Youtube tag på norsk. Bruke mindre, spare mer. 7 Spørsmål

Det eneste som er galt med denne karen, er at han lager for få videoer! 

-D2gSnzt16o
Men nå har han, som en av de siste i Youtube personlig økonomiland, svart på syv spørsmål hvor de ‘tagger’ Eller som vi sa i Sandnes “Tikket” hverandre og sender spørsmålene videre. 
Jeg har allerede gjort dette, og fortalte mine største, flausete og verste pengesituasjoner jeg har vært i. Forhåpentligvis sitter jeg ikke igjen med røde skinn, klump i magen og skam i hjerte etter dette innlegget! 

1. Hva er den mest sparsomme tingen du gjør hver dag for å spare penger?

Jeg har gitt meg selv et daglig budsjett på 50 kr dagen. Dette er ikke inkludert mat, ting jeg kjøper til leiligheten, transport og andre ‘vanlige men nødvendige utgifter’. Jeg kan ikke si at jeg har mistet helt kontrollen når jeg handler, og jeg pleier ikke kjøpe klær eller sånne ting uplanlagt, lengre. Men jeg har et problem med snacks, og andre småting. Med å slå disse sammen, slik at jeg må spare opp til å kunne gjøre småting, som kleshandling (klær trenger jeg ikke med det første, så enhver handling er fordi jeg ønsker det, ikke fordi jeg trenger det). Da klarer jeg å begrense både snackshandling og kleshandling, tross et ikke fungerende system nå i sommer. Men jeg planlegger å være tilbake i slaget nå i august.  

Hvor mye sparer jeg? 2000 kr i måneden. 

2. Hva er din beste tips på å spare på husholdningskostnader (strøm, vann, etc)?

fresh showerLicensed from: Yellowj / yayimages.com

Jeg sparer nok mest på varmt vann = strøm. I borretslaget har jeg felleskostnader, og vann er sikkert inkludert i den prisen, jeg vet bare at det eneste jeg kan kontrollere her, er strømmen. Jeg skrur som de fleste andre, av lysene i rom jeg ikke er inne på, jeg holder døren lukket mellom soverommet og resten av leiligheten for å holde kulden på soverommet, akkurat nå sover jeg med et laken i stedet for dyne pga varmen (åpner ikke vinduene mer enn jeg må for å få inn litt frisk luft), men det er på å varme vannet jeg burde spare mest på. 

For en del år siden oppdaget jeg at håret mitt ble fortere og fortere fett. Det kom til det punktet hvor jeg annen hver dag følte meg uvel, pga håret. Jeg viste hva jeg burde gjøre, men jeg ville ikke gjennomføre det. Å vaske håret mindre, og la det være fettete lengre. Så oppdaget jeg at jeg klarte å flette mitt eget hår, og med øvelse ble jeg bedre og bedre til det. Jeg kjøpte meg tørrsjampo som jeg tar i håret, nært roten, fordeler produktet, og fletter håret. Nå har jeg kommet til det punktet, at med mindre jeg gjør noe spesielt, vasker jeg håret en til to ganger i uken. Dusjene, når jeg tar de uten å vaske håret, er 10 ganger kortere, og som regel holder det at jeg vasker meg med en vaskeklut på slutten av dagen. Alt i alt, jeg bruker dusjen halvparten, om ikke mindre enn ‘folk flest’. (Jeg vet ikke om folk flest dusjer hver dag, men gjør de det skjønner jeg ikke hvordan huden ikke tørker ut! 

3. Hva er ditt beste tips til å spare på mat og husholdsprodukter (såpe, dopapir osv)?

Half-empty fridgeLicensed from: vinogradov / yayimages.com

Jeg er enslig og har mye familie og venner rundt meg som ikke er det. Når jeg er å spiser hos de, og det er nok rester til en person, men ikke to får jeg dette ofte med meg. Dette er årsaken til at jeg kun brukte 500 kr på mat i mai. (Brød og ost som jeg fikk etter påsken i Hunnedalen med Røde Kors). Det at jeg er enslig betyr også at middagen min ikke er så mye middag som “Hva som er i frys og kjøleskap”. Jeg har igjen begynt på målet om å spise opp brødet og osten fra påsken (tre og et halvt brød igjen), så det var middagen i går og i dag. Det sparer man penger på. Ellers er tipset mitt å ikke storhandle noe annet enn tørrvarer som holder seg i skapet i evigheter. Mat som raskt blir dårlig bør kjøpes sammen med andre ting de går til og lite av gangen. Da er man ‘tvunget’ til å spise opp det man har i kjøleskapet. Fordi tingene ‘hører’ sammen spises de opp sammen også. For eksempel har det vært greie priser på grillribber og annen grillmat nå, så jeg har kjøpt grillribber og potetsalat. Dette spiser jeg og fordeler, for å bli ca tom for begge samtidig. Jeg hadde tre dager med grillribbe etter hverandre. Med potetsalaten ved dere at blodårene mine har det bra nå. ;-p 

Såpe kan jeg ikke si noe særlig om, men jeg vil legge vekt på at med at jeg vasker håret ca to ganger i uken, går det ikke så mye sjampo og balsam. Selv om jeg vasker håret to-tre ganger med sjampo for å være helt sikker på at all tørrsjampo er ute. Sjampoen jeg har nå kjøpte jeg i fjor høst, og balsamen er en resteskvett jeg hadde igjen fra 5 år siden. Den har holdt meg i 6 måneder. Dopapir er jeg (TMI!!!) flink til å brette før bruk, men jeg er ikke villig til å kjøpe billige varianter av dette. Det har jeg slitt meg ut på før (bokstavlig) Slitt… 

Til slutt kan jeg bare komme på Diva cupen min, som sparer meg ca 400 kr i året. Ikke så mye kanskje, men jeg sparer tid, jeg er mer komfortabel både dag og natt, og det er mye mer miljøvennlig. 

4. Hva er ditt beste tips på å spare penger på klær?

shoes shopLicensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg kjøper nesten ikke klær, jeg bruker klær til de faller av meg, jeg reparerer klær jeg liker, og jeg sier jatakk dersom noen spør om jeg arve noen klær fra de (mot at de passer og jeg liker de). I går kastet jeg faktisk et par med ullstrømpebukser, og jeg kjenner det enda i dag. Dette er et par med strømpebukser jeg har hatt i 1,5 år, og som jeg lappet sammen i fjor. Ja, jeg lappet Pierre Roberts strømpebuksene mine. Men i går, når jeg tok de på meg, var det begynt å bli hull ved siden av der jeg lappet i fjor høst, samt to hull forran, høyt på høyre lår og på tærne. Jeg fortjener nok nye ull-strømpebukser… 

Ellers, dersom det er noe jeg ‘ønsker’ men ikke ‘trenger’ av klær, så må jeg spare opp lommepenger for å betale for det. Så det er der penger til strømpebuksene skal komme fra. 

Skal jeg allikevel gi et tips som de som kan hjelpe de som liker å handle, er å finne klær som kan ha flere funksjoner. Da tenker jeg jobb, fest og fritid. Jeg har flere kjoler som jeg, med hjelp av smykker, strømpebukse, sko, sminke og kåpe, kan gå fra å være jobbkjole til festkjole. Flere av kjolene mine kan også, med å velge rett innejakke, være både sommerkjole til å være ute i finværet, eller inne på kontoret en grå og kjedelig dag. 

5. Hva er din beste strategi på å holde deg uten gjeld eller betale ned gjelden?

eye examination officeLicensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg holder jo på å betaler ned gjelden min, men for å unngå å havne i mer gjeld har jeg mine små-sparekontoer. Med hjelp av at jeg sparer litt og litt hver måned, vil jeg alltid kunne betale noe ekstra til lånene mine, slik at nedbetaling er noe jeg gjør HVER måned, ikke bare når jeg har tjent ekstra. Om jeg må kjøpe meg nye briller, eller ta en rotfylling, nå som jeg skal på langtur til Stockholm, eller kjøper ting til leiligheten, så er det penger jeg har satt av måned for måned, og det trenger ikke, med mindre jeg ønsker det, å røre pengene jeg har tjent denne måneden. Da blir det slik at jeg, med mindre noe usedvanlig skjer, kan betale noen ekstra tusenlapper hver måned til lånene. 

6. Vær så snill å del en ting du gjør for å spare penger, som folk ikke vet? 

Starting forrest fire with lots of smokeLicensed from: michaklootwijk / yayimages.com

Det er jo snakk om noen få kroner, men jeg har slått opp og lagret de mest vanlige ‘kortere enn 8 tall-nummerene’ på mobilen, slik at jeg skal slippe å betale ekstra for å ringe til de. Da tenker jeg på Kolumbus, Politiet (ikke nødnummeret), Sykehuset (ikke nødnummeret), Canal Digital, Dolly Dimpels. Alle har slike korte nummer som jeg må betale ekstra for å ringe. Heldigvis finnes det som regel “Hvis du ringer fra utlandet, ring dette nummeret” på hjemmesidene deres. 

For to uker siden, når jeg var vitne til masse røyk fra grenseland skogsområde/boligstrøk (oppe på Ullanhaug for dere som kjenner Stavanger), så tenkte jeg faktisk i et brøkdel av et sekund, på om jeg skulle finne ‘det vanlige’ nummeret til Brannstasjonen for å slippe å måtte betale ekstra. Så spente jeg til meg selv, sa “Det kan være en reell brann, ring da bare” og slo 110. 

7. Hvor viktig er det for deg å spare penger? 

Stethoscope wrapped around piggy bankLicensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Det er kjempe viktig for meg å spare penger. Jeg betaler ned på lån hver måned, men jeg har begynt å spare penger til pensjonisttilværelsen, jeg har penger som er et nødfond, og eventuelle andre kostnader som kommer opp. 

Det som er ganske stilig, er at mitt nødfond er på en måte min arbeidsledightsforsiking. Jeg søkte litt opp på arbeidsledighetsforsikring, og det jeg oppdaget at man kan i løpet av ett år få utbetalt maks 120 000 kr i løpet av et år (hos Tryg), (som du må betale skatt for hvis du tar de ut), til over 5000 kr i året. Jeg har 150 000 kr på diverse kontoer, men jeg har 104 000 samlet på en konto med litt høyere rente. Denne har jeg til nå fått 1500 kr i renter til. Og til jul antar jeg at dette vil være rundt 3000 kr. Så mens andre betaler over 5000 kr, så tjener jeg penger på å ha forsikringen spart opp, i stedet for å betale litt og litt hver måned. 

*********

Jeg har ikke sett det så mye, i blogg-verden, men har andre lyst til å svare på de samme spørsmålene? Altså starte en lek med tikken, hvor den som blir tikket må svare på spørmålene? Jeg tar en sjanse og tikker #illjillandotherwickedthings som skriver så morsomt om livet sitt og de 15 dagene hun har igjen av terminen sin. (Hun har kalt innlegget Spinking og Sparing!! 😀 Kjempe bra!)

Hurra! Kjersti fra Kjersti Gulli, har tatt oppfordringen! Hun skriver litt om alt, studerer bedriftsøkonomi ved siden av full jobb!! Og skriver både om studiet, penger, håndarbeid (som jeg liker veldig godt) og livet generelt. http://kjerstigulli.blogg.no/1501834861_bruk_mindre_spar_mer.html

Dersom du har lyst til å svare på spørmålene, go ahead, bare gi meg beskjed, for jeg vil lese og dele det du har skrevet også! 

1. Hva er den viktigste, sparsomme tingen du gjøre hver dag for å spare penger?
2. Hva er din beste tips/strategi for å spare penger på husholdningskostnader?
3. Hva er ditt beste tips til å spare penger på mat og husholdningsprodukter?
4. Hva er ditt beste tips til å spare på klær? 
5. Hva er din beste strategi for å holde deg unna gjeld, eller betale ned gjelden?
6. Vennligst del en ting du gjør for å spare penger som folk ikke vet om?
7. Hvor viktig er det for deg å spare penger? 

#tikket #youtube #Sparsom #økonomi #vaner #tag #spare #klær #gjeld #lån 

2 kommentarer

Siste innlegg