Sparsomme vaner

Very Frugal Company
Licensed from: CartoonResource / yayimages.com

Så endelig kommer innlegget jeg opprinnelig planla å skrive og legge ut på tirsdag; Sparsomme vaner! Men mens jeg begynte å skrive ble det mer og mer om hva det første man bør spare til (Krisekontoen), så da fant jeg ut at jeg skulle dele innlegget i to. I går skulle jeg sette meg ned å skrive dette innlegget, med notatene jeg hadde fra dagen før, men plutselig kom det en digresjon om det å Spare seg til Fant. Jeg valgte å dele det innlegget i to. Så da sier jeg at dette er min første innleggs-serie, en Spare-serie! 

Sparsomme vaner er ting en person gjør, og holdninger en person har, som gjør at de i lengden sparer penger. Det trenger ikke være noe man kan si “så så mye sparer jeg på dette” men man vet at man for eksempel sparer strøm på dette. Og i og med at det gjelder vaner og holdninger er det ikke noe man jobber med konstant, det bare skjer. Legg også merke til at alt dette er IKKE en vane for meg, enda, men det er noe jeg håper å innarbeide.

Handler med en liste: 

For å unngå fristelser, så pleier jeg stort sett å bare unngå kjøpesenterene og gågatene i det hele tatt. Men når jeg bestemmer meg at nå trenger jeg noe, lager jeg i hvert fall en mental og helst fysisk liste over hva jeg trenger å kjøpe. Da har jeg et mål med hver butikk jeg går innom, jeg har et mål for dagen og det er lettere å ikke bare stoppe innom en klesbutikk, bare for å se om jeg trenger noe. 

Et tips er også å stille deg selv følgende spørsmål om hvert potensielle innkjøp: 

 1. Trenger jeg virkelig dette?
 2. Har jeg noe annet som kan gjøre samme jobb? (Så du ikke sitter igjen med to beige, falsk myk skinn ankelstøvler med tykk hel som bare er Litt forskjellig)
 3. Hvor skal jeg oppbevare dette? Har jeg plass til den?
 4. Kan jeg få den billigere eller gratis et annet sted?
 5. Sparer jeg virkelig penger med å kjøpe i bulk? En spesiell historie her er en gang når jeg var på butikken og jeg ville kjøpe sjokolade. Jeg tenkte jeg skulle være lur å kjøpe en sånn Melkerull, to pakk. Jeg hadde kjøpt denne et par ganger, så jeg viste hvor den var og tok bare med meg mot kassen. Så kastet jeg et blikk på prisen på en enkel melkerull. Og bråstoppet. Mens en dobbelt melkerull kostet over 35 kr, kostet en enkel melkerull under 15 kr. Jeg tok kontakt med butikkpersonellet, for jeg antok at prisen var feil, men den var ikke det. Jeg bestemte meg derfor for å kjøpe to enkle ruller, ikke dobbelpakkningen. 

Planlegger maten og innkjøpene:

Jeg kan ikke skryte på meg at jeg planlegger så grundig matkjøpene, og jeg kastet denne uken to porsjoner med mat som jeg trodde jeg skulle klare å spise, og derfor lot ligge i kjøleskapet. MEN når jeg går i butikken prøver jeg å vurdere hvor mange dager dette innkjøpet vil kunne fø meg. En frossenpizza for eksempel, holder for to dager, mens Grillribbe (som jeg steiker på komfyren) holder i 4 dager. Jeg har også med i tankene hvilken dager fremover jeg kommer til å lage mat hjemme, eller hvilken dager jeg kommer til å spise på veien. Men dette er IKKE en vane, enda. 

Utnytte det man har/Ikke sløse:

Dette er en veldig generell ting, som er nesten så generell at jeg ikke ville ha den med. Men dette er en så sterk vane for meg, at jeg måtte bare.

Vær bevist på hva du beholder, og hva du kaster: Vanen går ut på at man i alt man har og bruker, vurderer om man kan bruke dette på flere måter, eller før man kaster noe, vurderer om man kan bruke dette på en annen måte. Jeg har hatt en tendens til å samle på masse ting som jeg vil gjøre noe med “en gang”, og når jeg pakket ut i den nye leiligheten måtte jeg spørre meg selv et nytt spørsmål: NÅR skal du eventuelt gjøre noe med denne tingen? Innenfor et år? Så jeg har masse garnstumper, lysstumper, klær som må fikses, prosjekt som er klar til å gå, fordi jeg ønsker å utnytte det jeg har. Dette betyr også at jeg ikke kan kjøpe noe nytt, med mindre det er til et spesifikt prosjekt…

Spar på strømmen: En annen ting jeg alltid passer på å gjøre, er å spare på strømmen. Dette gjør nok de fleste nå, automatisk, men jeg skrur av lyset når jeg går fra et rom, jeg prøver å huske å dra ut kontaktene til laderene mine, og jeg har tre pledd på sofaen min, i tilfellet det skulle bli litt kaldt. Men det største tingene, er nok at jeg sparer på varmtvann.

Varmt vann i dusjen: Det første er at jeg dusjer helst ikke mer enn to ganger i uken. Her sier jeg helst, for dersom jeg har gjort noe som tilsier at jeg bør dusje, så gjør jeg selvfølgelig det. Men jeg har funnet ut at en vaskeklut og vann i vasken holder når jeg ikke har trent eller gjort noe annet spesielt svettete eller illeluktende. Endringen gjorde jeg når jeg innså at håret mitt var fett allerede samme dag som jeg hadde vasket det. Jeg så selv hvordan hyppig vasking tørket ut håret, så jeg tok den harde avgjørelsen om å kutte ned på antall hårvask. Nå fletter jeg håret og setter det opp på et vis, når det begynner å se litt fett ut. Da synes det ikke så godt. 

Vaske klær: Jeg sparer strøm både med vaskemaskin og hvordan jeg tørker klærne mine. For å spare på klesvasken har jeg satt opp et stativ for “Klær som er brukt, men ikke skitten”. Her har jeg mange bukser, noen gensere og kjoler, men aldri t-skjorter eller singletter. Jeg opplevde at klær som det ikke var nødvendig å vaske umiddelbart, tilslutt ble vasket fordi de havnet sammen med klær som måtte vaskes. Dersom det var gått noen uker (som det gjerne gjør mellom visse kjoler) så klarte jeg ikke å huske om denne kjolen som lå på stolen sammen med masse andre klær, var skitten eller ikke. Og viste jeg ikke, vasket jeg det. Men dette betydde at jeg brukte mer strøm på å vaske klærne og de ble unødvendig mer slitt.

Fra Ikea. Trykk her for link

Dongribuksen min, som jeg kjøpte for tre måneder siden, sånn ca, er vel blitt vasket fire ganger. Nå har jeg bare en dongribukse, så dere skjønner nok hvor ofte jeg går med kjoler og turbukse utenom. 

Det aller beste jeg har gjort med klesvasken, er å ordne til noe alle denne fra Ikea. En liten skuffe er akkurat stor nok til en maskin, så hver skuff er for en type vask. Ull, 60 grader. 40 grader farge, 40 grader hvit. Når skuffen er full, setter jeg på maskinen. Veldig greit. 

Jeg har bare en gang bodd en plass hvor jeg hadde tørketrommel, og jeg syns det slet utrolig mye på klærne mine. Så jeg sparer den strømmen og den investeringen. 

Klæskontroll: 

En kollega av meg begynte plutselig å komme på jobb med helt nye, freshe klær. Hver dag hadde hun noe nytt og spennende på seg. Vi måtte spør om hun hadde vært på storshopping men neida, hun hadde ryddet i klesskapet sitt. Der fant hun utrolig mye klær som hun enten solgte eller hentet frem for å bruke. Og det er mitt klestips. For som regel har man mer klær enn man tror, så se igjennom klesskapet ditt. Virkelig se igjennom, prøv gjerne på deg klærne og vurder: Er dette klær du vil og kommer til å bruke? Eller er det klær du håpet en gang du ville passe? Enten fysisk eller mentalt. Når jeg mener mentalt, så tenker jeg på 22 år gamle meg som kjøpte meg en ‘Sex in the city” kjole, fordi nå skulle jeg være voksen og sexy. Den var fin på meg, men den var ikke meg. Jeg følte meg aldri vel og klarte ikke å slappe av i den. 

Gå igjennom klesskapet, ha det gøy med å mikse og matche klærne dine i nye kombinasjoner, og plutselig har du en ny garderobe. Det eneste det kostet var en dag i livet, og kanskje noe hjelpemiddel for å holde klærne sortert. 

Gratis/billig underholdning:
I stedet for å gjøre ting med venner som koster, gå på kino, kafe, konserter eller andre arrangementer, bruk heller litt fantasi og finn på ting som ikke koster så mye. Det er noen år siden, det er sant, men vennegjengen min pleide å ha spillekvelder, frem til babyene begynte å komme. Tror ikke vi har hatt en skikkelig spillekveld siden førstemann ble født… Allikevel, vi venninner har forening ved jevne, ujevne tider, og det koster ikke så mye. Det er også gratis arrangementer som bli holdt rundt omkring i området, så det kan du hive deg med på. 

Utnytt gratis lærdom

En annen måte å bli underholdt på er å lære nye ting. Dersom du skulle ønske å bli bedre på kjøkkenet, kan man finne masse på nettet. Det samme om det er Yoga, annen treningsform, håndarbeid, eller økonomi som jeg driver med. Man kan lære masse uten å måtte betale for det, og som regel sparer man penger med å bli visere. 🙂 

Dropp dyre ‘vaner’ 

Vaner er kanskje ikke rett ord her, men jeg pleide selv å dra til ansiktbehandling en gang i måneden. Det kostet mellom 1000 – 1500 kr hver gang! Jeg droppet det når jeg sluttet å jobbe 100 % og har ikke tatt det opp igjen. Sist jeg var til ansiktbehandling, var i fjor når jeg benyttet meg av et gavekort jeg fikk året før. Jeg kunne ha sluttet å drikke så mye brus som jeg gjør, men akkurat nå tenker jeg at jeg må jo ha noen laster. Ingen kan være perfekt. ;-p Andre ‘vaner’ er kanskje at man abonnerer på blader eller stopper innom butikken hver dag på vei til jobb (Sikter ikke på noen der, nei HELT sant!)

Hobbyer, Produktive vs dyre

En hobby er noe som koster penger. Dave Ramsey har et morsomt uttrykk som jeg gjengir i egne ord: “En bedrift skal tjene penger. Dersom du ikke tjener penger på bedriften din, er det ikke en bedrift du driver. Det er en hobby”. 

Allikevel kan man velge å ha produktive hobbyer, og prøve å unngå de dyre. Jeg liker å hekle og det koster å kjøpe garn. Men jeg kan lage jule og bursdagsgaver med de, og slik er de litt produktiv. Liker du hagearbeid, kan du dyrke dine egne grønnsaker, og dermed spare penger på grønnsaker. Man tjener kanskje ikke så mye, men man taper ikke så mye heller. 

En av hobbyene jeg ønsker meg, er å fikse ting. Fikser jeg tingene mine med en gang jeg merker det er noe defekt på det, kan tingen holde ut litt lengre og det vil gå litt lengre tid før jeg må erstatte den. 

Det var det for nå

Jeg har jo noen tips på hvordan man tjener penger på innlegget på tirsdag: Krisekonto innlegget. Dette innlegget har handlet mer om hvordan man kan spare penger. Du må bare huske at når du sparer penger, så er det viktig at du ‘fysisk’ pengene på kontoen dine. Dette gjør deg mindre fristet til å henge pengene ut til en ting du bare MÅ ha. 

Hva er dine smarteste vaner?

#økonomi #vaner #sparsom #penger #spare #sparsom 

5 kommentarer
  1. Her var det mange fine tips, takker og bukker 😀
   Mistet jobben i høst og ble kjørt på tjukken like etterpå, så måtte gjøre drastiske endringer med pengene mine. Nå er jeg ganske fornøyd over sparsomheten min, bortsett fra at jeg blir sjukt frustrert av å tenke på hvor mye penger jeg har kastet bort i åresvis…!
   Handlelister er som du nevner gull verdt når man skal handle. Jeg bor også i en by så jeg har 8 ulike matbutikker innen rekkevidde, noe som gjør det enkelt å kjøre fra butikk til butikk for å få med seg de beste tilbudene. Men jeg kjenner at jeg må jobbe mye med meg selv og tenke veldig nøye gjennom alt som går i handlekurven for det er lett å tenke “kjekt å ha” bare fordi noe er billig. Men realiteten er jo at man egentlig taper penger på det så lenge man ikke har noe behov.
   Samme med klær og annet dill, jeg må ha en bedre grunn enn at “dette vil jeg ha” for å kunne kjøpe noe, og selv om jeg nå handler mye mindre ting og klær så er jeg til gjengjeld storfornøyd med hvert kjøp. I tillegg har jeg vært fryktelig glad for at jeg er gravid nå om sommeren, for jeg har bare trasket rundt i flagrende kjoler og ikke hatt noe behov for å kjøpe nye klær, slik jeg antakelig måtte ha gjort om høst/vinter.
   Alle kjøp og planlagte kjøp, fra klær til mat, loggfører jeg i excel ark slik at jeg hele tiden bevisstgjør kostnadene overfor meg selv. Jeg har god kontroll på hva som står på kontoene og har lagt meg opp gode sparevaner, jeg sparer faktisk mer nå med mindre utbetalt hver måned enn det jeg gjorde da jeg tjente (sabla) godt..!
   I starten var dette tungt og jeg irriterte meg veldig over at jeg ikke kunne kjøpe hva jeg ville når jeg ville, men nå får jeg en euforisk følelse hver gang jeg får overført litt til en sparekonto eller når jeg ser hvor mye penger jeg faktisk har klart å spare på hver handlerunde. I tillegg er jeg bedre på matlaging hjemme og har begynt å holde oversikt på hva hvert måltid koster, igjen for å bevisstgjøre matkostnadene ovenfor meg selv (må legge til at jeg og samboeren har vært uhyre dårlige på dette tidligere). Nå er det ekstra godt å se at jeg får til gode måltider for en billig penge. Og jeg har blitt ekstra sær på å spise ute, for da skal jeg ha valuta for pengene. Ingenting er verre enn å få servert noe man selv føler man kunne lagd for under halve prisen….

  2. ill jill: Bøyer meg i støvet for innsatsen din, og mens du er gravid! DU ER GOD! Om det er noen som fortjener noe godt så er det når man er stor, tung og sliten. (Ikke at jeg har vært gravid, men med søster, bestevenninne og svigerinne så er det ikke ukjent)
   Skjønner absolutt irritasjonen over hva man kunne ha gjort, hadde man bare vist bedre (ARG!), men jeg prøver å si til meg selv at læringskurven måtte til!

   Jeg orker ikke selv å notere ned alle innkjøp, derfor gir jeg meg selv en total kontantbeholdning hver måned. Og når den er borte, er den borte. Jeg vet jeg kunne brukt mindre om jeg hadde følgt ditt opplegg, men jeg er redd for at det vil gjøre at jeg blir lei.

   Det positive med det hele, er at når du får deg fast jobb igjen, så kan du begynne å bruke litt mer, GLEDE deg over det, og samtidig spare ufattelig mye mer. Så dersom du ikke trenger leilighet, bil eller noe slik, kan du spare til en fantastisk familietur med baby, deg og mannen. 😀
   Koser meg forresten med innleggene dine! Du har et morsomt blikk på livet! Lykke til nå i den siste tiden før baby kommer!

  3. Takk, man blir vel litt ekstra motivert når man trenger å spare litt for noen andre også 🙂 Jeg jobbet jo også som innkjøper i 11 år, og var flink til å holde kostnadene nede på jobben, men var langt i fra like flink privat, men ja, man får ta det som en læringskurve!
   Opplegget mitt er ganske nazi, eneste som gjør at jeg klarer det er nok fordi jeg syns excel er et morsomt regneark å leke i, hehe, jeg er nok litt alene om akkurat det, men det er en av godene jeg dro med meg fra gamlejobben. Det viktigste er jo at du klarer å holde kontroll på forbruket ditt på en måte som gjør at du ikke bli lei, hver og en må finne seg sine teknikker.
   Så stas at du liker det jeg skriver, det setter jeg stor pris på. Hyggelig å høre 🙂 Og takk! 22 dager til termin, så det kan jo teknisk sett starte når som helst….!

  4. ill jill: Excel er jo kjempe gøy, og alt morsomt man kan klare å gjøre med den! Utmerket verktøy som jeg bare kan 30 % av. På ungdomskolen brukte jeg den mye til å lage grafer, det var mye enklere da enn det er nå merker jeg. 🙂 Det finnes vel en Youtube video om det som jeg ikke har sett enda. ;-p
   Lykke til på oppløpet!

  5. Ja, man lærer noe hel tiden med det programmet. Og når man endelig føler man kan noe så kommer det nye update, eller som da jeg byttet fra pc til mac og plutselig ikke kunne noen hurtigtaster lenger :p
   Takk skal du ha! 😀

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg