Vedlikehold av regnskapet mitt.

Som jeg beskrev i posten om budsjettet, er forskjellen mellom budsjett og regnskap at budsjettet blir satt opp før en periode, mens regnskapet er de reelle tallene.

Budsjettene jeg har satt opp for hver måned har ikke stemt med det reelle forbruket mitt, men for hver måned har det stemmet mer og mer. Når jeg skal sette opp et budsjett for ny måned ser jeg på budsjettet og regnskapet for den måneden jeg er i akkurat nå. Er det poster hvor budsjettert beløp og regnskapstallet ikke stemmer overens, må jeg vurdere hva som er årsaken til ujevnheten og eventuelt endre budsjettet til neste måned.

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan budsjettet kan se ut i begynnelsen av en måned. Her ser du hvordan jeg har skrevet inn en teoretisk beregning på hva man kan tenke seg å betale på de ulike postene. Dette er jo ikke mitt budsjett, jeg har nå færre poster ettersom jeg ikke betaler husleie/lån og strøm, blant annet.


 

Når det kommer til å fylle ut regnskapet må jeg passe på at jeg fyller ut jevnlig. Det er to grunner til dette. For det første er det lettere å huske hvilken utgifter jeg har hatt og hva jeg har brukt. For det andre er jeg mer bevist på hvor mye penger jeg har brukt og hvor mye penger jeg har igjen ved hver post.

 Minst en gang i uken er jeg innom for å oppdatere forbruket mitt. Ideelt sett er jeg innom samme dag som utgiften blir gjort, men dette er ikke alltid mulig. Jeg har også valgt bruke kontanter på de postene jeg har en tendens til å ikke ha helt kontroll på. DVS mat og småbruk/lommepenger. Disse orker jeg ikke å legge inn hvert minste kjøp, men noterer heller ned når jeg tar ut kontantene fra banken. Det betyr at jeg egentlig kan bruke nettbanken til å fylle ut regnskapet, men sjekker jeg ikke i løpet av måneden kan jeg heller ikke være sikker på at jeg er innenfor budsjettet.

Målet er alltid å ha 0 kr igjen på slutten av måneden. Derfor, hvis jeg ser at jeg bruker mindre enn planlagt, legger jeg mer inn på sparekontoen min den måneden. Så det er vinn-vinn så lenge jeg ikke har gått med underskudd. I eksempelet under kan du se at selv om forbruket er høyere enn budsjettert, er også inntekten høyere. Det er et overskudd som vil legges til sparing/nedbetaling av lån. 

Hva med uforutsette utgifter som ikke kan utsette til neste måned?

Denne måneden er et godt eksempel på hvordan jeg må løse dette. Som dere sikker har fått med dere fra forrige ukes Økonomiske vinn og tap, har jeg denne måneden måtte kjøpe nye glass til brillene mine. Det er 3500 kr ekstra, som ikke var planlagt.

Heldigvis har jeg den buffer-kontoen jeg har nevnt tidligere. Denne har jeg mentalt delt i to. 60 000 er ved mulig tap av arbeid. Jeg vil da kunne dekke min fremtidig boliglån i minst fem måneder. 40 000 er øremerket til følgende midler: Helse/tenner, sykkel, turutstyr, ferie, gaver og pc/mobil. Alt dette er enten utgifter som er store eller er av den sorten der jeg må kunne betale for det der og da. 40 000 hadde ikke dekket alt om Murphy hadde virkelig sparket til meg, men sannsynligheten for at det skal skje er svært liten. Legg også merke til at jeg ikke har bil, men el-sykkel som er grunnen til at jeg har satt av penger for sykkel og ikke bil.

Brillene faller under helse, så dette er helt klart et tilfellet hvor jeg kan hente penger fra de øremerkede pengene. Heldigvis. Jeg kunne ta det på kortet mitt med en gang, uten å uroe meg for resten av måneden.

Jeg må også fylle på den øremerkede kontoen min fra de ekstra pengene jeg hadde tenkt å sette til bolig. Jaja, bedre det enn alternativet, sakte men sikkert minke på øremerkekontoen, til jeg kommer i en mer økonomisk usikker situasjon.       

#regnskap #budsjett #øremerkedemiddler #buffer #ansvarlig #oppfølging #uforutsetteutgifter #privatøkonomi #privatbudsjett #selvutvikling #Blivoksen #sparepenger #overraskelse #nyebriller #dyrt #obspenger #tilenregnværsdag #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg