En buffer på 10 000, oppnåelig for alle!


Dette flotte skjemaet finner du ved å trykke på bilde, men de har også mange flere som du kan finne om du trykker her

Alle bør ha en buffer, noe som gjør at man ikke er 100 % avhengig av denne nyeste lønnen for å klare seg denne måneden. Lever du slik, lever du fra lønning til lønning, har du sikkert merket det er veldig stressende. Med å klare å spare opp en buffer vil man 1. kunne unngå å gå i mer gjeld når en krisesituasjon oppstår (Kjøleskapet/bilen/komfyr/vaskemaskin/data/tenner/briller), og 2. man kan senke skuldrene litt. 

Hva er en buffer spør du? En buffer er en pute (ikke fysisk pute, heller ikke en fysisk pute fylt med penger, vi er da ikke Skrue) som du kan ha mellom deg og krisen som holder på å krasje inn i deg. Alle møter vi kriser, men med en pute som vi kan holde mellom oss og krisen, så gjør at det ikke gjør like vondt når vi blir truffet. For en ting er sikkert, man vet ikke når det skjer, man vet ikke hva som skjer men det kommer til å komme en krise. 

Jeg har lest forskjellige råd om hvor mye man bør ha i buffer, alt fra 1 til 6 månedslønner, (Se min egen plan om middeltidige buffere her) men det jeg selv mener er absolutt minimum, som mange kan klare seg lenge på, er 10 000 kr. 

Med 10 000 kr i sparekontoen vil man ha råd til det aller meste som MÅ fikses raskt og som vi nok må dekke selv. MEN, pengene skal kun dekke kriser. IKKE ferie, IKKE klær, IKKE tv. Jeg kan godta PC ettersom man ofte trenger den til skole/jobb og mobil er nok i samme kategori. 10 000 kr dekker som regel egenandelen ved en bilskade, nye, brukte hvitevarer, rotfylling, pc, mobil og briller. Disse kostnadene kommer ofte fort, overraskende og kan bli dyrt. Dette er alle kostnader jeg har hatt (Rotfylling, ødelagte briller, pc som sluttet å funke mens jeg skrev på bacheloroppgaven og krasjet bilen) eller forventer å ha på et eller annet tidspunkt (hvitevarene mine fulgte med leiligheten og er opp til 12 år gamle).

10 000 kr er ikke uoverkommelig, (selv om det kanskje kan virke som det), selv for studenter eller fattige familier her i Norge. Så sett det som ditt første sparemål, selv før du betaler ekstra på en eventuell gjeld om du ønsker det. 

Last ned og skriv ut arket som du ser over (som jeg skrev over, trykk på bildet for å ta deg til siden som har det), og for hver 260 kr du fysisk (eller digitalt) flytter til en sparekonto, farger du inn en av linjene. 260 kr x 39 linjer = 10 140 kr

260 kr er ikke så gale er det? Og da er du plutselig 1/39 del på vei. Er dere en familie, gjør det til en familieaktivitet. Hva kan dere gjøre for å spare 260 kr? Og når det er gjort, samle sammen familien og fargelegg en av linjene. Fin måte å lære barna om penger og viktigheten av å spare, ikke sant? Er du student, ta litt og litt av studielånet, og når du jobber i sommer, sett av større beløp. 

Med å ha en buffer blir det ikke så farlig neste gang Murphy kommer på besøk, og du slipper å betale noen (renter) for å låne penger for å dekke krisen. 

Neste innlegg vil handle om konkrete småting man kan gjøre for å spare inn de 10 000 kr for å ha et lite pusterom mellom deg/dere og Murphy. Da håper jeg at vi kan få til en skikkelig dugnad på å samle inn tips!

Følg med!  
#økonomi #buffer #murphyslov #krise #slappe av #fattig #student #tips #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no #naøkonomi 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg