Uke 33, Kjempeinnbetaling på boliglånet. 1 av 3 (forhåpentligvis)

Dette ukentlige innlegget som kommer hver mandag er kanskje litt langt, hvor jeg detaljert går igjennom uken som har vært, hvilken økonomiske valg jeg har tatt og hvordan det har påvirket budsjettet mitt. Men det er derfor det er viktig. Budsjettet skal holdes oppdatert, og for meg, akkurat nå, fungerer det best å gjøre det en gang i uken. Med å lage dette innlegget, er hovedmålet mitt at dere med egne budsjett også kommer på å oppdatere deres egne budsjett! 

 

Denne uken har vært full av overraskelser, inntektsmessig og formuemessig. Jeg hadde mistenkt at jeg hadde mer penger på konto enn budsjettet indikerte, men denne uken som gikk oppdaget jeg at det faktisk var 17 000 kr mer. Om jeg ikke har regnet feil. 

Så kom torsdagskveld, hvor jeg gikk inn på bankappen min, og oppdaget at lønnen fra sommerjobbene mine hadde kommet inn, og dette utgjorde nye 17 000 kr! Jeg tørr ikke satse så høy inntekt på ekstrajobben, så jeg hadde satt opp 5000 kr ekstra. Litt mer altså i realiteten altså…

Jeg var litt rask i avtrekken og bestemte meg for å sette helle beløpet inn på lånet. 17 000 som du ser her, bortsett fra at budsjettet mitt tilsier at noe av inntektene fra ekstra jobbene skulle gå til andre formål. Problemet var at jeg ikke oppdaget det før jeg kom inn på budsjettet. Heldigvis fikk jeg rettet på det. Nedenfor tar jeg dere igjennom hvordan jeg kom frem til det reelle beløpet som jeg nå har satt til boliglånet. 

 

Jeg begynte ganske greit med å oppdatere alle tallene i budsjettet. Dette gjorde jeg ikke forrige uke, som betydde at jeg egentlig jobbet ut i fra planer med kjente feil på seg. Det første jeg gjorte denne gangen, var å korrigere feilene. Uheldigvis betydde det at jeg begynte uken med et lite underskudd. 

Det første jeg gjør er å flytt inn den nye inntekten min. Dette gjør jeg med å trykke og dra postene som ligger ved siden av budsjettet. (Listen hvor ukens transaksjoner står) Allikevel, før jeg endrer “Planned” kolonnen, vil det ikke være registrert korrekt enda. 

Sånn, nå har jeg endret på kolonnen til høyre, og vi ser at overskuddet er 12 167,96 kr. Dette er fordi jeg hadde planlagt med 5000 i ekstra inntekt, 12 167 kr er mellomlegget mellom planlagt inntekt og reel inntekt (minus underskuddet)

Basert på dette, skjønte jeg at 17 000 kr ikke var mulig å sette inn på boliglånet! Jeg må finne ut hva det virkelige beløpet skal være. Jeg lar derfor boliglånet stå igjen, og fokuserer på at budsjettet er helt korrekt før jeg ser hva overskuddet blir.  

 

Mobilregningen ble heldigvis ikke mer enn forventet, tross telefonsamtalen til brannvesenet. Jeg kunne korrigere dette beløpet.

 

Sånn, da er mobil planlagt til de reelle 132 kr, mens de 18 kr jeg hadde i overskudd er flyttet opp til fellespotten. 

 

Jeg har ikke brukt bilen til foreldrene mine noe særlig, i så fall i forbindelse med kjøring av andre. Men jeg måtte kjøre noe på jobb, og fikk da kjøregodtgjørelse fra forrige måned. Det ble 290 kr i kjøregodtgjørelse som jeg ga foreldrene mine. Men da har jeg 10 kr igjen. 

Planned er nå korrigert, og overskuddet mitt er 10 kr mer enn det var. Dersom jeg ikke bruker mer på transport denne måneden, så vil jeg også endre på Buss&transport posten

Her er årsaken til at jeg fikk underskudd i det hele tatt. Jeg klarer enda ikke å angre på det jeg gjorde. Jeg protesterte rett og slett mot mitt eget budsjett. 

Bøker og Audible utfyller hverandre. Jeg setter av 250 kr hver måned, hvorav det som blir til overs for Audible går til vanlige bøker. Fordi dette er en amerikansk side, og valutaen endrer seg kan jeg ikke helt forvente hvor mye dette blir i kroner. Jeg tar en avrundet gjetting, og ser på bankutskriften for å se hva det ble for noe. Ellers så har Divere blitt 400 kr mindre, da jeg betalte for jubileumsmiddagen for Røde Kors som er om to uker.

Der, sånn er pengene flyttet fra overskudd i Audible til overskudd hos bøker. 

Så er det på tide og finne ut hvor mye jeg kan sette over til boliglånet. 

Det første jeg gjør er å endre Planned til å bli det jeg faktisk har betalt, ikke hva jeg planlegger å betale. Dette gjør at jeg ser det reelle tallet jeg har til overs. Dette fungerer bare fordi alle andre poster er oppdatert og OK. Jeg ser at jeg har 15 195,96 kr. Jeg som liker avrundede tall, og jeg ikke kan finne fem kr ekstra, bestemmer meg derfor for å runde ned tallet. 

Jeg endrer transaksjonen fra 17 000 kr til 15 000 kr. 

Først flytter jeg transaksjonen over til budsjettet (Se hvordan “Paid Off” sier 17 728,30 kr?). Nå må jeg bare oppdatere “Planned”

Det er viktig å huske at renter ligger utenom. Renter er ikke en del av det som er “Paid off”, men ligger som en inntekt, ikke utgift. Jeg kommer frem til Planned beløpet med å legge på rentene til 17 728,30 kr. Dette blir da 19 606,30 kr.

Siden jeg liker avrundete tall, og setter inn 15 000 kr, blir det et lite overskudd. 

Overskuddet flytter jeg til “Justeringsposten” i tillfelle jeg får et underskudd i løpet av de siste 11 dagene. Dersom det ikke blir brukt til noe, setter jeg pengen på Synkekontoen Boliginnkjøps posten.  

#Budsjett #Økonomi #overskudd #boliglån #ekstrainnbetalt #ekstraavdrag #budsjettjustering #endringer #sommerjobb #ekstrajobb #overraskelser 

2 kommentarer
  1. Jeg liker de lange innleggene dine fordi de er detaljerte og gir mye informasjon; både om hva du gjør og hvordan du har tenkt rundt økonomien.

  2. Kjersti: Så hyggelig at du sier det, jeg syns dine er så fine fordi du klarer å si akkurat det du ønsker uten å snakke deg bort i grøten! ;-p Nå kan det jo hende du gjør som meg, og redigerer litt før du sender ut, men jeg må si at jeg liker stilen din.

   Ha en fin kveld!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg