Uke 30. Penger ut, minner inn

God morgen godt folk! Håper dere har hatt en fin helg, og at dere nå er klar for en ny uke!

Forrige uke var en topp uke. Ikke så bra økonomisk, men jeg fant et interessant tema å skrive om, fikk utrolig mye gode tilbakemeldinger på det jeg skrev, mormor var på besøk fra Trøndelag, jeg fylte året og på fredag fikk jeg en ny svigerinne! Alt i alt helt topp! 

Jeg har fått litt muntlig beskjed fra familien om at jeg skal få penger i bursdagen til å kjøpe diverse ting til leiligheten min, men bortsett fra mormor, så er ingenting kommet inn enda. Det kan godt drøye, ikke uvant det! 

Det er nå slutten av måneden, jeg er ikke helt klar med nytt budsjett men det kommer på tirsdag. Allikevel har noen ting dukket opp, som er økonomisk relatert. 

Det første er lønnen min. På jobben min kan jeg velge når jeg ønsker å få feriepengene mine utbetalt. I vår fikk jeg spørsmålet om jeg ønsket de med en gang, samme måned som jeg hadde ferie, eller måneden etter. Jeg ønsker alltid å ha det i måneden etter, for det er da jeg ikke har lønn. Men nå ble det litt merkelig. Min lønningsmåned går fra den 16. til den 15. neste måned. Så nå, når jeg har hatt ferie fra jobben som gir meg feriepenger, er ferien min strukket over to lønningsperioder. Skulle tanken min ha kommet igjennom om å få utbetalt feriepengene i stedet for lønnen, ville den ha blitt fordelt mellom august og september betalingen. Dette skjedde dog ikke, og nå vil jeg lønnen min for september kun være halv lønn. Fra 1 august til 15. august. 

Jeg oppdaget dette da jeg sjekket lønnslippen som kom på torsdag, og så at jeg skulle få utbetalt 50 000 kr nå i begynnelsen av august. Men jeg har laget en plan. For selv om jeg skulle få inn ekstra inntekt i slutten av august og i slutten av september, så vil det ikke holde. Jeg kommer derfor til å spare 50 % av lønnen min denne måneden for å ha til neste måned. September blir da måneden hvor jeg ser hvor mye jeg faktisk kan sette av til lån. 

Planen var nemlig at alle feriepengene skulle gå til lån, men jeg klarte ikke å la være å ha noen fridager og kortere dager nå i ferien min. Jeg har dermed ikke en full månedslønn innkommende. Vi får se. Litt ekstra nå, mer ekstra neste måned. 

Så til denne ukens forbruk. Det som ikke synes her, er lommepengene som jeg ikke helt har oversikt over, annet enn at de har minket. Og jeg har ikke helt oversikt over hva jeg har brukt de til, som var meningen med lommepengene. Skyldfrie penger. Det er ekstra pengene mine, som jeg ikke har brukt tidligere, for å kunne bruke. 

Everydollar er absolutt et program jeg lærer mer og mer om. For nesten en måned siden oppdaget jeg at jeg kan legge inn alle utgifter vedsiden av budsjettet og så dra og slipp de i rett kategori. Med å samle de ved siden av budsjettet, er det lettere å 1. vise det her og 2. forsikre meg om at jeg får med meg alle utgiftene. 

Denne uken har det kun vært en standard kostnad; innboforsikringen på 111 kr. Bortsett fra to bøker fra Amazon og refunderte penger fra Røde Kors, er alle andre kostnader i forbinnelse med bryllupet.

Det er bryllupsgave til bror og svigerinne, det er sjokolademedaljer som svigerinnen min trengte for underholdning i bryllupet og strykejern for å stryke kjolen min som jeg lånte. 

Den siste tingen, Sparkjøp småting, er ting som barberhøvel, hele pakken, og ekstra blader, plaster, og noe sminkeredskaper som jeg trengte for å pampre meg selv litt før bryllupet. Derfor kaller jeg også det en bryllupskostnad, selv om jeg kommer til å bruke den videre også.  

Jeg oppdaget denne uken at selv om jeg oppdaterte tilleggslønnen min, så hadde jeg ikke oppdatert hovedlønnen. Jeg måtte også oppdatere “Ekstra til meg” siden jeg fikk tilbakebetalt pengene jeg brukte når vi reiste hjem fra Røde Kors kuset i pinsen. Dette må jeg rette på!  


Det er både kjedelig og greit at jeg i budsjettprogrammet ikke kan vise både forbruk og gjenværende i potten på samme tid. Så derfor må jeg legge det med to bilder. Jeg har en liten idee om hvordan jeg kan gjøre det litt bedre, men det får bli når jeg går igjennom regnskapet for hele måneden i løpet av uken som kommer nå. De lysegrønne tallene er i hvert fall penger jeg har brukt, som dere ser denne måneden er en god del på både gaver og ting til boligen. Fordi dette er middeltidige buffere, så har jeg mer penger spart for forbruk, som er de mørkere fargene. Det er ikke alltid hensiktsmessig å vise begge men fordi jeg her har penger spart opp fra tidligere måneder, så vil ikke det jeg har satt opp, reflektere forbruket på samme måte som andre poster. 

Igjen må jeg øke Diverseposten. Denne var opprinnelig 500 kr, men utgifter fra under Gladmaten og nå i oppløpet til bryllupet, så har det blitt en del ekstra her. De fleste av forbruket for denne måneden har havnet her. Mine to kjøp fra Amazon havner også under bøker, som er en middeltidig bufferkonto. Jeg setter av 500 kr hver måned for bøker, som enten går til min lydbok abonnement, eller for å kjøpe bøker til Kindlen min. Når jeg gjør oppgjøret, vil dere se at fordi Audible kostnaden var mindre enn planlagt, vil jeg flytte de 9,82 kr opp til bøker for å spare de til neste måned. 

Forsikring er sjeldent en overraskelse og godt er det. Når er både livsforsikring, som også inkluderer uføreforsikring og innboforsikringen betalt for måneden. 

Nå må jeg rette opp i tallene. 

Først retter jeg opp i inntekten min

Så retter jeg på Diverse, for at disse tallene ikke lengre er i det røde. Allikevel ser dere at jeg har penger igjen å budsjettere for å gjøre det til et null-basert budsjett. 

Ekstra pengene som ble til overs valgte jeg å sette på Helse og tenner i stedet for småting til boligen. Jeg har denne uken oppdaget både en ripe i de helt nye glassene i brillene mine, og at rammen har begynt å bli misfarget. Briller er en av de tingene jeg syns er super viktig å være fornøyd med, de er tross alt på nesen min hele dagen, alle dager, så jeg regner meg at jeg i løpet av vinteren kommer til å kjøpe nye. Mens jeg selvfølgelig ønsker å ikke bruke for mye penger, er briller allikevel en så stor del av hvordan jeg ser ut, at jeg kommer til å investere i de brillene jeg liker best når jeg kjøper de. Sist gang jeg kjøpte helt nye briller, fordi de gamle knakk, kostet det meg i underkant av 8000 kr. 

En annen årsak til at jeg ønsket å øke denne småbufferen, er at min årlige besøk til tannlegen nærmer seg og jeg mistenker hull. Det gjør jeg forsåvidt alltid, men det er allikevel en kostnad jeg vil være forberedt på. Mens jeg var student måtte jeg ha en rotfylling som den sommeren ble bursdagsgaven min fra mamma og pappa. Den kostet også i underkant av 8000 kr, så jeg bør uansett øke denne småbufferen uansett. 

Da var budsjettet igjen et null-basert budsjett og livet smiler til meg på denne siste dagen i juli og første arbeidsdag tilbake på den vanlige jobben min.

Ha en strålende dag! 

#økonomi #vinnogtap #ukesrapport #bryllup #uforutsetteutgifter #utgifter #feriepenger #penger #plan #budsjett #regnskap #blogg.no #bloggmag.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg