Del 1. Ti spørsmål å stille deg selv, før du gjør store innkjøp. Spørsmål 1-5

Med alle store innkjøp er det økonomisk forsvarlig å stille seg selv noen spørsmål, for å være sikker på at du kjøper de rette tingene. Og hvis du er i situasjonen jeg er i nå: Rett før jeg skal begynne å pusse opp kjøkkenet, er det ekstra viktig å være forsiktig. Det er SÅ lett å tenke: “Hva betyr vel 5000 kr ekstra, når jeg allerede bruker over 100.000?”.

For eksempel skal jeg lage en fokusvegg, hvor malingen/beisen skal se slitt ut. I ‘oppskriften’ står det at de bruker 4 eller 5 ulike farger, og pappa spurte meg i går om jeg virkelig trengte alle fargene… Det ble jo en ekstra kostnad på hver enkelt farge, og jeg ville ikke bruke de opp en gang….

Etter å ha skrevet blogg daglig i snart 2,5 år, har jeg skrevet om mye forskjellig, kunnskapen min har økt, og skriveevnene mine er blitt bedre. Jeg har derfor brukt sommeren på å gå tilbake til gamle innlegg, lese de på nytt og eventuelt korrigere på de, før jeg re-publiserer de på bloggen min. En ekstra fordel med tilbakeblikkene, er hvordan jeg faktisk lærer mer, med tilbakeblikkene. Og jeg kommer på ting jeg har glemt! Som denne fantastiske listen som jeg fant fra Lydia Senn

Hun har en video (du finner den i bunn) med 10 spørsmål du må stille deg selv, før du gjør noen større innkjøp. Dette er på grensen til plagiat, for spørsmålene jeg har nedenfor er HENNES. Men kommentarene er mine. Jeg er også blitt nødt til å dele innlegget i 2, fordi jeg hadde så mange kommentarer! Jeg republiserer del 2 på mandag.   🙂 Her kommer Del 1, med de fem første spørsmålene du må stille deg før du gjør store innkjøp

1. Har jeg penger på konto for å betale for denne dyre tingen?

Med mindre det gjelder eiendom eller utdanning, så bør man være j* forsiktig med å ta opp lån for å kjøpe noe. Og ja, til og med billån er jeg skeptisk til. For meg er det veldig viktig at fordelene med det man kjøper, må være verdt de rentene vi betaler. Og når jeg sier verdt det, så mener jeg kroneverdien. Ikke lykkeverdien eller noe slikt. La oss sammenligne et boliglån mot en ferie betalt med kreditt og en sofa kjøpt på kreditt. Bortsett fra den store forskjellen i summen, så vil boligen MEST sannsynlig øke i verdi, men gjør den ikke det, er nedbetalingen også med på å gi deg penger til slutt. Rentene er som husleien når man leier, resten beholder man selv. En dyr ferie, mens den gir oss en pause fra hverdagen og energi til å fortsette jobben, gir lite i sammenligning. Jeg kan se for meg at det å betale regning på regning etter ferien er ferdig også kan ødelegge for de gode minnene og gleden med turen. Man kan også finne billigere måter å få en pause fra hverdagen, som ikke vil ta hele høsten på å betale tilbake igjen. Sofaen kjøpt på kreditt er nesten verre enn ferien. For møbler er noe man trenger, men de mister verdien sin fort. Du får ikke solgt en brukt sofa for så veldig mye, gjør man? Og selv om man kjøper en god sofa, som holder i over 10 år, så er ikke rentene jeg eventuelt må betale for å ha lånt pengene, verdt det. Sofaen er dyr nok i seg selv og jeg betaler for komforen, men skal jeg betale renter, så skal jeg tjene noe på det også.

Et eksempel: Når jeg kjøpte og flyttet inn i denne leiligheten, så fikk jeg tilbud om å kjøpe noe av møblene. Møblene var veldig fine og passet godt inn. Sofaen var en god størrelse for rommet. Men når jeg fikk beskjed om hva eier ville ha for den, så var det over det dobbelte av hva jeg var villig til å betale og som jeg kunne ha funnet på Finn.no. For selv om hun hadde brukt 13 000 kr på å kjøpe sofaen og den var 4 år gammel, var jeg enda ikke villig til å betale mer enn 4000 kr for den. Jeg kom klar til å forhandle ned prisen men etter å ha sittet i sofaen fant jeg ut at jeg ikke orket å forhandle noe som helst. Sofaen var ikke så komfortable, man måtte ligge i den, ikke sitte skikkelig. Å halvere et beløp ville aldri gjøre selger fornøyd og noe høyere ville jeg aldri være fornøyd med. Det verste? Selger måtte ødelegge sofaen for å få den ut av leiligheten og den endte  opp på søppelfyllingen! Jeg håper virkelig den ikke var kjøpt med kreditt.

2. Får jeg mest for pengene mine? Ikke nødvendigvis den billigste men den som gir meg mest verdi

Her gjelder det å tenke smart og se helheten i situasjonen. Hva skal det du kjøper brukes til? Hvordan er kvaliteten? Hvor lenge vil dette vare, og hvor lenge trenger jeg det til å vare? Babyklær for eksempel, trenger man ikke så lenge, for babyer vokser fort. SKAL man virkelig kjøpe dyre, vakre klær til en baby som kommer til å passe den i en måned? Her kan man fint kjøpe brukt og billig, ikke nytt og dyrt, (med god kvalitet selvfølgelig). Når jeg skulle kjøpe en ny seng, er dette noe jeg håper varer i flere år og jeg ville at den skulle ha oppbevaring tilgjengelig under. Jeg var derfor villig til å gå opp i pris, men samtidig hadde jeg en toppris jeg ikke ville overstige. Mens jeg ventet på overtagelsesdatoen, var svigerinnen min og jeg på Ikea og så på ulike løsninger for meg. Jeg noterte ned priser og varer. Når det kom til innflytting, var jeg klar, jeg visste akkurat hva jeg trengte. Da hadde jeg sjekket ulike kvaliteter, sett litt på nettet og valgt hva jeg trengte umiddelbart. Så sjekk litt rundt, se på nettet, og legg planer. Har du det travelt, så blir det dyrere for deg.

3. Hvor lenge må jeg jobbe for å få tjene opp dette beløpet? Er tingen verdt den arbeidstiden?

Her er det greit å vite hvor mye du tjener i timen og dagen eller om det er virkelig stort så holder månedslønnen din. Regn ut hvor lenge du må jobbe for å tjene dette beløpet. Så vurderer du det du skal kjøpe. Er det verdt den tiden? Her har jeg et tips som jeg hørte fra noen andre på Youtube. Vurder hvor mye det koster hver gang du bruker den. Er du en ivrig jogger for eksempel, som jogger hver dag, så er det kanskje verdt å kjøpe joggesko som koster  3000 kr. Bare etter en måned, er “pris-per-gang” gått ned til 100 kr. Etter to måneder så er det 50 kr og etter tre måneder er det 33 kr per gang. MEN hvis du forventer å bare bruke skoene i to måneder, så må du kanskje vurdere prisen.

Selve kjøkkenet mitt er rett under tre månedslønner, og oppussingen totalt blir rett under 6 månedslønner. Det er ganske mye det… Og er jeg ærlig, har jeg ikke stilt opp tallene slik før… Allikevel, det er verdt det. Verdien i leiligheten øker (ikke det samme jeg investerer), og jeg får et mye bedre kjøkken med oppvaskmaskin. Det betyr at leiligheten også blir lettere å selge, når jeg skal selge den i fremtiden.

4. Er de noen løpende kostnader på dette? Får jeg med en service-avtale, eller må jeg betale ekstra for dette?

Enkelte varer trenger vedlikehold, og her er det greit å ha en vis formening om hvor mye dette kan komme til å koste. Noen steder kan man kjøpe med en service-avtale, og som regel har jeg funnet ut at dette ikke er verdt det. Det er en forsikring jeg aldri har brukt, for (som regel gjelder det elektronikk) det jeg har kjøpt blir ofte for gammelt for å kunne gjøre noe med det. Kjøper du noe brukt, kan du forvente en høyere vedlikeholdskostnad. Den første reparasjonen på den første bilen min ble 11 000 kr, for eksempel. Allikevel opplevde jeg at totalen for det året med å ha bil var lavere enn når jeg leaset en bil. Derfor er det greit å ha en oversikt over de kostnadene du kan forvente med å gjøre dette innkjøpet.

5. Kan jeg bruke pengene på noe annet?

Dette er et veldig lurt spørsmål å stille seg selv. Jeg tror vi har levd så lenge i en overflod, at vi rett og slett har mistet evnen til å prioritere. Vi kan få pose og sekk, for vi har pengene til det. (Jeg har meditert litt på at dette også kanskje er grunnen til at så mange er stresset og brenner seg ut. De klarer ikke å prioritere TIDEN sin, fordi man ikke er vant til å prioritere i det hele tatt. Så vi skal gjøre alt, selv om tiden virkelig ikke er noe vi kan kjøpe mer av).

Vi stopper der, da dette innlegget ble lengre enn jeg hadde sett for meg først, men jeg innså at jeg hadde en del ting å si om det. Neste innlegg kommer i morgen hvor jeg går igjennom de fem siste spørsmålene å stille seg selv før store innkjøp.

De siste fem spørsmålene kommer jeg til å gå igjennom i morgen, men de lyder som følgende:

6. Kan jeg sove på det? 

7. Kan jeg låne i fra noen? 

8. Kan jeg kjøpe dette brukt?

9. Hvor skal jeg oppbevare det?

10. Er dette noe jeg trenger?

Innholdet i dette innlegget ble først publisert i mai 2017. Det er hentet frem, redigert, oppdatert og polert, og republiseres i juli 2019.

#økonomi #penger #spare #brukepenger #kontroll #tips #kjøp #dyrt #storkjøp #tips #bloggmag.no #blogg.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg