha banan NÅ denne helgen) etc. Som student lærte jeg mye faglig og jeg utvidet horisontene mine. Når jeg begynte å jobbe sakket jeg ned, ganske kraftig. Dette hadde nok mye med meg selv, jeg skjemtes fordi jeg ikke hadde fullført bacheloren, jeg overbeviste meg selv om at jeg var der jeg ville være, og jeg ville ikke klare en annen jobb uansett. Selvtilliten var ikke særlig høy kan dere kanskje se. Jeg ventet på å bli oppdaget av noen, og var ikke villig til å satse noe selv. (Link fra innlegg i oktober om akkurat dette). 

Det siste året har vært det beste siden jeg var ferdig med videregående. For ja, jeg lærte mye faglig og utvidet horisonten min som student, men målene mine var fremdeles veldig overfladiske. Det handlet om å få gode karakterer, ikke å finne meg selv eller hva jeg ønsket å gjøre med det jeg studerte. Det siste året der i mot... Ja, jeg har lært så mye om min egen kapasitet og hva jeg kan gjøre og oppnå, dere aner ikke!

For mens jeg i 6 år ikke trodde jeg kunne gjøre noe, (og dermed ikke forsøkte), har jeg med å bestemme meg, sette mål og holde fokus, klart å kjøpe leilighet (sparte like mye de to år siste årene som jeg sparte de 10 første årene, hvor av 5 var i fullt arbeid), jeg har betalt 100 000 tilbake på lånene mine i år, jeg kommer til å klare å spare opp nok penger til å pusse opp kjøkkenet til våren (har sjekket litt på priser i dag), jeg har fått meg fast arbeid, jeg har fått go ahead til å jobbe overtid om jeg anser behovet (som det er) og jeg har lært så mye om meg selv, jeg nesten ikke skjønner hvordan jeg har klart å gjøre avgjørelser tidligere. Alt i alt, akkurat nå strutter jeg av selvtillit og jeg gleder meg til hver dag hvor jeg har mulighet til å lære nye ting. 

I februar satte jeg opp en liste personlig målsetning, mye fordi alle på Youtube anbefalte det. De første målene var bare satt opp, men jo mer jeg leste jo mer innså jeg at skulle jeg gjøre dette, måtte jeg gjøre det skikkelig, tross jeg ikke helt trodde det var så viktig. Guri, jeg er glad for jeg gjorde det skikkelig. Jeg har hatt økonomiske, selvutvikling, profesjonelle, og helse mål. Og det er ikke alt jeg har gjennomført på. Jeg har ikke turt å veie meg selv, men jeg har gått opp, ikke ned. Jeg drikker enda mye brus, og jeg lager ikke særlig mat til meg selv. Det er ikke sunn mat i hvert fall. Så helsemål går ikke bare så-som-så, det går ikke i det hele tatt, MEN jeg ligger ganske godt an alle andre steder (bortsett fra fransk). 

Derfor må jeg tenke meg godt om når det nå er litt over en måned igjen til nyttår. For jeg skal ikke ha nyttårsforsett, men 2018 mål som er revidert til min nye hverdag. Jeg må sette opp SMARTe mål, Spesifikk, Målbar, Ambisiøst, Realistisk, Tidsrom, for dette er ting jeg ikke bare håper jeg kan klare å oppnå, dette faktisk ting jeg mest sannsynlig vil kunne oppnå i løpet av 2018, og det er ganske kult. Kartet for 2018 skal nå bli inn i produksjon! 

Har du noen planer for 2018 og hva du selv skal klare å gjøre? 

#plan #2018 #målsetning #utvikling #økonomi #personligutvikling #utvikling #helse #mål 

Å pusse opp kjøkkenet

Et av mange inspirasjonsbilde hos Ikea. Trykk her for å komme dit. 

Min favoritt-ting med økonomi, er å se hvordan ønskene mine blir oppfylt mye raskere når jeg hele tiden passer på pengebruken min. For de færreste gjør økonomisk lure valg bare for å få penger i banken (med mindre det er bufferen du sparer til). Penger er et allsidig verktøy, og akkurat som du ikke vil begynne å bygge et hus uten hammer (å bruke en stein i stedet er en ganske dårlig løsning), så vil de fleste drømmer være avhengig at en støttende økonomi for å kunne bli oppfylt. 

Jeg har så langt hatt tre hovedmål for pengene mine:

 1. Betale ned på gjelden min, 100 000 første året.
 2. Fylle opp feriekontoen til 20 000 kr
 3.  Spare opp midler for å pusse opp kjøkkenet.

I oktober anslo jeg at jeg ville kunne spare opp penger og pusse opp kjøkkenet etter sommerferien. Da ville jeg ha nok tid til å spare opp de nødvendige midlene. Så fikk jeg igjen uventet, ekstra utbetalt i lønn, med det var feriekontoen fylt opp og kjøkkenkontoen er nesten på plass. 

Så nå kan jeg begynne å drømme. I går gikk jeg inn til Ikea sin internett-katalog på kjøkken, og leste litt om de tjenestene de har. Jeg kan bestille noen hjem til meg som kan måle opp kjøkkenet og hjelpe meg med å planlegge, det koster rundt 2000 kr. Jeg kan også for minimum 15 000 får noen til å montere opp kjøkkenet. Det er ganske mye, MEN da blir det gjort av noen som har tid til å gjøre det raskt og jeg tror det er inkludert rørlegger og elektriker. Rørlegger må jeg få uansett, for jeg har ikke opplegg for oppvaskmaskin. 

Uansett, prismessig, uten montering, så skal 50 000 kr holde, men siden jeg også trenger profesjonell hjelp, så ønsker jeg å øke beløpet til 60 000. Dette er også i tilfelle gulvet må legges på nytt igjen. Det er nemlig lagt rundt dagens kjøkkenløsning. Det er innmari kjipt om jeg ikke har nok penger satt av og må hente ut penger fra nødbufferen min. Siden desember er halv-skatt måned, og jeg enda har en halv månedslønn min fra forrige jobb kommende inn, så er jeg ganske sikker på at jeg enda skal klare å spare det beløpet neste måned. 

Veien videre: 

Det første jeg vil gjøre nå, er bestille oppmåling og veiledning hjemme. Da får jeg profesjonelle som kommer og kan diskutere de ulike løsningene de har samtidig som de måler opp kjøkkenet. Jeg får da vurdere om jeg kan beholde ovnen og kjøleskapet, for å spare de pengene, eller om jeg skal få integrerte varer. Jeg har alltid likt tanken på kjøleskap skuff, men jeg vet ikke hvor bra det faktisk er. 

Jeg må også gjøre noe undersøkelser angående viften som er på kjøkkenet. Jeg husker ikke hva det heter, naturlig trekk (?), men jeg har ikke en vifte i kjøkkenviften. Den er åpen eller lukket. Jeg må undersøke om dette er slik det er, eller om det vil bli bedre om jeg har en vifte installert. Jeg prøver å kontakte borettslaget, og kan da spør om det er noe annet jeg må tenkte på i forbindelse med oppussing av kjøkken. Stryk at bestille oppmåling er det første jeg må gjøre, kontakt med borettslaget er det første. 

Jeg vil også snakke med foreldrene mine. De har erfaring med oppussing, med kjøkken og med bygging, og kan helt sikkert komme med gode tips og om ting jeg må tenke på. 

En annen ting jeg må forberede, er en prioriteringsliste på hva jeg ønsker å oppnå. Og øverst på den listen er oppvaskmaskin! Jeg må få plass til en smal oppvaskmaskin. Selvfølgelig er kjøleskap, koketopp og ovn viktigere, MEN det har jeg allerede. Kan jeg ikke få med en oppvaskmaskin, er det ikke verdt å pusse opp kjøkkenet.

Det nest kjekkeste jeg må finne ut av, er hvilken stil jeg ønsker. Jeg bor i en blokk i byen, så landlig, rustisk stil vil nok ikke helt passe inn. Jeg vet jeg liker litt uvanlige ting, og dette er ikke en 'for alltid' leilighet, så stilen må også være delvis nøytral. Jeg er veldig opptatt av praktiske løsninger og siden kjøkkenet mitt er såpass lite, må jeg ha gode løsninger. Og det er der det kjekkeste ligger. Hvor mange kule og smarte løsninger kan jeg få inn i kjøkkenet til en pris det er verdt? Åh, jeg gleder meg allerede til veilederen kommer. 

**************************

Har du pusset opp noe hjemme før? Har du noen tips til meg som jeg bør tenke på? 

#kjøkken #oppussing #økonomi #spare #penger #mål #drøm #ikea

Drøm ærlig: Det er drømmer du IKKE kan oppnå

Uansett hvor mye jeg nå enn måtte øve, det er nok bare barn som ønsker å unngå å legge seg, som vil be meg synge flere sanger. Sanger og musiker har sant nok ikke vært en drøm siden jeg var 8 år gammel, men poenget er litt det samme. Man har naturlige evner som gjør at ikke alle drømmer er mulig å oppnå. Derfor er det viktig å drømme ærlig. 

Jeg tror at alle har noen drømmer som man kan oppnå, men det er viktig at man er ærlig med seg selv om hvem man er, hvor man er i livet, og hva man helt reelt kan gjennomføre eller gjøre. 

Vær ærlig om hvem du er

Jeg hadde for eksempel en drøm om å drive et småbruk, basert på min interesse å lese om ørkendyrking og permakultur (link til youtube), men jeg hadde ingen erfaring med dyrking av grønnsaker eller dyrehold. Det var jeg ærlig om. Så jeg startet kjøkkenhage i hagen til mamma og pappa. Og jeg var veldig glad for at mamma var i nærheten. Fordi jeg var veldig flink til å plante og ignorere alle tips i fra mamma, mens mamma var veldig flink til å vanne, luke, plukke snegler, og høste. Så etter (bare!!) tre år med dette, var jeg ærlig nok til å si at dette var en hobby, ikke fremtidig yrke. 

Vær ærlig om hvor du er i livet

Det er ikke alltid det passer å følge en drøm. Er du småbarnsforeldre for eksempel, vil en drøm om å seile jorden rundt alene være VELDIG egoistisk og upassende. Og du vil raskt bli dømt til å være vennegjengens verste foreldre. Jeg hadde i hvert fall dømt deg slik. Selv har jeg veldig mye gjeld, med studielån, boliglån og privatlån, så dette er ikke tiden for å satse alt på å starte noe eget selskap, eller investere i noe jeg ikke lett kan få pengene ut igjen fra. Du må ikke ødelegge livet ditt for å følge en drøm, ikke vær en egoist, ikke vær en byrde for andre.

Vær ærlig om hva du reelt kan gjennomføre eller gjøre

Jeg er hva Jon Acuff beskriver som en WOW-person. Eller som Simon Sinek kaller en Why-person. Det jeg ikke er så mye, er en How-person. Jeg har altså mange ideer, som jeg er kjempe ivrig om og jeg vil, i følge Simon Sinek, kunne inspirere folk til å være med på hvis jeg klarer å kommunisere mine "hvorfor" ut skikkelig. Det jeg ikke er så god til, er å gjennomføre ideene mine. Dette vet jeg, og har nok vært den tingen jeg (sånn helt inderst) har vært det jeg har skammet meg mest over i mitt liv: Flink til å begynne, ikke flink til å ferdigstille. Da må jeg innrømme at det ikke var så oppmuntrende å høre Simon Sinek si noe som dette: (I mine egne ord): En Hvordan-person kan bli veldig suksessfull og rik, men uten en hvorfor person vil de mangle den siste lille inspirasjonskilden i selskapet sitt, som får folk til å bli lojale og velge deres merke overfor andre kanskje billigere og av og til bedre merker . En Hvorfor person vil kunne inspirere folk til å være lojale, tross konkurrenter som kan være både billigere og bedre. Men de kan aldri gjennomføre dette uten en Hvordan person. Apple tas frem av Simon Sinek som et godt eksempel; Steve Jobs var en Hvorfor person, og de har tydeligvis fortsatt i hans ånd, men uten Steve Wozniak, hadde aldri Apple blir noe.  

Nå tror ikke jeg det er like svart-hvitt, men min største utfordring vil alltid være å kunne gjennomføre noe jeg har drømt opp, derfor er jeg så utroligstolt over å faktisk blogge mitt 248 innlegg og jeg er i min 10. måned. Dette må jeg alltid ha i bakhodet og hvis det jeg drømmer om vil kreve mye administrering, mye kontrollering og oppfølging, så må jeg være bevist på at dette er ting som vil være vanskeligere for meg å gjennomføre. 


Hva er dine svake sider og hva er dine sterke sider? Kommentarfeltet er nedenfor, dette er noe jeg syns er super interessant! 

#drømmejobb #drøm #oppnådrømmen #ærlig #økonomi #Musiker #musikk #personlighet #karriere #yrke #jobb

Hvordan kan man rydde når ting flyter over alt?

Jeg har lyst til å si at jeg egentlig er blitt bedre på å rydde, men jeg tror det har mer å si at jeg har gått fra 12 kvadratmeter til 55 kvadratmeter. Og jeg er veldig flink til å gjøre som på bildet over, unngå alt som har med rydding å gjøre. Det er ikke så ille som når jeg tenker tilbake til soverommet mitt hos foreldrene mine. Min 3-4 år gamle nieses reaksjon når hun kom for å vekke meg var "oj" når hun åpnet døren. Til mitt forsvar var hele flyttelasset mitt der inne, så jeg hadde ikke mange plasser å legge ting. Det var ikke mye gulvplass, men så kunne man ikke se gulvet allikevel og det var et problem... 

Det å gå fra 12 kvadratmeter til 55, har hjulpet utrolig mye, men etter jeg fikk pakket ut alle tingene jeg hadde hatt på soverommet mitt på 12 kvadrat i den nye leiligheten, måtte jeg også hente ut alt som lå i kjelleren hos mamma og pappa. Da ble det virkelig problem. 

Alt i alt konkluderte jeg tidlig at jeg hadde for mye ting. 

Det har blitt bedre den siste uken. Jeg hadde et bord på et loppemarked forrige helg, og fikk kvittet meg med en god del ting. Bøkene det fremdeles litt for mye av og klærne ble ikke solgt i det hele tatt. Så nå har jeg pakket ned en stor svart søppelsekk og to flytteesker som jeg skal ta med til Fretex. Det har hjulpet mye men fremdeles har jeg en vei å gå. 

Det jeg er mest fornøyd med er at jeg har klart å rydde er altså klesskapene mine. Jeg har tre doble klesskap på soverommet mitt. To av de er med stang og den siste er skilt og har to sett med hyller i seg. I tillegg til dette hadde jeg et Elfa kurvsystem som sto på gulvet som jeg bruker for å sortere skittenklærne og et stå-stativ som jeg har brukt for å ha klær som er brukt, men ikke er nødvendig å vaske enda. 

*Begge disse er forresten veldig gode sparetips. Kurvhyllene er perfekt størrelse for vaskemaskinen, så når skuffen er fyll, er maskinen full. Da tar jeg verken for mye eller for lite inni maskinen. Og med å ikke vaske klærne unødvendig mye holder de lenger og jeg sparer strøm og vann.* 

Det jeg har klart, med å kvitte meg med så mye klær, er å få flyttet dette inn i klesskapet i stedet for å ha det på gulvet. Det ene hylleskapet er tømt og her har jeg plassert kurvsystemet. Da kan jeg lukke døren til skittenklærne, og slipper å se de midt på gulvet. Klær som er brukt, men ikke skitne er blitt hengt inn i skapet sammen med kjolene mine. Jeg har delt klærne med at jeg tok et gammelt og ødelagt laken, hang det over en kleshenger og lar den henge mellom kjolene og 'brukt' klærne. Det fungerer utmerket. 

Nå har jeg bare resten av leiligheten. Og håpe at BH-ene passer inn i den delte skuffen de ligger i nå... 

#rydde #orden #rotehjem #organisere #fretex #klesskap #sortere #uorden #rot #sparing #økonomi

Ny jobb, samme oppgaver

Signature
Licensed from: ruigsantos / yayimages.com

I går signerte jeg arbeidskontrakt for min første faste stilling! Tusen takk, tusen takk!

Jeg har jobbet i 7 år, og jeg har forsåvidt hatt fast stilling hos et bemanningsbyrå, men nå har jeg en fast stilling hos et selskap som jeg har vært innleid hos i halvannet år. Det var etter en 5 måneds periode med 50 % stilling. For ett år siden begynte jeg å jobbe i en prosjektgruppe som skal innføre ett nytt dataprogram til selskapet, og jeg jobbet hardt for å være den som kan min bit best. Nå er jeg ansatt for å gjøre den biten, men også litt andre ting. 

Jeg har fått en stillingsbeskrivelse og i går snakket jeg med en bekjent og prøvde å forklare hva hver enkelt bit ville si. Da innså jeg noe: Stillingsbeskrivelsen er en ting og jeg kan gjøre det uten å bruke så mye energi på det. Eller så kan jeg benytte anledningen til å gjøre en ekstra bra jobb for bedriften min, som utfordrer meg selv og krever at jeg selv har en egen definisjon for stillingen min. For eksempel Kundekontakt for regnskap. Jeg kan fyre avgårde en mail hver gang regnskap oppdager at en kunde/leverandør oppgir noe feil/mangler noe, etc, og være ferdig med det. Eller jeg kan danne meg et bilde av kunden/leverandøren, notere ned hvem jeg er i kontakt med, hva de gjør og diverse annet. Jeg kan jobbe med å ha et utmerket forhold mellom den relasjonen og min bedrift. Jeg kan danne mine egne mål med hva jeg ønsker å oppnå innenfor den stillingsbeskrivelsen jeg har fått altså. Opplæring av andre i programmet: Mål er å ha et ferdig Power point produkt, som er enkelt å bruke og et skriftlig materiale som de under opplæring kan ta med seg slik at de enklere kan følge opp og gjøre det vi har gått igjennom i opplæringen. Enhver tilbakemelding følges opp for å forbedre materialet. 

Plutselig, å ha tanken med mål som jeg kan sjekke at jeg har nådd, og spesifikke ting som jeg ønsker å oppnå, så blir stillingen MER håndterlig, MER konkret, MER spennende. 

Så i dag skal jeg be om å få ta kopi av stillingsbeskrivelsen, (for jeg leste den, signerte og leverte den tilbake, litt dumt ikke sant?) og så skal jeg gå igjennom den for å sette opp mål som jeg ønsker å oppnå innenfor den rammen jeg har fått. 

Jeg gleder meg! 

#jobb #mål #stillingsbeskrivelse #nygiv #nyjobb #arbeidskontrakt #stillingsbeskrivelse #spent

Studentbudsjett: En helt spesiell kunngjøring på 6 månedsdagen!

Å i Lofoten. Så langt man kan kjøre uten å ta båt. September 2009

 

Til tross for at lørdag er dagen hvor folk bør ta fri fra blogging og bare nyte venner, familie og fri så kan jeg ikke la denne dagen gå ubemerket forbi. I dag er det nemlig 6 måneder siden jeg startet bloggen, (utrolig nok), og jeg må gratulere meg selv på å faktisk stå ut i en hobby som jeg på sett og vis gjør alene (bortsett fra dere kjære lesere). Ingen sjefer som sjekker, ingen venner som spør om jeg vil være med. Dette har vært ren viljestykre og jeg er super stolt av meg selv! 

Jeg måtte jo gjøre noe smått, men samtidig noe stor på dagen, og da tenkte jeg at jeg skulle kunngjøre prosjektet jeg kommer til å starte 1. september. Denne uken, mens jeg har tråkket gjennom Stavanger sentrum til bussen min etter jobb, har det over alt vært unge mennesker i fargerike t-shorter, som har en helt klar 'bli kjent' og iver over seg. Byens nye studenter har ankommet. 

Den aller første 90-tallsfesten! tilbake i 2006. Trondheim, bildet tatt av Silje

Som en økonomiblogger, så vil jeg ikke komme med råd eller tips om ting jeg ikke har gjort selv, og jeg budsjetterte ikke i det hele tatt som student. Jeg var sjeleglad de dagene den 15. havnet i helgen, fordi det betydde jeg fikk studielånet opp til to dager tidlig! Som om det var noe bedre. Så, ettersom jeg snakker stort om hvordan budsjettering kan hjelpe andre, (og jeg aldri har prøvd å lage et studentbudsjett som jeg har fulgt) er tiden endelig kommet. Jeg utfordrer meg selv til å leve med et studentbudsjett i september, kanskje oktober dersom det skjærer seg for mye. Nå er livssituasjonen min litt annerledes enn den var, så jeg må ha noen modifikasjoner. 

Lofoten!

Studielån pleier ikke de fleste studenter å betale. De har heller ikke boliglån. De betaler studentpris på kollektivtransport, og de får ikke varm mat til lunsj hver dag for 400 kr (jobben min betaler resten). Jeg har ikke helt tenkt igjennom hvordan jeg skal løse alt, men jeg antar at jeg må ha to budsjett, med studentbudsjettet innenfor det vanlige budsjettet mitt. Studie og boliglånet må komme i det overordnede budsjettet, mens resten forhåpentligvis blir en del av studentbudsjettet. 

Det er rart hvordan å kun henge med de samme 35 personene et helt år, skole og fritid på et lite sted i Nord-Sverige, gjør at man er kreativ med festene sine. Her fra Amerika-festen. Bildet er tatt av Samuel

 

Frem til den 1. september så må jeg finne ut hvorvidt det å betale felleskostnadene vil være sammenlignbar med å leie en hybel, hvor mye studielånet er på hver måned, og når pengene blir utbetalt. Jeg kommer til å komme med noen oppdateringer frem til det. Og helt til slutt: Noen flere bilder fra studietiden m

 

Jeg ble overveldet da jeg fikk møte Betty Williams under Isfit 2009.  Feltøvelse i de Svenske skoger. Januar 2008

 

Jeg fikk stille et spørsmål til Dr. Shirin Ebadi under Isfit 2009. Bildet er tatt av Tracy Kom som du inte är fest. Jeg var en husmor
Samarbeid mellom UNICEF og IKEA 2008 Dåp ombord i Hurtigruta. Sjøvann med isbiter. Og jeg måtte drikke tran!
Norrländsfäst! Igjen, tema var tingen. Jeg savner det!

 

#ikke-et-problem: Mer penger på konto enn forventet

Thinking
Licensed from: Iko / yayimages.com

Jeg oppdaget at jeg på ett eller annet tidspunkt har brukt feil beløp på sparingen min inne i budsjettet mitt, det har mest sannsylig vært feil fra begynnelsen. Jeg antar at jeg tenkte feil i forbindelse med penger jeg skal bruke i løpet av måneden og penger jeg skulle spare. Det kan også ha blitt feil i selve overføring fra Excel til Everydollar, eller når jeg flyttet penger til å kjøpe leiligheten.  

'Problemet' jeg oppdaget er at pengene jeg har på konto ikke stemmer overrens med det budsjettet mitt sier jeg har. Jeg har ganske mye mer penger på konto enn budsjettet mitt skulle tilsi. 

Utregningsmetoden er å se på de utgiftene jeg fremdeles ikke har betalt, se på de sparepengene budsjettet sier jeg har, og sammenligne disse med pengene jeg har på konto. Nå, midt i budsjettmåneden er det litt vanskelig å få full oversikt, da penger jeg har på konto også skal gå til denne månedens utgifter, men i forhold til de tallene jeg nå har regnet ut, så er resultatet 17 275,06 kr som jeg sitter igjen med. Jeg er IKKE sikker på dette tallet, så jeg skal som sagt se på slutten av måneden, når jeg ikke har flere utgifter for måneden. 

Siden jeg er litt usikker på beløpet, har jeg funnet ut at jeg skal plassere 15 000 kr nå i løpet av de neste dagene, og så det som måtte være igjen i begynnelsen av september. 

Mulige plasseringer:

 • Fylle opp feriekontoen igjen (10 000 kr)
  • Jeg skal til Stockholm i slutten av måneden, og dersom jeg får meg fast jobb før neste sommer, har jeg avtalt med min liksom-lillebror at jeg skal besøke han der han studerer i San Diego frem til neste sommer. Beløpet da opp til minst 20 000 kr. 
 • Ny skalljakke, som jeg må kjøpe nå før ny høst kommer (5000 kr)
  • Det er hull i skalljakken min og før jeg begynner å gå på søk de sure høstdagene med dårlig vær, må jeg ha meg en ny skalljakke. 
 • Ekstra på boliglånet (alt?)
  • Dette er jo det som var den originale planen. Alt ekstra til lånene. Har skrevet ? fordi jeg trenger jo strengt tatt ikke sette alt inn
 • Penger til nytt kjøkken (alt)
  • Dette er IKKE en 'trenger' men et 'vil ha'. Problemet er at jeg har som mål å spare 40 000 kr, fordi jeg må bytte gulvet i hele stuen/kjøkkenet når jeg bygger om på kjøkkenet. Men kranene til vasken blir brennheit når jeg bruker varmtvannet, så dette bør nok endres på om ikke så lenge.
 • Knallstart på Pensjonssparingen (alt)
  • Jeg er veldig fan av hvordan fond fungerer med renter på renter, og med å sette et stort beløp inn med en gang, så 'sniker' jeg litt frem i pensjonsparenivået. 
 • Penger til ting jeg trenger i leiligheten   
  • Micro, Verktøy, Spesialbygd skap/bord, Støvsuger, kontorstol
 • Ferdigspart ekstra til skattesmell (3000 kr)
  • Jeg måtte betale 4000 kr i skattesmell i fjor, og det med 5000 kr i skattefratagelse pga BSU sparing. Det skulle altså egentlig vært 9000 kr i skattesmell! Jeg vet at boliglånet gir meg fradrag på skatten, men jeg har regnet at det blir rett over 5000 kr. Derfor sparer jeg opp 4000 kr med en gang, og jeg har bedd den ene ekstrajobben min til å sette 1000 kr ekstra som skatt, fra og med denne måneden (så 2000 kr totalt siden jeg er ferdig etter denne måneden). 
 • PC/mobil (2500 kr)
  • mobilen fortsetter å blir treigere og treigere, med 10 000 kr på denne posten vil jeg kunne kjøpe en ny telefon og allikevel ha penger til ny pc samtidig. 
 • Nye briller (7000 kr)
  • Jeg regner med at jeg kommer til å bruke mer enn 7000 kr på brillene egentlig, med kontroll, tynne glass, og innfatning jeg er fornøyd med, men jeg har jo allerede noe penger på konto. 

Jeg er rett og slett ikke helt sikker på hvordan jeg skal flytte på disse ekstra pengene. En ting er sikkert, det må avgjøres ganske raskt. Har dere hørt uttrykket "Burning a hole in my pocket"? Fordi jeg når VET at jeg har ekstra penger som ikke er øremerket, vil jeg stadig måtte argumentere meg ned fra store innkjøp som er 'vil ha' i stedet for 'trenger'. 

Jeg antar at jeg allerede der har en god pekepinne på hva jeg må bruke pengene på.

Hva tenker dere? Hva hadde dere gjort dersom dere oppdaget 15 000 kr som hadde 'gjemt seg' på kontoene dine? 

#økonomi #dilema #penger #sparepenger #richwhitegirlproblem #ilandsproblem #gjeld #besteproblemsomfinnes 

Fokus!

Composite image of clocks
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Her dere merket hvor dårlige vi er blitt til å jobbe fokusert? Jeg er i hvert fall dårlig til det! Jeg liker å høre på diverse mens jeg jobber, dersom jeg er med venner og telefoen piper, så avbryter jeg for å se på melding/mail. Jeg sjekker mobilen konstant, ser hva klokka er, innser at jeg ikke så på klokka, bare på mobilen, og må se på mobilen igjen for å se på klokka. 

Dette er i hvert fall noe jeg prøver å jobbe med, å klare å skrive et helt innlegg på bloggen for eksempel, uten å ville se eller sjekke en Youtube video. Nå kjemper jeg virkelig om å ikke sjekke om det har kommet ut en ny video fra noen av de kanalene jeg abonnerer på. 

Til og med når jeg ser på TV så "multi-tasker" jeg. En av de store mytene i samfunnet tror jeg. "Multitaske" er det de som klarer å velge hvilken oppgaver de blander som får til. For som jeg har oppdaget, det er umulig å skrive en melding samtidig som man snakker med noen. Man kan ikke høre og forstå på hva noen sier, mens man skriver på noe helt annet. Man kan ikke oversett en tekst, mens man hører på hva noen andre snakker om. Multitasker man med dette, gjør man bare to dårlige jobber! 

Jeg har hørt at det tar 20 minutter med fokusert arbeid, for å komme inn i den mest effektive arbeidsmodus for en oppgave. Hvor lenge er det siden du satt å jobbet med noe i over 20 minutter uten å forstyrre deg selv med noe? Jeg har ikke sett på klokka, men jeg føler at 20 min er ganske lenge, så jeg tror det er en stund siden. Dette avhenger jo selvfølgelig av arbeidet man jobber med. Selv klarer jeg best å jobbe fokusert når jeg jobber under tidspress, men det er ikke mulig å utsette alle prosjekter frem til det haster! Det er ikke så sunt for meg heller, da jeg sover dårligere i angsten. 

Nei, så det å jobbe mer fokusert er absolutt noe jeg må jobbe med. Har du noen tips? 

#Jobb #Fokus #multitaske #konsentrasjon #skippertak #tips 

De som er avhengig av et kompass, har friheten på havetEt gammelt sjømannsordtak, på engelsk er: 

He who is enslaved to the compass has the freedom of the seas. The rest must sail close to the shore.

Det er ordtak og meningen bak som gjør at boken "5 mistakes you can't afford to make in college" (les rapporten her), også er aktuell for alle unge i dag og ikke bare de som skal studere. Den eneste biten i boka, som stort sett er lite relevant for oss i Norge, er studielån biten. Resten handler om faren ved kredittkort, viktigheten av å ha en plan, hvordan og hvorfor man bør spare. 

Ordtaket ble brukt i forbindelse med budsjettering. Og jo mer jeg tenker over det jo bedre er metaforen. (Er metafor rett ord?).

Ordtaket åpner med ordet "Enslaved", som ikke bare betyr avhengig, men gjort til slave av. Det er ganske sterke ord, som har en negativ ladning for meg i hvert fall. Er man slave av en ting, så har man gitt noe for mye makt over en selv. De som er slave av kompasset, som ikke kan, eller ønsker å gjøre noe uten hjelp av kompasset.

Så snur plutselig setningen. ...har friheten på havet. Her har man to motsettende ord, Gjort til slave og frihet til den største og frieste området på jorden; havet. Resten, altså de som ikke er gjort til slave av kompasset, må seile langs land for å vite hvor de er. 

Det jeg tar med meg av dette, er at man uansett hva man gjør i livet, vil være avhengig av noe. Med å bevist gi opp litt frihet, som man gjør dersom man lager en plan, en retning man ønsker livet skal gå i, og bruker denne planen aktivt for å holde retningen, så har man faktisk MER frihet enn de som lever spontant, som ser hva som skjer og tar livet som det faller seg. De som ikke har en plan, bare et mål, må holde seg til kjente områder, dersom de ønsker å nå målet sitt. Vi som har en plan, kan planlegge å seile til Karibien og vil mest sannsynlig komme dit, forutsatt ingenting uforutsett skjer. De uten plan kan også komme seg til Karibien men de må enten seile langs land og bruke MYE lengre tid, de kan også havne mange andre steder også. Uten planen, uten kompasset, så kunne de like gjerne ha havnet i Antarktis. 

#økonomi #ordtak #plan #budsjett #mål #oppnåmål #kompass #veiviser #frihet 

Post#100, Find din hvorfor, find din motivasjon. Eller 26 grunner til at jeg blogger

Woman winning at roulette
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

I boken jeg hører på nå: The Business boutique; A woman's guide for making money, doing what she loves snakker forfatter Christy Wright om at det aller første man må gjøre før man begynner en bedrift, og jeg bruker dette i bloggen min også, er at man må begynne med sin "Hvorfor". Hvorfor vil jeg gjøre dette? Uten å ha dette klart i hodet, til og med før man vet HVA man vil gjøre, så vil motivasjonen raskt forsvinne når man møte motgang. Når man møter motgang er det lett å spørre seg selv, "Hvorfor gidder jeg å gjøre dette?!? Det er så vanskelig!". Da er det greit at man kan svare seg selv med "Derfor! Derfor gjør jeg det"

Hvorforen vil variere fra person til person. Det kan være en barndomsdrøm som man har lovet seg selv at man skal gjennomføre. Det kan også være så fornuftig og virkelighetbasert som at man, pga begrensninger i hvor mye man kan jobbe, sliter med å finne vanlig arbeid. Din hvorfor kan da være at du vil starte noe selv, for å tilpasse arbeidssituasjon og mengde til ditt eget behov. 

Jeg liker å se på meg selv som en kreativ sjel, som ikke kan tegne eller synge. Da er det skuespill eller skriving igjen av "de tradisjonelle kunstene". Jeg har forsøkt å skrive flere blogger, men dette er første gang jeg har kommet på et tema som interesserer meg mer enn i et par måneder. Woho!! Det a jeg har klart å skrive 100 innlegg er jeg ganske stolt over. 

 1. øve meg på å formidle en sak 
 2. øve meg på å skrive
 3. lære mer om sosiale medier
 4. lære mer om markedsføring 
 5. holde meg motivert for økonomisk fremgang
 6. motivasjon til å fortsette å lese fagbøker og selv-hjelpsbøker
 7. begynne på en ny mulig karriere
 8. mulig ny inntektkilde, om ikke direkte så indirekte
 9. inspirere andre til å få orden på sin økonomi
 10. la internett holde meg ansvarlig
 11. komme i kontakt med andre som interesserte seg i personlig økonomi
 12. komme kontakt med andre som kan inspirere meg
 13. normalisere det å snakke om sin egen økonomi
 14. motivere meg selv til å få kontroll på livet
 15. gjennomføre noe, og ikke gi opp
 16. lar meg være kreativ
 17. en plass å innrømme drømmene mine
 18. mulighet for å eksponere meg selv (flaut men sant)
 19. utfordre meg selv til å gå utenfor komforsonen min
 20. vise nordmenn hvordan man kan leve på budsjett, om man har mye eller lite penger
 21. ønske å starte et netverk for de som skriver om personlig økonomi i livet. Om det er i karriere eller i livet
 22. vise at økonomi ikke er komplisert, alle kan gjøre det
 23. lære mer om meg selv
 24. tvinge meg selv til å prøve nye ting, for å se hva som fungerer for meg selv
 25. utvide min egen horisont, både på kunnskap og meninger
 26. betale ned gjeld

#økonomi #blogg #motivasjon #lærdom #læring #sosialemedia #networking #forbedring #utvikling #Hvorfor #utfordring #karriere #inspirasjon #motgang #svar #gjeld #penger #budsjett #bloggmag.no #blogg.no #kreativ #BusinessBoutique #100post #100innlegg #rundttall

Mål for uken: RyddeDet ble litt feil når jeg skrev innlegget om rydding, for det skulle publiseres på mandag, og ikke lørdagskveld. Så jeg holder på å gjør om på planen for innleggene, sammen med alt annet som må gjøres disse dager. 

Det er travelt å ha det travelt! 

Jeg er ikke noe husmor, som dere kanskje skjønte av lørdagens innlegg, og jeg har forsøkt meg på en blogg tidligere, for å hjelpe med det. Det holdt i to måneder, så gadd jeg ikke mer. Derfor er jeg positivt overrasket over at jeg nå har blogget i tre måneder, med 7 innlegg i uka siden påske. Men dette har ingenting med rydding å gjøre. 

Jeg må nå hive meg rundt for å komme i litt ordning her i huset, og samtidig ønsker jeg å få en skikkelig rydde rutine. Litt og litt hver dag. Minst 10 minutter, og mye av jobben er gjort. 

Jeg leste et innlegg av Flylady hvor de skriver om 10 min intervaller som man timer. Intensivt arbeid i 10 min. Det  står at dette ikke er grundig rengjøring, og det er kanskje ikke det. Men det er mer enn jeg gjør i dag i hvert fall. 

Og for dere som lurte på hvordan det gikk med kjøkkenbenken, så ryddet jeg den. Men jeg laget middag i dag (mandags kveld), så nå ser det ikke ut igjen. 

Jeg må sette bort middagsrestene før jeg laller. 

Travle tider dette her!

#rydde #fail #middag #flylady #rester #ryddeplan #plan #10min #litthverdag #hjem #koselig #rotete #kommeigang #kommeistand #innrede #kristihimmelfartsdag #himmelspretten

Hvordan holde motivasjonen for et økonomisk mål

Dette er kun et eksempel på hva som finnes, men det er skikkelig genialt. Trykk på bilde for å komme til siden hvor de har alle sammen. Det er gratis å laste ned og bruke. Man bestemmer, regner ut og skriver inn for hånd, hvor mye hver linje skal være verdt. Når du har spart opp eller betalt ned dette tallet, fyller du inn den linjen. Du bestemmer selv om du vil begynne i bunn eller på topp.

Denne familien har valgt å begynne fra toppen og jobbe seg nedover. Det bare avhenger hvor man skriver tallene. 

Det er 51 linjer tror jeg og du tar summen du skal betalte/spare og deler da på 51. Jeg som har ganske store beløp fant ut at hver linje fikk så høy verdi at det ville ta meg måneder for å fylle ut en linje, så jeg har valgt å lage et eget, mye kjedeligere og langt i fra like fint, skjemaer. 


Det er litt vanskelig å se, men med prøving og feiling for å finne rett antall linjer og kolonner mot antall ruter, og fordeling av beløpene, klarte jeg tilslutt å ha mange flere tellepunkter enn om jeg bare skulle hatt 51 linjer. Det betyr at jeg på studielånet kan krysse ut mellom 1 til 2 ruter for hver innbetaling (Yay, det går fremover!!), og på boliglånet krysser jeg ut en rute ca annenhver måned (Når jeg ikke betaler ekstra). 

Med å gjøre dette har jeg gjort målsetningen min til en fysiske handling (Krysse ut ruter), som er synlig og kan henge på kjøleskapet som en påminner. Enkelt og greit.

Trenger du å gjøre noe spesielt for å holde deg motivert?

#økonomi #motivasjon #Debtfreechart #excel #målsetning #nedbetaling #sparing #side2 #side3 #bloggmag.no 

Oppdatering av målene mine for 2017Jeg har funnet ut at jeg må revidere litt på målene mine. Fordi jeg sliter med å holde de. Noen mangler jeg motivasjon for, noen er ikke satt opp rett. Jeg går også igjennom hver enkelt og evaluerer hvordan de går.

Økonomiske mål:

1. Spar/betal ned lån med 100 000 kr. Renten kommer i tillegg. Jeg må spare gjennomsnittlig 11 111 kr i måneden, men siden jeg ikke planlegger å reise på ferie i år, satser jeg på å betale det jeg kan hver måned, og setter inn feriepengene når de måtte komme.
1.b Vær gjeldsfri innen jeg fyller 40. 180 000 kr året fra og med 2018, 15 000 kr måneden Første delmål er å betale ned 100 000 kr dette året.  
2. Fortsett å budsjetter og holde regnskapet Dette går veldig bra. Er nå inne i min 6 måned og jeg finner stadig måter jeg kan gjøre budsjettet bedre.
3. Skaff en ekstra inntekt. Sommerjobb 1 er allerede i boks Jeg har søkt på to til sommerjobber, vi får se hvordan det går.
4. Når leiligheten er kjøpt, innen to uker, ha kontroll på de vanligste økonomiske utgiftene som kjøpet vil medføre hver måned og i løpet av året. Hva er ekstrautgiftene? Har forstått at utenom felleskostnadene kommer det bare strøm utenom. Tidligere huseier anbefaler 500 kr i måneden. Ellers er det innboforsikring som koster rett over 1300 noe kr i året.
5. Aldri gå over 250 kr i måneden på bøker. Koster en bok over dette, må det har blitt spart inn i så kalte Roll-over fra tidligere måneder.  Jeg er kjempe imponert over meg selv, som har klart å holde dette. Aldri mer 2000 kr i måneden. Syns beløpet 250 er ok, for de dyrere lydbøkene kommer rundt dette.
6. Lar en ønskeliste, slik at bursdagsgavene og julegavene er en gode. Har begynt på dette, og har noen ideer allerede.
7. Hold Bufferkonten til 100 000 kr. Vil justere denne litt.
7. Hold Bufferkontone til 100 000 kr. Dersom noe blir tatt i fra den, slutt ALL ekstra innbetaling på lån, og sett alle ekstra midler på å fyll den opp til der den skal være Har enda ikke opplevd noe som tester denne, og kan derfor bare si at det funker bra nå. 

Selvutviklings mål: 

1. Les en fagbok i måneden Dette går veldig fint. Har laget en liste av bøker jeg ønsker å lese, men sliter litt for å dekke kjøpet. Det blir som regel kun den boken den måneden. Dette betyr at jeg ikke leser andre bøker.
2. Begynn med Fransk igjen. Minst 1 time i uka Dette går ikke bra. Har lastet ned en app, men fordi jeg ønsker å høre og si ordene høyt, blir det med en gang litt mer utfordrene. Har blitt anbefalt en annen app.
3. Planlegg Videreutdanning/Kveldskurs Denne trenger å spesifiseres litt mer.
3. Planlegg Videreutdanning/Kveldskurs. Finn en mulighet i uka. Hvorfor akkurat dette? Når begynner det? Hvor mye koster det? Hvordan få råd til det? Har nå noe å gå utifra. 
4. Fortsett å skriv bloggen og hold ut med det. Tre innlegg i uken, og kom til det punktet hvor du er en uke i forveien. Jobb med planlegging av nye innlegg Må endres på, for jeg gjør mer enn dette.
4. Fortsett å skriv bloggen og hold ut med det. Seks innlegg i uken og kom til det punktet hvor jeg er MINST en uke i forveien. Jobb med planlegging av nye innlegg Har begynt på dette, og har mange ideer allerede. Har ideer til ut april minst. Planlegger også gjentagende innlegg. (Som denne).

Profesjonelle mål:

1. Få en fast jobb. Dersom nåværende jobb ikke blir noe videre (bør være klart innen juni), sett i gang med å søke etter nye jobber. Jeg er veldig fornøyd med dette målet. Fordi jeg har sommerjobb, vil jeg ha en mindre inntekt til september.
2. Få ekstra inntektskilder som har muligheter til å videreutvikles til noe spesielt.  Denne må jeg jobbe ekstra med. Jeg må se hvordan dette kan gå i tillegg til sommerjobben jeg allerede har. Bloggen kan kanskje utvikles til noe?
3. Søk om å gå på videregående førstehjelp for å få bedre førstehjelpskompetanse Er gjort, og er på søkelisten
4. Tørr å vise frem denne bloggen. Jobb med den hele året for å prøve å utvikle det til noe. Om bare forbedre skriveegenskapene mine. Har vist den frem til mamma og søsteren min. Har også nevnt den til noen. Og ja, på en måned har skrivingen min blitt bedre. 
5. Være med på 1/3 av alle leteaksjoner i byen og 1/4 av alle leteaksjoner i utmark. Dette krever planlegging og forberedelser.  Har sagt ja til to leteaksjoner i byen men de ble avbrutt før jeg kom meg avgårde. Har ikke lagt noe plan enda.  

Helsemål: 

1. Sykle til jobben minst 4 dager i uken, med mindre vær, sykdom eller annen aktivitet etter jobb hindrer det.  Det er enda fare for frost, så jeg har bare syklet en gang i år. Men det er rett før!
2. Drikke mer vann og mindre brus.   Denne må endres på
2. Drikk minst 1 liter vann om dagen. Forhåpentligvis minker dette på mengden brus.  Målt har ikke blitt gjort noe med. 
3. Gå ned opp til 7 kg. Gjør dette gjennom mindre porsjoner mat og mer bevegelse.  Denne må endres på
3. Gå ned i vekt, til ca 60 kg. Gjør dette gjennom mindre porsjoner mat og mer bevegelse.  Har begynt å minke porsjonene mine, og spiser oftere. Spiser fortsatt for mye godterier.
4. Spis minst 2 vegetarmiddager i uken. Begynn når flyttet til egen leilighet. Har enda ikke flyttet til egen leilighet, så dette er ikke gjort. Har kommet på at jeg planlegger å lage større middager, og fryse ned. Vil dette kanskje påvirke noe?

#Mål #Mål2017 #økonomi #Selvutvikle #Profesjonell #Jobb #RødeKors  #Førstehjelp #Helse #ønskeliste #lese #blogg.no #bloggmag.no #side2 #side3 #Nettavisen 

Hvordan du kan lage gode mål.

Nyttårsforsett er et fy-ord for meg, for nyttårsforsett skal brytes. Mål er derimot svært viktig, for uten mål kan ikke oppnå noe særlig. 

Alle mål trenger ikke å være satt ned skriftlig. Noen er så disiplinert at de klarer å ha det mentalt. Det kan ikke jeg. Jeg har allerede nevnt i den første gjeldsrapporten min hvordan jeg fem og et halvt år etter, kom på at jeg egentlig skulle ha satt av ekstra penger for å betale ned studielånet. 

For å gjøre det lettere å oppnå et mål, er det blitt laget en veiledning på hvordan sette opp gode mål. Det går ut på at det er SMART. Jeg ser forresten at jeg må ha en revidering av mine egne mål, men det blir i et annen blogginnlegg. 

 

Chalk drawing of SMART Goals acronym on a blackboard
Licensed from: bbbar / yayimages.com

S står for Spesifikk, da målene må være så konkret som over hodet mulig, med en plan for gjennomførelse. Ikke si; Jeg skal lære meg fransk. Si heller: Jeg skal lære meg fransk ved å studere 1 time hver uke. Ikke si: Jeg skal spare 2000 kr, Si heller: Jeg skal spare 2000 kr med å kutte ned på lommepenger og antall bøker jeg kjøper. Da vet du hva du skal gjøre. 

M står for Målbar. Hvordan kan du vite at du har nådd målet ditt? Et mål som ikke er konkret, kan jukses med. "Jeg skal spare penger", Da er det mulig å tenke; "Denne jakken er SÅ fin! Og jeg har spart 1000 kr allerede, og jeg har jobbet hardt, og jeg fortjener det". Er målet å spare 1000 kr, så ja, flott, da bruker jeg pengene! Men har jeg satt 2000 kr som mål, så vet jeg at nei, jeg er ikke der enda.

A står for Achieveble, på engelsk, men jeg liker det norske versjonen litt bedre; Ambisiøst. Målet må være hakket under drømmende, med et formål. Spar ikke ekstra penger, bare for å ha det. Spar ekstra i måneden for å kunne klatre Kilimanjaro, for å kjøpe leilighet, for å pensjonere seg tidlig. Hva hadde det vært helt FANTASTISK om du klarte å gjennomføre det? Jeg vil dette året betale ned 100 000 av gjelden min, fra jeg flytter inn i leiligheten min.

R står for Realistisk. Mens A ber deg om å drømme, vil R-en be deg se på stegene du må ta for å gjennomføre dette, og spør om dette er gjennomførbart. Jeg flytter inn i leiligheten i april, det er 9 måneder. Jeg må betale over 11 111 kr i måneden for å nå målet. Det kan gå, så vidt. 

T står for Tidsrom. Når jeg setter opp et mål, så må jeg passe på at jeg også sier når dette målet skal være gjennomført. Når det kommer til å lære fransk, så kan jeg lære fransk om fem år, 10 år eller før jeg pensjonerer meg. Jeg kan ha betalt ned 100 000 ekstra på lånet i løpet av to år. Nei, jeg må se på målet mitt og dele det opp om det er langsiktig. For å nå målet mitt, hvor mye må jeg spare hver måned for å nå det. Hvor mye tid skal jeg bruke på fransk for å lære det.  

Så nå må du spør deg selv: Hva drømmer du om? Er det en ferie du ønsker å dra på? Vil du ha nytt bad i boligen din? Ønsker du å starte for deg selv, eller finne en ny jobb? Begynn og drøm, finn ut hva du trenger for å oppnå den drømmen, hvor mye penger må du ha, hva må du lære deg? Når vil du gjøre dette? Og siden denne bloggen fokuserer på økonomi, hvor mye må du spare over hvor lang tid for å oppnå drømmen? 

Drømmer er til for å realiseres.

#SMART #Mål #Mål2017 #Veiledning #NAbloggerne #økonomi #livsstil #oppnå #bloggmag #bloggnorge #side2 #magasiner #oppnådrømmer #drømmer #klartvikan #justdoit 

Bolig på 1, 2, 3.

Drømmen om egen bolig har vært en fjern drøm, noe jeg har spart mye til, men som jeg egentlig ikke trodde jeg skulle klare å få til før jeg, som en kollega har gjentatte ganger sagt til meg, fant meg en mann. Jeg sparte penger, slik at når jeg fant denne mannen, kunne vi kjøpe en leilighet sammen. Aldri hadde jeg trodd at jeg skulle klare det selv, sånn nesten. (Jeg har ikke klart å kjøpe en leilighet selv, jeg har fått låne ekstra midler fra mamma og pappa som egenkapital, men lånet er mitt og foreldrene mine står ikke som kausjonist, som jeg er meget fornøyd over).

Nei, bolig var en fjern drøm som bare tok noen av pengene mine hver måned, men bare det jeg ikke trengte selv. Det var først nå rundt jul, hvor jeg etter intense 8 måneders arbeid og feriepenger som gikk rett til sparekontoen, innså at jeg nå hadde en stor bufferkonto, og en stor konto med egenkapital til boligkjøpet. Og når pappa fortalte meg at han og mamma ville låne meg ekstra midler til biffe opp egenkapitalen enda mer, ble plutselig boligdrømmen to steg fra virkeligheten. Etter jeg ble tilsendt finansbeviset fra banken, manglet bare å gå på visninger, finne rett leilighet, og vinne budrunden. Det var ikke bare bare det da. (Oppdatering, jeg fikk nettopp en sms hvor det sto at det hadde kommet inn et bud som var likt det jeg la inn, jeg antar at ingen andre viste interesse etter en måned gjorde en forskjell)

Oppsummert kan jeg si at jeg har vært på to grusomme visninger, tre-fire skuffende visninger, fire helt ok visninger, og tre bra visninger. Resten kommer jeg ikke helt på . Men jeg har vært på flere. 

Jeg la først inn et bud på den andre leiligheten jeg så på, og her la jeg inn et lavt bud for å kunne ha noe å gå på i budrunden. Bare det ble ingen budrunde. Ingen kom med motbud, og selger var ikke villig til å gå ned i pris. Så det var det. Jeg forhørte meg med en av de grusomme leilighetene også. Denne blir solgt på tvangssalg, og katten har ikke brukt kattedoen for å si det sånn. Her la jeg inn et veldig mye lavere bud, for det ville kreve nye gulv, ny tapet, og nytt kjøkken for å ha mulighet til å bli kvitt lukta. Men megler mente det var for lavt, sånn i begynnelsen. Så jeg gikk videre. 

En bitteliten leilighet, som også krevde oppussing men som var såpass billig at det var verdt det, gikk jeg glipp av, fordi jeg ikke fikk ut fingeren for å undersøke priser på oppussingen. Og der og da irriterte det meg veldig, men det viste seg at det var for det beste. 

To uker senere hadde jeg to prospekter i sikte. Det var visninger i to påfølgende uker. Etter jeg var på den første, viste jeg at jeg mest sannsynlig ville være boligeier i løpet av uken som kom. Med mindre noen kjøpte denne leiligheten før jeg fikk se på neste. For den var fin leilighet 1, men leilighet 2 var enda litt bedre, på papiret. Jeg måtte se om det matchet i virkeligheten. Stemte det, ville jeg by på leilighet 2. Stemmet det ikke, ville jeg by på leilighet 1. Jeg tok dermed sjansen på at ingen andre ville by på leilighet 1 før jeg fikk bestemt meg. 

Leilighet 2 var akkurat som jeg håpet, og jeg la en liten plan for hvordan jeg skulle by på den. Jeg hadde ikke lyst til å legge inn det første budet, for helt ærlig, syns jeg prisantydning var akkurat der den skulle være. Men hva om? Hva om jeg kunne få den for 50 000 under takst? Hva om jeg la inn et bud som var alt for lavt, og så kom det ingen motbud slik som var tilfellet sist gang jeg la inn et bud? Til slutt, rett før jeg gikk til lunsj, fant jeg ut at jeg skulle legge inn budet på 60 000 kr under takst. Da kunne enten eier eller noen andre komme med motbud. Men før jeg fikk trykket send, kom første budet. Det ville gå to timer med distrahert arbeid, bud og motbud, deodorant som måtte gi tapt, før jeg fikk telefonen om at leiligheten var min. Enda et stykke under maksbeløpet mitt. 

Plutselig, etter to måneder og noen dager planlegging, var jeg på oppløpet til boligdrømmen. Noe jeg, for seks måneder siden, ikke trodde ville skje på flere år, har jeg nå oppnådd. Og ikke bare oppnådd, jeg er komfortabel og trygg i vissheten om at jeg kommer til å klare å bemanne de ekstra utgiftene dette medfører. Jeg er i min sjette måned med budsjettering og jeg har kontroll på pengene. Nei, jeg vet ikke akkurat hva internett vil koste, innboforsikringen eller uføreforsikringen, men jeg har en ca idé. Og skulle jeg ha en kortere periode uten arbeid, så har jeg nok penger til å dekke lånene (bolig og studie) i 6 måneder, og annen buffer til å håndtere det som måtte skje som jeg ikke klarer å dekke med NAV-støtten.

Jeg kjenner meg trygg i kjøpet og jeg kjenner meg trygg i min situasjon nå. Jeg har bare å signere kontrakten, overføre MASSE penger og innflyttning igjen før jeg har oppnådd et av drømmene mine. 

 

Sold
Licensed from: HomeStead Digital / yayimages.com

#boligdrøm #mål #bolig #budrunde #egenkapital #visning #prospekt #endeligimål #økonomi #buffer #forsikring #myepenger #penger #budsjett #oppnådrømmer #bloggmag #økonomi #nabloggene #nettavisen


 

Mine 2017 målAlle har jo et eller annet 'mål' vil jeg tro, selv om jeg ikke kan si at mine de siste 7 årene har vært noe annet en å være lykkelig, bidra til samfunnet gjennom å være aktiv i Røde Kors og spare penger. Men jeg har i det siste lurt på om man kan være lykkelig når man ikke utvikler seg noe. Jeg tror ikke det. Og for å utvikle seg selv, må man ha vilje og et mål om å gjøre det.

I tillegg til å ha et mål, må man også ha noe konkret å måle det opp i mot. Og et tidsperspektiv. Målet jeg har hatt om å spare penger har vært alt for diffust. Setter man av 50 kr i måneden så har man jo egentlig spart penger, og målet er nådd, siden det ikke sa noe om hvor mye. Jeg hadde litt over 1 år hvor jeg gikk å fikk ansiktsbehandlig hver måned. Jeg ønsket å holde det til under 1000 kr hver gang, slik at jeg kunne spare 2000 kr av lønnen min. Men så trengte jeg en ny krem, kanskje til og med to og da gikk prisen raskt opp til 1500 om ikke 2000 kr. Allikevel tenkte jeg; jeg sparte jo enda penger. Jeg hadde jo tross alt enda 1000 kr jeg satte i banken, og det var sparing.

Etter å ha lest og sett på Youtube, har jeg kommet frem til at for kunne utvikle meg (som trist nok ikke har vært et mål), må jeg ha konkrete målsetninger og en konkret plan for å komme meg dit.

Økonomiske mål:

 1. Spare/Betale ned på lån (Studie og bolig) med 100 000 kr. Renten kommer i tillegg. 
 2. Fortsette å budsjettere og holde regnskapet
 3. Skaff en ekstra inntekt. Sommerjobb 1 er allerede i boks. 
 4. Når leiligheten er kjøpt, innen 2 uker ha kontroll på de vanligste økonomiske utgiftene som kjøpet vil medføre hver måned og i løpet av året. Hva er ekstrautgiftene?   
 5. Aldri gå over 250 kr i måneden på bøker. Koster en bok over dette, må det har blitt spart inn i så kalte Roll-over fra tidligere måneder. 
 6. Lar en ønskeliste, slik at bursdagsgavene og julegavene er en gode.  
 7. Hold Bufferkonten til 100 000 kr

Selvutviklings mål: 

 1. Les en fagbok i måneden, om økonomi eller selvutvikling. Skriv en bokanmeldelse om denne. 
 2. Begynn på Fransk igjen. Hver uke jobb minst 1 time med fransken. 
 3. Planlegg for videreutdanning/Kveldskurs. Hva er interessant, hva vil det koste, hvorfor vil jeg videreutvikle meg her, hva kan det bidra med?  
 4. Fortsett å skriv i bloggen og hold ut med det! Tre innlegg i uken og kom til det punktet hvor jeg skriver 1 uke på forhånd. Jobb med planlegging av innlegg. 

Profesjonelle mål:

 1. Få en fast jobb. Dersom nåværende jobb ikke blir noe videre (bør være klar innen juni), sett i gang å søk etter nye jobber. 
 2. Få ekstra inntektskilder som har muligheten til å videreutvikles til noe spesielt. 
 3. Søk om å gå på videregående førstehjelp for å få bedre førstehjelpkompetanse. 
 4. Tørr å vis frem denne bloggen. Jobb med den hele året for å prøve å utvikle det til noe. Om bare forbedring av skriveegenskapene mine. 
 5. Være med på 1/3 av alle leteaksjoner i byen, og 1/4 av alle leteaksjoner i utmark. Dette krever planlegging og forberedelser. 

Helsemål: 

 1. Sykle til jobben minst 4 dager i uken, med mindre vær, sykdom eller annen aktivitet etter jobb hindrer det. 
 2. Drikk mer vann og mindre brus. (Sier jeg med et glass brus ved siden av meg)
 3. Gå ned opp til 7 kg. Gjør det gjennom mindre porsjoner mat og bevegelse. 
 4. Spis minst 2 vegetarmiddager i uken. Begynn når flyttet til egen leilighet, (og lager mat til kun meg selv)

Har du satt opp mål for 2017?

#2017mål #mål #personligemål #økonomiskemål #profesjonellemål #helsemål #selvutviklingsmål #budsjettere #fastjobb #sykletiljobben #kjøpeleilighet #betalenedlån #betalelån #bufferkonto 

Follow Follow