Aktiv bruk av ønskelister: Sløs ikke penger


Både dine og mine penger blir sløst i juletidene og her tenker jeg KUN på gaver. For ja: julemiddagene og kosen koster MEN det er kos, det er samvær, det skaper minner. Det er derfor verdt det, syns jeg (så lenge det ikke blir FOR mye). Men på gaver? Her er vi villig til å sløse så inni granskauen masse! Både våre egne penger og andres penger faktisk. Bedrifter som gir en generisk gave til sine ansatte, hvor gjerne mer enn halvparten tar koppen/drikkeflaska/lysene/ etc og setter det i skapet lenge nok til at det kan kastes. Venner og bekjente som kjøper noe godluktende såpe som ikke får plass i dusjen men i en skuff, frem til det havner i søpla.

Tenk deg tilbake: Hvor mange ganger har du gått rundt i butikkene, på leting etter ett eller annet å gi til en kollega (tenk secret santa), eller en venn/venninne, der man ‘bare’ skal bruke mellom 50 og 100 kr…. Og hvor mange hver vinter skal man ‘bare’ bruker penger på? Og hvor mye sløsing av ressurser kommer med, fordi vi kjøper gaver vi ikke helt liker og gir det til folk som heller ikke helt liker det de får? Alt for mye.

For 8-9 år siden gikk jeg lei av å få gaver jeg la i et hjørne, en skuff eller hylle og aldri tok frem igjen. Men hva kunne jeg egentlig forvente meg? Jeg klarte ikke selv å komme på noe jeg ønsket meg, hvordan skulle venner og familie komme på det? Så de siste årene har jeg planlagt ønskelister både før jul og bursdag som jeg deler med venner og familie. Og jeg har både fått ting jeg forventer og ting jeg har blitt overrasket over (som enda var bra).

Det er ikke bare enkelt med ønskelister, spesielt søsteren min har klaget litt. For når jeg gir en ønskeliste, så låser jeg de litt til den. I to og et halvt år besto ønskelisten min kun av turutstyr. Dette er en veldig fjern verden for søsteren og selv om hun kjøpte klærne, termosen og vanntette sokker, var det ikke noe med gaven som hun kjente seg igjen i. Hun likte ikke at gaven kunne være fra hvem som helst, ikke fra henne spesifikt. Hun var dermed svært glad den sommeren jeg hadde nok turutstyr og  ønsket meg en Fjällräven sekk, for den likte hun også (De gikk sammen om å kjøpe den).

De siste par årene har jeg løst det med å ha ganske lange ønskelister. Og jeg tar vare på den, slik at jeg kan kopiere det jeg fremdeles trenger halvåret etter når det er jul/bursdag. Da blir jeg overrasket og folk kan velge basert på hva de har råd til og hva de har lyst å gi sitt stempel på.  “Dette er til Ingrid, fra MEG”.

Ja, ønskelister sparer penger, miljø og ressurser. Ønskelister er til å anbefale. Jeg tror jeg allerede nå skal be søskene mine gå grundig igjennom husene deres å se hva de trenger! Så slipper jeg å sløse mine penger også…

Ett innlegg som er 50 % nytt, 50 % tidligere publisert i april 2017. 🙂 haha

Dette er meg. Link til Youtube-video Link

#økonomi #ønskeliste #bursdag #jul #miljø #personligøkonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg