The Total Money Makeover, A Proven Plan for Financial Fitness av Dave Ramsey

Da

“People are buying crap they don’t need, with money they don’t have, in order to impress people they don’t really like”.

Til informasjon: Du kan lese om de syv babystegene i dette innlegget

Dave Ramsey snakker rett fra levra, som er en høflig måte å si at folk kan bli fornærmet om de er uenig i han. Allikevel er han underholderne og overbevisende. Jeg har inntrykket av at enten så priser folk navnet hans eller så blir det brukt som et banneord. Han er nok den mest kjente privatøkonomi predikanten som finnes i USA. Jeg kaller han en predikant av tre årsaker:

 1. Han har brukt Bibelen som grunnlag til å lage 7 lette steg til en trygg økonomisk fremgang
 2. Det å se han under foredrag kan lett minnes om de vekkelsesmøtene jeg husker var på rare tidspunkt og rare kanaler da jeg var liten. Bare uten tungetalerene og alle Hallelujaene. Det sniker seg kanskje inn en amen en eller annen plass.
 3. Han lirer aldri på tiende (1/10 av inntekten til kirken)

Og til tross for dette, syns jeg han er god i det han gjør. Og jeg sier til tross. For jeg er vokst opp i et ikke-religiøst hjem og jeg er av natur svært skeptisk til alt om nevner Gud, Jesus, Allah eller noe slikt mer enn 2 ganger i timen. Allikevel setter jeg pris på dette her, igjen, tre årsaker til dette:

 1. Rådene er, tross religiøs begrunnet, fornuftige og trygge.
 2. Selv om man kan få litt bismak av kult, så fokuserer han på hjelpsomhet, uavhengig av religion. Det han ikke tåler er økonomisk lurerier, som man kan finne i alle samfunn.
 3. Meningen bak en tiende kan jeg lett vri fra å være religiøs veldedighet til ikke-religiøs veldedighet. Og det å bidra til å hjelpe de svake i samfunnet vårt er meg hjerte nært.

For å være ærlig, hadde ikke Dave Ramsey blitt introdusert til meg av diverse Ikke-religiøse Youtubeere, slik at jeg kjente til han utenom troen hans, hadde jeg nok aldri satt meg inn i dette eller hørt på denne lydboken.

Dave Ramsey er en mann, med økonomiutdannelse, som ble millionær før fylte 25 år, hadde fire millioner når han var 26 og var gått konkurs før han ble 28 år gammel. Han fant støtte i bibelen, tok lærdom av å studere andre opptjente millionærer (ikke arvet de, og ikke mistet de) og laget et enkelt 7 babysteg program basert på det han hadde lært i bibelen og av hva millionærene gjorde rett. Han ble millionær igjen før han ble 40 år og nå, 20 år etter, har formuen bare vokst. Han er forfatter, foredragsholder, radiovert i et innringningsprogram som sendes daglig Live, (Den kan også sees på YouTube) og han har i hvert fall 550 ansatte i en bedrift som er gjeldfri, så jeg antar at han har noen millioner på bok.

Han har forkastet mye av det økonomiprofessorene og teoretikeren sier:

“I stopped listening to my broke finance professor and started listening to other rich people”.

og har satt frem 7 enkle babysted, som er lett å forstå men fordi de ikke er en bli-rik-fort, kanskje ikke lite lett å følge. For dette krever utholdenhet og motivasjon. Det er en bli-rik-trygg metode som kommer til å kreve hardt arbeid og jobbe med noen mål over flere år.

“Living right is not complicated. It might be difficult, but it’s not complicated”.

Man er nødt til å se på sine egne svakheter og innse at det er en selv som har skapt problemet og en selv som må løse det. Dette er kanskje det vanskeligste av alt. Babystegene tar for seg en ting av gangen, slik at motivasjonen blir vedlikeholdt og de som går igjennom programmet ikke blir overveldet.

Jeg må innrømmet at fagmessig ga ikke boken meg særlig mye nytt som jeg ikke hadde fått med meg fra diverse Youtube-kanaler (Link til en av de som går igjennom babystegene), lest på internett eller hørt i den daglige Podcasten hans. Det var noen flere perspektiver på det, men jeg hadde stegene på plass. Det boken gjorde var å motivere. Det er flere fortellinger fra folk som har vært i en vanskelig situasjon men gjennom å ofre og hard arbeid, har kommet seg igjennom det (Mye “Praise the Lord” her, menmen).

Alt i alt er ikke dette en bok du trenger å betale for, for å lære om babystegene, du finner det aller meste gratis på Youtube og ved å høre noen Podcaster på nettet. Allikevel kommer jeg til å høre på boken flere ganger og det er nok en av de bøkene jeg ikke kommer til å fjerne fra spillelisten på mobilen. Da vet jeg at jeg kan høre på den uten å måtte laste den ned igjen, som jeg gjør med flere andre lydbøker.

Dette innlegget ble først publisert februar 2017. Det er nå redigert og publisert på nytt, i oktober 2019.

Dette er meg! Link Quitter: Closing the gap between your day job and dream job 7 Babysteg

#økonomi #bokanmeldelse #Daveramsey #personligøkonomi #bok #7babysteg #lydbok #økonomi

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg