Lag gode mål, lag smart(e) mål

Nyttårsforsett er et fy-ord for meg, for nyttårsforsett er til for å brytes. Mål er derimot svært viktig, for uten mål kan ikke oppnå noe særlig. En særlig bra bivirkning for meg personlig, var at det å sette mål, det å få til endringer i livet mitt, bygget også opp selvtilliten min. Noe jeg er evig stolt over.

Før vi begynner vil jeg også si at det ikke er nødvendig å begynne målene dine 1. januar. Skulle du lese dette 5. mai, 20. oktober eller 15. november, kan du FINT begynne nå. Faktisk, jeg vil anbefale at du begynner nå. Ikke vent til en spesifikk dato for å gjøre endringer i livet ditt. Da leter du etter unnskyldninger på å utsette og du har allerede funnet en. Jeg setter mindre, årslange mål og da er det lettere for meg å huske 1. januar, enn om jeg begynte 7. juni, (eller var det 13?).

Jeg vil også anbefale at du skriver ned alle målene dine. Det kan hende det finnes en person der ute som klarer å ha alle målene sine i hodet og ikke skrive de ned, men jeg er ikke der. Et mentalt mål kan etterhvert endres uten at vi selv er klar over det. Et skriftlig mål kan bare endres med viskelær, tabbelakk eller retur-knappen på tastaturet. For eksempel, et av mine første mål etter studiene, da jeg bandt studielån-renta i tre år, var at jeg skulle spare opp ved siden av og betale en ekstra stor sum når de tre årene var omme. Dette kom jeg på fem og et halvt år senere. Uten at noe var spart.

For å gjøre det lettere å oppnå et mål, er det blitt laget en veiledning på hvordan sette opp gode mål. Jeg har hatt ganske god suksess med dette, uten at jeg skal late som at jeg har klart alle de smarte målene jeg har satt meg de siste tre årene. Men jeg har klart flere enn noen gang tidligere. Det går ut på at det er SMART.

Spesifikk

Målene må være så konkret som over hodet mulig, med en plan for gjennomførelse. Ikke si; Jeg skal lære meg fransk. Si heller: Jeg skal lære meg fransk ved å studere 1 time på mandagen. Ikke si: Jeg skal spare mer penger, Si heller: Jeg skal spare 2000 kr med å kutte ned på lommepenger og antall bøker jeg kjøper. Da vet du hva du skal gjøre.

Målbar

Hvordan kan du vite at du har nådd målet ditt? Et mål som ikke er konkret, kan jukses med. “Jeg skal spare penger”, Da er det fullt lovlig å tenke, når du finner noe du ønsker å kjøpe: “Denne [jakka] er SÅ fin! Jeg har jo spart 1000 kr allerede, og jeg har jobbet hardt, OG jeg fortjener det!”. Er målet å spare 1000 kr, så ja, flott, da er det helt greit å bruke noe ekstra på å kjøpe deg noe fint. Men var målet egentlig å spare mer enn 1000, kunne det hende at denne jakka kanskje ikke var helt verdt det allikevel. (Legg merke til at jeg går ut ifra at du faktisk ikke trenger en ny jakke, eller noe annet. Er det et reelt behov, er det noe annet.

Ambisiøst

På engelsk står A-en for Achieveble men jeg liker det norske versjonen litt bedre; Ambisiøst. Sett deg et fantastisk mål. Noe du nesten ikke tror du kan klare! Målet må være hakket under drømmende, helst med et formål. Spar ikke ekstra penger, bare for å ha det. Spar ekstra i måneden for å kunne klatre Kilimanjaro, for å kjøpe leilighet, for å pensjonere seg tidlig. Hva hadde det vært helt FANTASTISK om du klarte å gjennomføre det? Jeg vil dette året betale ned 100 000 av gjelden min. Kanskje til og med spare 50.000 kr i tillegg til å pusse opp badet om 4-5 år.

Realistisk?

Mens A ber deg om å drømme, vil R-en be deg se på stegene du må ta for å gjennomføre dette, og spør om dette er gjennomførbart. Skal jeg oppnå mine gjeldsmål og sparemål, bør jeg betale 10.900 kr på gjelden min hver måned (da inkluderer jeg rentene) og spare 4200 kr hver måned i tillegg. Da har jeg under 10.000 kr igjen å leve for og spare til andre ting, så det er kanskje å bite over for mye. Målet blir fremdeles stående, for jeg kan få ekstra utbetalt andre steder, men jeg har en realistisk forventning på målene om å spare 50.000 kr i tillegg til å betale ned 100.000 på gjelden.

Tidsbestemt

Når jeg setter opp et mål, så må jeg passe på at jeg også sier når dette målet skal være gjennomført. Hvis ikke er det en fare for at det blir et livslangt prosjekt. Planlegg hvordan målene skal oppnås igjennom uka, måneden og året. Og når skal det være oppnådd? Jeg har for eksempel et langsiktig (og uspesifikk) mål om å betale ned boliglånet og bli gjeldsfri, men for å oppnå det må jeg 1. ikke ta opp mer gjeld og 2. dele opp målet i mindre, tidsoverkommelige mål. Som å betale ned 100.000 kr på lånene mine i 2020.


Trenger du hjelp med å begynne å finne målene dine? Les dette innlegget som tar deg igjennom spørsmål for å finne ut hvor du vil være om ett år, fem år eller 10 år. 


Så nå må du spør deg selv: Hva drømmer du om? Er det en ferie du ønsker å dra på? Vil du ha nytt bad i boligen din? Ønsker du å starte for deg selv eller finne en ny jobb? Begynn og drøm, finn ut hva du trenger for å oppnå den drømmen, hvor mye penger må du ha, hva må du lære deg? Når vil du gjøre dette? Og siden denne bloggen fokuserer på økonomi, hvor mye må du spare over hvor lang tid for å oppnå drømmen?

Drømmer er til for å realiseres.

#SMART #Mål #Veiledning #økonomi #livsstil #drømmer #klartvikan

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg