Sparetips 8: Bli kvitt bilen

Bil er koster mye. Mellom 40.000 – 60.000 kr mellom 2011 og 2017. I dag med flere bommer, vil det være enda dyrere.

I slutten av 2010 kjøpte jeg meg min første bil. Den kostet 20.000 kr og jeg måtte ut med 11.000 raskt etter for å få den EU-godkjent. Det er de første kostnadene jeg hadde med bilen.

Bilen holdt til januar 2014 og jeg gikk for fristelsen og leaset en bil. Det var en dyr lærepenge. Leasing har sine fordeler men økonomisk lurt i lengden er det ikke. Spesielt siden jeg til slutt endte med å kvitte meg med den for å kjøpe meg en leilighet. Dere finner en kostnadstabel nedenfor.

Før vi går videre, la meg bare legge vekt på at jeg er fullt klar over at enkelte folk, enkelte yrker og enkelte plasser i landet gjør det vanskelig å klare seg uten bil. Må du ha bil, må du ha bil. Slik er det bare. Nedenfor går jeg igjennom 6 ting som gjør det lettere for meg å klare meg uten. Jeg er allikevel overbevisst om at ganske mange flere kunne klart seg med kollektiv-transport og heller leid en bil ved behov, om de hadde prøvd. Jeg er overbevisst om dette, fordi det var det som var tilfellet for meg. Basert på svært lite erfaring med kollektivtransporten på Nord-Jæren, dømte jeg systemet nedenom og hjem. Så undersøkte jeg litt, og oppdaget at bussen som stoppet på busstoppet 500 meter hjemmefra, brukte 40 min på å kjøre til arbeidsplassen min. Jeg kunne bruke 500 kr i måneden på å ta buss til jobb, i stedet for å kjøre på 20 min og betale fire ganger så mye i måneden.

Uansett, tilbake til kostnadene med bil.

Jeg valgte å kvitte meg med bilen for å kunne få boliglån, en avgjørelse jeg ikke angrer på. Jeg kjenner allikevel til tider, spesielt på vinterhalvåret når jeg skal komme meg frem på elsykkelen min, at det hadde vært godt med en bil også. Da hjelper det å skrive innlegg som dette. For dette demonstrerer hvor dyrt bil faktisk er.

Nedenfor ser du en tabell over utgiftene mine for bil, som jeg har hentet ut fra nettbanken. Forsikringen har til tider vært bakt inn i andre forsikringer, så jeg har brukt en gjennomsnittlig pris. Jeg har sett på prisen de gangene jeg hadde bare bilforsikring og ganget det opp for et år. Dette beløpet har jeg satt til hvert år. Du ser forsikringen som en grå skrift.

 

Bare en liten sidenote, om leased vs. kjøpt bil. Jeg har ofte hørt at folk ønsker å lease bil for å hindre verkstedskostnader. Det skal, i deres hoder, være billigere. Men ser dere på mine tall, forskjellen på de tre første årene, med en bil som var over 15 år gammel, med hva jeg totalt betalte for en leaset bil, er prisen ganske slående. I 2013, det året den gamle bilen min var dyrest, kjøpte jeg en ny dynamo og helt nye vinterdekk. Ja, der finnes dyrere reparasjoner og jeg valgte å ikke reparere den når drivakselen røyk men det billigste leasede året er enda 10.000 kr dyrere enn det dyreste året med den gamle bilen.

Uansett hvor du stiller deg med leased bil eller kjøpt bil, er begge deler dyrt. Hadde jeg hatt bil i dag ville jeg ikke hatt råd til noe som helst annen fleksibilitet i livet mitt. Og jeg er glad i den fleksibiliteten.

Mitt 8.ende sparetips er derfor å bli kvitt bilen, hvis dere er en familie med to biler, vurder å bli kvitt den ene. Som allerede nevnt: dette passer ikke for alle men prøv å summer opp hvor mye bilen faktisk koster dere hvert år, og spør: Trenger vi egentlig bil nummer 2 / bilen? Kunne de pengene bli brukt til noe annet? og Vi kan leie en bil ganske mange helger for det beløpet.

Før jeg avslutter, må jeg også avsløre hva det er som gjør dette lettere for meg å ikke ha bil enn for en del andre. For mens jeg skriver dette innlegget, står søsteren min sin bil på parkeringsplassen utenfor og jeg skal kjøre til jobb i dag. De skulle ikke bruke bilen en stund, så da får jeg låne den.

 1. Jeg investerte i en god el-sykkel når jeg bestemte meg for å kvitte meg med bilen. Jeg brukte 26.000 kr på å kjøpe sykkel og utstyr. Siden jeg kjøpte meg elsykkel for tre år siden, har jeg syklet 14.000 km, og mosjonen gjør meg godt etter en travel arbeidsdag. Gjennomsnittig har jeg brukt mellom 9000 og 10.000 hvert år (det ENESTE jeg gjør selv er å smøre kjede når det knirker), på erstatning av utstyr, bytte av dekk og service på sykkelen hvert år. Bare en ting som sykkelregnbukse som jeg bruker så og si hver dag og jeg trenger, for å å ikke skli på sete når det regner, koster gjerne 1000 kr og holder i ett år.
 2. Jeg har ingen barn. Ingen skal hentes i barnehage. Hadde nok ikke trengt å kjøre til noen aktiviteter etter skolen uansett, da det er svømmehall, treningshall, fotball og mye annet rett i nærheten.
 3. Både foreldrene mine og søsteren med familie bor i nærheten. De plukker meg opp når det er familie-selskaper o.l. Og foreldrene mine låner meg ofte den ene bilen når de er bortreist. Da betaler jeg driftskostnadene.
 4. Jeg har gode venner i nærheten som kan plukke meg opp når vi skal på venne-ting. Slik jeg plukket de opp, den gangen jeg hadde bil. (Jeg drikker lite og de delte bil med partneren sin, så da ble det ofte slik at jeg kjørte)
 5. Jeg bor sentralt til. Butikker og kjøpesenter går jeg til på 10 min i sakte gange, og det er langs et fire-veis busslinje. Dvs det er fire ulike, ofte brukt, buss-ruter som går i alt mellom 50 m til 1000 m fra døra mi. Det er lett for meg å ta bussen og den som går rett utenfor, går hele døgnet.
 6. Jeg trives best hjemme.

Som sagt, dette gjelder ikke alle, men noen av dere kan spare mye dersom dere skulle klare dere uten. ELLER utsetter å kjøpe bil.

Dette innlegget er totalt omskrevet, med oppdatert erfaringer, fra et innlegg jeg skrev i 2017. Den gang hadde jeg bare gått tre måneder uten bil, nå har jeg gått tre år.

#Sparepenger #sparing #økonomi #bil #dyrt #leasing #kollektiv #transport #buss #tog

4 kommentarer
  1. Godt innlegg! Trenger ikke nødvendigvis være slik at bil til 20.000 forventes å bruke mye på reperasjon/vedlikehold. Jeg kjøpte en golf for 140 000 for en del år siden og trodde at den skulle være lite problemer med. Men så feil kan man ta. Vannpumpe, lamdasonde, og når jeg bestemte meg for å selge den etter 3 år tok jeg en «selgers naf test». Her var det også mange punkter som måtte fikses. Ble solgt for 70.000. Jaja, skulle heller kjøpt en bil for 20 000. Da er verditapet max 20.000😃 Men best av alt. Ikke kjøpe bil i det hele tatt!!

   1. Oh, wow! Så mye feil! Fordi jeg ikke kan noe som helst om bil, vil det være det største uro-momentet for meg. Hvordan vite at jeg kjøper noe som er bra. Jeg har hørt at det finnes noe som heter vannpumpe men lamdasonde (er det Lamda-sonde eller Lamdas-onde?) har jeg ikke hørt om. Den første bilen kjøpte jeg av foreldrene til bestevenninnen min, så det var ganske trygt. Og som du sier: verditapet er maks 20.000 kr!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg