Del 2. Ti spørsmål å stille deg selv, før du gjør store innkjøp. Spørsmål 6-10

Store innkjøp kan gjøres billigere, hvis du tenker deg om og stiller deg selv (og verden/internett) noen spørsmål. Forrige innlegg gikk igjennom de 5 første spørsmål å stille seg selv før man gjør bruker mye penger på en ting. Listen er hentet fra Lydia Senn sin video (jeg linker den i bunn). Her har du Del 2, med spørsmål 6-10. Bare for en rask oppsummering tar jeg først de fem første spørsmålene:

1. Har jeg penger på konto for å betale for denne dyre tingen?

2. Får jeg mest for pengene mine? Ikke nødvendigvis den billigste, men den som gir meg mest verdi

3. Hvor lenge må jeg jobbe for å få tjene opp dette beløpet? Er tingen verdt den arbeidstiden?

4. Er de noen løpende kostnader på dette? Får jeg med en service-avtale, eller må jeg betale ekstra for dette?

5. Kan jeg bruke pengene på noe annet?

Så de siste fem spørsmålene:

6. Kan jeg sove på det? Tenker man ikke igjennom det, blir det ikke et godt valg.

Dette punktet plukke opp fra punkt 2. Ta deg tid til å tenke igjennom kjøpet. Dersom selger presser deg på kjøpet, insisterer og sier at tilbudet varer bare så-så lenge, så er det større sannsynlighet for at du impulskjøper og angrer senere. Jeg impulskjøpte en sparkesykkel, jeg hadde tenkt på å kjøpe en sparkesykkel sånn at jeg kunne enklere ta meg mellom busse og jobb, men så så jeg den STILLIGSTE sparkesykkelen noen gang, og den kostet 1500 kr. Den hadde store, komfortable hjul, og var rett og slett råstilig. Den var også for stor til å ta på bussen uten å måtte betale for den, men jeg tenkte ikke på det før etter jeg hadde kjøpt den. Den er nå rustet i stykker og jeg brukte den kanskje 10 ganger før jeg lot den stå. IKKE verdt det.

 

Et eksempel på hvor jeg sov på det og valgte å ikke kjøpe noe, er robotstøvsugeren jeg planla å kjøpe på Black Friday. Planen min før Black Friday, i over en måned, var å kjøpe en robot-støvsuger på Black Friday. Jeg vurderte først Robotstøvsuger vs Kamerautstyr.

Så vurderte jeg robotstøvsuger vs. klær. Dette ble en video. Etterhvert som jeg sov flere netter på det, valgte jeg heller å prioritere nye klær enn støvsugeren. Trykk på bildet for å se den.

7. Kan jeg låne i fra noen? 

Det er ikke alt man trenger å kjøpe selv. Eksemplene Lydia kommer med i videoen sin er gressklippere og sånne ting men jeg tenkte mer på praktiske ting for meg selv. Netflix for eksempel. Søsteren og svogeren min har det, og jeg har det ikke. To ganger har jeg lånt deres abonnement for å se noe som kom ut, akkurat som de lånte min i flere år. Hvis jeg noen gang begynner å bruke det mer, så kan det godt hende jeg foreslår til søsknene mine at vi kan dele på kostnadene, for bror og svigerinnen min abonnerer på noe annet.

8. Kan jeg kjøpe dette brukt?

Jeg har allerede nevnt babyklær men barneklær, sofaer og andre møbler kjøpes billig på nettet. Masse annet rart også. Mannen til en venninne av meg ‘kjøpte’ et nedhogget tre for en svært billig penge (gratis mot henting). De hadde ved i lang tid.

9. Hvor skal jeg oppbevare det?

Dette er et viktig punkt for meg, jeg er på grensen til en Hoarder! Jeg ELSKER  å ha ting rundt meg og jeg er ikke flink til å rydde etter meg. Derfor må jeg passe på at alt har SIN plass og dette er jeg svært bevist på, nå når jeg flytter inn i ny leilighet. Jeg må finne oppbevaring for de tingene jeg ønsker å beholde, det må være smart og det må være pent. Ikke rart at det meste av tingene mine fortsatt er i bokser…

10. Er dette noe jeg trenger?

Man skulle ikke tro at dette var et spørsmål man trengte å stille seg selv når det kommer til dyre innkjøp men det er lett å la seg rive med (som med sparkesykkelen). Det er også derfor dette er spørsmål 10, og det siste spørsmålet på listen. For når du har vurdert alle de 9 punktene over, har kanskje entusiasmen fått en litt mer realistisk fremtoning. Absolutt noe jeg skulle hatt når jeg kjøpte den sparkesykkelen som jeg brukt 10 ganger. Ta deg tid, svar på alle spørsmålene over og når du kommer til spørsmålet: Er dette noe jeg trenger? Så vil du, forhåpentligvis med hjernen og ikke hjerte, rasjonelt svare ‘Ja’ eller ‘Nei’.

******

Konklusjon:

Det er alltid flere sider av et forbruk, og spesielt ved store kjøp, er det viktig å se på alle sidene. Husk at selv om hjerte ønsker noe, betyr ikke det at det er irrasjonelt og dumt å bruke penger på det. Det er kanskje ikke det som lønner seg mest i pengeverdi men glede har en verdi i seg selv.

Bunnlinjen må uansett alltid være om du har råd til det. Se på livet ditt, se på regningene dine, og se på fremtiden din. Er det noe som skjer eller kommer til å skje, som du heller bør bruke pengene på? Hvis taket ditt trenger å bli erstattet, så trenger du  kanskje ikke kjøpe en ny bil også? Med å være bevist på kjøpene du gjør, har du også mer kontroll over pengene du tjener, om det er mye eller lite. For målet er at vi, som mennesker, skal kontrollere pengene våre, vi skal ikke bli kontrollert av de.

Håper dette ga dere litt å tenke på, og at dere har en strålende fin dag!

Innholdet i dette innlegget ble først publisert i mai 2017. Det er hentet frem, redigert, oppdatert og polert, og republiseres i juli 2019.

#økonomi #penger #spare #brukepenger #kontroll #tips #kjøp #dyrt #storkjøp #tips #personligøkonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg