hits

Voksen, sparetips

Sparetips: Kjøp et annet merke av favorittmaten/drikken/snacksen.

Sparetips er å kjøpe noe annet enn favorittmerket i snacks, mat og drikke. Og ikke kjøpe nytt før dette er tomt.

Dette er et sparetips som ikke er så kjent, det å ikke kjøpe det vanlige merket av favorittmaten/drikken/snacksen men et annet merke. Tipset brukes når du ønsker å kutte ned på forbruket av denne varen. Når du kjøper varen i et annet merke, som selvfølgelig smaker litt annerledes, vil du mest sannsynlig ikke like dette merke like godt som det som er din favoritt. Hvis du lover deg selv at du ikke skal kjøpe favorittmerket ditt før du har spist/drukket opp det du nå har kjøpt, og du spiser/drikker mindre av det fordi det frister mindre, kan du ikke la være å spare penger. 

Dette har jeg oppdaget med sjokoladepulver. 

Etter jeg sluttet å drikke cola, har forbruket av sjokolademelk skutt i været. Jeg har drukket MINST ett glass om dagen, pluss jeg har begynt å bruke det som søtnings og smakstilsetning til havregrøten min om morgenen. En stor Nesquick-pose har derfor blitt kjøpt 1 til 2 ganger i måneden. Dette er en usunn vane og det blir en dyrere vane. Ikke i forhold til cola-drikkingen, men i forhold til å ikke ha vanen... 

Så i forrige uke, var jeg tom for sjokoladepulver. Når jeg kom på butikken hadde de bare en liten pose Nesquick, som er halve størrelsen men IKKE halve prisen kan du tro! Jeg fant derfor ut at jeg skulle prøve en billigere variant. Det kunne jo hende jeg faktisk likte denne bedre, og da var det penger spart! 

Det er penger spart men ikke fordi jeg likte den.... 

Første morgen etter jeg hadde kjøpt posen, åpnet jeg den opp og laget frokosten min. Det lukter som om du åpner en kakao-pakke, bare litt mer kvalmende. Kjøleskapsgrøten lages raskt, lokket skrus på og legges i baggen for å tas med på jobb. Så forsøker jeg å blande dette i melk for å drikke. Jeg får det i meg men pga den sterke lukten, blir jeg småkvalm. Siden har jeg ikke drukket sjokolademelk.

Det har nå gått en uke og hadde jeg hatt Nesquick-pulveret, ville jeg ha nærmet meg en halvtom pose. Det er ikke tilfellet nå! Fordi pulveret funker greit til kjøleskapsgrøten (spiser den på jobb, da er lukta borte), skal jeg ikke kjøpe mer før posen er tom. Det vil ta sin tid. Heldigvis. 

Så får vi se neste gang, om jeg kjøper det jeg liker eller det jeg tolererer. 


Er dette et tips du har forsøkt før? Kunne du tenke deg å forsøke? Ta din store mat-snacks svakhet, og kjøp et annet merke, til noe som nesten er det samme. Og se om det fungere!

#sparetips #økonomi #personligøkonomi #spare #snacks #sjokolademelk

Er det verdt det?

Har du noen gang latt appetitten i øynene bestemme hvor mye mat du tar på tallerkenen? Det skjer alltid når jeg er på en deilig lunsj buffé! Sånn er det også med ting! Vi får for oss at vi trenger akkurat "dette" og først noen uker etterpå innser vi hvordan dette er et bomkjøp. Her har du noen tips til hvordan du kan unngå dette!

En vares bruksverdi Verdi per bruk

For å unngå å kjøpe ting du egentlig ikke trenger, er det lurt å tenke litt over kjøpet. Jeg har tidligere anbefalt at du alltid tenker deg om noen dager før du bestemmer deg for å kjøpe eller ikke men jeg har dessverre oppdaget at selv en uke med vurdering ikke hindrer meg fra å kjøpe noe jeg senere angrer på. Derfor har jeg kommet opp med en ny tommelfingerregel til meg selv! (Og kanskje til deg også). Mens du leser igjennom dette innlegget, vil jeg gjerne at du prøver å tenke på en gang du enten kjøpte noe du angret på eller om du lot være å kjøpe det. Spesielt hvis du lot være å kjøpe det. Da vil jeg gjerne vite hva som stoppet deg fra å kjøpe det!

Dette er noe jeg hørte for ca ett år siden men det er først i forrige uke jeg faktisk tok det i bruk. Tommelfingerregelen er at du må regne ut brukspris for tingen du planlegger å kjøpe. Altså hva er prisen for tingen per gang du bruker det? Du kan se dette i et årsperspektiv eller gjenstandens levetid. Dersom du har en formening om hvor lenge du kommer til å bruke gjenstanden anbefaler jeg å regn ut gjenstandens bruk for dens levetid. Men har du ikke en formening om det, regn det ut på ett år. Selv om man vet at tingen vil vare mer enn ett år, er du i en situasjon hvor du ikke vet hvor lenge du kommer til å bruke det, har du nok ikke for vane å bruke gjenstanden. Da kan deg også hende at du ikke bruker den ett år en gang. La meg ta to eksempler av de ulike perspektivene. 

For gjenstandens levetid: 

For 2 år siden, i forbindelse med at Kongeparet og Kronprinsparet skulle komme til Stavanger på sin jubileumsturne, kjøpte jeg nye gåsko/uniformsko til Hjelpekorpsuniformen min. Når vi er på vakt, står og går vi mye, ofte flere timer av gangen (lengste jeg ha gått/stått er 11 timer på ett døgn), så det er lurt å investere litt penger i dette. Skoene er svarte, de er gore tex og kan derfor brukes på andre ting som ikke gjør de så veldig skitne. Jeg valgte å kjøpe sko som kostet rundt 1100 kr. De forrige skoene mine hadde jeg hatt i 4 år og de ble brukt til mye mer enn bare uniformssko. Jeg bruker de faktisk fremdeles, for sålene er fortsatt gode, de er bare blitt veldig stygge. 

La oss derfor si jeg beregner at jeg kommer til å gå med disse skoene gjennomsnittelig to ganger i uka, i 8 år, fire år som uniformssko, fire år som alt mulig sko. Jeg bruker jo tross alt de gamle skoene til alt mulig som er skittent, jobbe i hagen, gå tur i skogen, sykle til jobb i våt vær... Det blir 832 ganger jeg antar at jeg bruker skoene (52 uker x 2 dager x 8 år). 1100 kr delt på 832 ganger, gir en brukspris på 1,32 kr. Det er ikke ille! 

For ett år: 

Det er ikke alltid du vet hvor lenge du kommer til å bruke en ting, spesielt om dette er for en ny vane du ikke har trent inn enda. For eksempel et treningsapparat eller som dette eksempelet: en støvsuger for en som hater å støvsuge! 

Jeg har nemlig behov for en ny støvsuger. Jeg kjøpte en i fjor for 400 kr og dens sugeevne suger. Ikke bokstavelig. Hele vår har jeg sett en reklame for en ny type trådløs støvsuger som er skikkelig stygg og jeg må anta at den er innmari god dersom den kan være så stygg og samtidig så populær. Vet dere hvilken jeg tenker på? 

The Dyson V10 Absolute in action. Produktbildet hentet i fra Dyson.no

Uansett, den eldre modellen, med færre funksjoner/kostehoder, kostet nesten 5000 kr. Den nyeste modellen kostet over 8000 kr! Og jeg bestemte meg for å kjøpe den eldre modellen! 1000 kr mer enn jeg hadde tilgjengelig for dette men det ville jeg løse. Logikken min var slik: Jeg har tenkt på denne støvsugeren i to måneder. Jeg trenger en støvsuger. Det er derfor ikke et impulskjøp. Det ville egentlig være det, fordi jeg ikke hadde hatt alle fakta i de to månedene jeg hadde tenkt på denne støvsugeren.. Heldigvis begynte jeg å tenke i andra baner.

Tanken slo meg nemlig: Hvor ofte støvsuger jeg? - Vel, for å være helt ærlig, jeg har støvsugd fire ganger siden jeg flyttet inn for nesten halvannet år siden. Jeg har tregulv, så jeg bruker støvmopp, ikke støvsuger, på gulvet. Jeg har bare ett teppe, det er på den innglassede balkongen. Jeg burde støvsugd sofaen oftere men sånn er det. Men la oss si at jeg begynner å støvsuge oftere fordi jeg får en lettere støvsuger. Jeg tror vi kan realistisk si at jeg støvsuger en gang i måneden. Da bruker jeg den 12 ganger i året. Å bruke 5000 kr for noe jeg bruker 12 ganger i året, gir en årspris, per bruk 417 kr. Det er det ABSOLUTT ikke verdt! Selv om jeg skulle støvsugd hver uke, ville prisen for ett år vært 96 kr! Det er enda ikke verdt det når leiligheten min er 55 kvadratmeter. Det er sant, støvsugere varer lengre enn ett år. Poenget er om JEG gjør det? Det kan veldig godt hende, siden jeg ikke har en vane for å støvsuge, at jeg fortsetter å støvsuge to ganger i året. Da har jeg i hvert fall sløst MASSE penger! Nei, da risikerer jeg heller pengene mine på noe annet og fortsetter med den dårlige støvsugeren min. 


Dette var en ny oppdagelse å faktisk benytte seg av denne metoden. Som jeg skrev over, har jeg kjent til metoden i over ett år men hadde enda ikke fått benyttet den med noe stort resultat. Her sparte jeg 5000 kr! Nå kan det fremdeles hende at jeg kjøper meg en robotstøvsuger men den vet jeg i hvert fall vil gå! ;-p 

Heretter kommer jeg til å tenkte over, FØR jeg går ut for å handle, om hva jeg skal kjøpe og hvor ofte jeg antar at jeg skal bruke den. Da slipper jeg det selvpålagte presset i butikken, for å tenke over hvor ofte jeg antar å bruke denne tingen før den blir ødelagt.

Hvilke bomkjøp har du gjort eller nesten gjort? Og hvis du ikke kjøpte det, hva var det som stoppet deg?

10 ting å skrive på ønskelisten din i etableringsfasen.

To ganger i året kan man slå to fluer i en smekk. Med en gjennomtenkt ønskeliste kan du passe på at det du får til bursdag og jul ikke bare tar sårt trengt plass i hus/leilighet men faktisk er noe du har behov for. Ja, det er kjekt å bli overrasket og det kan passe utrolig bra inn selv om du ikke hadde tenkt på det selv. Det kan også være et spill du aldri kommer til å spille, med mindre vedkommende som ga det kommer på besøk...

Som økonomisk oppvakt, miljøbevisst, pålagt minimalist og ett år som boligeier kan jeg ikke la hendelser som jul og bursdag gå uten å ha en plan. Med lite plass i leiligheten, flere ting jeg trenger og bevissthet om mitt økologiske spor i verden, er det lurt å ordne en ønskeliste til venner og familie som ønsker å gi deg ting. Og da slipper du å bruke penger på det selv. Her er 10 ting du kan ønske deg, når du etablerer deg! 

Etter år med å drikke vin ut av de glassene du har, kan du nå ønske deg skikkelige vinglass. Pro-tips. Med mindre du finner det perfekte designet, pass på at de glassene du ønsker deg passer inne i hyllene dine. Det gjør nemlig ikke mine. 

Sengetøy er slik som man må bytte ut med noen års mellomrom. Og hvor deilig er det ikke å kunne ønske seg noe av skikkelig kvalitet? Pass på å oppgi hvor stor seng du har! 

Og i stedet for å ha en fin mix av bestikk, nå kan du få noe som bare er fint (ikke mix). Her kan du velge både daglig-bestikk og bestikk til de mer fancy middagene du kan servere!

Etter år i studentboliger og kollektiv, hvor alle tallerken kommer inn i husholdningen en etter en, kan du nå ha et matchende sett. Anbefaler først å få noe å bruke til daglig bruk. 

Det var først når jeg flyttet for meg selv at jeg innså hvor DYRT en skikkelig støvsuger koster. Det er jo snakk om flere tusenlapper! I hvert fall 2! Dette er på min ønskeliste, da min 400 kr støvsuger suger, og ikke slik den skal. (overraskende?)  

Hånduker er som bestikk og service. Det kommer inn, en etter en. Hva med å få matchende endelig? Det ser ryddigere ut og det er kanskje på tide å kvitte seg med de 10 år gamle håndukene uansett?

Her må man være litt bestemt og spesifikk, hvis ikke får man noe som ikke passer deg i det hele tatt. Ikke si "Et bilde" men at du vil ha "DET bildet". 

Gardiner er greit å ha og kan være overraskende dyrt, spesielt om det er lameller eller sånn som festes i vinduet og kan trekkes opp og ned. Jeg husker ikke navnet. Her må du kanskje ønske deg midler til å kjøpe det selv.

Plutselig begynte jeg å få blomster når folk kom på besøk og jeg måtte bare finne noe å ha det i. Vaser og slikt er derfor en god ting å ønske seg. 

Er du som meg, på en økonomisk reise og skal spare penger her og der, er abonnement noe av det første som anbefales å kuttes ut. Men hvis du virkelig setter pris på det bladet, kan du kanskje ønske deg et års abonnement i gave? 


I dag er er det bursdagen min og årets store gave til meg selv er en støvsuger. Penger fra mamma, pappa og mormor vil gjøre det mulig for meg å finne en god og praktisk en. Dette er allikevel ting jeg har og fremdeles ønsker meg, men situasjonen er kanskje annerledes for deg.

Hvilken livsfase er du i og hvilke lure ting ønsker du deg? 

#ønskeliste #bursdag #jul #tips #sparetips #etableringsfase #økonomi #penger 

Hvordan prioritere dine sparemål fremover?

Den beste måten å bruke penger på, UTEN dårlig samvittighet, er å ha øremerkede mini-buffere! Med å øremerke bestemte beløp i sparekontoen din, får du en mental blokk for å bruke pengene på noe mindre viktig og du gir deg selv tillatelse til å bruke disse pengene på det de er ment til, uten å føle skyld. Pluss, pluss. 

Det siste var en positiv overraskende for meg. Tidligere har hvert stor-kjøp, der jeg måtte bruke en god del penger, vært fulgt med dårlig samvittighet, stress og uro. Dårlig samvittighet fordi det KUNNE hende jeg burde brukt disse pengene på noe annet. Stress fordi jeg nå må leve på minimalt til jeg får ny lønning. Uro, fordi jeg var redd jeg ikke ville klare meg på det jeg hadde igjen den måneden og hva om jeg hadde glemt noe. 

Når jeg så, for første gang, var å kjøpte noe dyrt med øremerkede pengene, ble jeg ganske satt ut! Jeg skulle ha nytt regntøy og sist gang jeg kjøpte dette var jeg urolig resten av måneden. Denne gangen måtte jeg bare passe på at det ikke oversteg beløpet jeg hadde satt til sides. Et beløp som, om ikke alt ble brukt, ville fortsette å være øremerket til turutstyr. Shoppingen ble en varig glede, ikke etterfulgt av de negative følelsene fra tidligere. Kjenner du igjen følelsen? 

Jeg har ganske mange småbuffere til slike nødvendige men ikke månedlige kostnader. Dette er ting som kan føre til mini-kriser en måned, dersom jeg fikk opplevd den uforventet. Nedenfor ser du 12 mini-buffere (som er fordelt på fire bankkontoer: Høyrente, vanlig sparing, regningkonto og skjult konto i en annen bank). 

Når du skal velge dine egne buffere må du stille deg disse spørsmålene: 

 • Hvilken utgifter kommer, men kommer uregelmessig?
 • Er disse utgiftene for høye til å håndteres den måneden? 
 • Hva er jeg alltid urolig for skal skje? 
 • Hva vil jeg prioritere å ALLTID å råd til?

Når du ser på kontoene nedenfor, er ikke alt nødbuffer. Ferie og Ting til leiligheten er ikke noe jeg trenger, men de krever mer enn jeg klarer å spare sammen på en måned. Pusse opp kjøkkenet og Fondsparing er ren sparing. Feirepenger satt til sides er penger jeg fikk når jeg sluttet den gamle jobben min i fjor, som jeg må ha å bruke dette året fordi jeg ikke får feriepenger her. 

Det er også ulik hastverk for å fylle opp kontoene mine. Jeg har den siste måneden tatt mye penger fra Sykkel, fra Gave og fra Ferie. Dersom du skal starte dette bare nå, vil du ikke komme langt om du setter 50 kr på alle de ulike småbufferene dine. Du må altså prioritere. Jeg må nå stille meg følgende spørsmål: 

 • Hva er det meste jeg trenger i denne minibufferen? Hvor er jeg komfortabel altså?
 • Hva forventer jeg at jeg må bruke på en gang, hvis der verste (i denne kategorien) skjer?
 • Hva er minimum jeg må ha? Må jeg bruke de, kan jeg omprioritere månedens budsjett og dekke det som mangler. 
 • Hva har størst sannsynlighet for å skje først?
 • Hva har størst konsekvens dersom du ikke har pengene?  
 • Og, hvis du er meg: Rund det opp. Hele tall ser mer ferdig ut!

Hvis du nå ser på mine tall har jeg følgende konto jeg ønsker å gjøre noe med: 

 • Turutstyr: Rundes opp til 6000 kr. Mangler 148 kr. 
 • Innkjøp til leiligheten: Rundes opp til 1000 kr. Mangler 120 kr.
 • Gaver: Går inn i en periode med MANGE bursdager, men mener det bør holde til alle sammen. Har i sommer 1 bryllup, 8 bursdager i familien, pluss jeg vil feire min egen. Så lenge jeg ikke bruker mer enn 500 kr på alle sammen, bør det gå akkurat. Så jeg fortsetter med 800 kr. 
 • Ferie: Jeg har lyst å gjøre noen fritidsaktiviteter i sommer, så denne posten må opp. Dette er dermed en utgift jeg vet kommer, MEN det er noe jeg kan la være å gjøre. 
 • Sykkel: Sykkel er mitt hovedtransportmiddel og dermed svært viktig. Med å holde syklene mine gående, holder jeg bil-feberen borte. (Den er helt ærlig ikke særlig tilstede uansett). Dersom jeg IKKE kjøper busskort de neste månedene, bør jeg raskt få denne opp til komfortable 5000 kr. Målet er 8000, men jeg klarer meg med 5000. (Et nytt batteri koster forresten 8000 kr, derfor er det målet).

Hadde det ikke vært for at sommerferien er en måned unna, ville jeg fokusert helt og holdent på sykkel. MEN siden jeg har 700 kr som jeg setter på kollektiv, ønsker jeg å ta det meste av dette til sykkel. Jeg kommer til å ta noe buss i sommer, men planen er å ikke ta det nok til å rettferdiggjøre månedskort. Jeg setter dermed 200 kr på ferie utenom, de neste månedene. Da, når bursdagen min kommer i juli, vil jeg ha nesten 700 kr å gjøre noe for. Det kan bli en kjekk aktivitet det! :-) 


#økonomi #penger #spare #sparing #minibuffer #småbuffer #øremerket #sparemål #mål #ferie #pusseopp #sykkel #gaver #prioritere

Tipstid: Praktisk øvelse for å slutte med 'lommetyver'

Dette er en praktisk øvelse, ikke bare "se på lommetyvene dine". Det har aldri funket for meg å bare se tilbake på forbruket mitt for å justere fremtidens utgifter. Tankene mine har vært mer som: "jaja, jeg vet 10 kr her og 10 kr der. Det blir jo litt, men ikke SÅ mye". Det har ikke tidligere vært verdt bryet for meg å gjøre noe med sløsingen. Derfor er noe av det vanskeligste jeg har gjort å endre vanene mine. Spesielt de som inneholder sukker, koffein og/eller fett. Mammm! Det er så godt! Men nå har jeg altså klart å slutte med Cola og det gjør at jeg reflekterer litt over hvorfor jeg har klart det nå, i motsetning til alle andre gangene jeg har forsøkt å slutte de siste 20 årene. 

Når jeg tenker tilbake kommer jeg til når jeg bannet inni meg på butikken. Jeg banner aldri, (farsken er det styggeste jeg sier, pappa er Nordlending) så det at jeg selv i gjenfortellingen banner, viser frustrasjonen, irritasjonen og sinnet mitt. "Ikke F**n at jeg skal betale så mye for brus!" 

Det var det som gjorde det. Jeg har hørt at ingen forandring skjer før du er SKITLEI den situasjonen du er i! Når du absolutt ikke kan stå for at livet fortsetter slik det gjør! Når du aksepterer at det er du som er ansvarlig. Du er ansvarlig for å begynne, ansvarlig for å fortsette og ansvarlig for å slutte. Og du blir sint fordi du ikke har sluttet før. 

Nå er det er ikke bare bare å bli skitlei. Ikke for min del i hvert fall. Jeg har aldri kunne sagt til meg selv "Nå ble jeg skitlei!" Det jeg er flink til, er å lage unnskyldninger og spesielt flink til å finne en grunn til å utsette. Derfor beveget tankene mine seg over til hva man kan gjøre for å fremprovosere dette sinnet. Her har du det som kan være løsningen, steg for steg. Nøkkelordet er nemlig mulighetskostnaden!

STEGENE FOR Å BLI SKITLEI!

 1. Først må du vite hvor mye penger du sløser på lommetyvene dine. La oss ta utgangspunkt i en måned. Bruker du kort, gå igjennom kontoutskriftene dine. Kjøper du noe på butikken sammen med maten, ta vare på kvitteringene i en uke og gang dette med fire. Selv om du ikke ønsker å håndtere alle uvanene med en gang, finn prisen på alle sammen. Det øker sinnet! 
 2. Legg sammen hvor mye penger du totalt taper hver måned med uvanene. Dette er summen du nå skal jobbe ut ifra videre. 
 3. Lag så en liste med konkrete ting du ikke kan gjøre i dag eller ting du gjør mindre av i dag, fordi du ikke har penger eller råd til det. 
 4. Fyll ut listen med ting du ønsker skal skje i fremtiden, som kan skje fortere om du har pengene til å jobbe med det.
 5. Se for deg og kjenn på hvordan du hadde hatt det om du klarer å gjøre det du ikke kan gjøre i dag. Så spør du deg om uvanene er verdt å IKKE oppnå dette? Er uvanene viktigere og kjennes de bedre ut enn å oppnå alt som er på listen din.   
 6. Hver gang du har lyst til å kjøpe noe av uvanene dine, tenk på den listen du har laget og spør deg selv; Har jeg virkelig mer behov for denne tingen enn jeg har for ......?

Et ekte eksempel: 

Jeg innså hvor mye penger jeg brukte hver måned, når jeg tok innover meg at jeg faktisk betalte over 150 kr i uka for brus. Det er over 700 kr i måneden. Dette er ting jeg kunne gjort for de 700 kr i stedet for: 

 • Betalt ekstra på lånene mine, kanskje boliglånet, slik at jeg kan runde det opp til 5000 kr. (Tror faktisk jeg skal gjøre det. Har da 300 kr igjen.) 
 • Har råd til å kjøpe meg et nytt klesplagg hver måned, kan dermed bytte ut ting fra garderoben min
 • Fylle opp alle de kortvarige synkefondene mine. 
 • Gå på kino to ganger i måneden, MED godteri og popcorn
 • Gi mer penger til veldedighet
 • Gå på kafee med venner og familie.
 • Spare mer penger til ferie
 • Betale for å gå på treningssenter (Kommer jeg ikke til å gjøre)
 • Spare å få en ansiktbehandling annen hver måned.
 • Kunne kjøpe gode, antiakne produkter
 • Fylle opp kontoen for å pusse opp kjøkkenet
 • Betaler jeg nok ned på lånene mine, kan jeg selge denne leiligheten og kjøpe en større en. Til slutt kan jeg kanskje spare opp nok til å bygge meg et eget hus!
 • Investere mer penger

Så hver gang jeg er fristet til å kjøpe Cola (og nå også sjokolade), tar jeg for meg listen jeg har laget her, (selv om det opprinnelig ikke var så detaljert som dette) og så spør jeg meg selv "Vil jeg virkelig ha denne colaen/sjokoladen mer enn jeg ønsker å være gjeldsfri?" eller "Vil jeg virkelig ha denne colaen mer enn jeg ønsker å kjøpe en ny kjole denne måneden?". Jeg har enda ikke sagt ja til dette spørsmålet, en måned etter.  

Så nå er det din tur! Hva ønsker du skal skje i fremtiden og regn på hvor mye saktere det går om du fortsetter med uvanene dine! Jeg tror på deg, slik jeg tror på meg! 

Lykke til!

#økonomi #penger #uvaner #vaner #spare #sparing #alternativer #alternativ #

10 ting jeg ikke lengre bruker penger på! (Felles tema)

God morgen flotte folk!

Det er ikke alltid lett å begynne å spare penger, å minimalisere forbruket og kutte ut ulønnsomme kostnader i livet. For mange av oss er det allikevel nødvendig for å kunne oppnå de største økonomiske målene våre her i livet. Om det er å reise på en spennende ferie, betale ned lån, kjøpe seg en bolig eller bil, av og til må kostnadene ned. Det jeg har merket er at jeg klarer i dag å spare svært mye mer penger i hverdagen enn jeg klarte for ett år siden. Jeg har utfordret meg selv og lært masse av å se hva andre klarer. Derfor er jeg så glad for at flere ville være med å skrive et innlegg med temaet "10 ting jeg ikke lengre bruker penger på". Det beste med å ha en blogg og å lese andres blogger, er å få tips og inspirasjon i fra andre. Jeg har til og med en utfordring til deg, om du har en blogg eller ikke. Dersom du ikke har en blogg selv, skriv i kommentarfeltet ting du har sluttet å kjøpe for å spare penger eller fordi det var ikke verdt pengene lengre. Dersom du har en blogg og har flere ting du kommer på, skriv gjerne et innlegg og del det med meg! Det gjøres lett i kommentarfeltet, så får jeg lest det og kan legge det på bloggen min permanent! 

Hvem er med allerede?

Så langt har jeg fått bekreftet at Sam fra Balansere.no er med: (Hun legger ut innlegget sitt idag hun også. Trykk her for å komme til hennes innlegg). 

Kjersti Gulli har også skrevet et innlegg, med ting hun enten har kuttet helt ut eller bruker mye mindre penger på. Trykk her for å komme til hennes innlegg

Gnier fru har også blitt med, selv med 17. mai og alt arbeidet det fører med seg har hun tatt seg tid til å skrive en liste! :-) Du finner innlegget HER

Det er også andre som skal tenke på det, jeg ga de bare 6 dager på å komme på og skrive ned ideene! De blir nevnt her etterhvert som innleggene kommer! 

Hva er mine 10 ting?

Jeg har ikke vært hos frisøren på snart tre år. Siden jeg begynte å studere gikk jeg til frisøren en gang i året men for 2,5 år siden fant jeg noen Youtube videoer om hvordan folk klippet håret sitt selv. Jeg bestemte meg for å prøve, og selv om første resultat kanskje bare ble så som så, er jeg i dag fornøyd med resultatet. Jeg stusser håret omtrent en gang i måneden. Trykk HER for å lese om hvordan jeg klipper håret, det er bilder som viser det, steg for steg. 

Mens det spennende og kjekt prøve nye retter, kan man lett gjøre småfeil. Det verste er jo om man kjøper noe dyrere og så finner man ut at dette ikke var godt i det hele tatt! Heldigvis bør dette vær en sjelden sak. Noe mer vanlig er når man kjøper en pakke av en ting vi bare bruker litt av og så blir tingen stående til det blir dårlig.  Sist jeg gjorde det var når jeg skulle lage noe thai suppe til meg selv. Det var fersk koriander i oppskriften, så jeg kjøpte en hel plante. Men så var det dette med å bruke opp korianderen. Jeg har det ikke til så veldig mye annen mat, så urtene ble dårlig før jeg rakk å gjøre noe mer med den. Når det er snakk om 20 kr, en gang, er det ikke så farlig. Det kan bli mye dyrere om man prøver noe nytt hele tiden.  

Jeg har aldri likt å støvsuge, jeg tror det er lyden som irriterer meg. Derfor liker jeg tørrmoppen/Støvmoppen så innmari godt! Problemet er at de klebrige 'arkene' man kan kjøpe ofte koster en del. Jeg har i stedet investert i flere mikrofiber mopper, hvor jeg bruker en mopp tørr i stedet for med vann. Da kan jeg vaske den tørre moppen når den har samlet nok støv og skit. 

For nesten tre år siden kjøpte jeg en Divakopp, som har gjort at jeg siden ikke har måtte kjøpe bind eller tamponger lengre. En Divakopp er et merke av mensenkoppene, en kopp laget av silikon som man tar inn i skjeden for å samle blodet i koppen i stedet for i en tampong eller i bindet. Jeg kan ha det inne i 12 timer, det skal mye til for at jeg merker at den er der, det er økonomi og miljøbesparelig. Jeg skriver om det i dette innlegget, med tips og fordeler/ulemper. 

Dette er relativt nytt (ikke en måned en gang) men jeg er så stolt jeg tok den med for det om. Jeg sluttet med Cola for fire uker siden i morgen og det har spart meg mer på en måned enn en Diva cup sparer meg på et år. Jeg er meget fornøyd med det. I helgen var jeg på utdrikkningslag og dere aner ikke hvor mye det fristet når vi var ute til lunsj å kjøpe brus i stedet for å drikke vann. Men nei, jeg holdt meg! Her kan dere lese om de første tre ukene

En av hobbyene mine er å strikke og spesielt å hekle! Problemet er at jeg har tidligere kjøpt garn som er fint, i stedet for å finne garn til spesifikke prosjekt. Det betyr at garnet blir liggende. Jeg har flere esker i leiligheten min med garn som jeg skal bruke opp før jeg kjøper noe mer. Fordi strikking og hekling er en høst og vinter aktivitet (for meg) ligger alt sammen nå til etter sommeren. 

Dette er innmari greit. Tøymykner er ikke nødvendig for rent tøy. Fordi det ikke er nødvendig betyr det at det er mer forurensende og dyrere enn jeg behøver å bruke på klærne mine. Derfor kjøper jeg det ikke!  

Dette stemmer delvis. Det vil si jeg bruker kokosnøttolje til håret og å smøre på huden. En billig en koster omtrent det samme som en hårkur men fordi jeg også kan bruke det til å smøre på kroppen, blir det ikke liggende til det blir harsk og ekkelt. Jeg kan også bare kjøpe en krukke for å ha på badet og en krukke til å ha på kjøkkenet (for jeg bruker det også til å steike i). Og mens jeg ikke vil ta en krukke som har vært på badet til å lage mat med, kan jeg ta en krukke fra kjøkkenet til badet, skulle det være behov for det. 

Jeg har egentlig aldri sett på meg selv som super miljøbevist men mens jeg går igjennom listen ser jeg at med en gang jeg kan koble penger og miljø sammen, hiver jeg meg på det. Vaskesprayer som vi kjøper inneholder svært mye rart. Vi puster inn alle kjemikaliene og forgifter oss selv over lengre tid. Jeg lager egne vaskemidler en stund og bruker eteriske oljer, eddik, zalo og blåsprit (Rubbing Alcohol på engelsk) til det meste. Du kan se videoen jeg har sett på når jeg lager egne vaskemidler til boligen min. Og det lukter himmelsk!

Jeg har til tider forsøkt å være en pyntete dame, men jeg klarer ikke å få det til. Sminke, øredobber, smykker og slik blir bare glemt. I høst hadde jeg stand på et loppemarked og solgte bort det meste. Det var en lettelse å ikke dra det rundt mer. I dag, om jeg skal noe spesielt og vil gjøre noe med håret, har jeg blitt ganske flink til å flette. Da henter jeg gjerne noe inspirasjon fra Youtube og trenger bare fliseklemmer og strikker. 

***********************

Så nå er jeg super spent! Har du kuttet ut noe av det samme som meg? Er det noe jeg ikke har tatt med? Hva kan du lære meg om å spare penger? Hva kan jeg prioritere ned for å prioritere noe annet? Er det noe du ikke er villig til å slutte å bruke penger på?

Kommenter nedenfor, jeg gleder meg! 

#økonomi #penger #sparetips #spare #sparing #hår #skjønnhet #frisør #klippehåret #mat #rydde #Hjem #håndarbeid 

Når butikkene tar over en grønn dag

9 shoppingvettregler for de av oss som har kommet hjem fra shoppingterapi, og kjent angsten komme når du ser bankkontoen. Det hadde kanskje vært billigere med en psykologtime i stedet for? Var det andre enn meg som fikk hakeslepp og ble lettere irritert når de fikk med seg Green Friday salgene som begynner i dag? I går fikk jeg to SMS-er og to mailer hvor jeg fikk reklamert at i dag er det GREEN FRIDAY, med MASSE salg. Har dere sett den? Det er på forsiden av blogg.no en banner for disse i tillegg, så det kan godt hende. 

Min irritasjon over dette kan henges på to knagger.

1. Hvordan er det å selge ting på salg grønt? 

Salg betyr jo større forbruk. Salg betyr at ting som kanskje er litt udatert, nå blir erstattet og kastet. Salg betyr at ja, DU kan spare penger, fordi du passer på å ikke la deg lure av lokketilbud. Med det er jo en grunn til at butikkene har disse tilbudene. Folk lar seg lokke. De kjøper kanskje ikke mer enn forventet, fordi de hadde ikke en plan eller bevissthet på forhånd. 

2. Var ikke Grønn Fredag et motsvar og kritikk av Black Friday?

For første gang jeg hørte ordet Grønn fredag nemlig, var i forbindelse med Black Friday, hvor miljø og forbrukerbeviste lanserte alternativet "Grønn fredag", for å ha en shopping stopp akkurat denne dagen. Det er en reaksjon på det store fokuset på hva vi ikke har, i motsetning til hva vi faktisk har. Jeg elsket ideen. Jeg var å handlet på Black Friday, jeg var det. Men jeg var bevist før jeg reiste, på hva jeg trengte og hva jeg ikke trengte. Det meste trengte jeg ikke. Det jeg trengte og kjøpte, var noen fine sko til jobben. Jeg hadde en uskrevet plan. 

Så i går når jeg fikk første SMS, hevet jeg øyenbrynene i overraskelse. Så fikk jeg en mail. Jeg ble lettere irritert. For, "hvis du ikke kan overtale de som er kritiske til deg, ta over navnet og gjør definisjonen til det motsatte". Ikke sant? 

Vel, i dag tidlig, mens jeg skrev dette innlegget, viser det seg at dette ikke er første året med Green Friday salg. Det er andre. Og det kan se ut som om dette også er hentet fra utlandet. Jeg ser fremdeles ikke noe grønt med å oppmuntre til større forbruk, men jeg kan ikke garantere at Grønn Fredag - kampanjen var først ute med ordet. 

Jeg ønsker uansett dere som skal ut på salget, lykke til. Det er noen tips som kan spare miljøet og ikke minst lommeboka di!

 1. Les igjennom Shoppingvettreglene jeg laget i høst, 
 2. Legg spesielt merke til tips 1 og tips 4. Lag en liste på hva du trenger, og se hvor mye penger du kan bruke.
 3. Prøv å ha en viss ide om hva denne tingen du trenger koster til vanlig, er du bedre rustet til å vite om du får en deal eller ikke. 
 4. Husk å ta med kvitteringene! (Hadde spart meg 300 kr om jeg ikke hadde takket nei til det sist gang jeg handlet)
 5. Siden det er Green Friday, prøv å tenk litt grønt da. Trenger du og miljøet denne tingen?

Ha en fin helg dere!

#økonomi #penger #salg #greenfriday #kritikk #skeptisk #grønnhverdag #materialisme #forbruk #Tipstid #shoppingvettregler

Tipstid! Spar radikalt med å slutte med bil (eller gå fra to til en i familien)

Det er nydelig vær her på Nordjæren diisse dager. Ganske merkelig at for to uker siden falt jeg på isen med sykkelen, og i går var det nesten 20 grader. I går var jeg så takknemlig for at jeg fikk sykle hjem og nyte dagen, så jeg fant ut at det fortjente sitt eget innlegg. Dette tipset er ikke for alle, jeg skjønner det. Men det var mulig for meg og jeg er sikker på at det er mulig for ganske mange andre også. For dere med to biler, har dere noen gang vurdert å gå ned til bare en? Dette innlegget vil gå igjennom de tingene som gjorde at jeg kunne og ønsket å kvitte meg med bilen, og i stedet kunne kjøpe meg leilighet.

Steg 1: Innse hvor innmari dyrt en bil er å drifte

Har du sett hvor mye du bruker hvert år, på bil? Jeg har hatt to biler selv, en gammel som ble kjøpt 100 % og en leaset bil. Når jeg eide bilen 100 % brukte jeg ca 40.000 kr på bilen hvert år, og når jeg leaset bilen gikk dette opp til ca 60.000 kr. Dette er inkludert drift, bensin, bom, forsikring, service, reparasjoner, og lån (leasing). 

Steg 2: Spør deg selv; er det jeg får ut av bilen verdt kostnaden? Kan jeg ha bruk for de pengene en annen plass?

I mitt tilfelle ville bilen hindret meg fra å kunne oppnå drømmen med å eie min egen bolig. Og alt jeg har betalt ekstra i fjor, er omtrent det samme som en bil ville ha kostet. Jeg kan derfor si at det å ikke ha en bil er større verdi for meg enn å ha den. Med å betale ekstra på lånene, har mine kostnader sunket med ca 300 kr for resten av lånets levetid. Men du kan bruke pengene på akkurat det du ønsker. Invester de, spar til nytt bad eller kjøkken, spar til en fantastisk reise! Hvor langt og lenge kan du ikke reise for 60.000 kr? 

Steg 3: Prøv alternativer og aksepter begrensninger

Det finnes flere alternative transport-måter. Buss, sykkel, gå, trikk, tog og samreise er de jeg kommer på akkurat nå. Det er mye lettere å gå til bilen (som kanskje er forhåndsoppvarmet), sette seg i den og kjøre til jobb hvor du muligens får parkerer under tak, og går under tak inn på kontoret ditt. Men basert på egne erfaringer og erfaringer til venner jeg har diskutert dette med, vil enhver annen form for reiser til og fra jobb være sunnere mentalt og fysisk. Når du sykler eller tar bussen hjem, har hjernen din mulighet til å legge fra seg jobben underveis, du kommer hjem har du et klart hode og en tilstedeværelse man ikke får av å kjøre. Så hvis du aksepterer at turen hjem tar omtrent dobbelt så lang tid, at det vil være ganger bussen kjører forbi, at du vil bli våt (og kanskje kald dersom du ikke har kledd deg nok), og så forsøker å bruke alternativen du har i mer enn et par ganger med et åpent sinn. Da kan det hende du innser at det er greit å bruke andre transportmuligheter. Har du funnet ut at sykkel er din transportmiddel, så hør om du kjenner noen som kan la deg prøve el-sykkel noen dager. Jeg bruker el-sykkel hovedsakelig til jobb, (nærmeste bussenstopp er 20 min fra jobb-plassen min, så sykkel er bedre), og sykkelen er min 2 eller 3. favoritt eiendel, kun slått av leiligheten og på delt plass med Kindlen. (Og den eneste grunnen til at den er delt, er at sykkelen er så mye dyrere enn Kindlen.

Er det buss du bruker er et tips å undersøke hvilke verktøy kollektiv-selskapet ditt har som hjelper deg på veien. Jeg er helt avhengig av Kolumbus sin Reiseapp, den hjelper meg planlegge ruter, hvor busstoppene er, når bussene kommer, Ja, det eneste jeg ikke bruker den til, er billetten. Den er i en annen app. 

Steg 4. Igjen, aksepter begrensninger og finn fordelene. 

Dette er såpass viktig, at jeg tar det igjen. For du må på forhånd være forberedt på at det er litt mer tungvidt å bruke kollektiv-transport og andre midler enn bil. Men det er litt innstilling også. Jeg er klar over at jeg må planlegge å reise minst 1 time før jeg skal gjøre noe, i stedet for de 20 min man trenger med bil. Det krever en omstilling mentalt. Allikevel kan du utnytte de minuttene du bruker lengre, med for eksempel å høre på lydbok. Jeg hører ikke på noe når jeg sykler, for da skal jeg høre trafikken, så av og til tar jeg bussen til jobb (eller så nærme bussen går og så gå de 20 min det er igjen), bare for å få hørt på lydbøker. 

Steg 4, Rams opp fordelene og ulempene. 

Når du først har forsøkt ulike måter å reise på, kan du se på fordeler og ulemper. Er det en ting som irriterer meg, så er det de som har prøvd bussen to ganger, så bestemt seg for at tilbudet er horribelt og så bruker resten av livet sitt på å snakke ned om det og syns synd på alle som 'må' bruke det. Ja, det er enkelte som bor i områder hvor det er vanskelig å bruke kollektiv-transport, og da må jeg bare si "Synd for deg". Jeg hadde faktisk denne diskusjonen med en. Bussen gikk ut til han 6 ganger om dagen, 3 om morgenen, og 3 på ettermiddagen. Jeg svarte at siden han hadde kjøpt seg bolig uten å vurdere kollektiv-mulighetene, kan han ikke klage på det. Kollektiv muligheter var en av de obligatorisk punktene når jeg leite etter leilighet, og det kunne nesten ikke vært bedre. Så for dere som ikke har kollektiv-transport i nærheten, eller det vil ta deg to timer å komme til jobb og to timer hjem. Beklager. Skikkelig kiipt. Kan du sykle? Hvis du leier, har du mulighet til å flytte? Jeg er klar over at ikke alle kan kvitte seg med bilen, men mange kan. Så bor du en plass hvor det er tilgang, si til deg selv: Ja bussen er mer tungvindt enn å kjøre selv, jeg vet og aksepterer det. La meg forsøke. 

Steg 5. Ha en plan for når du trenger en bil

Av og til trenger man en bil. Sånn er det bare. Men du kan leie ganske mange biler, ganske mange helger for 60 000 kr. Du kan jo også høre med noen gode venner om du kanskje kan leie bil av de? Eller så finnes det vel fremdeles sånne Dele-apper? Jeg er så heldig at mine foreldre har to biler, og jeg kan som regel ved behov, låne av de. Jeg passer på at jeg ikke utnytter muligheten mer enn absolutt nødvendig, og jeg betaler for dieselen. Ellers har jeg gått til Shopping trolley baginnkjøp av to ting som gjør det lettere for meg å håndtere den situasjonen hvor jeg tidligere savnet bilen mest: Ved storhandel! Jeg har kjøpt meg en ekstra sykkelveske, bare i forrige uke, og jeg har kjøpt meg en sånn 'gammel dame veske på hjul'. Jeg skulle ønske min bag var så kul som denne!


Licensed from: Ohotnik / yayimages.com

Steg 6. Ha en testperiode

Når jeg bestemte meg for å vurdere å ikke få ny bil når leasingen min var over, fant jeg ut at jeg måtte ha en testperiode. Akkurat på denne tiden var søsteren min gravid på de siste månedene og de har heller ikke bil. Det var tungt for søsteren, så jeg lurte på om de ville låne bilen, først rundt fødsel, men også frem til jeg skulle levere bilen inn. De betalte noe av kostnadene og for bensinen, mens jeg plukket opp resten. Etter to måneder hvor jeg hadde brukt buss, bestemte jeg meg for at jeg klarte meg fint uten bil, og tok da å investerte i en El-sykkel. Jeg hadde bestemt meg men ville fremdeles ha mulighet til å endre den frem til bilen ble levert inn. Det gjorde jeg ikke, og i januar 2017, ble min lille Nisse levert inn. Med å ha en testperiode, vil du se hvordan det går. Husk å ha rett innstilling! 

Steg 7. Hold motivasjonen oppe

Det er som jeg sier flere steder, mye enklere med egen bil, men jeg har enda ikke tenkt "Nå sparer jeg opp for å kjøpe bil". For det skal sies: Jeg kommer aldri til å lease igjen, For et tapsprosjekt! Hvert fall vis man er økonomisk motivert. De dagene det er litt ekstra tungt, minner jeg meg selv på fordelene: Sparer penger, får mosjon, sparer miljøet, slapper av, sparer tid (om jeg skulle gått ut å trent etterpå), utfordringen og gleden over å ha klart å komme meg ut mens alle andre rister på hodet. Det er mange små og store ting som gjør sykling verdt det for meg.   

**************
Som jeg skriver over, dette er ikke gjennomførbart for alle. Noen bor eller jobber plasser som er for langt og tungvidt å både ta buss og sykle. Jeg vet og aksepterer det. MEN det er så mange andre som har det som en sannhet at "Bil må jeg ha". Det er disse jeg henvender meg til i dette innlegget. For det er mange i Norge som ikke må ha bil. Våg å vurder hvordan livet blir uten bil, så kan det hende du innser du ikke trenger det. 

#økonomi #tipstid #bil #elsykker #sykkel #handlebagg #sparepenger #sparing #Spare #mosjon #trening #avkobling #stressløser #helse 
 

Spar penger: Frokost til 5 kr

Hvem ønsker vel ikke noe mettende, godt, næringsrikt, billig, enkelt og praktisk til frokost hver morgen, som smaker litt som eplekake? I ca tre år har jeg hatt kjøleskapsgrøt i en eller annen form til frokost og den eneste måten jeg kunne vært mer fornøyd med selve måltidet, var å heller sitte på en varm strand å spiste vannmelon til frokost, eller hadde hatt en rolig morgen, med å lese på senga til ca 10, og så hatt noen andre steike meg egg og bacon. Siden ingen av disse er gjennomførbar i lengden, skal jeg være fornøyd med kjøleskapsgrøten min. 

Oats
Licensed from: BDSPN / yayimages.com


I 2,5 år har jeg forsøkt ulike typer grøt og ulike beholdere for å finne den mest praktiske måten å transportere grøten (Jeg liker å vente litt med frokosten og heller spise når jeg kommer på jobb) og så viste det seg at det beste var det enkleste! Både ingredienser og beholder. Helt nederst finner du litt mer om andre grøtformer jeg har forsøkt. 

Løsningen på beholderproblemet er et syltetøyglass som rommer 500 g. Jeg spiser ikke mye syltetøy, så det ene glasset er et jeg hadde kokosnøttolje i, og det andre hadde jeg eplesyltetøy i. Problemet med de andre, er at glemmer jeg de i veska over natten, lukter de surt og er ubrukelig før jeg har tatt alt fra hverandre, vasket det nøye og latt de tørke separat. Syltetøyglasset har luktet surt en gang, etter helgen når jeg var stuck i fjellet noen dager ekstra. Da sto sto det uvasket i fem dager, med lokk på.

Empty jar
Licensed from: BDSPN / yayimages.com

Ingrediensene er kjempe enkle: 

Havregryn, melk, kanel og eplemos eller eplesyltetøy. Både eplemosen og eplesyltetøy har jeg laget selv med eplene i fra hagen til mamma og pappa. Du kan selvfølgelig kjøpe også, men jeg syns denne er litt vel søt. Når jeg bruker denne, passer jeg på å ha mye mindre syltetøy med i grøten enn når jeg bruker hjemmelaget.

Hjemmelaget syltetøy 

Eplesyltetøy/mos er også svært enkelt: Rens epler for skall og kjerne. Skjer i biter. Hiv i en kjele og varm opp. Du kan godt ha en dl vann i bunnen for å hindre at det brenner seg. Rør rundt ved behov. Ved mos kan du enten presse alt med en potetmos press ting eller bruke en håndmikser. Smak deg til med sukker. Husk at epler blir søtere når de har blitt varmet opp, så du trenger mindre sukker enn annen syltetøy/mos. Ha i mindre beholdere og frys det du ikke bruker.  

Fremgangsmåte

Jeg lager grøten på morgenen før jeg drar til jobb og spiser der, men den blir mer grøtete over natten. Er du i tillegg usikker på blandingsforholdet, anbefaler jeg å gjøre det på kvelden før, for da kan du sjekke konsistensen før du tar den med deg. 

I syltetøyglasset har jeg først mellom 1 dl til 1,5 dl havregryn. Så tar jeg oppi kanel og eplemosen. Avhengig av sødmegraden på syltetøyet vil denne mengden variere. Min hjemmelaget har jeg to spiseskjeer per dl, havregryn, sånn ca. Til slutt heller jeg melk oppi og blander med skjeen jeg brukte til syltetøyet. Konsistensen skal være at det er lett å røre, men du skal fremdeles kjenne litt motstand. 

Ekstra ingredienser, bare fordi

Av og til har jeg også ekstra ingredienser oppi grøten. Det har vært solsikkefrø og linfrø hovedsakelig, men jeg har også forsøkt Chiafrø. Dette øker selvfølgelig prisen på frokosten, og gjør noe med konsistensen... Jeg klarer ikke helt å beskrive det. Chiafør utvikler et slags beskyttende lag rundt seg, det er dette som gjør at du kan lage pudding med chiafrøene og solsikke og linfrø trekker ikke til seg melken, så den blir litt klumpete/flytende.. To ord som egentlig betyr nesten det motsatte....  HAHA 

Andre varianter jeg har forsøkt

Det hele begynte egentlig med yogurt og havregryn og masse frø. Men havregrynene forble som gryn med yogurten, som jeg ikke er helt tilhenger av. Dessuten er prisen på yogurt ganske dyr i lengden når du trenger 1,5 liter i uka. Jeg syns også å huske det ble litt vanskelig å finne literbeholderen.... 

Så kom den fantastiske morgendrikken med havre i butikken, og jeg elsket alt bortsett fra prisen... 32 kr eller noe slik for en flaske. Det er ikke holdbart i lengden, så jeg bestemte meg for å forsøke å lage det selv. Biola og havremel, gryn og korn ble blandet. Men igjen kom jeg borti den uheldige prisen. Jeg varierte smakene, og dermed også prisene mellom 30 og 40 kr for literen. Fordi denne skulle være flytende, kunne jeg ikke ha så mye gryn i, som igjen betydde mer væske for å kunne bruke dette som frokost. Det igjen, ble for dyrt.  

Melk ble det jeg havnet på, og med eplesyltetøyet/mosen og kanelen får det helt klart en eplekake smak på seg. Andre søtningsmidler jeg har brukt er honning og vaniljesukker. Sammen er det ikke noe særlig, men separat funker det ganske bra. Her må du bare prøve deg frem, og skulle det være mislykket, har du bare kastet bort 5 kr. 

Håper dette var til inspirasjon for en god og billig frokost. Kostnadene for mat er noe vi kan justere ganske mye selv, men aldri sett opp måneden slik at mat er det vi ikke har råd til. Mat er en av våre grunnstener og skal alltid være dekket! 

Ha en fin fredag!

#økonomi #penger #spare #sparing #mat #havre #grøt #kjøleskapsgrøt #hjemmelagetsyltetøy #hjemmelaget #syltetøy #eple #havregrøt #tipstid

Fått mer i lønn eller mindre kanskje? Hvordan håndtere det i budsjettet

Har du fått mer i lønn enn forventet? Så gøy! Det er jo det aller beste som kan skje i et budsjett og er du lur har du allerede forberedt deg på hva som er viktig å bruke penger på. Fått mindre? Ta de vanskelige kuttene, og forbered deg til neste gang

Ekstra inntekt kommer av ulike årsaker og selv har jeg først nylig fått en fast månedslønn, i stedet for timelønn. Men fordi jeg ofte jobber litt overtid, har jeg de fleste månedene høyere lønn. Det kan også gå andre veien, fordi jeg var stuck på fjellet i to dager med Røde Kors og jeg er nyansatt som ikke har feriepenger på jobben, har jeg to dager ubetalt fra nå i februar. Så det kan gå begge veier. 

Mitt første tips er å alltid forsøke å budsjettere med litt mindre enn det du forventer å få. Tror du at du får utbetalt 21 000 noe? Da budsjetterer du med 20 000. Når jeg hadde timebetalt i fastjobben min satte jeg opp den minste inntekten jeg noen gang fikk som standard og la til dersom jeg hadde jobbet overtid. Fordelen med ekstra-jobbene jeg hadde i fjor, var at jeg leverte timeliste. Der hadde jeg allerede regnet ut hvor mange timer jeg hadde jobbet, så ganget jeg det med timelønnen min, og trakk fra skatt. Så rundet jeg ned og la til i budsjettet. 

Det andre tipset du kan og bør gjør når du setter opp budsjett, er å alltid stille deg selv spørsmålet "Hvor viktig er denne utgiften?" og "Hvor viktig er størrelsen på denne utgiftsposten?". Da er det ikke bare med tanke på hvilken poster du kan kutte i jeg mener. Du kan også si "Dette er en ganske viktig utgiftspost og jeg skulle ønske den var større". For meg har denne posten variert, avhengig av målene mine. I fjor, etter jeg kjøpte leiligheten, var målet gjelden. Etter jeg nådde målet mitt med 100 000 nedbetalt, flyttet jeg målet til å spare opp på ferie. Når det var oppnådd, sparte jeg penger til oppussing av kjøkkenet. Nå er jeg tilbake til gjelden. 

Tips nummer tre: Ikke gjør det enkelt kuttet, med å kutte sparingen. Eller la meg endre det. Ikke kutt all sparing. Jeg anbefaler at du har en minimum sparing hver måned som ALDRI skal røres. Har du mer penger, øk denne summen gjerne, men aldri kutt mer enn at noen hundrelapper går til sparing i hvert fall. Min minimum er 500 kr. Dette investerer jeg i et fond. Av penger jeg sparer som jeg kan kutte er det 1000 kr som pleier å fordeles mellom de ulike reservekontoene (også kalt Sinking funds). Og er det skikkelig krise kan jeg også minke på de 1000 kr jeg sparer til gaver og slikt. 

Tips nummer fire: Er du usikker på inntekten din og den kan variere SVÆRT mye, da mener jeg med mer enn 5000 kr, ville jeg satt meg ned og gått igjennom hvilken måte du kan fordele pengene på, og hvilken konsekvenser dette har. Når du har alle alternativene dine, se på hvordan å bruke penger på dette hjelper deg i din hverdag, og hvilken mer-verdi det gir deg. Her kan du lese om hvordan jeg gjorde det, når jeg oppdaget feil i budsjettet mitt og jeg faktisk hadde mer enn jeg trodde. Jeg har også dette innlegget som forklarer hvordan jeg lager en prioriteringsliste. Steder du hvor du kan vurdere å plassere de ekstra pengene er som følger:

 • Gjeld: jeg har betalt inn 120 ekstra på studielånene mine, og det månedlige beløpet har allerede sunket med to kroner pga det. Tenk hvor mye 5000 kr vil minke beløpet? 
 • En eller flere reservert buffer (til spesifikke formål) som kunne trenge litt ekstra. Her er det lurt også å ha sparemål. Min tannlege/Helse buffer har 10.000 kr som mål fordi når jeg tok rotfylling for snart 10 år siden, kostet det 8000 noe. Turutstyr er på 6000 fordi ødelegger jeg en jakke eller bukse, så vil det dekke å kjøpe ny.
 • Skal du på ferie? Dersom du ikke skal bruke pengene på noe annet, hva med å legge til litt på ferien din, for å nå sparemålet ditt fortere. Husk, ikke gå over målet bare fordi du kan. Øk heller målet hvis du har funnet ut det er litt for lite penger der
 • Det siste du må vurdere, før du bestemmer hva pengene skal gå til, er om det er noen reparasjoner enten i ditt hjem eller i ditt klesskap, som du kanskje har utsatt igjen og igjen. Spesielt denne er det viktig å vurdere verdien av.
 • Så må du vurdere kostnadene opp mot hverandre. Se hvordan jeg tidligere har prioritert målene mine i linken over. Uansett, jeg har selv lett for å bruke penger på noe overfladisk, når jeg i stedet kunne brukt de på noe som ga verdi i lengden. Hva gir merverdi syns dere, en flott kjole jeg kan ha på jobb og i selskap eller en god ansiktsvask? Eller fra et av punktene over. Hva gir merverdi: En god ansiktsvask eller penger for å fikse et hull i tennene? 

Hva gjør du når du får mer penger på konto? Og legger også du opp budsjettet i forhold til de minste du forventer? 

#økonomi #penger #lønn #inntekt #utgift #prioriteringer #prioritet #budsjett #ekstrapenger #ekstrainntekt #overtid #mindrepenger #tipstid

Shoppingvettreglene; for å hindre overforbruk

shopping
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Er du en av de som aldri har angret på et kjøp? Eller aldri har kommet hjem og fått angst når du ser bankkontoen og hvor mye penger som gikk ut denne måneden. Gratulerer du er en av de få, du bruker kanskje disse gode, enkle og lettfulgte shoppingvettreglene allerede. Les gjerne videre for underholdningen, og del med de vennene du har som kjenner til følelsen. Resten av oss kan kanskje prøve å pugge disse, slik at vi husker det til neste shopping ekspedisjon.  

Her finner du 9 shoppingvettregler. Du kan lese fjellvettsreglene her, som er inspirasjonskilden. Hjelp gjerne til, og kom med forbedringsforslag. Jeg ønsker å lage en digital plakat med reglene på. 

1. Legg ikke ut på shopping uten en plan. Ta med deg en handleliste, selv om det ikke er mat du skal handle

2. Tenk deg om før du kjøper på kredit. Hva i all verden er det som får deg til å tro at du har mer penger til overs neste måned, når du ikke har de denne måneden? Og skulle det så være at du får ekstra utbetalt neste måned, er du 110 % sikker på at de ikke allerede skal til en annen utgift? (Den feilen gjorde alltid jeg ser du, bruke ekstra-inntektene mine flere ganger fordi jeg glemte i butikken at de egentlig skulle gå til den-spesifikke-ekstra-regningen).

3. Vis respekt for bank-appene. Sjekk kontoene før du forlater hjemmet og gjerne underveis for å hindre overforbruk og en kjedelig overraskelse nå du kommer hjem. 

4. Vær rustet mot fristelser og tilbud. Sjekk budsjettet før du går, skulle du komme over et fristende tilbud er det lettere å si nei, når du husker akkurat hva du må velge bort om du kjøper dette. 

5. Lytt til erfaringer fra andre. Sløs ikke bort pengene dine på dårlige produkter

6. Bruk oversiktskartet i butikkene. Butikkene er lagt opp til å friste og øke sitt salg men vet du hvor du skal er det lettere å komme seg dit og tilbake til kassen uten ekstra varer i kurven.

7. Gå ikke alene. Ta med deg noen som er glad nok i deg til å kalle deg en idiot om du skal til å kjøpe et par med sko med veldig søte sko som er nesten lik et par du allerede har hjemme.  

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Selv om du står i kassen klar til å betale. Kjenner du noen form for usikkerhet, er det bedre å gi det en dag eller to. Du kan alltid komme tilbake. 

9. Spar på ressursene. Dersom du skal kjøpe noe dyrt, vær tålmodig, gjør litt research, finn gode tilbud og bruk noen dager på å forsikre deg om at dette er noe du ønsker å bruke pengene dine på. 

********************

Dersom du ønsker å se en morsom grafikk om Shoppingvettreglene, gå på facebooksiden til Voksen til slutt

***************

Det er lett å handle litt for mye i butikkene og det er ikke alle plasser du kan gå å få pengene igjen om du skulle angre kjøpet. Det lærte jeg den kjedelige måten. Ble nødt til å handle julegaver der noen måneder senere, som ikke er et problem egentlig men jeg liker ikke å bli 'tvunget' til å bruke penger noen plass. Det er derfor like greit å være helt sikker før du kjøpe noe. Lettere sagt enn gjort, ikke sant?

Er det noe jeg har glemt? Noe som mangler? Og hva syns du om reglene? Legg igjen en kommentar nedenfor!

#økonomi #shoppingvettregler #tips #regler #shopping #handle #penger #budsjett #planlegging #Bloggmag.no

Sparetips for den som 'sparer på salg' og har lommetyver

*Ikke sponset*

Det er ikke så enkelt alltid å begynne å spare. Sparing er noe man 'må' gjør, og det finnes mange måter å gjøre det på. Noen sparer på å handle tilbud. Selvfølgelig, hvis du sitter igjen med det samme på kontoene dine i slutten av måneden som du hadde i begynnelsen, altså du har brukt det du sparte på andre ting, så er det ikke egentlig å spare. 

Andre er flinke til å ta ut penger til sparing med en gang lønnen kommer. Dette er en populær metode, og den fungerer. Da har du gjerne bestemt på forhånd hvor mye du spare, og så lever du for resten frem til neste lønning. Da må du bare passe på at du ikke henter pengene ut på slutten av lønnen, for du oppdager at det er mer måned igjen av lønnen!

Skulle du ønske å spare på en morsom måte igjennom måneden, har DNB nå kommet med noe lurt i deres SPARE app, som jeg antar også andre banker fikser snart (om de ikke har det allerede). Du vet hvordan du tror du sparer når du handler på tilbud? Vel nå kan du med appen med en gang, overføre det du har spart til sparekontoen din. Så vidt jeg har sett, så er det ingen utgift med dette. Jeg prøvde jo dette for et par år siden og benyttet meg av SMS-tjenesten til DNB. Men når jeg oppdaget at det kostet 10 kr per sms, så forsvant vinninga litt i spinninga. 

Hvordan bruke tjenesten INGENTING mest effektivt. 

Måten du virkelig får effekt av denne tjenesten er når du sparer litt hele tiden. Jeg ser for meg to ulike situasjoner hvor du finner frem appen og bruker den. 

Den første situasjonen skriver jeg litt om over. Hver gang du handler på tilbud og gratulerer deg selv for god verdi på det du har kjøpt, finner du frem kvitteringen, ser hvor mye penger du har spart og overfører dette beløpet til sparekontoen. Dette er jo penger du egentlig hadde brukt, dersom du ikke hadde handlet på tilbud. Så pengene skulle jo egentlig brukes, og kan nå egentlig gå til sparekontoen din. Og har du ikke råd til å sende det til sparekontoen din, bør du kanskje også vurdere om du i det hele tatt hadde råd til å handle det du nå kjøpte.... Det er mulig å gå tilbake å be om pengene tilbake.

Den neste situasjoner er når du har vært flink til å IKKE bruke noe. Her er det snakk om lommetyvene. De pengene vi har pleid å bruke på småting, dårlige vaner, pengene som er som vann gjennom sand. Den drikken vi kjøper på vei til eller fra jobb og skole, den brusen vi bare trenger (egen erfaring). Snusen eller røyken. Sånne ting som ikke er nødvendig, men som vi pleier å bruke penger på allikevel. Hver gang du klarer å si nei til deg selv, sett det beløpet du har pleid å kjøpe for over på sparing. Igjen, dette er penger som du til vanlig hadde brukt og som du nå velger å bruke på sparing i stedet for. Genialt ikke sant? Det jeg syns virker mest fristene, er at dette er en synlig og tydelig motivasjon for å slutte med dårlige vaner!

Gjør det en vane etter du har gått igjennom kassa i butikken og IKKE kjøpt noe eller spart noe på TILBUD, finn frem appen, og 'kjøp' ingenting. Da blir pengene flyttet fra brukskontoen over på sparingen din, og du er tre steg nærmere å nå sparemålet ditt! 

Bruker jeg appen?

Jeg har forsøkt å spare 50 kr med appen for å se hvor enkelt det er, og det er enkelt. Men jeg hadde ikke planer om å bruke appen. Nå når jeg har tenkt meg litt om, lurer jeg på om jeg skal benytte muligheten til å kutte ut min store uvane: Colaen. Jeg er VELDIG glad i å spare, og hvis jeg kan sette over 22 kr hver gang jeg IKKE kjøper en brus i butikken, så er det kanskje det som dytter motivasjonen min opp den siste biten. For vanen, om jeg ikke hadde kjøpt store flasker på tilbud og helt oppi småflasker, hadde kostet meg nesten 700 kr i måneden. Det er 700 kr jeg i slutten av måneden kan sette over på et av lånene mine. 

Jeg tror jammen jeg skal slå til på den! Har du DNB og har lyst å prøve? Last ned Appen SPARE der du laster ned Apper, og registrer deg. Lag et mål, hva sparer du til, og bare begynn! 

#DNB #SPARE #Økonomi #morsomsparing #Ingenting #littoglitt #lommetyver #lommepenger #sparpåtilbud #tilbud

En god ønskeliste til jul sparer stress, tid og penger

Lager dere ønskelister til jul og bursdag?

I november hadde jeg loppemarked og ga masse til Fretex fordi jeg ikke har plass (på en god og organisert måte) til alt sammen i min leilighet. Så nå når jula nærmer seg, med alle julegavene, så prøver jeg også å være bevist på å lage en god ønskeliste. Jeg vil kalle en god ønskeliste, en liste som inneholder ting du kommer til å kjøpe selv, dersom du ikke får det til jul eller bursdag, og at det er en ting noen andre har lyst til å gi. Noe som også kan si noe om giveren.  Dette sparer mer tid, jeg slipper å dra ut i romjula for å bytte, og det sparer penger fordi jeg ikke kjøper det selv. MEN: det er ikke alt jeg trenger som jeg setter på listen, noen ting kjøper jeg heller selv. For eksempel sånn bestikkinnlegg. Det kjøpte jeg bare med en gang. 

Kjøpt på Clas Ohlson

Andre ting, som jeg ønsker å ta i bruk før jul, kjøper jeg også med en gang. Jeg har fått det ganske koselig på balkongen nå, med et lysnett som gir en fin og jevn lyskilde på mørke kvelder og morgen. Eneste dumme er at stikkontakten er koblet til varmepumpen, så med mindre jeg vil skru av varmepumpa, så er lysene på hele døgnet.

 

Lysene er kjøpt på Rusta

En siste ting jeg ikke kommer til å ønske meg, er større julepynt gjenstander. Dette kommer på salg rett etter jul, og det er så mange ulike stiler på julestjernene (som er det viktigste jeg vil kjøpe) og andre pynteting at jeg heller går i romjulen eller rett etter nyttår for å finne til neste desember. 

Jeg har nå investert (altså tilbragt) omtrent 4-5 timer på Kvadrat, en av Norges største kjøpesentere, som er tre busstopp fra meg. Jeg sier dette med busstopp fordi jeg har tatt bussen dit begge gangene jeg har vært der. ;-p I denne tiden har jeg funnet en bursdagsgave, (ganske enkelt en flaske vin) og to julegaver. Resten av tiden har jeg sett på ting til meg selv. Finner jeg noe jeg kunne tenke meg, enten akkurat denne tingen, eller en variant av den, så har jeg tatt bilde. Når jeg kommer hjem sender jeg det til familien på gruppechatten vår, med en forklaring på om: Er dette akkurat det jeg ønsker meg, eller ønsker jeg meg noe tilsvarende, i så fall, hva da?

Nå satser jeg på at jeg får beskjed i fra resten av familien hva de ønsker seg, så får jeg unnagjort shoppingen denne helgen, i god tid før jul.

Tips om du skal lage en ønskeliste slik som dette: 

 • Tenk på pris og ha flere ulike prisklasser i ønskelisten din. Det kan hende familiemedlemmene dine ikke er så sterke økonomisk akkurat nå, og hvis du ønsker noe for dyrt for de, risikerer du at de enten føler seg kjempe lusen fordi de gir deg noe du ikke ønsker deg, eller at de går i gjeld for å få råd til det. Hvor rotten vil ikke du føle deg, dersom du vet familie/venner har satt seg i gjeld for å få råd til å kjøpe julegaver til deg? 
 • Si at folk kan gå sammen om å kjøpe noe, eller si at dette kan være både jul og bursdagsgave i år. Eller noe virkelig dyrt som jeg fant: Jul, bursdag og julegave igjen! 
 • Ha et større utvalg. Da blir det mer spennende for deg til jul, og du gir folk mulighet til å finne noe som også inspirerer og representerer at dette er en gave fra de til deg.
 • Informer hvorfor du liker en ting, slik at de kan finne noe tilsvarende, dersom det ikke er viktig at dette er akkurat det du ønsker deg. For eksempel som blondegardinene på bildet helt til høyre. Det trenger ikke å være disse gardinene, men de har en avslappet, dus farge og gjennomsiktig.  

Hvordan går dine juleforberedelser? 

#julegaver #ønskeliste #økonomi #penger #spare #julehjelp 

Bilder for hvordan jeg klipper mitt eget hår

Et av mine mest populære innlegg er et sparetips på å klippe sitt eget hår. Youtube er strålende på dette. Jeg tør bare gjøre det på en måte, så hvis du føler for å bære litt mer eventyrlig, søk litt der. 

Jeg har klippet mitt eget hår i to år nå, de første gangene gikk det ikke så bra, så i påsken 2016 sa en venn av meg som er utdannet frisør "Kom Ingrid, jeg har frisørsaksa med meg, la meg klippe håret ditt". Men siden det har jeg ikke hatt noen problemer. 

Grunnen til at jeg gjør dette er for å slippe å betale de 1000 eller omkring der, det pleier å koste meg å klippe håret. Fordi det er såpass dyrt, har jeg bare pleid å gå en gang i året, så jeg har nok spart 2000 kr. 

Nå skal det sies at frisøren ville garantert gjort en bedre jobb, og jeg hadde kunnet fått flere variasjoner på frisyren, de har jo tross alt et utdanningsløp som skal gi de fordel over et 10 min langt innlegg på Youtube. Merkelig nok. Men så langt fungerer dette for meg. Jeg får ingen bob, eller noe annet enn et oppklipp foran og lengre bak men jeg er så glad i å ha flettet hår, at det fungerer fint. 

Anbefalingen er å ha rent hår, dette antar jeg er for at håret legger seg bedre når du skal ha det i hestehale. Det andre jeg gjør er å måle på panneluggen hvor langt ned jeg vil klippe. Jeg pleier å ha til haken. 

Så grer jeg håret frem. Jeg prøver å få et skille på midten bak. Tanker er at håret skal ta korteste veien til pannen min, for å gi det et bedre klipp. Derfor det rene håret. 

Fordi håret aldri helt legger seg likt mellom hver gang jeg klipper det, så er det litt ujevnheter. Kan dessverre ikke gjøre så mye med dette. 

Titei!

 

Der har vi det som ca skal klippes.

Jeg lener meg over søppeldunken for å hindre at håret jeg har klippet av kommer over alt. Jeg må allikevel stoppe av og til for å børste håret som havnet på kanten av posen ned i bosset. 

Jeg passer også på å alltid klippe på skrått oppover i håret. Slik frisøren gjør helt på slutten. Fordi håret aldri havner helt rett i forhold til hverandre, vil en rett klipping vannrett over håret være svært synlig, og ikke fint. 

Trekker strikken ut av håret.

Legg merke til pilen i håret. :-) 

Første øyekast ser ikke så gale ut.

Det siste jeg gjør er å sammenligne lengden i håret bak. Dette håret er ikke lang nok for å bli klippet. Jeg får det akkurat med i hestehalen. Jeg klipper lengden sjeldnere, så jeg tar også i tillegg til å sjekke hvilken standard tuppene er i. Nå har ikke jeg klippet håret her i dette eksempelet, men jeg ville ha tatt et nytt hårstrikk under haken, og så ville jeg dratt hårstrikken vannrett ut i fra kroppen. Dette vil gjøre at håret foran blir kortere enn håret bak. Husk alltid å klippe skrått opp i håret. 

**************************

Som avslutning så minner jeg på at dette er noe jeg velger å gjøre personlig. Skal jeg ha en annen frisyre så går jeg til frisøren som har utdannelse til å gjøre det. Fire år vs 30 min. Jeg vet også at de kunne gjort denne frisyren litt bedre enn jeg klarer det, men jeg betaler ikke noe til megselv. 

Så jeg har hvert år 1000 kr jeg kan bruke til andre ting..

Gi beskjed dersom du allerede klipper eget hår, eller prøver å gjøre det. Gikk det bra, eller måtte du en snartur til frisøren etterpå?

#DIY #Hår #spare #økonomi #klippe #klippehår #skjønnhet #side2 

Sparevane: Å veie kjøpet i dag, mot mulighetene i morgen

Jeg hadde allerede tenkt å legge frem denne videoen til dere, da jeg syns den hadde mye godt i seg. Det var spesielt ett tips som traff noe i meg. Tips nr 8. (Du kan se videoen etterpå) 

 

Tips nr 8 var å la være å kjøpe en ting hver dag. Om det er en kaffe (eller cola for min del), eller noe større, så bør alle ha et mål om å la være å kjøpe en ting hver dag. Har du ikke hørt at definisjonen på en voksen er en som har lært seg å utsette glede? 

Personen dette tipset kommer i fra, sier at en av vanene de 'nyrike' (altså folk som har blitt rik av seg selv, ikke født rik) og vanlige folk, er hvordan 'de rike' veier opp kjøpene sine. Uavhengig om det er store eller små kjøp. 

De stiller seg selv spørsmålet: Hva kan jeg gjøre med pengene i morgen, om jeg ikke bruker de i dag? Er det jeg ønsker å bruke pengene på i dag verdt mer for meg enn det jeg kan bruke pengene på i morgen? 

La meg ta et eksempel: 

I vår skrev jeg dette innlegget: Mitt Joneses øyeblikk. Hvordan jeg prioriterer 40 000 kr. Bakgrunnen var at jeg hadde lyst på nytt kjøkken, og anslo at dette kanskje kunne koste så mye som 40 000 kr. Jeg laget en prioriteringsliste, hvor jeg vurdere hva ett nytt kjøkken kunne gi til meg, i motsetning til hva noe annet kunne gi meg. Jeg konkluderte med at siden jeg hadde et mål om å betale ned 100 000 i lån, og jeg anså det som viktigere enn å kjøpe nytt kjøkken, så ble det lån i stedet for kjøkken. 

Bare sånn helt tilfeldig, i september så betalte jeg ned lånene mine med 40 000 kr nesten litt freaky, ikke sant? Jeg har i hvert fall nå, fra og med mandag i denne uken, betalt ned 100 000 i lånene mine i 2017! Det er en kjempe seier. 

Det betyr også at jeg kan vurdere om et kjøkken vil komme høyere opp på prioriteringslisten min, som jeg diskuterer i dette innlegget: Ny Prioriteringsliste

Igjen veier jeg opp (og nå har jeg økt prisen på et nytt kjøkken til ca 50 000 kr uten å ha snakket med noen) et nytt kjøkken mot å betale ned gjelden. Nå har jeg bodd i leiligheten i over 6 måneder, jeg har bodd litt inn, jeg har betalt ekstra på lånene, og jeg vet at min trivsel vil øke betraktelig om jeg kan få tak i en oppvaskmaskin. Skulle jeg fortsette å betale ned på lånene til de er ferdigbetalt, vil det ta ganske lang tid og kjøkkenet orker jeg ikke å ha i mange år fremover. Så nå, i motsetning til et halvt år siden, så veier kjøkkenet mer enn ekstra lånbetaling. 

Et nytt kjøkken vil også øke verdien på leiligheten, men jeg skjønner jo absolutt at verdiøkningen vil mest sannsynlig være MINDRE enn investeringen. Det får nå så vær. Legger jeg sammen den mindre verdiøkningen med den store økningen at trivsel jeg forventer (lettere å ha gjester når jeg ikke må grue meg til de går og oppvasken står igjen) så veier dette per dags dato mer enn nedbetalingen. MEN! Jeg må passe på at jeg har nok penger spart opp FØR jeg går igang med oppussingen. Jeg ønsker ikke å bruke penger fra nødbufferen min, så jeg må gjøre litt undersøkelser. Jeg må få noen estimater, og lese meg opp til hva jeg bør ha som oppussingsbuffert. Hørte jeg 20 % en plass? 

Uansett, i går sparte jeg 100 kr på å stille meg spørsmålet om dette var mer verdt 100 kr i dag, eller 100 kr ekstra i morgen. Litt og litt gjør store summer.  

Har du noen vaner som sparer deg penger?

#økonomi #penger #sparing #spare #vane #prioritere #kjøkken #oppussing #youtube

Sparetips: Egen ansiktsmaske

Jeg har funnet ut at det ikke er så skummelt å lage egen ansiktsmaske. Det er som regel billigere og du må bare prøve deg frem. Jeg sier det er som regel billigere, for noen oppskrifter krever at jeg kjøper inn ett eller annet. Og ja, jeg kan kjøpe Gurkemeie, det koster vel 30 kr. Men jeg hadde ikke kjøpt inn Tetreolje, med mindre jeg skulle bruke det til andre ting også. 

Jeg har laget denne gurkemeie masken med honning (som her) og med melk. Honningmasken stivner ikke, men den lukter bedre enn melkemasken og holde seg bedre lengre. Melkemasken holder seg maks fem dager, (den begynner å gjære) men den sitter bedre på ansiktet. Det er uansett to ting det er viktig å huske. 1. Ikke kjøp inn noe dyrt som du ikke kommer til å bruke noen andre plass. og 2. Dersom det svir når du har tatt den på ansiktet, så vask det av. 

Dette er oppskriften på en Gurkemeie maske. Jeg måtte kjøpe inn spesielt Gurkemeie og honning. Men siden ingen er en stor investering, så er det i orden. 

Det jeg lærte at en honningmaske ikke stivner, betyr at den egentlig blir mer flytende og vil renne igjennom øyenbrynet. Så vær snar med å tørke bort da, for det svir når det kommer i kontakt med øye! 

Jeg har ikke blandingsforholdene, men gå ut i fra ca 1 ss honning, 1 ts olje og 1 ts gurkemeie, så bruker du melet for å få en god konsistens. her er det jeg hadde oppi masken denne gangen: Hampfrøolje, (jeg får lett kviser, så jeg må passe litt på hvilken olje jeg bruker), Tetre olje (bare noen dråper), Honning, Gurkemeie og Havremel (kan også med fordel bruke vanlig mel, havremel er litt for klumpete). Jeg blander det i et glass som jeg har lokk på, for å bedre bevare den. Oppdatering: Jeg anbefaler at du søker opp blandingsforholdene, for den masken jeg laget satte seg ikke på huden. 

ADVARSEL: Fordi Gurkemeie er UTROLIG fargende, uansett hvor forsiktig jeg er så er neglene mine alltid litt gule dagen etterpå, så bruker jeg en pensel for å legge det på huden. Jeg passer også på å ha på klær som det ikke gjør noe blir merket, og jeg passer på å vaske vasken godt med en gang det kommer noe på den. Legg også merke til at jeg bruker min gule vaskeklut, fordi faringen vises ikke så godt på denne. Pass også på at det ikke kommer i nærheten av øyenbrynene (bortsett fra honningen som renner da) for øyenbrynene kan farges. 

Når masken har vært på så lenge jeg gidder, som regel 15-20 min, så vasker jeg den av med min gule vaskeklut, og så vasker jeg huden med ansiktsrens. Dette hjelper å fjerne enhver gulfarge som måtte være på huden. 

Masken skal hjelpe mot: Kviser, arr og blå ringer under øynene, huden skal få en glød. 

MEN jeg tror den hjelper mot blå ringer under øynene fordi fargen blir igjen, og de jeg har sett bruker den til det, er ofte asiatiske, enten øst-asia eller sør-asia. Jeg er ikke sikker, men jeg tror deres hudfarge gjør at gulfargen ikke ser så unaturlig ut, men heller motvirker blå ringer under øyene. 

Masken basert på melk finner du på denne youtube videoen. (Jeg elsker Youtube)

Dersom du ønsker å søke litt selv (og jeg anbefaler at du gjør det, det finnes utrolig mye bra) så er gode søkeord: 

Turmeric (Gurkemeie) 

Honey (honning)

Oat (havre)

tea tree oil

Acne (kviser)

Dry skin (tørr hud)

Mixed skin (blandingshud)

Oily skin (Oljete hud)

DIY (Gjør det selv/ Do It Yourself)

Homemade (hjemmelaget) 

Exfoliate (eksfoliere) 

Scrub

Dersom du har andre ord du ikke finner ut av, eller har spørsmål om hvordan jeg finner oppskrifter, eller noe annet. Bare still de her. 

Og er det en annen norsk blogg som handler om billige, gjør det selv?

#ansiktsmaske #DIY #gjørdetselv #spare #penger #økonomi #sparetips #økonomi 

Hva jeg har lært etter 1 år med budsjettering

I september 2016, når jeg var nærmest dato 'arbeidsledig', det vil si jeg var mest urolig for hva som skulle skje de neste månedene, fant jeg ut at jeg burde finne en strategi på hvordan best ta vare på alle de pengene jeg hadde spart opp i løpet av en hektisk sommer. Jeg begynte å se videoer på Youtube med tips på hvordan man kan leve så sparsomt som mulig. En rød tråd, en ting som kom opp i alle videoene, var ordet budsjett. "Budsjettet tillater", "Rom i budsjettet" og "Legge inn i budsjettet" dukket stadig opp. Jeg begynte å lese og se flere videoer om budsjettering, med tips og triks, så jeg fant ut at jeg skulle prøve det. Siden dette var i september, ble oktober startdato, og jeg gledet meg veldig. Dagene frem mot gikk med til forerede planen for oktober. 

Tips 1

Det morsomme var at jeg over alt hørte og leste at man måtte forvente tre måneder for å komme helt inn i det. Og det var akkurat det jeg trengte. Ja, jeg justerte også i januar som jeg da tok som et nederlag, men jeg har i ettertid skjønt at det var en naturlig justering, for man kan jo aldri være helt sikker på forhånd hva måneden vil føre med seg. 

Tips 2

Jeg tok en sjanse når jeg begynte, med å ta i bruk kontanter til mat og lommepenger. Dette var de postene det var lettest for meg å overbruke penger på og, basert på tidligere erfaringer, viste var mitt svakeste punkt for å orke å budsjettere. Tidligere forsøk på budsjettering har mislykket fordi hver notering av brus kjøpt, hver gang jeg snopet, hvert småkjøp ga meg dårlig samvittighet til det punktet at jeg ikke orket lengre. Med å gi meg selv lommepenger, et begrenset beløp hvor fordelingen innenfor var fritt frem, ga meg både kontroll over budsjettet og frihet innenfor budsjettet. Det aller beste var oppdagelsen på slutten av oktober, at jeg satt igjen med 2000 kr i kontanter. Jeg mistenkte at dette var tilfeldig, for beløpet jeg tok ut var basert på forbruket i august og september, så jeg valgte å gi meg selv det samme beløpet kontant for november. Men når det ble desember satt jeg igjen med 2000 kr også denne gangen. Desember er ikke måneden for å kutte ned, så for en tredje gang ga jeg meg selv det samme beløpet, og godt var det. Frem til romjulen brukte jeg lite av det men pengene forsvant mye i feiringen i romjulen og nyttår. Det var deilig å vite at dette var penger jeg ikke trengte å uroe meg for, jeg hadde råd og jeg brukte uten dårlig samvittighet. Innlegg om lommepenger kan du finne her.

Tips 3

En ting jeg måtte lære var å bruke alle kronene allerede før måneden begynte. Da vet jeg at jeg ikke har råd til å kjøpe noe uplanlagt, eller hvis jeg kjøper noe betyr det at jeg må kutte ut noe annet. Det gjør det lettere å si nei til fristelser, når du ikke kan si til deg selv at du har ekstra penger til det. Les om nullbasert budsjett.

Tips 4 

Noe jeg ikke er like flink til enda er å komme på spesielle ting som skjer i den kommende måneden. Heldigvis har målsparingen reddet meg masse her. Gaver, ting til boligen, bøker, legetimer, etc. Det var bare en måned jeg måtte lage budsjettet på nytt igjen, når kombinasjonen av forglemmelse og uforutsett utgift kom til min oppmerksomhet på samme dag.

Når jeg nå skal planlegge for oktober måned nr 2 velger jeg å se på fjorårets budsjett for å se om det er noe usedvanlige utgifter som gjelder for kun oktober, og jeg ser også på kalenderen min for denne måneden. Det er ikke så mye som skjer, men jeg skal være i Haugesund en til to dager neste helg. Landsmøte i Røde Kors arrangeres da, og det skal være stands rundt omkring i byen. Dersom dere bor i nærheten skal det være 12 ulike stands rundt omkring i byen hvor Røde Kors viser frem sine ulike aktiviteter. Jeg regner med at det kommer til å gå litt mer mat og drikke, selv om Røde Kors vil betale for drivstoff, ferje og mat. Men jeg antar at noe sjokolade vil bli spist i løpet av dagen. Ellers er det ingen bursdager eller noe slik i oktober. Du kan lese mer om målsparing her  

Eksempel:

Det siste jeg vil vise dere er hvordan budsjettet mitt har endret utseende med å gå fra Excel til Everydollar. Begge programmene har fordeler og ulemper, men det er en grunn til jeg har gått over til Everydollar. Jeg har lagt ved 6 bilder som jeg syns viser forskjellene og likhetene. 

Fordelen med å bruke Excel er at man har større frihet til å gjøre seg notater og skrive ned påminnelser ikke bare for denne måneden, men også for neste måned. Ulempen som jeg oppdaget er at det var vanskelig å gå tilbake for å undersøke utgifter da jeg ikke kunne på en enkel måte notere hva og når en utgift ble foretatt. Jeg var ofte nødt til å gå tilbake på kontoutskriftene å lete etter bestemte summer for å finne ut hva en utgift var for noe konkret. Det var også vanskelig å ha en god beskrivelse av hver utgift på en god måte. Jeg klarte rett og slett ikke hente ut penger like lett som det var å sette inn penger. Det gikk så langt at jeg faktisk etablerte flere sparekontoer for å klare å holde oversikten. En måned senere oppdaget jeg Everydollar

 

Med Everydollar kunne jeg enkelt og greit holde kontroll på de ulike målsparingene jeg har og jeg er tryggere på utregningen enn jeg var på min egen Excelfil. Jeg klarer ikke å ta notater slik jeg kan gjøre i Excel, og jeg skulle gjerne likt å hatt en kolonne til, for å enklere sammenligne det som var planlagt med det reelle forbruket, men hovedpoenget med budsjettet er ikke at det skal være likt som planen, det skal bare ikke gå med underskudd.

Som sagt var problemet hele tiden å ha kontroll på hva jeg hadde spart, og det var aldri et problem å få med seg hva jeg hadde når jeg la til beløp. Men hvordan håndtere en utgift her i fra ble mer frustrerende. Jeg følte ikke jeg hadde kontrollen på det. Dette ble spesielt vanskelig når jeg ikke helt viste hva de ulike utgiftene var for noe. 

Nå kan jeg trykke på en kategori og så vil en boks til høyre for budsjettet åpnes opp, og jeg kan se dato, sted og spesifikk kostnad for de ulike utgiftene. 

På oppsummeringen hadde jeg ikke første måned helt fått kontroll på dette med null-budsjett. Som vil si at budsjettet skal gå i null fra første dag. Årsaken til at dette er at jeg i oktober viste at jeg hadde neste 4000 kr "til overs" som jeg ikke skulle bruke til noe annet enn å redde meg selv hvis jeg gjorde noe feil. Det jeg skulle ha gjort var å legge dette til en målsparing med en gang, og så kunne jeg heller hentet litt penger ut der i fra, dersom det var behov for det. Dette ville ha gitt meg samme trygghet OG fjernet fristelsen til å bruke det jeg viste jeg hadde till overs. 

Oversikten i dag er fargerik, og når det ikke går i null, går heller ikke sirkelen rundt. Slik blir jeg 'tvunget' til å bruke alle pengene før de i det hele tatt kommer på konto. Utrolig deilig å ikke kunne jukse. 

Budsjetterer du og har du noen tips til meg? 

#økonomi #budsjett #penger #jubileum #1år #tips #nullbasert #lommepenger #målsparing #buffer 

Sparsomme vaner

Very Frugal Company
Licensed from: CartoonResource / yayimages.com

Så endelig kommer innlegget jeg opprinnelig planla å skrive og legge ut på tirsdag; Sparsomme vaner! Men mens jeg begynte å skrive ble det mer og mer om hva det første man bør spare til (Krisekontoen), så da fant jeg ut at jeg skulle dele innlegget i to. I går skulle jeg sette meg ned å skrive dette innlegget, med notatene jeg hadde fra dagen før, men plutselig kom det en digresjon om det å Spare seg til Fant. Jeg valgte å dele det innlegget i to. Så da sier jeg at dette er min første innleggs-serie, en Spare-serie! 

Sparsomme vaner er ting en person gjør, og holdninger en person har, som gjør at de i lengden sparer penger. Det trenger ikke være noe man kan si "så så mye sparer jeg på dette" men man vet at man for eksempel sparer strøm på dette. Og i og med at det gjelder vaner og holdninger er det ikke noe man jobber med konstant, det bare skjer. Legg også merke til at alt dette er IKKE en vane for meg, enda, men det er noe jeg håper å innarbeide.

Handler med en liste: 

For å unngå fristelser, så pleier jeg stort sett å bare unngå kjøpesenterene og gågatene i det hele tatt. Men når jeg bestemmer meg at nå trenger jeg noe, lager jeg i hvert fall en mental og helst fysisk liste over hva jeg trenger å kjøpe. Da har jeg et mål med hver butikk jeg går innom, jeg har et mål for dagen og det er lettere å ikke bare stoppe innom en klesbutikk, bare for å se om jeg trenger noe. 

Et tips er også å stille deg selv følgende spørsmål om hvert potensielle innkjøp: 

 1. Trenger jeg virkelig dette?
 2. Har jeg noe annet som kan gjøre samme jobb? (Så du ikke sitter igjen med to beige, falsk myk skinn ankelstøvler med tykk hel som bare er Litt forskjellig)
 3. Hvor skal jeg oppbevare dette? Har jeg plass til den?
 4. Kan jeg få den billigere eller gratis et annet sted?
 5. Sparer jeg virkelig penger med å kjøpe i bulk? En spesiell historie her er en gang når jeg var på butikken og jeg ville kjøpe sjokolade. Jeg tenkte jeg skulle være lur å kjøpe en sånn Melkerull, to pakk. Jeg hadde kjøpt denne et par ganger, så jeg viste hvor den var og tok bare med meg mot kassen. Så kastet jeg et blikk på prisen på en enkel melkerull. Og bråstoppet. Mens en dobbelt melkerull kostet over 35 kr, kostet en enkel melkerull under 15 kr. Jeg tok kontakt med butikkpersonellet, for jeg antok at prisen var feil, men den var ikke det. Jeg bestemte meg derfor for å kjøpe to enkle ruller, ikke dobbelpakkningen. 

Planlegger maten og innkjøpene:

Jeg kan ikke skryte på meg at jeg planlegger så grundig matkjøpene, og jeg kastet denne uken to porsjoner med mat som jeg trodde jeg skulle klare å spise, og derfor lot ligge i kjøleskapet. MEN når jeg går i butikken prøver jeg å vurdere hvor mange dager dette innkjøpet vil kunne fø meg. En frossenpizza for eksempel, holder for to dager, mens Grillribbe (som jeg steiker på komfyren) holder i 4 dager. Jeg har også med i tankene hvilken dager fremover jeg kommer til å lage mat hjemme, eller hvilken dager jeg kommer til å spise på veien. Men dette er IKKE en vane, enda. 

Utnytte det man har/Ikke sløse:

Dette er en veldig generell ting, som er nesten så generell at jeg ikke ville ha den med. Men dette er en så sterk vane for meg, at jeg måtte bare.

Vær bevist på hva du beholder, og hva du kaster: Vanen går ut på at man i alt man har og bruker, vurderer om man kan bruke dette på flere måter, eller før man kaster noe, vurderer om man kan bruke dette på en annen måte. Jeg har hatt en tendens til å samle på masse ting som jeg vil gjøre noe med "en gang", og når jeg pakket ut i den nye leiligheten måtte jeg spørre meg selv et nytt spørsmål: NÅR skal du eventuelt gjøre noe med denne tingen? Innenfor et år? Så jeg har masse garnstumper, lysstumper, klær som må fikses, prosjekt som er klar til å gå, fordi jeg ønsker å utnytte det jeg har. Dette betyr også at jeg ikke kan kjøpe noe nytt, med mindre det er til et spesifikt prosjekt...

Spar på strømmen: En annen ting jeg alltid passer på å gjøre, er å spare på strømmen. Dette gjør nok de fleste nå, automatisk, men jeg skrur av lyset når jeg går fra et rom, jeg prøver å huske å dra ut kontaktene til laderene mine, og jeg har tre pledd på sofaen min, i tilfellet det skulle bli litt kaldt. Men det største tingene, er nok at jeg sparer på varmtvann.

Varmt vann i dusjen: Det første er at jeg dusjer helst ikke mer enn to ganger i uken. Her sier jeg helst, for dersom jeg har gjort noe som tilsier at jeg bør dusje, så gjør jeg selvfølgelig det. Men jeg har funnet ut at en vaskeklut og vann i vasken holder når jeg ikke har trent eller gjort noe annet spesielt svettete eller illeluktende. Endringen gjorde jeg når jeg innså at håret mitt var fett allerede samme dag som jeg hadde vasket det. Jeg så selv hvordan hyppig vasking tørket ut håret, så jeg tok den harde avgjørelsen om å kutte ned på antall hårvask. Nå fletter jeg håret og setter det opp på et vis, når det begynner å se litt fett ut. Da synes det ikke så godt. 

Vaske klær: Jeg sparer strøm både med vaskemaskin og hvordan jeg tørker klærne mine. For å spare på klesvasken har jeg satt opp et stativ for "Klær som er brukt, men ikke skitten". Her har jeg mange bukser, noen gensere og kjoler, men aldri t-skjorter eller singletter. Jeg opplevde at klær som det ikke var nødvendig å vaske umiddelbart, tilslutt ble vasket fordi de havnet sammen med klær som måtte vaskes. Dersom det var gått noen uker (som det gjerne gjør mellom visse kjoler) så klarte jeg ikke å huske om denne kjolen som lå på stolen sammen med masse andre klær, var skitten eller ikke. Og viste jeg ikke, vasket jeg det. Men dette betydde at jeg brukte mer strøm på å vaske klærne og de ble unødvendig mer slitt.

Fra Ikea. Trykk her for link

Dongribuksen min, som jeg kjøpte for tre måneder siden, sånn ca, er vel blitt vasket fire ganger. Nå har jeg bare en dongribukse, så dere skjønner nok hvor ofte jeg går med kjoler og turbukse utenom. 

Det aller beste jeg har gjort med klesvasken, er å ordne til noe alle denne fra Ikea. En liten skuffe er akkurat stor nok til en maskin, så hver skuff er for en type vask. Ull, 60 grader. 40 grader farge, 40 grader hvit. Når skuffen er full, setter jeg på maskinen. Veldig greit. 

Jeg har bare en gang bodd en plass hvor jeg hadde tørketrommel, og jeg syns det slet utrolig mye på klærne mine. Så jeg sparer den strømmen og den investeringen. 

Klæskontroll: 

En kollega av meg begynte plutselig å komme på jobb med helt nye, freshe klær. Hver dag hadde hun noe nytt og spennende på seg. Vi måtte spør om hun hadde vært på storshopping men neida, hun hadde ryddet i klesskapet sitt. Der fant hun utrolig mye klær som hun enten solgte eller hentet frem for å bruke. Og det er mitt klestips. For som regel har man mer klær enn man tror, så se igjennom klesskapet ditt. Virkelig se igjennom, prøv gjerne på deg klærne og vurder: Er dette klær du vil og kommer til å bruke? Eller er det klær du håpet en gang du ville passe? Enten fysisk eller mentalt. Når jeg mener mentalt, så tenker jeg på 22 år gamle meg som kjøpte meg en 'Sex in the city" kjole, fordi nå skulle jeg være voksen og sexy. Den var fin på meg, men den var ikke meg. Jeg følte meg aldri vel og klarte ikke å slappe av i den. 

Gå igjennom klesskapet, ha det gøy med å mikse og matche klærne dine i nye kombinasjoner, og plutselig har du en ny garderobe. Det eneste det kostet var en dag i livet, og kanskje noe hjelpemiddel for å holde klærne sortert. 

Gratis/billig underholdning:
I stedet for å gjøre ting med venner som koster, gå på kino, kafe, konserter eller andre arrangementer, bruk heller litt fantasi og finn på ting som ikke koster så mye. Det er noen år siden, det er sant, men vennegjengen min pleide å ha spillekvelder, frem til babyene begynte å komme. Tror ikke vi har hatt en skikkelig spillekveld siden førstemann ble født... Allikevel, vi venninner har forening ved jevne, ujevne tider, og det koster ikke så mye. Det er også gratis arrangementer som bli holdt rundt omkring i området, så det kan du hive deg med på. 

Utnytt gratis lærdom

En annen måte å bli underholdt på er å lære nye ting. Dersom du skulle ønske å bli bedre på kjøkkenet, kan man finne masse på nettet. Det samme om det er Yoga, annen treningsform, håndarbeid, eller økonomi som jeg driver med. Man kan lære masse uten å måtte betale for det, og som regel sparer man penger med å bli visere. :-) 

Dropp dyre 'vaner' 

Vaner er kanskje ikke rett ord her, men jeg pleide selv å dra til ansiktbehandling en gang i måneden. Det kostet mellom 1000 - 1500 kr hver gang! Jeg droppet det når jeg sluttet å jobbe 100 % og har ikke tatt det opp igjen. Sist jeg var til ansiktbehandling, var i fjor når jeg benyttet meg av et gavekort jeg fikk året før. Jeg kunne ha sluttet å drikke så mye brus som jeg gjør, men akkurat nå tenker jeg at jeg må jo ha noen laster. Ingen kan være perfekt. ;-p Andre 'vaner' er kanskje at man abonnerer på blader eller stopper innom butikken hver dag på vei til jobb (Sikter ikke på noen der, nei HELT sant!)

Hobbyer, Produktive vs dyre

En hobby er noe som koster penger. Dave Ramsey har et morsomt uttrykk som jeg gjengir i egne ord: "En bedrift skal tjene penger. Dersom du ikke tjener penger på bedriften din, er det ikke en bedrift du driver. Det er en hobby". 

Allikevel kan man velge å ha produktive hobbyer, og prøve å unngå de dyre. Jeg liker å hekle og det koster å kjøpe garn. Men jeg kan lage jule og bursdagsgaver med de, og slik er de litt produktiv. Liker du hagearbeid, kan du dyrke dine egne grønnsaker, og dermed spare penger på grønnsaker. Man tjener kanskje ikke så mye, men man taper ikke så mye heller. 

En av hobbyene jeg ønsker meg, er å fikse ting. Fikser jeg tingene mine med en gang jeg merker det er noe defekt på det, kan tingen holde ut litt lengre og det vil gå litt lengre tid før jeg må erstatte den. 

Det var det for nå

Jeg har jo noen tips på hvordan man tjener penger på innlegget på tirsdag: Krisekonto innlegget. Dette innlegget har handlet mer om hvordan man kan spare penger. Du må bare huske at når du sparer penger, så er det viktig at du 'fysisk' pengene på kontoen dine. Dette gjør deg mindre fristet til å henge pengene ut til en ting du bare MÅ ha. 

Hva er dine smarteste vaner?

#økonomi #vaner #sparsom #penger #spare #sparsom 

Å spare seg til fant

Overgrown couch in a park
Licensed from: Ebehroni / yayimages.com

Det er rart med det, etter hvert som jeg har begynt å diskutere dette med å leve sparsomt, så har jeg fått hovedsakelig tre reaksjoner. 1. bryr seg ikke, jeg må jo få gjøre det jeg vil, 2. Syns det er helt topp, det burde de også gjøre, 3. Advare meg fordi jeg må jo også leve livet, og ikke spare meg til fant.

De som advarer på nr 3 kjenner meg kanskje ikke så veldig godt, for jeg er ikke den som klarer å gjøre noe til det ekstreme, over lengre tid. Mamma sa det en gang når jeg begynte å snakke om å spise sunnere for å miste vekt. Hun hadde aldri vært redd for at jeg skulle få noe spiseforstyrrelser under tenårene, det var ikke i meg å holde på med noe 'unaturlig' over lengre tid. Søsteren min på den andre siden, hadde hun vært mer urolig for. Hver gang jeg skal gjøre endringer i livet mitt, må jeg passe på at jeg gjør det på en utholdende måte. 

Jeg har allikevel lurt litt på uttrykket, Å spare seg til fant. Så jeg måtte søke litt for å finne definisjonen. 

De første definisjonene handlet om hvordan man følte seg og oppførte seg, og dette var ikke særlig oppløftende eller positiv beskrivelse. Ikke at uttrykket virker så veldig positivt. Man sparte seg til fant, dersom man sparte så mye av pengene sine, at man har for lite å igjen for å leve for: "Gjest" skriver i Kvinneguiden: 

Dvs. at man ikke unner seg noe særlig- spiser billig, drikker billig, unngår sosiale settinger og ferier fordi man tror/ mener man "ikke har råd til det". Mens man samtidig kan ha mer enn nok penger i banken.. Som bare står der.

En annen (Gjestgjest) skriver: 

 Høres ut som samboeren min. Han har aldri råd til noe nytt. Vokter på pengene sine som en smed. Oppfører seg som om han er gjeldsbundet, mens han i virkeligheten er gjeldfri og med en tjukk sparekonto. Han lever som en fattigfant og tar gjerne imot en hudrelapp fra sin gamle mor, minstepensjonisten, han som er høytlønnet og formuende (men det vet ikke moren, hun forstår seg ikke på å lese skattelistene).

I og med at dette ble skrevet i 2009, lurer jeg på om de fremdeles er sammen. Det høres ikke ut som om hun har mye respekt for han. :-/ Men hvis han ikke er gavmild, selv om han er gjeldsfri, det er et av målene mine med å bli gjeldsfri, å kunne gi til andre uten å risikere min egen økonomiske helse, så på akkurat det kan jeg kanskje være enig basert på en beskrivelse på fire setninger. Allikevel er jeg ikke helt komfortabel med denne beskrivelsen. Fordi jeg har ganske mye penger på konto, som jeg ikke har råd til å bruke. Jeg jobber med å få budsjettet til å gå opp og ikke gå i null, jeg vurderer om jeg skal ta meg råd til å delta på visse ting, jeg reiser ikke på ferie, fordi jeg ikke har råd til det akkurat nå. Selv om pengene er på konto. Jeg har penger i banken men jeg jobber ekstrajobbene mine nå i sommerferien fra min vanlige jobb. Nå har jeg gjeld, så folk kan ikke bruke dette mot argumentet mot meg, men pengene jeg har i banken er min forsikring. Andre betaler et forsikringsselskap penger for å ha en arbeidsledighetforsikring, jeg har 100 000 kr i banken.  

Litt lengre nede kommer det andre definisjoner frem, som jeg tror kan stemme litt bedre: (Dette er det Gjest gjest1 som skriver:

Vil vel nesten si at å spare seg til fant går enda lenger enn dette. Hvis man sparer så mye at det går ut over ens evne til egen erhvervelse, da sparer du deg til fant.

Et eksempel i stor målestokk er satsning på kunnskap, forskning og utdanning. Ved å spare inn på dette, så får landet svekket sin evne til å generere inntekter; man sparer seg altså til fant.

Og Gjest Spinell sier: 

Man sparer seg til fant ved f.eks ikke å prioritere penger til vedlikehold av huset sitt, slik at det forfaller og mister mer verdi enn kostnadene ved vedlikeholdet.

Landet sparer seg også til fant ved forsknings- og utdannelseseksemplet ovenfor.

Et annet eksempel i stor målestokk er å spare på veibygging og -vedlikehold. Resultatet av dette kan være ulykker som koster samfunnet mer enn den investeringen som en unnlot å gjøre.

Å være gjerrig og ikke unne seg noe, mens pengene vokser på konto, trenger ikke være det samme som å spare seg til fant.

Så i lys av den nyeste definisjonen, så vil jeg argumentere at det å spare seg til fant, ikke er sparsommelig. Og det å være sparsommelig, egentlig handler om å forsikre seg selv mot fremtidige uheldige hendelser, dersom man faktisk sparer de pengene man ikke bruker med å leve sparsommelig. Når jeg tenker jeg om, så kan det jo hende folk lever sparsommelig, fordi de ikke ønsker å jobbe så mange timer. Altså, at de har et liv utenom jobben, en hobby eller noe lignende, som de ønske å bruke mer tid på. Da kan de jobbe det de må for lives opphold, leve sparsommelig, og dermed ha mer tid til hobbyen sin. Se for deg Beach bummen, som surfer dagen lang, fordi det er det han eller hun elsker å gjøre. Men dette er ikke det jeg gjør, så da lar jeg akkurat den tanken ligge. 

Jeg ønsker å leve sparsommelig, for å kunne betale raskere ned på lånet, for i lengden å ha mer penger. Nå har det blitt påpekt til meg, at penger jeg betaler ekstra i lån, får jeg ikke tilbake uten å ta et nytt lån, eventuelt når jeg selger leiligheten min. Og da skal jeg jo inn i en annen leilighet. Men med hver ekstra innbetaling, så minker den månedlige regningen litt og litt. Akkurat nå er det ikke så synlig, men fortsetter jeg slik for resten av året, vil nok regningen bli noen hundrelapper mindre hver måned. 

En sparsommelig levemåte, vil tilsi at man gjør ting i hverdagen, som vil spare deg penger både kort og langsiktig. Derfor vil ikke en ekte sparsommelig person spare seg til fant, fordi det er dyrere å kjøpe nytt hus enn å ta seg av sopproblemene med en gang. En ekte sparsommelig person, trener og passer helsen sin (er litt dårlig der) fordi det blir skikkelig dyrt når man må sykemelde seg et halvt år pga dårlig rygg, hjerteproblemer eller andre helserelaterte skader. 

I morgen skal jeg legge ut et innlegg om sparsommelige vaner, det var egentlig planen for idag, men jeg hadde en digresjon om Fant uttrykket, så jeg bestemte meg for å håndtere det spørsmålet først. 

Håper dere alle har en fin dag!

#økonomi #ordtak #uttrykk #sparesegtilfant #sparepenger #sparing #penger #Kvinneguiden #sparsommelig #nøysom #frugal #fant #bum #lån #mål 

Krisekonto, tips til å spare penger jevnt og trutt

Pig pink money piggy bank with paper green dollars
Licensed from: GLAZKOVA / yayimages.com


 

Selve krisekontoen min er på 60 000 kr, og så har jeg en god del andre sparte midler, som jeg lettere skal kunne bruke. De andre midlene er egentlig reservert ting som ferie, ny pc/mobil, Penger satt av til vedlikehold av syklene, helse og tenner, nytt turutstyr, gaver, boligfondet, og Fondsparing. De siste er penger som jeg vet at jeg på et eller annet tidspunkt vet jeg må bruke, men jeg må mest sannsynlig ikke ta ut alt samtidig. Og skulle det virkelig være krise, så er ingen av disse så viktig at jeg ikke kan utsette å bruke det beløpet. 

Krisekontoen min har jeg spart opp over flere år, og jeg økte det sakte men sikkert med 10 000 kr hver gang jeg kom opp til det gamle nivået mitt. Jeg mener absolutt at alle bør ha minst en månedslønn satt av som buffer, men avhengig av hvilken kriser som kan oppstå, bør krisekontoen reflektere dette. 

Er man student for eksempel, som leier en leilighet som er delvis eller fullt møblert, der utleieren er den som erstatter kjøleskapet, vaskemaskinen eller komfyren når de tar kvelden, så trenger man ikke like mye i krisekontoen som en som meg, som eier min egen leilighet. En vannlekkasje i en leilighet man leier, er absolutt ikke like dyrt som en vannlekkasje i min leilighet. Er man bileier, kan et verkstedsopphold raskt koste over 10 000 kr, etter min erfaring i hvert fall. 

Så når man skal bestemmer seg for hvor mye krisekontoen skal inneholde, så må man se på livet sitt og tenke verste, realistiske scenario. For en ting er sikkert, noe kommer til å bli ødelagt. Minimum syns jeg skal være 10 000. Da har du i hvert fall råd til å kjøpe flybilletter hjem, eller erstatte pc-en dersom den ryker. 

Tips:

Automatisk trekk: 

Den mest populære måten å spare penger på er å ta ut et viss beløp hver gang du får betalt lønn eller studielån. Dersom pengene trekkes automatisk fra kontoen din hver gang du får inn lønnen eller studielånet, ser du aldri at du hadde de pengene og de blir heller ikke savnet. I studietiden hadde jeg et automatisk trekk på 100 kr, som ble satt inn i BSU kontoen min. Det var ikke mye, men det var litt. Hadde jeg vært mer bevist, ville jeg ha kunne satt mer inn, men noe er bedre enn intet. På slutten, før jeg kjøpte meg leilighet, var den automatiske trekket 10 000 kr. Da var jeg aktivt i oppspurten til å kjøpe meg leilighet, så intensiteten var på topp!

Morsom sparing: 

Jeg vet ikke om andre banker enn DNB har dette, så vennligst bekreft eller avkreft dette dersom dere har en annen bank. Men DNB har noe som kalles Morsom sparing. Dette går ut på at hver gang du bruker kortet ditt eller betaler en regning, kan beløpet du betaler rundes opp til nærmeste, 10, 50 eller 100 kr, og dette settes inn på sparekontoen din. Dette brukte jeg også en del år, selv om det ikke ga de store avkastningene. Når jeg brukte kortet mitt, ville beløpet rundes opp til nærmeste 10-er og når en faktura ble betalt, ble det rundet opp til nærmeste 50. Det ga ikke den store sparingen men til gjengjeld la jeg ikke merke til at jeg sparte heller. Jeg sparte ca 120 kr måneden. 

Spar penger på mat

Med å planlegge måltidene, kan man spare ganske mye penger og man må kaste mindre mat. En gang i mellom kan man også ha en oppspisningsuke, hvor man kun spiser fra spisskammerset, fryser og kjøleskap. Da vil man kunne spare det man eventuelt bruker på en uke. For min del er det ca 500 kr.  

Kjøp til nedsattpris, spar mellomlegget

Dette betyr egentlig at hver gang du kjøper en vare på salg, eller til nedsatt pris, så setter du mellomlegget mellom reel pris og nedsatt pris på sparekontoen din. Det vil si at kjøper du et par med sko som opprinnelig kostet 600 kr men som nå koster 300, så setter du 300 kr på sparekontoen. 

Fått lønnsøkning? Lat som om du ikke har fått det

Dersom du har fått lønnsøkning, så kan du late som om du ikke har gjort det, og heller spare det beløpet du nå får mer hver måned. Mine standard lønnsøkninger hvert år har vært på 2-3 %, som er 400-600 kr i måneden. Det blir litt penger til slutt på det. 

Selg ting: 

Jeg har en del ting som jeg ønsker å få solgt. Først forsøkte jeg å bruke Tiise, men det funket ikke så veldig bra. Altså ingenting ble solgt. Så tenkte jeg å hive meg på loppemarket, men den store loppemarkeddagen i Stavanger/Sandnes var en helg jeg var bortreist på. Nå vet jeg at jeg må forsøke finn.no, men jeg orker bare ikke helt enda. Allikevel har jeg såpass mye at jeg nok kunne klart å skrape sammen 1000 kr ganske enkelt. Det er også en fin måte å begynne et mer minimalistisk liv, dersom du er interessert i det. Jeg er ikke det. 

Mink regningene dine: 

Med å se igjennom forsikringene du har, bytte strømleverandør og telefonselskap, kan man spare noen hundrelapper i måneden. Dersom du har Netflix eller noe annet betalingsprogram for å se tv, hør med noen venner om de vil dele en konto med deg. Jeg ser en sjelden gang på Netflix og jeg er så heldig at søsteren min har laget en egen profil på hennes Netflix konto. Nå brukte jo hun og samboeren min gamle Netflix i to-tre år før jeg kansellerte den, så jeg har ikke så dårlig samvittighet. Men da får jeg sett litt, uten å måtte betale mer for det. Når regningene dine er mindre enn vanlig, kan du spare den differansen mellom gammel utgift og det du betaler i dag. 

Få en helgejobb/ekstra jobb

Dette er ikke en langtidsplan men for en kortere periode, kan man ha en ekstra jobb. Dette er typisk en sesongjobb, eller noe annet, slik jeg har det nå. Når jeg først begynte å jobbe, jobbet jeg også annenhver helg på en matbutikk. Dette gjorde jeg i 9 måneder og hver måned fikk jeg utbetalt ca 4000 kr ekstra. På de 9 månedene utgjorde dette 36 000 kr, utbetalt. Den gangen var jeg helt utslitt med all jobbingen og det var en drøm å kunne slippe, men hadde jeg hatt den motivasjonen jeg har i dag, tror jeg ikke det hadde vært et problem. 

Vær bevist om hvor du setter sparepengene dine

Det er nok ikke ALLE som har dette problemet, men dersom du ser alle pengene dine hver gang du logger på pc-en, så er det så mye enklere, for meg i hvert fall, å prøve å overbevise meg selv om at jeg egentlig har nok penger til å kjøpe den og den tingen. Med å flytte den største delen av sparepengene til en annen bank, vil pengene være ganske lett tilgjengelig, men allikevel ikke noe jeg ser daglig. Ikke spar krisekontoen i et fond eller noe slikt! Det vil ta lengre tid å få ut pengene, og med en gang de er investert i noe, er det vanskelige å motivere seg selv til å ta ut pengene i stedet for å bruke et lite kreditlån.

Oppsummering:

I morgen kommer jeg til å skrive et morsomt innlegg om sparsomme vaner, så jeg håper du kommer tilbake da. 

Ha en strålende dag, jeg kommer i hvert fall til å nyte bursdagen min. ;-) 

#økonomi #penger #buffer #krisekonto #tips #triks #sparing #side2 #blogg.no #bloggmag.no 

Eteriske oljer til renhold, bedre for helse og sjel

Bloggen her har i det store og det hele handlet om økonomi, men jeg har også et annet stort "Ungdomsproblem". Det er at jeg roter. I går skulle jeg i bursdag, og dette er hvordan jeg forlot kjøkkenet: Husk jeg hadde storrengjøring og rydding på lørdag.

Det er bare et ork å rydde etter meg selv. 

Men dette innlegget handler egentlig ikke så mye om roteproblemet mitt, det er den ene meetoden jeg nå forsøker å fikse problemet på. For å kunne vaske med gode lukter, så må jeg rydde først! 

Når jeg vasker er jeg veldig tilhenger av naturlig og uten kjemikalier. Romvenninnen som jeg bodde sammen med for fire år siden, kjøpte en billig, kjemisk såpe for gulv og jeg, i min sparemodus, fant ut at det ikke lønnet seg å kjøpe ny når jeg allerede hadde denne. Problemet var at jeg kjente ubehag i flere timer etterpå, det var vondt å puste inn, det luktet vondt (det skulle være en godlukt men var så kjemisk at det blir ekkelt) og jeg unngikk derfor å vaske. Jeg har ofte vasket med eddik og selv om denne lukter vondt, svir det ikke i nesen og halsen slik den andre sprayen gjorde. Den kan dufte noe bedre da og jeg gikk ut på leit. 

Så fant jeg denne gode videoen: 

Jeg dro ut på lørdag og kjøpte Te-tre olje, Lavendel, Sitrus og Peppermynte. Og jeg er super fornøyd. Vindussprayen er god, all-round sprayen er god, Te-tre har jeg benyttet meg både i dusjen og i ansiktsrutinen min. Det er verdt å legge merke til at Rubbing Alcohol er Blåsprit som jeg kjøpte på Coop Bygg. 

Totalt antar jeg at jeg brukte opp i mot 600 kr på rengjøringsting og for å være ærlig så luktet det så godt at jeg syns det var verdt det. Og det kommer til å vare en stund dette altså. I hvert fall på når jeg bare bruker mellom 10-20 dråper til hver rengjøringsmiddel som varer en stund. 

Fordi spray er en praktisk måten å spre et vaskemiddel for så å tørke opp, har jeg i flere år kjempet meg i gjennom lukten og sviing i halsen. Det har hendt når jeg har sprayet ned dusjen, at jeg sprayer mens jeg holder pusten, går ut av badet i 2-3 minutter for å la smådråpene senke seg, og så ta rengjøringen. Og jeg har vært klar over helsefaren. Profesjonelle rengjørere bruker sjeldent spray av nettopp denne innhaleringsrisikoen. I NRK artikkelen jeg linker til her, står det at microfiber og vann funker like bra, men jeg liker motivasjonen med at det lukter godt etterpå. Det får du ikke med vann. Det er her mine eteriske oljer kommer inn. 

Jeg fikk vasket raskt, det luktet godt, jeg følte meg vel, ikke uvel og når jeg nå trenger en oppfrisker, kan jeg bare spraye litt rundt meg (og bruke en klut for å tørke det opp, siden jeg allerede har sprayet litt). ;-p Jeg håper dette vil hjelpe meg på veien til å rengjøre oftere, men tiden vil vise. 

Ha en fin onsdag! Vi sees i morgen.

#penger #rengjøring #voksenpoeng #eteriskolje #sitronolje #lavendelolje #tetreolje #peppermynteolje #rengjøring #rydde #vaske #økonomi #helse

En spare-fortelling, eller hvordan tenåringer blir milionærer

Fra D.Ramsey, trykk på bilde for å komme til hans artikkel

Dette er fortellingen om to venner som begge kommer til å bli millionærer før de pensjonerer seg. Men det er også en fortelling om hvordan den ene vennen tar smartere valg, og sitter igjen mer flere millioner enn venn nr 2. Fortellingen har jeg hentet fra Dave Ramsey, og det er en liten bit jeg ikke helt er enig i, men det tar jeg opp der og da.  

Tuppen og Lillemor er bestevenner og når de er 19 år bestemmer Tuppen seg for at hun skal begynne å spare i fond. Hun jobber hardt og setter inn 2000 dollar i året, som i dag er ca 16 900 kr. Hvert år frem til hun blir 26 år, setter hun 2000 dollar inn i fondet. Men så slutter hun. Lillemor har sett på hva Tuppen har gjort i de 8 siste årene og nå bestemmer hun seg for at hun også skal spare til pensjon. Når hun er 27 år begynner hun selv å sette inn 2000 kr hvert år. Dette fortsetter hun å gjøre hvert år, resten av livet. Det morsomme? Når Tuppen og Lillemor går av med pensjon som 65 åring, så vil Tuppen ha mer penger spart opp enn Lillemor, til tross for at hun kun har satt inn 16 000 dollar (litt over 135 000 kr med dagens valuta). Lillemor har satt inn 78 000 dollar (rett under 660 000 kr med dagens valuta) i årenes løp, men har aldri klart å ta igjen Tuppen sin sparekonto. Årsak? Renter og Renters renter. 

Eksempelet som Dave Ramsey setter opp, sier at gjennomsnittelig har man fått 12 % renter på fond de siste 20-30 årene, så han opererer med renter som er 12 %. Jeg kan ikke si at 12 % er realistisk. for det første: Svært få fond jeg så på når jeg skulle sette opp et sparefond, hadde hatt så høy rente gjennomsnittlig de fem siste årene, og for det andre: jeg er så ny i dette at jeg kan egentlig ikke uttale meg. Men bedre å bli overrasket over høyere rente, enn skuffet over lavere. Det fine med dette eksempelet er at selv om gjennomsnittet er 8 eller 10 % renter, så er det gjelder det begge sparefondene, og poenget vil ikke endre seg. 

Renter satset jeg på dere allerede vet hva er. Det er penger vi får fordi vi sparer og pengene blir 'investert' i noe. Når den investeringen gir et overskudd, får vi en del av overskuddet, når investeringen går i tap, risikerer vi å miste de pengene. Det er en risiko som minkes med å spare i Fond. 

Renters renter betyr bare at en rentene vi får blir lagt til sparepengene våre og kan nå tjene renter for oss. Eksempel: La oss si at du sparer 1000 kr, og du har 10% renter. Etter ett år har du tjent 100 kr i renter, og summen du har spart er 1100 kr. Dette beholder du i fondet. Etter år 2 har du tjent 110 kr og nå har du 1210 kr. Etter år tre har du tjent 121 kr, og beløpet ditt er 1331 kr. 

Når du ser på bildet over, så ser dere hvordan renters renter hvert år øker beløpet som Tuppen og Lillemor har spart og sparer. Lillemor sin side økes både med pengene hun sparer, og rentene. Men fordi Tuppen hadde forspranget, klarer aldri Lillemor å ta igjen. 

Er ikke det kult for alle 19 åringer der ute? Er det ikke sinnsykt kult at dere kan jobbe hardt nå, i 7 år, og så kan dere 'glemme' det litt, mens jeg som 32 åring må investere mer og over lengre tid (resten av yrketslivet mitt) for å ha en pensjonisttilværelse hvor jeg faktisk kan gjøre det jeg vil? For etter å ha jobbet i x antall år - ønsker jeg å kunne reise og gjøre mye av det jeg vil, og da må jeg ha pengene til det. 

Jeg har begynt forsiktig, med 500 kr i måneden, som blir 6000 kr i året, men dette skal jo økes betraktelig etterhvert som jeg betaler ned gjelden min. Vi får se. Det er så mye jeg har lyst til å gjøre med pengene mine, og meningene endres fra måned til måned. 

Hvor gammel var du når du begynte å spare i Fond? Hvor lenge har du spart? Hvor mye setter du inn hver måned? Og hva er mener du er gjennomsnittrenten? 

#sparing #spare #økonomi #fond #renter #rentersrente #Tuppen #Lillemor #daveramsey #millionær #begynntidlig #tenåringer #misunnelig 

Dette får jeg ikke til: Mat for 1

Terrible mess
Licensed from: hemeroskopion / yayimages.com

Dette blir et veldig kort innlegg, rett og slett fordi jeg mangler informasjon, og fordi det er noe jeg ser jeg mangler. 

Jeg har nå bodd alene i leiligheten min i nesten 7 uker (på fredag), og jeg opplever at mat blir mindre og mindre viktig. For hvorfor skal det være det, når alt jeg lager er i store porsjoner, alt for mye, og jeg blir spisende på dette i dagesvis? Det betyr at før jeg lager maten, så må jeg vurdere om jeg er villig til å spise dette i flere dager fremover. 

Jeg må også passe på at maten jeg har i frysen blir tatt frem, *reiser seg for å hente ut burritoen fra første helgen*, og det er jeg ikke så flink til. Jeg har derfor bestemt meg for at jeg må lete etter inspirasjon og motivasjon til å bli bedre på matfronten og for å regulere porsjonene jeg lager bedre, sånn at jeg slipper å spise en ting hele uka. Eventuelt at jeg lager 7 ting, så jeg spiser de samme syv rettene de neste syv ukene... 

Spørsmål: Jeg er ikke så glad i fisk, men må jo bli bedre på det. Har dere noen raske og gode fiskeretter, som skjuler smaken av fisk og som enten fryses greit, eller er rask å lage? (Sånn at jeg kan ha frossen fisk i frysen og raskt lage noe med det?

Kriteriene for maten jeg vil lage er: 

 1. Enkelt å lage
 2. Kan lett dimensjoneres til 1 person
 3. Ikke dyrt
 4. Kan fryses/trenger ikke tines før forberedingen

Noen tips?

#mat #økonomi #matfor1 #HJELP #matplan #inspirasjon #Blogg.no #bloggmag.no

 

Sparetips 8: Bli kvitt bilen

Sparer meg: ca 38 000 kr i året!!! (+ over 11 000 kr i forsikring)

Dette er andre gang jeg begynner å skrive dette innlegget, men jeg innså raskt at den forrige posten gikk ganske grundig inn på veien jeg tok før jeg valgte å selge bilen, mens disse innleggene skulle vise hvor mye penger jeg sparer med å gjøre dette.

Jeg har i forberedelse til dette gått igjennom årsregnskapene som banken min tilbyr meg, for å se de reelle tallene tilbake til 2011. Og jeg ble forbløffet. Jeg hadde jo hørt fra banken og andre at bil var dyrt og bileiere tåler mindre lån, men jeg hadde IKKE sett på de reelle tallene. Jeg har jo også kjøpt meg en el-sykkel, så jeg vil ha noen vedlikeholdskostnader som jeg ikke har hatt enda, så mine fremtidige tall vil kanskje være andreledes enn de har vært de tre første månedene. Tabellene jeg skal vise dere er først hele år. Her kan jeg IKKE inkludere 2017, siden vi bare er i april. Men i tabell to vil jeg dele alle tall med tre (vi er 1/3 igjennom året), for å få tall vi kan sammenligne med i år.

Når jeg ser nærmere på tallene nå, innser jeg at forsikring ikke er inkludert, og fordi jeg skriver dette på fjellet uten internett-tilgang, så må jeg nesten bare ta utgangspunktet i at jeg har betalt rett 957 kr det siste året i bilforsikring. Jeg husker rett og slett ikke hva jeg betalte med den første bilen min? Det vil si at det skal være over 11 000 kr i tillegg. Jeg vil ikke legge det til her, siden jeg er usikker på tallene.


Helt øverst er det som står hos banken min, helt nederst har jeg inkludert beregningen for forsikringen min. I starten av 2014 ble den gamle bilen som jeg hadde betalt kontant for ødelagt, og jeg bestemte meg for å lease en bil. Det var i det store og hele et tap-prosjekt, når jeg kunne ha brukt 40 000 kr på å kjøpe en bruktbil som forble min. Selv med de høyere verkstedskostnadene, bruker man som regel ikke like mye penger?

I 2014 begynte jeg også å jobbe i Stavanger sentrum, og jeg fant ut at jeg skulle ta toget inn. Da var det enda ikke et skikkelig samarbeid mellom NSB og Kolumbus, så månedsbilletten for buss og tog kostet over 1000 kr. Derfor er også offentlig transport dyrere dette året. Året etterpå oppdaget jeg en buss som gikk direkte hjemme ifra til Stavanger, så da gikk prisen ned til 650 kr måneden. I 2016 gikk månedsbilletten opp til 700 kr. Dette året var jeg mye flinkere til å ta buss i stedet for å kjøre og det siste halve året prøvde jeg å klare meg helt uten bil.


Skal jeg sammenligne med det jeg har brukt i år, må jeg dele beløpene fra 2011 til 2016 med tre, siden vi er 1/3 inn i 2017. Prisene er radikalt annerledes. Jeg leverte bilen inn i januar, så jeg måtte betale forsikring i januar. Drivstoffet er de 300 kr jeg setter av hver måned for å låne en av mamma eller pappa sine biler. Selv det året jeg brukte minst på bil, er nesten tre ganger så mye som jeg har brukt i år.

Jeg skjønner absolutt at folk kan være avhengig av bil for å komme seg til jobb, handle og rundt sånn ellers. Men jeg vil enda anbefale at to-bil familier (spesielt barnløse par) kanskje tar noen ekstra runder med seg selv og se om man EGENTLIG trenger å ha to biler. Jeg kan virkelig anbefale El-sykkel som transportmiddel, når det ikke er glatt (du kan godt sykle når det er glatt, men jeg gjør det ikke). Det er mye penger å spare i det.

#Sparepenger #sparing #økonomi #bil #dyrt #leasing #kollektiv #transport #buss #tog #Kolumbus #NSB #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no

Sparetips 7: Sykle til jobben


Sparer meg: 700 kr i måneden, 8400 kr i året

Det er noen år siden jeg regnet på dette, og prisene har endret seg, men jeg begynte å sykle til jobben for syv år siden. Motivasjonen min var at jeg sparte 60 kr i bensin og bompenger hver gang jeg syklet til og fra jobben, skulle jeg tatt bussen, ville jeg ha spart 64 kr syns jeg å huske. Men pga vinden som stadig blåser på Tananger og Sola, klarte jeg aldri å holde meg motivert mer enn et par måneder. Jeg gikk alltid tilbake til å kjøre. 

Så fikk jeg meg jobb i Stavanger sentrum, og jeg kunne ikke lengre kjøre. Jeg kjøpte lenge en kombibillett buss & Tog, som på det tidspunktet kostet over 1000 kr, og igjen prøvde jeg å sykle på våren. Igjen forsvant motivasjonen etter harde motvindøkter. Allikevel regnet jeg på det, og fant ut at jeg fortsatt sparte 60 kr dagen på selve kjøringen, men var jeg ikke superheldig, kostet det over 100 kr i parkering. 

Nå har jeg elsykkel, og med den sykler jeg så og si alle dager, bortsett fra dager med minusgrader eller svært spesielle anledninger. Med å sykle hver dag til jobben sparer man all bensinen, man sparer slitasje på bilen, eller er du en som har tatt kollektiv, så sparer man på dette også. Ettersom jeg har brukt kollektiv de siste årene, kan jeg si akkurat hvor mye jeg sparer hver måned på å sykle; 700 kr (vi fikk nye priser for en tid tilbake). Dersom du kjører bil, og dermed ikke vet hvor mye du bruker på bilkjøring til og fra jobb, og hva som er fra annet bruk, legg merke til hvor mye du pleier å bruke i 1 uke, og så sykler du en uke. hvor mye mindre penger brukte du? (Den mest realistiske metoden, er å gjøre det en måned, men det er kanskje lenge for å teste.) 

Tips: Dersom du, som meg, blir motivert av å sammenligne deg med andre (dårlig vane), så kan du melde deg inn i det nasjonale "Sykle til jobben" kampanjen. Bilde øverst er der ifra. Det kan koste dersom bedriften din ikke er med, eller du bor/jobber i en gratis kommune. Fordi jeg jobber i Stavanger, slipper jeg å betale. Jeg bare registrerer adressen til jobben som min adresse. Her på Nord-Jæren har de en annen kampanje, som er året rundt, som heter Sykkelløftet, bilde under er der i fra. Denne tror jeg er gratis for alle, men jobben min er med, så jeg ble automatisk med der. På begge plasser kan man vinne premier, men selv om det er større sjanser enn å spille lotto, så har ikke jeg vunnet noe enda....

Andre positive ting: 

 1. Du får frisk luft før og etter jobb
 2. Jeg som sykler over 14 km en vei, blir varm i trøya, selv med Elsykkel
 3. Blodomløpet får fart i seg
 4. Har ikke dårlig samvittighet fordi jeg ikke trimmer (Ikke trener, men trimmer)
 5. Godt for miljøet

Alt i alt, en god start på dagen. 

#økonomi #trening #sykletiljobben #sykkelløftet #kollektiv #miljø 

Sparetips 6: Spar penger på Trening, tren med Youtube

OBS: Jeg liker Yoga, men det finnes utallige andre videoer om andre treningsformer på Youtube

Sparer meg: 500-700 kr måneden

Jeg har, siden jeg begynte å trene, vært støttemedlem til fire ulike treningssenter. Det vil si jeg fikk min første måned verdt å trene, men så sluttet jeg å gå. Jeg fant aldri den treningsformen som passet for meg. Inntil for halvannet år siden, når jeg fant Yoga. Jeg betalte for et introduksjonskurs, og gikk på alle timene, bortsett fra den første som krasjet med noe jeg allerede hadde planlagt. Til jul ønsket og fikk jeg fra mine foreldre 10 timer meg Yoga. Og det er sinnsykt dyrt. Jeg kunne ha fått 30 timers med yoga for en "billigere penge, fordelt på hver time", men jeg kjenner meg selv såpass at jeg ikke ville risikere å "Måtte" gå på trening om jeg skulle finne ut at det ikke var noe for meg. Yogasenteret jeg gikk på hadde også månedsabonnement, men som jeg har nevnt, jeg har en tendens til å bli støttemedlem, 725 kr per måned, bundet i ett år, er ikke penger jeg vil kvitte meg med. 

Så når jeg var ferdig med mine 10 klippekort (det må brukes på 6 måneder, og jeg brukte det kun 9 ganger), fant jeg ut at jeg ville fortsette men ikke betale så mye penger. Det finnes andre, billigere yogasenter i Stavanger og Sandnes men jeg lever et travelt liv, og har aldri vært god til å sette av tid for trening. Det var da jeg oppdaget at det finnes videoer på Youtube! 

Jeg har siden slutten av august, stått opp/hatt vekkerklokken på ringing kl 5 for først, å stå opp å trene yoga, frem til jeg begynte å sykle. Etter jeg begynte å sykle, leste jeg i stedet i den 45 min perioden jeg har før jeg må stå opp. Etter jeg begynte denne bloggen, står jeg opp for å skrive innleggene mine. 

Yoga på Youtube, eller andre former for trening på Youtube funker veldig bra og er nesten like god som trening med instruktør. Jeg er ikke like utholdene og presser meg ikke like mye som jeg ville gjort hvis en instruktør hadde vært tilstede for å korrigere og hjelpe meg holde stillingene men jeg får strekt på kroppen og ryggen som jeg merker er blitt stivere og lettere vond. 

Det beste er at jeg ikke må betale. 

Derfor er dagens sparetips å sjekke Youtube om det er noen instruksjonsvideoer i den treningsformen du liker. Ja, det er vanskelig å trene fotball eller andre lagsport med Youtube, men styrke, smidighet, utholdenhet kan forbedres med Youtube-videoer. Lag en spilleliste, og sett opp en fast tid hver dag/annen hver dag/når det passer hvor du går igjennom treningen. Forhåpentligvis klarer du å pushe deg selv, slik at du også kan spare de kronene på treningssenterene. 

Så spør jeg dere: Hvor mye betaler dere på trening hver måned? Og er dere støttemedlem, eller flinke "Trenister"

#Økonomi #trening #youtube #Yoga #instuksjon #video #sparepenger #sparing #sparetips
 

Sparetips 5: Klipp håret selvSpart meg: ca 2000 kr i året

Mange av tipsene mine kommer med forbehold, for eksempel det er vanskelig for menn å spare penger på mensenkoppen, Dette tipset vil jeg si er kun for de med langt hår. Jeg hadde ikke turt å klippe mitt eget hår, dersom jeg skulle ha hvilken som helst form for kortere hår enn skuldrene. Dere kan finne en video på Youtube for kort hår, men denne fremgangsmåten er IKKE for dere. 

Jeg har selv aldri vært veldig opptatt av hår. Jeg har forsøkt ulike ting selvfølgelig, (farge, permanent, kort og Bob) men har egentlig alltid havnet tilbake til oppklippet hår, med en lengde mellom skuldrene og puppene. Dette funker fint, for jeg liker å ha håret opp i en eller annen form for flette (Kan da gå en dag ekstra uten å vaske håret som for meg betyr mindre slitt hår). Jeg ville som regel gå til frisøren en gang i året, klippe av mye slitt hår og betale masse for det.

Så kom jeg over en #sparetips #økonomi #DIY #Gjøreselv #hårstil #hår #spare #penger #tips #side2 #bloggmag.no #blogg.no #skjønnhet" target="_blank">Y#sparetips #økonomi #DIY #Gjøreselv #hårstil #hår #spare #penger #tips #side2 #bloggmag.no #blogg.no #skjønnhet">outube video (Jeg er veldig glad i Youtube#sparetips #økonomi #DIY #Gjøreselv #hårstil #hår #spare #penger #tips #side2 #bloggmag.no #blogg.no #skjønnhet" target="_blank">), som viste hvordan man enkelt kunne klippe sitt eget hår. Og jeg tenkte: Hvorfor ikke? Blir det ikke bra, vil det 1. vokse ut igjen og 2. jeg har såpass langt hår, at en frisør lett kan fikse det.

Fremgangsmåten er utrolig enkel. (Du kan lese det her, men se heller Youtube videoen, den er lettere å forstå) Mål på panneluggen din, midt på hodet, hvor i ansiktet ditt du ønsker at den skal slutte. Strekk håret rett ned, og mål hvor i ansiktet/hake/hals panneluggen slutter. Det er på dette punktet du skal klippe. Bøy deg fremover, og gre alt håret fram foran deg. Samle håret i en hestehale på toppen av pannen, og dra det ned til det punktet du målte opp at panneluggen sluttet. Beveg fingrene litt lengre ned og klipp av. Ta så saksen og klipp skrått inn i håret som er igjen i halen. Jeg som har helt stritt hår må bruke lengre tid på dette, for at det ikke skal være så synlige lengdehakk i håret mitt.

Jeg har stusset/klipt håret mitt hver måned siden januar 2016, og to ganger har jeg vært misfornøyd. Første gang var frisørvennene mine mer misfornøyd enn jeg, og andre gang var jeg såpass misfornøyd at jeg gikk med fletter, hestehale og dult, frem til jeg fikset det. Dette er det jeg har lært meg:

 • Har man helt stritt hår, vil enhver feil være litt mer synlig. Løs dette med å klippe skrått inn i hestehalen du har laget på pannen, opptil 3 cm inn i håret.
 • Dersom du syns håret ditt blir langt bak, anbefaler jeg IKKE å samle alt hår i en hestehale under haken og klippe av. Ujevnheter synes mye bedre, og det er vanskeligere å unngå å få ujevnheter. Syns du håret ditt er blitt for langt bak anbefaler jeg å samle vekk det øverste håret (som du liker lengden på). Samle dette over pannen, der vi festet hestehalen første gang vi klippet. Så lager du en hestehale som er mer mot toppen av hodet, og klipper her.
 • Alltid klipp mindre enn mer. Løsne håret innimellom for å se hvordan håret faller og om du er fornøyd.
 • Det er lettere å jobbe med rent hår.
 • Hårsaks kan du kjøpe flere plasser. Jeg kjøpte en billig en, som funker så som så, på VITA

Som jeg har sagt, er jeg ikke så veldig opptatt av hår og det eneste kreative jeg gjør med det, er ulike former for fletting. (Har nå fått dilla på å flette håret fra nakken til kronen og samle håret i en hestehale her). For meg er det derfor ingen problem at jeg av og litt kan ha litt varierende resultater når jeg har klippet håret. Det blir bedre for hver gang, jeg lærer noe nytt hver gang og jeg sparer en god del penger på det.

Er du lik meg, vil jeg absolutt anbefale at du i hvert fall prøver. Er du ikke fornøyd, hadde du jo tenkt å dra til frisøren snart uansett, ikke sant? :-)

#sparetips #økonomi #DIY #Gjøreselv #hårstil #hår #spare #penger #tips #side2 #bloggmag.no #blogg.no #skjønnhet

Sparetips 4: If you like it, then you should have put it in a notebook


Sparer meg: Usikker

Jeg kjenner ingen som husker filmene eller bøkene de liker bedre enn jeg. Jeg kan huske skuespillerene (ikke navnene, men fjesene), jeg husker hva de sa, når de sa det, og hva som skjedde i filmen eller i boken. Jeg imponerer meg selv stadig med dette. MEN når det kommer til den VIRKELIGE verden har jeg hukommelse og konsentrasjonsevne på samme nivå som Dory.


Det hender jeg sender meg selv en e-post men jeg har det siste halve året vært helt avhengig av en notatbok. Denne har jeg med meg OVERALT. Og i denne skriver jeg ned alt sammen også. Lister, ideer, gjøremål, blogginnlegg, Sitater, priser, notater fra møter, og alt annet. 

Som regel når jeg sliter med å konsentrere meg om en oppgave, er det fordi hodet mitt har kommet på noe jeg i hvert fall der og da mener er HELT GENIALT! Og jeg må ikke glemme det. Så mye av hjernekapasiteten går med på å holde på ideen og da begynner den automatisk å videreutvikle den, når jeg egentlig skulle konsentrert meg om en annen oppgave. Da finner jeg frem boken og raskt skriver ned ideen slik jeg kan jobbe med den senere. 

Jeg skriver også ned plan for nesten hver dag, på de tingene jeg må få gjennomføre. Dette er spesielt viktig når jeg er stresset for "alt jeg må gjøre" neste dag. Svært ofte har jeg blitt overrasket over at "alle tingene" jeg må gjøre faktisk ikke er mer enn 5-6 ting og de er ikke så store egentlig. 

Men måten jeg bruke boken til å spare penger på er at det er her jeg skriver handlelistene mine, og alle økonomi ideene mine. Ikke alle ideer er lure ser dere, og med å skrive de ned og tenke helt igjennom de før jeg gjennomfører ideen, så klarer jeg ofte å stoppe før det er gjort. Det var med å gjøre dette, jeg kom frem til at å pusse opp kjøkkenet til 40 000 kanskje ikke skulle være prioriteten min. 

Jeg kan ikke si hvor mye penger jeg har spart med å bruke notatboka, men den kostet over 200 kr (kjøpte den på en flyplass, så dårlig butikk det), men jeg er relativ sikker på at jeg har spart inn det beløpet. Men den tiden boken har spart meg, er mer verdt enn kronene. Boken er absolutt verdt det. 

Hvilke tips og triks bruker du for å holde struktur på hverdagen din?

Håper påsken går fint så langt, selv er jeg i Hunnedalen i Gjesdal. Vi snakkes i morgen med sparetips nr 5: Sykle til jobben.

#økonomi #liste #notatbok #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no 
 

Aktiv bruk av ønskelister

Disappointed woman holding dish brush gift.
For en del år siden gikk jeg lei av å få gaver jeg la i et hjørne, en skuff eller hylle og aldri tok frem igjen. Men hva kunne jeg egentlig forvente meg? Jeg klarte ikke selv å komme på noe jeg ønsket meg, hvordan skulle venner og familie komme på det? Så de siste årene 5 årene har jeg planlagt ønskelister både før jul og bursdag som jeg deler med venner og familie. Og jeg har både fått ting jeg forventer og ting jeg har blitt overrasket over (som enda var bra).

Det har ikke vært bare enkelt med ønskelister, spesielt søsteren min har klaget litt. For når jeg gir de en ønskeliste, så låser jeg de litt til den. I to og et halvt år besto ønskelisten min kun av turutstyr. Dette er en veldig fjern verden for søsteren min og selv om hun kjøpte klærne, termosen og diverse andre ting, var det ikke noe med gaven som hun kjente seg igjen i. Hun likte ikke at gaven kunne være fra hvem som helst, ikke fra henne spesifikt. Hun var dermed svært glad i fjor sommer, når jeg ønsket meg en Fjällräven sekk, for den likte hun også.  

Men i år tror jeg at jeg kommer til å ha en ganske lang ønskeliste til både bursdag og jul. Jeg trenger Champagne glass, verktøy, verktøykasse, bestikk, sengetøy, en enkeldyne for gjester, sofa, klappstoler, plantebeholdere for å dyrke urter og grønnsaker, ja det var det jeg kom på akkurat nå på stående fot. Dette er ting jeg ikke trenger AKKURAT nå, men som jeg kan vente til sommeren med å få tak i. I og med dette er ting jeg faktisk har behov for, og det er for leiligheten, så håper jeg alle vil finne noe de kan sette sitt stempel på. "Dette er til Ingrid, fra MEG". 

Ja, ønskelister sparer penger, miljø og ressurser. Ønskelister er til å anbefale. 

Licensed from: Jaykayl / yayimages.com

#økonomi #ønskeliste #bursdag #jul #miljø #blogg.no #bloggmag.no #side2
 

 

Improvisering som boligeier

Jeg må bare dele denne improviserte løsningen til en kran, hvor pakningen har tørket ut litt. Det betyr at den drypper litt når jeg vaske klær, men ikke så veldig mye at det må gjøres ASAP. Det kostet med 2,5 kr. (altså panten)Som regel er det ikke nok vann til at det kommer over "humpen" inni flasken, men jeg har en beholder under som fanger opp skulle det skje. 

#DIY #hjemmefikserne #improvisert #løsning #middeltidig #økonomi #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no

Sparetips 3. NB KUN UT UKE 14

Som de som har lest meg før vet, så har jeg akkurat kjøpt og flyttet inn i min første leilighet! Woho! Dette medfører selvfølgelig en god del kostnader, utover selve boligkjøpet. Der i blant hyller. 

Jeg fant tidlig ut at Elfa hyllesystemer funket utmerket flere steder i leiligheten min, både på badet, i gangen og i boden, så jeg hadde begynt å se litt på det de hadde. Og heldigvis hadde jeg informert vennene mine om disse planene. 

For jeg ser ikke på tilbuder jeg blir tilsent i posten og i mailen, det bare øker sjansen for at jeg kjøper noe jeg ønsker men ikke trenger. Heldigvis har jeg venner som gjør det og to av de sendte meg dette bilde fra Coop kundeavis:


Ettersom jeg skulle ha systemet tre ulike steder, fant jeg ut at dette måtte jeg bare slå til på. Så i går gjorde jeg GRUNDIGE målinger og når pappa kom, gjorde vi på nytt ganske grundige målinger ;-p (Etter fem-seks mål, innså pappa at alt jeg så langt hadde notert meg, stemte, så da var det greit).

Jeg syns det er greit å ha med noen å kjøpe disse dyre tingene med, det alltid er godt å ha noen å snakke igjennom det med, som har sett rommet og kjenner meg. Så pappa og jeg dro på Coop Bygg i Sandnes og vi var der inne i over EN time! Når jeg kom i kassa og slo inn alt sammen ble det nesten 11 000 kr! og så skannet de Coop-kortet mitt. VIPPS! Over 5000 kr mindre. Dette gjorde utrolig godt, spesielt med tanke på at jeg kun hadde 17 000 kr igjen å bruke på innkjøp til leiligheten, nå 12 000 kr. Det jeg nå mangler er sofa, og noen hyller til stua. Muligens for å ha TV-en på og alle hobby-tingene mine.  

Jeg er i hvert fall super fornøyd med kjøpet jeg gjorde i går, og Coop har oppnådd det de ønsket, jeg kommer nok heretter å lese deres reklameavis. 

Dette innlegget er egentlig noe jeg hadde tenkt å skrive om i Vinn og Tap på søndag, men da ville det være for sent for de som måtte ønske å slå til på det. Så jeg måtte gjøre noen endringer i planen min for bloggen. Jaja, man må da være fleksible med gode tilbud!

Håper dagen deres er flott! 

#Tilbud #Godtkjøp #økonomi #sparepenger #innredning #oppbevaring #Coop #Coopbygg #Elfa 
 

Sparetips 2, Mensen-koppen for alle penga"Alt i alt kan jeg ikke skjønne at ikke flere bruker en eller annen form for mensenkopp, av denne enkel grunn: Funker den for deg, og du ikke er plaget med kramper og andre symptomer, så glemmer du at du har mensen. Er ikke det verdt å bruke 400 kr for å teste?" (Jeg åpner med avslutningen på dette innlegget, fordi det er et så innmari godt poeng.)

Det er garantert noen andre som har skrevet om det her, men mitt sparetips nr 2 er Diva-cupen, eller siden det er flere merker, Mensen koppen. Selv har jeg Diva-cup, så det er kun denne jeg har erfaring med, jeg er sikker på at de andre merkene er vel så gode.

La meg begynne med å fortelle om første gang jeg hørte om mensen-koppen, for å forklare hvor mye min oppfatning har endret seg.

Første gang jeg leste om mensen-koppen, for ca 5 år siden på en øko-vennlig internettside, holdt øynene mine på å poppe ut av hodet mitt. ÆSJ, var første tanke jeg hadde. Andre og tredje tanke også "ÆSJ, og ÆSJ". Jeg kunne ikke fatte at dette var en ting. En myk kopp inni kroppen, hvor blodet samlet seg. ÆSJ!! Jeg var så sjokkert, at jeg en time etterpå, når jeg snakket med en eldre, kvinnelig kollega, bare var nødt til å dele dette utrolige som jeg aldri hadde forestilt meg fantes en gang. Hennes reaksjon var ikke det jeg hadde forventet. "Ja?" sa hun, når jeg fortalte om en kopp som man brukte, som samlet opp mensen-blodet. "Er det så forskjellig fra at det samler seg i et bind, eller tampong?" Jeg kunne ikke helt fatte det da, men det hjalp meg med å få et mer balansert  blikk på det.

Endring i synspunktet mitt kan jeg spore tilbake til TV2 og God Morgen Norge, som løftet fram mensenkoppen på TV. Jeg er en liten BezzerWizzer, og trives utrolig når jeg kan ting de mange andre ikke kan. Jeg kunne stolt klappe meg selv på skulderen og tenke med meg selv at Mensen-koppen, den har jeg kjent til et par år allerede! Allikevel fant jeg ut at det var mye jeg ikke viste, så jeg gikk på Youtube for å lære mer. Jeg var blitt mer og mer opptatt av miljøet og spare penger, så denne gangen var jeg litt mer nysgjerrig enn forferdet. Jeg kom over denne kanalen, som jeg syns er absolutt fantastisk:Jeg hadde tilegnet meg kollegaen min sitt syn. Mensenblodet må jo gå en plass uansett, ekkelt er det uansett. Jeg ville prøve.

Youtube kanalen som jeg har delt over, har et par videoer hvor hun går igjennom ulike kopper og hva man bør tenke på når man skal bestille sin første. Det er mange forskjellige kopper, noen mykere enn andre. Fordelen med de myke, er at det er mindre sjanse for at man merker den når den er på plass. De som har fått vondt, fordi koppen presser på urinveien, vil ha fordel av å bruke den mykere varianten. Ulempen med den myke, er at den kan være vanskeligere å få til å åpne seg når du setter den inn. Selv har jeg ikke forsøkt noen andre enn Diva-koppen som er ganske fast i formen og jeg valgte denne fordi det var en av de som skulle være lettere å få til å åpne seg skikkelig.

Jeg så på mange av videoene til Precioius Star. Hvordan sette inn koppen, hvordan ta ut koppen, mensen-koppen skulle sitte riktig, ulike bretting for å få inn koppen, hva man kunne gjøre for å unngå lekkasje, forskjellen på ulike kopper, hva man skal tenke på før man kjøper sin første kopp, og mye, mye mer.

Listen min med fordeler med å prøve hadde blitt lengre enn listen om ulemper. Jeg gikk spent til innkjøp og ventet spent på første mensen etter jeg mottok den i posten. Jeg ventet og ventet. Jeg hadde håpet at mensen skulle komme noen dager tidlig, slik at den var over før jeg dro på ferie. Så håpet jeg at den i hvert fall skulle komme før selve flyturen, det ville være dumt å prøve å få dette til på flyet. Til slutt håpet jeg bare at den skulle komme. Det var ingen sjanse for at jeg var gravid, i så fall hadde det vært et UNDER Gud verdig, men man mister ikke mensen sånn uten videre og hypokonderen som jeg er, var ganske urolig. 9 dager sent kom mensen tilslutt, den ville feire 30 års dagen min med meg og hadde ventet til da. Hurra.

Jeg var veldig glad for at jeg hadde sett videoene til Precious Star og slapp å falme i mørke på ulike måter å sette koppen inn, sjekke at den hadde åpnet seg skikkelig og fikse det, når den ikke hadde åpnet seg. Jeg har brukt koppen i to år snart, og i den tiden har jeg syns det var ekkelt 1 gang, (første gang jeg tok den ut), og hatt to lekkasjer, (første gang morgenen etter jeg begynte å bruke den, og andre gang når jeg forsøkte meg på en hodestående i Yogaen). Dette er den eneste gangen jeg vil anbefale folk å være litt var om koppen. Alt opp-ned i Yoga mens man har mensen og bruker kopp. Det kommer mer luft inn i skjeden når man jobber opp ned, som løsner det vakuumet som er rundt koppen som holder den på plass.

 

Fordeler:

Ulemper:

 • Trenger bare å bytte to ganger i døgnet, bortsett fra kanskje den første dagen
 • Bør ha tilgjengelig, rennende vann for å gjøre det lettere å rengjøre koppen før bruk igjen.
 • Jeg kjenner den ikke i det hele tatt, glemmer den med mindre det er første dagen, hvor jeg har en del kramper.
 • En bør unngå opp-ned posisjonene i Yoga (fra egen erfaring)
 • Sparer miljøet, kaster mindre. En kopp varer i mange år
 • Noe nytt man må venne seg til
 • Funker det ikke har man kastet bort 400 kr
 • Trenger ikke lengre å kaste søppelet på badet flere ganger i løpet av en mensenperiode, for å unngå lukten fra søpla. Jeg la merke til dette etter jeg hadde tatt en prøve på sykehuset og måtte bruke bind (siden mensen kom rett etterpå).
 • Uro når man er nybegynner, på om koppen vil lekke
 • Svært praktisk når jeg er på kurs ute i marka (NB: Har tilgang til skikkelig bad på morgenen og kvelden). Jeg kan tømme koppen om morgenen, være ute hele dagen, og tømme den igjen på kvelden. Tenker ikke på det i løpe av dagen.
 • Enkelte har (ikke selverfart) at koppen presser mot urinrøret som gir smerter. Dette bør man kunne løse med en mykere kopp. Som igjen er en ny investering
 • Var ekkelt første gangen jeg tømte koppen, men nå syns jeg det er mye eklere med en tampong (Bomull som man stikker opp i skjeden, trekker til seg blod og så trekker ut igjen + blir tørr i skjeden) eller bind (bomull som ligger i trusa og trekker til seg blod, og bare ligger der + blir svett og kløete)
 • Koppene finnes i ulike størrelser, jeg kan enda bruke den for de under 30/har ikke vært gravid. Men å et eller annet tidspunkt må jeg kjøpe ny.
 • Jeg kan bruke koppen fra dag 1 til dag 7 uten ubehag. Jeg har alltid hatt småblødninger opptil en uke etter mensens første dag, og de siste dagene kunne jeg ikke bruke tampong, for det tørker ut skjeden til det er ubehagelig å sette noe inn, og bind over lengre tid begynner å klø.

 

 • Jeg kan ikke la vær å nevne dette punktet igjen. JEG GLEMMER AT JEG HAR MENSEN (bortsett fra dag 1 med kramper). Jeg har en gang stått opp på morgenen og kommet på at jeg kvelden før hadde glemt å ta ut koppen for å skylle den (helt i slutten, så lite blod). Dette er egentlig et problem, fordi den skal skylles hver 12 time. Nå hadde jeg gått 24 timer?

 

*Når jeg leser artikkelen regner de ut hvor mye man bruker på bind en periode, hvor mye man bruker i tamponger en periode og hvor mye man bruker i truseinnlegg i en periode. Så slår de prisen sammen. Men de færreste av oss bruker bind og tamponger samtidig, så jeg ville halvert beløpet

Av alle disse ulempene, er det for meg nå kun en som er reel. Jeg bør ha tilgang til rennende vann for å kunne skylle koppen. Jeg holder ikke på med så mye Yoga lengre, og skulle jeg begynne igjen, kan jeg fint unngå opp-ned posisjonene. De andre ulempene er det jeg tenkte mer over før jeg prøvde koppen.

Alt i alt kan jeg ikke skjønne at ikke flere bruker en eller annen form for mensenkopp, av denne enkel grunn: Funker den for deg, og du ikke er plaget med kramper og andre symptomer, så glemmer du at du har mensen. Er ikke det verdt å bruke 400 kr for å teste?

Har du spørsmål, bare legg igjen et spørsmål eller send meg en melding, trykk på navnet mitt, så tror jeg at du kommer til profilen min og kan trykke "Send melding". Dette er en ting jeg er super ivrig og engasjert i, så jeg svarer gjerne på spørsmål.

#helse #økonomi #sparing #sparepenger #sparetips #mensenkoppen #divakopp #miljø #søppel #side2 #blogg.no #bloggmag.no #mensen

Sparetips nr 1: LommepengerHvis jeg kan anbefale en ting til andre for å spare penger, noe som har funket fantastisk for meg selv, så er det å gi seg selv et fast daglig beløp i kontanter. Måten jeg gjør det på, er at jeg tar ut hele det forhåndsbestemte månedsbeløpet og fordeler det mentalt på antall dager i måneden. Hver dag flytter jeg dette beløpet fra 'på vent' til 'forbruks' lommen i pengboka mi. Dette er fysiske lommer i lommeboka. For hver dag jeg ikke bruker hele beløpet, ruller jeg beløpet over til neste dag. Jeg gir meg selv 50 kr hver dag og det kan se slik ut:

  Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Fra før 0 30 55 75 70 100 150
Satt inn 50 50 50 50 50 50 50
Totalt denne dagen 50 80 105 125 120 150 200
Brukt 20 25 30 55 20 0 150
Igjen 30 55 75 70 100 150 50

Som dere ser, så kan man veldig enkelt, veldig raskt spare seg opp penger for å bruke til noe ekstraordinært.

Jeg gir meg selv 1600 kr i måneden som jeg runder av til 50 kr hver dag. (Hvorfor ikke 1500 og 1550? For å gi meg selv litt lufterom for feil).

De to første månedene ga jeg meg selv 100 kr dagen. Måten jeg kom frem til dette høye beløpet er fordi dette var det jeg brukte månedene før. Jeg så på kontoutskriftene mine og samlet de beløpene som matchet definisjonen min for lommepenger (se litt lengre nede). Jeg syns beløpet var veldig høyt, spesielt når jeg delte det på antall dager i måneden og oppdaget at det var ca 100 kr dagen! MEN jeg syns det er viktig, når man begynner å jobbe med forbruket, at man de første månedene bare jobber med økt bevissthet om budsjettet og ikke kutter med en gang. Jeg fant jo raskt ut at jeg hadde UFATTELIG mye penger igjen når måneden var slutt, så jeg valgte å ikke rulle beløpet over til neste måned, men heller begynne på samme punkt med samme beløp som måneden før.

Etter to måneder begynte jeg å minke på lommepengene. Da hadde jeg to måneder med et så stort overskudd at jeg ikke syns det var vits i å fortsette med samme beløpet. Jeg begynte også å ta med meg overskuddet fra måneden før til å bruke i denne måneden. Denne måneden har jeg rullet over 650 kr, og jeg kan fint ha råd til å gå på kino, gå ut å spise eller kjøpe noe klær jeg ønsker meg. Her sier jeg ønsker meg, for jeg har så mye klær fra før at jeg ikke anser klær som noe jeg behøver. Blir fin-dongribuksa mi, som jeg bruker på jobb, ødelagt, så har jeg kjoler og strømpebukser jeg kan bruke frem til neste måned hvor jeg kan enten budsjettere buksen inn eller sparer opp lommepenger til å kjøpe en nye bukse.

Når jeg skulle finne ut hva jeg ville bruke lommepengene på så måtte utgiften passe følgende kriterier: 

 1. Det måtte være ting man kunne betale kontanter for. Dvs det måtte kunne kjøpes i butikk
 2. Det må være variable utgifter, som jeg kunne velge å IKKE bruke pengene på. (Medisiner for eksempel havner utenfor lommepengene)
 3. Det må være ting jeg har som mål å bruke mindre penger på, men i løpet av måneden har jeg ikke disiplin nok til å la være å bruke pengene allikevel. Klær, godterier, spise/drikke ute, accessories. underholdning, hobby, og sikkert flere ting. 

Når jeg bruker kontant i stedet for kort skjer det noe med meg mentalt. Ønsket om å flytte mest mulig penger over til neste dag er som regel større enn ønsket om å lese det nyeste Pondus bladet.

Sånn er det i hodet mitt når jeg har forsøkt å begrense meg mens jeg bruker kortet: 

Jeg har ca oversikt på hvor mye penger jeg har igjen og 55 kr, eller 60 kr, kanskje til og med 70 kr, er ikke så mye over 50, og fordi det var en dag i forrige uke der jeg ikke brukte noen penger i det hele tatt, og de andre dagene forrige uke lå jeg rett rundt 50 kr, og da burde jeg jo ha 50 kr ekstra å bruke denne uken. Og jeg hadde jo bare 3 kr over i går, og 10 kr dagen før det, og da har jeg jo over 30 kr ekstra å bruke denne dagen...

Og har det gått litt rundt i hodet ditt med alle tallene? For jeg kan garantere at det har gjort det for meg og jeg har ikke sjanse til å holde meg innenfor planen.

Med å bruke kontanter slipper jeg dette.

Argumenter mot å bruke kontanter (som jeg har hørt og som jeg kommer på selv)

 1. Kontanter forsvinner fortere fordi det kjennes ikke som skikkelige penger:
  • Dette argumentet har jeg hørt fra søsteren min og en kollega og jeg skjønner den ikke. Penger er penger, og det å ha kontantene i håndet og måtte gi de ifra seg kjennes mer enn å trykke koden på bankkortet. Men, hvis man vet at det man har i lommeboka enkelt kan fylles på igjen, altså, når man er tom så går man bare å henter mer i minibanken eller bare trekker kortet i stedet for, så kan jeg skjønne at man føler at pengene bare forsvinner. Spesielt om man ikke har tatt vare på kvitteringene. For med å bruke bankkortet kan du gå inn i banken å se hvor pengene har gått, som man ikke kan gjøre med kontanter. Allikevel, vet man at man IKKE skal gå å ta ut mer penger senere, så tror jeg dette ikke er et problem.
 2. Tyver kan stjele pengene
  • Tyver kan ikke se på lommeboka di og se at du har masse kontanter mens han som går ved siden av deg bare har bankkort, med mindre du åpner den opp og viser det til alle. Dette er noe jeg er bevist over når jeg er i butikken. Ja, mister du lommeboka så er kontantene borte, det er sant. Men for min egen del, så har jeg spart 2000 kr, ubevist, i måneden på å bruke kontanter i stedet for kort. I året er det 24 000 kr. Jeg er villig til å risikere å miste 3000 kr for å ikke bruke 24 000. (selv om det bare hadde vært 1000 kr i måneden og 12 000 kr i året, så kommer jeg enda på plussiden. 
 3. Det koster å ta ut penger
  • Jeg byttet bank eller ta pengene ut i butikken
 4. Det er mer arbeid å ta ut penger
  • Ta pengene ut når du er i butikken
 5. Man mister oversikt over hva man bruker penger på
  • Dette faktisk en av argumentene mine for å bruke kontanter. Jeg ORKER ikke notere ned alle DUMME kjøp jeg gjør og de kjøp jeg anser som mer uviktig. Men fordi jeg har et begrenset beløp å bruke, som jeg mentalt bruker opp hver måned, gjør det ikke noe skade.  

Har du flere argumenter mot å bruke kontanter? Jeg vil gjerne høre de og se om det påvirker mitt standpunkt. Så kom med de, og jeg legger de til her på bloggen, selv om jeg ikke kan komme på et motsvar. Høre også gjerne deres egne erfaringer med dette!

#Økonomi #Lommepenger #Budsjett #Bloggmag #nabloggene #sparing #kontroll #lurmedpenger #tips #triks #regnskap

Follow Follow