Ta opp lån for ferien?

 

La oss bare begynne med at dette IKKE bare gjelder denne banken (som jeg for øvrig har klippet vekk navnet til), men når jeg så denne annonsen ble jeg både oppgitt og lei meg. Greit nok, folk er selv ansvarlig for sin egen økonomiske situasjon, men jeg håper virkelig at ingen tar opp lån for å reise på ferie!! Det er like dumt som å ta opp lån for å dekke jul. 

Fordi jeg er opptatt med dette temaet, måtte jeg jo se hva det handlet om. Og når jeg trykker på den kommer jeg inn på en slags artikkel men før jeg får lest noe særlig kommer det opp en pop-up om jeg ønsker et uforpliktende lånetilbud. Fyll ut informasjon. Reklameartikkelen heter “Er feriekassa litt sluken i år? Dersom feriebudsjettet ikke helt strekker til, er du langt i fra alene.” Er ikke det godt å vite, andre gjør dumme valg også? 

TNS Gallup undersøkte i fjor, og fant at 114 000 norske familier planla å finansiere ferien med kredittkort. Reklameartikkelen anbefaler å heller spare på forhånd, men det er  lettere sagt enn gjort. De fortsetter med å forklare at mens flere bruker kredittkort til å finansiere, vil de heller anbefale et personlån. Spesielt dersom du vet at du ikke klarer å betale ned ekstra fort etter sommeren. Fordi personlån har ofte lavere rente enn kredittkort, og ser vi på annonsen over, så har deres lån 16,24% effektiv rente

Her er problemet for meg. Dersom du har planlagt en ferie som er dyrere enn det du har klart å spare til, sånn at du må betale tilbake i flere måneder, om ikke år (GRØSS), så har du ikke råd til å reise! Utsett den ferien et år og gjør heller noe billigere i år. For å sitte i månedene etterpå, mens dagene blir mørkere og bladene visner og blir brune, så må dine ekstra penger gå for å betale noe du allerede har opplevd, noe du nå har mange bilder av, men som enda bare er minner. Pengene kunne du ha brukt til å spare opp til jul (for å unngå å ta opp nye lån), eller gå ut med venner og bli varm av deres samhold. Og ikke bare betaler du tilbake det du har lånt, du må også betale leiepris for pengene du har lån på. 16 %. Det å sitte å se alt man ikke kan gjøre fordi man betaler tilbake et lån, påvirker nok minnene man har fra ferien. 

Sommeren kommer hvert år, akkurat som jul. Man kan spare til ferien fra man først bestemmer seg for å reise. Blir fantastiske planer lagt i januar, og man antar at turen kommer til å koste opp mot 20 000 kr, ja, da må man spare omtrent 3500 kr i måneden frem til sommerferien. Og er det månedlige beløpet for høyt, da utsetter man planene til året etterpå. Å spare 20 000 kr fra august til juni blir rett under 2000 kr i måneden. Er det vanskelig å spare 2000 kr i måneden for ferie, hvor lang tid har du tenkt at det skal ta å betale tilbake 20 000 kr i lån? Har du ikke tenkt deg på noe ferie neste år, eller blir det et nytt lån da?

Poenget mitt er at det er bedre å være proaktiv. Spar opp på forhånd, sånn at ferien blir en fantastisk seier i at du har oppnådd målet ditt, ikke et minne som kan bli bittert i den økonomise situasjonen du setter deg selv inn i på høsten. 

Halvtimene man bruker for å jobbe seg opp avspaseringstimer går så mye raskere enn halvtimer man jobber ‘gratis’ for å ta igjen timer du har tatt fri for og fått betalt for. Planen og drømmen er mye mer motiverende enn minnene noen gang kan være. 

God helg til alle, og til dere som reiser på ferie nå, Ha en god og gjeldfri sommer! 

#økonomi #gjeld #ferie #lån #spare #planlegg #sommerhvertår #sparemål #fantastiskferie #sommer #sommerferie #personlån #forbrukslån #dårligide 

 

4 kommentarer
  1. Jeg er endelig ikke i den situasjonen hvor vi trenger å ta opp lån verken til ferier eller jul. Men jeg forstår godt de som trenger lån til dette. Det er dyrt å ferier. Mange vil jo gi barna sine en fin ferie. Ferie koster penger, om man skal reise. Jeg tenker slik: De som får lån har midler til dette. De må betale med renter, men om de har hatt en fin ferie med gode minner, er ikke da dette verdt å betale? Det er dessverre mange som ikke får feriepenger……

  2. due: Ja, delvis enig i dette. Samtidig kommer det mange nye banker opp, og de tjener penger på de som tar opp lån og som ikke klarer å betale de tilbake med en gang. Når jeg bruker kredittkortet mitt, bruker jeg bare det jeg har penger til på sparekonto, Jeg betaler derfor bare årsavgiften som er ca 250 kr, ingenting annet. Banken tjener ikke penger på meg. Kan vi stole på at en bank tar det ansvaret, når en person selv kanskje ikke klarer å se det selv, og det er den som tar opp litt mye og bruker litt lang tid på å betale tilbake? Jeg så en interessant dokumentar fra BBC om dette, hvor de følger historien til tre menn som har tatt selvmord pga kredittkortgjeld. Han ene hadde akkurat blitt tilsendt ett nytt kort med høyere maksgrense. Noen familier hadde fått lånet tilgitt, andre familier slet nå fordi bankene kom etter kone og barn for å få tilbakebetalt lånet.

   Når det kommer til ønsket om å gi barna en fin ferie, så finnes det mange fine, lokale ferier som barn man kan ta barna med på. Det trenger ikke være til eksotiske lokasjoner. Det er det vi voksne som ønsker å skryte om. Er det viktig for barn er det ofte fordi de har hørt foreldrene nevne ‘mangelen’. Fjelltur, bilturer, museum og teltturer til campingplasser rundt i nærområdet kan ofte gi vel så mye badeferie som en sydentur kan. Barna må bare få noe å fortelle om. At de har badet, at de har snøbadet, midt på sommeren. Vært på båtturer og fisket. Det trenger ikke inkludere en flytur på fem timer.

   Det er dessverre venteliste på akkurat dette, men dersom en familie søker om det, via NAV, så kan de være med på Røde Kors ferieleir, Ferie for alle. Pga begrensninger er det dessverre ikke plass til alle som søker, men for de som kommer med, er det absolutt en opplevelse.

  3. Jeg forstår så godt hva du mener. Ferie trenger ikke å koste mange penger, nei. Det er mange måter å kose seg på, uten at det koster all verden 🙂 Vi har selv en dyr ferie, men vi har råd ti dette. Vi bare elsker Danmark. Vi har valgt en ferie i år hvor barna også kan aktiviseres der vi bor, og aktivisere seg selv når vi voksne føler for å slappe av. Selvmord og angst med tanke på økonomi er dessverre meget alvorlig, ja de kommer seg ikke unna gjelden. Det er utrolig trist. Mange som lider av psykiske problemer på grunn av gjeld. Alle bør tenke over om det er verdt å ta opp et lån og om de klarer å leve med å betale dette tilbake med rentene…..

  4. due: Akkurat!! Dersom man tar opp et lån for å ta en ferie, så mener man jo at man har råd til det. Da lurer jeg på hvorfor man ikke tar råd til å spare opp pengene på forhånd (utsett den dyre ferien ett år) så slipper man å ‘leie’ penger.
   Tanten og onkelen min gjorde en avtale med søskenbarna mine om at det ene året skulle de kun på hytta i ferien (ja, de har råd til hytte), og at året etterpå skulle de reise til USA i fire uker. Guttene aksepterte det og de hadde en strålende opplevelse med å reise USA rundt.
   Rett etter jeg svarte på første kommentar, leste jeg denne artikkelen: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Til-deg-som-ikke-klarer-a-ha-sympati-med-barna-som-ikke-skal-pa-ferie-i-sommer-624294b.html Det er hjerteskjærende. Jeg vil legge vekt på at dette handler om familier som mener de har råd og tar opp lån for å reise tidligere enn de egentlig kunne om de hadde spart. Familier som har mulighet til å reise lokalt og heller velger dyrere reiser som de ikke har penger for på konto akkurat nå.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg