De som er avhengig av et kompass, har friheten på havet

Et gammelt sjømannsordtak, på engelsk er: 

He who is enslaved to the compass has the freedom of the seas. The rest must sail close to the shore.

Det er ordtak og meningen bak som gjør at boken “5 mistakes you can’t afford to make in college” (les rapporten her), også er aktuell for alle unge i dag og ikke bare de som skal studere. Den eneste biten i boka, som stort sett er lite relevant for oss i Norge, er studielån biten. Resten handler om faren ved kredittkort, viktigheten av å ha en plan, hvordan og hvorfor man bør spare. 

Ordtaket ble brukt i forbindelse med budsjettering. Og jo mer jeg tenker over det jo bedre er metaforen. (Er metafor rett ord?).

Ordtaket åpner med ordet “Enslaved”, som ikke bare betyr avhengig, men gjort til slave av. Det er ganske sterke ord, som har en negativ ladning for meg i hvert fall. Er man slave av en ting, så har man gitt noe for mye makt over en selv. De som er slave av kompasset, som ikke kan, eller ønsker å gjøre noe uten hjelp av kompasset.

Så snur plutselig setningen. …har friheten på havet. Her har man to motsettende ord, Gjort til slave og frihet til den største og frieste området på jorden; havet. Resten, altså de som ikke er gjort til slave av kompasset, må seile langs land for å vite hvor de er. 

Det jeg tar med meg av dette, er at man uansett hva man gjør i livet, vil være avhengig av noe. Med å bevist gi opp litt frihet, som man gjør dersom man lager en plan, en retning man ønsker livet skal gå i, og bruker denne planen aktivt for å holde retningen, så har man faktisk MER frihet enn de som lever spontant, som ser hva som skjer og tar livet som det faller seg. De som ikke har en plan, bare et mål, må holde seg til kjente områder, dersom de ønsker å nå målet sitt. Vi som har en plan, kan planlegge å seile til Karibien og vil mest sannsynlig komme dit, forutsatt ingenting uforutsett skjer. De uten plan kan også komme seg til Karibien men de må enten seile langs land og bruke MYE lengre tid, de kan også havne mange andre steder også. Uten planen, uten kompasset, så kunne de like gjerne ha havnet i Antarktis. 

#økonomi #ordtak #plan #budsjett #mål #oppnåmål #kompass #veiviser #frihet 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg