Det er ikke vanskelig å vite hva som er rett. Å gjøre det derimot…

Som regel vet vi alle hva som er rett og galt. Jeg vet at det ikke er sunt å drikke mye brus. Jeg vet at med å trene jevnlig vil man lettere holde vekten, unngå livsstilssykdommer og ha en større sjanse på en frisk alderdom. Å gjøre det, er derimot vanskelig.

Personlig økonomi er akkurat det samme. Alle MÅ ha et forhold til personlig økonomi fordi vi alle har penger, vi alle bruker penger og de aller, aller fleste av oss har begrenset tilgang til det.

Vi har alle en form for inntekt, vi har alle utgifter og personlig økonomi handler om å ha oversikt og kontroll over disse to. Man trenger ikke å være et geni for å forstå personlig økonomi, man må kunne pluss og minus. Og med den fancye kalkulaturen vi alle går rundt med, er ikke det et problem. “80 % adferd, 20 % visdom” sier Dave Ramsay og jeg er enig.

Vi kan delvis kontrollere inntekten vår. Har man for dårlig lønn, kan man søke på andre stillinger som betaler bedre. Eller gå på kurs eller ta en form for utdanning for å bedre ens posisjon i jobbmarkedet. Man kan jobbe flere timer, og om det ikke er mulig, ta en ekstra stilling nå i denne perioden hvor du trenger noe ekstra penger.

Har man for høye boutgifter, kan man flytte. Man kan bo i mindre sentrale områder eller mindre bolig. Andre utgifter kan man også kutte ut.

Som sagt: Det er ikke nødvendigvis lett å gjøre, selv om det er rett.

Rachel Cruze, datteren til Dave Ramsay, holder også foredrag om personlig økonomi. Hennes fokus er unge familier, men i Youtube-videoen nedenfor går hun igjennom fire enkle vaner som bare er sunn fornuft.

1. Bruk mindre penger enn det du tjener.

Ganske enkelt ikke sant? Se på lønnslippen din, studielånbeløper eller lommepengene du får fra foreldrene dine og VIT at du skal bruke mindre enn dette. Det som blir til overs kan du spare til noe spesielt. For eksempel en buffer, (også et annet innlegg her) slik at du ikke er avhengig av denne månedens lønn for å klare deg.

2. Ikke kjøp noe du ikke har råd til.

Vit hvor mye penger du har på kontoene dine og aldri bruk mer enn det! Bruker du kredittkortet for å betale for noe, fordi du vet du får lønn om to uker, risikerer du at når lønnen kommer, har du allerede brukt opp to ukers vært av lønnen. Og nå er det en måned igjen for neste lønning. Og ser du noe fint i begynnelsen av en måned, husk at du skal også leve resten av måneden med de pengene du har. Tømmer du kontoen og det er nesten en måned igjen til neste lønning, har du bæsja på leggen.

3. Snakk med partneren din om penger. 

Dette er så viktig. Og jeg snakker IKKE ut av personlig erfaring, evig singel som jeg er. Men penger gjennomsyrer dessverre det meste her i livet, om det er reiser, sparing, sikkerhet, arbeid, fritid. Dersom du og partneren din aldri snakker om økonomi, så utelater dere det nest viktige verktøyet vi alle har for å kunne gjennomføre våre drømmer (det viktigste er oss selv). For det er jo det penger er. Et verktøy som hjelper oss gjøre ting i livet. Å samle på dette verktøyet er ikke meningen med livet men vi får skrudd inn så veldig mange flere skruer når vi har et skrujern.

4. Sjekk bankkontoen din

Trodde dere kanskje jeg skulle nevne budsjett nå? Jeg trodde det jeg også, sånn egentlig. Nå har jeg hentet titlene på vanene fra Mrs Rachel Cruze men en del av innholdet er mitt. (Se videoen for å se forskjellen). Dette er en vane som man enkelt kan ta opp. Å lage et budsjett er slett ikke vanskelig men det krever litt tid. Å gå inn på banken å sjekke kontoene dine, tar ikke mye tid. Spesielt ikke nå i dag, når de fleste bankene har disse flotte appene. Jeg kan for eksempel gå inn akkurat nå, å se at jeg har fått lønnen min på konto i dag. Jeg vil senere kunne gå inn å se at penger som går direkte til sparekonto er trukket ut og pengene til den banken jeg har bankkort hos (Der det IKKE koster å ta ut penger). I går når jeg oppdaterte Everydollar, et gratis budsjettprogrammet jeg bruker, og det å gå inn for å sjekke hvor mye penger jeg hadde brukt denne måneden (160 kr fra bankkontoen). Med å sjekke bankkontoene dine hver dag, ser du hvor mye penger som faktisk går. Bare ikke gå i samme felle som jeg pleide å gjøre: Nemlig å tenke at penger på konto = penger jeg kan bruke!

Dette er meg.  Link Link til Youtube-video
9 grunner til at du kanskje er dårlig til å spare Hvor stor bør bufferen være? Hvorfor jeg deler økonomien min åpent

#fornuft #sunnfornuft #økonomi #penger #rachelcruze #daveramsay #tips #personligøkonomi #penger #spare #tips

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg