Sparetips 4: If you like it, put it in a notebook

Sparer meg: Tid og frustrasjon. Og penger med skikkelige handlelister!

Hukommelse er noe merkelig: Jeg kjenner ingen som husker filmene eller bøkene de liker bedre enn jeg. Jeg kan huske skuespillerene (ikke navnene, men fjesene), jeg husker hva de sa, når de sa det, og hva som skjedde i filmen eller i boken. Jeg imponerer meg selv stadig med dette. MEN når det kommer til den VIRKELIGE verden har jeg hukommelse og konsentrasjonsevne  nesten på samme nivå som Dory.


Det hender jeg sender meg selv en e-post, da spesielt om jeg har fått en sak tilsendt, jobber litt men blir ikke ferdig med det. Da skriver jeg en oppdatering på mailen og sender den til meg selv. Da kan jeg jobbe med saken neste dag, uten å måtte spore opp hva som skjedde dagen før.

Men et annet verktøy jeg har, er en notatbok. Denne har jeg med meg OVERALT. Og i denne skriver jeg ned alt sammen også. Lister, ideer, gjøremål, blogginnlegg, Sitater, priser, notater fra møter (i frivilligheten, ikke jobb) og alt annet.

Sliter jeg med å konsentrere meg om en oppgave, er det fordi hodet har kommet på noe jeg i hvert fall der og da mener er HELT GENIALT! Og jeg må ikke glemme det. Så mye av hjernekapasiteten går med på å holde på ideen så jeg ikke skal glemme den. Og fordi den allerede er i hodet, blir ofte ideen også videreutviklet. Mens jeg egentlig skulle konsentrert meg om en annen oppgave… Du kan si hva du vil om multitasking, men for meg er det tull og det går ikke ann å planlegge mens du jobber med noe annet. Da finner jeg frem boken og raskt skriver ned ideen slik jeg kan jobbe med den senere.

Jeg skriver også ned plan for nesten hver dag, på de tingene jeg må få gjennomføre. Dette er spesielt viktig når jeg er stresset for “alt jeg må gjøre” neste dag. Svært ofte har jeg blitt overrasket over at “alle tingene” jeg må gjøre faktisk ikke er mer enn 5-6 ting og de er ikke så store egentlig.

Er jeg VELDIG travel, spesifiserer jeg også NÅR disse tingene skal gjøres: Og jeg kan strukturere opp dagen min som følgende:

08:00-08:30 – Sjekk alle mailboksene, responder på de som kan svares umiddelbart, noter ned NÅR resten skal gjøres. 

08:30 – 09:15 – Hent ut errorlisten, sorter ut gammelt og nytt. Send korrigeringer. 

09:15-09:30 – Pause: strekk på bena, hent drikke, osv. 

Og slik fortsetter det. Erfaringsmessig er det best om periodene er delt opp i enten 30 min eller 45 min. Trenger jeg lengre tid på en oppgave, og den ikke haster, tar jeg en pause og gjør en annen oppgave innimellom. For eksempel å svare på noen av de mer kompliserte henvendelsene som ligger i mailen.

Måten jeg bruke boken til å spare penger på er at det er her jeg skriver handlelistene mine og alle økonomi ideene mine. Ikke alle ideer er lure ser dere, og med å skrive de ned og tenke helt igjennom de før jeg gjennomfører ideen, så klarer jeg ofte å stoppe før det er gjort. Noen eksempler på ting som var ‘lure’, men visste seg å ikke være det:

  • Åh, så mange innkjøp! Ønskelister og slikt i prioritert rekkefølge. I fjor skulle jeg egentlig kjøpe meg en robotstøvsuger på Black Friday, men kom frem til at klær som ikke var i fra jeg var i begynnelsen av 20-årene var viktigere.
  • For noen år siden var jeg veldig usikker på hva jeg skulle bruke 40.000 krone jeg ikke hadde en plan for. Jeg tenkte kanskje kjøkken…. Men som nyinflyttet i leiligheten var det også andre ting jeg kunne gjøre. Jeg brukte notatblokka til å kartlegge de ulike alternativene. Du kan lese om det i: Mitt Joneses øyeblikk, hvordan jeg prioriterer 40 000 kr (og andre penger).

Jeg kan ikke si hvor mye penger jeg har spart med å bruke notatboka men den kostet over 200 kr (kjøpte den på en flyplass, så dårlig butikk det). Jeg er relativ sikker på at jeg har spart inn det beløpet. Det er allikevel tiden boken har spart meg, som er mest verdt kronene!

Hvilke tips og triks bruker du for å holde struktur på hverdagen din? Har du en bok eller har du funnet noen apper som fungerer som erstatter?

Dette innlegget ble først publisert i april 2017. Jeg har utviklet meg siden, lært mer, så innlegget er oppdatert med mer detaljer. 

 

#økonomi #liste #notatbok #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg