Kunsten å sammenligne seg selv med andre

Dette blir forhåpentligvis et veldig kort innlegg. Ingen av de andre innleggene som jeg har tenkt, “Dette blir kort” har blitt det, men jeg lever i troen. 

Jeg holder på å hører på boken “Quiter, Closing the gap between your day job and dream job” av Jon Acuff, (det kommer et eget innlegg senere denne måneden), men et av poengene ble så klart for meg i går at jeg bare måtte få det med. 

Jon Acuff, en forfatter og foredragsholder, fortalte at han hadde vært med på en fremføring sammen med en av legendene i deres felt (Dave Ramsey, jeg vet det er mye om han, men jeg lover, jeg kjøpte denne boka for 1 år siden, lenge før jeg viste hvem Dave Ramsey var), og det å se en mester fremføre, hvordan han håndterte publikum, hvor avslappet han var og hvordan han kunne ta ting på sparket, gjorde Jon litt motløs. Denne mannen, som var alt Acuff drømte om å være, var SÅ mye bedre enn han, at Acuff måtte stille seg spørsmålet om det i hele tatt var vits i å prøve. Han kommenterte dette til en av folkene som jobbet med denne legenden, og fikk da tilbake; Ja, selvfølgelig er han god. Han har trent og jobbet med dette i over 15 år. Han burde være god etter 15 år. Du har holdt på i et år, du kan ikke forvente å være på samme nivå.  

Dette fikk jeg erfare i går. 

Via diverse tips og økonomiblogger, som jeg ikke viste fantes (Takk Henrik fra http://aksjebloggen.com/) kom jeg over en blogg som heter Pengebloggen. Jeg leste igjennom de diverse innleggene forfatteren hadde skrevet, og der, plutselig, slo motløsheten i mot meg. I januar i år, cashet han inn noen aksjer og betalte ned boliglånet. Han er gjeldfri. Jeg ble umiddelbar misunnelig og følte meg skikkelig slapp. Hvor hvorfor skulle han få det til og ikke jeg? Hvorfor kan ikke jeg bare hente ut noen aksjer og betale ned all gjeld? Det vil ta meg SÅ LANG TID å betale ned gjelden min, så hvorfor prøve? Alle de spørsmålene, tankene og delvis ubeviste meningene som jeg har sittet inne siden jeg begynte å jobbe og tjene en full årslønn, dukket opp igjen. 

Så tok jeg meg i det. Jeg hørte virkelig det lydboken hadde sagt til meg, bare nå sist fredag. HVORFOR skulle jeg få lov til å betale ned all gjeld? Jo, jeg har spart litt i 7 år, og det gjorde at jeg nå kan stå som boligeier, men selve nedbetalingsideen er ny. Jeg har ikke gjort noe som helst som skal tilsi at jeg fortjener å betale ned lånet. Ideen om tidlig nedbetaling av lån hørte jeg om først for seks måneder siden og ble min egen plan for 3 måneder siden.

Jeg så nøyere på Pengebloggen og da la jeg merke til at første innlegg ble skrevet i januar 2009. Det er 8 år siden. Forfatteren, har jobbet i 8 år på å betale ned hele gjelden sin, om ikke lengre. Han har ikke “bare hentet ut aksjer og betalt”, han har investert penger over lengre tid, jobbet hardt og delt veien med oss på bloggen. Skal jeg virkelig sette likhetstegn mellom han og meg? Han på det punktet han er på nå, og jeg på det punktet jeg er nå?

En annen ting skjedde når jeg la merke til at bloggen var 8 år gammel. Det gjorde at jeg satte ord på et ønske jeg har hatt uten helt å vite om det: Jeg ønsker å gå inn i 40 årene som gjeldsfri. Jeg blir 40 om 8 år og fire måneder. Forfatter av Pengebloggen betalte boliglånet sitt ganske akkurat 8 år etter han startet bloggen sin. Vipps, nå har jeg fått mitt overordnede mål. Det er et veldig ambisiøst mål, på grensen til umulig. I stedet for å gjøre meg motløs, kan jeg nå si at jeg ble tent!

La oss se på tallene. (og der røk det korte innlegget) Jeg må fra og med i dag betale 170 000 kr i året. Og siden jeg allerede vil slite med å betale 100 000 nå i år, kan jeg bare raskt trekke fra 100 000 kr og dele beløpet som er igjen på 7. Det blir 180 000 kr i året, og 15 000 kr i måneden. Når jeg går ut i fra en månedslønn utbetalt på mellom 20 000 og 21 000 kr, så kan dere se at dette blir tungt. Akkurat nå. Men, målet i seg selv, er ikke helt umulig. Lønnen min vil stige. Jeg planlegger å få flere inntektskilder, Jeg vil bli bedre på å få til de ting jeg ønsker å få gjort med mindre penger. Jeg har egentlig troen. 

Hva er deres erfaring? Er du allerede gjeldfri? Eller er det ikke et mål for deg? 

#gjeld #lån #mål #Selvinnsikt #sammenligning #økonomi #fornuft #motløs #optimistisk #vanskelig #Pengebloggen #Aksjebloggen #Quiter #JonAcuff #bok #selvrealisering #blogg.no #NAbloggerne #bloggmag.no #Side2 #Side 3 #dinside #nettavisen

4 kommentarer
  1. Det er så gøy å bli inspirert slik at man får bedre oversikt over hva man ønsker og hvilke mål man vil sette seg, slik du har nå:-) Har man trua, er man halvveis, om ikke lengre:-) Lykke til:-)

  2. Gratulerer med å ha satt deg dette store målet! Som du sier kan mye skje på 8 år, og du vil få muligheten til å rette flere og flere penger mot lånet ditt når du har bestemt deg for å prioritere det.
   Selv ble jeg gjeldfri(bortsett fra litt under 200 000 i studielån) i desember, og elsker det!

  3. Pengesnakk: Ja, jeg leste at du ble kvitt boliglånet da! Gratulerer! Og Pff, 200 000, er jo ingenting! :-p For din del er det vel mer selvvalgt enn noe annet? Du sparer jo som en heltinne!
   Det kan hende du har skrevet om det i bloggen din, men er det en grunn til at du også sparer ved siden av å betale ned ekstra på lånet? PS. Om det ikke er klart, så liker jeg bloggen din. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg