Tidstyv, tidstyv skal du hete

Jeg har gjort noe dumt (igjen). Jeg har lastet ned en tidstyv på mobilen min, jeg gjør det av og til. Jeg trøster meg med at er ikke den eneste som har disse tidstyvene med meg i lomma. Over alt hvor man går, ser folk ned på mobilene sine over alt. Alle spiller nok ikke mobilspill og selv har jeg klart å holde meg borte i ca to år. Første spillet jeg ble hektet på, påvirket søvnen min. Jeg la meg sent, spilte når jeg våknet, i lunsjen… Til slutt, selv om jeg fremdeles likte spillet, fjernet jeg det, for det stjal for mye tid.

Som sagt, jeg har hatt en tilbakefall. Det hele begynte vel egentlig når jeg fikk meg en ny mobil, med mye plass. Og et ordspill er ikke så ille. Men det økte til flere spill, og det siste? Det er langvarende. Helt perfekt for meg. Logikk, puslete, noen ganger vanskelig, alltid overkommelig. Jeg spiller og spiller.

Slik at det alltid vært for meg. Jeg har alltid hatt en eller annen ting som jeg blir kjempe opptatt av, nesten besatt. Tidligere, før man fikk smartmobiler, var det tv-serier. I to år fulgte jeg med på så pass mange tv-serier, at jeg hver dag nesten ikke kunne vente med å komme hjem for å kunne se den nye episoden. Det var Bones, The Mentalist, The Big Bang Theory, New Girl, Psyke, og flere andre kortlevde serier. I ettertid ser jeg at jeg muligens var litt deprimert i denne perioden, og det at jeg levde for tv-serier var et symptom for det, men det har alltid vært et eller annet program jeg fulgte med på.

Heldigvis (?) pleier jeg ikke å holde ut så veldig lenge.

Tre-fire år med ulike tv-serier,

To dyre år med bøker (2000 kr i måneden),

Noen måneder med den ene eller andre treningsformen (som jeg noen gang har betalt mye penger for),

Tre år med å lese om hagedyrkning og to av disse årene med hagearbeid, såpass lang tid at jeg trodde dette var drømmejobben.

Jeg har begynt flere blogger, avhengig av hva jeg interesserer meg for på det tidspunktet. Det interessante når jeg tenker tilbake på det, er at alle hadde et økonomisk del i seg. Fra hjemmedyrkede grønnsaker til restemat og gjenbruk.

Og nå har jeg oppdaget personøkonomi. Dette er en nyttig ting, for meg selv i alle fall! Skulle interessen for dette temaet slutte på ett eller annet punkt, regner jeg med at jeg uansett kommer til å holde kontroll på min egen økonomi.

Greien er, at bortsett fra første gang jeg skrev om dette temaet (for to år siden), har jeg latt tidstyvene gå sin gang. Jeg har latt de ta av tiden min, til jeg mister interessen. Sant nok, antall bøker jeg kjøper, kontrollerer jeg med budsjettet men jeg har jo over 1000 bøker på Kindlen min, så strengt tatt; jeg leser de gjerne igjen. Men ellers? Etterhvert som jeg fikk mer å leve for utenfor tv-verdenen, ble flere og flere av tv-seriene uinteressante for meg, og den som ikke gjorde det, ga seg i vår med gjengen som dro til Sverige for å motta en Nobelspris… Bloggene jeg startet tidligere var ikke levedyktige i interessen min, og hagedyrkningen ble jeg rett og slett litt lei av.

Så er spørsmålet: Hva skal jeg gjøre med den nåværende tidstyven? Den som ikke gir meg noe annet enn å gjøre enn noe når jeg kjeder meg/burde ha gjort noe mer produktivt. Det er rett og slett en måte å kaste bort tiden og jeg kan og bør finne noe mer produktivt å gjøre med den tiden. Spesielt  siden de to minuttene jeg hadde ekstra til å spille på, plutselig blir til 30 min. To minutter gjør ikke så mye, 30 min?

Fordelen med mobilspill, er at de er lett å slette. For jeg har tydeligvis ikke disiplin til å “bare en gang til”. Men på alt annet? Her har jeg aldri klart å finne en løsning som hjelper, og derfor håper jeg du kanskje har noen råd til meg? Har du tvunget deg selv til å slutte å sløse bort tiden på noe? Eller gjør du som meg (som regel): lar interessen løpe sin gang?

Hva har du vært besatt av, har du hatt mobilspill som du ikke klarte å legge fra deg, og er det andre ting du i dag bruker for mye tid på?

Jeg skrev først om tidstyver i april 2017, men fordi jeg har hatt tilbakefall, passet det seg å oppdatere innlegget. Og be om hjelp. Nå skal jeg bare spille litt, før jeg gjør meg klar for dagen…

Dette er meg. Bakgrunnsprogrammer kjører og sluker batteri Går du tom for viljestyrke eller er det en ‘god’ unnskyldning?
Har du (hatt) denne vanen om pengebruk? Hvordan kan vi se problemer og samtidig holde oss positiv? Hvorfor jeg deler økonomien min så åpent.

#tidstyv #mobilspill #facebookspill #spill #overhånd #disiplin #tv #fritid #lese

4 kommentarer
  1. Jeg har også et par spill, men jeg sitter ikke i evigheter og spiller. Et par omganger, så vekk med det. Jeg vil ikke kalle det tidstyv, for det er lov å slappe av/koble av. Før i tiden var det ukeblader , puslespill, legge kabal, og kryssord , som folk gjerne drev på med innimellom jobb/husarbeid og unger, i dag er det kanskje spill. Så ikke ha altfor dårlig samvittighet.
   Den største tidstyven man kan ha, tror jeg må være slektsgranskning ( når man gjør det ordentlig slik det skal gjøres og ikke bare sitter på MyHeritage/Geni og legger inn i eget slektstre det andre har der, for da kopierer man bare. Inkludert feil…). Fin hobby, men krevende. Jeg har roet ned en del etter å ha holdt på i mange år. Man må ha tid til annet også.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg