Mars, 2017 Budsjett. De reelle tallene

Det har tatt meg mange forsøk, på mange år, å komme til det punktet hvor jeg føler meg komfortabel med å lage et budsjett. Jeg må bare være litt rund i kantene. Det vil alltid komme utgifter jeg ikke kan forutsi, men jeg har laget meg noen regler på hva jeg skal gjøre da. Enten kan jeg hente penger fra bufferen, den så kalte øremerkede-bufferkontoen, eller må jeg justere på tallene mine i budsjettet for å få et regnskap som går opp i 0. Et annet hjelpemiddel er hvordan jeg runder opp og ned på tallene. Jeg runder ned når jeg beregner inntekt og jeg runder opp når det kommer til utgifter. Her er det ikke snakk om å runde opp og ned med flere 100 kr, men desimaler og enkeltkroner orker jeg ikke å ha med mindre jeg VET hva fakturaen skal si. Dette gjør at jeg alltid har noen ekstra kr, som regel mellom 0-300 kr liggende i budsjettet. Dersom jeg har beregnet HELT korrekt, hele måneden igjennom, vil disse pengene gå til sparekontoen min, i fremtiden til nedbetaling av gjeld.  

Jeg tenkte jeg skulle dele både budsjettet og regnskapet her på bloggen min. De reelle tallene altså. Så langt har det ikke vært reelt, siden jeg ville vise en bredde i hva et budsjett kan inneholde. Mitt inneholder ikke alt på dette tidspunktet, ettersom jeg bor hjemme hos foreldrene mine. Etterhvert som jeg får kjøpt og flyttet inn i egen leilighet så vil det endre seg.

Budsjettet mitt for mars tar ikke høyde for et boligkjøp, ettersom jeg absolutt ikke vet hvordan, når eller hva jeg kommer til å kjøpe. (Rettelse, JEG HAR KJØPT LEILIGHET I DAG! Overtagelse er i slutten av mars, så det burde være en del av dette regnskapet. Jeg tror rett og slett at jeg må bruke et eget budsjett for dette, da det er snakk om MANGE penger.) Jeg er også litt usikker på inntekten min hver måned. Jeg blir utbetalt den 8. hver måned og lønnsslippen pleier å komme den 29. i måneden før. Men ikke alltid. Det seneste jeg har fått lønnslippen min var den sjette, to dager før lønnen kom. Da må jeg regne på hvor mange timer jeg har jobbet, hvor mye ca, som går til skatt og så runde ned. 

Jeg bruker Excel til regnskapet mitt, fordi jeg syns det er enkelt. Jeg kan programmet og får det til å regne ut alt for meg. Jeg er en skikkelig Excel ‘nærd’, and proud of it! Jeg er også glad i matte, som gjør at mitt budsjett og regnskap er en bitteliten smule mer komplisert enn nødvendig. Dette er absolutt ikke nødvendig for andre og flere at de jeg følger på Youtube sier de syns det er bedre å skrive budsjettet og regnskapet for hånd. Fordi jeg ønsker å kommentere litt underveis, deler jeg budsjettet opp i passende størrelser, basert på kategoriene. Alle har ulike poster og ulik måte å sette opp budsjettet på, så jeg vil ikke anbefale andre til å blindt følge det jeg har her. Det er en godt måte å sikre seg et tap.

Her er budsjettet mitt for mars 2017

Budsjettet


 

Inntektene: Dette er netto lønn, dvs det jeg får utbetalt. Jeg får lønnslippen enten i slutten av februar, eller begynnelsen av mars. For enkelhets skyld går jeg ut i fra den laveste lønnen jeg noen ganger har fått etter en full måned. Det er vel halv-annet år siden det ble utbetalt. For at jeg skal holde kontroll på ALLE pengene mine, noterer jeg også ned det jeg har til overs. I brukskontoen og regningskontoen min har jeg som mål å ha ca 1000 kr igjen hver måned, for det får meg til å føle meg bedre. Som dere kan se  har jeg mer igjen i Regningekontoen enn 1000 kr. Dette er fordi jeg har fått tilbakebetalt penger fra bombrikken og bilforsikringen denne måneden og pengene gikk tilbake til den kontoen de var blitt trukket fra. Dette hadde jeg ikke tenkt over, så jeg har hatt for mye penger på konto. Det går greit, jeg bare overfører mindre neste måned. 

Kontanter er noe jeg begynte å bruke i oktober, til stor suksess. Hvordan det blir når jeg flytter for meg selv, er jeg veldig spent over. Nå er det er god måte for meg å spare ekstra penger på, på mat denne måneden har jeg bare brukt 700 kr, som betyr at jeg ruller over 1300 kr fra denne måneden, og bruker bare 700 kr av neste måneds lønn til matbudsjettet. 1300 kr ekstra til sparing! Lommepengene blir ikke rullet over, da det jeg sparer ekstra her, kan jeg bruke på spontante ting. I februar var jeg å spise middag på 100 kr ugå, og på kafe!  

Småbøffkontoen pengene er fordi det er noen bursdager i mars, blant annet svigerinnen min. Jeg kjøpte en gave til henne før jul, så jeg trenger ikke så mye. 

 

Regninger konto: Jeg har en egen konto der jeg betaler alle regninger ut i fra. Fordi jeg enda ikke eier min egen leilighet, blir de fleste av postene her tomme. Grunnen til at de står er at jeg har lekt med tallene for å se hvor mye jeg kan forvente å ha til overs for å betale ekstra. 

Som jeg nevnte over, så kom penger som er blitt refundert til meg, tilbake på regningskontoen, ikke brukskontoen som jeg hadde forventet. (Ja, jeg burde skjønt at det kom på den kontoen de hadde blittt tatt i fra, men da er det vanskeligere å få budsjettet å få til). Det som står igjen dekker alle utgiftene jeg forventer neste måned, akkurat. Men jeg liker å ha minst 1000 kr på konto, skulle en uforutsett utgift komme. Derfor setter jeg inn 1000 kr fra budsjettet mitt. 

Mastercard er litt spesielt, da jeg liker å runde opp det beløpet jeg betaler inn hver måned. For å skille hva regningen består av, har jeg det stående under i kursivt. Denne måneden er det den faste bokbeløpet på 250 kr og det spesielle for denne måneden er Bursdagsgavepenger. 

Lånbetaling er også en faktura, på et vis, så dette havner alt i denne biten. For å kunne holde styr på hvor mye lån jeg har betalt, og hvor mye som er igjen, velger jeg på høyre side å ha et sammendrag med rentene og nedbetaling er separert, hvor mye det er totalt for den måneden, og hvor mye det er totalt fra januar 2017. 
 

Brukskontoen: Det er her lønnen min kommer inn, og hvor jeg fordeler penger ut i fra. Når jeg begynte med budsjettering hadde jeg lyst til å prøve å bruke kontanter, (noe som funker utmerket) men rett etterpå, annonserte DNB at de skulle begynne å ta et gebyr for kontantuttak. Så jeg åpnet en konto i KLP hvor jeg flytter over pengene jeg har til mat, lommepenger, Kollektiv transport og bensin/Diesel som jeg bruker fordi jeg får låne bilen av mamma og pappa når jeg trenger det. Jeg trenger det ikke ofte. Jeg har satt inn ekstra penger hos KLP, så jeg ligger en måned på forskudd. Det vil si at jeg kan ta ut kontantene i dag, 1. mars, og så sette inn tilsvarende beløp når lønnen kommer den 8. hver måned. Ellers sparer jeg pengene mine i to banker, Svea Spar og DNB. Svea Spar har høyere rente og det er her jeg har det meste av boligsparemiddlene. Pga det lille kontantbruket mitt for for mat og fordi refusjonene kom på lønnskontoen, kan du se at jeg skal få spart ufattelig mye penger denne måneden. I det siste har alle sparemidlene mine (bortsett fra gavebuffereten) gått til enten egenkapitalen min eller kontoen for innkjøp av innbo til den nye leiligheten.  

Er dette veldig annerledes enn budsjettet ditt?

#budsjett #mars2017 #økonomi #økonomitriks #lurøkonomi #nabologgene #bloggmag #bloggnorge #nettavisen #side2 #magasin

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg