Fellesskapets forpliktelser: Respekt for medmennesket

Please respect
Licensed from: Bogdan florin / yayimages.com

Dette er del tre i serien om de forpliktelsene jeg anser alle som er med i samfunnet har overfor hverandre. Del en tok for seg det ansvaret man har for miljøet på jobb, del to tok for seg veldedighet, og den siste handler om den respekten vi skylder hverandre som medmennesker og som bør være en menneskerettighet. 

Denne serien ble til i hodet mitt etter jeg hørte dette innlegget hos Dave Ramsey: 

Videoen er 40 min, men dette inkluderer også innringere som kommer med sine synspunkter. 

Det er flere ting Dave Ramsey tar opp i innslaget. Det er de ulike årsakene til hvorfor fattige er fattige, han tar opp politiske standpunkt, respekt for medmennesker, giver og doneringskulturen som er i USA (mange gir 10 % av inntekten sin til veldeldig arbeid) og han tar et klart standpunkt på hvor han står politisk. 

Jeg har hele tiden ‘beklaget’ når jeg snakker om Dave Ramsey, fordi han er erke-konservativ kristen. Det er mange synspunkter, politiske og religiøse, som jeg ikke er enig i. I videosnutten her tuller han med at han elsker våpen, og han vil til enhver tid være bevæpnet med ett eller annet. Jeg syns ikke noe om den vitsen, og jeg er sterkt for våpenkontroll så jeg reagerte på dette. Jeg var heller ikke den eneste, som en av innringerne påpekte.

Allikevel kan jeg respektere Ramsey for det arbeidet han gjør økonomisk. Han har fornuftige, forsiktige og lett gjennomførbare steg for å håndtere ens personlige økonomi. Jeg trenger ikke være enig i hans synspunkter på at USA er verdens beste land for å sette pris på den økonomiske lærdommen han har.  

Når det kommer til det politiske miljøet i verden i dag, så føler jeg at den er blitt mer polarisert de siste årene. Det kan godt hende det ikke er tilfellet, akkurat som at forrige sommer ikke var SÅ mye bedre enn årets sommer. Men uansett om det er blitt verre, så bør vi være obs på polarisering, forhåndsdømming og bygge opp om stereotyper. 

Et eksempel var i helgen, hvor jeg kom i en diskusjon med en kollega om hva det ville si å være høyre eller venstre orientert. For henne så var det å være høyreorientert det samme som å ikke bare være i mot innvandring, men også å være fremmedfiendlig, stengte grenser,  satsing på internt market og internt arbeidsmarked. Og det å være venstreorientert betydde at man ville satse mer på globalisering, åpne grenser, menneskerettigheter, osv osv. 

Nå skal jeg ikke gå så veldig inn hva mine egne politiske synspunkter er, men jeg ser en fare i at vi får stereotyper om hverandre. Stereotyper splitter oss, det er respektløst å anta en persons alle ståsteder, basert på noen få. Man slutter å lytte til hverandre, og plukker bare opp det som skiller oss. Stereotyper gjør verden lettere å forstå, den deler verden inn i ‘vi’ og ‘dem’ men det gjør også verden mye farligere å være i. Det å ‘stereotypiser’ hverandre må vi slutte med å gjøre. 

Jeg vil avslutte med et eksempel fra Trump og Charlottville-tragedien, og hvordan det å være så imot noen gjør at man ikke hører det de sier. 

Nå skal jeg ikke gå inn i hele saken, for MYE ble håndtert feil der, og jeg er absolutt uenig i det meste. MEN det var en ting jeg bet meg merke til, og hvor jeg var uenig med det media fremla: 

En av tingene Trump fikk kritikk for, var at han sa at både ny-nazistene og anti-nazistene hadde deler av skylden for opptøyene på fredag. Jeg unnlater lørdagen fra dette altså. 

På fredagen hadde demonstranter og mot-demonstranter krasjet inni hverandre og begynt å sloss. Det kreves som regel to sider for å sloss mot hverandre, og det å da si at det bare var ny-nazistene som angrep mot-demonstrantene, blir ukorrekt.

Skal man kommentere på hva som ble sagt og ropt muntlig, så er det helt klart at den ene gruppen var LANGT over grensen på hva som er greit å si. Uansett hvor lite jeg likte ordene som ble ropt ut om jøder og andre minoriteter, uansett hvor aggressivt det hørtes ut, hadde det ikke vært noen som ville slå tilbake igjen, så hadde det stoppet der. Skal man kommentere hendelsesforløpet, så har to sider ropt mot hverandre til hoder blir for varme og noen kaster det første slaget. Så lenge det blir slått tilbake, så er det en skylddeling. 

La oss huske det vi lærte da vi var små, og noen var slemme mot oss. “Det er IKKE lov å slå tilbake”. Vi fikk kjeft selv, fordi vi da økte konflikten. Det samme gjelder her. Når da den ene siden får skyld i sammenstøtene som skjedde på fredagen, så kan ikke det være rettferdig eller korrekt, og de som får ALL skyld vil bare øke sin forakt for samfunnet de er en del av og ønsker å endre. 

Jeg sier ikke at man skal akseptere slike hatefylte utsagn, det kan vi aldri gjøre, men det er også viktig at man i stedet for lukke ørene og øynene, i stedet for å ønske å stenge de ute av samfunnet, så må man høre på hva de har å si: Vi må finne gode argumenter mot synspunktene deres, i stedet for å stikke fingrene i ørene å synge ‘lalalalala’. Og kanskje kan man ikke nå frem til de som sier dette, men man kan nå fram til ungdommen som sitter på gjerdet og ikke helt skjønner hva som skjer i verden. Hører de bare den ene siden fordi den andre nekter å svare, så er det ikke rart at ungdommen velger den hatefulle siden. 

#menneskerettigheter #respekt #stereotyper #ikkelovåslå #polarisering #samfunn #medmenneske #kjærlighet 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg