De tre tingene pengene må brukes på

money
Licensed from: dabjola / yayimages.com

Det er tre ting man må lære seg å bruke pengene på, for å kunne ha et balansert liv. Mener jeg. Man må lære seg å bruke penger, (De fleste har ikke dette problemet), man må lære seg å spare penger (Ganske mange kan dette), og man må lære seg å gi til andre (Er dette en del av din tankegang?). 

La oss ta de to første påstandene først. 

Lær gleden i å bruk penger

Første gang jeg hørte om dette, antok jeg at dette betydde at man måtte lære seg å bruke pengene på en lur måte. På en klok måte. At man alltid kjøpte på salg, at man snudde på hvert øre, at man sparte på pengene til de gode kjøpene. Men jeg tok feil. For dette er alle måter å SPARE penger på. Det å lære seg å bruke penger, er at man faktisk, uten dårlig samvittighet bruker penger man har jobbet hardt for å tjene.

En sommer når jeg var tenåring, fikk vi besøk av en tante og et søskenbarn. Søskenbarnet mitt er fem år yngre enn meg og var i mange år det yngste søskenbarnet på den siden av familien. Han har ingen eldre søsken og vi som gode søskenbarn ville ofte hjelpe han med å vise han hvordan det er å ha eldre søsken… Han måtte tåle mye fra oss. Vi kilte han, tullet med han, overdrev alle historier, overbeviste han at jeg kunne lukte spar i kortstokken, Ja dere skjønner. Sommeren før han kom på besøk til oss, hadde vi hatt vannkrig hjemme hos han med hele søskenbarn-flokken. Han hadde vannskrekk, så vi var svært forsiktig med han, men han var med. Han hadde vannslangen og var dermed litt stuck med huset, vi andre kunne springe bort. Jeg lover, vi ble mye bløtere enn han. 

Så sommeren etterpå hadde vi egentlig glemt hele vannlek situasjonen, det var ikke første, og ville ikke bli siste vannkrig vi var med på. Det hadde ikke han. Søskenbarnet mitt, som er en naturlig sparer, hadde spart hele året for å kjøpe et vanngevær som han kunne fylle på, og snike seg innpå oss neste gang vi hadde vannkrig. Det var da vi skjønte hvor kjekt han hadde hatt det, tross hylingen. Et helt år hadde han spart det han fikk i lommepenger, til jul og til bursdagen for å kjøpe vanngevær. Vi gikk hele dagen. Vi gikk i Stavanger sentrum, på kjøpesenteret Kvadrat, og i Sandnes. Han fant ikke det han ville ha. Han hadde nok penger til å kjøpe det største vanngeværet de hadde, og denne lille 8-9 åringen sammenlignet størrelse på tank, hvor lett  det var å holde den, pris, ja jeg er ikke overrasket om han hadde sammenlignet hvor tøff fargen var også. Det endte med at han ikke kjøpte vanngevær i det hele tatt. Og man kan kanskje si at dette var et klokt valg men på den andre siden var dette noe søskenbarnet mitt hadde råd til, han hadde spart det opp og han hadde gledet seg til å kjøpe dette. Og det er det jeg prøver å komme frem til. Man har lov til å bruke penger som man har jobbet for. En periode med dårlig råd, eller dersom du har kredittkortgjeld, så må du heller bruke penger på å betale ned det. Men man skal ikke ha dårlig samvittighet fordi man går på kino, går ut å spiser med venner, eller tar seg en drink nå og da. Penger man har jobbet for, spart opp og har en plan for, skal man kunne bruke uten dårlig samvittighet. For min del, er det de 1600 kr jeg tar ut hver måned. Disse kan jeg bruke til hva som helst og jeg hadde blitt svært demotivert dersom jeg ikke hadde disse pengene. 

Lære gleden i å spare

Dette punktet er nok litt mer intuitivt enn det første punktet. Alle har hørt at man må spare penger og jeg håper at alle skjønner hvorfor det er viktig å hele tiden spare noe av det man tjener. Årsaken er at man ikke vet hva fremtiden vil bringe, annet enn at det helt sikkert vil koste. Med å spare opp et fast beløp hver måned, er man for det første vandt til å sette av noen midler og skulle man måtte ta et lån, er det greit å vite at man ikke har vendt seg til å bruke HELE lønna i løpet av en måned. Skulle det også skje noe, er det greit å ha sikkerheten på konto. Man kan selvfølgelig ta opp et lån for å dekke utgiften, men jeg skjønner ikke helt hvorfor man heller ønsker å gjøre det, enn å betale med penger man har spart opp selv. Med å ha penger i banken, så har man mulighet til å tjene renter, når man ikke bruker pengene på noe. Med å ta opp et lån, er det som man leier penger, frem til man har betalt tilbake beløpet. Jeg kan skjønne at man ønsker å leie en bil når man er i utlandet og bare ønsker en bil for noen uker, men penger kommer vi alltid til å trenge og det kan vi faktisk spare opp til. Med planlegging så kan man slippe å betale for å bruke penger, og heller tjene penger på å ha ekstra klar til bruk. 

Lære gleden i å gi

Det har vært en tendens til å tro at de av oss som er opptatt av penger, budsjett og sparing, kanskje er litt gjerrige. Det er ikke helt OK å diskutere hvor mye man sparer på å gjøre ditt og datt. Men ville du si at en person som maler huset sitt er gjerrig? For det det handler om er egentlig at man er villig til å ta vare på en ressurs man har. Og er man flink til å ta vare på den ressursen, så er det mye enklere å kunne støtte noen som trenger litt ekstra hjelp.  

I Norge har vi et ganske godt velferdssystem, og vi betaler mer skatt for at velferdssystemet skal fungere. Jeg er personlig veldig stolt over det politiske systemet vi har, men det har selvfølgelig noen svakheter. Det ene er at vår vilje til å gi blir mer abstrakt. Fordi vi gir til staten, og staten fordeler den ‘gaven’ (som er pålagt), så tror jeg mange tenker med seg selv at det er nok. Jeg er ikke enig i alt som det blir brukt penger til, og det er ting jeg skulle ønske staten ville bruke mer penger på. Allikevel vet jeg at det er ikke mulig å ha pose og sekk. Det er ikke mulighet for staten å gi all den støtten som trengs til alle formål som fortjener det. Det er her vi har mulighet til å ta aktive valg i hva vi ønsker å støtte. Vi har alle ulike erfaringer, fra perioder hvor vi selv eller noen vi er glade i, har vært svak og trengte ekstra støtte. Om det er rus, psykiske problemer, ensomhet, depresjon, mobbing. Vi har alle ulik erfaring om hva som hjelper i slike situasjoner og derfor vil alle også ha en menig om hva som hjelper. Det er her det aktive valget kommer inn, det her her vi velger å støtte en sak eller organisasjon. Noen velger å være trener på det lokale idrettslaget, andre er med på dugnader på lokalt, nasjonalt eller internasjonalt plan. Noen er med fysisk, noen støtter økonomisk. Selv er jeg aktiv i Røde Kors Hjelpekorps.

Det er hovedsakelig to ting en organisasjon trenger for å holde seg selv gående, det er penger og det er frivillige eller ansatte. De stedene jeg har hørt om dette tidligere, har de sagt at man skal alltid donere 10 % av inntekten sin til en god sak, som er en prosent fra både kristendommen og Islam. Jeg velger å være litt mer fleksibel. Det er nok også fordi jeg har sett hvor viktig den frivillige er for driften. Selv er jeg som regel aktiv minst fem timer i uka, mer om det er en sanitetsvakt, aksjon eller vintervakt, mindre i feriene. Med dette aktivitetsnivået og fordi vi selv dekker vårt eget personlige utstyr i Hjelpekorpset, har jeg sagt til meg selv at jeg ikke nå trenger å støtte noe mer. Jeg er fornøyd med mitt givernivå. 

Det er en glede å være med å bidra til å lage samfunnet slik jeg mener det skal være. Man kan velge å gjøre det ovenifra og ned eller nedenifra og opp. Jeg har valgt nedenifra og opp metoden. Jeg mener alle har en plikt til å være med å støtte samfunnet vårt, men det er også godt for vår selvfølelse. Det gjør oss selv godt å vite at vi bidrar til at andre har det bedre. Vi er sosiale skapninger, og det å bedre samholdet oss i mellom sprer glede til oss selv og andre, ikke bare i dag men også i fremtiden. 

Balanser

Så tenk litt over det. Har du en god balanse i din økonomiske bruk? Er du kanskje en av de som har dårlig samvittighet av å bruke penger? Det er så mye fokus på de som ikke sparer, at jeg er litt redd dere som ikke vil bruke får enda mer dårlig samvittighet når de velger å bruke pengene. Jeg fokuserer så mye på sparing, fordi jeg kan bruke nesten uhemmet. Jeg hadde et forbrukt på 3000 kr i måneden som bare gikk til blah! Så jeg fokuserer på det, fordi sparing lettest være mitt problemområde. 

Mitt tips, uavhengig av hvor du har det vanskeligst, er å forhåndsbestemme hvor mye du skal bruke/spare/gi, og målet for måneden er å utføre dette. Har du penger igjen å bruke, kjøp et klesplagg du kan ha behov for, eller invitere en venn som du ikke har sett på en stund på kafe. Skal du spare, sett av pengene med en gang du får lønn. Skal du gi, men er usikker på hvor og hvem, se deg litt rundt. Hvem jobber med det du syns er viktig akkurat nå (og nei, kronerulling for å få Trollpikken opp igjen er ikke veldedig arbeid, men absolutt noe du kan støtte om du ønsker, Linken gå til NRK). Har du gode minner av å være med på idrettslag, støtt den lokale idrettsforeningen din. Ønsker du å være fadder, flere organisasjoner har støtteordninger for barn i trengende situasjoner rundt om i verden. Det er ufattelig mange muligheter. 

Tenk litt på det og ha en god dag!

#økonomi #balanse #gi #bruke #spare #penger #Planlegg 

2 kommentarer
  1. Å balansere hvor pengene går på denne måten har jeg veldig sans for! Og helt enig at frivillig arbeid teller som å gi bort. Dette er jo tid du kunne brukt på å jobbe og tjene penger til deg selv. Jeg gjorde endel frivillig arbeid før, men de senere årene har jeg hatt lite tid og kapasitet til det, grunnet krevende jobb og den lille. Men jeg gir faste beløp månedlig til Redd Barna og Plan. Det har jeg gjort i mange år. Synes det er kjempeviktig at barn som har det vanskelig får hjelp. Det er en av mine hjertesaker.

  2. Sam: Vi har også sett det i Hjelpekorpset. Når folk får barn, blir de fleste borte i hvert fall et par år, så jeg skjønner absolutt tidsklemma (uten at jeg har kjent på akkurat den da). Da er det greit å vite at organisasjoner klarer seg heller ikke uten økonomisk bistand heller!
   Redd barna (eller de redde barna som broren min samlet inn penger til en gang) og Plan gjør en strålende jobb.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg