Budsjett: Gi pengene mer verdi

BUDGET PLANNING
Licensed from: onephoto / yayimages.com

Når jeg snakker om å budsjettere så har jeg ofte hørt og lest at mange anser det som godt nok “budsjettering”, å sette av en viss sum hver måned når lønnen først kommer på konto til sparing, og så bruke opp resten av pengene. 

Det er dette jeg alltid har gjort før, men jeg kalte det ikke å budsjettere. Det var en sparemetode som funket ganske greit syns jeg da og dersom du benytter deg av denne metoden, så er det mye bedre enn å ikke spare i det hele tatt. MEN…

Det jeg har oppdaget etter jeg begynte å budsjettere i oktober, er at jeg klarer å gjøre så mye MER med pengene mine hver måned. Jeg følte jeg hadde minst 2000 kr til overs hver eneste måned de fire første månedene, nesten som om jeg hadde fått en lønnsøkning. Dette var en oppdagelse jeg måtte dele med meg, men som regel ble jeg møtt med den samme holdningen jeg selv hadde hatt tidligere. Det holdt å sette av en viss sum hver måned som ble trukket umiddelbart fra konto, ellers var det mer avslappende å bare bruke pengene man hadde på konto. Når det ble mindre på konto, så var det bare å bruke mindre på slutten før neste lønning. 

Jeg har forsøkt å komme på en metafor, eller en sammenligning for å forklare hvorfor jeg syns det er viktig å budsjettere, selv om man har nok penger hver måned. Og jeg tror jeg har funnet det. Selv om det ble brukt motsatt vei når jeg leste om det. Det handler om å budsjettere tiden sin. 

Vår økonomiske liv er som tiden i en uke. Og penger er som oppgaver, bare motsatt. Har man lite penger, har man mange oppgaver å gjøre. La oss da si at du nå har en uke foran deg og X antall oppgaver. Det er flere måter du kan håndtere dette på. 

Ikke tenke på det

Du kan velge å leve i nuet. Man er jo tross alt ung bare en gang. Du kan ta ting litt etterhvert som du får tid til det eller orker å gjøre det og er du som meg så blir det et kjempe skippertak på lørdag og søndag. Enkelte oppgaver blir nok gjort halvveis og noen oppgaver kan bli glemt. Noen oppgaver får man ikke tid til og må gjøre igjen neste uke, som i denne sammenligningen da er at man låner tid(penger). Dette er som å ikke å ikke tenke over økonomien i det hele tatt. Dersom du også samtidig ikke har så god økonomi, så vil du nå ha skjøvet de fleste av oppgavene du SKULLE ha gjort over til neste uke. Neste uke har du kanskje dobbelt opp av det du egentlig hadde denne uken. Men du lever i nuet, og er ikke så urolig for neste uke. Mest sannsynlig blir oppgavene flyttet videre over til uke tre, hvor du nå kanskje har nesten tre ganger så mange oppgaver som tidligere. 

Prioritere de største og viktigste oppgavene

Her er det en viss planlegging. Man vet at man har noen større oppgaver og begynner ganske greit med de tidlig i uka. Er dette en uke med få oppgaver (altså du har nok penger) så kommer nok tiden til å strekke til, men du jobber ikke like effektivt som du kunne ha gjort. Allikevel har du en opplevelse av å slappe av, med muligens litt stress på lørdag og søndag for å få gjort de siste oppgavene, siden du har slappet av så mye i løpet av uka. 

Legger en plan, men sjekker ikke kalenderen

Dette har jeg også gjort, de første gangene jeg begynte å planlegge og budsjettere: Du har bestemt deg. Et nytt og bedre liv. Du skal ta kontroll over livet, effektivisere og bli mer produktiv. Du skal få orden på livet, lage en plan og ingenting skal bli glemt eller forskjøvet. Du setter deg ned med kalenderen, på pc, mobil eller på ark og lager en plan for uka. Du skriver ned alle oppgavene du skal få gjort, plotter det inn på de ulike dagene du har ledig tid. Planen er klar, og du har til og med ledig tid til å slappe av foran TV-en. Her har det som regel gått en av to veier for meg. Enten så går uken, og du føler deg ganske god. Du gjør oppgaver og har til og med tid til overs til å slappe litt ekstra av. Så ser du på planen på fredagen, og innser hvor mye du har glemt å gjøre hver dag hele uken! Vist har du gjort litt, men det er jo mye igjen! Resten av helgen går til skippertak, for å få alle oppgavene gjort. Den andre veien det har gått er at jeg har gjort alle oppgavene mine, men alt tar tid. Jeg må enda ta skippertak, og den tiden jeg trodde jeg hadde for å slappe av, ble aldri noe av. 

Legger en plan, og sjekker kalenderen jevnlig

Her er jeg på økonomisiden i hvert fall (kalenderplanlegging er enda en svakhet for meg). Nå har du kontroll på sakene. Du har laget en plan for å være så effektiv som mulig. Med å lage en liste med oppgaver og mål for ikke bare uken, men også dagene, har du nå alle forutsetninger for å holde kontroll på tiden din. Når du skriver ned hvilke oppgaver du har å gjøre denne dagen er det lettere å holde motivasjonen oppe og du bruker ikke tid på å komme på hva du skal gjøre etter en oppgave er løst. Det kan hende du til og med er så proaktiv at du blir ferdig med alle oppgavene dine på ukedagene, og finner deg selv i situasjonen der du har helgen fri! Deilige, deilige fri! Du har også god tid til å sette deg ned og planlegge for neste uke, evaluere hva som funket bra og hva som kan bli bedre. Sånn blir hver uke bedre og bedre planlagt og effektiviteten din øker også. 

*

Argumentet her er at dersom du har lite penger, og mange oppgaver, så må du være strengere med deg selv, og planlegge bedre. Men selv om du har all tid i verden (Altså mye penger) til å gjøre noen få oppgaver så kan du, med planlegging, gjøre de raskere, og dermed få mer tid til å slappe av. Når vi applikerer dette til pengene våre, så vil vi klare å spare mer eller betale mer på lånene våre. Neste år kan du kanskje reise lengre bort enn på en charterferie i Europa, du kan oppgradere bilen, spare mer til egen leilighet, ha råd til å kjøpe den designer duppedingsen, med en gang den kommer ut.

Skulle du være så heldig at du ikke trenger å spare mer penger enn du gjør nå, så er det enda mange gode ting de ekstra pengene kan gå til. Det finnes mange hjelpeorganisasjoner både i Norge og i utlandet som trenger økonomisk støtte. Barnefamilier sliter med å arrangere bursdager og ferier med barna sine, hjemløse eller rusmisbrukere som ikke får den sosiale støtten de har behov for, for å klare å komme seg bort fra gata. Kulturminner forsvinner, for de som jobber med de ikke får midler til å holde stedet oppe. Det er så ufattelig mye bra man kan gjøre med penger, når man oppdager at man har 2000 kr i overskudd hver måned

Det aller beste er at det bli lettere og lettere å budsjettere, etterhvert som man blir mer bevist og selvsikker på budsjetteringen. Dette er årsaken til at man må følge med på budsjettet i løpet av måneden, slik at justeringer kan gjøres både underveis og før en ny måned. Gi det i hvert fall tre måneder, men vit at jeg nå, selv med den 9-ende budsjettet mitt har bommet på transportkostnadene, igjen. 

Man er ikke nødt til å budsjettere, oppgavene kan fint løses i løpet av uken, måneden trenger ikke å vare lengre enn pengene, men jeg er 100 % sikker på at man vil oppdage at budsjettering gjør at den tiden vi tilbringer på jobb for å tjene penger, blir mer verdt, fordi man klarer å utnytte lønnen vi tjener bedre. 

Dersom du ønsker å lese om hvordan jeg budsjetterer bruker jeg nå et gratis program på internett som heter Everydollar. Du kan lese om hvordan jeg startet den her. Jeg har også en lettere og mer grunnleggende innlegg her. 

#økonomi #budsjett #verdi #ressurs #planlegg #timeplan #ukesplan #regnskap #penger #gibort #spare #bruke #overskudd #tilovers #ekstra 

3 kommentarer
  1. Jeg har en slags kombinasjon av de to tilnærmingene. Jeg har laget et budsjett, men jeg bruker det ikke aktivt i løpet av måneden. Jeg har satt opp automatisk trekk til sparekonto og fond den dagen jeg får lønn, etter “betal deg selv først”-prinsippet. På slutten av hver måned lager jeg et regnskap for å se hva jeg har brukt pengene på og sammenlikne med budsjett. Dette gjør jeg for å få et bevisst forhold til hva pengene går til og ev. korrigere hvis noen poster har sklidd ut. Jeg kunne sikkert spart enda mer hvis jeg brukte budsjettet mer aktivt, som du:-)

  2. Sam: Det jeg oppdaget var at selv om jeg hadde et budsjett, hvis jeg ikke fulgte det opp, så var det bare fantasitall som ikke ble fulgt. Det var som å ønske at “Dette skal jeg bruke” og så bare bruker jeg det jeg vil og sitter igjen med en Wopsi! Med å kontrollere igjennom måneden, så kan jeg si til meg selv “Ingrid, nå har du faktisk brukt opp det du har satt av til bøker (det gjorde jeg i forrige måned), så nå kan du ikke kjøpe mer.”. Da er det stopp.
   Jeg kan nesten sette det mer på spissen (slik det var for meg i hvert fall). Man setter opp et kalori-tall, på hvor mange kalorier man skal spise i løpet av dagen, men i løpet at dagen tar man bare vare på informasjonen uten å se på antall kalorier hver måltid har. På slutten av dagen teller man opp. Når man begynner, så har man INGEN ide om hvor mange kalorier det er i de ulike varene (jeg har i hvert fall ikke det). Men jeg antar at etterhvert som man har gjort det en stund, så har man gjerne en anelse og klarer å komme nærmere målet. Nå skal det sies at jeg har ALDRI telt kalorier, eller vært på en slankekur som ikke besto av å øke antall måltid og minke mengden mat ved hvert måltid, så jeg kan ikke si et det er en HELT korrekt analogi.
   Alt i alt, så lenge du føler at du har kontroll, og så er det bedre enn å ikke ha kontroll i det hele tatt.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg