Hvordan lage ditt første budsjett

Jeg har forsåvidt skrevet dette innlegget for 6 måneder siden, men jeg har også skrevet 160 blogginnlegg siden det innlegget, så jeg satser på at skrivingen min er blitt bedre. Det er jo et av målene med bloggen. 

Følger du med daglig fikk du for to dager siden lese om 5 feil du kanskje gjør, som gjør at budsjettering ikke fungerer. I går skrev jeg om 5 tips å huske når du skal lage budsjettet. Da var det vel på sin plass å skrive hvordan man praktisk lager et budsjett.  

Jeg er glad i Excel, men man kommer langt med pen, papir og kalkulator. Du må bare gjøre det du er mest komfortabel med. Jeg har to tabeller med i dette innlegget. Et som demonstrere hvordan et budsjett kan se ut, og et som viser hvordan det kan se ut når det er fylt ut på slutten av måneden. 

Budsjett er den planlagte bruken, regnskap er den reelle bruken. Det første jeg gjør er å skrive ned hvilken inntekt jeg forventer å ha, så skriver jeg ned hvilken utgifter jeg forventer. Jeg liker å runde utgiftstallene opp og inntektstallene ned, (dersom jeg har mulighet), for å ha noen kroner å bevege meg på, skulle jeg nærme meg et underskudd. Husk at postene/kriteriene/kontoene er det som er hensiktsmessig for meg. Du må se på dine utgifter og se hva som passer for deg selv. 

Exclamation mark in red nail lacquerDet første utgiftene som MÅ betales er mat, husleie & strøm. Du må ha mat, du må ha en plass å bo. Heldigvis kan man som regel påvirke prisen på to av disse utgiftene. Strøm i en liten grad, mat ganske mye. 
Licensed from: stryjek / yayimages.com

Etterhvert som du bruker penger i løpet av måneden, sjekker du inn og oppdaterer regnskapsbiten på budsjettet ditt. Det er viktig at du gjør dette mye og ofte. Årsaken er at du er mer bevist på hvor mye penger du har igjen i en gitt kategori. Selv bruker jeg kontanter til lommepenger og mat, så det skal mye til for meg å gå over på disse kategoriene. Da har jeg gjort en brøler. Jeg skjønner at ande ikke er komfortabel med dette, søsteren min lover meg at skulle hun brukt kontanter så hadde pengene forsvunnet med en gang. Jeg er ikke så sikker, men vist nok kjenner hun seg selv best. ;-p 

I mitt eksempel over, ser dere hvordan totale utgiftene er høyere enn planlagt, men fordi jeg også har rundet opp og ned på tallene i budsjettet, så fungerer det akkurat. Det ble brukt for mye penger på transport, så selv om jeg hadde beregnet for mye på mobil og lån, så dekket ikke dette det underskuddet. Redningen ble da at inntekten var litt høyere. 

Det ser ikke så komplisert ut, gjør det? ;-p 

#økonomi #budsjett #enkeltbudsjett #kontroll #penger #inntekt #utgift #

4 kommentarer

Siste innlegg