Stop keeping up with the Joneses, they’re broke!

Stop keeping up with the Joneses, they’re broke! Dette er ett av favorittsitatene mine fra Dave Ramsey. Det andre har jeg allerede brukt i bokrapporten min om The total Money Makeover. Folk bruker penger de ikke har, for å kjøpe ting de ikke trenger, for å imponere folk de ikke egentlig liker.

Keeping up with the Joneses er et amerikansk uttrykk som man kan spore tilbake til tittelen på en tegneserie som først ble publisert i 1913 og ble trykket i aviser til 1940-tallet. Der følger man familien McGinis, som hele tiden sammenligner seg og prøver å gjøre det samme som nabofamilien, The Joneses. Joneses familien hører man bare om, man ser de aldri, så det er opp til leseren å se for seg den perfekte familien, som fikser alt, opplever alt og har alt. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det flere som skrev om nabofamilien, the Joneses, så det kan virke som om det på den tiden, var det navnet man brukte “på naboen” i dikt og fortellinger, mye slik “Olsen” har blitt brukt i Norge. De av dere som har sett og husker filmen Mona Lisa Smile som kom ut ca 2004 (hvis jeg husker rett), så er det også en teori om at uttrykket kommer fra forfatter Edith Whartons (nee Jones) familie. Hun skrev humorøse tekster om overklassen på begynnelsen av 1900-tallet, og diverse familiemedlemmer av henne var kjente for å bygge store, spesielle hus, som påvirket hvilke bygg som ble bygget rundt de etterpå.

The Joneses  er den familien som ser perfekt ut. De lever det livet alle sammen ønsker å leve. De har det nyeste og dyreste utstyret, drar på de beste og mest eksotiske feriene, det spiser den sunneste og beste maten, og rett og slett nyter livet. Selv om det ikke finnes en familie som har alt dette, kjenner vi alle noen som har et eller to av disse trekkene. En har alltid en ny og fin bil. Noen andre som alltid går med designklær, vennen som alltid må vise noe kult på den nyeste, mest avanserte og dyreste mobilen, kollegaen som har flere vesker til over 1000 kr eller stadig drar på spennende ferier eller dyre konserter. Og det hjelper ikke at hjernen vår har en tendens til å ‘forenkle’ fakta, med å slå sammen dette og ignorere det vi ikke legger like mye merke til. Som at vennen med den dyre telefonen, kjører en 15 år gammel bil for eksempel.

Jeg tror det er i menneskets natur å ikke være helt fornøyd og hele tiden ønske mer. Jeg antar at dette stammer fra et overlevelsesinstinkt der man hele tiden frykter at det skal bli tomt for noe. Nå mener jeg ikke at alle ønsker å ha den nyeste bilen, vesken eller feriene men jeg tror alle har et svakt punkt der de lettere misunner andre. Og i dag, med Facebook, Instagram, Pinterest og Snapchat er det lettere å dele de sidene av livet som funker bra, men ikke vise de skitne gulvene, rotete kjøkkenet, eller viktigere: de tomme bankkontoene.

Jeg har selv, for noen år siden, erfart dette, på en sjokkerende måte. En bekjent av meg er den mest gavmilde personen jeg kjenner. Han hadde stadig med seg kaker, godter og Flaxlodd som han har gitt til vennene sine, som takk for at de er så fantastiske. Det har ikke nyttet å si nei for gaven og som regel har det vare vært noen kroner her og noen kroner der. En gang kom han på en fest og delte ut et flaxlodd til alle under underholdningsbiten. Vi var vel 20 stykk, så totalprisen ble nok 500 kr. Jeg har vært imponert over hvor mye han gir til andre og ønsket at jeg kunne gi like mye.

Hadde jeg spart mer, ikke brukt pengene på andre, dumme ting, så kunne jeg ha gjort det. Hadde jeg tjent mer penger, slik venninnen min, skulle jeg gjerne ha gitt mer.

Jeg følte meg dum som hadde slike dumme unnskyldninger, men mitt eget selvbilde er at jeg er snill og gavmild. Og her var det en som var enda mer gavmild. Så kom sannheten frem. Denne bekjente hadde brukt kredittkort til å kjøpe alt sammen. Han har gjeld opp til ørene og hadde egentlig planlagt selvmord. Det ble heldigvis oppdaget og nå har han fått hjelp. I ettertid har jeg lurt på hvorfor jeg, i stedet for å stusse over hvordan han fikk råd til alt sammen, var misunnelig fordi han hadde så god råd og det hadde ikke jeg.

The Joneses er ikke en ekte familie men en samling av det ‘beste’ vi ser av andre. Det vi misunner mest og ingenting av det familiene ofrer. Uttrykket som Ramsey har brukt, viser til noe vi alle egentlig vet men ikke alltid tenker på. Ingen familie er perfekt. Og familien Jones, med alle tingene, alle turene og beste maten, må enten tjene mer enn de fleste, prioritere bort mye, eller så har de kanskje tomme bankkontoer. Det syns jeg er noe å tenke over.

Dette innlegget ble først publisert i mars 2017. Det er nå oppdatert og litt omskrevet, for å bli publisert på nytt igjen i juli 2019

#økonomi #fattig #blakk #misunnelse #overforbruk #personligøkonomi

2 kommentarer
  1. Litt som “Kongen av campingplassen” med Ole Ivars..haha. Der var det kreditt vissnok.
   Jeg er heldigvis ikke en person som misunner andre, selv om de eier og har mer enn meg. Jeg vet også at jeg er rimelig snill og gavmild , og jeg vet utmerket godt at grunnen til at jeg ikke har fått spart opp en god del opp gjennom årene, skyldes ikke bare forsørgelse av egne , etterhvert voksne barn, men også deres kjærester som tidvis har bodd her, gjerne ett år i slengen. Det er snillt, det, når man har lav inntekt. Men så er det der med hjerterom og husrom og folk man bryr seg om. Og så var det alle kjæledyrene da… 😁 ( ikke mine, men jeg forsørget jo så klart dem også)

   Så, jeg tippet forresten for 24 kr nylig ( Vikinglotto)….og vant 120 kr. Dette går jo rette veien. Men jeg er stadig gjerrig med innsatsen, ikke en full kupong en gang. Lar meg ikke lokke inn på gamblingens brede sti og pengesøl.

   I dag kom uføretrygden, og det passet ypperlig. Det var 240 kr igjen på konto, nemlig. De 400 kontante i lommeboken er der fremdeles. Har også holdt fingrene unna sparekonto og ventet tålmodig pga det er noen småting jeg må kjøpe. Bla. ny vannlås pga lekkasje, og den SKAL jeg få på plass selv uten svindyr rørlegger! Kryss fingrene!

   1. Lykke til som rørlegger! Selvfølgelig krysser jeg fingrene for deg! Jeg har ikke hørt Kongen av campingplassen før. Hører den selvfølgelig nå, og du – den er gøy! Takk for topps tips, denne må jeg bruke i stedet for Keeping up with the Joneses! “Størst platting, størst vogn, størst gjeld… Det er alt Kongen har!”

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg