Uforutsette utgifter, en øremerked buffer fortelling

Når jeg begynte å se på Youtube-klipp om budsjettering, så var det et punkt som var spesielt interessant for meg. På engelsk så kaller de det Sinking fund og det er i tillegg til the Emergency fund. På norsk har jeg ikke klart å komme på noen andre ord enn Buffer på begge to, men jeg har delt det opp i øremerked buffer, og krise-buffer. Emergency fund, Krisebuffer, er når man ha uforutsette, store krise utgifter, mens Sinking fund, øremerket buffer, er til de utgiftene man vet kommer. Begge to handler om de utgiftene som er vanskelig å dekke utenom de vanlige utgiftene i måneden, men den ene vet man kommer. 

Man vet, for eksempel, at jula kommer med ekstra utgifter. Man vet bilen kommer på ett eller annet tidspunkt, å måtte inn til verksted for kontroll eller vedlikehold. Man vet at årsavgiften på bilen kommer, og man vet at man skal på ferie. Begynner bilen din å bli gammel og tuller mye, vet du at du på ett eller annet tidspunkt må kjøpe ny. Ved å ha en øremerkede penger satt av til dette, trenger man ikke stresse når utgiften faktisk kommer. Når pengene er brukt kan man i de påfølgende månedene sette av litt og litt for å jobbe beløpet opp igjen. 

Dette gruet jeg meg til:

Når jeg skulle bestemme hvilken øremerkede kontoer jeg skulle ha, måtte jeg se på hvilken hendelser jeg gruet meg til, eller fryktet snart skulle skje: 

BIL:

På det tidspunktet var jeg på slutten av leasing-tiden på bilen, og jeg gruet meg til å levere den inn. Jeg hadde i løpet av de tre årene fått noen skraper i lakken og fordi jeg bor en plass hvor det saltes mye var jeg også redd for rust under bilen. Vi har jo alle hørt skrekkhistorier om store beløp som måtte utbetales når bilen skulle leveres inn. Derfor valgte jeg å sette opp en egen øremerket buffer for bilreparasjoner. Dette var fra oktober av og bilen skulle leveres inn i januar. Jeg valgte å sette inn det samme som jeg betalte i leie for bilen hver måned, 1600 kr. I januar ville jeg da ha 4800 kr, sånn i tilfellet. Nå er bilen innlevert, alt gikk fint, ingenting å betale for, og bufferen har fått et nytt navn; Oppussings/innkjøpsbufferen som jeg erstatten bilbufferen med. 

TURUTSTYR:

En annen ting jeg har vært urolig for er turutstyret mitt. Jeg er med i Hjelpekorpset og det å ha skikkelige klær når jeg er ute å søker etter savnede personer er utrolig viktig for min egen komfort i det som kan være vanskelige søk. Jeg tror ikke mange vet det men vi betaler for vårt eget private utstyr, og selv om utstyr som blir ødelagt på søk blir erstattet, er ikke utstyr som er utslitt etter flere aksjoner erstattbar. Jeg kjøpte et skikkelig dyrt regntøy for fire år siden, og jeg har hatt fantastisk bruk for det både i Hjelpekorpsammenheng og i privaten. Jeg bor da tross alt på vestlandet. Men det å erstatte et regntøy til 7000 kr (buksen ble kjøpt på salg) er ikke bare-bare. Ettter fire år, med mye bruk året rundt, begynner de å bli slitt. Jeg impregnerer de ofte, for at de skal holdet vannet ute, men jeg ser at noen av sømmene begynner å bli svake. Derfor vil jeg ha satt til sides en sum som jeg kan bruke når jeg trenger å kjøpe nytt utstyr. 

SYKKEL:

Når jeg bestemte meg for å bli kvitt bilen, valgte jeg heller å investere i en El-sykkel. Det var en høy innkjøpspris og det er noe vedlikehold som må til, men alt i alt er det billigere enn bilen, som kostet 2500 i måneden, selv uten bruk. Bensin og bompenger kom utenfor. Jeg brukte 26 000 kr i høst på å kjøpe sykkelen og oppgradere klær, hjelm og ekstrautstyr for å gjøre det mer komfortabelt å sykle de 17 km til og fra jobb hver dag. Jeg har lest at man bør ha en grundig vedlikehold på sykkelen etter 2000 km, og med mitt bruk, har jeg funnet ut at det er ca hver tredje måned. Det som står på nettet er at det koster ca 1000 kr for det. Og fordi jeg sykler så og si hver dag, så må også utstyret mitt kunne erstattes. Den gamle regnsykkelbuksa som jeg kjøpte for fem-seks år siden holder på å revner, så jeg må snart avgårde for å kjøpe meg en ny en. 

HELSE OG TENNER:

For en god del år siden måtte jeg rotfylle en tann. Jeg var hjemme for sommeren og det ble rett og slett bursdagsgaven min fra mamma og pappa det året. Dyrere gave har jeg nok aldri fått før. Tror det ble ca 8000-9000 kr, en sum som for student-meg var umulig å håndtere (siden jeg ikke hadde sparte noe ekstra). Jeg grøsser med tanken om å måtte betale det en gang til, så jeg har satt av penger til helse og tenner. Det er i fra denne mentale potten pengene for brillene har kommet fra.

GAVER:

Familien min vokser, søsknene mine har fått partnere og noen unger, vennene har fått unger og jula kommer ganske plutselig. Jeg har to måneder hvor det er ekstra mange feiringer. Jula, er jo en som alle har, men i juni har fem i familie/vennekretsen bursdag. For å jevne ut utgiftene, har jeg valgt å sette av en viss sum hver måned. Dette fant jeg frem til å legge sammen hvor mye jeg ønsket å bruke på bursdag og julegave til hvor mange mennesker, og dele det på 12. Jeg har 12 mennesker på min liste av de jeg ønsker å kjøpe både jule og bursdagsgave til, jeg ønsker å bruke mellom 300-400 kr på hver gave, da blir det 800 kr i måneden.

Ferie: 

Ferie er deilig  (og ikke noe å frykte) men om man må betale for den etterpå, er det lettere å minnes gjelden enn de gode minnene. Har man spart og jobbet mot det på forhånd er ferien premien man får, etter det harde arbeidet. Er ikke det en fin tanke? Nå planlegger jeg ikke noen ferie i år siden jeg skal kjøpe leilighet og ønsker å betale ekstra på dette, men jeg kommer til å reise bort noen helger, for å få den mentale pausen alle trenger en gang i blant.

MOBIL/PC:

Den siste tingen jeg er urolig for, som jeg har brent meg på tidligere, er når mobil eller pc plutselig må erstattes. Det kommer liksom aldri forventet og tusenlappene ryker fort. Mobil har jeg vel egentlig aldri betalt for på forhånd, men betalt mye for på etterskudd, og jeg må si det er skikkelig kjipt. Jeg har alltid hatt en mental feiring den siste måneden jeg må betale ekstra på mobilabonnementet mitt. Når det kommer til PC – hver gang jeg skal kjøpe en, så kommer jeg inn med tanken om å bruke noen få tusenlapper, men så er det jo andre ting jeg trenger. Microsoft office-pakken, greit å kunne se videoer på den, god lyd, etc. Den siste pc-en betalte jeg 8000 kr for, og så etter et år måtte jeg kjøpe nytt office-program da det jeg hadde kjøpt var et abonnement som måtte oppdateres hvert år.  

Nå er det liten sannsynlighet for at alt dette skjer på en gang men skulle det være en krise, på ett eller annet tidspunkt, så sover jeg godt med å vite at jeg har faktisk ganske mye penger i bakhånd for å håndtere det. Jeg burde kunne klare meg ganske bra, om jeg skulle stå uten jobb en periode for eksempel. Bortsett fra pengene til gaver, så trenger jeg bare fylle på bufferen de tilfellene noe har skjedd og jeg må ha brukt noe fra de øremerkede kronene. Resten kan gå til gjelden min. 

#sinkingfund #øremerket #penger #Budsjett #Uforutsetteutgifter #utgifter #Sparepenger #buffer #krisebuffer #emergencyfund #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg