Bokrapport: 5 mistakes you can’t afford to make in college

Den som er avhengig av kompasset, har frihet på havet. Resten må holde seg nært land. (Gammelt seiler-ordtak, nevnt i forbindelse med at budsjettering er livets kompass, som forteller deg hvor fort og hvor langt du kan gå i hvilken retning)

Det som er morsomt med de to forfatterne av denne boka er at de har helt forskjellige utgangspunkt. Mens Rachel Cruze er vokst opp i en familie som i 30 år har gitt økonomiske råd basert på “Aldri ta opp gjeld, bortsett fra kanskje kun huslån” så har hun naturlig nok aldri hatt noen form for gjeld. Anthony Oneal på sin side, fikk tilbud om gratis pizza *dersom han søkte om kredittkort*. Han brukte det til maksbeløpet samme dag som kortet kom i posten hans. Etter han hadde betalt første avdrag, fikk han nytt brev fra banken om at han var så ansvarlig, så de hadde hevet maksgrensen fra 500 til 1000 dollar. Han brukte de nye 500 dollarene i løpet av de neste to dagene. Dette var helt genialt, syns han da, og søkte og fikk 6 nye kredittkort. Plutselig satt han med en gjeld på 15 000 dollar, I dagens kurs er det 130 000 NOK, gjennomsnittlig i 2004 (random år når jeg antar at han var 18-20 år), så er det 103 000 NOK. Pengene han hadde brukt på middag, flott gave til kjæresten sin, helt nye møbler og et dyrt lydanlegg til bilen sin, som ikke kunne gå i revers. Han sier det er den dyreste pizzaen han noen gang har spist.  

La meg legge vekt på en ting FØR jeg går videre. Bortsett fra kapittelet som handler om studielån, (som er ganske irrelevant for oss i Norge), så er de fire andre tipsene svært relevant for alle unge. Dette er absolutt ikke en bok som bare passer til kommende studenter!

En av de tingene jeg skulle ønske mest, var at jeg hadde vært smartere med pengene, drømmene og målene mine når jeg begynte å studere. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne boka da og mens vi ønsker etter umulige ting, skulle jeg ønske jeg hadde den forståelsen jeg har nå da. Men da hadde jeg ikke vært den jeg er nå og hvem vet hvem jeg hadde vært da.. 

Da jeg hørte om denne boka, tenkte jeg umiddelbart på søskenbarna mine. Ikke alle søskenbarna mine, men to av de går på videregående nå (en begynner, en er ferdig neste år). Jeg håper at de vil være lure med pengene sine og i et ledd for å hjelpe de, tok jeg sjansen på å bestille boka fra USA til Norge. Jeg ønsket å lese den før jeg eventuelt ga den til de, siden den er gitt ut av Ramsey-selskapet. Hvis det ble for mye tro, og for lite overførbar kunnskap så ville det ikke være vits i. Det er en fysisk bok, med en DVD inni og det tok nesten en måned å få den hit. 

Boken er svært lettlest, jeg leste den på ca en time, men her vil jeg legge vekt på at jeg leser godt på engelsk, og emnet er noe jeg kan. Det er ikke sikkert at du eller din ungdom vil lese den like raskt. Det er korte kapitler, enkelt språk, mange bilder av ungdommer i ulike, morsomme situasjoner og historier delt av nylig ferdig-utdannet studenter. Det er en kristen undertone, men ikke sånn “In your face”. 

Når det kommer til de fem tabbene man må unngå mens man studerer er de som følger. Studielån, Kredittkort, Dumme valg, Ingen plan og Ingen penger. 

Ikke alt de snakker om i boka er like aktuelt for oss her i Norge. Jeg vil for eksempel ikke anbefale at du tar studier uten å ta opp studielån, men jeg vet at en kompis tok det meste av studiet sitt uten studielån, og kunne derfor kjøpe leilighet mye raskere av den grunn. Husk bare at avhengig av hvor mange år du studerer, så vil den månedlige beløpet ditt variere. Jeg betaler over 2000 kr hver måned og jeg har 6 år med studielån. 

I USA er studielån MYE dyrere, altså mye høyere renter og fordi man må betale skolepenger, så kan det raskt bli ekstra dyrt. I USA kan man også søke på ulike stipend for å få støtte til skolepengene, for bo, for å kjøpe mat og for å leve generelt. Dette er ikke mulig i Norge. Allikevel er det et godt poeng som kommer frem i boken. Man må holde blikket på årsaken til at man studerer. Man studerer ikke for å feste, for å være med venner, for å delta på student-arrangementer. Man studerer for å øke sin egen verdi i arbeidsmarkede. Dersom man er uforsiktig med økonomien sin, vil den verdiøkningen man har gitt seg selv, ikke føre frem til noe. 

Kredittkort er jeg 100 % enig i som boka er, om kanskje ideologien min/teologien min ikke er basert på det samme. Og jeg har heldigvis klart å holde meg borte fra mye av det oppigjennom. 

Dumme valg, ingen plan og ingen penger er de kapitlene jeg hadde hatt behov for før jeg begynte å studere. Jeg valgte studie basert på interesser, ikke hvilke mål jeg hadde for livet mitt. Jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke tenke på fremtiden, og jeg sløste med pengene mine. Det er disse tre kapitlene jeg håper søskenbarna mine tar til seg.

Jeg syns boka var svært grei å lese og jeg er glad for at jeg fikk den hjem til meg først. Da kan jeg gå inn og endre nøkkelbeløpene til ca norske kroner. Med å oppgi hvor mye JEG betalte når jeg leaset en bil og hvor mye JEG betalte i året for den bilen, så blir det mye mer relevant enn de dollar-beløpene som står i boka. Dersom du ønsker å gi boka til noen andre ungdommer, anbefaler jeg at du leser igjennom, og setter inn det du har opplevd som reelle tall, ELLER hvis du har kjøpt boka til deg selv, snakk gjerne med noen voksne som er komfortable med å gi deg de tallene de har. (Eller så kan du sende meg et spørsmål).

Alt i alt, en vellykket bok, som jeg nå skal lese igjennom en gang til, for å sette inn norske kroner i stedet for. 

#bokrapport #økonomi #5tabber #tabber #studie #budsjett #plan #ingenpenger #dummevalg #studielån #kredittkort #jobb #videregående #studietiden #Studie #skole #penger

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg