Uke 29. Budsjettet glemt og sommerdagene har vært dyre.

Denne uken har det vært Gladmaten i Stavanger og jeg har også vært på middag med venninner som utdrikking for bestevenninnen min. Ingenting av dette var planlagt i budsjettet, men heldigvis har jeg også fått MYE mer lønn enn jeg forventet, sånn 10 000 kr ekstra, så jeg har tilgitt meg selv dette. Spesielt siden jeg har doblet betalingen for boliglånet. 

Når jeg skulle notere ned alle kontobevegelsene denne uken, var det flere jeg først glemte, så nedenfor ser du hvordan jeg var nødt til å legge inn kostnadene tre ganger for å kunne få med meg alt. 

Jeg har bursdag i morgen og mormor har gitt meg 500 kr. Jeg kommer til å kjøpe noe spesielt til leiligheten med de pengene, slik at jeg kan se på det og vite at den gaven er fra Mormor. Jeg har også vært i en 30 årsdag, og betalt ekstra til boliglånet. Jeg tok ut litt ekstra penger for Gladmaten og fordi det har vært så strålende vær på onsdag og torsdag, måtte jeg kjøpe en solkrem. 🙂 Første og andre skikkelige sommerdager og det var deilig!

Jeg fikk betalt ekstralønnen denne måneden, og det var ganske deilig. Jeg kjenner jeg er litt urolig til hvordan det kommer til å gå når lønnen min ikke lengre blir buffet opp med ekstrajobb eller overtidsarbeid, men jeg får bare krysse fingrene og håpe det går greit. Bestevenninnen min gifter seg om to uker, og vi hadde middag som utdrikkningslag nå denne uken. Jeg betalte felleskostnadene, strøm og livsforsikring, med mobiltelefonen som denne måneden var litt ekstra dyr. Studielånet, som jeg trodde jeg registrerte i forrige uke fordi fristen er alltid den 15 (lørdag), ble faktisk betalt på mandag, så jeg kunne ikke sjekke den før noen dager senere. Fordi jeg hadde en ekstra innbetaling på slutten av juni, ble rentene mye lavere, og dermed ble også selve lånavdraget større. Det liker vi å se! 

Denne måneden gjorde jeg litt endring på strukturen for inntektene mine. Jeg tenkte det kunne være greit å vise hva som er tilleggslønn og hva som er ekstra penger jeg får. I og med at jeg nok kommer til å få mer penger til bursdagen min, og lønnen ble så veldig mye mer enn forventet. Fordi jeg har lest meg opp på hvilket fradrag på skatten jeg kommer til å få pga lånet, har jeg innsett at jeg må øke skattepengene mine. Det var raskest å gå ned til lønnsavdelingen på jobb nr 3 og be de trekke 1000 kr ekstra hver måned, enn å endre på renten. Allikevel, siden jeg bare har to måneder lønn igjen, pluss denne, så blir det ikke helt nok for at jeg skal være sikker på at jeg ikke må betale restskatt, så jeg må gjøre noen flere endringer.

På bilde over har jeg bare lagt til de reelle tallene, men fordi “Planned” er som den alltid har vært er det enda registrert om et Everydollar budget. Det må vi korrigere. 

Sånn, da matcher høyre og venstre kolonne hverandre. Det ser ut som om jeg har masse ekstra penger, og det har jeg forsåvidt, men ikke så mye. Jeg må gå igjennom budsjettet og oppdatere tallene for å få en reel sum som er igjen. Men en ting jeg reagerer på allerede nå, fordi jeg har noen tall i hodet, er at når jeg legger sammen det jeg har betalt ekstra og det jeg sparer, kommer jeg bare til den summen som er ‘ekstra lønn’. Det vil si at hovedlønnen ikke har strekt seg slik jeg mener den bør gjøres og jeg kontrollere dette. Hvis det viser seg at jeg klarer å spare (og betale ekstra) bare fordi jeg tjener ekstra, så må jeg gjøre en endring på forbruket mitt. Men la meg kalkulere litt bedre nedover.

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å legge noe særlig ekstra på lånet denne måneden, fordi jeg planlegger en større forbedringer på leiligheten min. Dette inkluderer et spesialbestilt møbel. Men når det viste seg at jeg hadde fylt feil på timelisten min i fjor og jeg fikk dette tilbakebetalt, så fant jeg ut at disse pengene ville ha blitt investert i boligkjøp og derfor ville jeg at det skulle gå til nedbetaling. Men, jeg må her legge til den ekstra innbetalingen. 

Sånn, nå stemmer det. På lån, i motsetning til andre andre poster, så vil ikke høyre og venstre kolonne stemme overrens, pga rentene som også skal dekkes. Når man betaler på et lån, betaler man først rentene som har samlet seg opp, så går resten til avdrag. Fordi programmet holder et øye med hvor mye penger som er igjen på lånet, må man også registrere rentene som jeg registrerer som en inntekt. 

En annen ting som er delvis spesielt, er at når jeg betaler ekstra på boliglånet, går alt jeg betaler til nedbetaling av lånet, men når jeg har betalt ekstra på studielånet, tar de å registrerer rentene først. 

Bare med å registrere 5500 kr ekstra, så er summen igjen mye mindre. 

Totalt ekstra, sånn ca er 6500 kr. 

Jeg ønsker å få opp beløpet jeg har for leiligheten en god del, så ekstra pengene vil denne måneden gå til posten “I forbindelse med boligkjøp”. Jeg har allerede nesten 4000 kr her, men fordi jeg vil korrigere de andre tallene i budsjettet først, kommer jeg tilbake til disse postene. Jeg legger også merke til at jeg har økt beløpet på Gaver og at jeg har glemt at jeg sparer i Fond nå. Dette hadde jeg glemt når jeg regnet tallene i hodet tidligere. 

Felleskostnadene og strøm kommer egentlig på samme regning og så splitter jeg de opp selv. Årsaken til at jeg gjør det slik, er at jeg har selv valgt å betale 500 kr i måneden på strøm og dersom jeg ønsker det, kan jeg øke dette beløpet. Jeg får se i løpet av januar, når jeg får resultatet på A-strømmen, om jeg må øke beløpet. Her er det viktig å huske at jeg ikke betalte strøm for de dyrere månedene januar-mars, så selv om jeg får penger igjen, må jeg huske at disse pengene egentlig også skal dekke de tre første månedenes underskudd. Jeg vil heller ha igjen, enn å få en saftig regning. 

På Felleskostnadene var det bare mobilregningen som måtte korrigeres, og det var for fem kr. Ikke den store summen altså. 

Livsstil må korrigeres og det kan bli flere korrigeringer. Jeg må bare se om de pengene jeg tenker på skal registreres på Diverse, eller en annen plass. 

Nå er i hvert fall det korrekt for nå. Blir det mer forbruk, så må jeg endre på beløpet jeg setter av til boligsparing. 


Livsforsikringen er betalt og som vanlig, ingen overraskelse! 

I og meg at resten av budsjettet nå er korrigert, kan jeg gå inn å endre på dette beløpet. Den raskeste måten å finne ut hvor mye som er igjen, er å slette beløpet som står, se på hvor mye penger som kommer opp, på “Left to budget” og skrive inn det beløpet. Så jeg kan nå se at jeg her totalt har betalt ca 11 500 kr ekstra denne måneden. 

Med å legge sammen disse tallene som jeg nå har betalt ekstra, 6500 kr fra nedbetaling på lån og 11 500 kr her, så kjenner jeg at skuldrene mine senker seg litt. 18 000 kr, er mer enn jeg har tjent ekstra, selv med pengene jeg fikk fra mormor. Jeg er også veldig fornøyd med at jeg dermed vet at jeg kan klare å spare 1500 kr fra hovedlønnen også.

Og det beste? Med hver ekstra innbetaling, blir betalingen som skal til lån, litt og litt mindre. 

Håper helgen behandlet deg godt, og at uken som kommer blir bra for deg.

#økonomi #budsjett #ukesrapport #sprekk #budsjettsprekk #ekstralønn #feilbetalt #tilbakebetaling #sparing #oppussing #vinnogtap 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg