Økonomisk Dugnad. Tips til å spare 10 000 kr raskt!


Det finnes utallige måter å spare litt og litt penger på, og jeg kan ikke komme på alle! Jeg ber derfor om hjelp fra mine gjennomsnittlige 10 daglige lesere (som kanskje består av de 6 personene som følger meg, *klapp på skulderen*), om å komme med deres egne tips OG vennligst del dette innlegget med andre, slik at vi kan få flere kommenterer med økonomiske sparetips. Målet er å finne måter som man raskt kan spare opp 10 000 kr i buffer som jeg skrev om i går.

Kriterier for sparetipsene:

 1. Relativt enkel å gjennomføre
 2. Ikke skadelig for seg selv eller andre
 3. Må kunne gjennomføres ganske umiddelbart, og gi resultater innen et to måneder MAKS!
 4. Dette er ikke tips til hvordan få mer penger ut av aksjefondet eller hvordan du får mer ut av sparepengene dine. 

Etterhvert som jeg forstår tipset og er enig i at det tilhører i dette innlegget så skriver jeg det opp her inn, med navnet ditt som tipser. Dersom du ønsker å være anonym, kan du sende en privatmelding til meg med å trykke på navnet mitt. 

Bakgrunnen for dette innlegget er gårdagens innlegg om at alle bør ha en buffer på MINST 10 000 kr, og dessverre finnes det de her i Norge som virkelig vil slite med å spare opp så mye penger. Derfor ønsker jeg å ha et innlegg om småting man kan gjøre for å spare penger, litt og litt, i hverdagen. 

Helt nederst i innlegget legger jeg inn de internettsidene jeg har hentet tips i fra, for jeg har bare kommet på noen selv. 

Men aller først vil jeg legge vekt på at sparing er GØY! Jeg syns i hvert fall det og det bør være gøy for deg også. Her legger jeg ved en video som jeg så på for en del år siden, men helt hadde glemt før jeg leste denne nettsiden som research til dette innlegget:

Det denne Vloggeren forteller er at hun for noen år siden brukte veldig mye penger, og det å bruke penger gjorde at hun følte seg bedre. Med å endre fokus på hvordan hun brukte pengene, klarte hun også å spare penger. Hver gang hun sparte penger på å gjøre noe smart, satte hun de smart-sparte pengene på en “Money for me” konto, eller en “Penger til meg” konto. Forhandlet hun frem en bedre pris, så gikk det hun sparte i “Penger til meg” kontoen. Fikk hun en lønnsøkning, gikk økningen til “Penger for meg” kontoen. Med å gjøre dette kan du hver gang du gjør smarte valg, faktisk betale deg selv de pengene du har spart, og dermed kan du øke motivasjonen for å gjøre smarte valg. Trykk på bildet, så får du det bedre forklart. 

Så ned til konkrete tips på hvordan du kan spare penger (Og sette de på en sparekonto i stedet for)

Forsikring

Bruk en kveld på å gå igjennom alle forsikringene dine. Hvor mye betaler du og finnes det billigere løsninger? Ta kontakt med ulike forsikringsselskap for å høre om du kan få billigere forsikringer. Det er noen forsikringer som er nødvendige, men det er også andre som ikke er nødvendig. Her må du også tenke på hva hadde være helt krise om dette skjedde og vil føre til store økonomiske konsekvenser? Her oppdager man raskt at å forsikre mobilen kanskje ikke er den mest nødvendige forsikringer. Les denne artikkelen for å finne ut litt mer om nødvendige og unødvendige forsikringer.

Dropp treningssenteret

Bruk mulighetene ute i naturen eller hjemme på en matte med Youtube i stedet for

Det trenger ikke koste å finne på ‘noe’

Dersom du pleier å gjøre ting med venner eller familie som koster penger, prøv heller å arranger en aktivitet som ikke koster penger. Lån en film fra biblioteket og lag filmkveld hjemme i stedet for å gå på kino. Ta med noen vedkubber og gå til en bålplass ute i naturen, hvor dere kan brenne bål, steke pølser på pinner og har dere barn, la de springe og klatre i trærne som de selv ønsker. 

Mat

Vær oppmerksom på maten dere kjøper. Kaster dere mye mat? Kjøper dere mye halvfabrikat? Prøv å få til en stor handletur i uka, med handlelapp og mat i magen. Har dere mye dårlig tid etter jobb og før dere skal legge dere, bruk en dag i helgen kanskje, til å forberede uken. Stek kjøttdeigen på forhånd, kutt opp grønnsakene, kok poteten til potetstappen, sett lasagnen i formen og la den stå i kjøleskapet til den skal stekes. 

Ta med hjemmeifra

Kjøper du mat på jobb, eller kjøper kaffe på vei til eller fra jobb, ta heller med matrester fra gårdagens middag, og kjøp deg en termokopp for å ha med kaffe fra hjemme eller fra jobb når du skal frem og tilbake. Jeg drikker mye brus, og har faktisk kjøpt inn større flasker som jeg heller oppi 0,5 l flasker og har med på jobb. Når 1,5 l koster 34, og 0,5 l koster 24 ser man raskt at man sparer penger. 

Bil

Bil koster penger, som jeg gikk igjennom her. Så ta en vurdering om du faktisk trenger bil/dere trenger to biler. Dersom du ikke kan kvitte deg helt med den, vurder hvilke kostnader dere har på den; drivstoff, verksted, vedlikehold, bompenger, forsikring. Veiavgift kan du ikke gjøre så mye med. Med å fylle på drivstoff på dager det pleier å være lavere pris, kan dere spare mellom 20-50 kr per tank. Ikke så veldig mye, men det er det samme her som med småstoppene på kaffeshappa på vei inn til jobb.

Ferie

Ferie er sunt for oss, gir oss en pause i hver dagen og for familien er det godt å finne på noe med hverandre uten å bli forstyrret av hverdagen. Men den er dyr og enda dyrere i fellesferien. Spar litt penger å reis utenom juli. Skulle du være i den situasjonen at du ikke har råd til å reise på ferie med barna, har blant annet Røde Kors et opplegg som heter “Ferie for alle”. Legg merke til at det stilles noen krav til å få være blant de som får delta, og pga kostnadene Røde Kors har, er det også begrenset hvor mange de klarer å ta med seg. Det er dessverre hvert år familier som ikke får være med. :,-(

Shopping

Sliter du med at du shopper for mye, regn ut hvor mye du tjener i timen, om du ikke har timebetalt allerede. Før du kjøper noe, regn ut hvor mange timer du må jobbe for å tjene inn det du nå skal bruke. Vesken jeg kjøpte på salg og allikevel ble 1600 kr kostet det samme som over 8 timers arbeid. 

Kredittkort

Man kan få en del fordeler av å handle med kredittkort, men bruker du penger du ikke har, er det stor sjanse for at du må betale de du har lånt penger av for lånet. Dette er renter. Og renter hoper seg opp. Jeg er derfor svært skeptisk til kredittkort, selv om jeg selv bruker et. 

Strøm

Sjekk strømleverandøren din, og se om det finnes bedre alternativer. Skru ned på varmen i leiligheten og kle på deg litt mer. Når du lufter, gjør det kort og brutalt. Da får ikke vegger, tak og gulv tid til å bli avkjølt, du får inn frisk luft, og mye av varmen forblir i rommet. Et siste tips er å trekke ut kontakten og skru av apparatene skikkelig når de ikke er i bruk. MEN ikke gjør som far min som, da han og mamma skulle på en 1 måneds ferie under studietiden. Han observerte at strømmåleren enda gikk og tok dermed like så godt hovedstrømmen i sikringsboksen. Da får du i hvert fall håpe dere skal på en bilferie, og at du nevner det til partneren din sånn ca 2 timer inn i turen, og at partneren din kommer på at det står mat i både kjøleskap og fryser, og at dere har mulighet til å snu for å skru på hovedsikringen igjen.

Purregebyr

Betal regningene dine i tide for å unngå å betale 60 kr i gebyr. Dersom du alltid betaler i tide, er ikke dette noe du kan spare på, men for de som liker å ha litt drama i livet og betaler rett før betalingsfristen (om det ikke blir glemt), vil tjene på dette.

Autogiro

Autogiro, dvs at regningen blir betalt automatisk fra konto så lenge du har dekning på det, vil låse problemet med Purregebyr, men har du gått igjennom for å se hva som faktisk blir betalt hver måned? Sjekk alltid hva som er blitt trukket fra kontoen din, plutselig oppdager du det abonnementet du trodde du hadde kansellert fortsatt trekker den årlige betalingen fra kontoen din. 

Abonnement

Og når vi snakker om abonnement, trenger dere virkelig de abonnementene dere har? Eller er det mulig å dele, for eksempel en Netflix konto med noen venner der utgiftene blir fordelt? 

Budsjett

Dette har jeg gått igjennom ganske mye her på bloggen. Hvordan sette opp et enkelt budsjett, Hvorfor sette opp et budsjett, Hvordan du setter opp et budsjett i Everydollar, og jeg har delt budsjettet mitt for mars og april. Poenget er å gi hver krone inn en oppgave før du får den. Da er du i kontroll over pengene, ikke motsatt. Det er omtrent som en hund sånn sett…

Bruk kontant der det passer

Jeg sparte umiddelbart 2000 kr i måneden på å gå over til kontanter, som du kan lese om her. Her står det også litt om årsaken til at jeg tok det valget. Jeg mener også at man skal bruke det der det passer, på de områdene du kan kutte forbruket ditt og hvor det lekker en god del i dag. Penger til personlig bruk passer utmerket til å bruke kontant, å betale strømregningen med kontant er ikke like enkelt. Jeg tar ut et beløp i måneden, og fordeler det, dag for dag, men det er også mulig å ta ut penger en gang i uka også, da får du ikke like mye penger på en gang, og slipper å ha det i lommeboka.

Betal deg selv først

Det betyr at det første som skjer når du får penger på konto, er at du setter over et fast beløp på sparekonto. Når jeg var student hadde jeg 100 kr som ble trukket automatisk når jeg fikk studielånet og nå som jeg er eier en leilighet er det 1000 kr i måneden, for jeg har flere utgifter. Men når jeg bodde hjemme hos foreldrene mine, satte jeg automatisk 10 000 kr på sparekonto når lønnen kom. De siste månedene, mens jeg ble mer og mer bevist på mitt eget forbruk, ble det også satt over en viss sum på slutten av måneden i tillegg til de 10 000 kr. 


 

Minner om tipsdugnaden

Målet er å finne tips som sparer penger i løpet av uken og måneden, så jeg har ikke tatt med tips der man sparer på renter og slik, for det er mer langsiktig. Her er målet raskt spare 10 000 kr, for å ha den første tryggheten. Det hadde vært utrolig gøy om du deler dine tips til sparing i hverdagen i kommentarfeltet, og delte innlegget for samle inn flere ideer. 

Dersom du ønsker å se hva jeg har unnlatt å inkludere i dette innlegget kan du lese disse artiklene, bloggene og nettsidene, Jeg lover det er noen innmari gode ideer, noe som også kanskje burde være med i dette innlegget (min favoritt er den siste linken): 

https://finanssans.no/sparetips

http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2010/01/Luksusfellen-oekonomens-sparetips

http://www.dagbladet.no/tema/15-tips-til-bedre-okonomi/64291266

http://www.familieverden.no/Forbruker/Sparetips-fra-A-til-A/

http://nett.nyttiginfo.no/sparetips/

#økonomi #sparing #buffer #tips #dugnad #titusenkr #10000kr #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no 

 

5 kommentarer
  1. Bra innlegg med mange gode tips! Innen matposten tror jeg mange har mye å gå på. F.eks kan man spise mer vegetarisk, som stort sett er billig (så sant man unngår ferdigprodukter). Kjøp grønnsaker, linser og ris i invandrerbutikk. Masse gode oppskrifter på nett, f.eks på bloggene Veganmisjonen og Green Bonanza.
   Ellers bruker vel mange mye penger på alkohol. Kanskje ikke så populært tips, men man sparer MYE på å drikke mindre. Spesielt ute på byen.

  2. Jeg drikker heller ikke så mye. Men de få gangene jeg er ute, tenker jeg på hvordan folk har råd til å gå ut hver helg!

  3. Sam: Jeg har oppover veldig ofte hatt dårlig samvittighet, fordi det koster så mye å kjøpe et glass vin, øl eller cider ute. Kosen har ikke alltid vært like til stede som det burde pga dette. Men SIST gang jeg var ute, såg jeg på de pengene jeg hadde tatt ut som lommepenger, og som var ’til overs’ fra tidligere. Jeg tok KUN dette beløpet med meg, + kort for å betale taxi hjem igjen, og stortrivdes! Så lenge jeg hadde penger igjen, kunne jeg bestille en drink til. Fordi jeg hadde bestemt meg på forhånd, og fordi det var INGEN måte jeg kunne bruke ‘for mye’.
   Det var rett og slett en av de koseligste kveldene jeg har hatt ute på LANG tid!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg