En spare-fortelling, eller hvordan tenåringer blir milionærer

Fra D.Ramsey, trykk på bilde for å komme til hans artikkel

Dette er fortellingen om to venner som begge kommer til å bli millionærer før de pensjonerer seg. Men det er også en fortelling om hvordan den ene vennen tar smartere valg, og sitter igjen mer flere millioner enn venn nr 2. Fortellingen har jeg hentet fra Dave Ramsey, og det er en liten bit jeg ikke helt er enig i, men det tar jeg opp der og da.  

Tuppen og Lillemor er bestevenner og når de er 19 år bestemmer Tuppen seg for at hun skal begynne å spare i fond. Hun jobber hardt og setter inn 2000 dollar i året, som i dag er ca 16 900 kr. Hvert år frem til hun blir 26 år, setter hun 2000 dollar inn i fondet. Men så slutter hun. Lillemor har sett på hva Tuppen har gjort i de 8 siste årene og nå bestemmer hun seg for at hun også skal spare til pensjon. Når hun er 27 år begynner hun selv å sette inn 2000 kr hvert år. Dette fortsetter hun å gjøre hvert år, resten av livet. Det morsomme? Når Tuppen og Lillemor går av med pensjon som 65 åring, så vil Tuppen ha mer penger spart opp enn Lillemor, til tross for at hun kun har satt inn 16 000 dollar (litt over 135 000 kr med dagens valuta). Lillemor har satt inn 78 000 dollar (rett under 660 000 kr med dagens valuta) i årenes løp, men har aldri klart å ta igjen Tuppen sin sparekonto. Årsak? Renter og Renters renter. 

Eksempelet som Dave Ramsey setter opp, sier at gjennomsnittelig har man fått 12 % renter på fond de siste 20-30 årene, så han opererer med renter som er 12 %. Jeg kan ikke si at 12 % er realistisk. for det første: Svært få fond jeg så på når jeg skulle sette opp et sparefond, hadde hatt så høy rente gjennomsnittlig de fem siste årene, og for det andre: jeg er så ny i dette at jeg kan egentlig ikke uttale meg. Men bedre å bli overrasket over høyere rente, enn skuffet over lavere. Det fine med dette eksempelet er at selv om gjennomsnittet er 8 eller 10 % renter, så er det gjelder det begge sparefondene, og poenget vil ikke endre seg. 

Renter satset jeg på dere allerede vet hva er. Det er penger vi får fordi vi sparer og pengene blir ‘investert’ i noe. Når den investeringen gir et overskudd, får vi en del av overskuddet, når investeringen går i tap, risikerer vi å miste de pengene. Det er en risiko som minkes med å spare i Fond. 

Renters renter betyr bare at en rentene vi får blir lagt til sparepengene våre og kan nå tjene renter for oss. Eksempel: La oss si at du sparer 1000 kr, og du har 10% renter. Etter ett år har du tjent 100 kr i renter, og summen du har spart er 1100 kr. Dette beholder du i fondet. Etter år 2 har du tjent 110 kr og nå har du 1210 kr. Etter år tre har du tjent 121 kr, og beløpet ditt er 1331 kr. 

Når du ser på bildet over, så ser dere hvordan renters renter hvert år øker beløpet som Tuppen og Lillemor har spart og sparer. Lillemor sin side økes både med pengene hun sparer, og rentene. Men fordi Tuppen hadde forspranget, klarer aldri Lillemor å ta igjen. 

Er ikke det kult for alle 19 åringer der ute? Er det ikke sinnsykt kult at dere kan jobbe hardt nå, i 7 år, og så kan dere ‘glemme’ det litt, mens jeg som 32 åring må investere mer og over lengre tid (resten av yrketslivet mitt) for å ha en pensjonisttilværelse hvor jeg faktisk kan gjøre det jeg vil? For etter å ha jobbet i x antall år – ønsker jeg å kunne reise og gjøre mye av det jeg vil, og da må jeg ha pengene til det. 

Jeg har begynt forsiktig, med 500 kr i måneden, som blir 6000 kr i året, men dette skal jo økes betraktelig etterhvert som jeg betaler ned gjelden min. Vi får se. Det er så mye jeg har lyst til å gjøre med pengene mine, og meningene endres fra måned til måned. 

Hvor gammel var du når du begynte å spare i Fond? Hvor lenge har du spart? Hvor mye setter du inn hver måned? Og hva er mener du er gjennomsnittrenten? 

#sparing #spare #økonomi #fond #renter #rentersrente #Tuppen #Lillemor #daveramsey #millionær #begynntidlig #tenåringer #misunnelig 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg