Har du (hatt) denne vanen om pengebruk?

Vanen, eller tankemønstret, vi har om penger, kan være skumle, om vi ikke er klar over det eller skjønner hvor det kommer fra. Og det er det som er det største problemet. Vi er som regel ikke klar over de! Vaner er basert på hvordan (vi har oppfattet) at verden fungerer. Det er basert på ‘sannheten’ av hvordan verden er og derfor sjeldent noe vi setter spørsmål med. Dette er positivt, for vi kan ta avgjørelser fort, det er en trygghet, en stabilitet vi trenger. Det forteller oss hva som er lurt å gjøre og hva som er dumt/farlig. Men hva om noe av ‘sannheten’ er feil? Min sannhet var i mange år feil om min egen verdi, for eksempel. Som kostet meg mye selvtillit. Vanen min var å minimere all skryt, alt godt som ble sagt om meg. Min ‘sannhet’ sa også at penger er komplisert. Jeg var kjempe redd for å gjøre en stor økonomisk feil og havne i økonomisk uføre. Og vanen jeg hadde for å bestemme meg om jeg hadde råd til noe, var enkel som en konsekvens.

Det er med å fortsette å lære nye ting, med å sette spørsmål om det vi lærer og å sette spørsmål til det vi allerede kan, at vi kan oppdage våre skjulte sannheter. Det betyr ikke det er lett! Eller at det kommer til deg umiddelbart. For min egen del, oppdager jeg disse sannhetene helt plutselig. Det skjer som regel som dette: Jeg lærer nye ting, og begynner å danne meg en ny forståelse for verden og dermed begynner SANNHETEN å endre seg. Men fordi det er såpass nytt ligger den nye SANNHETEN bare i hjernen, ikke i ryggmargen hvor reaksjonene, vanene, mine kommer fra. Så skjer noe og jeg må reagere, ta en rask avgjørelse. Avgjørelsen fra ryggmargen stemmer ikke med det hjernen vet, og hjernen reagerer. Da oppdager jeg både hvordan SANNHETEN har vært, hvordan den har endret seg, og hvilken vane jeg har.

La meg ta et eksempel som skjedde 6 måneder etter jeg hadde begynt å budsjettert.

Det er to år siden nå, at en stor, ny butikk skulle åpnes og siden de skulle ha tilbud, satte alle butikkene i samme område, som solgte tilsvarende ting, ned prisene sine. Jeg trengte en støvsuger. Drømmen var en robotstøvsuger men det var ikke planen for denne dagen. Jeg dro til butikken, begynte å se på støvsugere, og så begynte jeg å tenke på prisen. Hvor mye kunne jeg bruke på støvsugeren. Fram kom mobilen og mobilappen til banken. Jeg åpnet opp for å se hvor mye penger jeg hadde på konto. Og stoppet.

Hvor mye kunne jeg bruke? Burde ikke spørmålet være: Hvor mye skal/skulle jeg bruke? Og bestemme meg basert på hvor mye penger jeg hadde på konto? Slik fungerer det ikke med budsjett. Det er sant, det er lettere å be om tilgivelse enn tillatelse, men det betyr ikke at det er bedre å be om tilgivelse enn tillatelse!

En lyspære gikk på for meg da. Det har vært den STORE feilen jeg har gjort i alle år. Jeg har sett på bankkontoen min og har jeg penger til det på konto, så har jeg tenkt at jeg har råd til å kjøpe denne tingen. Da har jeg sjeldent tenkt på utgifter som kommer i fremtiden, bare at jeg har penger på konto NÅ. Årsavgift på bil i slutten av måneden? Nope! Flybillett til reise? Nope! Bursdag? Nope! Penger på konto var penger jeg kunne bruke.

Hadde jeg ikke hatt denne endringen i tankegangen, ville bankappen vært ganske farlig for meg. Hver gang jeg var usikker om jeg hadde råd til en ting, hadde jeg gått inn å sjekket om jeg hadde penger på konto. Penger jeg nå, pga budsjettet, vet hva jeg skal bruke de til men uten budsjettet? Null oversikt. Jeg hadde plutselig fått en regning, vært på en reise, ute for å kjøpe noe jeg hadde spart opp til, bare for å komme på at de pengene var allerede brukt på noe ikke-planlagt. Eller på en ting jeg i butikken, fant ut jeg skulle bruke mer penger på. For eksempel en støvsuger som skulle kjøpes billig, fordi jeg ikke støvsuger mye. Hvor jeg kunne velge mellom en billig, stygg en, eller en stillig, dyr en. Pga budsjettet, vet jeg at pengene, selv om det sitter på konto, allerede er øremerket noe annet (uten at jeg kan si med sikkerhet hva det er på stående fot), og derfor holder jeg meg til budsjettet. Så mens jeg var fristet til å kjøpe støvsugere til over 2000 kr, holdt det med den jeg kjøpte til 400 kr. Jeg skal bare støvsuge ute i vinterhagen, all jord som søles der, det er ikke store områdene. Den billigste modellen holder.

Det har nå blitt en vane for meg å tenke på budsjettet før jeg kjøper noe stort, selv om jeg har noen bommerter på småpenger innimellom (som juli viser). Jeg er allikevel klar over at jeg sikkert, fremdeles har noen skjulte pengevaner og SANNHETER jeg ikke helt er bevisst på. Det er også de jeg er bevisst på, men som jeg ikke har klart å endre på helt enda. Blant annet fordi jeg ikke er helt sikker på om jeg bør endre det. Blant annet med investering..

Hvilke tankemønster har du når du skal bruke penger? Hvordan vet du hva som er for dyrt og hva som er akkurat passe beløp å bruke? Har du gjort det same som jeg har gjort tidligere? Det kan være lurt å prøve å bli bevist, for å hindre at du går på en smell.

Ideen til dette innlegget ble først publisert i mai 2017 men er nå såpass omskrevet, at jeg nesten sier det er helt nytt. 🙂 Jeg er tross utviklet min ‘SANNHET’ siden den gang. 

#økonomi #tankemønster #støvsuger #innkjøp  #Råd #varsellampe #bankapp

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg