Prosjekt: Studentøkonomi | Forsikring

Jeg var ikke god på forsikring når jeg var student, og det gikk heldigvis bra. Jeg var ikke god på forsikring etter jeg begynte å jobbe, og det gikk heldigvis bra. Det var ikke før jeg første gang var i banken for å høre om boliglån at bankmannen jeg snakket med spurte meg om hvilke forsikringer jeg hadde. Han sa rett ut at skulle jeg dø etter å ha kjøpt en leilighet, så ville det ikke bli en økonomisk byrde for foreldrene mine (som vurderte å være kausjonist), de kunne selge leiligheten min. Men hva om jeg var i en ulykke, og be uføretrygdet eller permanent, alvorlig skadet? Da ville betalingen for boligen falle på mine foreldre. Og de ville være, ikke lovlig tvunget men føle seg moralsk tvunget, til å ta vare på meg fysisk og økonomisk for resten av livene deres.

Jeg skaffet meg livsforsikring dagen etterpå. 

I ettertid har jeg i stedet kjøpt uføreforsikring, da det ikke er noen som er avhengig av min inntekt for å leve; mann eller barn. Men skjer noe slik at jeg ikke kan jobbe, er det viktig at jeg kan ha økonomisk assistanse utover NAV-støtten.

Jeg er heldig som ikke hadde noe skje med meg mens jeg studerte. Jeg hadde ingen direkte ulykker som skjedde med meg eller mine nærmeste som gjorde at jeg måtte stoppe å studere eller hindre meg fra å ta en jobb etter studiene. 

Jeg er heldig som ikke hadde innbrudd, brann eller vannskader som ødela tingene mine, slik at jeg måtte erstatte dem. Det er ikke tilfellet for alle.

I oppløpet mot dette prosjektet, hvor jeg skal se om jeg kan leve på studentlånet, og samtidig dekke alt jeg må dekke, måtte jeg jo lese meg opp på studenter og forsikring. For som student regnet jeg med at det er noen fordeler. Og jeg fant. 

Uføreforsikring er noe av den dyreste forsikringen man kan ha tror jeg, og flere steder så anbefaler de ulykkeforsikring i stedet for. Ikke at studenter ikke kan bli ufør, og da sitter man litt i saksa, men ulykkeforsikring kan dekke mye av utgiftene skulle det være en ulykke som forårsaker din uførhet. Les litt opp på det, og se hva du har råd til.

Det er ikke enkelt å finne priser, for jeg må søke for min egen del, og selv om de fleste, der jeg måtte søke, gjaldt opp til 34 år, så vil min ulykkeforsikring og sikkert innbo forsikring være større enn de fleste studentenes. Eller, siden det er ulykkeforsikring, så kan det hende alderen er positivt der. Derfor anbefaler jeg dere å søke på på linkene jeg legger ved under, men også søk for dere selv også. Og selv om det er kjedelig, les *skriften som er i stjerner*, i Kursiv eller liten skrift, for plutselig ser du dette: (Og denne forsikringen får kudos for å skrive det med stor skrift)

Hvem definerer en skade som tabbeforsikring? Er et vannglass over tastaturet på laptopen en tabbe, eller uhell? Det at jeg går ute mens det regner og mobilen får en vannskade, er det en tabbe og uforsiktighet, eller noe jeg kan få erstatning på?

Her er noen forsikringsselskapet som kommer opp når jeg søker “Studentforsikring”. Dere kan også forsøke å søke “Ung forsikring”

Norsk Student Organisasjon: Trio-forsikringer (innbo, reise og ulykke) Har prisen på nettet, betaler en gang i året, fordelt på hver måned 121 kr. 

Tryg: Fire samlet (innbo, reise, ulykke og rettshjelp). Rettshjelp har man kanskje gjennom studentorganisasjonen? Undersøk det før du kjøper denne. 

Marker sparebank: Har en forsikring for unge. Innbo Pluss, Reise og ulykke. 

Gjensidige: Har forresten en veldig bra forklaring på hva de tilbyr som du kanskje må ha (selvfølgelig legger de det frem slik at du MÅ ha det, men tenkt deg litt om) 

Jeg har kun utelatt et firma jeg aldri har hørt om, og som ba meg om e-post adressen for å kunne gi meg en pris (Neitakk, vil ikke ha ekstra reklame i mailen), ellers har jeg bare valgt de øverste som kom opp på søket, og tre av de har betalt for å være på toppen. Ta derfor å søk litt til. Flere bedrifter gir deg rabatt når du har tre eller flere forsikringer hos de. 

Så til dere som ikke her studenter og har litt forsikringserfaring:

– Hvilken forsikring har du vært kjempe glad for at du hadde? I hvilken situasjon?

– Hvilken forsikring hadde dere alt for lenge?

– Hvilken forsikring er ikke nødvendig i det hele tatt?

#forsikring #økonomi #student #undersøk #tips #ulykkeforsikring #innboforsikring #reiseforsikring

 

8 kommentarer
  1. Satt og så på mitt eget budsjett i går, og innså at jeg burde ta en titt på forsikringene mine – om jeg kan få de billigere. Så syns det var litt artig at det var akkurat det temaet du skrev om i dag. Er jo også en ekstra påminnelse om at jeg burde skaffe meg mer kunnskap om forsikringene jeg har… 🙂

  2. Kjersti: Jeg regner med at vi ser litt på de samme tingene på Youtube og leser de samme tingene i nyhetene, for jeg har ofte merket at du ‘kommer meg i forkjøpet’ på ting jeg tenker jeg vil ta opp. 🙂 men det går helt fint, for vi har jo litt ulike synspunkter og måter å skrive på.

  3. Tror det er bra å se de fleste saker på flere måter. Så jeg syns det er veldig positivt at du skriver om de tingene jeg har tenkt på (men ikke skrevet om…), det gir meg en ekstra dytt jeg ofte har behov for 🙂

  4. Det er fint å ha forsikring, men lurt å sjekke om det er rimelig.
   Nå har vi følgende forsikringer:
   – reise (brukte noen ganger, så det er fint å ha)
   – bil (samme her)
   – hus
   – innbo
   – person (dødsfall – forhåpentligvis blir ikke brukt, men for å være trygg)
   og nå tegnet vi tannhelseforsikring 🙂
   En gang var bankens rådgiver veldig gira på å selge meg forsikring i tilfelle jeg mister jobb. Det var veldig upasselig, og månedlig betaling var ikke verdt det.

  5. Maria: Person er absolutt lurt når man er to eller har barn, som ikke er tilfellet for meg. Derfor valgte jeg å droppe det. Men er noen avhengig av deg, så er det nesten egoistisk å ikke ha det, man risikerer jo å la de stå igjen med eventuelle ekstra utgifter og en livssituasjon man nå ikke lengre har råd til. Et spørsmål: Kan du bestemme hvor mye etterlatte eventuelt får igjen ved et dødsfall og dermed betale mer i måneden, eller er det fastsatt?
   Jeg viste ikke at det fantes tannhelseforsikring, hvor mye koster det? Skal til tannlegen i morgen og jeg lever i frykt for den dagen jeg kanskje får beskjed om at jeg må rotfylle igjen. Ikke for smerten men for pengene. Det kostet 8000 kr sist.
   Når det kommer til arbeidsledighetsforsikring har det vært mye diskutert her i Stavangerområdet de siste årene og flere av mine kollegaer har tegnet seg opp. Men selv med den største dekningen så får man utbetalt 120 000 kr totalt, fordelt på 1 år. Ikke noe lengre. Nå har jeg mer enn det i på sparekonto (ikke fond), og tjener heller LITT rente enn å betale noe på det. Så jeg er helt enig i at det er unødvendig!

  6. Hei,
   Ja, man kan bestemme beløp, og avhengig av det blir forsikring billigere/dyrere. Det går også på alder, kjønn og helsetilstand.
   Jeg valgt perle forsikring, koster 65 kroner per måned og dekker kr 10 000 per år. Egenandel kr 500. Forutsetning at man har vært hos tannlegen siste 15 måneder og alt var ok. Første måned etter tegning er karantene-måned, dvs. det gjelder ikke hvis det skjer noe.
   Arbeidsledighetsforsikring ble uaktuell for meg pga at jeg har buffer (BSU) som kan godt bruke på nedbetaling av boliglånet, samt jobbsituasjon er ganske stabil, derfor forsikringen anså jeg som bortkastet penger 🙂

  7. Maria: Så jeg som nå har null hull kunne ha fått forsikringen. Jeg er dog litt usikker, siden jeg allerede har 11 000. Men skulle det bli noe større, så er det jo greit å kutte ned en 24 000 kr regning til 14 000.. Kanskje jeg burde høre med tannlegen min om hva hun sier og anbefaler..

   Tusen takk for tipset!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg