Mitt Joneses øyeblikk, hvordan jeg prioriterer 40 000 kr (og andre penger)

“If you don’t have a plan for your money, someone else does.” – Dave Ramsey

Ikke en uke etter jeg la ut innlegget: Stop keeping up with the Joneses, they’re broke! falt jeg i fella selv. Det som gjorde det spesielt, var at jeg ikke oppfattet det selv en gang, før jeg hadde planlagt et par dager. Det var først når jeg laget en prioriteringsliste at jeg innså det. 

En prioriseringsliste er et ufattelig nyttig verktøy når det kommer til pengebruk. Her skal du skrive opp hva du ønsker å bruke penger på, akkurat nå, Du må også skrive opp hvor mye det koster, og hvordan det vil gi deg en (langsiktig?) verdi

Mitt Joneses øyeblikk denne uken gikk ut på et nytt kjøkken til leiligheten. Bakgrunnen er at den helt nye leiligheten min har et flott, originalt kjøkken fra 1973. Jeg syns de kjøkkene ser kjempe kule ut men etter å ha bodd her en uke, innser jeg at moderne kjøkken er noe mer praktisk, i hvert fall til dagens kjøkkenredskap og glass.. (hvis du ikke har lest om vinglassene..)

Et kjøkken er ikke så veldig dyrt egentlig, noen venner av meg kjøpte et for 5 år siden for 20 000 kr. Men det følger jo med en del kostnader, jeg må legge gulvet på nytt, nytt kjøleskap, ny ovn og koketopp, oppvaskmaskin må kjøpes inn, så for å være sikker på at alt ble dekket, tenkte jeg 40 000 kr. Når jeg kjøpte leiligheten tenkte jeg at jeg ville bytte ut kjøkkenet i løpet av tiden min her, om ikke for meg selv, så når jeg solgte den i hvert fall. Så leste jeg en artikkel som sa at man sjeldent fikk igjen de pengene man investerte i å oppdatere kjøkken og bad, og de anbefalte ikke å gjøre det, bare for å få solgt det. Fordi jeg virkelig ønsker å installere et nytt kjøkken, fant jeg ut at jeg burde planlegge det litt før derfor. Så jeg begynte å planlegge på hvordan jeg skulle spare opp 40 000 kr. Det var her jeg måtte sette opp en prioriteringsliste. For jeg har også tenkt på å sette over en klumpsum til pensjonssparing i Fond (hvor denne ideen stammer fra, tar jeg senere), for å ikke snakke om målet mitt å betale ned all gjeld. 

Så jeg laget en liste “Dette vil jeg gjøre med pengene mine

Pusse opp kjøkkenet Betale klumpsum til pensjonsparing Fortsette å betale ned gjeld

Så satte jeg opp hva jeg ønsket å bruke av penger på dette:

Pusse opp kjøkkenet Betale klumpsum til pensjonsparing Fortsette å betale ned gjeld
40 000 kr 50 000 kr Alt ekstra

Hvordan ønsket jeg å betale for dette: 

Pusse opp kjøkkenet Betale klumpsum til pensjonsparing Fortsette å betale ned gjeld
40 000 kr 50 000 kr Alt ekstra
1000-2000 kr i måneden/feriepengene Feriepengene/2000-3000 kr i måneden/ Bufferen (om jeg får fast jobb, kan jeg spare opp igjen) Blir ikke så mye til overs, om jeg skal spare til kjøkken eller pensjon

Så, til slutt, hvordan ville dette gi meg en verdi:

Pusse opp kjøkkenet Betale klumpsum til pensjonsparing Fortsette å betale ned gjeld
40 000 kr 50 000 kr Alt ekstra
1000-2000 kr i måneden/feriepengene Feriepengene/2000-3000 kr i måneden/ Bufferen (om jeg får fast jobb, kan jeg spare opp igjen) Blir ikke så mye til overs, om jeg skal spare til kjøkken eller pensjon

– Øker boligens verdi, litt kanskje

– Øker livskvalitet? Egentlig ikke

– Får et finere kjøkken

– Får et mer praktisk kjøkken

– Får et helt nytt kjøkken, som jeg har bestemt alt på

– Stor klumpsum penger, kan stå og tjene en større klump med penger til pensjon

– Flott start på pensjonsparing,

-Ikke nødvendig med det første å sette mye mer penger 

– Vil nesten bli en million før pensjonsalder uten at jeg setter inn mer penger

– Å betale ned gjeld er en form for pensjonssparing (om man ikke oppgraderer)

– Betale ekstre = mindre renter = Penger “tjent”

– Ikke tilfellet nå, men når boligrenta øker, vil 1 kr spare mer i rente på lån, enn tjener rente i fond.

Det var når jeg så på hvilken verdi dette forbruket ville gi meg, at jeg innså jeg var blitt ‘Joneset’ (Ja, dere hørte uttrykket hos meg først, Å bli Joneset!). Mens pensjon og nedbetaling av gjeld ville gi mer penger i lengden, var oppussing av kjøkken kun basert på hva jeg ville og hvordan jeg så på meg selv og kjøkkenet. Å investere 40 000 i kjøkkenet, ville ikke nødvendigvis øke verdien av boligen min, mens pensjon og nedbetaling ville følge til sparing av renter (enten i sparte renter eller ikke betalte renter). Jeg måtte derfor konkludere at oppussing av kjøkkenet ikke var der jeg skulle fokusere pengene mine nå med det første. 

Jeg vil absolutt anbefale at du prioriterer pengene dine ved innkjøp. Det trenger ikke å være store kjøp som i mitt tilfelle, kanskje det gjelder klær, sko eller min svakhet, vesker. Få en oversikt over hvor mye det vil koste, tenk over hvilken andre ting du ønsker å bruke penger på eller må bruke penger på, og se hvordan hver enkelt innkjøp vil påvirke livet ditt. Har du en gammel, slitt veske som holder på å faller fra hverandre? Eller er det hull (ikke med vilje) i jeansen, ja da vil en ny veske eller bukse ha høyere verdi enn om du bare har lyst på den. (Jeg har ikke kjøpt en ny veske på snart to år, om du ser bort i fra Fjällräv sekken jeg fikk/kjøpte meg i fjor sommer).

En annen ting du bør tenkte på når det kommer til klær, sko og vesker, er pris per bruk. Dette skulle jeg ha gjort med mange skokjøp. Regn ut ca hvor mange ganger du tror du kommer til å bruke denne tingen. La oss si at det er noen fancy finsko som koster 1000 kr. Dette er et par med sko som jeg kommer til å bruke ved spesielle anledninger og de passer til en av kjolene mine. Denne kjolen bruker jeg bare to-tre (la oss si tre) ganger i året. Da vil skoene koste meg 333 kr per bruk i år. Det kan hende kjolen blir brukt i flere år frem over, og det vil i så fall minke pris per bruk, men det vil være bedre å kjøpe mer nøytrale sko, som jeg kan bruke til flere kjoler. 

Hvordan prioriterer du innkjøpene dine bevist? 

#økonomi #penger #prioritering #spare #pensjon #nedbetaling #oppussing #kjøkken #innkjøp

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg