Enkelt å bruke penger = Mer penger brukt

Payment by credit card
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Jo enklere det er å bruke penger og jo mer abstrakt man kan gjøre penger, jo større sannsynlighet er det at man bruker mer penger. Dette er noe jeg tror fullt og fast på, og det stemmer i hvert fall for meg. Hvordan tror dere jeg klarte å bruke 2000 kr på bøker i måneden? Jo, Master Cardet mitt er automatisk registrert hos Amazon. Det betyr at når jeg skal handle bøker, må jeg bare logge på, og så kan jeg kjøpe en hver bok med et klikk. Det betyr at jeg må aktivt, ikke bare gå inn på nettbanken men når jeg er der, må jeg gå på master cardet for å se hva saldoen består av. En bok koster ikke så mye, og når jeg ikke bryde meg om å kontrollere hvor mye jeg hadde kjøpt for med å aktivt sjekke kontoen, så ble jeg stadig overrasket over hvor mye jeg hadde brukt. For hvordan kan det å kjøpe bøker til 100 kr eller mindre, bli totalt 2000 kr? Allikevel, måned etter måned ble det det. Denne måneden er den første måneden på LENGE hvor jeg har brukt over 250 kr på bøker, og jeg hadde delvis forventet det. Flere bøker jeg har ventet på, har blitt utgitt denne måneden. Da ble det bare slik. 

Men i eksempelet mitt over var penger svært abstrakt for meg. Jeg så aldri de småbeløpene, så det var ikke farlig å bruke bare litt av det. Og det er det jeg syns er skummelt med spesielt kredittkort. Da bruker man ikke sine egne penger, man har ikke en bankkonto som forteller når du er tom for penger. Bruker du kortet fordi du venter på lønna, så bør du i hvert fall ha kontroll på hvor mye lønn du får, så du vet du kan dekke det du nå bruker OG neste måneds forbruk. 

Nå i helgen har jeg sett mange reklamer for Vipps for bedrifter, en ny måte å enkelt betale uten å måtte se noen bankkonto. Jeg kan jo håpe et dersom man har appen Vipps så har man forhåpentligvis også banken på app også. Da kan man enkelt se kontoen sin i hvert fall.

Det er allikevel ikke lurt å vurdere hvorvidt du skal bruke pengene KUN ut i fra hvor mye penger du har på kontoene dine. Dette tankemønsteret skrev jeg om i forrige uke. Jeg har et budsjett som jeg skal holde meg innenfor og dette er dessverre ikke en app enda, i hvert fall ikke i det budsjettprogrammet jeg bruker. Løsningen for meg har vært å ha kontanter å bruke i de områdene jeg bruker ofte og bruker småbeløp på. Jeg tar ut de pengene jeg skal bruke i løpet av måneden, dag 1, 2 eller 3 i måneden og så har jeg det. Når jeg ser i boksen min, så ser jeg hvordan det minker, og jeg holder på pengene før jeg gir de fra meg. Det er vanskeligere å gi fra seg 50 kr, når du ser at du har 50 kr mindre i lommeboka, enn å sette inn et kort og ‘bare’ bruke 50 kr, digitale tall som legges til og fjernes fra kontoen din. 

Den eneste plassen jeg ikke kan bruke kontanter er på Amazon, og når jeg skal kjøpe bøker. Her har jeg bare måtte ta meg sammen og bortsett fra denne måneden, så har jeg holdt meg innenfor avtalt beløp. Og måten jeg klarer å holde oversikt på det, er at jeg følger opp på budsjettet mitt jevnlig, og legger inn de nye utgiftene som er gjort. Gjør dette helst etter hvert kjøp, eller vent til du har gjort noen større kjøp. I det aller minste, gå inn en gang i uka. Sjekk hvordan du ligger ann. 

Det korte innlegget som skulle lede opp til hvorfor jeg bruker kontanter, ble litt lengre enn planlagt, og sporet litt av. Men konklusjonene er i hvert fall: Jo mer abstrakt man gjør penger, jo større sannsynlighet er det for at det blir oppfattet som ‘lekepenger’. Og da er det større sannsynlighet for at man bruker mer enn man har råd til. Det er derfor jeg er skeptisk til et ‘kontantløst’ samfunn, da er penger noe man aldri ser eller føler på.  

#økonomi #kontant #kredittkort #bankkort #Vipps #bankapp #budsjett #penger #dinepenger #bøker #amazon #kindle 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg