Hvordan lage ditt første budsjett

Budsjettering er en vane og det krever øvelse. Det samme når du skal finne den budsjetteringsstilen som passer deg. Du må øve og prøve deg frem. Noen liker å budsjettere på papir, noen liker excel, noen bruker YNAB (You need a budget) eller noe annet budsjetteringsprogram som koster penger. Selv bruker jeg gratissiden på internett: Everydollar.

Budsjettering er en av mine store lidenskaper og det har kommet MANGE innlegg om budsjettering i løpet av mine snart tre år med blogging. 12 budsjetteringsfeil jeg pleide å gjøre og 5 tips å huske når du skal lage budsjettet er bare noen av eksemplene! Se nedenfor for flere eksempler.

Jeg trives best med Everydollar men er mange som bruker både Excel eller pen og papir.. Jeg vil anbefale at du bruker papir når du begynner å finne pengene på de ulike kategoriene. Det blir en slags kladd slik.

Jeg har to tabeller med i dette innlegget. Et som demonstrere hvordan et budsjett kan se ut og et som viser hvordan det kan se ut når det er fylt ut på slutten av måneden.

Budsjett er den planlagte bruken, regnskap er den reelle bruken. Det første jeg gjør er å skrive ned hvilken inntekt jeg forventer å ha, så skriver jeg ned hvilken utgifter jeg forventer. Jeg liker å runde utgiftstallene opp og inntektstallene ned, (dersom jeg har mulighet), for å ha noen kroner å bevege meg på, skulle jeg nærme meg et underskudd. Husk at postene/kriteriene/kontoene som er skrevet på tabellene er det som er hensiktsmessig for meg. Du må se på dine utgifter og se hva som passer for deg selv.

De første utgiftene som MÅ betales er mat, husleie & strøm. Du må ha mat og du må ha en plass å bo. Heldigvis kan man som regel påvirke prisen på to av disse utgiftene. Strøm i en liten grad, mat ganske mye.

Etterhvert som du bruker penger i løpet av måneden, sjekker du inn og oppdaterer regnskapsbiten på budsjettet ditt. Det er viktig at du gjør dette ofte. Dette er for å beholde oversikten og forbli bevisst på forbruket ditt. Selv bruker jeg kontanter til lommepenger og mat, det skal derfor mye til for meg å gå over på disse kategoriene. Da har jeg gjort en brøler.

I mitt eksempel over, ser dere hvordan totale utgiftene er høyere enn planlagt, men fordi jeg også har rundet opp og ned på tallene i budsjettet, så fungerer det akkurat. Det ble brukt for mye penger på transport, så selv om jeg hadde beregnet for mye på mobil og lån, så dekket ikke dette det underskuddet. Redningen ble da at inntekten var litt høyere.

Det ser ikke så komplisert ut, gjør det?

Dette innlegget ble først skrevet i 2017 men det er nå oppdatert. Jeg har oppdaget at bildene jeg brukte i de opprinnelige innleggene (når det var Blogg.no som drev plattformen) er forsvunnet. Det er derfor en fin blanding av nye og eldre innlegg med oppdateringer og forbedringer i disse dager. 

#økonomi #budsjett #enkeltbudsjett #kontroll #penger #inntekt #utgift #

8 kommentarer
  1. Takk for informativt innlegg.! Det er interessant budsjett som jeg prøver å relatere til mitt forbruk. Jeg ser du budsjetterer for kr 2000 i måneden på mat. Vi er 2 voksne på rundt 30 år og et barn på 3 år og vi bruker ca 8000kr/mnd. Jeg mener vi har fulgt råd om å storhandle få ganger per uke, handle på nettet (kolonial.no) etc, men likevel blir det så stor sum per måned. Jeg anser meg selv som over gjennomsnittet interessert i økonomi og sparing, har du noen konkrete råd om å få ned denne posten? Som du nevner er det ikke så mye å hente på strøm og forsikringer hvis man allerede har gått gjennom dette en gang i året. Takk for en inspirerende blogg 🙂

   1. Hei Andreas.
    Tusen takk for en så hyggelig melding! Når det kommer til matbudsjett så er det litt annerledes for meg enn for dere, siden dere er en familie mens jeg er singel. Jeg kan for eksempel klare meg med en skive til middag en kveld, noe som er vanskeligere når man er to og spesielt når man har barn! I tillegg er jeg som regel invitert til noen på middag en gang i løpet av uka. Jeg har allikevel ett forslag som hjalp meg mye, når jeg forsøkte å spise for 1000 kr en måned, under ‘Eksperiment: Ufør‘. Jeg er ikke særlig flink på å planlegge middagen, slik mange anbefaler, det jeg i stedet gjorde, var å handle inn kjøttet eller proteinkilden til alle måltidene jeg forventet å ha, på en dag. For eksempel kunne jeg kjøpt en pakke kyllinglår, og la oss si det var 7 stykk, da hadde jeg hovedrettet for 7 måltider. Så kunne jeg kjøpt fryste laksefileer, beregnet hvor mange middager det ville holde til, la oss si 4 stykk, da hadde jeg handlet til 11 middager. Alt ble fryst ned. Jeg kjøpte for en måned, så da kunne jeg shoppe i frysen, på hva som fristet. Jeg kunne gå innom butikken en gang i uka, kjøpe frukt, grønt og melk (eventuelt brød og pålegg). Fordi dere er tre stykk, har kanskje ikke fryseren deres så stor plass, for å klare det en måned, man kanskje dere kan ta for to uker av gangen?

    Et siste ting som sparer meg penger, er frokosten. Jeg spiser en del kjøleskapsgrøt. Dvs havregrøt som ikke er kokt, men har kanskje stått over natten i kjøleskapet. (Jeg pakker det om morgenen og tar det med på jobb). Du kan blande det med vann og melk (jeg syns det er best når det er 1/3 vann, 2/3 melk), eller noe jeg nå i sommer oppdaget: 2/3 vann og 1/3 appelsin juice. Jeg laget en video om det her.

    1. Det var noen god råd, har faktisk en fryser som er nesten tom som vi aldri bruker. Og jeg har faktisk undersøkt litt apper som kan holde styr på hvilken tid vi la inn diverse varer osv slik at man hele tiden vet hva man har frystned. Og da går det ikke går ut på dato. Jeg har litt angst for å spise gammel mat men ja.. kan alltid bli bedre:) ender jo ofte med å kaste en haug med mat fordi vi «glemmer» at det ble kjøpt og så vet jeg ikke hvor gammelt det er. Skal gi det en ny sjans!

     1. Jeg gjorde det så enkelt at jeg brukte en whiteboard med frysen (kjøpte en Whiteboard-rull fra Clas Ohlson), og skrev på den. Der hadde jeg skrevet hva som var inni, med en prikk bak for å representere hvor mange måltid det var av hver ting. Når jeg tok ut en ting, fjernet jeg en prikk. For eksempel: La jeg 8 kyllinglår inni kjøleskapet, skrev jeg Kyllinglår, med 8 prikker bak. Tok jeg ut et kyllinglår, fjernet jeg en prikk, så det bare var 7 prikker igjen. Men en app som fungerer vil jo være bedre!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg