Gjeldsrapport Februar 2017: Veien til nedbetaling

 

Jeg hadde et flash-back i går, som gikk tilbake til når jeg bandt studiegjelden min for fem og et halvt år siden.Vennegjengen hadde alle begynt å betale tilbake sånn ca samtidig, og det ble diskutert hvorvidt det lønnet seg å binde lånet. Jeg hadde hørt at renten var lav, lavere enn den hadde vært på lenge, og med å binde den kunne jeg sikre meg at studielånet alltid ville være det samme beløpet. Flash-backet var om et av argumentene mot å binde studielånet, og det jeg hadde som som motargument. Argumentet mot å binde var at man ikke kunne betale ned ekstra. “Pffuuhh”, tenkte jeg. Jeg kunne bare spare opp ekstra i løpet av de neste fem årene (som jeg hadde tenkt å binde renten for), og så betale inn et større beløp da. 

Som dere skjønner, ble ikke dette gjort. Det ble ikke husket en gang. 

Studielånet mitt er et annunitetslån, som vil si at beløpet hver måneden er lik, men i begynnelsen betalte jeg mer renter og mindre til lånet. Etterhvert som jeg nærmer meg slutten vil mer og mer at det faste beløpet gå til lånet og mindre til renten. Nå er jeg i det syvende betalingsåret og det er først nå jeg går å ser nærmere på hvor mye jeg faktisk betaler i renter (jeg grøsser med uvissheten om hvor mye jeg allerede har betalt i renter så langt). 

Men jeg begynner på bar bakke. Det kan godt hende jeg kan gå tilbake på gamle innbetalinger til Lånekassen, og se hva som er renter og hva som er lån, men jeg tror for min egen mentale helse at jeg begynner fra januar måned.

Dette er lånet mitt når jeg sjekket det 22. februar: 291 228 kr

Dette er det jeg har betalt i 2017: 

Oppsummering lån

Måned Innbetalt Rente Nedbetaling
Januar 2067 495,25 1571,75
Februar 2072 507,53 1564,47
Totalt 4139 1002,78 3136,22

Det at renter er omtrent 1/3 av det jeg har betalt inn, og 1/4 av lånet er fryktelig irriterende! Med å betale inn ekstra vil renten ikke bare gå ned, men den vil også bli en mindre totalt. Nå kommer jeg ikke til å betale ned noe ekstra før jeg har kjøpt bolig, ettersom jeg ikke vet hvilke ekstra kostnader som følger med, men når boligen er kjøpt; Look out!

Dette er en teori, noe jeg tror (men ikke vet helt, 100 %): Ettersom jeg ikke tenker å minke antall betalingsterminer, så må jo også det faste beløpet betalt i måneden minke, sakte men sikkert, med hver ekstra innbetaling. Hvis jeg fortsetter å sette inn samme beløp uansett, så vil ekstra-betalingen øke, uten at summen jeg betaler inn nødvendigvis gjør det. Skulle det være en måned hvor jeg ikke kan sette inn noe ekstra, så vil den obligatoriske beløpet være mindre enn det er i dag. Hvis noen som leser dette kan bekrefte eller avkrefte det, vennligst gi beskjed! 

#Gjeld #lån #Mittlån #Mingjeld #Studielån #økonomi #nedbetaling #lån #gjeld #bloggmag #magasiner “nabloggerne “bloggno #nettavisen #side2 

6 kommentarer
  1. Bekrefter teorien din 😉 Betaler selv ned litt ekstra på studielånet og ser at beløpet stadig blir mindre. Du kan leke deg med lånekassen sin nedbetalingskalkulator og se hvordan det blir om du betaler ned mer hver måned enn det obligatoriske beløpet.

  2. Aksjebloggeren: Tusen takk! Sitter å leser bloggen din, og prøver å finne ut om jeg kan følge den. Har brukt den siste uken på å lete etter andre økonomiblogger, og du har til og med gjort det lettere med listen din! Er veldig spendt på å se på Pengetreet!

  3. Takk for det 🙂 Nei, nå har jeg spammet bloggen din nok med kommentarer for i dag. Vi snakkes siden. Ha en fortsatt fin helg Ingrid 🙂
   PS: Det høres ut som du kunne følt deg hjemme på økonomiforumet Pengevett.com. Her er vi en hel haug av norske menn, kvinner, unge og gamle i alle mulige forskjellige økonomiske situasjoner som snakker sammen 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg